Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 21 marca 2019, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie proszę :(
    dzis dostalam wynik z labolatorum? robione w 3 dniu cyklu
    Lmh: 11 normy ; faza folikularna 3,5 -12,5
    lh: 9,4 normy; faza folikularna 2,4 -12,6

    Mam 35,6 lat. Nie wiem co ja mam myslec o tych wynikach...boje sie ze to juz koniec.Ktos sie na tym zna?

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • Skittles Autorytet
    Postów: 1227 1534

    Wysłany: 21 marca 2019, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    35latka wrote:
    Dziewczyny pomóżcie proszę :(
    dzis dostalam wynik z labolatorum? robione w 3 dniu cyklu
    Lmh: 11 normy ; faza folikularna 3,5 -12,5
    lh: 9,4 normy; faza folikularna 2,4 -12,6

    Mam 35,6 lat. Nie wiem co ja mam myslec o tych wynikach...boje sie ze to juz koniec.Ktos sie na tym zna?
    Ten pierwszy parametr to chyba fsh a nie lmh?
    Jeśli tak to wyniki w górnej granicy normy, przy FSH < 15 dostaje się refundację na leki do stymulacji przy inf. Wynik FSH > 10 może sugerować niska rezerwę jajnikowa, czyli amh. Radze zmierzyc amh I zobaczyc jaki jest wynik.
    A i to nie koniec, nawet z niskim amh mozna zajsc w ciaze, chociaz jest trudniej, ale jest to wskazanie do inf. Pomaga suplementacja, alupunktura poprawic wyniki.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 17:57

    07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 21 marca 2019, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Ten pierwszy parametr to chyba fsh a nie lmh?
    Jeśli tak to wyniki w górnej granicy normy, przy FSH < 15 dostaje się refundację na leki do stymulacji przy inf. Wynik FSH > 10 może sugerować niska rezerwę jajnikowa, czyli amh. Radze zmierzyc amh I zobaczyc jaki jest wynik.
    A i to nie koniec, nawet z niskim amh mozna zajsc w ciaze, chociaz jest trudniej, ale jest to wskazanie do inf. Pomaga suplementacja, alupunktura poprawic wyniki.
    tak chodzilo o FSH przepraszm z tego stresu już nie wiem co pisze:( ...dziękuję za odpowiedz.

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • AniaK Ekspertka
    Postów: 154 52

    Wysłany: 22 marca 2019, 08:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miedzianna wrote:
    Cześć dziewczyny, długo mnie tu nie było. Ale po raz kolejny dostałam @ i zdecydowałam się tu wrócić.Niestety nie mogę zajść w ciążę, w czerwrcu będzie 2 lata od starań, nie mogłam wcześniej ze względu na mięśniaka a potem musiałam czekać po operacjach..
    Prawdopodobnie czeka mnie laparoskopia. Niestety jestem już po dwóch laparotomiach i jak mam iść do szpitala to aż mnie skręca. Czy miałyście może laparo? Dodam,że w lipcu kończę 35 lat. Wszyscy naokoło znajomi rodzina..mają już po 2,3 pociechy a my ciągle tkwimy w tym samym punkcie. Powiem Wam,że już mi ręce opadają, był już płacz, potem uspokojenie wewnętrzne że co ma być to będzie. Potem znów "parcie" potem zobojętnienie..myślałam,że to mi pomoże..ale niestety..Mam świadomość,że zegar tyka. Najdziwniejsze jest to,że nigdy nie zaszłam w ani jedną ciążę, nie poroniłam,ale nie potrafię w nią zajść..Tak mi przykro :( Nie wiem czy jest jeszcze dla mnie nadzieja..:(((
    Hej, ja mialam laparoskopie u mnie przyczyna byla endometrioza ktora skutecznie obnizyla moja rezerwe jajnikowa. Sadze ze na poczatek dobry lekarz i badania hormonalne dopiero puzniej mozesz zaczac sie zastanawiac co dalej. Kazdy przypadek jest inny.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 08:36

    AMH: 0.1
    Endometrioza IV stopnia / Laparoskopia / Torbiele Enfometrilane
    Invimed Wroclaw
    02/2019: Przygotowania do IVF z KD
  • Jot Autorytet
    Postów: 585 1294

    Wysłany: 22 marca 2019, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani, bardzo mi przykro :( ale skoro zaszłaś naturalnie to znaczy, że jesteście płodni, a to już tak wiele....czuję że jak w końcu dojdziesz przyczyny, to klękajcie narody !:) w każdym razie trzymam mocno mocno kciuki.

    Dani lubi tę wiadomość

    Jot
    "life is like riding a bicycle to keep your balance you must keep moving"

    Jestem niewyspaną ale jakże szczęśliwą Mamą :)
  • Dani Autorytet
    Postów: 1665 3082

    Wysłany: 23 marca 2019, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    35latka wrote:
    Dziewczyny pomóżcie proszę :(
    dzis dostalam wynik z labolatorum? robione w 3 dniu cyklu
    Lmh: 11 normy ; faza folikularna 3,5 -12,5
    lh: 9,4 normy; faza folikularna 2,4 -12,6

    Mam 35,6 lat. Nie wiem co ja mam myslec o tych wynikach...boje sie ze to juz koniec.Ktos sie na tym zna?

    Wynik FSH masz troche podwyzszony, dobrze jakbys zrobila badanie AMH. Robilas czy nie? W kazdym razie wynik swiadczy o obnizajacej sie rezerwie jajnikowej. Nie martw sie, masz jeszcze troche czasu, to napewno nie jest "koniec". Masz dobrego lekarza? Wazne zeby ktos naprawde kto sie zna, Cie poprowadzil.

    6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️


    ticker_pgn.php?v=0,0,2021-6-18,0,u
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 23 marca 2019, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Wynik FSH masz troche podwyzszony, dobrze jakbys zrobila badanie AMH. Robilas czy nie? W kazdym razie wynik swiadczy o obnizajacej sie rezerwie jajnikowej. Nie martw sie, masz jeszcze troche czasu, to napewno nie jest "koniec". Masz dobrego lekarza? Wazne zeby ktos naprawde kto sie zna, Cie poprowadzil.


    Dziękuję za odp. Robiłam badania AMH. Czekam, na wynik...ale jest to tak stresujace, że nie ogarniam co się dzieję...Poszlam do lekarza w invimed. Wydaje się byc dobrym lekarzem. Dużo rzeczy sie dowiedziałam. Pozostałe wyniki mam idealne...a poleglam na najważniejszym. Jeszcze 2 miesiące temu widzialam 2 kreseczki na teście...poronilam...
    Mam jeszcze pytanie czy Pregnyl ktory bralam 2 tyg przed badaniem mógł wpłynąć na wynik?

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • Dani Autorytet
    Postów: 1665 3082

    Wysłany: 24 marca 2019, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    35latka wrote:
    Dziękuję za odp. Robiłam badania AMH. Czekam, na wynik...ale jest to tak stresujace, że nie ogarniam co się dzieję...Poszlam do lekarza w invimed. Wydaje się byc dobrym lekarzem. Dużo rzeczy sie dowiedziałam. Pozostałe wyniki mam idealne...a poleglam na najważniejszym. Jeszcze 2 miesiące temu widzialam 2 kreseczki na teście...poronilam...
    Mam jeszcze pytanie czy Pregnyl ktory bralam 2 tyg przed badaniem mógł wpłynąć na wynik?

    Poronienie to straszne przezycie, ale to ze zaciazylas to dobry znak, nie trac nadzei ze uda sie ponownie i tym razem lepiej pojdzie. Partner badal nasienie?

    6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️


    ticker_pgn.php?v=0,0,2021-6-18,0,u
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 24 marca 2019, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Poronienie to straszne przezycie, ale to ze zaciazylas to dobry znak, nie trac nadzei ze uda sie ponownie i tym razem lepiej pojdzie. Partner badal nasienie?

    Bardzo to odbiło się na mojej psychice. Tak parter badał się. Ma dobre wyniki. Dziękuję za słowa wsparcia 🍀

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • julka_kulka Ekspertka
    Postów: 490 172

    Wysłany: 25 marca 2019, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    35latka wrote:
    Bardzo to odbiło się na mojej psychice. Tak parter badał się. Ma dobre wyniki. Dziękuję za słowa wsparcia 🍀

    nic dziwnego.. to bardzo trudne i przykre doświadczenie. Mam nadzieję i trzymam kciuki, że Wam się uda

    km5sgu9r4z5eztia.png

    Czekamy na Ciebie <3
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 25 marca 2019, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    julka_kulka wrote:
    nic dziwnego.. to bardzo trudne i przykre doświadczenie. Mam nadzieję i trzymam kciuki, że Wam się uda
    Dziękuję 😙

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • Reni Autorytet
    Postów: 18653 91996

    Wysłany: 25 marca 2019, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurła Dani .. przykro mi

    cieszy mnie to, że nie poddajesz się i idziesz do profesora
    Dobry lekarz to podstawa
    Przypomnę przypadek Inessy z 35+
    Już nie pamiętam ile razy roniła. z 10?
    Nie było nadziei. Miała sporo różnych schorzeń.
    I trafiła w końcu na "tego" lekarza. Dzisiaj jest mamą 2 maluchów!

    Dani, Atoata lubią tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • miedzianna Ekspertka
    Postów: 136 63

    Wysłany: 26 marca 2019, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaK wrote:
    Hej, ja mialam laparoskopie u mnie przyczyna byla endometrioza ktora skutecznie obnizyla moja rezerwe jajnikowa. Sadze ze na poczatek dobry lekarz i badania hormonalne dopiero puzniej mozesz zaczac sie zastanawiac co dalej. Kazdy przypadek jest inny.


    Tak, lekarza mam, to profesor, który pomógł już wielu kobietom, poza tym już raz mnie operował.
    Zalecił zrobić AMH właśnie przed laparo.

    Dziewczyny a wiecie jak długo czeka się na wyniki?? Wizytę mam już w kwietniu.. mam nadzieję,że zdążę..
    Bo FSH robi się w 2-5 dniu cyklu tak? niestety zapomniałam się dopytać..

    IVF #1 10/19 Kriobank
    12 pęcherzyków, zapłodniony 1 :(
    brak mrozaków.
    06/2020 Ciąża - Naturalny Cud !!!❤️❤️❤️ p19udqk34m90fk7z.png
  • Skittles Autorytet
    Postów: 1227 1534

    Wysłany: 26 marca 2019, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miedzianna wrote:
    Tak, lekarza mam, to profesor, który pomógł już wielu kobietom, poza tym już raz mnie operował.
    Zalecił zrobić AMH właśnie przed laparo.

    Dziewczyny a wiecie jak długo czeka się na wyniki?? Wizytę mam już w kwietniu.. mam nadzieję,że zdążę..
    Bo FSH robi się w 2-5 dniu cyklu tak? niestety zapomniałam się dopytać..
    Fsh robi sie w 2-3 dc, amh tez lepiej w tych dniach, choc jest napisane, ze to bez znaczenia w ktorym dc. Na wyniki czeka sie roznie, zalezy od laboratorium. Ja badam w alabie i sa tego samego dnia. Natomiast w diagnostyce na amh sie czeka ok 2 tyg.

    07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 26 marca 2019, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Fsh robi sie w 2-3 dc, amh tez lepiej w tych dniach, choc jest napisane, ze to bez znaczenia w ktorym dc. Na wyniki czeka sie roznie, zalezy od laboratorium. Ja badam w alabie i sa tego samego dnia. Natomiast w diagnostyce na amh sie czeka ok 2 tyg.

    W diagnostyce na wynik AMH czeka sie 4 dni robocze. Powinnam miec wynik w środę...boje się go odbierać wiec poczekam do wizyty u gina w piątek. 😣

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2019, 12:02

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • miedzianna Ekspertka
    Postów: 136 63

    Wysłany: 26 marca 2019, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok dzięki za odp, muszę się wybrać w takim razie jak najszybciej..
    35latka-dobrze że przynajmniej w ciążę zachodzisz.. u mnie ani rusz. W zeszłym roku miałam nieudane hsg.. tak mnie bolało że byłam jedyną dziewczyną której musieli przerwać ..myślałam,że zemdleję tak to było straszne.Podejrzewam,że po moich operacjach zrobiły się zrosty itp i stąd ten ból. Po tym czasie zrobiłam sobie kilka miesięcy przerwy żeby ochłonąć i dać sobie czas...i znów wracam na pole walki.

    IVF #1 10/19 Kriobank
    12 pęcherzyków, zapłodniony 1 :(
    brak mrozaków.
    06/2020 Ciąża - Naturalny Cud !!!❤️❤️❤️ p19udqk34m90fk7z.png
  • ana167 Autorytet
    Postów: 5347 3274

    Wysłany: 26 marca 2019, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani, smutne to wszystko, ale cieszę się, ze nie podajesz sie i walczysz.


    Reni uaktualnić prosze pamiętnik. 😉 Ciekawa jestem jak sobie radzicie.

    Reni lubi tę wiadomość

    klz9df9hl5vbwh2l.png
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 26 marca 2019, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miedzianna wrote:
    ok dzięki za odp, muszę się wybrać w takim razie jak najszybciej..
    35latka-dobrze że przynajmniej w ciążę zachodzisz.. u mnie ani rusz. W zeszłym roku miałam nieudane hsg.. tak mnie bolało że byłam jedyną dziewczyną której musieli przerwać ..myślałam,że zemdleję tak to było straszne.Podejrzewam,że po moich operacjach zrobiły się zrosty itp i stąd ten ból. Po tym czasie zrobiłam sobie kilka miesięcy przerwy żeby ochłonąć i dać sobie czas...i znów wracam na pole walki.
    Bardzo mi przykro, ze Cie to spotkało:( Trzymam tu za wszystkie dziewczyny kciuki. Trzeba walczyć...chodz chwilami bywa ciężko.

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • 35latka Autorytet
    Postów: 1091 420

    Wysłany: 27 marca 2019, 11:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie nie wytrzymałam do Piątku... Kazałam mężowi sprawdzić wynik AMH 1,25. Jest nadzieja?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 12:34

    Lenka
    Styczeń 2019 ciąża biochemiczna 😐
    Amh styczeń 2020 : 1
    Czynnik męski :morfologia 0%
    Luty 2020 imsi : ❄️❄️
    Endometrium pogrubione i niejednorodne 2 histeroskopia-wynik prawidłowy
    Październik 2020 transfer😪
    Została 1 blastka☃️
    Badania :ANA, Nk, Subpopulacje limfocytów,... Nie wiem co dalej😪
    2 lata starań.
    Lat 37
  • Joanna_Z Koleżanka
    Postów: 106 15

    Wysłany: 28 marca 2019, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Mam 38/9 lat. Na OVU trafiłam dość dawno temu. Staram się nie przesiadywać tutaj- bo można jeszcze bardziej się pogrążyć w smutku....
    O 1 dziecko staramy się już prawie 6 lat - z przerwami od lekarzy.
    Miałam dość wizyt co drugi dzień, brania tabletek, które GIN przepisywał, zastrzyków na wywołanie owulacji. Także zrobiłam sobie przerwę - prawie 3 letnią od lekarzy.
    A w tym roku postanowiliśmy jeszcze raz spróbować i powalczyć. Na razie lekarz kazał zrobić szereg badań. Moje wyniki poniżej. Męża jeszcze czekamy. Zobaczymy co tym razem medycyna wymyśli.
    Dostaliśmy propozycje invitro. ...
    Miałam tylko raz inseminację- nie udaną. I pozatym nic więcej. Nigdy nawet nie zaszłam w ciążę. Więc nie wiem jaki jest tego powód i w zasadzie nie dociekam

    Estradiol- 41,0 pg/mL
    FSH 6,82 mlU/ml
    LH 4,1 mlU/mL
    TSH 1,926- robione 02.2019 w czasie okresu
    AMH 0,15
    CMV IgG >496.0 AU/mL
    CMV IgM 0.2AU/mL
    EBV VCA IgM 0.14 S/CO
    EBV VCA IgG 68.48 S/CO
    Prolaktyna 39.06ng/ml norma(3.34-26.72)
    TSH 3.29- robione 07.2019 3 dni przed okresem
    FT3 4.49
    FT4 15.34
‹‹ 1183 1184 1185 1186 1187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego