35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyElfik wrote:W Polsce jeżeli pójdziesz na test pappa z usg prnatalnym (plus hcg daje to test potrójny)na nfz, przysługuje ci również amnio na nfz.
Poszła medycyna do przodu.
W pomorskim jest 0,3% poronień po zabiegu.
I lekarze twierdzą, że w znakomitej większości są to "słabsze" ciąże i własnie te z obciążeniami, które i tak mogłyby się zakończyć poronieniem.
W dzień zabiegu powinno się poleżeć, żeby nie podnosić ciśnienia płynów...
Aha, i nie iść na skróty, nie brac żadnego FIsha, bo wynik znowu niepewny, trzeba cierpliwie poczekać czy i co się wyhoduje przez te trzy tygodnie.
Jednak im późniejsza ciąża tym bezpieczniej, oczywiście bez przesady czyli w 17 tc jest ok., bo potem wchodzi w grę bardziej niebezpieczny zabieg inwazyjny.
Cóż, wiedza u mnie większa - we wtorek rano mam amniopunkcję.
edit:i jeszcze odpowiedź na jedno pytanie które padło - amnio tez nie daje 100% !
A tego się dopiero dowiesz jak z fachowcami pogadasz
tyle, że to już diagnostyczny test, a nie przesiewowy, badają również inne aberracje nie mierzysz już kości, przezierności i nie zgadujesz..
ale - wyobraź sobie, mogą pobrać akurat zdrowe komórki ... i dupa...
rzadko się zdarza - a jednak..iwcia77 lubi tę wiadomość
-
Magda* wrote:dzieki Elfik za rozjaśnienie,a ty nie robiłaś Nifty przypadkiem?to i Nifty i amniopunkcja?
mamatrojki80, Magda*, kkisia, Simba lubią tę wiadomość
-
ania.g wrote:Iwcia, współczuję i nie mam pojęcia co z kapustą i jak długo robić aby pomogła.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 21:10
iwcia77, mamatrojki80, Dziobak, kkisia lubią tę wiadomość
-
gosia7122 wrote:trzeba zmieniać jak się ciepły okład zrobi ,ja robiłam cały dzień, ja musiałam jeszcze brać leki przeciwgorączkowe bo mnie na wieczór telepało i temperaturę miałam .Kilka razy miałam takie zapalenie i zawsze w tej samej piersi.
a te oklady stosuje sie do momentu az przejdzie bol?gosia7122 lubi tę wiadomość
-
Magda* wrote:dzieki Elfik za rozjaśnienie,a ty nie robiłaś Nifty przypadkiem?to i Nifty i amniopunkcja?
Tak, bo nifty miał mi dać pewność - no prawie - zamiast amniopunkcji - a tu własnie nie dał..
Wynik jest prawidłowy, ale mój profesor pierwszy raz widział taki wynik nifty
zazwyczaj po 1 do ...
są miliony, setki tysięcy..
u mnie są ponad dwa tysiące tylko, w jednej z trisomi.
W innej też dziesiątki tysięcy.
Akurat tą najbardziej podejrzaną na 99% byłoby widać na usg... gdyby coś było..
Ale..
Ja mam swoje przemyślenia i poglądy..
Zrobię amnio, będę miała święty spokój na następne 4 miechy...
howg.iwcia77, mamatrojki80, kapturnica, Magda*, Dziobak, macduska, Sabina, kkisia, anna maria, moremi, Simba, ania.g, MartaDidi, Aasiula, Arwena, BISCA, Zofia8, paszczakin, Dorka.1979, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:mozesz sobie wszystkie badania prenatalne zrobic , jedno nie wyklucza drugiego, wiec wybor nalezy do rodzicow. mi wystarczylo tylko CVS
te dwanaście lat temu z moją pierworodną żadnego z tych badań nie robiłam,to teraz się muszę doszkolićiwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:LO MATKO! kilka razy??? czyli to jest proces odwracalny i nawracalny..bo ja juz myslalm ze koniec z karmieniem cyckiem...
a te oklady stosuje sie do momentu az przejdzie bol?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 21:17
kapturnica, iwcia77, Aasiula, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
gosia7122 wrote:mnie bolało cały dzień ,kapustę nosiłam w staniku w skarpecie ,oczywiście zimną ale po kilku okładach jakoś zawsze przechodziło
megan8 lubi tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:no mnie dzis od poludnia boli, ale kapuche wlozylam sobie do stanika dopiero godzine temu...licze na cud...
iwcia77, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Magda* wrote:dzięki,właśnie o tym czytam
te dwanaście lat temu z moją pierworodną żadnego z tych badań nie robiłam,to teraz się muszę doszkolić
ja przy pierwszej wizycie tzn usg - zostalam poinformowana o wszystkich mozliwosciach badan prenatalnych,wszystkich za i przeciw i wolna reke wyboru. nawet takie druczki do zapoznania sie z kazdym z nich dostalam. moze ginex tez cie oswieciMagda* lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:Magda ty masz tam jakiegos ginexa?
ja przy pierwszej wizycie tzn usg - zostalam poinformowana o wszystkich mozliwosciach badan prenatalnych,wszystkich za i przeciw i wolna reke wyboru. nawet takie druczki do zapoznania sie z kazdym z nich dostalam. moze ginex tez cie oswieciiwcia77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Magda* wrote:nona to licze ze mnie oswieci,wizyte mam w srode.Ale fajnie teraz w domku sobie o tym poczytac i to po polsku :)po za tym te nazwy tez sie różnią i sprawdzam sobie po polsku i niderlandzku
Magda* lubi tę wiadomość
-
Sabina wrote:Dziś mąz serwuje Perełkę Export. Tylko taką dostał
A Simba dobrze pamiętasz - Ja po UMCS, Wacia też
Co do Kozienaliów - jak będzie Kult, to jadę!!!!
Nooo, to byly czasy...
Ja wprawdzie z Lublina i na UMCS nie studiowalam, ale wszyscy moi znajomi tak, wiec troche sie szlajalam po akademikach - to byl moj drugi dom. I najlepsze imprezyiwcia77, macduska, Sabina, kkisia, moremi, Aasiula, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySimba wrote:Chodzilo mi o Export
Nooo, to byly czasy...
Ja wprawdzie z Lublina i na UMCS nie studiowalam, ale wszyscy moi znajomi tak, wiec troche sie szlajalam po akademikach - to byl moj drugi dom. I najlepsze imprezy
To były czasy...Sabina, Aasiula, Simba, Mega lubią tę wiadomość