Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się po 35 roku życia › 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Przytulasek Autorytet

Wysłany: 12 września, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa_ wrote:
    @Przytulasku przepiękne zdjęcie 🥰🥰🥰
    Cieszę się bardzo, ze pogoda super i że odpoczęliście! Fajnie że się tak ułożył Wam ten wyjazd 😘
    Teraz życzę spokojnego powrotu do codzienności i bezbolesnych badań!
    Ja zapalona podróżniczka to bym się nie nazwała, ale jak 2-3 msc gdzieś nawet na weekend nie wyjadę to mnie nosi strasznie 🙈 Dobrze że przed ciążą udało mi się wyjechać na majówkę i potem do rodziców, bo teraz to niestety ciągle dom właśnie.

Dziękuję ❤️ Rozumiem - ciąża niestety pod tym względem ogranicza , a jeszcze w Twojej sytuacji , gdzie czujesz się , jak czujesz 😞Ale teraz już ludzie podróżują nawet z maluszkami i nie tylko po Polsce , ale i zagranicę .Mam znajomych , co mieli odwagę wyjeżdżać z kilkumiesięcznymi dziećmi nawet w bardziej tropikalne rejony🫣 także , może nadrobisz szybko z synkiem - tego Ci życzę 😉A teraz najważniejsze , by przyszedł na świat i było wszystko dobrze trzymam za to mocno kciuki ✊🍀

MamaWPlanach lubi tę wiadomość

👧 39 🧑‍🦱40

Starania od 2020r.
    Laparoskopia 2021r.
    Problem : słabe nasienie
    AMH 1, 2 ( 2021) 0,7 ( 06 .2025) 1,7 ( 11.2025) . , niskie żelazo i ferrytyna
    Kariotypy ✔️
    Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
    Drożność jajowodów ✔️
    03.2025 Angelius Provita MP
    1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    02.06 .25 początek stymulacji
    💉menopur , puregon , orgalutran
    Punkcja 16.06 ❌️ nie udało się nic pobrać 🥲
    07.07 Histeroskopia
    Sierpień na 3 miesiące Omnitrope i androtop
    2️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    14.11.25 początek stymulacji
    💉 gonal ,omnitrope , Menopur , orgalutran
    Punkcja : 8🥚--> 4 dojrzałe --> 2
    zapłodnione --> 3 doba ❌️
    3️⃣ Procedura IVF. Krótki protokół
    06.03 💉rekovelle
    9.03 orgalutran , Menopur
    18.03 punkcja - 4🥚-> 2🥚- 1 zarodek 3AB

23.03 I FET 3AB -
    b7dpt 3,6 9dpt 2,0 ❌️
    01.06
    4️⃣Procedura IVF
    01.06 start stymulacji
    13.06 punkcja - 6🥚->5🥚-> 5 doba❌️
  • Niecierpliwa_ Autorytet

Wysłany: 14 września, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulasek wrote:
    Dziękuję ❤️ Rozumiem - ciąża niestety pod tym względem ogranicza , a jeszcze w Twojej sytuacji , gdzie czujesz się , jak czujesz 😞Ale teraz już ludzie podróżują nawet z maluszkami i nie tylko po Polsce , ale i zagranicę .Mam znajomych , co mieli odwagę wyjeżdżać z kilkumiesięcznymi dziećmi nawet w bardziej tropikalne rejony🫣 także , może nadrobisz szybko z synkiem - tego Ci życzę 😉A teraz najważniejsze , by przyszedł na świat i było wszystko dobrze trzymam za to mocno kciuki ✊🍀

Bardzo dziękuję! ❤️

Przytulasek lubi tę wiadomość

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️

preg.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 15 września, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny ❤️

Kat przykro mi, ja się czujesz ? ❤️

Nessie ❤️ trzymam kciuki za listopad.

Lajla, jak się czujesz i jak dzieciaki ? ❤️

Niecierpliwa gratuluję zdrowego chłopczyka ❤️

Mama w planach, ja w ciąży byłam na Majorce i potem 2x na weekendach 😄 ta twoja szkoła rodzenia brzmi super ❤️

Przytulasek, super, że wyjazd się udał ❤️

My po wakacjach w Grecji i było bardzo fajnie, nie licząc mojego i męża zatrucia pokarmowego 🙄 na szczęście bobas w porządku i ogólnie wakacje bez problemu, będzie podróżnik ! Już tęsknię za greckim słońcem.

Ja dzisiejszy dzień i noc spędzam w szpitalu na planowym zabiegu 🙄

IMG20260902135301.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 12:09

MamaWPlanach, Thoruviel, LS, Przytulasek lubią tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    2 lata starań | 1x IUI ❌ | kwalifikacja do in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
    19.12 30+1 III prenatalne wszystko idealnie 👌1400g
    19.01 34+4 rośniemy 2600g 😍
    6.02.2026 już jest ! 🐨 37+0 2970g 52cm

age.png
  • Just00 Autorytet

Wysłany: 15 września, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny😃
    Lajla87_87,jestescie juz w domu? Jak Twoje samopoczucie i jak blizna?
    Zielona@, dalej czekacie na wyniki PGT-A?
    MamaWPlanach,fajnie sie czyta taka wzruszajaca historie jak to sie udalo 🥹Lajla rozpakowana to teraz bedziemy czekac na Twoj deadline,termin masz na styczen co prawda,ale to juz w grudniu bedziesz jak tykajaca bomba 😅
    Niecierpliwa,a Ty chyba zaraz drugie prenatalne? Czujesz juz jakies pierwsze ruchy?
    Przytulasku,juz jestes po tk? Uciekl mi dokladny termin,ale cos sobie zakodowalam ze to w polowie wrzesnia mialo byc?
    Ola8999,super ze wakacje prawie udane. Mam nadzieje,ze to zatrucie nie trzymalo Was przez wiekszosc pobytu i grunt ze mlody mial sie dobrze. Szczerze zazdraszczam takiego urlopu 😁 Pewnie ciezko sie wraca do Pl gdy tu chlodniej i dni juz krotsze. Ja juz sie zastanawiam co to robic z bobasem gdy dni beda co raz brzydsze🤔
    Ola,suplementujesz moze DHA u Michałka?
    Ola i Thoruviel,a jak Wam idzie rd??

My w zeszlym tyg bylismy na bilansie polroczniaka i szczepieniu i tak jak myslalam,jest juz taki wstep do anemii,wiec dostalismy zelazo i wit.z grB. Mam obiekcje co do skutkow ubocznych tego zelaza,bo czesto wystepuja dolegliwosci zoladkowo jelitowe,wprowadzamy tez mieso w diecie,ale akurat to mu najgorzej wchodzi,wiec probojemy z tym zelazem i zobaczymy. Mamy suplementowac przez 3 msce. Wczoraj bylismyvtez u fizjo po wakacyjnej przerwie,no i dalej jest co robic bo ciagle jest ta sklonnosc do asemtrii🫣dostalismy tez cw na wysoki podpor. To co bardziej mnie zaniepokoilo,to Pani zwrocila uwage na to ze M bardzo wierzga nogami i ze ma bardzo wrazliwy ukl nerwowy i sugeruje za jakis rok zrobic testy w kierunku zaburzen si 😒😮‍💨 ja widzialam ze te nogi ciagle u niego chodza,ale jakos nie dorobialam do tego teorii,a teraz im bardziej sie zastanawiam i czytam to moze faktycznie byc cos na rzeczy. Takze ani chwili spokoju,ciagle cos tam wychodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 14:29

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l
    Badanie nasienia morfologia 2%

08.05 kwalifikacja in vitro
    11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
    26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
    27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
    16.07. Zarodek z echem 🥳
    21.07 CRL 3.7mm i ❤
    31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
    14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
    17.08 CRL 3.07 cm
    05.09 CRL 6.07 cm
    Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌
    age.png
  • M. K. Debiutantka

Wysłany: 15 września, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, jestem tu nowa. Dopiero zaczynam diagnostykę. W tym roku jestem po dwóch stratach. Poronienie w styczniu 6+2 tydz. i ciąża biochemiczna na przełomie lipca i sierpnia. Powiedzcie czy mam jakąś szanse na zostanie mamą? Mam już 35 lat. Jestem po terapii uzależnień. Badania ogólne w porządku, martwi mnie niski progesteron-6, 97 w 22 dniu cyklu przy cyklach 27-29 dni.

• MamaWPlanach Autorytet

Wysłany: 15 września, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Niecierpliwa_ położna ma siedzibę w moim mieście, ok 4 km od mojego mieszkania, więc całkiem blisko. Do tej drugiej szkoły rodzenia w szpitalu też mam około 5 km. Rzeczywiście darmowe są obie tylko dla mieszkanek, nie wiem ile kobiety spoza muszą dopłacać.. Nie wiedziałabym o tym, gdyby nie koleżanka, która mi poleciła tą położną. Ta moja jest dość wiekowa, w przyszłym roku idzie na emeryturę, więc się zastanawiam czy podejście nie będzie trochę przestarzała, ale pierwsze wrażenie zrobiła dobre.
    Od soboty zaczęło mnie coś boleć w odcinku lędźwiowym po prawej stronie, próbowałam zniwelować to pozycjami jogi na ból pleców, ale nie pomaga na długo, więc chyba też muszę umówić się do fizjoterapeuty uroginekologicznego. Dziewczyny na tych ćwiczeniach mówiły, że chodzą od 20 tc i sobie chwalą. Oczywiście wizyty też prywatne.
    Myślę, że kosztuje nas to dużo mniej niż procedury invitro, no i pieniądze są dobrze zainwestowane😉
    Jak samopoczucie w tym tygodniu?

@Przytulasek witaj po urlopie😊 Dziękujemy za przepiękny zachód😍 Uwielbiam nasze morze😍
    Wspaniałe, że masz jeszcze babcię. Mi już została tylko jedna przybrana od strony męża.
    Czuję się dobrze, mimo większego brzucha. Jedyna nowa uciążliwa dolegliwość to ten ból w plecach, trudno mi znaleźć wygodną pozycję przez to. Nie wiem czy za dużo się nachodziłam w sobotę czy coś naciągnęłam przy ćwiczeniach, ale wcześniej nie miałam takich dolegliwości.
    A jak Ty się czujesz? Jesteś już po tk czy masz w II połowie tygodnia?

@Ola89999 super, że urlop Wam się udał i było super (mimo Waszego zatrucia pokarmowego)♥️ Dziękujemy za piękne zdjęcie😍 Widać, że młody zadowolony z widoku😊 A jak zniósł podróż samolotem? Mnie przeraża to, że mój płakałby całą podróż i wszyscy pasażerowie patrzyliby na mnie wilkiem..
    Trzymam kciuki za Twój pobyt w szpitalu i życzę dużo zdrowia🍀 Mam nadzieję, że to nic poważnego i szybko dojdziesz do siebie🍀

@Just00 to się okaże czy do tego stycznia młody wytrzyma😉 Niby nie mam na razie ryzyka przedwczesnego porodu, ale to dopiero 22+4.
    Dzisiaj miałam wizytę i młody jest malutki- 489 g, czyli mieści się w 27 centylu. Trochę mnie to zmartwiło, ale lekarz trochę uspokajał, że to pewnie po mnie ma- jestem niska i moja waga urodzeniowa wynosiła 2450 h przy 52 cm.. Mam nadzieję, że nie będzie kurduplem, tylko pójdzie w męża, który ma 183 cm, bo mam wrażenie, że niskim mężczyznom jest jakoś trudniej w życiu🫢
    Przykro mi, że M. ma początki anemii. Mam nadzieję, że te skutki uboczne nie będą aż tak uciążliwe dla niego i wyniki szybko mu się poprawią.
    Czasem lekarze niepotrzebnie nas straszą, więc jeśli masz możliwość to może warto skonsultować to z innym fizjo?
    Pamiętam jak koleżance w pracy lekarz powiedział na którymś bilansie, że widzi symptomy autyzmu u jej córeczki. Płakała kilka dni, pojechała do specjalistycznej poradni dla dzieci autystycznych i oni od razu wykluczyli autyzm, ale co się stresu najadła. Oczywiście lekarza zmieniła.
    Także nie martw się na zapas tym si. Oczywiście warto obserwować i nie bagatelizować objawów, ale czasem lekarze dokładają swoje teorie do czegoś, czego nie ma. Trzymam kciuki, żeby zalecane ćwiczenia pomogły i Ciebie to uspokoiło 🍀

@Lajla86_87 jak Twoje samopoczucie i bliźniaków? Jesteście już w domu? Domyślam się, że z dwójką masz ręce pełne roboty i mało czasu na napisanie tutaj do nas. Niezmiernie Ci kibicuję i bardzo podziwiam♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 20:16

Ola8999 lubi tę wiadomość

👫 39 i 40
    AMH 0,26
    IO
    Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)

1 IVF- listopad 2025:
    (Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
    3🥚, 2 ❄️
    * styczeń 2026- histeroskopia-> polip
    * FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
    * FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️

2 IVF- maj 2026:
    procedura wstrzymana⁉️

Naturalna ciąża🥹
    11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
    15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
    26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
    10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
    09.07 SANCO niskie ryzyka💙

„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

preg.png
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: 15 września, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Przytulasku piękne zdjęcie 🥰 my czekamy na owoce naszej sesji, wstępne zdjęcia dopiero w weekend będą a po obróbce jeszcze pewnie kolejny tydzień.

@Just na spokojnie z tym si, mam nadzieję, że to tylko niepotrzebne straszenie. Może faktycznie inny fizjo/lekarz? Nie wiem czy tak wcześnie można diagnozować .

@Ola wspaniale, że urlop w Grecji się udał, słoneczka nałapaliście sie 🥰 my mieliśmy krótki wypad do Ustki, wygodnie nam w Lubiczu, pyszne jedzenie i kilka razy na basenie byliśmy z Młodym 💪

@Lajla jak Twoje dzieciątka i jak Ty się czujesz?

@MamaWPlanach na spokojnie z tymi pomiarami. Na tym etapie trudno dokładnie określić, kilka mm inaczej lekarz złapie i to już ma duży wpływ na pomiar. U nas też lekarka straszyła, że mały, że być może trzeba będzie wcześniej rozwiązać... okazało się, ze źle wprowadziła daty i komputer źle liczył... u niej Kuba byl w 8 centylu, a już u innych lekarzy w 70/80 centylu... dopiero pod koniec ciąży zauważyłam złe daty jak zaczęła nas straszyć tym 8 centylem... dobrze, że jeszcze do drugiego lekarza chodziłam.

U nas RD całkiem nieźle, Młody wszystko wcina, czasem pomarudzi na początku posiłku a potem rozpędza sie i wsuwa wszystko. Jutro chcę mu pierwszy raz mięso dać, zobaczymy jak pójdzie.
    No i duży juz jest, 9kg przekroczone, czas na spacerówkę, dostawka też juz mała (do 9kg jest) no i zaczął pełzać. Codziennie mamy wyścigi do kuchni, czołga się coraz szybciej do kocich miseczek 😅 czasem w ostatniej chwili go łapię, bardzo intrygują go te miski. No I koty, też próbuje je złapać. A te obserwują go z bezpiecznej odległości i uważają, żeby nie być złapane 😅 także dzieje się u nas, podpory już robi, zaczyna klęczeć jak próbuje wspinać się na moje nogi. Powoli trzeba zabezpieczać mieszkanie 🫣

Just00, Ola8999, MamaWPlanach, Przytulasek lubią tę wiadomość

Kariotypy ok; AMH 4,8 (09/24)
    -cross-match 10/24 39%, 12/24 61%, 05/25 45,5%
    -allo-MLR 38% 10/24, 05/25 55,6% komórki NK 9%, KIR AA

Naturals 🤗 24/06/25 β 60.9, 26/06 β 141, 28/06 β 360.9, 02/07 β 2108; 15/07 CRL 0,98 cm 141 ud/min <3 02.08 CRL 2,85 cm; 21/08 Sanco i prenatalne - ryzyka niskie 🤞
    23.02.2026 Synek 💙 39+1, 3720g 55cm 💪

Klinika nr 2 od 09/24:
    IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ❄️👌 i 1 mozaika - czekają ⌛
    IVF 5 10/24 - 1 PGT-A ok, 1 ?
    - transfer VIII 04/03 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔
    - transfer IX 05/04 5.2.3 💔
    Klinika nr 1 2021-08/24
    4 procedury IVF. IVF 1: 4 ❄️, bez PGT-A, 4 transfery, 1 cb
    3 IVF z PGT-a: IVF 2:❄️ 👎. IVF 3: z 3❄️ dwa 👌Dwa transfery z Accofil:
    -transfer❄️ 5.1.1 udany (06/23), wada rozwojowa, 💔12+5
    -transfer❄️5.2.3 (03/24) - 💔
    IVF 4 - jeden❄️ok, transfer z Accofil (07/24), 💔6 +0.

Wysłany: 16 września, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ola, jak tam po zabiegu? :)
    Wakacji zazdroszczę! Fajnie że rośnie Wam mały podróżnik. 🥰Mam nadzieję że za rok we wrześniu będę z moim małym podróżnikiem plażować 😅

@Just, kochana tak jak dziewczyny piszą, nie martw się na zapas 😘 Często niepotrzebnie straszą więc wierzę że u Was też będzie wszystko ok.
    Ja drugie prenatalne będę mieć jakoś połowa października więc jeszcze trochę. Ruchów w ogóle nie czuję, ale zacznę się tym martwić po 20tc, na razie to niby jeszcze normalnie.

@Mamawplanach, dziękuję, od niedzieli całkiem nieźle, ale wczoraj na wieczór złapały mnie dreszcze i straszna migrena, jakaś osłabiona jestem. Tak myślę teraz bedzie w kratkę to moje samopoczucie.
    Mam nadzieję, że Fizjo i ćwiczenia pomogą Ci z tym kręgosłupem, trzymam kciuki! Ja muszę powoli wracać do jakichś ćwiczeń kręgosłupa też, na razie nie dam rady nigdzie jeździć ale może chociaż w domu mi się uda. Strasznie mi brakuje basenu - chodziłam od kilku lat na Aqua fitness. Ale nie dam rady jeździć, plus trochę też bałabym się chyba infekcji.
    Byłam też u Fizjo uro na konsultacji, niestety potwierdziła moje obawy że przewlekle wymioty spowodowały osłabienie mięśni dna miednicy :( trochę mnie to podłamało, ale mam ćwiczenia i będę próbowała coś poprawić… przygotowanie do porodu powiedziała że zaczynamy 32-34 tc. A dziewczyny jak chodzą od 20 tc u Ciebie to pod kątem tego kręgosłupa i boli czy już przygotowanie do porodu?
    Jak będziesz miała do polecenia jakieś ciuchy ciążowe, zalaszxza kurtki, to chętnie przyjmę polecajki. Już widzę że spodni potrzebuje ciążowych 😅 kupiłam pierwsze legginsy ciążowe i są naprawdę spoko. Polowałam też na Vinted na coś ale nie znalazłam nic ciekawego… wszędzie sztuczne materiały :/

@M.K. Witaj na wątku! Oczywiście że szanse są - z tego co słucham rozmowy z lekarzami różnymi przypadki bezpłodności gdzie nie da się nic zrobić są ekstremalnie rzadkie, częściej mówimy o niepłodności a tu jest dużo możliwości. 1-2 strony temu tu na wątku opisywałam z mojej perspektywy - od czego bym zaczynała diagnostykę itp teraz będąc już mądrzejsza ;) po dwóch poronieniach też zaleca się badanie kariotypów, zespół antyfosfolipidowy i Trombofilie (ja zrobiłam po pierwszym od razu).

Just00, MamaWPlanach lubią tę wiadomość

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️

preg.png
  • M. K. Debiutantka

Wysłany: 16 września, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa_ wrote:
    @Ola, jak tam po zabiegu? :)
    Wakacji zazdroszczę! Fajnie że rośnie Wam mały podróżnik. 🥰Mam nadzieję że za rok we wrześniu będę z moim małym podróżnikiem plażować 😅

@Just, kochana tak jak dziewczyny piszą, nie martw się na zapas 😘 Często niepotrzebnie straszą więc wierzę że u Was też będzie wszystko ok.
    Ja drugie prenatalne będę mieć jakoś połowa października więc jeszcze trochę. Ruchów w ogóle nie czuję, ale zacznę się tym martwić po 20tc, na razie to niby jeszcze normalnie.

@Mamawplanach, dziękuję, od niedzieli całkiem nieźle, ale wczoraj na wieczór złapały mnie dreszcze i straszna migrena, jakaś osłabiona jestem. Tak myślę teraz bedzie w kratkę to moje samopoczucie.
    Mam nadzieję, że Fizjo i ćwiczenia pomogą Ci z tym kręgosłupem, trzymam kciuki! Ja muszę powoli wracać do jakichś ćwiczeń kręgosłupa też, na razie nie dam rady nigdzie jeździć ale może chociaż w domu mi się uda. Strasznie mi brakuje basenu - chodziłam od kilku lat na Aqua fitness. Ale nie dam rady jeździć, plus trochę też bałabym się chyba infekcji.
    Byłam też u Fizjo uro na konsultacji, niestety potwierdziła moje obawy że przewlekle wymioty spowodowały osłabienie mięśni dna miednicy :( trochę mnie to podłamało, ale mam ćwiczenia i będę próbowała coś poprawić… przygotowanie do porodu powiedziała że zaczynamy 32-34 tc. A dziewczyny jak chodzą od 20 tc u Ciebie to pod kątem tego kręgosłupa i boli czy już przygotowanie do porodu?
    Jak będziesz miała do polecenia jakieś ciuchy ciążowe, zalaszxza kurtki, to chętnie przyjmę polecajki. Już widzę że spodni potrzebuje ciążowych 😅 kupiłam pierwsze legginsy ciążowe i są naprawdę spoko. Polowałam też na Vinted na coś ale nie znalazłam nic ciekawego… wszędzie sztuczne materiały :/

@M.K. Witaj na wątku! Oczywiście że szanse są - z tego co słucham rozmowy z lekarzami różnymi przypadki bezpłodności gdzie nie da się nic zrobić są ekstremalnie rzadkie, częściej mówimy o niepłodności a tu jest dużo możliwości. 1-2 strony temu tu na wątku opisywałam z mojej perspektywy - od czego bym zaczynała diagnostykę itp teraz będąc już mądrzejsza ;) po dwóch poronieniach też zaleca się badanie kariotypów, zespół antyfosfolipidowy i Trombofilie (ja zrobiłam po pierwszym od razu).

Na 28 września mam umówioną wizytę u p ginekolog (dość trudna i mało empatyczna). Byłam u niej z wynikami morfologia, cholesterol, tarczyca itp. wyniki są w porządku, dostałam jeszcze skierowanie na prolaktyne (wyszła 10,12). Chcę panią doktor poprosić o duphaston/Luteine od następnego cyklu bo podejrzewam że z obecnego raczej nic nie będzie. Czy ma to sens?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 15:11

Wysłany: 16 września, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M. K. wrote:
    Na 28 września mam umówioną wizytę u p ginekolog (dość trudna i mało empatyczna). Byłam u niej z wynikami morfologia, cholesterol, tarczyca itp. wyniki są w porządku, dostałam jeszcze skierowanie na prolaktyne (wyszła 10,12). Chcę panią doktor poprosić o duphaston/Luteine od następnego cyklu bo podejrzewam że z obecnego raczej nic nie będzie. Czy ma to sens?

A miałaś monitoringi owulacji? W sensie czy wszystko wskazuje że one regularnie są, z tym że z progesteronem jest problem? Nie jestem lekarzem ale myślę że progesteron ma sens - ja nawet przy całkiem ok wynikach już przy leczeniu miałam wdrożony profilaktycznie.
    Tylko ja bym się zastanowiła czy to jest jedyny problem - przyczyn poronień może być wiele, plus kwestia jeszcze jakości komórek jajowych i nasienia o co można i warto zadbać dieta, suplami, stylem życia.
    Dobrze znaleźć lekarza, który w tym wszystkim ponawiguje odpowiednio choć z doświadczenia wiem, że trudno o takiego.

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️

preg.png
  • M. K. Debiutantka

Wysłany: 16 września, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa_ wrote:
    A miałaś monitoringi owulacji? W sensie czy wszystko wskazuje że one regularnie są, z tym że z progesteronem jest problem? Nie jestem lekarzem ale myślę że progesteron ma sens - ja nawet przy całkiem ok wynikach już przy leczeniu miałam wdrożony profilaktycznie.
    Tylko ja bym się zastanowiła czy to jest jedyny problem - przyczyn poronień może być wiele, plus kwestia jeszcze jakości komórek jajowych i nasienia o co można i warto zadbać dieta, suplami, stylem życia.
    Dobrze znaleźć lekarza, który w tym wszystkim ponawiguje odpowiednio choć z doświadczenia wiem, że trudno o takiego.

Nie miałam monitoringu, obserwacja śluzu i testy. Odżywiamy się raczej zdrowo, biorę pragną start, witaminy e i b6. Chcę właśnie spróbować z tym progesteronu narazie nim będą dalsze badania i ich wyniki

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 16 września, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just, my nie suplementu jemy dha, chyba jest w mleku? Mamy HiPP 2
    Z tym wierzganiem nogani to u nas jest tak samo i nikt nam nie zwracał uwagi 🙄

Thoruviel, u nas też już ponad 9kg, na wakacje kupiliśmy spacerówkę parasolkę którą można rozlozyc do leżenia i fajnie w niej jeździł. U nas póki co tylko się kręci wokół własnej osi, trochę się martwię że nic innego nie robi 🫣 idziemy do fizjo za tydzień i będę pytać. O to wierzganie też zapytam.

Mamawplanach, z lotem różnie, w pierwszą stronę lepiej, płakał 2x, w drugą gorzej, ale na obu było mnóstwo dzieci które płakały jeszcze bardziej więc nikt nie zwracał na nas uwagi 😅 jak najbardziej polecam wizyty u fizjo, też chodziłam, ale jak teraz myślę co było na tych wizytach to mam pustkę 🫨🫨

Niecierpliwa, dziękuję, zabieg udany, jestem już w domu :) polecam wakacje z dzieckiem nie ma się co bać , a nawet jeśli będzie źle to kolejny raz może być zupełnie inny :) i na odwrót 😄

MK, hej, pamiętam że też miałam dość nisko progesteron 7dpo - coś koło 8, ale ja brałam duphaston przez praktycznie rok, ze dwa miesiące miałam przerwy jak leczyłam zapalenia i jak miałam histero. Myślę że jest to bardzo dobry pomysł, ale przy tym koniecznie monitoring by wiedzieć kiedy zacząć brać. Jak zaszłam w ciążę też nie miałam szalowego, chyba 11? I tak, oczywiście że masz szansę, zwłaszcza że w ciążę już zachodziłas, przykro mi że przeżyłaś straty :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 18:56

♀️'89 ♂️'87
    2 lata starań | 1x IUI ❌ | kwalifikacja do in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
    19.12 30+1 III prenatalne wszystko idealnie 👌1400g
    19.01 34+4 rośniemy 2600g 😍
    6.02.2026 już jest ! 🐨 37+0 2970g 52cm

age.png
  • M. K. Debiutantka

Wysłany: 16 września, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999
    Właśnie mam zamiar poprosić na wizycie i receptę na duphaston, niby ten cykl chyba będzie do niczego ale ciągle mam cień nadzieji że może jednak... 25 września chce zrobić betę z krwi i powtórzyć progesteron bym miała wyniki na 28 na wizytę. W tym cyklu nie testowałam owulacji ale była prawdopodobnie 14 a w weekend z mężem po szaleliśmy😉

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 16 września, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Niecierpliwa w trakcie ciąży kupilam dresiki z MijaCulture na allegro - bardzo wygodne były 👌 poza tym z firmy Milk&love kilka ciuchów brałam- bluza fajna (ale cienka), sukienkę ciążową, kardigan. Tylko wg mnie jakieś duże te ciuchy wypadały, normalnie noszę L, a tam spokojnie M by mi pasowało 🤷🏼‍♀️ brałam też stamtąd staniki bawełniane do karmienia - do tej pory na noc używam. Na dzień wzięłam z firmy Astratex - bardziej kobiece i ładniejsze są 😉 kurtki na szczęście nie musiałam kupować, zmieściłam się w swojej 😅 akurat zimę wcześniej kupilam fason oversize 🤭

@Ola byliśmy u fizjo w zeszłym tygodniu- ona powiedziała, że nasze Bobo to do przodu jest, czołganie to dopiero po 7 miesiącu, u nas zaczęło się jakos po 6 miesiącu. I z tego co kojarzę pełzanie/czołganie nie jest kamieniem milowym, dopiero raczkowanie (choć też słyszałam że niektóre dzieciaki i ten etap omijają). Daj znać co powie fizjo!

Ola8999, MamaWPlanach lubią tę wiadomość

Kariotypy ok; AMH 4,8 (09/24)
    -cross-match 10/24 39%, 12/24 61%, 05/25 45,5%
    -allo-MLR 38% 10/24, 05/25 55,6% komórki NK 9%, KIR AA

Naturals 🤗 24/06/25 β 60.9, 26/06 β 141, 28/06 β 360.9, 02/07 β 2108; 15/07 CRL 0,98 cm 141 ud/min <3 02.08 CRL 2,85 cm; 21/08 Sanco i prenatalne - ryzyka niskie 🤞
    23.02.2026 Synek 💙 39+1, 3720g 55cm 💪

Klinika nr 2 od 09/24:
    IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ❄️👌 i 1 mozaika - czekają ⌛
    IVF 5 10/24 - 1 PGT-A ok, 1 ?
    - transfer VIII 04/03 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔
    - transfer IX 05/04 5.2.3 💔
    Klinika nr 1 2021-08/24
    4 procedury IVF. IVF 1: 4 ❄️, bez PGT-A, 4 transfery, 1 cb
    3 IVF z PGT-a: IVF 2:❄️ 👎. IVF 3: z 3❄️ dwa 👌Dwa transfery z Accofil:
    -transfer❄️ 5.1.1 udany (06/23), wada rozwojowa, 💔12+5
    -transfer❄️5.2.3 (03/24) - 💔
    IVF 4 - jeden❄️ok, transfer z Accofil (07/24), 💔6 +0.

Wysłany: 17 września, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Thoruviel, super, dzieki za te polecajki! ❤️ Ze stanikami mam największy problem już teraz… normalnie są dwa modele które akceptuję (ale sztywne), więc teraz znalezienie czegoś co nie ugniata a jednocześnie dobrze leży to jakaś masakra. Mam jeden miracle makers ale nie leży idealnie, ujdzie ale szukam nadal czegoś lepszego.

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️

preg.png
  • MamaWPlanach Autorytet

Wysłany: 18 września, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Thoruviel niby wiem, że to tylko szacunkowa waga, ale wiadomo że panika lekka się włącza. Zobaczymy jak będzie rosnąć waga przy kolejnych wizytach..
    Jak poszło z wprowadzeniem mięsa do diety? Słyszałam, że dzieci z początku nie bardzo tolerują ten smak.
    Super, że tak szybko zaczęł pełzać, ale dopiero teraz będzie się działo😅 Będzie w jego zasięgu tyle kuszących rzeczy😅
    Sesja z pewnością będzie piękna pamiątka♥️

@Niecierpliwa_ a mnie od poniedziałku złapało jakieś przeziębienie-ból gardła, katar i lekki ból głowy od kataru.. Kiepskie to jest, gdy z 95% zapasu apteczki nie można skorzystać.😒 Dzisiaj od 2:30 nie mogłam zasnąć, w końcu po 2 h wiercenia się poszłam do salonu czytać książkę🫣
    Przynajmniej ból pleców odpuścił po dwóch dniach, ale do fizjo i tak się umówię, bo wiele dziewczyn na tych zajęciach wspomina o rozejściu się mięśni brzucha na późniejszym etapie. Chodzimy, bo już zaczynało się coś u nich dziać przy 20 tc.
    Nie kupiłam za wiele ciuchów ciążowych, bo latem udało mi się wcisnąć w jakieś luźne sukienki, lniane spodnie i koszule. Mam 3 pary legginsów z H&M- dwie pary bawełniane z takim odwijanym pasem i jedne "sztuczne" na ćwiczenia typowe dla kobiet w ciąży. Mam do tego kilka oversize t-shirtów i rozpinanych swetrów, które bez zapinania dają radę😅 Planuję głównie w legginsach chodzić do końca. Z kurtką będzie większy problem, na razie ubieram obecne bez zapinania. Mam tylko jeden luźniejszy płaszcz zimowy, więc chyba dokupię kurtkę w swoim rozmiarze, ale w jakimś oversize kroju, żeby nosić ją też później.
    W lumpie kupiłam 4 sukienki luźnieksze, żeby mieć na jakieś "wyjścia"+ narzucać na nie rozpinane swetry w których się nie dopinam. Muszę dokupić tylko jakieś grube ciążowe rajstopy. Od koleżanki dostałam ciążowe jeansy, legginsy, 2 koszulki i 2 letnie sukienki z Anna Field+ koszule ciążowe z Dolce Sanno. Mam 2 swoje koszule bawełniane, kupione na punkcję i histero, jedną z Doctor Nap, drugą właśnie z Dolce Sanno i są super. Po praniu nic się z nimi nie dzieje, a r.S jest spory, więc starczy mi aż do porodu.
    Nie chcę za dużo kupować takich typowo ciążowych rzeczy, bo chciałabym wrócić do swojej wagi😂
    Kupiłam też 2 staniki do karmienia i 2 pary majtek ciążowych z Astratex, jak Thoruviel + jeden z Rosmanna dla testów. Z tym, że ja jako posiadaczka małego biustu, nosiłam Wcześniej głownie miękkie, sportowe staniki i obecnie zmieniłam tylko ich rozmiar z S na M. Te do karmienia M są z lekkim zapasem na razie.
    Bardziej jara mnie oglądanie ciuszków dla młodego. Dziewczyny pisały, że rozmiar 56 z H&M starcza na dłużej, a mi się te ciuchy takie malusie wydają😅
    A Ty jakieś wyprawkowe rzeczy już zbierasz dla synusia?

@M.K. Witaj🙂 Twój wiek nie przekreśla Cię jako przyszłej mamy. Tym bardziej, że udało Ci się szybko zajść w ciążę. Trudno stwierdzić co było przyczyną poronienia, w naszym wieku lekarze często zrzucają to na wady genetyczne zarodka. Nasz jakość komórek i plemników przyszłych ojców z wiekiem się pogarsza, więc warto wdrożyć dla Was obojga suplementację, żeby trochę poprawić ich jakość. Nic nie wspominałaś o partnerze, czy robił sperminigram, czy stosuje jakieś suplementy na poprawę nasienia.. Jego wiek, zła dieta, używki, niedobory również rzutują na niepowodzenie.
    Przy staraniach naturalnych warto też, jak wspomniała Niecierpliwa_, zrobić monitoring owulacji. Często wydaje nam się, że mamy regularne cykle, a okazuje się w praktyce, że są totalnie przesunięte. Możesz zbadać także swoje AMH-nie jest to wyznacznik, ale daje jakiś obraz o Twojej rezerwie i tym czy warto tylko starać się naturalnie czy już lepiej umawiać się do jakiegoś ginekologa od niepłodności.
    I dodam jeszcze, że często nasze wyniki w normie laboratoryjnej i "w porządku" zdaniem lekarza rodzinnego, przy staraniach takie dobre nie są. Np. TSH powinni być podczas starań poniżej 2.5, a zdaniem mojego endokrynologa od niepłodności poniżej 1.5.. Tak samo z glukozą na czczo, tutaj normy też są bardziej restrykcyjne.
    Powodzenia, dawaj znać na bieżąco co lekarz zaleca i jak idą Wasze starania😊

@Ola8999 jak się czujesz po zabiegu?
    Myślę, że jest o wiele raźniej, gdy tym samym samolotem leci kilka bombelków albo jest to jakiś czarter🙂 Wszystko przed nami, może odważymy się w 2027 gdzieś polecieć. Na razie trudno coś planować, bo nie wiadomo jaki egzemplarz nam się trafi. Moi bezdzietni znajomi już ostatnio próbowali umawiać się z nami na wspólne wakacje na czerwiec 2027, ale chyba jeszcze nie zdają sobie sprawy jak w praktyce wyglądałyby takie wspólne wakacje😂
    Choć pamiętam, że 10 lat temu byłam na wspólnych wakacjach w Chorwacji z moim bratem i jego 8-miesięczną córka i było całkiem spoko.
    Sporo osób poleca fizjo w ciąży, tym bardziej że nie wiem czy okulistka pod koniec września da mi papierek na CC, a bez tego mój lekarz nie widzi na razie przeciwwskazań do porodu SN.

@LS jak samopoczucie i sytuacja u Ciebie?

A co u Was dziewczyny, Kat84, Dawdler34 i Zielon@?

Ola8999 lubi tę wiadomość

👫 39 i 40
    AMH 0,26
    IO
    Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)

1 IVF- listopad 2025:
    (Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
    3🥚, 2 ❄️
    * styczeń 2026- histeroskopia-> polip
    * FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
    * FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️

2 IVF- maj 2026:
    procedura wstrzymana⁉️

Naturalna ciąża🥹
    11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
    15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
    26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
    10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
    09.07 SANCO niskie ryzyka💙

„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

preg.png
  • Kawka Przyjaciółka

Wysłany: 18 września, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czołem Dziewczyny,

Ślę Wam pozdrowienia z upalnego Egiptu!
    U mnie transfer we wrześniu został odwołany, okazało się, że owulacja wystąpiła nieproporcjonalnie wcześnie (9 DC) w stosunku do wzrostu endometrium, więc lekarka zdecydowała, że nie będziemy marnować zarodka.

Możecie sobie wyobrazić moje zadowolenie z tej sytuacji, meh🫠🫠🫠 żeby poprawić sobie podły humor i zmarnowany miesiąc, kupiliśmy spontanicznie wycieczkę i staram się tu nie myśleć o kolejnym miesiącu czekania, nurkując i oglądając rybki pod wodą …

@Lajla mam nadzieję, że Twoje dwa kokoski będą stawać się coraz bardziej samodzielne i że wszelki stresy szpitalne już W poodpadaja :) i ze Ty czujesz się coraz lepiej, wracaj do zdrówka !!!

@Mama w Planach Ty już na etapie kompletowania garderoby, miło 😁 też mi się wydaje, ze nie ma co szaleć z zakupem ubrań ciążowych, to tylko chwila i znowu dawna garderoba będzie aktualna

@Thouruviel - ale masz łobuziaka co to metryczki rozwojowe wyprzedza 😍 oby tak dalej!

@Ola super, ze wakajki zagraniczne się udały i ze Mały dał radę. Będzie z niego podróżnik, to jest świetne że od niemowlęcia jest przyzwyczajany do samolotow, lotnisk, transportu i wszystkich innych bodźców - będzie Wam potem łatwiej coraz odważniej eksplorować nowe kierunki ;)
    Współczuję zatrucia mężowi, ja ponieważ mam też tendencję do tego zawsze wszędzie biorę Enterosgel - gorąco polecam na wszelkie zatrucia i niedyspozycje, w ciągu paru godzin stawów na nogi 😁

@Niecierpliwa, super, że u Ciebie coraz stabilniej z samopoczuciem ciążowym! A te przeziębienia to kurczę pech i niestety taki sezon nam nadchodzi.. oby Ci szybciutko przeszło i żeby to było ostatni raz w tym roku ☺️

@Przytulasek piękne zdjęcia znad Bałtyku ❤️ cieszę sie, że udało się Wam odpocząć i złapać oddech w sprzyjającym miejscu!

@MK witaj i powodzenia. Jak widzisz po tym forum, szanse po 35 rż zawsze są, czasem to kwestia czasu, determinacji i szczegółowej diagnostyki posypane szczyptą szczęścia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września, 11:20

LS, Thoruviel, Ola8999, MamaWPlanach, Przytulasek lubią tę wiadomość

Starania od 06.2024

36 Ona
    Cała diagnostyka ✔️

41 On
    Cala diagnostyka ✔️
    ciężki czynnik męski - OAT - operacja żpn - brak poprawy

07.26 - 1 IVF - 17 🥚 - 11 MII - 6z 5d - 4 ❄️ po PGTA
    10. 2026 - może transfer?

Wysłany: 18 września, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kawka, dziękuję! Kurczę szkoda że tak wyszło z tym transferem :( Trzeba mieć anielską cierpliwość do tego wszystkiego… Mam nadzieję że uda się już w kolejnym miesiącu 😘 bo pewnie na październik przełożony?
    Ale fajnie z drugiej strony że tak wykorzystaliście ten czas i odpoczywacie! Transfer po takim relaksie to w sumie też dobrze, będziesz wypoczęta i zrelaksowana :) Bawcie się tam dobrze i łapcie słońce 😘❤️

@Mamawplanach, o kurczę to życzę dużo zdrówka! 😘 Niestety się zaczyna sezon grypowy, trochę mnie to martwi ale mam nadzieję że nie pracując, nie będę chorować xd ja mam ogólnie kiepską odporność, ale jak w pandemii nie jeździłam do biura to w ogóle nie chorowałam 😅 moje stany osłabienia i dreszczy na razie na szczęście są jednodniowe, raczej z ciąży wynikają niż z jakiejś infekcji tak mi się wydaje.
    Dobrze że chociaż z tym kręgosłupem Ci ulżyło…
    Ze spaniem mam teraz tak jak Ty, ostatnio w ogóle nie mogę zasnąć, wiercę się całą noc, jak zasnę to budzę się ze 20 razy w ciągu nocy i dopiero nad ranem dobrze mi się śpi 🤦‍♀️ chyba nic z tym się nie da zrobić, lekarz mi mówił że jedyne co w ciąży to melisę mogę pić xd

Co do wyprawki, mam podobną słabość jak Ty ;) Więc wyszło tak że już sporo ciuchów na pierwsze 9 msc mam 😅 Sporo złowiłam w lumpie, miałam jakieś szczęście bo trafiły mi się super rzeczy za 1-3 zł.
    Trochę popłynęłam też na promocji w hm - tu głównie zamawiałam 56 i 50 (bo czytałam że hm 50 to inne 56), a ja coś czuję że moje dziecko duże się nie urodzi, nie ma po kim 😅 Tak naprawdę to brakuje mi jedynie pajacyków na te małe rozmiary - czaję się na te nexta ale czekam, może będzie jakaś promka bo są drogie.
    Na Vinted też buszuję ale ceny są wysokie moim zdaniem, mała różnica vs nowe. Chociaż udało mi się kupić genialny zestaw ale na r68 - za jakieś 25 sztuk zapłaciłam z wysyłką z Bałtyków 50 zł. Az mi było głupio że tak mało za to zapłaciłam 😅A ubrania w środku rewelacyjne, dużo nexta, hm, same dobre marki.
    A z resztą rzeczy czekam, w listopadzie będziemy robić pokoik więc jak już będą meble to akurat na black friday zrobię zakupy.
    Największy dylemat mam z łóżeczkiem, mamy mało miejsca przy łóżku (bo łóżko jest szerokie, na 180. I nie wiem czy kupić jakąś bardzo wąską dostawkę która mi wystarczy na kilka msc, czy próbować od razu z łóżeczkiem dalej od łóżka, nie wiem 🤷‍♀️

Kawka, Ola8999, MamaWPlanach lubią tę wiadomość

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️

preg.png
  • Just00 Autorytet

Wysłany: 18 września, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaWPlanach,tez polecam wizyte u uro-fizjo-rozmasuje gdzie trzeba i poleci cwiczenia adekwatne do okresu ciazy,sprawdzi pewnie tez stan Twoich miesni. Mi np.od razu odradzala porod sn widzac jakie mam sparciale miesnie,no ale ja cala ciaze spedzilam na kanapie.Za to dostalam filmiki z cwiczeniami na kregoslup i przynosily mi rzeczywiscie sporą ulge.
    Ta waga malucha na razie sie nie zamartwiaj,czesto tak jest ze w pewnym momencie nieco wyhamowuje a potem rusza,jesli przeplywy sa w porzadku to jest ok. A zdecydowalas sie juz na cc?
    Thoruviel,u nas podobnue,najpier niepewnie,robi krzywa mine jak cos podaje,a potem po chwili namyslu wcina. Kaszki np super sie przyjely. Szkoda tylko ze na rynku nie ma dobrych jakosciowo,trzeba zamawiac on-line. Tez sie powoli przymierzamy do spacerowki,ale nie jestem z tego powodu szczesliwa. A Wy juz byliscie na spacerze po zmianie konstelacji wozka? Pasy nie parzą? 😅 to masz juz oczy dookola glowy,na spokojnie sobie kawy nie wypijesz 😆Nie wierze,ze te bobasy za niedlugo beda chodzic 🥹
    Ola8999,tak jest teraz obowiazek prawny aby DHA dodawac do mm,ale mimo ti pediatra juz drugi raz mi mowila zeby suplementowac 🤷‍♀️a niestety te preparaty na rynku smierdza glonami i dziecko nie chce tego pic. Nie widzi mi sie aby po kolei testowac wszystkie jakie sa dostepne. U nas to wierzganie to delikatne okreslenie. To jest takie walenie nogami,ze jak ktos nie wie i sie zblizy to zęby moze wybic,a od tego uderzania ma podrapane cale łydki bo robi to ciagle i wszedzie,czy to na przewijaki czy na macie,w wozku czy jak jest noszony i sprobuj go czyms przykryc to kocyk z podlogi bedziesz zbierac. Ciekawa jestem co Tobie powie fizjo- daj znac koniecznie.
    Dziewczyny,na razie sie nie fiksuje na punkcie zaburzen si. Po prostu zwrocila mi uwage,ze tak moze byc i teraz jak sie troche wczytalam to bede na to zwracac uwage. Jest jeszcze u nas pare innych symptomow,ktore moga korelowac z si,wiec mam lampke z tyłu glowy ze kiedys bedziemy musieli to sprawdzic jesli sytuacja sie nue zmieni. Wiadomo,ze to nie koniec swiata,ale gdyby nawet sie okazalo,ze jest cos na rzeczy to chcialabym jak najszybciej dzialac aby uniknac problemow gdy pojdzie do szkoly.
    Nuecierpliwa,tak na ruchy jeszcze jest czas😉pytalam z ciekawosci. Ja mialam dosc uboga garderobe na okres ciazy,bo sporo mam ubran over-size,wiec nie mam jakis wybitnych polecajek. Staniki najlepiej te bawelniane,bez zadnych drutow i usztywnien bo jak cycki spuchna to liczy sie tylko wygoda a nie wyglad. Koszule ciazowe zamawialam z Amazona,bo tam jest duzy wybor.
    Witam M.K, ja bym na Twoim miejscu sprobowala z tym progiem 2-3 cykle,a jednocznie oznaczyla AMH tak jak pisze MamaWPlanach,zeby miec taki poglad jak dlugo mozna zwlekac ze staraniami naturalnymi.
    Kawka,ale super! Mam nadzieje,ze klatwa faraona Was omija, z reszta piszesz ze cos bierzesz. Wrzuc nam tu na rozgrzanie jakas goraca fotke 😃

My z M sie rozlozylismy,wiec zaczynamy sezon zachorowan. Takze MamaWPlanach,przybijam piatke. Wczorajszy dzien byl beznadziejny,dzis niby nieco lepiej. Modle sie aby maly nie zlapal ode mnie bolu gardla,bo na razie przynajmniej je w miare normalnie,ale biedny ma straszne gluty i kaszel 😔no i znowu teraz ja musialam odwolac wizyte u fizjo z poniedzialku. Jak nie urok to 💩💩💩

Kawka, Ola8999, MamaWPlanach lubią tę wiadomość

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l
    Badanie nasienia morfologia 2%

08.05 kwalifikacja in vitro
    11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
    26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
    27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
    16.07. Zarodek z echem 🥳
    21.07 CRL 3.7mm i ❤
    31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
    14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
    17.08 CRL 3.07 cm
    05.09 CRL 6.07 cm
    Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌
    age.png
  • M. K. Debiutantka

Wysłany: 18 września, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @MamaWPlanach
    Z mężem mamy raczej zdrowy tryb życia i co istotne mąż posiada już dzieci. Moje TSH-0, 743, glukoza-77. Biorę Pregna Start, wit. B6 i wit. E. Zobaczę co moja pani doktor powie na wizycie.

‹‹ ‹ 1409 1410 1411 1412 1413 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ