X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu coś na temat porodów. Może trochę od czapy, ale na rozweselenie :)
    Pisownię zachowałam oryginalną :)

a ja pamietam jak po kilku godz skurczów, o 6tej rano przyszedł studencik na praktyki, podchodzi do mnie i pyta "BOLI?" a ja oblała i wściekła - NIE KUR.. ŁASKOCZE!!!!!!!!!
    tak się przestraszył, ze już nie wrócił, chociaz widziałam jeszce pare razy jak podglądał mnie za drzwiami, hehehhe
    może odechciało mu się położnictwa;)

Ja pamiętam ja mąż trzymając mnie za rękę ciągle powtarzał "jesteś dzielna,już widać główkę,już widać główkę" więc w pewnym momencie pytam go zmęczona parciem,to wyszła ta główka? A położna na to że "połowa" ja nie myśląc dłużej wypaliłam "k...a,dopiero połowa" cały personel na sali śmiał się że hej,a ja dalej musiałam się męczyć hehe

mąż był w delegacji jak zaczełam rodzić. byłam akurat na porodówce, kiedy zadzwonił, położna podała mi telefon. jak mu powiedziałam, że jestem w szpitalu na porodówce, to zapytał : a co robisz? akurat wtedy przyszedł silny skurcz i odpaliłam chamsko: gówno

ja miałam dość szybki poród naturalny bo trwał zaledwie godzinę. Był wywoływany oksytocyną. Pamietam, ze strasznie mi sie chciało siusiu a ponieważ byłam podłaczona do ktg i kroplówki no to wstać i iść do wc nie mogłam. Miałam to zrobić do kaczki. Ale jak to będzie myślałam. Położna podeszła, podłożyła kaczkę, podciagneła mnie abym zrobiła siusiu w pionie i ponownie położyła. Zrobiło mi się przyjemnie a za moment.....prawie orgazm! JAK MI DOBRZE - powiedziałam. Położna odświerzyła krocze wodą ale nie uprzedziła mnie o tym wcześniej.lUNĘŁA WODĄ ZE AŻ MIŁO. Było bosko :) POTEM MIAŁA TAK JESZCZE ZE 3 razy ale wiedziałAm co mnie czeka :) śMIAŁYSMY SIĘ OBIE, ŻE TAK NIEWIELE KOBIECIE DO SZCZĘŚCIA POTRZEBA :)

Rodziłam naturalnie i niestety trochę mnie nacięli, zszywał mnie lekarz. Powiedziałam mu "proszę o jeden szewek więcej, będzie jak dziewica" Facet ze śmiechu upuscił narzędzia a potem ganiali po oddziale w poszukiwaniu narzędzi. Pytali sie co się stało , lekarz powiedział, że robi dziewicę :)))))))

ja lezalam jakies pol godz na porodowce podlaczona do aparatow i wchodzi facet w takich niebieskich roboczych ogrodniczkach i waciaku, a ja do meza "o k***a, co tu robi elektryk????" a Pan "dzien dobry jestem anastezjologiem", myslalam ze sie spale :)

po 11 h porodzie zadecydowano cesarke,lezac na stole po operacji a bylam po glupim jasiu,uslyszalam placz swojego syna :) pokazano mi go i zabrali do badan,uznalam ze wszystko jest z dzieckiem w najlepszym porzadku bo inaczej byla by wielka krzataninia
    nie wiele myslac wypalilam do lekarza:
    panie doktorze a szef to pionowy czy poziomy bedzie???
    lekarz w smiech :)

W trakcie mojego porodu, obok mnie była kobieta już 'po' i przyszedł do niej lekarz do szycia. Zapytał Jej- 'jak szyjemy?Na w poprzek czy wzdłuż?'. Na co Ona wykrzyczała-' A k... nieważne-zaszyj pan do końca,żeby mój już se nie wsadził!!!' Choc już ledwo żyłam z bólu roześmiałam się z pozostałymi kobietkami!!!

1.PODCZAS PORODU OJCIEC MIAŁ OBCIAĆ PĘPOWINĘ,PODCHODZI I WIDZĘ ,ZE ZIELENIEJE ,PRZECIĄŁ TAKI ZADOWOLONY Z SIEBIE I SPOJŻAŁ SWOJEJ ŻONIE W KROCZE.PADŁ NA ZIEMIĘ A KOBIETA LEŻY NA TYM ŁÓŻKU ROZKRACZONA I KRZYCZY :
    -SIOSTRO, NIECH SIOSTRA WYJMIE APARAT Z MOJEJ TORBY!MYSLAŁAMŻE CHCE DZIECKU ZDJECIE ZROBIĆ A ONA MÓWI
    -NIE DZIECKU ,PROSZE ZROBIĆ ZDJECIE MĘŻOWI JAK LEŻY NA PODŁODZE!...
    2.PARĘ RAZY ZOSTAŁAM POGRYZIONA I KOPNIĘTA JAK SIE KOBIETY ZAPIERAŁY , PRZY PARCIU MA SIE POWERA, Z BÓLU KOBIETY GADAJA GŁUPOTY,PRZEKLINAJĄ,MÓWIA, ZE JUŻ NIGDY WIECEJ,PÓŹNIEJ PRZEPRASZAJĄ ,ALE BÓL SIE ZAPOMINA INACZEJ ŻADNA NIE ZDECYDOWAŁABY SIE NA KOLEJNE DZIECKO
    3.NA PORODÓWCE PODMYWA SIE KOBIETE PRZED PORODEM ROZTWOREM Z PŁYNEM DEZYNFEKCYJNYM,KIEDYŚ PACJENTKA NAPIŁA SIE TEGO Z DZBANKA, GDY ZACZĘŁAM KRZYCZEĆ ZE TO DO KROCZA POWIEDZIAŁA
    -NIC NIE SZKODZI DOBRE BYŁO!

A jak ja rodziłam pierwsze dziecko co było niemal 15 lat temu (dodam, że miałam wtedy 18 lat i byłam dość hmm... skonfundowana całą tą sytuacją) to nie miałam lewatywy i wstydziłam się wogóle o nią zapytać i efekt był taki, że tuż przed urodzeniem córki lekarz do mnie mówi: "No świetnie! Kupę już mamy to teraz poprosimy o dzidziusia!" ha ha ha ale mi wtedy było wstyd!!!! ;-)))))))

Mi przytrafiła się w sumie krępująca sytuacja choć dzisiaj mnie to bawi :) : "Położna mówi - Jak będziesz czuła mocny skurcz to wołaj mnie...gdy nadszedł, przybiegła do mnie..nóżki w górę, broda do klatki piersiowej i przyj! no to ja prę :) zaparłam się i....coś ze mnie wyszło...pytam położną czy to już? a ona na to : na razie to się pani zesrała!" Nie muszę tłumaczyć ak sie czułam w tamtej chwili!!okropne to było..chodź jak opowiadam znajomym to umierają ze śmiechu :) Nie miałam lewatywy :)

całą ciąże prosiłam męża jak zobaczy malenstwo niech powie "szczęśc boze" tak sobie ubzdurałam 9 miesięcy go o to prosiłam

okienko sie otwiera połozna pokazuje córcie a tan na cały głos
    "Niech bedzuie pochwalony Jezus chrystus"

brak słow:):):):):)

moja znajoma strasznie ułozona kobieta w zyciu nie klneła a na porodówce jak zaczeła rodzic to lekarz do niej ze ma sie uspokoic bo klneła co nie miara a ona sie podniosła i do niego to co moze kur..jeszcze w chinczyka zagramy

warszawski szpital... po drugiej stronie skweru kosciół.... porodówka godzina 6 rano... po wielkim trudzie kolezanka urodziła ponad 4,5 kg synka.... jest na wpół przytomna..... przysypia... słyszy bijące dzwony pobliskiego koscioła... i nagle przez sen ale głosno mówi: O k.... pochowali mnie!...... ogólna konsternacja personelu i wybuch smiechu! :-)))

Mój Lekarz prowadzący przygotowująć mnie do cerarskiego cięcia polał mi brzuch jakimś żółtym płynem (pewnie jodyną)i spłyneło mi w krok,piekło,więc mu mówie że "gorąco mi w kroku"a on mi na to:ŻE JAK WCHODZIŁAM DO NIEGO NA FOTEL PRZEZ 9 MIESIĘCY TO NIEBYŁO MI GORĄCO W KROKU A JAK TERAZ ASYSTUJE MU MŁODY LEKARZ TO ODRAZU MI GORĄCO W KROKU SIĘ ROBI...dodam,że mój lekarz miał 65 lat a asystęt 25....

W momencie kiedy odeszly mi wody z powodu bolu i zmeczenia udalo mi sie tylko sapnac do meza- woda, woda...podal mi butelke wody mineralnej:x

Moja mama opowiada,ze gdy mnie rodzila,to bardzo ja bolalo i gdy lekarz przyszedl spytac sie jak sie ma,mama zlapala go za koszule,mocno przyciagnela do siebie blagajac o jakies znieczulenie..lekarz sie szamotal bo nie mogl sie uwolnic z kleszczowego uscisku mamy,az w koncu wypalil:"Na milosc boska,niech pani pusci,bo zona mi nigdy nie uwierzy ze rodzaca guziki mi poobrywala w koszuli" y

ja po porodzie córeczki podobno (nie pamiętam, byłam zbyt oszołomiona po głupim jasku) na pytanie pielęgniarki jak się czuję odpowiedziałam: " jestem na utrzymaniu męża" :) przynajmniej te dobre kobiety miały ubaw :))

Podczas szycia pytam doktora o nazwisko. Odpowiedział "Tylko" na to ja: "tylko Tylko?" :D Podczas szycia pytam doktora o nazwisko. Odpowiedział "Tylko" na to ja: "tylko Tylko?" :D

a moja kuzynka w czasie badania niechcący puściła bąka i była tym bardzo zawstydzona, zaczęła przepraszać lekarza a on na to: A bo biednemu to zawsze wiatr w oczy a moja kuzynka w czasie badania niechcący puściła bąka i była tym bardzo zawstydzona, zaczęła przepraszać lekarza a on na to: A bo biednemu to zawsze wiatr w oczy

Kiedy chodziłam po korytarzu (zalecenie lekarzy aby główka zeszła niżej) poczułam bardzo silne parcie na jelita więc poszłam do toalety. Okazało się że dostałam bóli partych a ja głupia myślałam że chce mi się kupę. Moje skurcze były tak silne że pielęgniarka musiała mnie na siłę za tyłek z klopa ściągać i z gołym tyłkiem (koszula mi się zadarła), zgięta w pół z bólu przeszłam przez cały oddział. Wszyscy się ze mnie śmiali bo w dodatku kiedy tak szłam do porodówki lekarz zapytał: "co pani taka blada?" a ja mu na to: "taka już moja uroda że blada jak dupa jestem!!!". Niestety nie wiedziałam że właśnie mam ją na wierzchu...

inessa, polarmiś, grosza, anna maria, megan8, Bursztyn, iza37, Jolka76 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megan8 wrote:
    aga ,musi się nam udać !!

może to będziesz Ty :-)

megan8 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie :)

inesska fajnie ze już jesteś i dobrze ze trafiłaś na kompetentnych lekarzy:*

bursztynku może dobry pomysł z tym odłożeniem staranek a wlato będziesz bardziej zrelaksowana to zaskoczysz szybciej

inessa, grosza, bliska77, Bursztyn lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie wróciliśmy z G z szkoły ,robiliśmy kompozycje wiosenna na słomianym wianku ,nawet ładnie nam wyszła jak na pierwszy raz :P

inessa, bliska77, anna maria, megan8, polarmiś lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Samirko! To super kiedys musisz nam pokazać bukiet który zrobicie!!! :D

grosza, bliska77 lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Hej Dziewczynki
    Powiem Wam, ze za kazdym razem kiedy wchodze na to forum poprawia mi sie humor :)

To nie tylko Tobie bo mi również :) :)

inessa, bliska77, megan8, angela, Bursztyn, iza37 lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • grosza Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    właśnie wróciliśmy z G z szkoły ,robiliśmy kompozycje wiosenna na słomianym wianku ,nawet ładnie nam wyszła jak na pierwszy raz :P

Grunt, że jesteś zadowolona - to po kursiku czekamy na wystawę Waszą :D :)

inessa, megan8, bliska77, Bursztyn lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe całkiem się uśmiałam ,niezłe i najlepiej że z realu :D

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela dla ciebie o badaniach prenatalnych :*

Badania prenatalne:

<3 Ciąża jest wyjątkowym okresem dla każdej kobiety i jej partnera. To czas radości z jednej strony, ale również zaangażowania i dbałości o rozwijający się płód z drugiej. Dlatego każda kobieta ciężarna powinna wykonać badania ultrasonograficzne płodu określane badaniami prenatalnymi. Zgodnie z zaleceniami polskich i międzynarodowych towarzystw ginekologów i położników w czasie ciąży u każdej kobiety powinno wykonać się 3 badania prenatalne:

<3 w I trymestrze ciąży, pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży – w czasie tego badania oblicza się ryzyko wad genetycznych płodu (zespołu Downa, Edwardsa oraz Patau) na podstawie badania USG (ocena przezierności karkowej, obecności kości nosowej, przepływów w zastawce trójdzielnej serca oraz przewodzie żylnym) oraz testu biochemicznego z pobieranej próbki krwi. Tylko połączenie USG i badania biochemicznego daje największą trafność wyników kalkulacji – 90-95%. Jeśli wyniki są prawidłowe (ryzyko zespołów genetycznych niskie, mniejsze niż 1 na 300), ciężarna zapraszana jest na 2 badania w II trymestrze ciąży. Jeśli jednak wyniki są nieprawidłowe – lekarz wspólnie z ciężarną, ustala dalsze postępowanie, najczęściej proponując badanie inwazyjne – amniopunkcję. Amniopunkcja polega na pobraniu płynu owodniowego i oznaczeniu chromosomów płodu w celu wykluczenia zespołów genetycznych. Jest to badania obciążone ryzykiem poronienia, które wynosi około 1%.
    <3 w II trymestrze ciąży, pomiędzy 18 a 24 tygodniem ciąży – w trakcie tego badania oceniana jest dokładna budowa płodu, a w szczególności serca. W trakcie badania upewniamy się o dobrostanie płodu. Można również obejrzeć płód w trójwymiarze i czasie rzeczywistym używając opcji 4D. Nie wszystkie nieprawidłowości mogą być jednak wykryte – niektóre wady serca, nerek, przewodu pokarmowego są niewidoczne w II trymestrze ciąży – wykrywalność wad w budowie płodu sięga 80%. Dlatego, jeśli badanie wykazuje prawidłową budowę płodu, ciężarna zapraszana jest na ostatnie badanie prenatalne w III trymestrze ciąży
    <3 w III trymestrze ciąży, pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży - w trakcie tego badania oceniana jest budowa płodu, w szczególności serca, nerek i główki. Wykonuje się również pomiary przepływów w naczyniach płodu – tętnicy środkowej mózgu i tętnicy pępowinowej. Dzięki temu możliwa jest ocena dobrostanu („samopoczucia”) płodu.

<3 Celem badań prenatalnych jest ocena ryzyka wad genetycznych, budowy oraz rozwoju płodu. Tylko wykonując 3 badania prenatalne można mieć świadomość i pewność, że zrobiło się wszystko, by zadbać we właściwy sposób o rozwijający się płód.

<3 Badania prenatalne to najlepsza inwestycja w przyszłość każdego dziecka, również Twojego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2013, 14:53

inessa, grosza, bliska77, anna maria, EwaT, polarmiś, angela, ewajoanna, Bursztyn lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Zmieniłam obrazek aby być w tematyce inseminacji. Pozdrawiam. Jestem zmęczona. Dzisiaj miałam przyjęcie urodzinowe mojego 8-latka . Uff dobrze, że kolejne dopiero za rok.

To powiedz jak zmieniłaś ten obrazek, bo ja odkąd tu jestem nie mogę tego zrobić :)

inessa lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się popłakałam, bo oglądam program O Matko i Kasia z usg dowiedziała się, że będzie miała synka. To jej 4 dziecko.

inessa, samira, polarmiś, iza37 lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    Zmieniłam obrazek aby być w tematyce inseminacji. Pozdrawiam. Jestem zmęczona. Dzisiaj miałam przyjęcie urodzinowe mojego 8-latka . Uff dobrze, że kolejne dopiero za rok.

świetny obrazek. Mam nadzieję że przyjęcie się udało :D Ja w czerwcu mam urodzinki mego 6latka :)

caffe, polarmiś lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam wieczór filmowy i będziemy ile wlezie oglądać części Saga "Zmierzch" :P

Samirka fajne info, w sumie trzeba się zorientować w tym temacie bo mamy już te 35+ latek. Dobrze ,że jakieś badanka prenatalne z nfztu można robić nie wiem czy wszystkie. :0

samira, bliska77, iza37 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grosza wrote:
    Dziś mam wieczór filmowy i będziemy ile wlezie oglądać części Saga "Zmierzch" :P

Samirka fajne info, w sumie trzeba się zorientować w tym temacie bo mamy już te 35+ latek. Dobrze ,że jakieś badanka prenatalne z nfztu można robić nie wiem czy wszystkie. :0

A dzięki :) jeśli jesteś po 35roku życia to chyba wszystkie 3 a już 2 to na pewniaka :P

oj Zmierzch uwielbiam i książki i film ,chociaż wiadomo że często brakuje niektórych wątków ,dla mnie ostatnia część świetna ,chociaż wszystkie fajne :D

bliska77, grosza, anna maria lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Właśnie się popłakałam, bo oglądam program O Matko i Kasia z usg dowiedziała się, że będzie miała synka. To jej 4 dziecko.

fajny i ciekawy program ,nagrywam sobie i pomału oglądam a do tej części jeszcze nie doszłam :P

bliska77 lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    caffe wrote:

fajny i ciekawy program ,nagrywam sobie i pomału oglądam a do tej części jeszcze nie doszłam :P

To był dzisiejszy odcinek w tv. Muszę obejrzeć archiwalne też, bo ominęłam kilka. Obala niejednokrotnie mity, o których się czyta w necie. Tzn. nieraz w necie coś piszą, ale nie doprecyzowują, tak jak odnośnie serów pleśniowych.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na jakim programie jest ten dokument czy film bo ja nie słyszałam o tym wcześniej?

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy kojarzycie ale Meginka ma dwie kreseczki ,dziś robiła test ,mówi ze druga blada ale jest :D a już była parę dni po term. @ ale wytrzymała z testem do dzisiaj hehe .Pisała na styczniowych staraczkach a teraz Czy są tu jeszcze styczniowe staraczki ? ....Na tym pierwszym pisałam i na drugim też piszę ...

inessa, anna maria, polarmiś, grosza, bliska77, iza37 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Na jakim programie jest ten dokument czy film bo ja nie słyszałam o tym wcześniej?

Na TVN Style. Prowadzi go Kasia Bosacka (sama jest w ciąży), ta sama co program Wiem co jem, wiem co kupuję.
    Emisja jest w soboty o 17.00. Pewnie powtórki też są, ale nie wiem kiedy.

inessa, grosza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2013, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki! A dziś już więcej fasolinek jest to dobrze!

bliska77 lubi tę wiadomość

‹‹ 246 247 248 249 250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ