35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
my raczej lubimy wszystko - prawie , ale nie lubimy nudy, ostatnio dużo wymyślam , bazę do obiadu najczęściej robię wieczorem, to jak wracamy do domu to szybko już idzie z dokończeniem , ostatnio " chodzą" za mną dania azjatyckie
bliska77, Panda, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:aisa, ciezko powiedziec, jak nie wiemy, co jecie, czy dieta jakas, co lubicie, czy na szybko, czy wiezyczki z trufelkiem..
moj najlepszy obiad na szybko, ktory wszyscy uwielbiaja to makaron pelnoziarnisty z pieczona cukinia, wedzonym lososiem i prazonymi orzechami piniowymi.. troche czosnku i oliwy na sam koniec i.. juz sie slinie nad klawiatura..
cukinie też robię tylko faszerowaną i zapiekana w piekarniku , pychacaffe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAisab wrote:my raczej lubimy wszystko - prawie , ale nie lubimy nudy, ostatnio dużo wymyślam , bazę do obiadu najczęściej robię wieczorem, to jak wracamy do domu to szybko już idzie z dokończeniem , ostatnio " chodzą" za mną dania azjatyckie
Aisab, Panda, caffe, Simba, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypapryki nadziewane mięskiem mielonym plus np rożne ziarna do tego, bardzo rózne dania z makaronem, jest całe mnóstwo tego, czasem mój mąż robi pizze a ja sosy do niej i jest lepsza niż w pizzeriach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2014, 13:16
Aisab, Panda, caffe, Iwone, Bursztyn, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
o matko zrobiłam się głodna
agafbh wrote:jeśli dania azjatyckie, to nic prostszego jak np kurczak po chińsku z makaronem sojowym, plus odpowiedni sosik chiński, ja np razem z kurczakiem, na patelni "podsmażam" kapustę pekińską, trochę pora, papryki itp, dobre są też mrożonki - mieszanki chińskie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
pizze tez robimy swoją , i bez porównania jest lepsza
agafbh wrote:papryki nadziewane mięskiem mielonym plus np rożne ziarna do tego, bardzo rózne dania z makaronem, jest całe mnóstwo tego, czasem mój mąż robi pizze a ja sosy do niej i jest lepsza niż w pizzeriachbliska77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAisab wrote:paprykę nadziewaną uwielbiam ale tego akurat niestety moi nie lubią .
albo zjadłabym takiego kurczaczka pieczonego i przykrytego startymi warzywami ,Aisab, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
o te krewetki to może jutro zrobię , musze zaprosić sąsiadów i podziękować za opiekę nad kotem jak nas nie byłoPanda wrote:Caffe szczerze ja to jakas kucharka wielka nie jestem o moge szczegolnie w porownaniu z Wami. Ja to zykle gotuje na oko i do smaku wymyslam swoje i zwykle jest to cos innego za kazdym razem bo nie pamietam co dodalam wczesniej. Od niedawana robie jakies jedzenia z przepisow ale wkurzam sie bozawsze mi czego brakuje wiec i tak je zmieniam.
Ja moglabym polecic krewetki w sosie czosnkowym i maselku szybkie i pyszne...na goraco na patelni i pietruszka posypac na koncu macie je mrozone w sklepach na pewno.
Albo dzisiaj na przyklad salatke ze steakiem i warzywkami Rocket (salad nie wiem jak to bedzie po polsku) , pomidorki takie malutkie slodkie, papryka na surowo, wiosenna cebulka, jajko gotowane no i steak na szybko.
Dressing: olive oil, sok z lemonki pieprz, pokrojona sweza bazylia, sol i zgniecione 2 zabki czosnku zmieszac i odstawic (najlepiej zrobic na poczatku coby sie ladnie zmieszalo)
Pozniej wymieszac wszystko razem delikatnie i na koncu ladnie przybrac gotowanym jajkiem i stekiem.
U nas jest gorao i kuchnia polska ktora kocham nie wchodzi w gre jest za ciezka....caffe, Panda, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Aisab wrote:pizze tez robimy swoją , i bez porównania jest lepsza
a dziś chyba będzie warzywna zapiekanka podlana beszamelem i zapleczona z serembliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
ja ostatnio robiłam na obiad pieczonego łososia - marynowanego w soku z pomarańczy, a do tego sos z czarnej porzeczki ze świeżą miętą. Przepis zerżnięty z "kwestia smaku" - do tego pieczone ziemniaki folii z dipem z bryndzy i koperkiem i surówka z selera z jabłkiem, orzechami i rodzynkami. Bardzo mało pracy - a wszystkim bardzo smakowało...
jakby co to tu jest link do tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_z_czarna_porzeczka/przepis.htmlbliska77, Aisab, caffe, Panda, samira, EwaT, Bursztyn, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
"Sprzedam" Wam przepis na sałatkę, taką, która ja jem np. do kanapki z wędliną
ale najczęściej samą
1. opakowanie makarony w kształcie ryżu (najlepiej makaron jakiś wloski, bo polskie nie zawsze są takie akuratne)
2. dwa świeże ogórki
3. podwójna pierś z kurczaka
4. pieprz, sól, bazylia
5. majonez
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią (bazylii daję sporo).
Przekładamy kawałki kurczaka (ja wlewam wszystko z patelni) do ugotowanego makaronu.
Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.
Dodajemy majonez (ja oczywiście tylko kielecki).
Mieszamy. Jak się wszystko delikatnie "przegryzie" to jeszcze ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem. Ale kielecki jest dość ostry, więc najczęściej nic już nie musze dodawać.
Smacznego
Aisab, bliska77, Panda, Bozia3, sjoanka, grosza, ania.g, mysza1975, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość