X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza37 wrote:
    witaj agafbh! czy ten zastrzyk to na pękniecie pęcherzyków? powiedz jak sie czujesz po CLO? Masz jakies skutki uboczne? Bo ja straszna hustawke nastrojów i zawroty głowy czasami:( pozdrawiam

z tego co wiem to ten zastrzyk Agi jest na pęknięcie :)
    Nie wiem jak AGa ale ja po clo czułam się ok jedynie w okresie owulacyjnym ciągnięcia w jajnikach...i lekka nerwowość

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2013, 09:20

bliska77, Sylwia77, Bursztyn lubią tę wiadomość

• angela Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Sylwia77 wrote:
    Hej kobitki:)
    Witaj caffe:) widze,ze jestesmy ten sam rocznik,ja w maju skoncze 36 :)
    Dziewczynki znowu plamie ,lekarz mi przepisal jakies globulki Cicatridine i chyba kupie i zastosuje.
    Angela ,w ktorym momencie sprawdzic progesteron? Masz wieksze doswiadczenie z tymi badaniami wszystkimi:)
    Pozdrawiam :)
    inessa trzymaj sie,pamietam o Tobie caly czas :)

Progesteron bada się 7-8 dnia po owulacji. Sorry, że za Angelę odpowiadam - ale jestem dziś tu pierwsza!!!

Ale jeśli zdarzają Ci się plamienia przed@ to dobrze jest zbadać w momencie plamień lub krwawień - u mnie po owulacji był piękny, a później bardzo spadadał nawet do 0,2

bliska77, Sylwia77 lubią tę wiadomość

[img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • iza37 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wróciłam,lekarz powiedział, ze cos sie przyblokowało. Pęcherzyki 10-12mm w 16dc. Świetnie:( Jeżeli chodzi o owulację to nie było, moze sie rozkręci...Endometrium bardzo duże piekne cokolwiek to znaczy,niewiem. Mam jakąs załamkę:( Ale dzieki dziewczyny za słowa otuchy:)

samira, caffe, Sylwia77, anna maria lubią tę wiadomość

362e091a0f022abad6140dbdd1938282.png
    6779204100_1371647018.gif
  • iza37 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    iza37 wrote:
    witaj agafbh! czy ten zastrzyk to na pękniecie pęcherzyków? powiedz jak sie czujesz po CLO? Masz jakies skutki uboczne? Bo ja straszna hustawke nastrojów i zawroty głowy czasami:( pozdrawiam

witaj, tak zastrzyk na pęknięcie, parę lat temu w trakcie starań o pierwsze dziecko dostawałam pregnyl(wtedy też była cała seria czyli CLO, estrofem, dupek itp), teraz ovitrelle, po CLO czuję się dobrze, może tylko troszkę puchnęa reakcja organizmu jest przeróżna w róznych cyklach na tą samą dawkę (obecnie 2x1dziennie)

Hej, czyli z pierwszym dzieckiem udalo sie po tabletkach? Super, moze tez się w końcu doczekam:)

samira, Sylwia77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza37 wrote:
    wróciłam,lekarz powiedział, ze cos sie przyblokowało. Pęcherzyki 10-12mm w 16dc. Świetnie:( Jeżeli chodzi o owulację to nie było, moze sie rozkręci...Endometrium bardzo duże piekne cokolwiek to znaczy,niewiem. Mam jakąs załamkę:( Ale dzieki dziewczyny za słowa otuchy:)

a może dopiero będzie ,ja tez mam późno owulke to dobrze ze endo duże bo jakby owu była to ładna wyściółka dla fasolki :)

iza37, Sylwia77, iwka76, bliska77, angela lubią tę wiadomość

• iza37 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samirka,dzieki kochana za pocieszenie:) Ja z reguły owulke mam około 20dc. tylko myslałam ze po CLO występuje szybciej ale lekarz mi powiedzial, ze nie, ze CLO wspomaga przyrost pecherzyków:)

samira, Sylwia77, bliska77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak chcecie poczytać to wklejam jeszcze raz ,bo chyba już to kiedyś zamieściłam

cyt:Najpierw po kolejnej miesiączce podwzgórze mózgu wysyła sygnał neurohormonalny w kierunku przysadki mózgowej. Pobudzona przysadka wytwarza hormon folitropinę (FSH), stymulujący dojrzewanie pęcherzyka jajnikowego. Pęcherzyk ten z kolei wysyła sygnał zwrotny do przysadki, w postaci wzrastającego poziomu wytwarzanych w nim hormonów – estrogenów. Powoduję to gromadzenie w przysadce hormonu lutropiny (LH), którego zadaniem jest wywołanie jajeczkowania.

<3 Pęcherzyk gwałtownie wzrasta, około 3 mm na dobę, osiągając w końcu średnicę 18-22 mm. Jego zewnętrzna warstwa, składająca się z komórek ziarnistych staje się niezwykle wrażliwa na wyrzut lutropiny.

W 8-38 godzin po szczycie estrogenów, również LH osiąga swój szczyt. Jest to też początek wydzielania progesteronu.

Owulacja następuje zwykle w ciągu 24-36 godzin po pierwszym gwałtownym wyrzucie LH, lub 9-24 godzin po szczytowym wyrzucie LH.

Tak, czy tak, moment owulacji jest bardzo ograniczony w czasie, gdyż po spadku LH już nie może do niej dojść.

Uwolniona z pęcherzyka Graafa komórka zachowuje zdolność do zapłodnienia 12-18 godzin od jajeczkowania.

Po uwolnieniu komórki jajowej, pęknięty pęcherzyk Graafa przekształca się w ciałko żółte wydzielające dalej progesteron. Jego wysoki poziom hamuje wydzielanie LH i FSH, a tym samym uniemożliwia dojrzewanie innych komórek jajowych w tym samym cyklu.

Z powodu złożoności procesów hormonalnych, polegających na mechanizmie sprzężenia zwrotnego, ani dodatkowe jajeczkowanie, ani jajeczkowane nagle sprowokowane jakimś czynnikiem zewnętrznym, nie jest możliwe.

Owszem, zdarza się, że jednocześnie dojrzewają dwa pęcherzyki dominujące i może nastąpić uwolnienie dwóch komórek jajowych, ale tylko w odstępie kilku godzin jedna po drugiej.

<3 Moment jajeczkowania nie jest możliwy do samodzielnego zaobserwowania przez kobietę, a jedynie podczas monitoringu USG jajników. Obserwowane wskaźniki płodności (zmiany śluzu szyjkowego, zmiany samej szyjki macicy oraz wzrost podstawowej temperatury ciała) nie wskazują na moment owulacji. Stanowią natomiast informację o kresie płodnym w danym cyklu. Pewien procent kobiet zauważa także zespół typowych dla siebie objawów, pojawiających w okolicach jajeczkowania, jak np. tzw. ból owulacyjny, zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, zmiany skórne. Są to wszystko symptomy świadczące o trwającym okresie płodnym. <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2013, 09:59

iza37, Sylwia77, polarmiś, angela lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza37 wrote:
    Samirka,dzieki kochana za pocieszenie:) Ja z reguły owulke mam około 20dc. tylko myslałam ze po CLO występuje szybciej ale lekarz mi powiedzial, ze nie, ze CLO wspomaga przyrost pecherzyków:)

właśnie bo mogą jeszcze urosnąć a potrafią nawet 3mm na dobę jak wkleiłam wyżej :)
    a do jakiego lekarza chodzisz bo ja biorę pod uwagę lekarzy ze szpitala w Gliwicach ,jest ostatnio chwalony ...w sensie szpital położniczy i niektórzy lekarze ,i jeszcze ten na Ligocie w Katowicach prywatny ale na NFZ http://www.narodziny.com.pl/ lekarze prywatnie przyjmują ale nie trzeba do nich chodzić zeby tam urodzić ,najlepiej ść na jedną dwie wizyty...wybrałbym dr,Koza ma bardzo dobre opinie ..i super są opinie do tej pory o tym szpitalu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2013, 10:08

Sylwia77, bliska77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć nowe laski :-)
    ja dziś śpię :-)
    kurcze Wy bierzecie te różne specyfiki a ja to sobie tylko tak się mierze i obserwuje a tu fakt czasu mało
    ale zastanawiam się czy mi się chce tak bardzo nakręcać
    ja chyba przyjęłam zasadę jeśli wyjdzie to ok jeśli nie to cóż ...
    Chyba czytałam w postach ,że niektóre z Was tez tak myślą:-)
    ciekawe jak inessa ???
    Angela te badania prenatalne to pewnie będzie stres ale że będzie wszystko dobrze to nie martw się :-)

iza37, Sylwia77, Sylwia77, samira, bliska77, anna maria, angela, Bursztyn lubią tę wiadomość

• iza37 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    iza37 wrote:

właśnie bo mogą jeszcze urosnąć a potrafią nawet 3mm na dobę jak wkleiłam wyżej :)
    a do jakiego lekarza chodzisz bo ja biorę pod uwagę lekarzy ze szpitala w Gliwicach ,jest ostatnio chwalony ...w sensie szpital położniczy i niektórzy lekarze ,i jeszcze ten na Ligocie w Katowicach prywatny ale na NFZ http://www.narodziny.com.pl/ lekarze prywatnie przyjmują ale nie trzeba do nich chodzić zeby tam urodzić ,najlepiej ść na jedną dwie wizyty...wybrałbym dr,Koza ma bardzo dobre opinie ..i super są opinie do tej pory o tym szpitalu :)

kochana ja obydwie córki rodziłam w naszym szpitalu, bo mieszkałam na przeciwko izby przyjec hehehszpital super, personel tez,wiem,bo "rodziłam" w październiku z moja bratową. Ja chodzę prywatnie do Strzałkowskiego juz od lat,jest dobry i ma dobrą opinię ale niestety pracuje w szpitalu w strzelcach opolskich:)

Sylwia77, samira, bliska77 lubią tę wiadomość

• Sylwia77 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    polarmiś wrote:
    Sylwia77 wrote:
    Hej kobitki:)
    Witaj caffe:) widze,ze jestesmy ten sam rocznik,ja w maju skoncze 36 :)
    Dziewczynki znowu plamie ,lekarz mi przepisal jakies globulki Cicatridine i chyba kupie i zastosuje.
    Angela ,w ktorym momencie sprawdzic progesteron? Masz wieksze doswiadczenie z tymi badaniami wszystkimi:)
    Pozdrawiam :)
    inessa trzymaj sie,pamietam o Tobie caly czas :)

Progesteron bada się 7-8 dnia po owulacji. Sorry, że za Angelę odpowiadam - ale jestem dziś tu pierwsza!!!

Ale jeśli zdarzają Ci się plamienia przed@ to dobrze jest zbadać w momencie plamień lub krwawień - u mnie po owulacji był piękny, a później bardzo spadadał nawet do 0,2

U mnie przez jakis czas byly te plamienia przed okresem,ostatnio sie unormowalo,ale w tym miesiacu mam od polowy cyklu i nie wiem ktory moment bedzie najlepszy.Czy przed okresem czy w trakcie czy po z tymi badaniami :)

c55fskjo3pvgdpvd.png
  • B.Crow Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczęta :)

A ja napiszę coś dla nas bardzo oczywistego - ale tak bardzo pragnę dziecka że niestety jego brak czasami odbiera mi radość życia...tak bardzo pragnę zobaczyć dwie kreseczki!Jestem cierpliwa więc czekam ale mam nadzieję że kiedyś się doczekam?

Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko i mam nadzieję że niebawem będziemy tu pisać tylko o naszych ciążach i radościach związanych z naszymi fasolkami!!!! :)

caffe, samira, polarmiś, Sylwia77, Olena, Mango, grosza, anna maria, angela, Bursztyn lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, będzie dobrze, zobaczysz, wiem z jakim się to wiąże stresem, ja miałam badania prenatalne między innymi z powodu dużej niedoczynności tarczycy
    trzymaj się cieplutko :-)

samira, Sylwia77, grosza, angela, Bursztyn lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedyś znalazłam coś takiego a propos badań ale na innym forum

cyt: Prolaktynę można w każdym dniu, bo to akutat nie ma znaczenia. Progesteron najlepiej 7 dni po szczycie śluzu (jeśli nie obserwujesz, to 21 dc). FSH, LH, E2 - zdaje się, że 3 dc (ale tu lepiej się upewnić).

Potwierdzam, FSH LH i E w dniach 1-3 najlepiej, sama tak robilam przez ostatnie 3 miesiace. Prolaktyne tego samego dnia sprawdzali.

Przy poziomach FSH >50 może dochodzić do zatrzymania miesiączkowania i objawow menopauzalnych. pozostaje przyjmować HTZ- czyli ew cyclo-progynowa

polarmiś, Sylwia77, grosza, B.Crow, Bursztyn lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tu ciekawostka naszej szyjce :)

Podczas kilku dni poprzedzających owulację szyjka macicy znajduje się wyżej i jest miększa (a także bardziej otwarta). Po upływie dni płodnych, szyjka będzie niżej, będzie bardziej twarda, a także bardziej zamknięta. Zmiany te można zaobserwować tylko w jeden sposób: umieszczenie palców głęboko wewnątrz pochwy.
    Staraj się sprawdzać szyjkę o tej samej porze każdego dnia, gdyż jej zachowanie może się zmieniać w zależności od pory dnia.

Prowadź obserwacje zawsze w tej samej pozycji, gdyż ma ona wpływ na relatywne położenie szyjki przy badaniu.

Dobre pozycje to kucanie lub stanie z jedną stopą na stołku (albo na sedesie).

Zrelaksuj się (wraz z upływem czasu będzie to coraz łatwiejsze).

Ostrożnie włóż do pochwy dwa palce, tak głęboko, aż poczujesz opór. To jest szyjka macicy. Dotykając jej delikatnie zauważysz, że jest ona gładka, delikatna, I nieco bardziej zwarta, niż otaczające ją ścianki pochwy.
    OBSERWACJA SZYJKI MACICY

1. Na początku cyklu szyjka jest:
    - nisko,
    - zamknięta,
    - twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
    - wyżej,
    - otwarta,
    - miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
    - wysoko,
    - otwarta,
    - miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
    - nisko,
    - zamknięta,
    - twarda.

Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.

Sylwia77, Mango, caffe, B.Crow, Bursztyn, megan8 lubią tę wiadomość

• Sylwia77 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    kiedyś znalazłam coś takiego a propos badań ale na innym forum

cyt: Prolaktynę można w każdym dniu, bo to akutat nie ma znaczenia. Progesteron najlepiej 7 dni po szczycie śluzu (jeśli nie obserwujesz, to 21 dc). FSH, LH, E2 - zdaje się, że 3 dc (ale tu lepiej się upewnić).

Potwierdzam, FSH LH i E w dniach 1-3 najlepiej, sama tak robilam przez ostatnie 3 miesiace. Prolaktyne tego samego dnia sprawdzali.

Przy poziomach FSH >50 może dochodzić do zatrzymania miesiączkowania i objawow menopauzalnych. pozostaje przyjmować HTZ- czyli ew cyclo-progynowa

Dzieki samira :) sprawdze ten progesteron dla swietego spokoju,zeby miec pewnosc ,ze wszystko jest ok.

angela lubi tę wiadomość

c55fskjo3pvgdpvd.png
  • Olena Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B.Crow wrote:
    Witajcie dziewczęta :)

A ja napiszę coś dla nas bardzo oczywistego - ale tak bardzo pragnę dziecka że niestety jego brak czasami odbiera mi radość życia...tak bardzo pragnę zobaczyć dwie kreseczki!Jestem cierpliwa więc czekam ale mam nadzieję że kiedyś się doczekam?

Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko i mam nadzieję że niebawem będziemy tu pisać tylko o naszych ciążach i radościach związanych z naszymi fasolkami!!!! :)

Przytulam Cię mocno, wiedz że rozumiem co czujesz. Dziewczyny tutaj czują to samo. Miejmy nadzieję w sercu, a wszystko się uda. W końcu jak badania w porządku to czemu ma się nie udać?

Mango, Sylwia77, grosza, B.Crow, angela, polarmiś, Bursztyn, megan8 lubią tę wiadomość

590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no fajnie my tu gadu gadu a chińczyków przybywa hehe czas obiad robić :D

iwka76, Sylwia77, grosza, caffe, Bursztyn lubią tę wiadomość

• Mango Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślę, że łatwiej jest tym dziewczynom, które już mają małą ;), a w rzeczywistości pewnie większą pociechę od siebie :) Ja staram się o pierwsze i przeraża mnie myśl, że może się nie udać :(

samira, Olena, Sylwia77, B.Crow, Bursztyn lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • grosza Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2013, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    Bursztyn wrote:
    Samirka, dzieki za ta info, chyba zakupie :)

a proszę bardzo :)

ja tez zakupię ,ze swansona bo jest tego na allegro od groma i taniej jak w stacjonarnej aptece a to dobra firma :) ,oczywiście jak allegro zacznie mi działać :P

Samira zachęcające wiadomości słuchaj u mnie allegro działa ok

samira, Sylwia77 lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ