X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Jolka76 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2013, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Samirka, ja tez tak jak Bozia myslalam ze skok tempki potwierdza owulacje. Widzialam ciekawy program na YouTube (niestety po hiszpansku, ale jak chcecie to dam linka) gdzie opisuja proces badania tempki, owulacji i jakie sa objawy, lekarz sie tam wypowiadal ze aby nie pomylic sluzu rozciagliwego plodnego z infekcja lub innym podobnym wystarczy wziac miedzy palce i palce zamoczyc w naczyniu z woda, jesli sluz sie nie rozplynie i nie zmieni konsystencji to znaczy ze to ten prawidlowy (przepraszam za obrazowy opis). Juz sobie nas wyobrazam z micha wody obok kibelka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 18:22

samira, bliska77, Bursztyn lubią tę wiadomość

a7bc3c0459c00403ef15d244209f7751.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka76 wrote:
    Dzieki Samirka, ja tez tak jak Bozia myslalam ze skok tempki potwierdza owulacje. Widzialam ciekawy program na YouTube (niestety po hiszpansku, ale jak chcecie to dam linka) gdzie opisuja proces badania tempki, owulacji i jakie sa objawy, lekarz sie tam wypowiadal ze aby nie pomylic sluzu rozciagliwego plodnego z infekcja lub innym podobnym wystarczy wziac miedzy palce i palce zamoczyc w naczyniu z woda, jesli sluz sie nie rozplynie i nie zmieni konsystencji to znaczy ze to ten prawidlowy (przepraszam za obrazowy opis). Juz sobie nas wyobrazam z micha wody obok kibelka :)

ładnie obrazowo opisane hehe...przynajmniej wiadomo o co kaman :D

jeśli chodzi o testy owu to je stosowałam ale za duży stres i zrezygnowałam...

a jak chodzi o hiszpański to kiedyś troszkę się uczyłam ,,miałam mieszkać w Hiszpanii ale ...a zamierzam sobie co nieco przypomnieć a może znów się uczyć bo mi się ten język podoba :D niestety angola nie znam czy tam niemieckiego(ale tego akurat nie trawię):P

bliska77, Bursztyn lubią tę wiadomość

• Jolka76 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2013, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie trawie niemieckiego, jest okropny moim zdaniem.
    Daje linka do programu Samirka to bedziesz hiszpanski cwiczyc
    http://www.youtube.com/watch?v=9VSZIGpNV5k
    Z testami Ci powiem to masz racje jest to troche stresujace, wiec moze u Ciebie byloby latwiej poprostu serduszkowac co drugi dzien. Ja wole testy bo ja z moim libido to sobie nie wyobrazam takiej intensywnosci hahahaha
    Pozdrowienia

samira, bliska77, Mango, Bursztyn lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    agafbh wrote:
    Jolka76 wrote:
    Dzien dobry dziewczynki! Trzymam kciuki Panda, zeby ten pierwszy zapylajacy byl udany!
    Grosza dzieki, moje zaadoptowane pisklaki maja sie dobrze, jedza bardzo ladnie, wiec jest nadzieja ze przezyja.
    Inesska fajnie, ze sie dobrze bawisz, oddychaj tym jodem i serduszkuj ile wlezie.
    Samirka Ty nie probowalas z testami owulacyjnymi? bo przy Twoich dlugich cyklach to pewnie by bylo latwiej wykryc ten magiczny dzien.
    Aga dlaczego mowisz, ze organizm nie reaguje na stymulacje, z tego co widze na wykresie to owulka byla i tempka sliczna, wiec moze akurat sie udalo!
    Anna Maria fajnie, ze z dzidzia wszytko ok, dbajcie o siebie!
    Angela moze to macica sie rozrasta i naciska na narzady obok i stad to klucie?
    Bursztynku, ale narobilas smaka tym oscypkiem, zaslinilam monitor...
    Powodzenia z praca!
    Bardzo tesknie juz za Polska i milo by bylo odwiedzic Zakopane, to naprawde magiczna miejscowosc. Nad morzem to polecam Bialogore, jest pieknie i aby dojsc do plazy sie przechodzi deptakiem przez park krajobrazowy.
    Mnie dzis Ovu wyznaczylo owulacje, ale nie serduszkowalismy w dniu owulacji tylko dzien po, wiec pewnie sie moge w tym cyklu zrelaksowac.
    Pozdrawian serdecznie, milego dnia!

Jolu, owulację może potwierdzić tylko monitoring a u mnie właśnie na monitoringu było wyraźnie widać, że pęcherzyki w ogóle nie zareagowały na leki stymulujące ;-), pamiętaj, wykres to tylko wykres - komputerowy, skok temperatury, śluzy, szyjka itp są tylko przypuszczeniem owulacji albo raczej tego, że organizm się przygotowywał do niej, także u mnie to mało prawdopodobne,

Trzymam kciuki za Wasze pisklaki, oby wszystko było ok, a serduszkować można nawet dwa trzy dni przed owulką, jesli wszystko jest ok, to jest szansa, że się uda

Aga - ale skok temperatury chyba świadczy o owulce. Zgadzam się, że testy owulacyjne i śluz to tylko przygotowanie do owulacji, ale czytałam, że skok tempki następuje tylko po owulacji. Cykle bezowulacyjne charakteryzują się brakiem skoku tempki. Źle myślę?

no właśnie niestety ale skok nie zawsze świadczy o wystąpieniu owulacji ale jedynie o "podejściu" organizmu do niej, miałam kilka cykli ze skokiem a na monitoringu niepęknięte pęcherzyki zamienione w torbiele ;-)

Bursztyn lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na razie dziewuszki,dobranoc <3

bliska77, grosza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    Bozia3 wrote:
    agafbh wrote:
    Jolka76 wrote:
    Dzien dobry dziewczynki! Trzymam kciuki Panda, zeby ten pierwszy zapylajacy byl udany!
    Grosza dzieki, moje zaadoptowane pisklaki maja sie dobrze, jedza bardzo ladnie, wiec jest nadzieja ze przezyja.
    Inesska fajnie, ze sie dobrze bawisz, oddychaj tym jodem i serduszkuj ile wlezie.
    Samirka Ty nie probowalas z testami owulacyjnymi? bo przy Twoich dlugich cyklach to pewnie by bylo latwiej wykryc ten magiczny dzien.
    Aga dlaczego mowisz, ze organizm nie reaguje na stymulacje, z tego co widze na wykresie to owulka byla i tempka sliczna, wiec moze akurat sie udalo!
    Powodzenia z praca!
    Bardzo tesknie juz za Polska i milo by bylo odwiedzic Zakopane, to naprawde magiczna miejscowosc. Nad morzem to polecam Bialogore, jest pieknie i aby dojsc do plazy sie przechodzi deptakiem przez park krajobrazowy.
    Mnie dzis Ovu wyznaczylo owulacje, ale nie serduszkowalismy w dniu owulacji tylko dzien po, wiec pewnie sie moge w tym cyklu zrelaksowac.

Jolu, owulację może potwierdzić tylko monitoring a u mnie właśnie na monitoringu było wyraźnie widać, że pęcherzyki w ogóle nie zareagowały na leki stymulujące ;-), pamiętaj, wykres to tylko wykres - komputerowy, skok temperatury, śluzy, szyjka itp są tylko przypuszczeniem owulacji albo raczej tego, że organizm się przygotowywał do niej, także u mnie to mało prawdopodobne,

Trzymam kciuki za Wasze pisklaki, oby wszystko było ok, a serduszkować można nawet dwa trzy dni przed owulką, jesli wszystko jest ok, to jest szansa, że się uda

Aga - ale skok temperatury chyba świadczy o owulce. Zgadzam się, że testy owulacyjne i śluz to tylko przygotowanie do owulacji, ale czytałam, że skok tempki następuje tylko po owulacji. Cykle bezowulacyjne charakteryzują się brakiem skoku tempki. Źle myślę?

oto odpowiedz

cyt: " Moment jajeczkowania nie jest możliwy do samodzielnego zaobserwowania przez kobietę, a jedynie podczas monitoringu USG jajników. Obserwowane wskaźniki płodności (<3 zmiany śluzu szyjkowego, zmiany samej szyjki macicy oraz wzrost podstawowej temperatury ciała) nie wskazują na moment owulacji.<3 Stanowią natomiast informację o kresie płodnym w danym cyklu. Pewien procent kobiet zauważa także zespół typowych dla siebie objawów, pojawiających w okolicach jajeczkowania, jak np. tzw. ból owulacyjny, zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, zmiany skórne. Są to wszystko symptomy świadczące o trwającym okresie płodnym. "

dziękuję Samirko, bardzo dobre fachowe ujęcie moich myśli ;-)

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    samira wrote:
    Bozia3 wrote:
    agafbh wrote:
    Jolka76 wrote:
    Powodzenia z praca!

oto odpowiedz

cyt: " Moment jajeczkowania nie jest możliwy do samodzielnego zaobserwowania przez kobietę, a jedynie podczas monitoringu USG jajników. Obserwowane wskaźniki płodności (<3 zmiany śluzu szyjkowego, zmiany samej szyjki macicy oraz wzrost podstawowej temperatury ciała) nie wskazują na moment owulacji.<3 Stanowią natomiast informację o kresie płodnym w danym cyklu. Pewien procent kobiet zauważa także zespół typowych dla siebie objawów, pojawiających w okolicach jajeczkowania, jak np. tzw. ból owulacyjny, zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, zmiany skórne. Są to wszystko symptomy świadczące o trwającym okresie płodnym. "

dziękuję Samirko, bardzo dobre fachowe ujęcie moich myśli ;-)

a proszę bardzo :)

bliska77 lubi tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja się będę upierać przy swoim trochę :). Przecież jeśli rośnie tempka - to z powodu rosnącego progesteronu, który też wzrasta, ale tylko jak jest owulacja. To że Aga miała skok temperatury bez owulacji - to może wynik zażywania dupka, który sztucznie podnosi progesteron w organizmie...
    A po drugie - sam program ovu wyjaśnia to trochę inaczej niż przedstawiła Samirka: https://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/wyznaczanie-dni-plodnych-i-owulacji/czy-temperatura-jest-wiarygodnym-zrodlem-potwierdzenia-wystapienia-owulacji,61.html

bliska77, megan8, grosza lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    a ja się będę upierać przy swoim trochę :). Przecież jeśli rośnie tempka - to z powodu rosnącego progesteronu, który też wzrasta, ale tylko jak jest owulacja. To że Aga miała skok temperatury bez owulacji - to może wynik zażywania dupka, który sztucznie podnosi progesteron w organizmie...
    A po drugie - sam program ovu wyjaśnia to trochę inaczej niż przedstawiła Samirka: https://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/wyznaczanie-dni-plodnych-i-owulacji/czy-temperatura-jest-wiarygodnym-zrodlem-potwierdzenia-wystapienia-owulacji,61.html

zgadza się, progesteron hamuje owulację dlatego biorę go zawsze 2,3 dni po skoku temperatury (zgodnie z zaleceniami mojej gin), Bozia, wiem na swoim przykładzie, naprawdę, mimo skoku kilka razy miałam na usg robionym co drugi dzień potwierdzony brak owulki

Bursztyn, grosza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zresztą nieważne jak to jest, ważne żeby każdej z nas się udało, prawda?????????

Bursztyn, grosza, Reni, megan8 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    Bozia3 wrote:

zgadza się, progesteron hamuje owulację dlatego biorę go zawsze 2,3 dni po skoku temperatury (zgodnie z zaleceniami mojej gin), Bozia, wiem na swoim przykładzie, naprawdę, mimo skoku kilka razy miałam na usg robionym co drugi dzień potwierdzony brak owulki

Aga, ale czy utrzymywał się skok przez powiedzmy 12 dni bez zażywania progesteronu? Bo 3 dniowy skok jest możliwy bez owulacji, ale utrzymujący się 12 dni to z jakiego powodu?

bliska77, Bursztyn, grosza, Reni lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2013, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    agafbh wrote:
    Bozia3 wrote:

Aga, ale czy utrzymywał się skok przez powiedzmy 12 dni bez zażywania progesteronu? Bo 3 dniowy skok jest możliwy bez owulacji, ale utrzymujący się 12 dni to z jakiego powodu?

już dokładnie nie pamiętam, musiałabym zajrzeć do swoich notatek ale z tego co pamiętam to jeden czy dwa cykle były z podwyższoną temperaturą przez kolejnych 11 czy 12 dni. Wiesz tak naprawdę to każda z nas jest inna, ja np, jak już wcześniej pisałam, w ostatnim dniu praktycznie każdego cyklu mam wzrost temperatury, spada dopiero na kilka godzin przed @ (@ przychodzi przeważnie na 3,4 dni po odstawieniu progesteronu)
    jeśli w tym cyklu miałam owulację to na pewno dość późno, bo CLO brałam w dawce 2dzienniex1tabl od 2 dc a 12dc nie było ani śladu pęcherzyka (płynu w zatoce też) i tragiczne endometrium i już nie poszłam na monitoring, zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka (jak to do tej pory miało miejsce w kilku cyklach) też nie robiłam sobie w tym cyklu, bo postanowiłam że muszę i psychicznie oraz fizycznie odpocząć ;-), mam nadzieję, że moja lekarka zrozumie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2013, 20:27

grosza lubi tę wiadomość

• Jolka76 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2013, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przykre to jednak, bo nawet mierzac te tempke nie mamy pewnosci. Jak tu bylo juz kiedys mowione latwiej by nam bylo jakby nam na du... napis wyskakiwal "owulacja" i najlepiej to w jakims jaskrawym kolorze, zeby mezowie sie nie tlumaczyli, ze nie zauwazyli ....
    Ja i tak ten cykl odpoczywam psychicznie bo na logike jesli mialam ta owulke dnia 14 tego, a jajeczko jest zdolne do zaplodnienia tylko 12 godzin to przytulanki na drugi dzien (czyli 15 tego) pozno wieczorem juz byly na nic, no moze dla przyjemnosci tylko haha

Mango, Sylwia78, bliska77, Reni lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No też zgłupiałam...to po cholerę to mierzyć i obserwować, skoro okazuje się, że nie jest to zupełnie miarodajne...

samira, grosza, bliska77, Reni lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• iwka76 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki , zmienie troszkę temat . Własnie dzisiaj wynajęłam moje własne mieszkanko i wyprowadzam się z tej dziury w której się już strasznie duszę . Zauważyłam że wychodząc z tego mieszkania to odrazu czuję sie lepiej i nawet te wredne mdłości tak mnie nie męcza a jak tylko wracam to już w drodze mnie zaczyna mdlić , i siostra się śmieje że to mieszkanie na mnie tak działa hihihi I może cos w tym jest

bliska77, Reni, iza37, megan8 lubią tę wiadomość

relgh3714gqvyz0c.png
  • iwka76 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2013, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki , zmienie troszkę temat . Własnie dzisiaj wynajęłam moje własne mieszkanko i wyprowadzam się z tej dziury w której się już strasznie duszę . Zauważyłam że wychodząc z tego mieszkania to odrazu czuję sie lepiej i nawet te wredne mdłości tak mnie nie męcza a jak tylko wracam to już w drodze mnie zaczyna mdlić , i siostra się śmieje że to mieszkanie na mnie tak działa hihihi I może cos w tym jest

relgh3714gqvyz0c.png
  • Jolka76 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2013, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Iwka milo Cie widziec znowu, fajnie ze mieszkanko wynajelas i ze sie w nim lepiej czujesz! Wieze Ci ze moze to od domu zalezec, bo my kiedys wynajmowalismy taki dom gdzie jakos tak zle sie czulam, depresyjnie i jak tylko sie wyprowadzilam odzylam jakos, moze to jakies zle wibracje...

samira, bliska77, Bursztyn lubią tę wiadomość

• Sylwia78 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2013, 05:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwka76 wrote:

super
    rozumiem cie doskonale bo to samo miałam jak mieszkałam mieszkaniu tesciwoej

samira, bliska77, Reni, Bursztyn lubią tę wiadomość

7724f704b7297837713ed920fc58c80e.png
    piu33e3kxdl5xv1k.png
  • Sylwia78 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2013, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc
    ja przestaje zyc po 20 ,normalnie tylko czekam kiedy Szymon idzie spac co tez się poloże
    u nas trochę lepiej,Szymon mniej się drapie wiec mniej jeczy,dzieki czemu ja się mniej wkurzam
    dzisiaj nawet wygląda w miare normalnie i chyba odwaze się wyjść z nim na zakupy

bliska77 lubi tę wiadomość

piu33e3kxdl5xv1k.png
  • Sylwia78 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2013, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynku łatwości w pisaniu zycze;-)

Bursztyn, iza37 lubią tę wiadomość

piu33e3kxdl5xv1k.png
‹‹ 504 505 506 507 508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ