35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
.. niezłe jesteście!!!!!!!!!
http://smileys.sur-la-toile.com/repository/respect/copains-9247.gif uwielbiam Was!
Bozia3 wrote:chyba się zacznę bardziej....ruchać...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2013, 11:32
caffe, Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ale mierzyłaś w ustach?
iza37 wrote:Teraz mierzyłam temperaturę ot tak sobie i jest ponad 37, może jednak?Nie chcę się nakręcaćWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2013, 11:39
bliska77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Może się jednak zdarzyć tak, że mimo wszystkich znaków świadczących o wystąpieniu owulacji (dwufazowość cyklu, rozwinięta faza śluzowa z wyraźnym szczytem) jajeczkowanie nie odbędzie się.
Dojrzały pęcherzyk może się zachować następująco:
1. odbywa się jajeczkowanie, pęcherzyk pęka, uwalnia się komórka jajowa zdolna do zapłodnienia, którą przechwytują strzępki jajowodu i kierują do macicy; z pozostałego pęcherzyka tworzy się ciałko żółte
2. pęcherzyk nie pęknie, komórka jajowa pozostanie w nim uwięziona i całość przekształci się w ciałko żółte; jest to tak zwany niepęknięty zluteinizowany pęcherzyk - LUF (luteinized unruptured follicle)
3. pęcherzyk pęka, ale komórka jajowa ulega tzw. retencji - pozostaje w ściance pęcherzyka; również powstaje ciałko żółte
4. pęcherzyk w ogóle nie zawiera komórki jajowej - jest to tak zwany syndrom pustego pęcherzyka (follicile syndrome); w tym wypadku również może powstać ciałko żółte.
W drugim, trzecim i czwartym opisanym przypadku ciałko żółte oczywiście wydziela progesteron i podnosi się przez to PTC.caffe, Bursztyn, megan8, Bozia3, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
wariatka
no sieknęła sobie w pracy termometr w wedzajneiza37 wrote:tam mam 37,8Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2013, 11:47
caffe, Kasik303, Bursztyn, Bozia3, bliska77, promyk lubią tę wiadomość