35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:I w jaki sposób wyfruwają? Zaczynają studia i mieszkają w akademikach, czy raczej wynajmują mieszkania i zaczynają pracować? Bo w Pl to wciąż trwa prawie do 30 lat w wielu przypadkach....nie wiem, jak to jest np. we Włoszech teraz?
Ale nawet jesli nie studia, to 20 latki raczej juz nie mieszkaja z rodzicami, znajduja sobie prace i wynajmuja cos, najczesciej juz wtedy z 2 polowa.
Tu w ogole jest tak dziwnie ( glupio troche dla mnie ), ze dzieciaki rzadko ida na studia zaraz po ogolniaku, chyba, ze wiedza od dawna czego chca. Ida sobie na rok do jakiejs pracy, czesto zwiazanej z przyszlymi studiami, potem uznaja, ze to nie bylo to, szukaja czegos innego. Skutkiem takich poszukiwan jest to, ze czesto ida na studia jak maja po 25 lat albo nie ida wcale...
Ale u nas w domu bedzie po polsku - studia po liceum i juz.
-
peppapig wrote:Jest jajo !na peknieciu! Sugerowała działac w nast cyklu siet! Ja chce już! I co teraz...korzystać z jajka? To trzeci miesiac po poronieniu...
peppapig, Aprilka, Mega, caffe, samira, Bliska 77, iwcia77, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:I tak, i tak. U nas to studia, wiec albo Polska albo jakies duze miasto, bo my to wsioki jestesmy i tu nie ma gdzie studiowac.
Ale nawet jesli nie studia, to 20 latki raczej juz nie mieszkaja z rodzicami, znajduja sobie prace i wynajmuja cos, najczesciej juz wtedy z 2 polowa.
Tu w ogole jest tak dziwnie ( glupio troche dla mnie ), ze dzieciaki rzadko ida na studia zaraz po ogolniaku, chyba, ze wiedza od dawna czego chca. Ida sobie na rok do jakiejs pracy, czesto zwiazanej z przyszlymi studiami, potem uznaja, ze to nie bylo to, szukaja czegos innego. Skutkiem takich poszukiwan jest to, ze czesto ida na studia jak maja po 25 lat albo nie ida wcale...
Ale u nas w domu bedzie po polsku - studia po liceum i juz.peppapig lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:dlaczego? straszne jest?
Dziwne watki i jeszcze dziwniejsze opowiedzi. I smuty takie, ze hej. Tam sie o kupach nie gada w ogole, dasz wiare?
I wszystkie te laski takie uduchowione przez te ciaze...
Mi sie slabo robi jak czytam o tych wszystkich niunkach, fasoleczkach i dzidziulkach, ktore nosza pod sercem...Mega, Simba, Bursztyn, iwcia77, Żanet, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bursztyn wrote:dlaczego? straszne jest?
samira, Simba, Bursztyn, gosia7122, iwcia77, Żanet, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:Straszliwe.
Dziwne watki i jeszcze dziwniejsze opowiedzi. I smuty takie, ze hej. Tam sie o kupach nie gada w ogole, dasz wiare?
Mi sie slabo robi jak czytam o tych wszystkich niunkach, fasoleczkach i dzidziulkach, ktore nosza pod sercem...peppapig, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:no tak, tym bardziej, że z tego co pamiętam, to Ty chyba ambitnie chcesz z niej na siłę zrobić lekarkę? :)Ale w Pl wybrać medycynę? Dziwne posunięcie - podobno niezłe wyniki są np. w Pradze - studia medyczne po angielsku...
Wybierze gdzie bedzie chciala, na razie ma ambitny plan ogolniaka z miedzynarodowa matura, po tym bedzie miala duzy wybor.Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
peppapig wrote:Cholera mam stresa...o kurde okurde!może to dzisiaj zmajstruje pepiątko!
więc co ma być to będzie...caffe, polarmiś, Bursztyn, iwcia77, peppapig, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:ja wlasnie dlatego wypadlam z ogolnego forum- niedobrze mi sie robilo od tych postow o fasoleczkach, przytulankach i mezulkach. Zdrabnianie dziala na mnie jak plachta na byka, jak mi ktos o pieniazkach pisze to mam ochote rozliczac sie w pieciogroszowkach..
No i dla mnie to jest straszne wlasnie.
Nie wiem, jak Bozia to znosi, ze swoja awersja do szeptania do uszka.Mega, samira lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:Nie na sile, gadka o lekarzu jest jej pomyslem, dyskretnie przeze mnie podsunietym. Skandynawia studiuje glownie w Gdansku, Krakowie, Budapeszcie. W Pl tez by studiowala po angielsku, w Gd ma mieszkanie, wiec odpada wynajem i akademik.
Wybierze gdzie bedzie chciala, na razie ma ambitny plan ogolniaka z miedzynarodowa matura, po tym bedzie miala duzy wybor.Bursztyn, Żanet lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:No i dla mnie to jest straszne wlasnie.
Nie wiem, jak Bozia to znosi, ze swoja awersja do szeptania do uszka. -
nick nieaktualnyBozia3 wrote:no to lepiej dokładnie sprawdźcie wymagania uczelni, którą ona wybierze - szczególnie kierunki medyczne w Pl - bo wiem, że wcale matura międzynarodowa nie jest tak honorowana w Pl jak w innych krajach i czasami nawet straci punkty, zamiast zyskać...
Sa przeliczniki i raczej sie na punktach nie traci.
Gdyby miala zwykla norweska mature, musialaby zdawac egzaminy wstepne. Po cholere jeszcze stres? -
peppapig wrote:Jest jajo !na peknieciu! Sugerowała działac w nast cyklu siet! Ja chce już! I co teraz...korzystać z jajka? To trzeci miesiac po poronieniu...
Bozia3, peppapig lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:Straszliwe.
Mi sie slabo robi jak czytam o tych wszystkich niunkach, fasoleczkach i dzidziulkach, ktore nosza pod sercem...peppapig, Simba, Bursztyn, Bliska 77, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny