35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Reni wrote:a własnie Paszcza
dzięki za przesyłeczkęwiozłaś ją osobiście i nie zapukałaś? Nie możliwe, żeby tak szybko sama doszła!2 dni!
dziękuwa
pis nie przechwycil?
to mam nadzieje, ze przyda sie do malych Reniferkowiwcia77, efcia, Reni, Simba lubią tę wiadomość
-
Mala79 wrote:Witam sie popoludniem
Kkisia jak tam sprawy sie maja?
Iwcia widze ma nowe zajecie zdazyc z niechujkami:-)
Co do wczorajszego dnia nie zdazylam luknac Marty zdjec i oczywiscie zycze
WSZYSTKIEGO NAJ NA NOWEJ DRODZE
przepraszam ale musialam dac akcent duzymi literkami wybaczcie
Morek wrocil no nareszcie fajny awatarek buzka;-)
Ide czytac poki mam czascaffe, efcia, Mala79 lubią tę wiadomość
-
Simba wrote:Drogie Bravo!
Skoro zapowiada sie u mnie wielkie prasowanie, to oprocz wody do zelazka, musze tez czyms wykarmic towarzystwo, od czwartku do niedzieli. Jutro sie nie liczy, bo zjezdzaja sie wieczorem. W czwartek na obiad planuje wolowine à la Wellington (w koncu waterloo, nie?) do tego chyba podam po prostu salate. I tu kolezanki Angolki, jesli macie jakies patenty do perfekcyjnego zrobienia tej potrawy, to dawajta. Chce tez zrobic carpaccio z burakow i koziego sera, ale to bardziej na ktorys lunch, a dalej kompletnie brak mi pomyslow obiadowych. Lubia owoce morza, jedna kolezanka nie przepada z kolei za rybami. Z ciast planuje tylko Mississipi mud i tone lodow ben&jerry.
Przypominam, ze ostatnio nic mi w kuchni nie wychodzi, wiec prosze o latwe i szybkie receptury. Podziekowal.
02 640 88 41iwcia77, efcia, moremi, Simba lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:
tzn poczekac kilka dni
Mega, efcia, caffe, Niuta, Bozia3, malgos741, Arwena lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:Simba - chcesz podać carpaccio z buraków jako lunch?? Przecież to rodzaj przekąski, który stawiam na stole pomiędzy innymi - takie coś na ząb - jak to mozna podać jako samodzielne danie??
Nie wiem - czy jesz pieczywo pszenne
- szybko i smacznie robi się grzanki do piwa - weka lub bagietka w kromeczki pokrojona - to smarujesz obficie masą - starty ser żółty, kilka ząbków posiekanego czosnku i majonez. Do pieca, a pod koniec posypujesz papryką w proszku - wychodzą "mokre" i czosnkowe grzanki - naprawdę smaczne.
-Z szybkich dań do alkoholu - krakersy kruszysz i wysypujesz na duży płaski talerz - na to wylewasz sos majonezowo-czosnkowy ostry, na to dużo małych pomidorków koktajlowych (każdy na pół przekrojony) - wierzch starty ser żółty.
-sałatka Waci z kolorowych makaronów - też super schodziła
Uuuu. Szacuneczek. Widze to oczyma mojej wyobrazni.
Dziendobry. Slonce swieci!
Nachodzilam sie dzis.
Simba. Beef bourguignon zrob. Nie wiem jak sie robi wellingtona. Oni tego nie jedza.
Co lubia Anglicy? Z mojego doswiadczenia. Steki, hamburgery (oczywiscie good quality), sausages and mash z sosem cebulowym, pasty, rozne paje i zapiekanki ( cottage pie! ), roast chicken lub beef ( przy beefie uwaga na czas pieczenia musi byc jasnorozowy), ryby (fish pie! ),, stir fry.
- na ciepło ugotowałabym gar zupy meksykańskiej
- fondue serowe, do tego miseczki z różnymi sosami i ziarnami - dynia, słonecznik, czarny sezam...
- świeży ogórki - obrane i bez pestek, posiekane na równą kosteczkę 0,4 mlm, do tego posiekane orzechy włoskie, w niewielką kostkę ser feta - to wszystko zalane oliwą z oliwek z papryczkami chili....
no i takie tam....Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 16:31
efcia, Bozia3 lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Dziobak wrote:Kurcze, tak mnie naprawde naszlo ostatnio... Takie mile i ladne dzieci mam... A moze tak jeszcze jedno... Mialabym 3 szklanki wody na starosc...
no! nooooo piknie! tak trzymaj dziobak!efcia, iwcia77, Mega, Dziobak lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:Dziopki - ja z innej beczki - jakie macie ogrodzenia wokół domu - siatka, drewniane rancza, gabiony? Wa mać....nic mi sie do końca nie podoba, albo za drogie albo coś jeszcze...co z Waszej perspektywy jest praktyczne? Bo chyba skończę na taniej wersji siatka plus tuje....
Bozia, ja mam chyba wszytkie rodzaje ogrodzen i zywoplotow, bo duzo roznych sasiadow.. Mam siatke i bluszcz na tym (plusy: nie tzreba przycinac, szybko zarasta, zimozielonu(hedera), minusy, nie bedzie wyzej niz siatka), mam drewniane panele (plusy:od razu zaslonieta, ładne, nie trzeba zywoplotu, minusy: cena, instalacja skmplikowana przy nierownym ogrodzie), mam tuje (plusy: tanie, ladne, minusy: dosyc wolno rosly, czesc zdechla i nowe trzeba bylo wsadzac), zywoplot z drzewa grab, nie umiem odmienic(plusy: bardzo ladny, rosnie jak dziki, zaslania w momencie, nie zrzuca lisci na zime tylko wisza brazowe, minus: rosnie jak dziki, trzeba ciac) i zywoplot z lauru(plusy: piekny, zimozielony, wady: rosnie baaardzo wolno)
iwcia77, SolarPolar, macduska, Bozia3, peppapig, caffe, Dziobak, Simba lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:o no to co innego - skoro facet...
a czyste ma ręce?
. O przypomniało mi się, jak kiedyś pomagałam murzynowi w czymś tam i potem on mi chciał podziękować i wyciągnął do mnie rękę - podałam mu, ale potem śniadania nie mogłam spokojnie zjeść - musiałam umyć. Cholera ukryty rasizm jak nic...no ale z drugiej strony - to jakby był wychowany - to nie pchał by pierwszy łapska do kobiety...no....
A ja wyczytalam ze wszyscy nosimy w sobie efekt wierszyka Murzynek Bambo w Afryce mieszka i na tym opieraja sie nasze opinie o ludziach czarnego koloru. W wierszyku murzynek przedstawiony jest jako gluptas i to jak ich teraz odbieramy moze byc tego skutkiem.
Przyznam, cos w tym jest.
Wmowili nam, ze murzynki sa glupiutkie. (A on sie boi ze sie wybieli. W kapieli).iwcia77, SolarPolar, Bozia3 lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
iwcia77 wrote:..a ja jak mysle o porodzie ...http://i272.photobucket.com/albums/jj184/befje/smileys/bf-help.gif
ja moge rodzic! mnie obsuga noworodka i malego dziecka w tym samym czasie przeraza..
moze jakies uklady porobimyiwcia77, Bozia3 lubią tę wiadomość