35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
ana167 wrote:Ja od dawna mam czasem dluzsze cykle.. A mmdw a robiłaś amh?
Badania amh nie robiłam a mówisz, że powinnam je zrobić ?
Zapytam mojego ginekologa przy najbliższej wizycie...
To jest badanie, którego wyniku boję się najbardziej...mmdw -
mmdw wrote:Badania amh nie robiłam a mówisz, że powinnam je zrobić ?
Zapytam mojego ginekologa przy najbliższej wizycie...
To jest badanie, którego wyniku boję się najbardziej...
Ja sama zrobiłam to badanie nie czekałam aż lekarz zaleci, bo już nie wiedziałam w czym tkwi problem. Wynik wyszedł ok. Wtedy zaczęliśmy monitorować owulację. -
mmdw wrote:Kochane moje, mam jeszcze pytanie do Was: jakie witaminy oprócz kwasu foliowego zażywałyście jeszcze przed poczęciem maleństwa ?
Pozdrawiam Was dziewczynki:)
Ja zaczęłam brać olej z wiesiolka i selen ze Swansona.mmdw lubi tę wiadomość
-
Ana, ja właśnie od końca zeszłego roku zaczęłam miewać cykle 35-36 dniowe, do tej pory zdarzyły mi się takie dwukrotnie...pobiegłam zaraz do lekarza, myśląc, że to menopauza ale powiedział, że nie...przy okazji zrobił usg, zbadał i stwierdził, że moja endometrioza "zniknęła", dlatego zaczęłam poważnie myśleć o zrealizowaniu mojego życiowego marzenia, by naturalnie zajść w ciążę ( i urodzić synka:)), bo przedtem żaden z lekarzy nie dawał mi nawet cienia szansy....mmdw
-
Tak amh tez warto zrobic, wiec robcie dziewczyny zeby wiedziec jak dlugo pozostalo. Niestety to badanie nie jest refundowane, wiec tylko na wlasna reke. Ja tez sama zrobilam jak wiekszosc badan.
Co do witamin to ja brałam femibion natal 1 przed ciazami i do konca 1trymestru. Teraz jade z femibion natal 2. Tam masz rewelacyjny sklad witamin, wszystkie potrzebne i kwas foliowy w formie metafoliny lepiej przyswajalnego.polecam.
mmdw lubi tę wiadomość
-
Witaj Irma, miło Cię poznać
Ja w kwietniu skończę 37 lat a czas moich starań o maleństwo w sumie trudno określić, bo co miesiąc miałam nadzieję na ciążę od początku mojego małżeństwa, czyli 12 lat....ostatnio tzn. od 2 miesięcy "wzięłam" się poważnie za temat, ponieważ mój stan zdrowia znacznie się poprawił: endometrioza, z którą walczyłam latami "cofnęła się" (niestety pozostał niedrożny jeden jajowód i częściowy brak prawego jajnika po usunięciu torbieli), więc pełna optymizmu i nadziei ruszyłam do boju pomimo wszystko!!!!!
A jaka jest Twoja historia?mmdw -
Margaret.Se wrote:Tak amh tez warto zrobic, wiec robcie dziewczyny zeby wiedziec jak dlugo pozostalo. Niestety to badanie nie jest refundowane, wiec tylko na wlasna reke. Ja tez sama zrobilam jak wiekszosc badan.
Co do witamin to ja brałam femibion natal 1 przed ciazami i do konca 1trymestru. Teraz jade z femibion natal 2. Tam masz rewelacyjny sklad witamin, wszystkie potrzebne i kwas foliowy w formie metafoliny lepiej przyswajalnego.polecam.
Dzięki Margaret:) Femibion juz zażywałam, teraz jestem na samym kwasie foliowym ale chciałabym coś więcej zrobić w tej kwestii dla mojego przyszłego skarbka, gdy w końcu zadomowi się pod moim sercem
Badanie amh zrobię i to jeszcze przed wizytą u ginekologa...TSH i LH też!
A czy to jest istotne, w którym dniu cyklu np. TSH, LH czy AMH powinno się wykonać?Margaret.Se lubi tę wiadomość
mmdw -
mmdw wrote:Dzięki Margaret:) Femibion juz zażywałam, teraz jestem na samym kwasie foliowym ale chciałabym coś więcej zrobić w tej kwestii dla mojego przyszłego skarbka, gdy w końcu zadomowi się pod moim sercem
A czy to jest istotne, w którym dniu cyklu np. TSH, LH czy AMH powinno się wykonać?
Jak pamietam to najlepiej do 3dc a amh to raczej bez znaczenia ale niech dziewczyny sie wypowiedza bo ostatnio ja malo slucham, malo pamietam i ciezko mi sie skupic na czyms innym jak ciaza i dieta hehe powaga nie funkcjonuje normalnie w tym swiecie. Zreszta jest udowodnione ze kobieta w ciazy ma ttle mysli o dziecku ze do reszty ciezko juz znalezc miejsce w glowieBąbelek1980, mmdw lubią tę wiadomość
-
mmdw wrote:Dzięki Margaret:) Femibion juz zażywałam, teraz jestem na samym kwasie foliowym ale chciałabym coś więcej zrobić w tej kwestii dla mojego przyszłego skarbka, gdy w końcu zadomowi się pod moim sercem
A czy to jest istotne, w którym dniu cyklu np. TSH, LH czy AMH powinno się wykonać?
Z tego co kojarzę, dzień cyklu w którym wykonujesz badanie nie ma wpływu na wynik. Więc badanie AMH możesz wykonać kiedy chcesz.
Progesteron też robiłam, najlepiej zrobić 7 dni po owulacji, również badałam prolaktyne,tu akurat też można w każdym dniu cyklu.
mmdw lubi tę wiadomość
-
irma37 wrote:Cześć Dziewczyny:) W marcu kończę 38 lat i od 10 miesięcy staram się o dziecko. Jak długo Wy próbujecie zajść w ciążę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 23:53
Na gorze róże na dole fiolki a my sie trykamy jak dwa poznańskie koziołki. -
Margaret.Se wrote:Aszka co ta gabki o ktorych piszesz?
Po obciazeniu glukowa 75mg wynik: po godz 107,6 po dwoch 67,6mg/dl. Lekarz stwierdzil ze wszystkie na czczo sa za wysokie a ten po 2godz za niski.Na gorze róże na dole fiolki a my sie trykamy jak dwa poznańskie koziołki. -
Co do badania hormonu LH, czy tarczycowych nie robiłam.
Napiszę może jeszcze, że przeczytałam gdzieś wcześniej, że ponoć ten olej z wiesiolka jest dobry, więc brałam go już ok.miesiąca ( tzn. 3x dziennie od 1 dc do owulacji) wraz z selenem zanim poszłam na monitorowanie owulacji i oczywiście brałam też folik. W grudniu był to pierwszy cykl monitorowany tzn. Byłam w któryś czwartek, później w niedzielę. Z mężem broiłam w sobotę i niedzielę. W poniedziałek pamiętam, że miałam owulację, bo jajnik bolał, typowe objawy, a niestety wtedy się popsztrykaliśmy i nie pobroilismy. Jaka byłam wściekła, gdy we wtorek na monitorowaniu okazało się, że już po ptokach... Lekarz kazał zacząć brać duphaston A po 10 dniach zrobić betę. W razie testu negatywnego miałam odstawić, pozytywnego - brać cały czas.
Nie zapomnę jak powiedział, że endometrium za małe i wątpi, że nawet jakby coś było, to może się nie utrzymać.
Więc nie wiem przez co u mnie zaskoczyło ( olej? Selen? Duphaston?), ale dziękuję Bogu, że jest!
Ku pokrzepieniu serc koleżankom - walczcie, róbcie badania, aż w końcu się uda, nie wolno tracić nadziei...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2017, 00:04
mmdw lubi tę wiadomość
-
Gąbki do czyszczenia za 100 sztuk 15zl z przesyłką na allegro jest 30zl bo zarabiają na tym. Takie gabeczki że można czyścić adidasy pralkę piekarnik (dlatego zamówiłam) i zmywa się brud jak woda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2017, 00:00
Margaret.Se lubi tę wiadomość
Na gorze róże na dole fiolki a my sie trykamy jak dwa poznańskie koziołki. -
aszencja wrote:U mnie było 97 po h a gadał ze do 110 jest ok a po 2mialam 140 a norma do 150 najnowsza i ok. Fakt właśnie Masz niski a byłaś u diabetologa?
Tak wlasnie on mi stwierdzil cukrzyce ciazowa