35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć @azja87, myślałam o Tobie. Cieszę się, że znaleźliście w sobie siłę, żeby walczyć dalej. ❤️ Musicie podpisać umowę od razu na konkretną liczbę procedur? Nie możecie podpisać na jedną, a ewentualnie później na kolejną? Nie wiem, jak dokładnie wygląda ten proces i czy są jakieś benefity, jeśli od razu podpisuje się umowę na kilka procedur. Miałaś już wcześniej długi protokół?
@Kawka, jeśli chodzi o fachowców od histero, to są to doktorzy z Barska Clinic. Wiele dziewczyn po długich staraniach się do nich wybiera. Co prawda specjalizują się w rozpoznawaniu endometriozy i adenomiozy, ale z tego miejsca, w którym ja teraz jestem, wychodzę z założenia, że brak rozpoznania choroby nie oznacza jeszcze, że jej nie ma. 😅 Poza tym na ostatniej wizycie Pani doktor powiedziała, że widzi podejrzenie adenomiozy. Czyli przez dwa lata patrzyła i nic nie widziała, a teraz nagle coś jednak zobaczyła. 🤷🏼♀️ Dlatego już nie chcę się zastanawiać, tylko wolę pokazać się specjaliście, który dokładnie mnie zbada i powie, co mam, a czego nie mam.
A jeśli chodzi o immunologię, to w zależności od problemów, z jakimi się mierzysz, są podstawowe badania z krwi. Jeśli chodzi o endometrium, CD138 i CD56 mogą być pobrane podczas histero. Obyś nie musiała zgłębiać wiedzy w tej dziedzinie. 😉
Bardzo szkoda, że tak się stało z Waszym urlopem. Nie wiem, co bym czuła na Twoim miejscu, chyba bezsilność i rozpacz. 🫂 Mam nadzieję, że cykl dobrze się ułoży i nie będziesz miała transferu wypadającego w niedzielę. ✊🏼❤️👩'89
HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
Kariotyp✔️
❌Kir Bx (2DS1, 2DS5, 3DS1 obecne)
❌Niska ferrytyna 21-->27-->20-->14
🧔♂️'75
Morfologia 1%❌
SCD 13%✔️
Kariotyp ✔️
Kwalifikacja 2025.04✔️
2025.05 💉Menopur300, Rekovelle12 - 11🥚- ❄️❄️❄️
2025.06 - histeroskopia✔️
2025.09 - FET 4AB ❌
2025.11 - CD138✔️, CD56✔️
2026.01 - FET 4BB, 4BA❌
II IVF:
2026.03 💉Gonapeptyl, Menopur 200, Gonal-f 100 - 9🥚-2x8bl, 2x❄️❄️
2026.03- ET 2x8bl❌
25.05 - FET 2x❄️❄️- 9dpt-5,2; 11dpt -9,35 14dpt-3,8❌
2026.07 💉 Mensinorm 150, Gonal-f 200 - 6🥚-2x8bl, 2x❄️❄️
2026.07- ET 2x8bl❌ -
Cześć kochane ciocię ❤️ Przychodzę do Was z małym updatem, co u mnie.
Po przewiezieniu do szpitala o III stopniu referencyjności lekarze powtórzyli wszystkie badania. Niestety białko i płytki krwi nadal się nie poprawiały, a stan przedrzucawkowy i zespół HELLP coraz bardziej się rozwijały. W piątek, po porannych wynikach, lekarze podjęli decyzję o natychmiastowym zakończeniu ciąży. Musiałam jednak czekać jeszcze 7 godzin, ponieważ rano zjadłam śniadanie.
Ciąża została rozwiązana przez CC, ale w znieczuleniu ogólnym. Ze względu na bardzo niską liczbę płytek krwi nie można było zastosować znieczulenia podpajęczynówkowego, ponieważ wiązało się to z ryzykiem poważnych powikłań, w tym paraliżu.
Po CC dzieciaczki trafiły do inkubatorów, ale są naprawdę duże i pięknie sobie radzą 🥹❤️
👧🏼 Klara: 1,95 kg, 45 cm, Apgar 8/8 i 9/9
👦🏼 Aleksander: 2,3 kg, 47 cm, Apgar 9/9 i 10/10
Jak na wcześniaki z 34. tygodnia, to naprawdę piękne wyniki 🥹❤️
Po CC bardzo ciężko było ustabilizować moje ciśnienie, ale na szczęście ostatecznie się udało.
W sobotę pojawiły się kolejne problemy. Byłam bardzo mocno pod działaniem morfiny, więc lekarze musieli ją stopniowo „wypłukać” z organizmu. W międzyczasie rana zaczęła się sączyć, dlatego założono sączek, a po południu trzeba było dołożyć jeszcze 2–3 szwy.
Cały czas miałam wykonywane badania krwi i moczu, ponieważ wyniki nadal nie chciały się poprawiać. Byłam bardzo słaba i niestety wciąż nie miałam możliwości zobaczyć dzieci. Zamiast pierwszych odwiedzin sukcesem było dla mnie wtedy samo usiąście na łóżku, zjedzenie obiadu czy kolacji.
O 20:00 wykonano kolejną morfologię i tym razem hemoglobina spadła już do wartości 6. Dostałam więc dokumenty do podpisania zgody na transfuzję dwóch jednostek krwi oraz osocza. Sama transfuzja trwała aż do 2:15 w nocy.
Dzisiaj rano ponownie pobrano mi krew do badań, ale tym razem udało mi się zrobić już kilka kroków i w końcu sama się umyć 🥹 To dla mnie naprawdę ogromny sukces po tym, co przeszłam przez ostatnie dni.
Dzisiaj mąż umówił się na kangurowanie maluszków ❤️ Ja również w końcu pojadę ich zobaczyć. Nie czuję jednak jeszcze w sobie tyle siły, żeby wytrzymać przy nich dwie godziny, dlatego chcę pojechać na chwilę, zobaczyć moje dzieciaczki i nacieszyć się nimi choć trochę. ❤️
To były naprawdę ciężkie i pełne emocji dni, ale najważniejsze, że Klara i Aleksander są już na świecie i mają się dobrze. ❤️ Teraz najważniejsze, żebyśmy wszyscy powoli wracali do sił. 🥹❤️
https://zapodaj.net/plik-X9Aa8bS4CW
https://zapodaj.net/plik-J6CBoPxFFf
MamaWPlanach, Brandy, Just00, Thoruviel, Gilli, Kat84, LS, Ola8999, Nessie lubią tę wiadomość
👧 ’87 🐈
AMH: 1,31
Kariotyp 🆗
KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
CD56 ❌
cross match 51,7% & negatywny 🤷♀️
MTHFR C677T (C/T) ❌ PAI-1 4G/5G ❌
Podejrzenie adenomiozy
👦 ’85 🐕🦺
Kariotyp 🆗
morfologia 1%❌
HBA 75% MSOME 2% ➡️ 0%❌
SCSA 🆗
I IVF
🍀Invimed Wrocław🍀
3AA cb💔 3x4AA, 4BB❌
II IVF
🍀FERTILITA Ruda Śląska🍀
diphereline x 2
07.01 punkcja 8 oocytów, 🥚6MII IMSI ➡️ ❄️ 3AA
09.01 ET 2x4A (2dn) (Prograf, Accofil, SMOFlipid, Neoparin)
✨12dpt 319,78 ✨14dpt 760,13 ✨17dpt 1919,75 ✨20dpt 6168,61
28dpt CRL 0,37 ♥️ CRL 0,45 ♥️
7w1d CRL 0,98 CRL 1,02
9w0d CRL 2,34 CRL 2,48
12w1d 🩷 CRL 5,77 🩵 CRL 5,83
21w0d 🩵 498g 🩷 474g
24w0d 🩵 702g 🩷 657g
27w0d 🩵1146g 🩷 1060g
Ur. 34+2tc 🩵 2300g, 47 cm 🩷 1950g, 45 cm

-
@Lajla 🤗 kurczę wskoczył mi Twój wpis , jak pisałam swój i miałam pytać , jak tam Twoja sytuacja 😅
Jesteś niesamowicie dzielną Mamą ❤️I to mega wzruszające 🥹 , że w tym wszystkim znalazłaś czas dla Nas i jeszcze dodałaś Nam fotki Maluchów 💕 Są cudowne i najważniejsze , że są w dobrej kondycji 🥹Ciężko mi sobie nawet wyobrazić , ile emocji musiałaś przejść , nie mówiąc już o strachu czy fizycznym bólu ... I tym bardziej dobrze przeczytać , że powolutku już dochodzisz do siebie i możesz odwiedzić maluszki 🥹 Gratulacje dla Was i dużo zdrówka dla Ciebie i maluszków 😊
Lajla87_87, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
👧 39 🧑🦱40
Starania od 2020r.
Laparoskopia 2021r.
Problem : słabe nasienie
AMH 1, 2 ( 2021) 0,7 ( 06 .2025) 1,7 ( 11.2025) . , niskie żelazo i ferrytyna
Kariotypy ✔️
Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
Drożność jajowodów ✔️
03.2025 Angelius Provita MP
1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
02.06 .25 początek stymulacji
💉menopur , puregon , orgalutran
Punkcja 16.06 ❌️ nie udało się nic pobrać 🥲
07.07 Histeroskopia
Sierpień na 3 miesiące Omnitrope i androtop
2️⃣ Procedura IVF krótki protokół
14.11.25 początek stymulacji
💉 gonal ,omnitrope , Menopur , orgalutran
Punkcja : 8🥚--> 4 dojrzałe --> 2
zapłodnione --> 3 doba ❌️
3️⃣ Procedura IVF. Krótki protokół
06.03 💉rekovelle
9.03 orgalutran , Menopur
18.03 punkcja - 4🥚-> 2🥚- 1 zarodek 3AB
23.03 I FET 3AB -
b7dpt 3,6 9dpt 2,0 ❌️
01.06
4️⃣Procedura IVF
01.06 start stymulacji
13.06 punkcja - 6🥚->5🥚-> 5 doba❌️ -
LS wrote:
@Przytulasku, jak tam przygotowania do wyjazdu? Jeszcze tylko chwila 😊MamaWPlanach wrote:
@Przytulasek już tuż, tuż wyczekiwany urlop🌞 Mam nadzieję, że przyjemnie zleci Ci ten czas oczekiwania do 15 września. Mocno wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki🍀 Udanego pobytu nad morzem😊
Kawka wrote:
@Przytulasek - jak Kochana Twoje samopoczucie? Z
Dzięki Dziewczyny ❤️ ja już odliczam dni do wyjazdu 😅 raz , że uwielbiam od dziecka polskie kapryśne morze 💙 a dwa już naprawdę i ja i Mój potrzebujemy resetu od tego co tutaj . Także pakujemy rowery , ubrania na każdą pogodę i byle pojechać . A samopoczucie mam różne na tej sztucznej menopauzie , ale do przeżycia . Jeszcze w tym tygodniu wizyta , usg , zastrzyk .
@Niecierpliwa 🤗 świetna wiadomość , że synek się zdrowo rozwija💕 i można już myśleć nad imieniem 🥹szkoda tylko , że te Twoje dolegliwości dają w kość 😒 i zrozumiałe w takiej sytuacji , że się martwisz o odżywienie swojego organizmu i maluszka . Są takie nutridrinki , co się stosuje w żywieniu osób długotrwałe chorujących- one są takie pełnowartościowe . Tylko mam obawy , czy są bezpieczne w ciąży - to już na pewno trzeba by było skonsultować z lekarzem . Mam nadzieję , że zacznie to w końcu odpuszczać ...
@Kawka 🤗 strasznie przykro czytać , że tak się podziało z Waszym urlopem 😒🫂 masz rację z tym , że życie to wręcz mistrz w uczeniu pokory i cierpliwości heh Mam nadzieję , że jakoś to sobie odbijecie , a póki co może zróbcie razem coś miłego - kolacja , kino , co tam lubicie . Mocno trzymam kciuki za szczęście we wrześniu✊🍀
@LS 🤗 może to dobrze , że głowa będzie mieć zajęcie - prezenty , tata - mniej czasu na zamartwianie się i szybciej zleci 😉kciuki byś szybko poznała termin histero ✊
@Kat 🤗 cały czas kciuki zaciśnięte za Twoją stymulację ✊✊🍀Niedługo pewnie poznasz termin punkcji ?
@Azja 87🤗 fajnie , że się do Nas odezwałaś 💕 i wracasz do walki . To wszystko jest cholernie trudne . więc doceń siebie/Was za to. I oczywiście kciuki , by tym razem zaświeciło słońce ✊🍀
@just 🤗 masz rację , że napięcie zniknie , jak zrobię badanie - jednak lepiej mieć czarno na białym niż czekać. A co do Maluszka to trzeba się po prostu cieszyć każdą chwilą 😉 a jak Twoje samopoczucie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia, 09:17
MamaWPlanach lubi tę wiadomość
👧 39 🧑🦱40
Starania od 2020r.
Laparoskopia 2021r.
Problem : słabe nasienie
AMH 1, 2 ( 2021) 0,7 ( 06 .2025) 1,7 ( 11.2025) . , niskie żelazo i ferrytyna
Kariotypy ✔️
Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
Drożność jajowodów ✔️
03.2025 Angelius Provita MP
1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
02.06 .25 początek stymulacji
💉menopur , puregon , orgalutran
Punkcja 16.06 ❌️ nie udało się nic pobrać 🥲
07.07 Histeroskopia
Sierpień na 3 miesiące Omnitrope i androtop
2️⃣ Procedura IVF krótki protokół
14.11.25 początek stymulacji
💉 gonal ,omnitrope , Menopur , orgalutran
Punkcja : 8🥚--> 4 dojrzałe --> 2
zapłodnione --> 3 doba ❌️
3️⃣ Procedura IVF. Krótki protokół
06.03 💉rekovelle
9.03 orgalutran , Menopur
18.03 punkcja - 4🥚-> 2🥚- 1 zarodek 3AB
23.03 I FET 3AB -
b7dpt 3,6 9dpt 2,0 ❌️
01.06
4️⃣Procedura IVF
01.06 start stymulacji
13.06 punkcja - 6🥚->5🥚-> 5 doba❌️ -
@Lajla87_87 Gratuluje Kochana wspaniałych dzieciaczków😍 Zrobiłaś nam wspaniałą niespodziankę🥹 Cieszę się bardzo, że dzieci czują się dobrze i mają świetne wyniki😍
Trudno mi sobie wyobrazić przez co musiałaś przejść przez te ostatnie dni..🫂 Jesteś niesamowicie dzielna♥️ Pomimo tylu przeżyć sama się dzisiaj umyłaś i zrobiłaś kilka kroków- bądź z siebie dumna i nie wymagają od siebie za wiele♥️ Daj sobie czas.
Z każdym dniem będzie łatwiej, a organizm powoli zacznie wracać do sił. Klara i Aleksander są w dobrych rękach, tatuś zadba o kangurowanie w czasie Twojej regeneracji. A gdy dojdziesz do siebie w pełni, będziesz miała wiele okazji, żeby przytulać się z nimi😊
Dużo zdrówka dla całej Waszej trójki♥️
Lajla87_87, Przytulasek lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

-
Lajla87_87,ale zrobilas niespodzianke,mialam nadzieje,ze uda sie opanowac sytuacje i blizniaki jeszcze u Ciebie pomieszkaja,ale tak to trzeba sie cieszyc,ze sa silne i duze🥰oczywiscie gratuluje i zycze Wam duzo zdrowia i sily. Ostatni tydzien to u Ciebie mocny przewrot,na pewno sie tego nie spodziewalas ale przynajmniej juz masz to za soba. Po znieczuleniu ogolnym trudniej dojsc do siebie niz po podpajeczynowkowym,a jeszcze jak Ty oslabiona po takich wynikach to juz calkiem. I tak duzo z siebie dalas stawiajac szybko pierwsze kroki,juz bedzie tylko lepiej 🤗 dzieciaczki cudne🥰 teraz bedziecie sobie budowac nowa rzeczywistosc,niezla przygoda przed Wami 😁
Wracaj szybko do pelni sil,abys mogla tulic swoje szkraby 😘
Thoruviel, troche pomieszalam,bo faktycznie z marcowego watku dziewczyny przeniosly sie na fb i nie wpuszczaja nikogo kto sie nie udzielal. Sledze jeszcze watek styczniowy i to tam dziewczyny wymieniaja sie polecajkami,nawet jakies zdjecia wklejały,to moze przekop kilka stron wstecz to cos znajdziesz godnego uwagi.
MamaWPlanach, u nas z dieta bardzo ok,mlody zjada sporo i chetnie. Potem jestesmy oboje do mycia.Wczoraj mial zielony nos w srodku po tym jak jadl brokuła 🤣 troche sie obawiam tego momentu gdy przyjdzie czas na podanie kawałków. Na chwile obecna jestem z niego bardzo dumna 🥰
Co do czestego wstawania w nocy to zobaczysz jak juz bedziesz w zaawansowanej ciazy 🤭
Ty chyba niedlugo drugie prenatalne??
LS,Ty to jestes konkret babka,ciach ciach i plan gotowy. Chociaz z pewnoscia Cie to kosztuje duzo energii bo musisz i szukac informacji i cos tam doczytac. Bedziesz mogla kiedys udzielac sporo rad jakbys coachem byla 😁zart oczywiscie.
Rozumiem,ze jak juz robisz jakies badanie to chcesz miec 100%pewnosc ze wszystko zostalo przeprowadzone jak nalezy,bo raz ze pieniadze a dwa,ze czas.
Co do prezentow dla facetow to wydaje mi sie ze zdecydowana wiekszosc woli cos praktycznego, mi sie dobrze sprawdzaly takie gadzety jak np.szczoteczka elektryczna,maszynka do golenia czy np jakis dobry pasek do spodni.
Kawka,dzieki,mam nadzieje,ze jak bedzie starszy to bedzie chetniej podrozowac 😉fajnie ze sie odezwalas,po takim biegu wydarzen to niewiadomo jak sie czuc,ale wyobrazam sobie ze zal i rozczarowanie mieszaly sie z wk******. Wrzesien tuz tuz,moze uda sie aby na 7dni w tyg nie popadlo na niedziele😐
Azja87,witaj,chwile Cie nie bylo. Dolaczam do pytania, trzeba podpisac umowe od razu z deklaracja na ilosc procedur??
Przytulasek,dzieki za troske,u nas w porzadku,mimo,ze mlody ostatnio gorzej spi,ale nic nie jest dane na stale,wiec po prostu staram sie to zaakceptowac. Dzis znowu sie wgrala jakas mala aktualizacja i nauczyl sie pluc i ciagle to robi. Nie musze dodawac co sie dzieje w trakcie jedzenia 😑
Mam nadzieje,ze u Ciebie nieco stabilniej i juz sobie pewne kwestie przepracowalas w glowie 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia, 15:42
Lajla87_87, MamaWPlanach, LS, Przytulasek lubią tę wiadomość
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌

-
@Lajla87_87 - gratulację dla całej Czwórki! Dzieciaczki wyglądają ślicznie
A Ty szybko wracaj do formy - mam nadzieję, że ten czas "po" będzie dla Ciebie łaskawy.
Dla dziewczyn, które pytały - przed najbliższą punkcją musimy podjąć decyzję, czy podpisujemy umowę na jednorazową procedurę czy na opcję 2+1, czyli z góry płacimy za dwie procedury i w przypadku niepowodzenia trzecią mamy w kwocie tych dwóch. Cenowo ta opcja 2+1 jest korzystniejsza, ale z drugiej strony ciężko mi sobie wyobrazić że nie tylko 5, ale 6 czy 7 procedurę miałabym przejść, więc jeszcze nie podjęliśmy decyzji, którą z nich wybierzemy.
Lajla87_87, LS, Przytulasek, Just00 lubią tę wiadomość
Ona: rocznik 87
On: rocznik 74
AMH: 1,0
cross-match: negatywny,
allo-MLR-6%,
KIR - genotyp Bx, nieobecne geny: 2DL5 [gr.1], 2DS1, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
IUI x 2 - nieudane,
Od 10.2024 w trakcie in vitro - 1 stymulacja 10.2024: ❄️❄️ (jeden prawidłowy po PGT-A), transfer nieudany, 2 stymulacja 02.2025: ❄️❄️ (jeden LLM, jeden nieprawidłowy po PGT-A), transfer nieudany, 3 stymulacja 07.2025 -❄️❄️ (oba nieprawidłowe po PGT-A), 4 stymulacja 01.2026: ❄️4BB - czekamy na wyniki PGT-A -
@Lajla gratulacje! ❤️ to dopiero szybka akcja, super że dzieciaczki zdrowe, mam nadzieję, że szybko dojdziesz do siebie. Dbaj o siebie, żebyś miała siły na te dwa Słodziaki ❤️
@Kawka witaj z powrotem! Do transferu szybko zleci, szkoda, że ten urlop Wam tak przerwali...
@LS ta Barska clinic to widze, że na topie jest. Fajnie, że masz taki konkretny plan. Oby dali Ci tam odpowiedź ❤️
@Just już napisałam na zimowym wątku. Tam Dziewczyny utwierdziły mnie z barierkami primabobo.
Super, że Młody ładnie je 😍 masz jakieś sprawdzone książki o rozszerzaniu? Zastanawiam się czy coś dokupić czy może Planer diety + ebook o rozszerzaniu Dąbrowskiej wystarczy 🤔
@azja87 procedury masz na myśli stymulacje + transfery zarodków? Trochę intrygujące, że mają taki pakiet- oby Wam się udało od razu - i wtedy oddadzą pieniądze za niewykorzystane? Trochę wygląda na naciąganie kasy. Pgt-a pewnie nie ma w zakresie?
@Przytulasek mam nadzieję, że urlop się uda ❤️ ja nad Zatoką w tym roku jeszcze nie byłam. Trochę wstyd jak na mieszkankę Gdańska 😅 ale mamy plan pojechać do Ustki i tam może pójdziemy jeśli pogoda dla Kuby będzie ok. I będziemy sobie robić sesję z Młodym w Gdyni przy Klifie- we wrześniu mamy 10-tą rocznice ślubu 🥰
A u nas dzisiaj 6 miesięcy stuknęło! Kubuś dzielnie ćwiczy obroty w jedną I drugą stronę, w związku z tym sen dla niego jest przereklamowany, są ciekawsze rzeczy na świecie 😅 i juz zdobył ważną umiejętność wsadzania palucha stopy do buzi 🤣 i pełza, wychodzi nam juz poza mate, trzeba pilnować, bo maca drapaki kotów i potem rączki w kocich kłakach ma 🙈 no i zaraz zaczniemy rozszerzać dietę, będzie się działo !
A, I byliśmy z mężem na "Randce" - wyszliśmy RAZEM do kina na Odyseję 😍 było super, sam film i wyjście tylko we dwoje. Moja siostra zajęła się Młodym.
I czasem udaje mi się pojeździć na rowerze już pobiegać, dzisiaj miałam przebieżkę i nóżki bolą 😅 ale było warto!
Lajla87_87, Kawka, MamaWPlanach, LS, Przytulasek, Ola8999 lubią tę wiadomość
Kariotypy ok; AMH 4,8 (09/24)
-cross-match 10/24 39%, 12/24 61%, 05/25 45,5%
-allo-MLR 38% 10/24, 05/25 55,6% komórki NK 9%, KIR AA
Naturals 🤗 24/06/25 β 60.9, 26/06 β 141, 28/06 β 360.9, 02/07 β 2108; 15/07 CRL 0,98 cm 141 ud/min
02.08 CRL 2,85 cm; 21/08 Sanco i prenatalne - ryzyka niskie 🤞
23.02.2026 Synek 💙 39+1, 3720g 55cm 💪
Klinika nr 2 od 09/24:
IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ❄️👌 i 1 mozaika - czekają ⌛
IVF 5 10/24 - 1 PGT-A ok, 1 ?
- transfer VIII 04/03 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔
- transfer IX 05/04 5.2.3 💔
Klinika nr 1 2021-08/24
4 procedury IVF. IVF 1: 4 ❄️, bez PGT-A, 4 transfery, 1 cb
3 IVF z PGT-a: IVF 2:❄️ 👎. IVF 3: z 3❄️ dwa 👌Dwa transfery z Accofil:
-transfer❄️ 5.1.1 udany (06/23), wada rozwojowa, 💔12+5
-transfer❄️5.2.3 (03/24) - 💔
IVF 4 - jeden❄️ok, transfer z Accofil (07/24), 💔6 +0. -
@Lajla87 gratulacje! 🥰 dzieciątka są przepiękne! I super, że takie silne!
Ty też świetnie się spisałaś! Wracaj teraz spokojnie do sił, dzieciaczków się jeszcze naoglądasz 😄
@Merkuriusz z moim lekarzem i szansach rozmawialiśmy tylko na pierwszym spotkaniu i to w kontekście naturalnego zajścia w ciąże. Wtedy mi powiedział, że naturalnie w moim wieku (41 lat) to 7%.
Potem już nie rozmawialiśmy. Nie ma sensu. To jest statystyka u jak zaczniesz się na tym fiksować, to zwariujesz!
Ja po drugiej nieudanej próbie, po stracie dziecka rozmawiałam z lekarzem o dalszych opcjach. Wypadłam z programu (o zatrzymaniu serduszka dowiedziałam sie 2 dni przed moimi urodzinami, wiedząc, że to ostatni zarodek i że zaraz wypadam z programu więc to był dla mnie dodatkowy cios) więc nie mogę ze względów finansowych próbować w nieskończoność. Zapytałam lekarza czy kolejna próba na własnych komórkach ma sens. Powiedział, że mam dobrą odpowiedź na stymulację, mieliśmy zdrowe zarodki więc tak on uważa, że możemy próbować. I tyle.
Nie wiem jakie mają szanse. Dziś o 11.00 mam punkcje. Kurnik chyba pełny bo ja się czuję pełna i trochę obolała. Daj znać po.
Kawka, MamaWPlanach, Thoruviel, Przytulasek, Lajla87_87 lubią tę wiadomość
👩 84 r., AMH 2,47 (04.25) ➡️ 3, 24 (08.25), wszystkie badania w normie
👱🏼♂️ 85 r., morfologia 1%, fragmentacja DNA 27%
❌ I IVF stymulacja 28.05 (2dc)
04.06 I monitoring
09.06 punkcja➡️ 10 🥚=> 8 zapłodnionych => 0 zarodków do transferu (degeneracja 6 dnia) ❌😓
II IVF (z PGT-A) 10.25
18.10 start stymulacji: Mensinorm 225 j.
29.10 punkcja➡️ 14 pobranych ➡️ 8 zapłodnionych ➡️ 2 ❄️❄️ (✅ po PGT-A)
01.12 transfer FET ❄️4BA ❌🥲
02.02 II transfer FET ❄️ 3BA, 8dpt beta 84, beta rośnie, 22 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, 29 dpt serduszko, 10 tc poronienie wywołane ❌😢
III IVF stymulacja 12.08 start
Punkcja ➡️ 9 pobranych ➡️8 zapłodnionych ➡️ 2 transferowane 3D + 2 ❄️ 3BB, 6BA
Transfer ET (2x 3D) ❌ beta 0 -
@LS brzmi jak dobry plan na najbliższy miesiąc😉 Gdy jest wypełniony, zwłaszcza miłymi wizytami i okazjami do świętowania to szybciej mija. Zanim się obejrzysz będzie koniec września😉 Wiem co piszę, jak niedawno zaczynałam zwolnienie lekarskie, a już prawie cały sierpień za mną.
Prezentu dla mężczyzn są dla mnie zawsze wyzwaniem. Zwłaszcza, gdy już tyle lat jesteśmy ze sobą. Mój mąż zawsze "wszystko mam", "nic nie potrzebuję". Brat tak samo. Z kobietami zawsze jest łatwiej, one zawsze coś potrzebują😅
O Barskiej dużo pozytywnego czytałam na tym forum, mam nadzieję że trafisz w dobre ręce i lekarz ustali dobry plan leczenia pod kolejny transfer🤞
Miłego oczekiwania życzę w takim razie🍀
Ja to wszystko doskonale rozumiem, wiem że w moim wieku ta naturalna ciąża przy moim AMH to cud i że marne szanse byłyby na taką powtórkę.. I tak troska jest miła. Tylko, że sama w głowie mam pełno obaw na każdym etapie ciąży, nad którymi staram się na codzień nie skupiać i o nich nie myśleć. A w momencie, gdy na każdym kroku ktoś mi przypomina jakie to wszystko jest kruche i delikatne, zaczynają się te zamartwiające myśli nasilać..
@azja87 witaj😊 Nie znamy się, ale życzę Ci powodzenia w tej 5 procedurze🍀 Trzymam mocno kciuki rówieśniczko🤞🦠
@Kawka współczuję tego przerywanego urlopu😔 Gdybym jechała tyle godzin na Mazury, żeby wracać po 2 dniach byłabym zła i rozżalona. Tym bardziej, jeśli dla tego wyjazdu odroczyłaś swój transfer. Ale domyślam się, że była to sprawa wagi życia i śmierci, i mąż nie miał wyboru.
Trzymam mocno kciuki, żeby we wrześniu wypadł transfer planowo i już nic nie pokrzyżowało Ci planów🍀🦠 Swoją drogą nie wiem jak to jest, ale moja klinika aż tak sztywno nie trzymała się planu co do dnia. Tylko, że ja byłam na cyklu sztucznym i dopasowywali mi transfer do grubości endometrium. Pierwszy chyba był trochę przesunięty w czasie o 2 dni, bo dostałam dodatkowe dawki na poprawę grubości.
Ty Jesteś na cyklu naturalnym?
Tak, 19 tc🥹 Można powiedzieć, że połowa już za mną. Zaczęły się delikatne ruchy, pojawił się brzuch, którego już nie da się wciągnąć i 4 kg na plusie😉 No i powoli odczuwam ból pleców. Często zapominam, żeby "prawidłowo" schylać się, wstawać z łóżka, więc pewnie trochę w tym mojej winy. Z początku było ciężko bez pracy, ale już się przyzwyczaiłam do tego spokoju i życia bez pracowniczego napięcia i stresu. Dużo lepiej sypiam, mimo nocnego wstawania. Teraz dopiero widzę jak praca w korpo negatywnie na mnie wpływała przez te wszystkie lata.
@JustOO cieszę się, że tak sprawnie to rozszerzanie diety Wam idzie 😊 Mnie też przerażałyby te kawałki, ale na tym etapie obsługi dziecka wszystko mnie przeraża😂 Ostatnio byłam w H&M po legginsy na ćwiczenia i oglądałam ciuszki w rozmiarze 56/62.
Były takie malutkie, że zaczęłam się zastanawiać jak przebierać, podnosić, myć taką małą istotkę, żeby jej nie zrobić krzywdy🫣 Czytałam, że wiele kobiet ma takie obawy na początku, więc się trochę uspokoiłam, że nie jestem w tym sama😉
Tak, w czwartek mam wizytę. Sama nie wierzę, że ta połówka już tak szybko zleciała. Zaczęłam pomału czuć jakieś "dziwne ruchy" od pępka w dół. Nie są one jeszcze zbyt często, zazwyczaj pojawiają się wieczorem w łóżku albo nad ranem.
@Thoruviel randka z mężem brzmi cudownie😊 I super, że w opiece nad Kubusiem udaje Ci się znaleźć czas dla siebie. A i ten postęp w rozwoju Kubusia jest imponujący, nie obejrzycie się, a zacznie biegać po domu. A Wy razem z nim😅
@Kat84 powodzenia na punkcji🍀 Mocne kciuki za hodowlę kropek🦠🤞
Kat84, Przytulasek, Thoruviel, Just00 lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹

-
Marysia, wiem że to jutro, ale już od dzisiaj myślami jestem z Tobą i mocno zaciskam kciuki♥️ Mam nadzieję, że dobrze się czujesz, a urlop był udany😊
Lajla, a jak Twoje samopoczucie? Wiesz już kiedy wypuszczą Was ze szpitala? Jak to obecnie jest, bliźniaki muszą dobić do odpowiedniej wagi, żebyś mogła zabrać je do domu? Szybkiego dojścia do siebie Wam życz, żebyście już na spokojnie w domowym zaciszu mogli nacieszyć się sobą♥️
Przytulasek, Lajla87_87 lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹

-
Ja już po punkcji. Pobrali 8 komórek. Mniej niż ostatnio bo było 12. Ale teraz celowaliśmy w lżejszą stymulację, żeby ograniczyć ryzyko OHSS. Lekarz nic nie skomentował liczby.
Transfer w czwartek więc lekarz idzie w 3-dniowca.
Nie wiem czemu. I do tego zasugerował transfer 2 zarodków.
Generalnie lekarz mało mówi i traktuje mnie strasznie z góry. Nawet mój partner dziś skomentował że straszny z niego buc.
Ola8999, MamaWPlanach, Przytulasek lubią tę wiadomość
👩 84 r., AMH 2,47 (04.25) ➡️ 3, 24 (08.25), wszystkie badania w normie
👱🏼♂️ 85 r., morfologia 1%, fragmentacja DNA 27%
❌ I IVF stymulacja 28.05 (2dc)
04.06 I monitoring
09.06 punkcja➡️ 10 🥚=> 8 zapłodnionych => 0 zarodków do transferu (degeneracja 6 dnia) ❌😓
II IVF (z PGT-A) 10.25
18.10 start stymulacji: Mensinorm 225 j.
29.10 punkcja➡️ 14 pobranych ➡️ 8 zapłodnionych ➡️ 2 ❄️❄️ (✅ po PGT-A)
01.12 transfer FET ❄️4BA ❌🥲
02.02 II transfer FET ❄️ 3BA, 8dpt beta 84, beta rośnie, 22 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, 29 dpt serduszko, 10 tc poronienie wywołane ❌😢
III IVF stymulacja 12.08 start
Punkcja ➡️ 9 pobranych ➡️8 zapłodnionych ➡️ 2 transferowane 3D + 2 ❄️ 3BB, 6BA
Transfer ET (2x 3D) ❌ beta 0 -
8 komórek to całkiem spoko, ja jestem rocznik niżej i moje amh to już totalna słabizna, przykro mi, że lekarz tak Cię traktuje, muszę przyznać, że wielokrotnie też mam podobne wrażenie u siebie. Z tymże u mnie ze. co cykl w zasadzie bazujemy na jednym pęcherzyku,bo inne nawet jak są to nie dorastają, można się tylko domyślać ile to kosztuje i jakie daje rezultaty, powoli mi się chyba odechciewa. Trzymam kciuki za te trzydniowce zatem!
-
Kat piękny wynik zobacz moją stopke taki wynik miałam w styczniu z bliźniakami i 2dniowego transferu przecież 😁🥹 ja mocno trzymam kciuki za Was 🥹🥹🥹
Ja dzisiaj znowu przyjęłam 3 jednostki krwi i 3 jednostki osocza z hemoglobina muszę wejść na pułap 8,5 a jest 7 i znowu dzisiaj skoki ciśnienia miałam 🫣
Bliźniaki conajmniej 2/3 tyg spędza w szpitalu muszą nauczyć się jeść same a narazie mleko podawane mają przez sondę. Tatuś dzielnie ich kanguruje kiedy to ja dochodzę do siebie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 19:40
👧 ’87 🐈
AMH: 1,31
Kariotyp 🆗
KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
CD56 ❌
cross match 51,7% & negatywny 🤷♀️
MTHFR C677T (C/T) ❌ PAI-1 4G/5G ❌
Podejrzenie adenomiozy
👦 ’85 🐕🦺
Kariotyp 🆗
morfologia 1%❌
HBA 75% MSOME 2% ➡️ 0%❌
SCSA 🆗
I IVF
🍀Invimed Wrocław🍀
3AA cb💔 3x4AA, 4BB❌
II IVF
🍀FERTILITA Ruda Śląska🍀
diphereline x 2
07.01 punkcja 8 oocytów, 🥚6MII IMSI ➡️ ❄️ 3AA
09.01 ET 2x4A (2dn) (Prograf, Accofil, SMOFlipid, Neoparin)
✨12dpt 319,78 ✨14dpt 760,13 ✨17dpt 1919,75 ✨20dpt 6168,61
28dpt CRL 0,37 ♥️ CRL 0,45 ♥️
7w1d CRL 0,98 CRL 1,02
9w0d CRL 2,34 CRL 2,48
12w1d 🩷 CRL 5,77 🩵 CRL 5,83
21w0d 🩵 498g 🩷 474g
24w0d 🩵 702g 🩷 657g
27w0d 🩵1146g 🩷 1060g
Ur. 34+2tc 🩵 2300g, 47 cm 🩷 1950g, 45 cm

-
@Lajla – 🥹🥹🥹🥹🥹 nie umiem nawet przekazać, co czuję, ale to jest totalne wzruszenie. Wzięli od Ciebie tyle, ile mogłaś im dać, a teraz już same się ogarną. Dobrze, że trafiłaś do właściwego miejsca i że Twoje objawy nie zostały zlekceważone. Z tą hemoglobiną rzeczywiście słabo to wygląda, mam nadzieję, że szybko wrócisz do normy i będziesz mogła spokojnie cieszyć się maleństwem, chociaż przy dwójce łatwo raczej nie będzie. 😁 Silna z Ciebie kobieta, skoro nawet w takiej sytuacji potrafisz zachować pozytywne nastawienie i jeszcze do nas piszesz. 🤗 Maluszki są prześliczne.
MAMUSIU, tak do Ciebie mówię 🤭 - Gratuluję Ci z całego serca! Dużo zdrówka dla Was ❤️ Właśnie zaczyna się Wasza najwspanialsza przygoda 🥹🤗🥳
@Thoruviel, ja Cię kręcę – 6 miesięcy! 🤪 Ale ten czas leci! Dużo zdrówka dla synka 🤗 Niech dalej tak pięknie się rozwija i poznaje świat. A spanie? - to dla leniwych 😄
@MamaWPlanach, w takim razie spróbowałabym pogadać z mężem i mamą, powiedzieć im wprost, co czujesz i czego od nich oczekujesz. Wiadomo, nie zawsze to działa od razu, ale przynajmniej da im szansę zobaczyć Twoją perspektywę. W sumie tak sobie myślę, że jeśli nie postawimy pewnych granic już w ciąży, to później może się to przełożyć również na kwestie związane z wychowaniem dziecka. 🫤 Oby nie. Chcemy przecież, żeby nasi bliscy byli dla nas wsparciem, a nie kolejnym źródłem stresu. Życzę Ci, żeby tych stresorów i zmartwień było jak najmniej. 🤗❤️
Lajla87_87, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
👩'89
Kariotyp✔️
🧔♂️'75
Morfologia 1%❌
SCD 13%✔️
Kariotyp ✔️
Kwalifikacja 2025.04✔️
2025.09 - FET 4AB ❌
2026.01 - FET 4BB, 4BA❌
II IVF:
2026.03- ET 2x8bl❌
2026.07- ET 2x8bl❌ -
@Azja – no to rzeczywiście jest nad czym się zastanawiać.. To co się dzieje, jeśli przy zakupie dwóch procedur już po pierwszej uda się uzyskać ciążę? Czy wtedy są jakieś zwroty? No i tak jak mówisz – czy Ty w ogóle czujesz się na siłach przechodzić jeszcze przez dwie kolejne stymulacje? To wszystko jest bardzo indywidualne.. No i też pytanie, jakie są szanse w Waszym konkretnym przypadku – czy lekarze podchodzą do Was indywidualnie, oceniają rokowania i dobierają odpowiednie rozwiązanie, czy leci taśmowo? Wiesz, o co mi chodzi – gdyby ktoś się mną zajął na poważnie, wzbudził moje zaufanie i powiedział mi, że mam zrobić to i to, to przeszłabym przez to bez wahania tyle razy, na ile byłoby mnie stać. A kiedy ktoś mówi mi, że to ja mam decydować, jakie badania chcę zrobić, jaki protokół i cykl wybrać, to czuję, że chyba nie jest zbyt zaangażowany i cały ciężar podejmowania decyzji spada na mnie. A jak Twój mąż? Uczestniczy w tych rozkminach, czy decyzja w praktyce spada głównie na Ciebie?
@Kat87 – dobra robota! 🤗 U mnie też stopniowo maleje liczba pobieranych komórek, ale liczba zarodków na razie jest podobna. Także mocno trzymam kciuki za zarodki! ✊🏼✊🏼✊🏼 Szkoda, że tak słabo wygląda kontakt z Waszym lekarzem. To ten sam, u którey byliście wcześniej?👩'89
Kariotyp✔️
🧔♂️'75
Morfologia 1%❌
SCD 13%✔️
Kariotyp ✔️
Kwalifikacja 2025.04✔️
2025.09 - FET 4AB ❌
2026.01 - FET 4BB, 4BA❌
II IVF:
2026.03- ET 2x8bl❌
2026.07- ET 2x8bl❌ -
Lajla!! Dzielna mamusiu jaka niespodzianka ☺️ śliczne i duże dzieciaki ❤️❤️ najważniejsze że zdrowe, przykro mi że masz takie perypetie.. dużo siły życzę ❤️
Kat, polubiłam za ładny wynik, ale ten lekarz 🫨 wcześniej mieliście innego czy miał lepsze podejście ? Kciuki za transfer!
Kawka, jak nie urok to sraczka 🙄 ale wrzesień będzie twój ! ❤️
Mamawplanach, te pierwsze tygodnie na L4 bez pracy są dziwne.. ja miałam jakąś załamke i nie wiedziałam co ze sobą zrobić 🙉 kiedy masz połówkowe ? Wybacz jeśli nie doczytałam
Azja, jej ☺️ ja bym pewnie wybrała plan z jedną procedura.
Just, ja nieświadomie zaczęłam rozszerzanie od słoiczka z kurczakiem 🫣 kolejne mięsko dopiero chyba po miesiącu jak przerobiliśmy już warzywa i owoce. Ściągnęłam sobie jakieś poradniki ale ich nie przerobiłam 🤣 wspomagam się chatem gpt i nasza grupa lutowa na Messenger. Jedzenie idzie bardzo sprawnie , mamy też już dwa ząbki 🦷🦷, obracanie na brzuszek non stop, pełzania czy czworakowania narazie brak, a dziś właśnie zamówiłam spacerówkę na wyjazd do Grecji 🏝️ lecimy w sobotę i trochę się boje jak to będzie.
Lajla87_87, MamaWPlanach, Just00 lubią tę wiadomość
-
@Lajla, kochana, serdeczne gratulacje! ❤️❤️❤️ Jesteś wielka i mega silna! Już pojedyncza ciąża i poród to duże wyzwanie a co dopiero bliźniaki! Możesz być z siebie dumna

Masz cudowne dzieciaczki, dziękujemy za zdjęcia! Trzymam mega mocno kciuki, żeby ładnie nabierały sił i jak najszybciej mogły wyjść do domu. I za Ciebie, żebyś czuła się coraz lepiej i szybko wróciła do formy😘
@MamaWPlanach, bardzo Ci dziękuję.
Imiona wiesz, niby mieliśmy 2 męskie preferowane ale teraz się nie możemy zdecydować i lista rozszerzyła się do 4 właściwie 😅 Także zobaczymy co wygra.
Jakbyś chciała sobie ranking poczytać skoro się zastanawiasz to jest już ten najnowszy za h1 26.
Korzystaj z tego że o Ciebie dbają i możesz się poczuć jak księżniczka 😅 A jeśli Cię to męczy to może spróbować z nimi pogadać o swoich oczekiwaniach.
A kompletujesz już wyprawkę?
@LS, fajnie że macie taki dość intensywny czas i sporo się dzieje, bo to zawsze czas szybciej leci w takim tempie. 😘
@Kawka, dziękuję. Z jedzeniem różnie. Mam jakieś takie swoje pokarmy które najlepiej toleruje i tego się trzymam, ale to dość monotonna dieta. Na śniadanie jajecznica „czysta”, trochę pomidorów i chleb z masłem
dużo jogurtów na przekąski, masa jabłek, najgorzej z obiadami bo już mam wrażenie że na nic nie mam ochoty - najłatwiej rosół wchodzi ale już nie z takim entuzjazmem jak w 1 trym.
Straszny kurczę niefart u Ciebie z tym urlopem, szkoda że się nim nie nacieszyłaś
Ja mam nadzieję że ten transfer we wrześniu wypali i będzie tym szczęśliwym 🥰
@Przytulasku, dziękuję 😘
Odliczam z Tobą do tego wyjazdu 😀 i proszę ładnie o jakąś fotkę z nad morza. 😀 Sama dawno nie byłam, miało być w tym roku no ale raczej się nie uda.
@Thoruviel, ale super że udało Wam się na randkę we dwoje znaleźć czas (i opiekę nad małym)❤️❤️ Domyslam się że nie jest to łatwe z takim małym szkrabem na pokładzie.
@Kat84, trzymam mocno kciuki żeby zarodki się ładnie rozwijały i było ich jak najwięcej 😘
Przykro mi, że na takiego gburowatego lekarza trafiliście
mam nadzieję że mimo to jest super specem, bo to na koniec dnia najważniejsze
Lajla87_87, MamaWPlanach, Przytulasek lubią tę wiadomość
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -
@Kat84 8 komórek to świetny wynik😊 Mi w zeszłym roku pobrali tylko 3 (w wieku 38 l.) z czego zapłodniły się 2. Także tylko się cieszyć z tej 8 i trzymać kciuki, żeby zapłodniły się jak najwięcej komórek🍀
Współczuję bucowatego lekarza, ale najważniejsze żeby był dobry w tym co robi i właściwie Was poprowadził.
Powodzenia w czwartek, niech kropki się mocno wgryzają🦠🦠🤞
@Lajla przykro mi z powodu ciśnienia i niskiej hemoglobiny🫂 Mam nadzieję, że dawki krwi i osocza poprawią te wyniki i poczujesz się lepiej♥️
Jestem pod wrażeniem Twojej dzielności♥️ I opieki w szpitalu, szybkiego reagowania na Twoje wyniki.
Chciałam rodzić w małym szpitalu oddalonym 25 km od swojego miasta z polecenia przyjaciółki, ale Twoja historia skłoniła mnie jednak do wybrania szpitala wojewódzkiego w moim mieście ze względu na III stopień referencyjności. W wieku 39 lat bezpieczeństwo jest jednak ważniejsze niż komfort pobytu.
Brawa też dla dzielnego tatusia👏
W wolnej chwili dawaj znacznie jak się czujesz.
Niezmiennie dużo zdrówka dla Was♥️
@LS myślę, że trudno będzie postawić całkowicie granice mamie i teściowej w kwestii wychowywania wnuka. Dzieli nas prawie 40 lat podejścia do tego tematu i pewnie mimowolne będę udzielać rad, które same usłyszały w latach 80-tych. Moja mama mieszka 100 km od nas i jest nadal aktywna zawodowa, więc na codzień jej nie będzie, a teściowa swoje pomyśli, ale nie ma aż takiej odwagi, żeby powiedzieć to na głos. Także nie będziesz źle😊 Dziękuję Kochana♥️ Myślę, że obawa o maluszka już będzie nieodłącznym elementem mojego życia. Najważniejsze, żeby nie przejmował kontroli.
Wybrałaś już prezenty dla męża i brata?
@Ola8999 u mnie z początku pojawiła się obawa o pracę, o to że wypadnę z obiegu, że jeśli będę chciała wrócić po 1.5 roku to nie będę miała dokąd, bo osobami która mnie zastępuje okaże się lepsza🙈
Ale obecnie jestem na etapie, że jakoś to będzie, że tym będę martwić się później, a w razie czego zawsze mogę tę pracę zmienić😉 Tym bardziej, że jest ona mocno absorbująca i na obecną chwilę nie widzę możliwości pochodzenia jej z wychowaniem dziecka.
II prenatalne mam w ten czwartek😊
A jak się Tu czujesz i Twój półroczny malec? Też już jesteście na etapie rozszerzania diety?
@Niecierpliwa_ u nas lista imion też spora: Stanisław-nadal nr jeden męża, Mikołaj, Wiktor, Tymon, Albert, Feliks, Franciszek, Jan, Teodor, Leon, Wojciech, Paweł 😂 Wisi na lodówce i nie wiem czy ostateczna decyzja kiedyś zapadnie. Wiele z tych imion jest w top 10, cześć rodziny ma z innymi złe skojarzenia..
Miałam nie kupować nic przed odgruzowaniem pokoju i zakupem szafy, co było zaplanowane we wrześniu. Ale na Vinted kupiłam mało używany kombinezon merino, bo wiele dziewczyn na styczniowej grupie polecało i 2 śpiworki do spania (dwie rożne grubości). Tylko dlatego, że trafiły się fajne ceny. Poza tym na Vinted w ulubionych mam masę ciuszków, ale najpierw zbieram opinię, co przyda się w styczniu-marcu, chcę zrobić listę i kupić niezbędne minimum. Dziadkowie chcą kupić wózek 3w1, ale wózek i fotelik mamy dostać w spadku rodzinnym, więc się zastanawiam czy jest sens kupowania nowego. Zwłaszcza, że gondola to właściwie na chwilę, a fotelik szwagier używał tylko przez rok, bo młody wyrósł. Mój brat- strażak, oczywiście uważa, że fotelik powinnien być nowy, dopasowany do samochodu, ale skoro ich jest bezwypadkowy, to może nie warto aż tak fiksować..
Sama już nie wiem.
Pozostałe decyzje w sprawie niani, laktatorów, butelek, monitora oddechu zostawiam sobie na czas po szkole rodzenia i konsultacji z położną.
Teraz większość rzeczy jest dostępna od ręki, do paczkomatu przyjdzie w dwa dni, więc chcę jak najbardziej minimalistycznie podejść do tych zakupów.
Jeśli wyniki masz dobre, to myślę że nie ma co przejmować się aż tak monotonną dietą🙂 Na tym etapie maluszek aż tak dużo kalorii nie potrzebuje. A Ty będziesz miała jeszcze okazję to wszystko nadrobić🙂
Jak w tym tygodniu Twoje samopoczucie?
@Marysia czekam na dobre wieści🤞♥️
Ola8999, LS lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️