35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Zalety i wady masażu szyjki
Masaż szyjki macicy przyspiesza uzyskanie pełnego rozwarcia szyjki macicy koniecznego do przeprowadzenia akcji porodowej. Stymulując czynność skurczową macicy, skróceniu ulega czas porodu, co zapobiega niedotlenieniu dziecka i redukuje stres oraz cierpienie rodzącej kobiety. Masaż szyjki macicy jest metodą wspomagająca poród, pozwalającą często uniknąć cesarskiego cięcia i przeprowadzić poród siłami natury. Niestety, wykonanie masażu szyjki może nieść ze sobą pewne skutki uboczne.
Zabieg jest bardzo bolesny i nieprzyjemny. Nawet szczególnie delikatna położna nie zagwarantuje bezbolesnego przebiegu masażu szyjki. Nie ma jednak w tym nic dziwnego – szyjka macicy jest mocno unerwiona. Przeprowadzenie masażu szyjki przed porodem może się też wiązać z pewnym ryzykiem powstania mikrourazów na szyjce. W czasie porodu może dojść do bardziej obfitych krwawień z szyjki, a nawet pęknięcia szyjki macicy. Nie można również wykluczyć ryzyka zaburzeń fizjologicznego procesu regeneracji włókien mięśniowych macicy. Mimo skutków ubocznych masaż szyjki macicy jest zabiegiem, który pozwala na skuteczne wszczęcie i przeprowadzenie poroduArwena, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Heretyczka wrote:wpierdalam szarlotke na goraco
caffe, Heretyczka, iwcia77, Mega, Arwena, Iwone, kkisia, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
macduska wrote:a ten nigdy się nie zorientuje,
może jakby mu dupsko przymarzło do wanny to wtedy...
wczoraj wyszedł z domu bez czapki i w rozpiętej kurtce
a ja to musze juz "gacie na wacie" zima zakladacmoremi, Mega, macduska, kkisia, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyIwone wrote:Zalety i wady masażu szyjki
Masaż szyjki macicy przyspiesza uzyskanie pełnego rozwarcia szyjki macicy koniecznego do przeprowadzenia akcji porodowej. Stymulując czynność skurczową macicy, skróceniu ulega czas porodu, co zapobiega niedotlenieniu dziecka i redukuje stres oraz cierpienie rodzącej kobiety. Masaż szyjki macicy jest metodą wspomagająca poród, pozwalającą często uniknąć cesarskiego cięcia i przeprowadzić poród siłami natury. Niestety, wykonanie masażu szyjki może nieść ze sobą pewne skutki uboczne.
Zabieg jest bardzo bolesny i nieprzyjemny. Nawet szczególnie delikatna położna nie zagwarantuje bezbolesnego przebiegu masażu szyjki. Nie ma jednak w tym nic dziwnego – szyjka macicy jest mocno unerwiona. Przeprowadzenie masażu szyjki przed porodem może się też wiązać z pewnym ryzykiem powstania mikrourazów na szyjce. W czasie porodu może dojść do bardziej obfitych krwawień z szyjki, a nawet pęknięcia szyjki macicy. Nie można również wykluczyć ryzyka zaburzeń fizjologicznego procesu regeneracji włókien mięśniowych macicy. Mimo skutków ubocznych masaż szyjki macicy jest zabiegiem, który pozwala na skuteczne wszczęcie i przeprowadzenie porodu
jeszcze jest coś takiego jak balonik epino (też położna nam pokazywała) fajna rzecz ,pomocna ale drogamoremi, iwcia77, caffe, Iwone, Dorka1979, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Heretyczka wrote:nie, mieszkam w dziurze
małż piekł bo ma urlop i dobry humormoremi, iwcia77, Mega, Arwena, kkisia, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:dlatego powiedziała, ze wpierdala
taką wersję rano chuopu przedstawi
iwcia77, caffe, Iwone, Mega, Arwena, kkisia, kapturnica lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
małż piekł bo ma urlop i dobry humorMega, Iwone, iwcia77, Heretyczka, Arwena, kkisia, kapturnica lubią tę wiadomość
-
małż piekł bo ma urlop i dobry humorIwone, iwcia77, Heretyczka, Arwena, kkisia, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
-
małż piekł bo ma urlop i dobry humorIwone, iwcia77, caffe, Mega, Heretyczka, kkisia, gretka, Sabina lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualnycaffe wrote:teraz to ja tylko o tej szarlotce będę myślała. Jutro pewnie będę piekła... a tak, to bym sobie leżała...
i nie mam wyrzutów bo mnie koniowata wykonczyłacaffe, Mega, moremi, iwcia77, Pusurek, kkisia, kapturnica, Bozia3, Sabina lubią tę wiadomość
-
oo własnej roboty.
ja znowu upiekę makowce mniam .. yyhh czy jest mi potrzebny mak? kupiłam wszystko ale o maku zapomniałam
małż piekł bo ma urlop i dobry humorcaffe, Mega, Heretyczka, moremi, iwcia77, kkisia, kapturnica lubią tę wiadomość