X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza37 wrote:
    nie ,już raz zrobiłam test w sobotę i negatywny. A jak owulacja w ogóle była i się przesunęła to zrobię koło 20tego :)
    Będziemy czekać :)

inessa, iza37, blondynka lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grosza, oczywiście opowiesz o hsg? Jak już będziesz po.

inessa, grosza lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2013, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie jest straszny zabieg, boli przez chwilę jak silny ból miesiączkowy ale jest on do przeżycia. Ja miałam ten zabieg robiony ok. 3 miesięcy temu tzn. SONO hsg (wizualizacja na usg, mniej dokładne badanie, lepsze z rentgenem). Powodzenia.

inessa, grosza, samira, Bursztyn, caffe, megan8, bliska77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2013, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slash zatestuje jeżeli @ nie przyjdzie a tak to widzisz, że jest - :(

grosza, samira, caffe lubią tę wiadomość

• slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę widzę inesko :( Ale nie ma się co poddawać.

iza37, inessa, caffe lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • iza37 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mieć własnie w sierpniu HSG :)
    Polarmisiu,Aniu was też bolały jajniki jak na okres?Bo tracę nadzieję:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2013, 16:09

Reni, grosza, inessa, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

362e091a0f022abad6140dbdd1938282.png
    6779204100_1371647018.gif
  • slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo bym nam wszystkim życzyła zafasolkowania, żeby co chwilę pojawiał się wpis "Udało się" i żebyśmy mogły się cieszyć razem.
    Ja czasami to tracę nadzieję, ale za chwilę się nie poddaję, pomimo że u mnie z serduszkowaniem jest gorzej tzn z częstotliwością.

Zmykam na chwilę, jadę do biedroneczki :)

iza37, iza37, grosza, inessa, caffe, megan8 lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • promyk Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Promyku jak miło że z jednego miasta jesteśmy ,może sąsiadki?
    Kochana jestem z rubinkowa a tym w ktorej dzielnicy torunia zasiadasz?

inessa, caffe, gosia7122 lubią tę wiadomość

Promyk
  • promyk Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mango wrote:
    Dziś przeczytałam piękną sentencję: "Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia.Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy" - Isadora Duncan
    Coś w tym jest :)
    Kochana to jest kwintesencja prawdy

inessa, caffe, Mango lubią tę wiadomość

Promyk
  • promyk Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Ja teraz ważę 78 kg (przy 170 cm) więc wiem, że powinnam zrzucić jakieś 4-5 kg i tyle mi wystarczy...bo poniżej 73 kg w moim wieku już się nie obkurczam, a po prostu marszczę - i to też nie jest ładne. Do porodu szłam z wagą 116 kg - czad!!! Najlepiej i najłatwiej chudło mi się na Dukanie, ale ma on dla mnie 2 wady - dużo więcej kasy wydaje się na jedzenie no i jest czasochłonny...a tak poza tym to bajka...jak pięknie się chudnie..:)
    Kochanie ja mam 172 cm i waze 66,6kg. Odstaw biale pieczywo, na zagryche jedz marchewke, pomidory, i oczywiscie koncz posiedzenia przy talerzu do 18. Caczelam odstawke ego typu okolo 8 mc temu i zeszlam z wagi79kg. Z czystym sumieniem more powiedziec ze u mnie sie sprawdza. Ach zapomnialam ze odstawilam moje ulubione wafelki teatralne...o matko jak ja je lubilam

Bursztyn, caffe, Mango, megan8, inessa lubią tę wiadomość

Promyk
  • promyk Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyneczko bedzie ok :-) :-) :-) :-)

blondynka, caffe, Mango, inessa lubią tę wiadomość

Promyk
  • promyk Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytalam wpisy, naplodzilam na forum, a tu cisza. Chyba ze akurak dzialacie w celu zwiekszenia wyzu demograficznego. To tylko moze - kochajmy sie i rozmnazajmy!!!!! Daje slowo w sierpniu bedzie gorrrrraco

blondynka, caffe, Mango, gosia7122, megan8, inessa lubią tę wiadomość

Promyk
  • slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Promyku, ja własnie wróciłam ze sklepu.
    NO pelen szacun za zrzucenie tylu kg. ja mam 172 i chyba jakies 75 kg. Chciałabym chociaz 70 :)

caffe, Mango, megan8, inessa lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam status - ekspertka, a ekspertka ze mnie tak że szok :)

caffe, Mango, inessa, polarmiś lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczor Dziewczeta

Jestescie szybsze niz predkosc swiatla w pisaniu :) Dopiero teraz udalo mi sie wszystko przeczytac.
    Bozia, rowniez dolaczam sie do pytan u gina ile zyje jajko, co z temp. po owulacji. i czy to normalne ze cycki nie bolo przed okresem (jednak)? Dziekuje :) No i czekam na OBSZERNA relacje z wizyty.

Dziewczynki, kupilam najnowsze testy owul. (na amazon.co.uk- bo byly w promocji za pol ceny) Clearblue Digital with Dual Hormon Indicator (w Polsce go chyba jeszcze nie ma, sprawdzalam na polskiej stronie Clearblue) Oprocz LH mierzy rowniez poziom estrogenu i wyznacza 4 plodne dni- dwa o wysokiej plodnosci i 2 o najwyzszej (pik), i pokazuje usmiechniete buzki. Robilam test dzis o 17.30 i negatywny, a potem doczytalam na ulotce , ze nalezy robic z porannego moczu po najdluzszym snie i bylo to podkreslone. I teraz zastanawiam sie: skoro poprzedni Clearblue Digital (ten gtez jest z usmiechnieta buzka) ale bez estrogenu mozna robic kiedykolwiek, to dlaczego ten rano?? Wkoncu najwieksze stezenie LH jest na pewno w pozniejszych godzinach? To jest dla mnie troche bez sensu, przekombinowane...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2013, 17:56

caffe, Reni, gosia7122, promyk, megan8, inessa, polarmiś, grosza, bliska77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza37 wrote:
    Ja mam mieć własnie w sierpniu HSG :)
    Polarmisiu,Aniu was też bolały jajniki jak na okres?Bo tracę nadzieję:(

jasne jak na normalną miesiączkę z trzy dni przed terminem :)

caffe, iza37, inessa, polarmiś, grosza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2013, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slash wrote:
    Ale mam status - ekspertka, a ekspertka ze mnie tak że szok :)

hahahahaha , to witam w klubie ekspertek ;)

slash, caffe, inessa, grosza lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2013, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze

nawet nie wiecie dziewczynki jak mnie podtrzymujecie na duchu. U mnie ciężko z optymizmem.

Dziękuję

caffe, Mango, Reni, gosia7122, Bursztyn, iza37, promyk, megan8, inessa, polarmiś, grosza lubią tę wiadomość

• slash Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Bursztynku, nie znam się na tych testach.
    A ja mam pytanie do Was, czy mierzyłyście poziom LH z krwi?

Bursztyn, inessa lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2013, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu mam coś dla przyszłych mam:

Choroby zębów a ciąża

Zaskakujące jest jak wiele mitów i zabobonów krąży wokół problemów chorób zębów i jamy ustnej. Zapewne większość kształtowała się przez stulecia, a przecież naukowa dentystyka (nauka o chorobach zębów i ich leczeniu) narodziła się zaledwie trzysta lat temu, a powszechny dostęp do usług stomatologicznych to z kolei dorobek ostatniego półwiecza. Nic dziwnego, że cała masa zabobonów, błędnych, pseudonaukowych teorii i mitów jest ciągle żywa i ma się dobrze. Spróbujmy zmierzyć się z kilkoma z nich – dzisiaj tych dotyczących ciąży

Mit 1: W trakcie ciąży zęby psują się bardziej niż w innych okresach życia kobiety
    Ludowe porzekadło mówi nawet: jedno dziecko więcej – jeden ząb mniej
    Fakt: Powszechnie sądzi się, że wapń potrzebny do budowy kości płodu może pochodzić z zębów matki.
    Nieprawda. Nie istnieje mechanizm pozwalający pobrać ten pierwiastek z uzębienia. Ewentualne niedobory mogą być natomiast pobrane z innych tkanek – przede wszystkim kośćca. Nieprawdą również jest, jakoby ciąża powodowała większą podatność na próchnicę.
    Problem leży gdzie indziej. Przestrojenie hormonalne powoduje u części ciężarnych skłonność do porannych wymiotów. Kwas żołądkowy ma niewątpliwie wpływ na odwapnienie twardych tkanek zęba. Jeśli dodamy do tego apetyt na pokarmy kwaśne i słodycze (często w pokaźnych ilościach) to jak łatwo zauważyć powstaje kumulacja czynników próchnicotwórczych w krótkim, kilkumiesięcznym okresie. Zwarzywszy również na fakt, że dziąsła w okresie ciąży są rozpulchnione i łatwo krwawiące, część kobiet odruchowo ogranicza czynności z zakresu higieny jamy ustnej. Powstaje błędne koło, które może rzeczywiście doprowadzić do próchniczego uszkodzenia zębów oraz rozwoju, bądź zaostrzenia parodontozy. Nie jest tu jednak winny bezpośrednio stan ciąży. Wystarczy po porannej niedyspozycji wypłukać jamę ustną płukanką z fluorem, kontrolować dietę – unikając ciągłego podjadania słodyczy i utrzymać standard higieniczny na odpowiednim poziomie. W razie wątpliwości należy zasięgnąć porady swojego dentysty. Nie zaszkodzi również wizyta kontrolna na początku drugiego trymestru ciąży. Nie ma powodu by odwlekać leczenia zębów na okres po połogu. Z tym wiąże się kolejny mit

Mit2: Znieczulenie miejscowe w trakcie zabiegów stomatologicznych może być szkodliwe dla płodu.
    Ciąża nie jest przeciwskazaniem do leczenia zębów z znieczuleniu. Środki miejscowego znieczulenia nie działają w stosowanych dawkach szkodliwie. Zawierają one wprawdzie niewielki dodatek środków obkurczających naczynia, które potencjalnie mogą powodować skurcze ciężarnej macicy, lecz nie w tak nikłych dawkach. Strach przed bólem powoduje znacznie większe naturalne wydzielanie hormonów stresu z nadnerczy niż ich ilość zawarta w ampułce znieczulenia miejscowego.

Mit3: Badanie rentgenowskie w okresie ciąży jest bezwzględnie przeciwskazane
    W tym micie jest odrobina prawdy. Rzeczywiście promieniowanie jonizujące jest szkodliwie dla płodu, zwłaszcza w czasie pierwszego trymestru. Z reguły badania rentgenowskie jeśli tyko mogą być odsunięte w czasie – powinny być zaniechane. Jednakże w sytuacji absolutnej konieczności, np. ostrego bólu, który musi być zdiagnozowany prześwietlenie zębów jest dopuszczalne. Wiązka promieniowania, które jest używane do wykonania zdjęcia wewnątrzustnego w pozycji leżącej nie jest kierowana w żadnej projekcji na płód. W trakcie badania tułów od szyi do ud zasłonięty jest fartuchem ochronnym z gumy ołowianej, która chroni macicę przed promieniowaniem rozproszonym. Dostępne obecnie elektroniczne urządzenia wspomagające leczenie kanałowe (endometry) pozwalają ograniczyć ilość potrzebnych zdjęć rtg.

Mit4: Nie powinno się wykonywać zabiegów chirurgicznych w dniach, w których gdyby kobieta nie byłaby w ciąży przypadały by dni krwawienia miesięcznego.
    W okresie krwawienia miesięcznego, zwłaszcza pierwszych dwóch dni rzeczywiście istnieje względne przeciwskazanie do wykonywania zabiegów chirurgicznych. Wiąże się to z nieco obniżoną krzepliwością krwi. W okresie ciąży dochodzi jednak do przestrojenia hormonalnego – cykl miesięczny zanika i tym samym nie ma większego ryzyka krwawienia w dniach, w których przypadałaby miesiączka. Zaleca się dla bezpieczeństwa przeprowadzanie planowych zabiegów chirurgicznych w okresie drugiego trymestru ciąży. Nie dotyczy to oczywiście stanów nagłych, wymagających natychmiastowej interwencji.

Mit5: Wypełnienia z amalgamatu srebra, zwłaszcza te zakładane w okresie ciąży są szkodliwe dla płodu
    Amalgamat srebra jest jednym z najstarszych materiałów dentystycznych do wypełniania ubytków zębów. Stosowany jest prawie trzysta lat. Przez stulecia był modyfikowany i udoskonalany. Ze względu na zawartość rtęci, która jest pierwiastkiem szkodliwym dla zdrowia materiał budzi podejrzenia co do bezpieczeństwa stosowania. Nie powinniśmy się go jednak obawiać, gdyż badania (bardzo obszerne, wykonywane przez niezależne placówki badawcze w wielu krajach) nie wykazały szkodliwego wpływu amalgamatu na zdrowie. Poza tym amalgamat srebra jest stosowany przez dentystów coraz rzadziej, prawie wyłącznie do wypełnień zębów bocznych w ramach zabiegów refundowanych przez NFZ

Bursztyn, megan8, inessa lubią tę wiadomość

‹‹ 652 653 654 655 656 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ