35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Na to ciacho tysevus wrote:pierwiastka, a co to za nalewka? wrzucaj przepis

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 19:13
evus, MoBo lubią tę wiadomość
-
na 1 litr spirytusu potrzeba: 4 pomarańcze, sparzyć i pokroić w plastry ze skórką, 200g miodu lub brązowego cukru po 100g rodzynek i kandyzowanego lub surowego imbiru, po 200g żurawiny, daktyli, moreli, fig można dodatkowo dać tyle samo suszonych śliwek i orzechów włoskich ale wtedy nalewka wyjdzie ciemna
10 goździków, laska cynamonu
to wszystko włożyć do słoja (2-3 litry) przykryć i odstawić na 10 tygodni, po tym czasie zlać spirytus a wsad zalać przegotowaną zimną wodą (1-2 litry, zależnie jaką mocną chcemy nalewkę) i odstawić przynajmniej na tydzień, po tym czasie zmieszać obydwie części nalewki razem i rozlać do butelek
wsad można posiekać i używać jako bakalie do ciast
evus, MoBo lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
nie chce mi się pisać tyle więc daje link: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/piernik-szesciotygodniowy-staropolski.htmlMargaret.Se wrote:Na to ciacho tys

ja robie z połowy porcji bo wyrasta czterokrotnie
Margaret.Se, evus, MoBo lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
pierwiastka wrote:nie chce mi się pisać tyle więc daje link: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/piernik-szesciotygodniowy-staropolski.html
ja robie z połowy porcji bo wyrasta czterokrotnie
Dziekowac
na kompiku ogarne temat ciacha
pierwiastka, evus, MoBo lubią tę wiadomość
-
piernik na te święta zdązysz spokojnie zrobić a nalewka jak rok postoi to ponoć jeszcze lepsza niż od razu więc wiesz, do pracyevus wrote:Margaret, super ze zabki ok

pierwiastka-to brzmi mega apetycznie
w tym roku pewnie nie zrobie, ale na nastepna zime jak znalazl
evus, MoBo, Margaret.Se lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
pierwiastka wrote:piernik na te święta zdązysz spokojnie zrobić a nalewka jak rok postoi to ponoć jeszcze lepsza niż od razu więc wiesz, do pracy

piernik na pewno zrobie, a jak mowisz ze nalewka moze tyle postac to i na nia sie moze skusze
MoBo, Margaret.Se lubią tę wiadomość


-
nalewki wszelkie z moim ślubnym uwielbiamy i jak postoją to faktycznie z czasem są lepszeevus wrote:piernik na pewno zrobie, a jak mowisz ze nalewka moze tyle postac to i na nia sie moze skusze

a do piernika polecam nutelle zmieszać z powidłami śliwkowymi i przelożyć taką masą, a na wierzch polewa z 1 mlecznej czekolady, 2 gorzkich, 1/2 kostki masła i ok 1/4 szklanki wiśniówki albo soku z wiśni
evus, Margaret.Se lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
O matko dziewuszki, ale pyszności na święta widzę. Na piernik się skuszę pewnie a naleweczka by też się przydała na zimne wieczory

U mnie chyba cisza przed burzą, 5 dni do @ a syski nie bolą, choć przeważnie na 2 tygodnie przed już dają mocno popalić. Pewnie się mi @ spóźni przez stresy i podróż do Włoch. Jakbym zaczęła przeżywać to mnie pałką przez łeb proszę walnąć bo w tym miesiącu było baaaardzo mało przytulania ( czytać prawie wcale)
Storczyk31, evus, Margaret.Se, MoBo lubią tę wiadomość
I will live my life!!!
-
uuu jaki tu swiateczny klimat zawital

Pierwiatka jaki z Ciebie kuchcik ja niestety nie za bardzo sie pale do pieczenia czy gotowania:) zawsze mam problem co zjem...a teraz jeszcze faza na zdrowe zarcie...
dlatego dzis wciagnelam pizze, siet...
Evus ale super masz te wyniki, pewnie fajne uczucie
a ja na poprawe nastroju przeczytalam sobie wpis She o objawach
i kupilam sobie folian ...
Ylya, Storczyk31, evus, Margaret.Se, MoBo lubią tę wiadomość
loret1 -
Loret, ja się przy gotowaniu i pieczeniu relaksuję
a ostatnio zamieniam tradycyjne dania na bardziej zdrowe wersje i sprawia mi to ogromną radość, zwłaszcza jak mąż prosi o dokładkę
evus, Margaret.Se lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
Loret, utulenia!
Aleście tu popchały dziś tematów, człowiek w terenie popracuje i tyle go omija!
Dani - powodzenia!!! Ja we Włoszech w tym cyklu owulacyjne robiłam a Ty ciążowe będziesz! Oby te Włochy nam na dobre wyszły! Trzymaj się tam i nie nerwuj!
Evus - mega wynik! Gratuluję!
Ja się na betę w granicach 42 załapałam i lekarka od razu nosem kręciła, że jej to dobrze nie wygląda...rację miała niestety... Dlatego rozumiem Jot w 100% i podziwiam ją za siłę ducha.
evus, MoBo lubią tę wiadomość
hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016
, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017 
-
pierwiastka wrote:nalewki wszelkie z moim ślubnym uwielbiamy i jak postoją to faktycznie z czasem są lepsze
a do piernika polecam nutelle zmieszać z powidłami śliwkowymi i przelożyć taką masą, a na wierzch polewa z 1 mlecznej czekolady, 2 gorzkich, 1/2 kostki masła i ok 1/4 szklanki wiśniówki albo soku z wiśni
Z takiej ilości składników ile wychodzi tego ciacha? bo ja widze kg mąki to mam razenie ze ogrom i moze zmniejszyc o połowe składniki
Nutellka moja mniam
Polewa ta co proponujesz to zamiast tamtych wszystkich składników?
Jak te piękne gwiazdki zrobic? pewnie jakąś foremką
evus, MoBo lubią tę wiadomość
-
ja robie z 0.5 kg i wychodzą 3 lub 4 takie jak keksówka, można upiec na dużej blasze z piekarnika wszystko i po kilku dniach (nie kruszy się wtedy) pokroic i to jest lepsza opcjaMargaret.Se wrote:Z takiej ilości składników ile wychodzi tego ciacha? bo ja widze kg mąki to mam razenie ze ogrom i moze zmniejszyc o połowe składniki
Nutellka moja mniam
Polewa ta co proponujesz to zamiast tamtych wszystkich składników?
Jak te piękne gwiazdki zrobic? pewnie jakąś foremką
krem i polewa zamiast tamtych, gwiazdki z marcepana wycinasz foremką do ciastek, można też białą czekoladę użyć smarowaną na folii i wycinać foremką zanurzoną we wrzątku żeby nie popękało
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 20:33
evus, Margaret.Se, MoBo lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
pierwiastka wrote:ja robie z 0.5 kg i wychodzą 3 lub 4 takie jak keksówka, można upiec na dużej blasze z piekarnika wszystko i po kilku dniach (nie kruszy się wtedy) pokroic i to jest lepsza opcja
krem i polewa zamiast tamtych, gwiazdki z marcepana wycinasz foremką do ciastek, można też białą czekoladę użyć smarowaną na folii i wycinać foremką zanurzoną we wrzątku żeby nie popękało
Własnie tak myslałam ze te 0,5 maki wystarczy. To mam ciacho na Święta
Dziękować Pierwiastko :*
To w weekend zaczynam ale jak szesc tygodniu to bedzie wczesniej, najwyzej postoi kilka dni dłuzej
bo chyba nie ma ku temu przeciwskazań?
MoBo lubi tę wiadomość
-
spokojnie upiecz po 6 tygodniach, potem na 3-4 dni zawiń w ściereczkę i odstaw w chłodne miejsce, potem krój i przekładaj, gotowe nawet miesiąć zachowuje świeżośc a kroić można po kilku dniach więc na święta w sam razMargaret.Se wrote:Własnie tak myslałam ze te 0,5 maki wystarczy. To mam ciacho na Święta

Dziękować Pierwiastko :*
To w weekend zaczynam ale jak szesc tygodniu to bedzie wczesniej, najwyzej postoi kilka dni dłuzej
bo chyba nie ma ku temu przeciwskazań? 
Margaret.Se lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter
-
Dani, Ylya i Lore a Wy sie zmowilyscie ze Wszystkie szlajacie sie po uliczkach Wloch
loret1, MoBo, Ylya lubią tę wiadomość
-
ale kuchareczki z dziewczynek nono:)
Pierwiastko ale bys sie przydala u mnie z tym relaksem i zdrowym jedzeniem:) docenilabym zachwalajac w glos:)
moze masz jakies fajne pomysly na szybkimi zdrowy obiad, albo sniadania...mi cos brzusio szwankuje takze chyba pora go odciazyc...
loret1





