35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Runnerka,dobrze,ze się w końcu odezwałaś,bo już się obawiałam,że coś się dzieje i po części widzę,że tak było. Nie martw się, nie czuje żadnych obaw,bo jeszcze nie wiem z czym to się je,ale wiem że różnie można przejść cc tak samo jak i poród sn,więc się nie nastawiam na nic.Runnerka wrote:Cześć dziewczyny
Przede wszystkim gratulacje dla Thoruviel ♥️ i dużo zdrówka dla Ciebie i Kubusia.
Kat84, u mnie też późno było widać zarodek mimo kosmicznej bety, więc nie ma reguły, trzeba czekać 🤷🏻♀️
Ja tu ostatnio nie zaglądałam z kilku powodów… przede wszystkim cesarka dała mi strasznie popalić, nie spodziewałam się, że tak ciężko można to przejść. Straciłam bardzo dużo krwi (hemoglobina spadła mi z 13 do 8 )te dwa dni w szpitalu to była mordęga, z ledwością się podnosiłam z łóżka, a tu trzeba było jeszcze zajmować sie dzieckiem. Dopiero jakoś w 4 dobie zaczęłam się czuć lepiej, teraz powiedzmy że jest ok. Nie chcę oczywiście nikogo straszyć (o Ciebie Just mi chodzi), bo byłam w sali z dziewczyną, która funkcjonowała świetnie, wstawała bez problemu, chodziła wyprostowana. Wiec to bardzo indywidualna sprawa.
Po dwóch dobach wyszliśmy na szczęście do domu, więc było już łatwiej bo nie byłam z małym sama. W końcu udało mi sie trochę odespać bo noc przed cc i dwie noce w szpitalu były bezsenne. Ale w domu przeczytałam sobie wypis małego ze szpitala, miał robione m.in. Usg główki. W szpitalu powiedzieli mi, że wyszło ok a jak zaczęłam je czytać i konsultować z dr chatgpt okazało się, że mały może być niedotleniony albo mieć jakieś wylewy krwi. W weekend przeżyłam piekło, wkręciłam sobie, że coś mu jest, zaczęłam sie doszukiwać u niego jakichś problemów neurologicznych, w sobotę i w niedziele byliśmy z nim na izbie przyjęć w szpitalu. Dziś w końcu powtórzyłam to usg prywatnie i lekarz nie miał zastrzeżeń, wszystko wyszło w granicach normy. Co ciekawe, od kilku osób dowiedzieliśmy się, że ten lekarz w szpitalu, który robi usg noworodkom wpisuje takie straszne zdania prawie każdemu noworodkowi i straszy rodziców, żeby chodzili potem do niego powtarzać to badanie prywatnie… potwierdziło nam to trzech lekarzy w szpitalu jak i lekarz robiący dzis usg.
Mam więc nadzieję, że w końcu zacznę sie cieszyć macierzyństwem, bo ostatnie dni to w większości przepłakałam. Mamy co prawda jeszcze pewne problemy: małemu wyszla kontrola słuchu w jednym uchu, mruży też jedno oczko, ale wierzę, że to przejsciowe problemy. Z karmieniem też nie jest kolorowo - karmie piersią i dokarmiam mm. Ale jestem coraz bliższa tego, żeby zacząć odciągać pokarm i zrezygnować z karmienia piersią, bo to i dla mnie i dla niego męczarnia. Mam małe piersi i wklesle brodawki a on jest strasznym glodomorem - przystawienie go i znalezienie pozycji to tylko jego i moje nerwy, potem je po kilkadziesiąt minut i dalej jest głodny. Więc powoli się poddaje i przechodzę na odciąganie.
A poza tym to mały jest idealny, zakochaliśmy się w nim od razu ♥️ właśnie ma czkawkę - w brzuchu miał je kilka razy dziennie i teraz jest tak samo 😉
Powiedz,a skąd badanie USG główki?? Mieli jakieś podejrzenia? Wyobrażam sobie,że jeśli w grę wchodzi zdrowie dziecka,to rodzic zrobi wszystko.
A czy masz też umówiona jakaś wizytę patronażowa u pediatry?A położne nie zabierały małego na noc żebyś odpoczęła skoro nie byłaś w najlepszej formie?
Co do karmienia to widzę,że to na prawdę duże wyzwanie i mało komu udaje się to załapać od razu,ale może daj sobie jeszcze szanse? Co mówi polozna srodowiskowa? Karmienie w nakładkach nie wchodzi w grę? Nie chce być jak ciocia dobra rada,bo nie mam o tym pojęcia,więc oczywiście zrobisz tak jak intuicyjnie czujesz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 18:48
Runnerka lubi tę wiadomość
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok✌
05.11 połówkowe ok 👌

-
Just, wlasciwie nie dowiedziałam sie w szpitalu dlaczego robili usg głowy. Miał USG głowy, bioder (przez położenie miednicowe) i jąder (ma jakies wodniaki). Pytałam, dlaczego robią głowę to położna nie potrafila mi odpowiedziec, stwierdziła, ze może przez jakieś leki które brałam w ciąży. Wg radiologa gdzie dziś byłam prywatnie, w tym szpitalu robią to USG wszystkim noworodkom jeśli akurat rodzi sie malo dzieci (podobno w tym czasie na oddziale były 3-4 noworodki)
Do pediatry idziemy jutro, może powie coś na temat jego oka. Wydaje mi się, że dzisiaj jakby częściej je otwiera…
Położne na pierwszą noc zabrały małego, ale drugiej nocy nie czułam sie wcale lepiej i już nie było takiego luksusu 😉 ale może gdybym poprosiła to by zabrały? Ale człowiek się boi żeby nie wyjść na wyrodną matkę.
Co do nakładek - ja karmie tylko w nakładkach, chociaż z jednej piersi udaje mu sie czasami pojesc bez nakładki. Ale on sie tak wkurza jak jest głodny, zrzuca te nakładki. Zawsze toczymy walkę zanim znajdziemy odowiednia pozycje.
Jeszcze całkiem nie zrezygnowałam ale myślę, że im częściej bedzie dostawał butle to tym trudniej będzie mi się nie poddać.
A położną mam super, była już dwa razy, zdjęła mi szwy, pokazała jak poelegnowac małego, macała mój brzuch itp. Z tego co czytam to różnie bywa z tymi położnymi, ja trafiłam super.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 19:03
🏃🏻♀️ 35
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Badania w 3 d.c. i 9 d.p.o 🆗
Cytologia - NILM 🆗
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01-03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
1️⃣FET 13.06.2025 (EB2) 6dpt ⏸️ bHCG 7dpt 76,4 ➡️ 10dpt 402 ➡️ 12 dpt 1518 ➡️ 16 dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt 46 825 ➡️ 25dpt 84 153
09.07 CRL 6,9mm i ♥️
18-19.08.2025 prenatalne & NIFTY PRO - niskie ryzyka, bedzie 💙
17.02.2026 witamy na świecie 🥳 38+6, 3,5 kg, 58cm 👶

-
To tyle dobrego... trochę z tym usg taka niejsna sprawa,niewiadomo o co tak na prawdę chodzi.Kurcze przeczołgał Cie ten początek. Mam nadzieję,ze jednak z dnia na dzień czujesz poprawę przynajmniej fizycznie,bo glowa przy maleńkim dziecku już będzie tylko parować.Runnerka wrote:Just, wlasciwie nie dowiedziałam sie w szpitalu dlaczego robili usg głowy. Miał USG głowy, bioder (przez położenie miednicowe) i jąder (ma jakies wodniaki). Pytałam, dlaczego robią głowę to położna nie potrafila mi odpowiedziec, stwierdziła, ze może przez jakieś leki które brałam w ciąży. Wg radiologa gdzie dziś byłam prywatnie, w tym szpitalu robią to USG wszystkim noworodkom jeśli akurat rodzi sie malo dzieci (podobno w tym czasie na oddziale były 3-4 noworodki)
Do pediatry idziemy jutro, może powie coś na temat jego oka. Wydaje mi się, że dzisiaj jakby częściej je otwiera…
Położne na pierwszą noc zabrały małego, ale drugiej nocy nie czułam sie wcale lepiej i już nie było takiego luksusu 😉 ale może gdybym poprosiła to by zabrały? Ale człowiek się boi żeby nie wyjść na wyrodną matkę.
Co do nakładek - ja karmie tylko w nakładkach, chociaż z jednej piersi udaje mu sie czasami pojesc bez nakładki. Ale on sie tak wkurza jak jest głodny, zrzuca te nakładki. Zawsze toczymy walkę zanim znajdziemy odowiednia pozycje.
Jeszcze całkiem nie zrezygnowałam ale myślę, że im częściej bedzie dostawał butle to tym trudniej będzie mi się nie poddać.
A położną mam super, była już dwa razy, zdjęła mi szwy, pokazała jak poelegnowac małego, macała mój brzuch itp. Z tego co czytam to różnie bywa z tymi położnymi, ja trafiłam super.
Daj znać jak będziecie po wizycie czy to coś powaznego, na co trzeba zwrócić uwagę.👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok✌
05.11 połówkowe ok 👌

-
Hej Runnerka super że się odezwałaś. Przykro mi że CC tak kiepsko znioslas. Mi po porodzie też hemoglobina spadła i zażywam żelazo Sorbifer mam na miesiąc. Położne chyba zawsze biorą dzieci tylko na pierwsza nocke. My też mieliśmy USG głowy z takiego powodu, że mały wyszedł taki powyciagany i jest to normalne ale ze względu na cukrzycę ciążową mówili że musza zrobić to badanie. I z tym szperaniem i szukaniem co może dolegać dziecku też to znam .. Ja też karmię tylko w nakładkach raz może zlapal bez, a jak jest śpiący albo bardzo glodny to nam to karmienie nie idzie bo właśnie też albo wypluwa albo się wije i nakładki spadają. Za to butlę zawsze już łapie ładnie. A dużo odciągasz pokarmu ? U mnie to małe ilości i położna mówiła dziś żebym się już tym nie męczyła. Ale jak maly je to cała mordkę ma mokrą a nakładka jest pełna więc nie wiem czy ten mój laktator nie jest do dupy. Kupiłam reduktor do lejka i jutro będę sprawdzać 🤷
-
Ola8999, rano udało mi się odciągnąć 80ml, w ciągu dnia mniej, koło 50-60 ml. Ale już wszystkie zapasy zjedzone 🤷🏻♀️ mój laktator to też jest dość wysłużony, mam go od siostry, w miedzyczasie jeszcze używała go kuzynka, chyba też będę musiała zainwestować w nowy. No i reduktor też by się przydał… mi się wydaje, że on mało efektywnie je ode mnie, musi zassać zwykłe kilka razy zanim połknie. A potem zwykle i tak trzeba go dokarmić mm.🏃🏻♀️ 35
AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
Sono HSG 🆗
Cykle regularne, owulacje potwierdzone
Badania w 3 d.c. i 9 d.p.o 🆗
Cytologia - NILM 🆗
Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗
🏋🏼 36
Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%
15 cs - 0 ⏸️
01-03.2025 3 x IUI ❌
04-05.2025 IMSI (protokol dlugi): Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ 💉75j Menopur + 150j Gonal f ➡️ 🔬 punkcja - pobranych 10 🥚mamy 5❄️❄️❄️❄️❄️ (8A, EB2, 3BA, 4BA, 5BB)
1️⃣FET 13.06.2025 (EB2) 6dpt ⏸️ bHCG 7dpt 76,4 ➡️ 10dpt 402 ➡️ 12 dpt 1518 ➡️ 16 dpt bHCG 23 688 ➡️ 21dpt 46 825 ➡️ 25dpt 84 153
09.07 CRL 6,9mm i ♥️
18-19.08.2025 prenatalne & NIFTY PRO - niskie ryzyka, bedzie 💙
17.02.2026 witamy na świecie 🥳 38+6, 3,5 kg, 58cm 👶

-
To całkiem ładna ilość
możliwe że się jeszcze rozkręci. Mój też tak ciumknie trzy razy i pauza i nie wiem ile tego wciąga 🤷
-