35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny!
Witam nowe dojrzalsze Staraczki 😆
Coś mi nie działała apka i nie mogłam robić wpisów ale dziś coś w końcu ruszyło..
Upadanie ode mnie: po punkcji fatalnie sie czułam, brzuch wzdęty do teraz (a to już tydzień po) i słabiutka byłam. Spodziewałam się OHSS pomimo małej dawki leków. Mimo to w czwartek był transfer.
Dwa zarodki podane więc trzymajcie kciuki!
W hodowli zostały jeszcze dwa (pozostałe padały w kolejnych dniach). Łącznie z 9 pobranych komórek 8 się zapłodniło, jedna od razu padła, potem kolejne i tak w D3 były 4.
2 zarodki trzymali do 6 dnia i przed chwilą dostałam raport - zamrozili 2 blastki 3BB i 6BA!
Okazuje się, że 3 stymulacja i najlepszy wynik bo łącznie 4 zarodki. Co z nich będzie zobaczymy.
I do Dziewczyn, które się wahają i którym brakuje już sił.. ja też mam co drugi dzień zalamke.. ciągle zadaje sobie pytanie dlaczego to musi być takie trudne, dlaczego człowiek puchnie, ledwo chodzi, daje się badać transwaginalnie i zaglądać do macicy, musi robić sobie zastrzyki..
Nikt nie da Wam gwarancji.. ale jakoś tak się dzieje, że jesteśmy w stanie znaleźć w sobie pokłady siły i nadziei..
Ściskam Wam mocno i przesyłam dobrą energię!
P.s. wczoraj pół dnia ryczałam, że nic z tej próby nie wyjdzie a dziś mam 2 ❄️ i 2 zarodki w brzuchu 😆 zwariować można!!
Lajla87_87, Przytulasek, Nessie, Just00, LS, MamaWPlanach, Ola8999, Thoruviel lubią tę wiadomość
👩 84 r., AMH 2,47 (04.25) ➡️ 3, 24 (08.25), wszystkie badania w normie
👱🏼♂️ 85 r., morfologia 1%, fragmentacja DNA 27%
❌ I IVF stymulacja 28.05 (2dc)
04.06 I monitoring
09.06 punkcja➡️ 10 🥚=> 8 zapłodnionych => 0 zarodków do transferu (degeneracja 6 dnia) ❌😓
II IVF (z PGT-A) 10.25
18.10 start stymulacji: Mensinorm 225 j.
29.10 punkcja➡️ 14 pobranych ➡️ 8 zapłodnionych ➡️ 2 ❄️❄️ (✅ po PGT-A)
01.12 transfer FET ❄️4BA ❌🥲
02.02 II transfer FET ❄️ 3BA, 8dpt beta 84, beta rośnie, 22 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, 29 dpt serduszko, 10 tc poronienie wywołane ❌😢
III IVF stymulacja 12.08 start
Punkcja ➡️ 9 pobranych ➡️8 zapłodnionych ➡️ 2 transferowane 3D + 2 ❄️ 3BB, 6BA
Transfer ET (2x 3D) ❌ beta 0 -
@Najnowsza, a czy badałaś się w tym kierunku czy narazie staracie się po prostu naturalnie? Rok to w sumie nie jest jeszcze dużo, ale w tym wieku to też szkoda czasu na czekanie. Ja wymiękałam kilka razy, ale jeszcze znalazłam siłę na walkę i po 16 latach podjęliśmy jeszcze jedną próbę in vitro.
@Kat84 mocne kciuki ✊✊ czyli miałaś świeży transfer - u mamy będzie im najlepiej, niech się wgryzają. No masz prawo do różnych emocji. Kiedy pierwsze testowanie?
Jestem ciekawa jak tam nasze zarodki. jutro mam wizytę kontrolną w klinice więc podpytam - to będzie 4 doba.
Jeśli chodzi o przyczynę niepowodzeń to nie wiemy, ale nie badałam się pod kątem immunologi, nie miałam na to siły, miałam nadzieję, że mając tak ładne blastki napewno się uda.
MamaWPlanach lubi tę wiadomość
Starania od 2010 r. - 4 IUI
Start in vitro 05.2020 (5x❄️blastocysty)
➡️21.09.20 transfer ❄️💚5.1.1. (cykl sztuczny) CB
➡️28.11.20 transfer ❄️💚 5.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)
16dpt - pęcherzyk ciążowy 😍
31dpt - bije ❤️ maluszek ma 7 mm
8 t.c. - poronienie zatrzymane 💔
➡️06.05.21 transfer ❄️💚 4.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)...🙏
➡️28.06.21 transfer ❄️💚 4.2.1 (cykl sztuczny + Embrioglue)... biochem
➡️08.03.22 transfer ❄️💚 5.1.2 (cykl sztuczny + Embrioglue) ....last chance...Please, stay with us 🥰 -
@Zielona testowanie dla kliniki mam 08.09. I może dzień wcześniej zrobię ale nie chce wariować.
Jutro powinnien być już w miare dobry obraz hodowli u Was. Dawaj znać.
To same jest nerwowy moment wyczekiwania więc przesyłam moc uścisków. Sama to przed chwilą przeżywałam.
04.06 I monitoring
09.06 punkcja➡️ 10 🥚=> 8 zapłodnionych => 0 zarodków do transferu (degeneracja 6 dnia) ❌😓
II IVF (z PGT-A) 10.25
02.02 II transfer FET ❄️ 3BA, 8dpt beta 84, beta rośnie, 22 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, 29 dpt serduszko, 10 tc poronienie wywołane ❌😢
Cześć Dziewczyny,
dołączyłam niedawno do grona 35+
i im dalej w staraczkowy las..tym gorzej
czy któraś z Was startuje/startowała z bardzo niskim AMH (poniżej 0.5) ? Jakieś wskazówki?
na razie umówiłam nas do kliniki ale im więcej czytam, tym widzę, że szanse na ciążę bardzo maleją
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - 1cs
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞 -
Dawdler34 wrote:Cześć Dziewczyny,
dołączyłam niedawno do grona 35+
i im dalej w staraczkowy las..tym gorzej
czy któraś z Was startuje/startowała z bardzo niskim AMH (poniżej 0.5) ? Jakieś wskazówki?
na razie umówiłam nas do kliniki ale im więcej czytam, tym widzę, że szanse na ciążę bardzo maleją
Cześć Dawdler34🙂
Przede wszystkim dobrze, że zbadałaś AMH, bo jest to ważny puzelek przy diagnostyce niepłodności, ale niski wynik nie przekreśla niczego. AMH mówi przede wszystkim o rezerwie jajnikowej i może oznaczać mniejszą liczbę komórek, ale samo w sobie nie oznacza, że nie możesz zajść w ciążę. Ważniejsza jest jakoś komórek i plemnikow.
Dużo zależy od wieku, stylu życia, chorób współistniejących, niedoborów.. Diagnostyka jest bardziej złożona, więc nie skupiałabym się tak bardzo (i nie obwiniała) z powodu niskiego AMH.
Potrzebowałam 1.5 roku, żeby przejść do porządku dziennego z moją niską rezerwą jajnikową i się za nią nie obwiniać.
W zeszłym roku, w wieku 38 l miałam wynik 0.26 i mimo tego obecnie jestem w 20 tc🙂
Jak długo staracie się o bombelka?
Poza AMH lekarz ginekolog zlecił Wam jakieś dodatkowe badania? Choćby podstawowa morfologię, pakiet tarczycowy, glukozę na czczo?
Masz aktualną cytologię, USG?
Twój mąż/partner zrobił seminogram i fragmentację dna plemnikow (DFI)? Bardzo często kobieta się obwinia, a styl życia męża, stres, używki źle wpływają na nasienie, więc warto to sprawdzić.
Do tego zmiana diety, włączenie suplementacji dla siebie i męża.
Myślę, że to są takie podstawy od których trzeba zacząć podczas naturalnych starań🙂
Jeśli staracie się co najmniej pół roku warto rozważyć konsultacje w klinice niepłodności- brzmi przerażająco, ale po 35 r.ż. czas strasznie szybko ucieka..
I nie traci wiary♥️ Mi udało się zajść naturalnie, mimo nieudanej procedury IVF, a jestem od Ciebie o 4 lata starsza🙂 Także ani wiek, ani AMH Cię nie skreśla.
Jeśli masz ochotę, zostań z nami na dłużej i dawaj znać na bieżąco jak rozwija się sytuacja.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia🍀
Dawdler34 lubi tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

-
Generalnie badam się póki co na własną rękę + moja endokrynolog nieco wkroczyła do działania. Ginekolodzy mówili "proszę się starać a za pół roku przyjść...jest Pani w komfortowej sytuacji BO RAZ SIĘ UDAŁO.." i tak dalej..
no to może zacznę od początku: ja 35 lat, partner 46
zaczęliśmy się starać w listopadzie 2025, w lutym ( 4cs) 2026 ostatnia miesiączka, a marcu ładne ⏸️, jednak serduszko się zatrzymało na 6-7tyg. Poronienie farmakologiczne (bez zabiegu), wizyta u gin potwierdzająca, że się ładnie oczyściło.
Od mają wznowiliśmy starania.
4cykl minął i uznałam, że pora coś zbadać więcej - stąd mam AMH 0.19, FSH 10.3, LH 8.9, estradio 43. Prolaktyna 30.5 ng/ml. Te wyniki mnie przeorały.
Totalnie się nie spodziewałam, zwłaszcza, że w 3cs badałam proga i wyszedł 18.2 na 8dpo..w ostatnim cyklu też miałam typowe objawy wys prog (jak zazwyczaj - ból piersi, ale też okropny PMS - dla mnie była to nowość ale myślę, że mogłam podświadomie czuć, że znowu się nie udało).. mierzę też temp i zawsze widzę ten skok, który utrzymuje się do @.
TSH - mam subkliniczna niedoczynność tarczycy, kontrolowana euthyroxem, dopiero od 2 miesięcy spadło ponizej 2, obecnie 0.702, ft4 1.44, anty tpo i tg ok
Morfologie robiłam podczas @ ale zazwyczaj mam podwyższone monocyty i MPV - może w klinice wezmą to pod uwagę
USG piersi robione regularnie - mam lekki wyciek z piersi, wynikający z lekkiego stanu zapalnego - dotychczas ginekolodzy mówili, że to nic takiego..
USG ginekologiczne - idę dzisiaj, mam 6dc więc może jeszcze coś zobaczy z tymi pęcherzykami (umówiłam się zupełnie przypadkowo)
USG tarczycy też regularnie - mam dwa guzki, które nie rosną, nie zmieniają swojej formy ale je kontroluję
Nie palę już hohoho, ale wcześniej też paliłam raczej 'dla towarzystwa'; nie piję alkoholu od listopada
Obecnie też odstawiłam całkowicie cukier (czekolada itp), wyszła mi hipoglikemia reaktywna, będę badać cukier za pomocą sensora - i wizyta u dietetyka + diabetologa (zalecenia już po pierwszej wizycie u diabetologa)
Seminogram był badany w grudniu ale bez fragmentacji; samo w sumie było OK, konsultowane z andro/urologiem
Jestem człowiek "narkotyki" - suplementacje mamy raczej ogarniętą, jedyne co to zwiększyłam q10, bo brałam za mało
Umówiłam nas do kliniki na koniec września, liczyłam, że na urlopie "nam się uda" ale teraz to już straciłam wiarę i nastawiam się na wizytę w klinice
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - 1cs
08.03.2026 - ⏸️
04.04.2026 - 0.51cm 💔
Zielona@ Witaj😊
Widocznie ta kilkuletnia przerwa była Ci potrzeba, żebyś nazbierała siły do kolejnej walki🫂 Jeśli łapiecie się do programu, Ty jesteś gotowa to myślę, że warto wykorzystac tę szansę🙂 Tym bardziej, że super zareagowałaś na stymulację w wieku 41 lat- 21 pęcherzyków wow😍 Myślę, że przez tyle lat mocno rozwinęła się wiedza lekarzy o IVF i być może diagnostyka będzie bardziej trafna, niż w czasie, gdy miałaś pierwszą procedurę.
Czekam na dobre wieści🍀 Daj znać ile z tych 21 przetrwało i jaki jest dalszy plan- świeży transfer czy bądźcie zarodki?
@Przytulasek bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojego dziadka🫂 Wiem co czujesz, bo w zeszłym roku w listopadzie zmarła moja 95-letnia babcia.. Akurat jeździłam wtedy do Szczecina na monitoringi stymulacji i był to dla mnie mocno obciążający okres. Obecnie w ciąży nadal mi smutno z tego powodu, że nie będzie jej dane poznać prawnuka- bardzo chciała dożyć tej chwili😢
Mam nadzieję, że mimo tej smutnej uroczystości i uderzeń gorąco, uda Wam się przyjemnie spędzić urlop.
Biopsja i transfer..jak to zleciało🥹 Mam nadzieję, żeby nie będzie to aż tak bardzo nieprzyjemne i nie wyjdzie żaden stan zapalny, żebyście mogli transferować zarodki jak najszybciej🍀
@Lajla87_87 wzruszam się jak piszesz o maluszkach🥹 Cała Wasza czwórka jest mega dzielna, a Klara i Oluś robiłą mega duże postępy ♥️ Te wszystkie pierwsze razy z nimi muszą być piękne i przerażające jednocześnie♥️ Są takie malutkie i kruche😍
Nie wiedziałam, że są takie ośmiorniczki na oddziale i pokoje dla matek z wcześniakami. Super rozwiązanie, choć położna dobrze doradziła, żebyś na jakiś czas wróciła do domu i się zregenerowała. Jestem im potrzeba wypoczęta na ten czas ich dorastania w szpitalu.
Płacz tyle ile potrzebujesz🫂 Przeszłaś w ostatnim czasie sporo, nie tak sobie pewnie wyobrazałaś te początki, a do tego hormony po porodzie szaleją i chciałabyś, żebyście byli wszyscy razem w domu🫂 Najważniejsze, że bliźniaki są zdrowe, prawidłowo się rozwijają, mają super opiekę, a i Twoje wyniki są coraz lepsze. Jeszcze będzie pięknie♥️
@Kat84 gratuluję najlepszej stymulacji i trzymam mocno kciuki za te dwie kropki🍀🤞 Dobrze, że macie jeszcze zamrożona rezerwę, to super wynik jak na nasz wiek♥️ Czekamy zatem do 08.09 na pierwszą betę😊
Kat84 lubi tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹

-
Lajla87_87,jestes w pologu i hormony sa teraz niezle rozjechane. Pamietam ze przez pierwsze tyg po porodzie chlipałam,bo nie chcialam aby maly urósł tylko zeby byl jak najdluzej taki malutki,wiec zobacz jaki to absurd. Dlatego musisz byc sama dla siebie wyrozumiala🫂Zobaczysz ze wszystko sie pouklada tylko to wymaga czasu.
Kat84,extra wynik ✌️to czekamy w przyszlym tygodniu na Twoja bete. Dbaj o siebie ☺️
Dawdler34,witaj na watku 🖐 jak dla mnie to w oczy sie rzuca wysoka prolaktyna,pogadaj o tym ze swoim lekarzem czy dopytaj o to w klinice na konsultacji. Pamietam,ze mialam mniej wiecej o polowe nizsza a i tak mi jeszcze zbijali choc bylo to chyba bardziej "profilaktyczne".
Zielona@,dowiedzialas sie cos w klinice odnosnie zarodkow?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 13:38
Dawdler34, Lajla87_87 lubią tę wiadomość
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌

-
Hej,
byłam na wizycie u gin, z tym moim amh to przyznał, że trzeba działać. Naliczył łącznie 7 pęcherzyków, widać ze lewy jajnik sobie jeszcze lepiej radzi od prawego
w następnym cyklu włączamy lamette na 3cykle. Pewnie jak się nie uda, to wtedy kliknika
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - 1cs
08.03.2026 - ⏸️
04.04.2026 - 0.51cm 💔
Dziewczyny, wczoraj bardzo późno wróciliśmy z kliniki padnięci i bez żadnego info, ale dziś już dzwonili do mnie więc wynik jest taki że mamy 3 blastocysty 5.1.1 jedną 4.2.2 oraz 2 zarodki, które czekają do jutra. Może jeszcze jedna będzie, ale nic pewnego.
Także jestem cała w emocjach, bo czekałam na informacje jak na szpilkach i teraz mnie puszcza.
@Kat84 jak samopoczucie?
@Dawdler34 na Twoim miejscu próbowałabym jeszcze naturalnie może wspomóc się z monitoringiem, żeby dobrze wstrzelić się w owulację, ale nie za długo. Czas szybko leci i działa na niekorzyść.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 10:42
Kat84, Just00, LS, Dawdler34, Thoruviel, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
Starania od 2010 r. - 4 IUI
Start in vitro 05.2020 (5x❄️blastocysty)
➡️21.09.20 transfer ❄️💚5.1.1. (cykl sztuczny) CB
➡️28.11.20 transfer ❄️💚 5.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)
16dpt - pęcherzyk ciążowy 😍
31dpt - bije ❤️ maluszek ma 7 mm
8 t.c. - poronienie zatrzymane 💔
➡️06.05.21 transfer ❄️💚 4.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)...🙏
➡️28.06.21 transfer ❄️💚 4.2.1 (cykl sztuczny + Embrioglue)... biochem
➡️08.03.22 transfer ❄️💚 5.1.2 (cykl sztuczny + Embrioglue) ....last chance...Please, stay with us 🥰 -
Hej Dziewczyny, ja ostatnio trochę ograniczałam internet bo w końcu złagodniały mi objawy - od kilku dni czuję się na tyle dobrze, że miałam siłę na inne rzeczy, nawet trochę sprzątałam i byłam na dłuższym spacerze.
A ja do tego stopnia się zasiedziałam, że po powrocie do ruchu już od razu jestem obolała i mam bóle biodra. Zdarzają mi się też czarne myśli, że skoro te mdłości i wymioty zelżały to może coś jest nie tak, ale nie chce panikować i staram się myśleć że to już najwyższa pora na poprawę samopoczucia. We wtorek wizyta i już zaczynam się stresować, zobaczymy.
W koncu dostałam wyniki veracity! Wszystkie ryzyka bardzo niskie i potwierdzony chłopak - lekarze mieli dobre oko:)
@Lajla, super że Cię wypuścili!! ❤️ Trzymam mocno kciuki za bliźniaki, żeby ładnie się rozwijały i jak najszybciej dołączyły do Was w domku. Jesteście wszyscy mega silni i możecie być z siebie dumni😘😘
@Mamawplanach, super że u Was wszystko ok i synek rośnie
Z tych imion które rozważacie nam się strasznie od kilku lat Teodor podobał, byliśmy pewni że to będzie to imię, ale finalnie widzimy że rośnie popularność, więc zrezygnowaliśmy. Ale super jest, ma piękne zdrobnienia na każdy okres życia 😀
@Przytulasku, wyrazy współczucia w związku ze śmiercią dziadka
😘
Mam nadzieję że mimo smutnych wydarzeń odpoczywacie nabieracie sił na urlopie! Pogoda chyba w porządku?
Moje imię też wybrała babcia 😀 ale klucz był prosty, spojrzała w kalendarz i mam imię po prostu z dnia urodzenia 😅
@Kat84, bardzo ładny wynik ❤️ Ogromne kciuki, żeby zarodki się rozwijały 🦠🦠 Odpoczywaj😘
Witam na wątku wszystkie nowe staraczki! Trzymam mocno kciuki, żebyście niedługo zostały mamami 😘❤️
@Dawdler, hej 😘 przykro mi że się nie udaje na razie
AMH się nie przejmuj, ja się też dużo naczytałam o tym bo mam 0.95 po skończeniu 35 l więc też taka dolna granica - ale ginekolodzy mówią, żeby na to nie patrzeć, że nieraz to badanie tylko za bardzo stresuje. Że kluczowa jest jakość komórek jajowych i jakość nasienia. Widzę że robicie wszystko co możecie, może w klinice doradzą Wam faktycznie jeszcze coś nowego. Póki co może la lamette też pomoże - u mnie ruszyło po stymulacji właśnie z pierwszą ciążą, mam wrażenie że leki były wtedy gamę changerem a nie samo Iui. Trzymam ogromnie kciuki za Ciebie ❤️
@Zielona@, 😘 Trzymam mocno kciuki za tę procedurę - mam nadzieję że będzie jak najwięcej zarodków🦠
Dawdler34, Just00, Ola8999, MamaWPlanach, Przytulasek lubią tę wiadomość
-
@Zielona świetne wieści! Gratuluje wyniku! 🥰
Jakie dalsze plany?
Ja czuję się już lepiej. Chyba ciało ogarnęło się już po stymulacji i punkcji i przyzwyczaiło do hormonów.
Dziękuję, że pytasz ☺️
MamaWPlanach, Thoruviel lubią tę wiadomość
04.06 I monitoring
II IVF (z PGT-A) 10.25
@Nieciepliwa_ gratuluję świetnych wyników prenatalnych i synka💙 Cieszę się, że czujesz się trochę lepiej, korzystaj z tego czasu😊 To, że mdłości minęły to nic złego, taka naturalna kolej rzeczy w II trymestrze. Ponoć III będzie znowu mniej łaskawy, gdy zaczniemy jeszcze bardziej rosnąć🤪 Mam nadzieję, że ten stan dobrego samopoczucia nadal się otrzymuje, a gdy już zaczniesz czuć delikatnie ruchu maluszka, trochę się uspokoisz😊 Przypomnisz mi, który to aktualnie tc u Ciebie?
Większość z tych imion, które mamy zapisane na lodówce, są w topce najczęściej wybieranych. Mężowi to nie przeszkadza, ja właściwie też nie muszę mieć jakiegoś oryginalnego imienia, ale nadal nic mnie nie przekonuje na 100%.
Jeśli będziesz miała siłę i lekarz nie będzie widział żadnych przeciwwskazań, to na YT są fajne propozycje jogi/lekkich ćwiczeń odprężające i na bóle pleców.
Ja w czwartek byłam pierwszy raz na grupowych ćwiczeniach dla ciężarnych u mojej położnej i kilka pozycji fajnych nam pokazała właśnie na bóle pleców.
Just00 jak tam wyniki Twojego maluszka? Obyło się na razie bez powtórnego pobierania krwi?
Z pewnością jak już będę szykowała wyprawkę, to będę miała masę pytań o podstawowe kosmetyki (firmy właśnie) i konkretne marki pieluszek, bo tyle jest tego na rynku, że trudno będzie wybrać coś sensownego.. Tak, o szczepieniach 6w1/5w1 też czytałam. A w ciąży Wy się szczepiłyście, bo czytałam o RSV i krztuścu, ale lekarz nic mi jeszcze o tym nie wspominał.
@Lajla87_87 jak u Ciebie sytuacja, doszłaś już do siebie całkowicie? Jak mają się maluszki?
@Dawdler84 trzymam zatem kciuki za starania naturalne🤞🍀 Daj znać po wizycie w klinice jak wrażenia i jaki plan lekarze mają🙂
@Zielona@ super wynik😊 Jak sytuacja z pozostałymi zarodkami? Kiedy transfer pierwszej kropki?
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹

-
Witam. Jestem nowa 39 lat w listopadzie 40-.-. Staram się o pierwsze dziecko.
Gilli, Kat84 lubią tę wiadomość
🧍🏻♀️39 ♥️🧍🏻31
2025 Start starań
Amh 06.25 1.1
Amh 07.26 0,655 -.-
31.07.26 Kwalifikacja in vitro
02.08. Stymulacja Bemfola + Menopur + cereoide
31.08 Pierwsza punkcja 8 ☁️ - 4 MII - 06.09 Nasze zarodki dwa z 5 doby i 1 z 6:
1❄️ 4 AB - 1❄️ 3 BC - 1 ❄️ 4 CC
7.09 Kontrolna wizyta planowany transfer w cyklu naturalnym czyli końcówka września -
Bemfolka wrote:Witam. Jestem nowa 39 lat w listopadzie 40-.-. Staram się o pierwsze dziecko.
Cześć Bemfolka! Witamy. Jakie teraz macie plany? Stopka urywa się końcem sierpnia.👩 84 r., AMH 2,47 (04.25) ➡️ 3, 24 (08.25), wszystkie badania w normie
04.06 I monitoring
II IVF (z PGT-A) 10.25
Witaj Bemfolka,jak u Ciebie sytuacja,masz jakies wiesci z kliniki?kiedy planowany transfer?
Kat84,jak sytuacja u Ciebie,skusilas sie na wczesniejszy test?
MamaWPlanach,mamy wizyte dopiero w srode,wiec troche sie to odwlekło 😐
Ja sie szczepilam na jedno i drugie,ale to na krztusiec szczepisz sie po 27 tyg. A rsv chyba po 32,a najlepiej to jeszcze odwlec zeby jedna i druga wypadla grubo po 30 tyg. i wtedy zaszczepisz sie z dwutygodniowym odstepem miedzy jedna a druga. Na pewno Ci jeszcze o tym powie,bo bedziesz rodzic w polowie sezonu zachorowan.
Ja przerobilam wszystkie pampersy dostepne w marketach tzn.lidlowskie,biedronkowe,rossmanowskie i te faktyczne Pampersy. Nie bawilam sie w zadne eko-sreko bo tego idzie masa,zwlaszcza na poczatku. Trzymalam sie aby zasady aby byly najprostsze,bezzapachowe aby nie uczulały.
Niecierpliwa,odetchnelas teraz z ulga po tych wynikach. Samopoczucie nieco lepsze to juz chyba mozesz troche cieszyc sie ciązą? Ja juz tu na watku nie spodziewam sie nawet dziewczynek 🤣🤣
Lajla87_87, jak u Ciebie?? Czy Klarcia tez juz je z butelki??
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌

-
Ja przed chwilą dostałam wyniki bety. Niestety negatywna więc żaden z dwóch podanych zarodków nie podjął walki 😢
Odstawię dzisiaj leki i będę umawiać się w kolejnym cyklu do kliniki. Mamy jeszcze 2 ❄️.
Smutno mi…
04.06 I monitoring
II IVF (z PGT-A) 10.25
No właśnie dziewczyny . Mamy jednak trzy zarodki. Trzeci to 4CC . Ale coraz bardziej nie podobają mi się te wizyty. Ona jeszcze nie wie czy robimy cykl sztuczny czy naturalny i zaraz mówi ok zróbmy naturalny- uwaga- najwyżej jak nie wyjdzie to w następnym zrobimy sztuczny.. ale ja się boję, że z takim podejściem stracimy zarodek najlepszej jakości a nie chce go stracić… . Pytam, że czytałam coś o embrion glue ok to zróbmy. Nic od siebie…
Jak wy podchodziłyście do transferu po punckcji? Nie mam żadnych leków nic. Tylko te co były po punkcji. I jeszcze jedno czy dostałyście miesiaczke szybciej po punkcji? Mi wtedy dali neoparin, antybiotyk i progesteron na 10 dni tylko. I jak to jeszcze jest, że jednym transferują dwa zarodki jak czytam a innym jeden? O co chodzi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 14:32
🧍🏻♀️39 ♥️🧍🏻31
2025 Start starań
Amh 06.25 1.1
Amh 07.26 0,655 -.-
7.09 Kontrolna wizyta planowany transfer w cyklu naturalnym czyli końcówka września -
Bemfolka,
Myślę, że powinnaś się przygotować na to, że całe in vitro to tak naprawdę proces prób. I lekarz nigdy nie powie Ci czegoś z całość pewnością bo szczerze w naszym wieku to po prostu loteria.
Ja pierwszą stymulację miałam robioną „na pałę”, bez żadnego przygotowania, z podstawowymi badaniami. Nic z niej wyszło ale miała wymiar diagnostyczny. Chociaż oczywiście dla mnie to żadna pociecha!!
Po niej weszło leczenie partnera i suplementacja i zmiana protokołu. Plus Fertil chip za sugestią androloga.
Druga stymulacja wyszła lepiej, były 2 zdrowe zarodki.
I potem znowu - pierwszy transfer (musiał być FET bo badaliśmy zarodki) był na cyklu naturalnym (bo mam regularne owulacje) i też bez żadnego badania endometrium poza usg. Tylko z progesteronem.
Nie wyszło. Przy drugim podejściu zmiana. Cykl sztuczny (progesteron i estrogen). Była ciąża ale poroniona.
Lekarz mówił że nie ma badań mówiących które protokoły są lepsze. Cykl naturalny stosuje się u kobiet z owulacjami. Dla tych bez regularnych owulacji zostaje tylko sztuczny. U mnie raz zrobiliśmy tak a raz tak.
Trzecia stymulacja znów lekka modyfikacja, zmniejszone dawki leków. Transfer świeży (bo już nie badam zarodków). Z zaleceniami standardowymi dla kliniki (żadnej indywidualizacji): 3x dziennie progesteron, 2x dziennie Estrofen.
Niestety znów niepowodzenie.
I lekarz w zasadzie nigdy nie komentuje. Raz mi tylko powiedział, że wykorzystuje wiedzę z poprzednich prób.
Więc to nie jest tak, że trafiłaś na beznadziejnego lekarza. Wydaje mi się, że to po prostu taki sposób leczenia. Kliniki mają swoje protokoły bazujące na ich doświadczeniach. Rzadko kiedy zaczynają od opcji atomowych. A nuż opcja podstawowa da efekt. Ja badałam kariotypy dopiero po poronieniu.
Poza tym większość tych opcji typu Fertil chip, glue, podłoże hialuronowe, czy nacinanie zarodka ma swoje wskazania.
Niektóre dziewczyny mają inne doświadczenia. Chyba trafiały na bardziej empatycznych lekarzy. Natomiast Twój przypadek nie wydaje mi się jakiś drastyczny. Raczej standard. Niestety. Bo ja też chciałabym, żeby w takim procesie opieka była bardziej troskliwa..
Ja przy dwóch mrożonych transferach miałam po 1 zarodku ale oba była przebadane i zdrowe, a ostatnio 2 3-dniowe (niebadane). Powiedział że 2 zarodki to większa szansa. A w naszym wieku ryzyko ciąży mnogiej niewielkie bo większość zarodków i tak jest chora.
Nie wiem jak będą podbierane ostatnie dwa. Też niebadane więc może pójdą razem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 15:32
04.06 I monitoring
II IVF (z PGT-A) 10.25
No właśnie ja nigdy nie mam czasu nawet na zadanie pytań. Podsuwana jest kartka na biurko, która mówi: koniec wizyty i jakieś pytania nadto mam wrażenie, że powodują zaskoczenie w oczach lekarza. Nie mówię, że jest źle bo uzyskaliśmy te 3 zarodki z 4 zapłodnionych i jest super jednak taka wizyta powinna trwać chociaż kilka minut a wręcz idzie to jak na produkcji. A najgorsze jest to, ze tracimy szanse z tego programu ministerialnego i tutaj tez nie rozumiem jak to jest rozłożone.. czy 1 procedura to stymulacja, punkcja i transfery do wyczerpania zarodków i wtedy start druga procedura od nowa czy inaczej.. No wyglada to faktycznie eksperymentalnie.. Czyli została ci jeszcze jedna bezpłatna próba tak? Przykro mi, że za tobą tyle nie udanych prób. Ja narazie podchodzę ( albo podchodziłam) do tego neutralnie ale już teraz widzę zalążki jakieś nerwów i pierwsze negatywne emocje na teksty typu „ jak się nie uda to zrobimy inaczej” ..Tak samo gdybym nie wspomniała o tym embryo glue to nikt by tego nie zaproponował. Zapewne to będzie płatne chyba, że w naszym wieku już obowiązuje jakieś dofinansowanie na to 😂😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września, 15:37
🧍🏻♀️39 ♥️🧍🏻31
2025 Start starań
Amh 06.25 1.1
Amh 07.26 0,655 -.-
7.09 Kontrolna wizyta planowany transfer w cyklu naturalnym czyli końcówka września