X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • mysza1975 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Melduje ze w nocy ,
    18 urodzilam corke Marysie ,3kg 56,dluga,porod w ciagu godziny ,pozniej napisze wiecej

Gratulacje!I ja też chcę, żeby u mnie tak łatwo poszło.

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dostalamw spadku medela - 100 % lanoliny, ponoc nie ma lepszych...
    Bozia3 wrote:
    Mnie się wydawało to tak odległe, że w ogóle nierealne...ale oczywiście już o tym myślę teraz intensywnie...:)
    Właśnie...jaki krem na sutki do szpitala zakupiłyście?

Bozia3, samira lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paszczakin Gratuluje :) kreski to nie cienie ale ładnie widocznie czerwone linie :D
    Gosiu niech Marysia Wam ślicznie rośnie w zdrowiu i radosci :) a Tobie wiele sił równiez życze :)
    Buziaki dla wszystkich <3

Bozia3, paszczakin, mysza1975, samira, caffe, ania.g, Sabina, malgos741 lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no on jest ciut wiekszy...ja wystarttowalam z miski A...to kupilam B , bo nie przewiduje wiekszych przyrostow...aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo, obecnie juz B mnie troszke cisnie i cos jakby sie wylewa :)
    paszczakin wrote:
    iwcia, ty to juz kiedys pisalas, ze listy pakowawcze przez zwyklymi wyjazdami robisz na sto lat przed, wiec nie dziwie sie, ze juz sie do szpitala pakujesz ;)

a biustonosz do karmienia zakupilas taki, co jest dobry teraz, czy za duzy? ;)

Żanet lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samirko, kurde, nic nie dostalam na maila...lece sprawdzic poczte na privie, bo moze jaks literowke walnelam w pisaniu ci adresu... :(

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...a tak wogole to poprosze znowu bkogos o napisanie czym jest usg genetyczne a czy polowkowe...bo jak umawialam sie na usg to mowilam o usg polowkowym a baba w rejestracji " czy to jest genetyczne"- kurde nie pamietalam jaka jest roznica wiec powiedzilam ze takie ktore robi sie po 18 tyg ciazy" i wtedy wtracila sie druga babka z rejestracji i zapytala czy to jest usg dopplerowskie na co ja ze TAK.. i ze trwa nie mniej niz 45 minut...no i 25.08 o 15:40 mam jakies usg...musze wedziec o co sie pytac ...

samira, Żanet, Bliska 77 lubią tę wiadomość

• Żanet Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Melduje ze w nocy ,
    18 urodzilam corke Marysie ,3kg 56,dluga,porod w ciagu godziny ,pozniej napisze wiecej

Gosia, wywoływałam Cię do tablicy i proszę Wielkie Gratulacje :))))

iwcia77, mysza1975 lubią tę wiadomość

• Żanet Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    no to teraz się wystraszyłam nie na żarty...między nami jest tydzień różnicy...a ja się szykowałam na za miesiąc....a tu wszystkie wcześniej rodzą...

gosia - oczywiście gratulacje....:)

Bozia, ja zaraz po Tobie i też mam cykora, a chciałam powiedzieć, że mi dziś opadł brzuch...

iwcia77, polarmiś, Pusurek lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...Samirko nie jestes sama :) ja mam tez pecha, jak zaczne pisac na forum to nikogo nie ma :)

samira lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a torba spakowana? :)
    Żanet wrote:
    Bozia, ja zaraz po Tobie i też mam cykora, a chciałam powiedzieć, że mi dziś opadł brzuch...

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    ...a tak wogole to poprosze znowu bkogos o napisanie czym jest usg genetyczne a czy polowkowe...bo jak umawialam sie na usg to mowilam o usg polowkowym a baba w rejestracji " czy to jest genetyczne"- kurde nie pamietalam jaka jest roznica wiec powiedzilam ze takie ktore robi sie po 18 tyg ciazy" i wtedy wtracila sie druga babka z rejestracji i zapytala czy to jest usg dopplerowskie na co ja ze TAK.. i ze trwa nie mniej niz 45 minut...no i 25.08 o 15:40 mam jakies usg...musze wedziec o co sie pytac ...
    ja nie wiem, co to znaczy dopplerowskie,,,ale genetyczne w szpitalu to jest to pierwsze badanie w 12-13 tygodniu ciąży i wtedy robią USG plus test PAPPA z krwi pod kątem chorób genetycznych - ale Ty chyba miałaś to zrobione w postaci amnio czy czegoś tam...a połówkowe - robi sie w połowie ciąży - to jest tylko USG - badanie płci, serduszka, głowa, kości itp...ale tylko takie dokładniejsze USG, bez badania krwi już

iwcia77, Żanet, samira lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żanet wrote:
    mnie dzisiaj, to ze strachu wszystko opadło....:)
    właśnie..a Ty masz spakowaną torbę?

iwcia77, Żanet lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    iwcia masz

...

Co to jest USG genetyczne?

W miarę postępów w aparaturze medycznej USG dostarcza coraz więcej informacji i ma coraz szersze zastosowanie, zarówno w ocenie ciąży prawidłowej, jak i w diagnostyce patologii. Ponieważ część z nich ma podłoże genetyczne, w mowie potocznej pojawiło się pojęcie USG genetyczne, będące pewnym skrótem myślowym.
    Badanie to cechuje wysoki poziom wykrywalności chorób, co szacuje się następująco: około 80% przypadków zespołu Downa, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zespołu Pataua. Wykonywane jest trzykrotnie w czasie ciąży: między 11. a 14. tygodniem ciąży, 18. a 22. oraz między 28. a 32. tygodniem.
    Kiedy USG genetyczne?

Badanie wykonywane jest przy pomocy sondy brzusznej, choć czasem zalecane jest dodatkowe przezpochwowe (USG transwaginalne). Oceniane są dzięki niemu wszystkie narządy dziecka, a lekarz poszukuje specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu. Pacjentka natomiast obserwuje obraz dziecka na monitorze i na bieżąco jest informowana o przebiegu badania, a także ma możliwość otrzymania zapisu badania USG w postaci nagrania na płycie CD lub DVD. Warto zauważyć, że stwierdzenie braku nieprawidłowości znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia wad genetycznych.

W myśl rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z maja 2004 roku standard ultrasonograficznego badania położniczego polega na wykonaniu trzech badań USG w ciąży:
    Badanie USG między 11. a 14. tygodniem ciąży obejmuje:

liczbę pęcherzyków ciążowych w jamie macicy,
    pomiar długości ciemieniowo-siedzeniowej,
    ocenę kształtu czaszki, splotów naczyniówkowych komór bocznych, jamę brzuszną, żołądek, serce płodu – ocenę czynności serca, pęcherz moczowy, kręgosłup, ocenę przezierności karkowej, kość nosową, kończyny górne i dolne,
    ocenę kosmówki.

Badanie USG między 18. a 22. tygodniem oraz między 28. a 32. t. c. obejmuje:

liczbę płodów, położenie i czynności serca,
    wymiary płodu: wymiar dwuciemieniowy, obwód główki, obwód brzucha, długość kości udowej, orientacyjną masę płodu,
    ocenę budowy płodu: czaszkę, mózgowie, móżdżek, twarz płodu – ocena kości nosowej NB – jako markera wady genetycznej, wargę górną, kręgosłup, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz i praca, jamę brzuszną, żołądek, echogeniczność jelit, pęcherz moczowy, nerki, kończyny,
    ocenę łożyska – stopień dojrzałości wg Grannuma,
    ocenę sznura pępowinowego,
    ocenę objętości płynu owodniowego.

Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie około 95% wad rozwojowych u dziecka. W przypadku umiarkowanego wzrostu ryzyka choroby płodu na podstawie oceny USG rozważne są dodatkowe badania m. in. amniopunkcja, biopsja trofoblastu lub wykonanie testu potrójnego.

POŁÓWKOWE

USG między 18. a 22. tygodniem ciąży to kolejne badanie (tzw. USG połówkowe), które powinna mieć wykonane każda ciężarna. Jaki jest cel tego badania? Które parametry ocenia lekarz i jak interpretować wyniki połówkowego badania USG w ciąży?

Celem połówkowego badania USG w ciąży (wykonuje się je między 18. a 22. tygodniem ciąży) jest szczegółowa ocena anatomii płodu pod kątem występowania wad wrodzonych oraz określenie przybliżonej masy płodu i wieku ciążowego.

Co dokładnie jest oceniane?

Ocenie podlegają m.in.:

głowa: czaszka, mózg, twarz (np. diagnostyka rozszczepu górnej wargi)
    szyja
    klatka piersiowa: żebra, płuca
    serce (diagnostyka wad serca)
    jama brzuszna: żołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy
    kręgosłup, kości długie dłoni i stóp
    płeć dziecka.

Poza budową płodu ocenia się:

położenie łożyska
    ilość płynu owodniowego
    szyjkę macicy.

Co mówią wyniki?

Badanie daje odpowiedzi na wiele ważnych pytań: czy dziecko rośnie harmonijnie i nie ma wad anatomicznych, czy nie ma wielo- lub małowodzia, czy szyjka macicy nie rozwiera się przedwcześnie.

Uwaga: masa płodu i wiek ciążowy są przybliżone, a nie dokładne (np. wiek ciąży można oszacować w tym okresie z dokładnością do 2–3 tygodni).

WAŻNE

Dodatkowe badania USG w ciąży

Oprócz badań standardowych w określonych sytuacjach wykonuje się dodatkowe USG.

echo serca płodu – wykonuje się w 18.–22. tygodniu ciąży; to badanie USG wykonywane na sprzęcie najwyższej klasy, ze specjalnym oprogramowaniem do badań kardiologicznych. Badanie ma na celu dokładną ocenę budowy serca płodu, umożliwia wykrycie wad serca, wad zastawek, zaburzeń rytmu serca.
    ultrasonografia dopplerowska w ciąży – w drugim lub (częściej) trzecim trymestrze Wskazaniem jest nieprawidłowy przebieg ciąży, powikłanej np. nadciśnieniem tętniczym, hipotrofią płodu, wieloletnią cukrzycą u matki. Metodą Dopplera ocenia się przepływy krwi w wybranych naczyniach: na podstawie prędkości przepływu krwi można wnioskować, czy łożysko dobrze pracuje, a więc czy płód jest odpowiednio dotleniony i odżywiony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 21:21

iwcia77 lubi tę wiadomość

• Żanet Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    a torba spakowana? :)

A gdzie tam, byłam dziś w Kościerzynie, dopiero wróciłam ... a tu takie newsy, Iwcia, pięknie się zaokrągliłaś :)

Bozia3, mysza1975, iwcia77, Pusurek lubią tę wiadomość

• Żanet Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    mnie dzisiaj, to ze strachu wszystko opadło....:)
    właśnie..a Ty masz spakowaną torbę?

Bozia, z niepokojem śledzę info, że wszystkie nasze formumowiczki rodzą szybciej, gacie mam, podkłady mam, ciuszki wyprane, chyba zabiorę się za tą torbę, przeca co dopiero na zwolnienie poszłam...

Bozia3, iwcia77, Mega, Pusurek lubią tę wiadomość

• Żanet Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    Zanet, a w ktorym szpitalu rodzisz?[/QUOTE

Ponieważ jestem rodowitą gdynianką, syn też nie ma wyboru, jeden szpital tylko obsługuje Gdynię - Redłowo, i niestety ma różne opinie, nie ma znieczulenia, rodzę naturalnie, ale za to z chłopem, chce pępowinę obcinać ;) Dam radę i wytrzymam te kilka dni ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 21:31

mysza1975, iwcia77, Pusurek lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    witam, uaktualnilam wzdecie :)

Paszczak- rewelacja, krecha dluga jak rownik ! hurra! porywaj dziolchy , fajnie byloby zeby nasze forum 35+ zaszlo cale w ciaze :)

Gosia- super ekspresowy porod- zazdroszcze :) gratuluje :)
    Wzdęcie superowe :)

mysza1975, iwcia77 lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sami- dziekuje bardzo :) szkoda ze nie mam drukarki bo chcialabym to sobie druknac a tak mam prace domowa...przepisac zeszycik :)

samira, Mega lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goska super wiesci! Duzo zdrowia dla Ciebie i malej.

mysza1975 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    sami- dziekuje bardzo :) szkoda ze nie mam drukarki bo chcialabym to sobie druknac a tak mam prace domowa...przepisac zeszycik :)
    POCZUJESZ SIĘ JAK W SZKOLE ;)

iwcia77 lubi tę wiadomość

‹‹ 4201 4202 4203 4204 4205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ