X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mango wrote:
    Mam nadzieję, że wiesz co piszesz. Ogólnie mówiąc poczułam się dotknięta :( Takie uogólnienia są bardzo krzywdzące!
    Masz rację zbyt ogólnie podeszłam do tematu ale niestety mam mnóstwo złych wzorców, zaczynając ode mnie poprzez moje córki i dzieci znajomych. Nie chciałam Cię urazić i jeśli tak się stało to przepraszam.

samira, Lucky, bliska77, Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu ja nie mowie o dyscyplinie - w tym wypadku nie ma do mojego dziecka zadnych zastrzezen bo ma wysoki standard posluszenstwa wyuczony w szkole brytyjskiej. Ja pisze o sztywnym trzymaniu sie nieistniejacych, odgornych przepisow(tak Dagi napisala- teraz bede wiedziala) , ktore powoduja ze z dziecka zdolnego robi sie slabego, bo np. Pracuje nad 40 trudnymi slowami typu dżdżownica, dżentelmen, dżdżysty, wrzawa, wrzeciono ( slowa b. Potrzebe w slowniku drugoklasisty) robi dyktando na bazie tych slow dodajac inne. Jesli podaje zasady pisowni rz, w tym wyjatki pszczola i pszenica a potem uzywa slowa lepszy, wiekszy - to jak dziecko ma to napisac skoro pani mowila ze po spolgloskach piszemy rz lub gdy jest wymienne na r? O to mi chodzi. O konsekwencji swoich dzialan. Dziecko nie ma jeszcze tak wyrobionej precepcji i wiazania zasad gramatycznych w tym wieku.
    O robienie klasowki a przed nosem materialy dot. zadan na tej klasowce i pociaganie do konsekwencji ze dziecko patrzylo przed siebie i sciagalo z tej tablicy. Zwrocilam jej uwage, ze nauczyla go by nigdy wiecej sie nie przyznal do tego ze cos zle zrobil i ze sama jest winna tej sytuacji. Dziecko ktore kocha szkole, ma dalekie horyzonty myslowe - od wiedzy dot Kim Dzong Uma i jego tatusiu i dziadku do znajomosci wiekszosci stolitc, panstw, flag, do sluchania od Die Toten Hosen i Rammstain do Griega czy Carla Orffa, bo lubi, odbiera mu sie przyjemnosc z nauki. Dzieci sa rozne ale nauczyciele rowniez. Czasami jak slucham kolezanek, zahukanych, bojacych sie zwrocic nauczycielce uwage - bo ewidentnie zle postepuje w stosunku do tego dzieciak to noz mi sie w kieszeni otwiera. Kiedys moj syn wyladowal na dywaniku u dyrektora szkoly za zabawy w chowanego w szatni i rozwalenie w wyniku tej zabawy drzwiczek. Zapytalam czy mocno na Was nakrzyczal a moje dziecko jak to nakrzyczal, poprosil bysmy wiecej tego nie robili bo nastepnym razem mama bedzie musiala je naprawic ( nie odkupic). Powiedziala, ze dyrektor to fajowy pan. A o swojej nauczycielce i jej lekacjach,ze jest strasznie nudno i jej nie lubi.

Boziu ty chyba nie konczylas podstawowki w Polsce?

ania.g, Lucky, bliska77, Kate 75, Iwone lubią tę wiadomość

• DAGI Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    DAGI a jaką stosujesz dietę?
    nijaką :)
    staram się, ale tylko staram sie nie jeść słodkiego...
    a tak o w sumie jem tak samo, tylko wiecej :) naprawdę, jem nawet 5 posiłków...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2014, 15:20

Lucky, bliska77, megan8 lubią tę wiadomość

mamuśka syna-16 lat, po 8 letnim leczeniu niepłodności- córeczka-3 lata ; w planach trzecie :)to już ponad rok.:(
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spotkanie z komisją za 25 min a córka właśnie mi powiedziała że ona nie chce już nauczania indywidualnego tylko chodzić normalnie z klasą. Do komisji pójdziemy i tak, może coś doradzą.
    A do tego psychologa z którym rozmawiała nie chce już chodzić. Ma 15 lat i zastanawiam się jak długo jeszcze to potrwa. Jedyny plus to taki że jest od jakiegoś czasu o wiele lepsza komunikacja między nami.

Lucky, samira, polarmiś, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Mango Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Masz rację zbyt ogólnie podeszłam do tematu ale niestety mam mnóstwo złych wzorców, zaczynając ode mnie poprzez moje córki i dzieci znajomych. Nie chciałam Cię urazić i jeśli tak się stało to przepraszam.
    Nauczyciele też mają różne doświadczenia i nie zawsze są one miłe :( Oczywiście każdy sukces jest wielką radością, Pracując z tak różnymi dziećmi niestety popełniamy błędy :( Czasami sporo czasu minie zanim poznamy ucznia i jego potrzeby.
    Mam nadzieję, że wkrótce trafisz na kogoś, kto pomoże Tobie i córce :)rozwiązać tę trudną sytuację.

DAGI, Lucky, polarmiś, bliska77, Dorka71, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • DAGI Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

POLARMIŚ:

http://bip.men.gov.pl/men_bip/akty_prawne/rozporzadzenie_20081223_zal_2.pdf

tutaj jest podstawa programowa.
    Nie ma tam wypisanych wyrazów, jakie wymaga MEN. te wyrazy mogła sobie wybrać sama z programu nauczania z jakiejś ksiażki, na pewno nie z podstawy programowej.
    Wydrukuj sobie, zaznacz co dotyczy Twojego dziecka i pokaż Pani...

Lucky, Kate 75, Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

mamuśka syna-16 lat, po 8 letnim leczeniu niepłodności- córeczka-3 lata ; w planach trzecie :)to już ponad rok.:(
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:

Boziu ty chyba nie konczylas podstawowki w Polsce?
    Kończyłam w PL - byłam tu od 4 klasy. Wcześniej byłam w polskiej szkole we Lwowie - tam to zupełnie inna bajka - pomimo - jak to określiłaś "socjalistycznego" systemu nauczania - byłam w bardzo ciekawym środowisku - mnóstwo zajęć sportowych, teatrzyki, zwykłe nawet apele szkolne odbywały się w bardzo rozbudowanej formule artystycznej. Obowiązywały mundurki - inne na święta i na co dzień. Przyjechałam do Polski - i zastałam nudną, szarą kichę w paskudnych pionierkach i granatowych stylonowych chałacikach..Dopiero 7-8 klasa to była przygoda - przeszłam do klasy sportowej - wiele zawodów, wyjazdów, wychowawca - autorytet - ani razu nie podniósł głosu, a i tak wszyscy go lubili i słuchali....
    Ja polarmisiu nie pisałąm do Ciebie personalnie - po prostu wyraziłam swoje zdanie. A to, że Pani na kartkówce daje materiał wyższy, niż omówiony z dziećmi - to nie ma w tym nic dziwnego - te lepsze dzieci (bardziej uzdolnione językowo) mają szansę się wykazać i dostać extra ocenę. Reszta - która przerobiła minimum omówione na lekcji - zalicza na pozytywną ocenę. Zawsze tak było przecież - przynajmniej ja tak pamiętam...

Reni, Lucky, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• DAGI Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i poproś albo poszukaj na stronie szkoły Wewnąrzszkolny System Oceniania- tam, jeśli pani tak ocenia powinna byc zawarta taka zasada,że za 1 błąd -1 stopień.

Lucky, Myszonek lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mango wrote:
    Nauczyciele też mają różne doświadczenia i nie zawsze są one miłe :( Oczywiście każdy sukces jest wielką radością, Pracując z tak różnymi dziećmi niestety popełniamy błędy :( Czasami sporo czasu minie zanim poznamy ucznia i jego potrzeby.
    Mam nadzieję, że wkrótce trafisz na kogoś, kto pomoże Tobie i córce :)rozwiązać tę trudną sytuację.
    Jest duża nadzieja w obecnej wychowawczyni. W ogóle ta nowa szkoła nie bagatelizuje problemów dzieci tak jak to było w poprzedniej. Mała też zadowolona bo przeniosła ją razem ze starszą. W poprzedniej szkole po 3 dniach nauki wychowawczyni małej skierowała ją na reedukację. Jak zapytałam z jakiego powodu to usłyszałam że dlatego bo moje 6 letnie dziecko nie umie czytać. Zapytałam na jakiej podstawie tak sądzi bo w domu czyta elementarz a pani zamiast porozmawiać ze mną powiedziała że powinnam się cieszyć a nie mieć pretensję po czym odwróciła się i odeszła. W nowej szkole mała potwierdziła od razu swoje umiejętności w czytaniu i pisaniu oraz polubiła chodzenie do szkoły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2014, 14:11

Lucky, bliska77, polarmiś, Mango, Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DAGI robisz kawał dobrej roboty - podziwiam. Ja chyba nie spełniałabym się w takiej pracy - choć rozumiem, że radość z owoców wielka...

Lucky, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Kate 75 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    jeszcze nie wiem czy oberwiesz, bo nie wiem czy imputujesz mi powyzsze? - nigdzie niczego takiego nie napisalam

Ależ Bursztynku gdzież bym śmiała Tobie coś imputować, nigdy przenigdy ;)
    Po prostu bojaźń mnie ogarnia, że moja wypowiedź na temat dysputy z punktu widzenia specjalisty "byzurą" była ;)

Lucky lubi tę wiadomość

• DAGI Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANIA.G- zgodnie z Nowym Rozporządzeniem MEN dziecko powinno uczyć sie czytać do konca klasy III, nie ma obowiązku,żeby dziecko czytało w klasie 0 i 1. Nie jest to wiec nic złego,że dziecko nie czyta.A jak nauczycielka uważa,że jest opóźnione to do poradni niech skierują.

bliska77, Mango, Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagi, jestem pod ogromnym wrażeniem, poważnie

• Lucky Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie
    coś nie mam fazy :(
    idzie @
    dużo i fajnie piszecie, chętnie bym podyskutowała ale mam tyle roboty że nie wiem za co się łapać, do tego facet przeziębiony a narzeka jakby miał zapalenie płuc i ogólną zapaść
    dziś nie testowałam, bałam się
    pozdrawiam wszystkie

bliska77, Kate 75, polarmiś, Bursztyn, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    witajcie
    coś nie mam fazy :(
    idzie @
    dużo i fajnie piszecie, chętnie bym podyskutowała ale mam tyle roboty że nie wiem za co się łapać, do tego facet przeziębiony a narzeka jakby miał zapalenie płuc i ogólną zapaść
    dziś nie testowałam, bałam się
    pozdrawiam wszystkie
    trzymaj się i na wszelki wypadek - czekamy do piątku :-)

samira, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky - trzymaj się - i na Ciebie przyjdzie pora :)

bliska77, samira lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• DAGI Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LUCKY- Trzymam kciuki i tak za te II kreseczki :)

Dzieki dziewczyny :)

bliska77 lubi tę wiadomość

• Kate 75 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky nie łam się, mnie wczoraj i dziś dopadł też jakby PMS, a termin dopiero na pon a wydaje mi się że wredna przyjdzie szybciej. trzymam kciuki za następny test :)

samira lubi tę wiadomość

• Kate 75 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko, kiedyś pisałyście, że przy duphastonie jak się bada progesteron 7 dni po nie wychodzi wynik zawyżony, skąd macie info, bo zrobiłam w pon progesteron i wyszedł mi jakiś dziwny 64,4 nmol/l ( 20,25 ng/ml), a zawsze miałam w granicach pomiędzy 30-40 nmol/l, a jak byłam młodsza to było ok. 50 nmol/l, dla mnie dziwne bo z wiekiem chyba parametry spadają, upatruję przyczyny w leku, ale przypomniałam sobie co pisałyscie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2014, 14:59

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Kończyłam w PL - byłam tu od 4 klasy. Wcześniej byłam w polskiej szkole we Lwowie - tam to zupełnie inna bajka - pomimo - jak to określiłaś "socjalistycznego" systemu nauczania - byłam w bardzo ciekawym środowisku - mnóstwo zajęć sportowych, teatrzyki, zwykłe nawet apele szkolne odbywały się w bardzo rozbudowanej formule artystycznej. Obowiązywały mundurki - inne na święta i na co dzień. Przyjechałam do Polski - i zastałam nudną, szarą kichę w paskudnych pionierkach i granatowych stylonowych chałacikach..Dopiero 7-8 klasa to była przygoda - przeszłam do klasy sportowej - wiele zawodów, wyjazdów, wychowawca - autorytet - ani razu nie podniósł głosu, a i tak wszyscy go lubili i słuchali....
    Ja polarmisiu nie pisałąm do Ciebie personalnie - po prostu wyraziłam swoje zdanie. A to, że Pani na kartkówce daje materiał wyższy, niż omówiony z dziećmi - to nie ma w tym nic dziwnego - te lepsze dzieci (bardziej uzdolnione językowo) mają szansę się wykazać i dostać extra ocenę. Reszta - która przerobiła minimum omówione na lekcji - zalicza na pozytywną ocenę. Zawsze tak było przecież - przynajmniej ja tak pamiętam...

Bozia co znaczy uzdolnione jezykowo. Moj syn raczej jest uzdolniony jezykowo ale polskiego uczy sie od 5 miesiecy a od skonczenia roku po polsku rozmawial wylącznie z nami ( mama i tata) nie mial rowiesnikow polskojezycznych. Biegle mowi w dwoch innych i jakos nie mial problemow z dyktandami w tych jezykach ale uczyl sie ich od poczatku a tu wszedl w rozkrecony rytm. Nie jest gorszy od swoich kolegow i niespacjalnie od nich odstaje z jezyka polskiego, bo z matmy ma wieksze zaawansowanie. Ale nie mozna go traktowac rowna miara chociazby po to by nie zniechecic! Co mu z pracy w domu nad pisownia jak potem dostaje troje ( najlepsza uczennica dwoje) bo pani ma odgorna skale oceniania. Jaka tu pozytywna motywacja na tym poziomie edukacji .

Ja szkole podstawowa wspominam cudownie, kochalam swoje nauczycielki. Ale jednak zostalismy w swoim rozwoju na etapie edukacji socjalistycznej. Mialam przyjaciolke co poslala swoje dziecko do prywatnej szkoly rosyjskiej bo na brytyjska nie mogla sobie pozowlic a do miejscowej to nikt nie chcialby oddac swojej pociechy. Kolezanka - nauczycielka z zawodu! Oprocz tych wielkich kokardowych bombek na kucykach, mundurka, nauki kaligrafi do zrzygania i codziennych pamieciowek nic kompletnie fajnego w tej szkole nie bylo. Wypracownie moglo byc madre, brzydko napisane dwoja! I wierszyki i piosenki i cymbalki. Mase potulnych ludzi mozna bylo ( ciagle to sie tam dzieje ) wychowac. Ja jestem na to uczulona.

Natomiast skandaliczne zachowanie, chamstwo mlodych ludzi to zupelnie inny rozdzial. Respekt do nauczyciela musi byc i szkola, nauczyciciel musza to egzekwowac. Ale na pewno nie linijka.

grosza, megan8, bliska77, Iwone lubią tę wiadomość

‹‹ 2195 2196 2197 2198 2199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ