35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Eh, nawet gdybym chciała się więcej rozpisać - nie mogę..
Profesor, kt robił mi amnio zadzwonił do nich i podał mi nieoficjalny wynik smsem
"amniopunkcja wynik prawidłowy"
i hit roku
potem dzwoni panienka z Gamety i mówi, ze jest wynik, musi mnie umówić na spotkanie z profesorem genetykiem, który mi go przekaże..
Spotkanie w maju, bo wcześniej profesora nie ma.. akurat przyjmował przez ostatnie dwa dni wczesnej.
Pytam czy mogę odebrać wynik u nich w klinice
nie, bo to tylko genetyk daje na wizycie..
mówię do niej, że ja nieoficjalnie wiem, ze jest dobry, ale pani by mi nawet tego przez telefon nie powiedziała?
Ona, że nie może i takie tam...
Zresztą ona wyniku nie widzi...
Byłam urzędnikiem państwowym,pracowałam w instytucjach nadzorowanych przez UE, wiem, że procedury są trzeba je przestrzegać, nie mam do nikogo pretensji...
Ale pomyślcie - dostałabym informację o tym, ze dziecko jest zdrowe po ponad miesiącu, 5 tyg czy coś...
Nawet nie o nerwy idzie, jakoś mnie to nie ruszało, ale gdyby trzeba było inne badanie, czy inne decyzje...
Gdyby nie to, że chodzę do profesora na dodatkowe usg to bym sobie czekała
On sam zaproponował, że mam się przypomnieć i on zadzwoni, bo jemu podadzą.
Kurde, przez chwile jak mi napisał smsa, że ok, to jak odpisywałam miałam ochotę odpisać "dziękuję, kocham Pana"..
ale na tyle się nie znamy, zebym mogła tak zażartować))))
kapturnica, gretka, Reni, kkisia, Aasiula, moremi, malgos741, chruszczow, ania.g, ComeToMeBaby, iwcia77, paszczakin, peppapig, Arwena, Mega, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
Zatem laski, nie szukam imienia dla chłopa, bo jeszcze wyniku na oczy nie widziałam.. hehe
inna sprawa, ze jak była ostatnio na usg, to nawet ja, nieobeznana z usg, półślepa, widziałam te jaja..
Seksmisja normalnie, ju noł..
))))))))
kapturnica, gretka, kkisia, Reni, Aasiula, moremi, malgos741, chruszczow, dorbie, ania.g, iwcia77, Arwena, Zofia8, Mega lubią tę wiadomość
-
Kometa, szukam sukni, kt strona?
edit: Morka podała)
Asiula, wiesz...
Ania, ale najważniejsze, ze dobrze córce idzie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2015, 09:34
Aasiula, moremi, chruszczow, ComeToMeBaby, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Elfik miałam podobną sytuację z wynikami krwi
Baba nie chciała mi wydać
wydała, bo chyba straciła już nadzieję, że odpuszczę
trochę świństwo, że nie można odebrać wyniku
albo, żeby chociaż można było luknąć czy ok
ni chuja siedź i denerwuj się przez miesiąc!
Elfik wrote:Pytam czy mogę odebrać wynik u nich w klinice
nie, bo to tylko genetyk daje na wizycie..
mówię do niej, że ja nieoficjalnie wiem, ze jest dobry, ale pani by mi nawet tego przez telefon nie powiedziała?
Ona, że nie może i takie tam...
Zresztą ona wyniku nie widzi...
Byłam urzędnikiem państwowym,pracowałam w instytucjach nadzorowanych przez UE, wiem, że procedury są trzeba je przestrzegać, nie mam do nikogo pretensji...
kapturnica, moremi, Krakonka, Elfik, chruszczow, kkisia, ComeToMeBaby, iwcia77, Mega lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:Elfik miałam podobną sytuację z wynikami krwi
Baba nie chciała mi wydać
wydała, bo chyba straciła już nadzieję, że odpuszczę
trochę świństwo, że nie można odebrać wyniku
albo, żeby chociaż można było luknąć czy ok
ni chuja siedź i denerwuj się przez miesiąc!
Ciekawa jestem, jak to wygląda od strony prawnej... Jesteś teoretycznie zlecającym badania (bo tak czy inaczej płacisz), materiał do badan jest Twój i nie przekazujesz go żadną zgodą na rzecz laboratorium, więc chyba nie mogą nie pokazać wyniku?
gretka, kapturnica lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
Zgodnie z § 9 ust. 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2010 r. w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania, podmiot przeprowadzający badanie lub konsultację przekazuje podmiotowi, który wystawił skierowanie, wyniki tych badań lub konsultacji. Tym samym, podczas wyznaczonej wizyty, lekarz, który skierował pacjenta na badanie, dysponuje jego wynikami i w sposób przystępny może przekazać pacjentowi informację o jego stanie zdrowia. Jeżeli jednak pacjent chce zapoznać się z wynikami badania wcześniej niż podczas wizyty u lekarza, ma on do tego prawo.
Niezasadne jest uzależnianie dostępu pacjenta do wyników jego badań, od wizyty u lekarza specjalisty, który zlecił ich wykonanie. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2010 r. w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania, wyniki badań stanowią bowiem część dokumentacji medycznej pacjenta.
Na podstawie art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, pacjent ma prawo do dostępu do dokumentacji medycznej dotyczącej jego stanu zdrowia oraz udzielonych mu świadczeń zdrowotnych. Podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych udostępnia dokumentację medyczną pacjentowi lub jego przedstawicielowi ustawowemu, bądź osobie upoważnionej przez pacjenta. Tym samym wyniki badań pacjent może odebrać osobiście lub może to zrobić osoba przez niego upoważniona.
Rzecznik Praw Pacjenta przypomina, że w myśl § 8 rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania, oświadczenie pacjenta o upoważnieniu osoby bliskiej do uzyskiwania dokumentacji, ze wskazaniem imienia i nazwiska osoby upoważnionej, albo oświadczenie o braku takiego upoważnienia, zamieszcza się w dokumentacji indywidualnej wewnętrznej pacjenta lub dołącza do niej.
Wyniki badań powinny zostać udostępnione pacjentowi lub upoważnionej przez niego osobie, w jednej ze wskazanych w ustawie o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta form, tj.:
1) do wglądu, w tym także do baz danych w zakresie ochrony zdrowia, w siedzibie podmiotu udzielającego świadczeń zdrowotnych;
2) poprzez sporządzenie jej wyciągów, odpisów lub kopii;
3) poprzez wydanie oryginału za pokwitowaniem odbioru i z zastrzeżeniem zwrotu po wykorzystaniu, jeżeli uprawniony organ lub podmiot żąda udostępnienia oryginałów tej dokumentacji.moremi, Aasiula, kapturnica, kkisia, ComeToMeBaby, Zofia8, SolarPolar, Mega lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
Karkówka miszczu
właśnie sobie to drukuję
wsadzam do portfela i będę się powoływać na ten paragraf
żadna torba z rejestracji już mi nie podskoczymoremi, gretka, Aasiula, malgos741, Krakonka, chruszczow, kkisia, ComeToMeBaby, iwcia77, paszczakin, stara.krycha, Arwena, SolarPolar, Mega lubią tę wiadomość
-
Sorki, że taki długi, ale przy okazji może się przydać na razie nie zainteresowanym. A ja jestem za uświadamianiem prawnym społeczeństwa.
Czyli że baby nie mają racji. Wystarczy im pomachać ustawą i dadzą.
Chociaż... Ja przez chwilkę nie miałam ubezpieczenia zdrowotnego, a ustawa stanowi, że dzieci do ukonczenia 18rż są ubnezpieczone "z automatu". Wydrukowałam, pokazałam, a rejestratorka, że może i ustawa jest, ale oni mają PRZEPISY...Elfik, chruszczow, gretka, moremi, Reni, ania.g, kkisia, iwcia77, Mega lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny!
Odwiozłam małża do szpitala, niech mu kolano reperują...
Uff, korki, korki, korki, akurat dzis musieli właczyc rano światła i zrobili taki korek, ze o 8.30 je wyłaczyli, ale ja się nastalam...
Dziewczyny magnesowe, mam dla Was magnesiki z Afryki. Kształt kontynentu z żyrafa lub słoniem z drewna hebanowego malowane farbami, ręcznie robione. Zdjęcia na priv albo na fb jak macie ochotę
kapturnica, moremi, Reni, ania.g, kkisia, ComeToMeBaby, iwcia77, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymoremi wrote:A ja pytam gdzie Sabinka ze swoim wykresem? Chowa się menda jedna od kilku dni. Knuje coś.
Ten cykl odpuszczamy, muszę wyzdrowiecbo przy takiej ilości sterydów nie da się zajść
moremi, kapturnica, kkisia, Aasiula, gretka, ania.g, Mega lubią tę wiadomość