35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Reni wrote:monitoring to wyłapie? czy raczej nie widać czy pęcherzyk ma jajko?
Myślę, że monitoring też tego może nie wyłapać...
Jedyne co mnie zastanawia, to to, że powiedziała mi, że podniesiony dosyć progesteron w drugiej fazie - on może bardzo mocno wskazywać na przebytą owulkę (ja miałam coś tam ponad 20 - i to był dobry wynik). Z tego jednak wynika - według mnie - że wysoka tempka się utrzymuje nie tylko od wysokiego progesteronu - bo wtedy tempka i progesteron byłyby równoważnymi symptomami....Reni, megan8, bliska77 lubią tę wiadomość
-
jeszcze pomyślą, że z respiratorem to toalety chodzisz
pika i pika
hahaha
iza37 wrote:a co, kto wariatowi zabroni a pikał na całe biuro hahha
Iza jak sra to jej piko hahahha
caffe, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni ja wlasnie ta mialam w zeszlym cyklu dokladnie jak w punkcie 3. Wszytskie objawy owulacji byly, a niestety ja poszlam na usg w 19 cyklu, lekarz potwierdzil tylko. Temperatura rosla bo cialko zolte wydziela progesteron i to jest zwykle zmylka dla organizmu
Reni wrote:monitoring to wyłapie? czy raczej nie widać czy pęcherzyk ma jajko?Bozia3 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMój syn urodził się na początku kwietnia (3.04.) zaszłam na początku lipca (ostatni okres 2.07.2004) teraz 15 maj a poród na 20 lutego 2014 - zbliżone zaciążenie - może coś w tym jest.
Bozia3 wrote:Koleżanka mi przedstawiła teorię, że te kobiety, które mają więcej niz jedno dziecko - zachodzą w ciążę łatwiej mniej więcej w tych samych okresach....czyli zwykle dzieci rodzą się w tych samych lub zbliżonych miesiącach.....według tej teorii powinnam zajść w ciążę w październiku...Mój młody urodził się 7 lipca...
Reni, caffe, megan8, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Reni wrote:Może się jednak zdarzyć tak, że mimo wszystkich znaków świadczących o wystąpieniu owulacji (dwufazowość cyklu, rozwinięta faza śluzowa z wyraźnym szczytem) jajeczkowanie nie odbędzie się.
Dojrzały pęcherzyk może się zachować następująco:
1. odbywa się jajeczkowanie, pęcherzyk pęka, uwalnia się komórka jajowa zdolna do zapłodnienia, którą przechwytują strzępki jajowodu i kierują do macicy; z pozostałego pęcherzyka tworzy się ciałko żółte
2. pęcherzyk nie pęknie, komórka jajowa pozostanie w nim uwięziona i całość przekształci się w ciałko żółte; jest to tak zwany niepęknięty zluteinizowany pęcherzyk - LUF (luteinized unruptured follicle)
3. pęcherzyk pęka, ale komórka jajowa ulega tzw. retencji - pozostaje w ściance pęcherzyka; również powstaje ciałko żółte
4. pęcherzyk w ogóle nie zawiera komórki jajowej - jest to tak zwany syndrom pustego pęcherzyka (follicile syndrome); w tym wypadku również może powstać ciałko żółte.
W drugim, trzecim i czwartym opisanym przypadku ciałko żółte oczywiście wydziela progesteron i podnosi się przez to PTC.
no, to wszystko tlumaczy
Ciekawe czy na LUF bierze sie jakies leki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2013, 12:21
Bozia3, caffe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPo pękniętym pęcherzyku na monitoringu zawsze widać tzn. do kilku godzin od pęknięcia płyn w zatoce Duglasa.
Bozia3 wrote:Właśnie pisałam o tym wczoraj - ginka mi to tłumaczyła....że hormonalnie może być idealny cykl, a strukturalnie jajo się nie wystawi..i dupa...
Myślę, że monitoring też tego może nie wyłapać...
Jedyne co mnie zastanawia, to to, że powiedziała mi, że podniesiony dosyć progesteron w drugiej fazie - on może bardzo mocno wskazywać na przebytą owulkę (ja miałam coś tam ponad 20 - i to był dobry wynik). Z tego jednak wynika - według mnie - że wysoka tempka się utrzymuje nie tylko od wysokiego progesteronu - bo wtedy tempka i progesteron byłyby równoważnymi symptomami....Bozia3, caffe lubią tę wiadomość
-
polarmiś wrote:Mój syn urodził się na początku kwietnia (3.04.) zaszłam na początku lipca (ostatni okres 2.07.2004) teraz 15 maj a poród na 20 lutego 2014 - zbliżone zaciążenie - może coś w tym jest.
caffe lubi tę wiadomość
-
wczoraj nie czytałam ,bo oczy mnie od neta bolały ,a tu takie wieści...
Angela dobrze,że twoja historia zakończyła się pozytywnie ,dbaj o siebie !!!
Inessa jestem w szoku i myślę tak jak dziewczyny -nie powinnaś dźwigać!!!
pisz jak już będziesz mogła co u ciebie i najlepiej leż !!!!!!
Iza37 nie testuj jeszcze ,bądź cierpliwa!!!
Bursztyn, Bozia3, caffe, Reni, bliska77, angela lubią tę wiadomość
-
polarmiś wrote:Po pękniętym pęcherzyku na monitoringu zawsze widać tzn. do kilku godzin od pęknięcia płyn w zatoce Duglasa.
caffe, polarmiś, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJest mozliwosc podania leku-zastrzyk na pekniecie pecherzyka (trzeba monitorowac cykl) ale wczesniej trzeba miec obserwowany cykl i jak pecherzyk rosnie, bo czasami to jest powod ze on nie peka. Poprostu on najzwyczajnie nie osiaga prawidlowych rozmiarow (czyli tzw stymulacja owulacji)
Bursztyn wrote:no, to wszystko tlumaczy
Ciekawe czy na LUF bierze sie jakies leki?caffe, Reni lubią tę wiadomość