X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Moko tak, tyle ze to wylacznie prywatnie. A amniopunkcja nie jest taka straszna, moja siostra miala i ok, na naszym bocianie tez dziewczyna miala bo sprawdzali czy nie zaraziłą dziecka toxo, to maly% poronienia, chyba 1%, ale trzeba wybierac w takim przypadku swietnego lekarza.
    Wiem, wiem, że Nifty czy harmony prywatnie i jest to drogie badanie, ale po prostu rozbawiło mnie jak sobie wyobraziłam, że ona mi takie proponuje, choćby jako alternatywę :P

aszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    A i jeszcze jedno. Zachodzę w głowę z tym terminem usg, który ona mi zleciła tam u siebie w szpitalu. Bo zacznę wtedy dokładnie 14 tydz., hmmm... To ma być takie kontrolne jak np. teraz powinna zrobić? No bo chyba żadne z tych, które się wykonuje w określonym czasie. Sprawdzałam, że na NFZ przysługują mi 4 USG: 1) w pierwszym trymestrze, 2) w drugim trymestrze tzw. połówkowe między 19-22 tyg., 3) w trzecim trymestrze między 28-32 tc, 4)pod koniec 3 trym., po 40 tc.
    To skąd to w 14 tygodniu. Może któraś z Was bardziej doświadczonych mnie oświeci?
    powyzej 35 r zycia przysluguje test pappa za free i wtedy idziesz najpierw na usg a nastepnie na pobranie krwi. Lekarz przed usg przeprowadza wywiad, wklepuje, nastepnie robi usg te tzw "prenatalne" i dopiero w tym samym dniu po badaniu pobieraja krew na bialko i bete. A te sie robi pomiedzy 12 tyg a 13 max, chociaz niby podaja ze od 10 do 14 ale trzeba patrzec na usg jak wychodzi, ktory tydzien i idealnie jest od 12 do 13 max. Moze walnelna 14 bo nie miala innego terminu, dlatego ja chodzilam prywatnie w Wawie to maja gdzies na NFZ.

• Anitta Nowa

Wysłany: 21 marca 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Dobry :)

Moko, baw sie dobrze w Polandii :)

Evus dobrze Cie widziec :*

Saramago, ja mysle, ze miedzy Wami bedzie dobrze i za kilka miesiecy sprobujecie znowu :*

Jusst dobrze ze juz wrociliscie :)

Moko, ja nie jestem zwolennikiem czestego zagladnia do dzidziusia na takim wczesnym etapie i jestem pewna ze wszystko jest z nim ok. A na amniopunkcje bym sie nigdy nie zgodzila. Za duze ryzyko i za wiele negatywnych historii o tym slyszalam :/

Loret, oby Twoj lekarz mial na Ciebie dobry plan :)

Aneta, witaj. Z ktorej czesci UK jestes? Dobrze ze trafilas do kliniki nieplodnosci, ale uzbroj sie w cierpliwosc, bo czasem trzeba troche poczekac na kolejne wizyty, diagnostyka tez troche trwa. No ale kazda klinika ma soje wewnetrzne przepisy i mam nadzieje, ze trafilas na jakas fajna :)

Kabe, udanej wyprawy :)

Dani, daj znac jak po wizycie :)

Dzieki Wam wszystkim za wsparcie, jestescie Kochane :*
    Dzis jakis taki dzien refleksji mnie naszedl, wiosna idzie, wiec bedzie wiecej energii i pozytywnego myslenia. Niech sie u Wszystkich zazieleni na wykresach. Tego sobie i Wam zycze :D

z Londynu

• Moko Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    powyzej 35 r zycia przysluguje test pappa za free i wtedy idziesz najpierw na usg a nastepnie na pobranie krwi. Lekarz przed usg przeprowadza wywiad, wklepuje, nastepnie robi usg te tzw "prenatalne" i dopiero w tym samym dniu po badaniu pobieraja krew na bialko i bete. A te sie robi pomiedzy 12 tyg a 13 max, chociaz niby podaja ze od 10 do 14 ale trzeba patrzec na usg jak wychodzi, ktory tydzien i idealnie jest od 12 do 13 max. Moze walnelna 14 bo nie miala innego terminu, dlatego ja chodzilam prywatnie w Wawie to maja gdzies na NFZ.
    Nie, nie, na pappa mam skierowanie i powiedziała, że od 12 tyg., ale to mam sama znaleźć gdzie robią na NFZ, u nich w szpitalu nie robią. Natomiast to w 14 tyg. to będzie w tym szpitalu, w którym ona przyjmuje i tak się zastanawiam czemu w takim czasie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Nie, nie, na pappa mam skierowanie i powiedziała, że od 12 tyg., ale to mam sama znaleźć gdzie robią na NFZ, u nich w szpitalu nie robią. Natomiast to w 14 tyg. to będzie w tym szpitalu, w którym ona przyjmuje i tak się zastanawiam czemu w takim czasie.
    no to zle, bo tak sie nie robi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test podwójny, zwany jest też testem PAPP-A, jest czułym markerem trisomii chromosomów 13, 18, 21 (ok. 90%). W praktyce Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca wykonywanie tego testu u wszystkich kobiet w ciąży, niezależnie od wieku. Wykonywany jest jako pierwsze badanie przesiewowe. Test ten polega na pomiarze stężenia białka PAPP-A i hormonu ß-HCG z jednoczesnym pomiarem przezierności fałdu karkowego i stopnia skostnienia kości nosowej. Badanie USG wykonuje się w tym samym dniu co test podwójny lub maksymalnie do 3 dni przed badaniem biochemicznym.
    Zalecenie PTG, oraz genetykow
    http://www.badaniaprenatalne.org.pl/test-pappa.php
    I oczywiscie lekarz ktory wykonuje to badanie musi miec certyfikat FMF, a nie kazdy to ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 17:32

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitta wrote:
    z Londynu

Ja tez :)

Anitta lubi tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    no to zle, bo tak sie nie robi.
    ??? Chyba się nie rozumiemy. Test pappa (czyli to usg plus badanie krwi (białko plus beta) robię ze skierowaniem na NFZ. A swoją drogą mam umówione w szpitalu inne usg- właśnie zachodzę w głowę po co w takim czasie, w 14 tc.

padington lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    ??? Chyba się nie rozumiemy. Test pappa (czyli to usg plus badanie krwi (białko plus beta) robię ze skierowaniem na NFZ. A swoją drogą mam umówione w szpitalu inne usg- właśnie zachodzę w głowę po co w takim czasie, w 14 tc.
    ale sie robi w jednym dniu badz te +-3.

A w Invikcie zeby zrobic za darmo trzeba bylo miec skierowanie od ich lekarza a wizyta była płatna, chyba ze teraz zmienili.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 19:33

• Moko Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszko, wiem. Tam gdzie dzwoniłam robi się to w tym samym dniu:)

aszka lubi tę wiadomość

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eltasz wrote:
    Jak już będziecie w Wadowicach to polecam do zwiedzania dom rodzinny Jana Pawła
    http://domjp2.pl/
    Byliśmy w tamtym roku, jestem pod ogromnym wrażeniem ! łzy mi się w oku kręciły :)

Pierwszy raz rodzice zabrali mnie tam jakieś 35 lat temu, tylko wtedy to była wyprawa cała, bo ja warmianka jestem ☺
    A 2 lata temu zabrałam tam swoją małą. Masz rację łza się w oku kręci ☺

Moko lubi tę wiadomość

4 IUI :-(
    25.03.2016 ICSI :-(
    17.06.2016 ICSI :-(
  • Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jurkowa wrote:
    Moko nie nakrecaj się.Dr-debilka straszy amniopunkcja-do tego trzeba mieć powody.Po pierwsze- najpierw decyzja czy wgl chcesz prenatalne robić.Pamiętam jak mnie lekarz zapytał - czy wiem po co robi się prenatalne badania.Na povzatku sie oburzylam,potem zaczelam myśleć...Doszło do.mnie ze może być różnie i różne rzeczy mogą wyjść.Ale wiedziałam że i tak chce tego dziecka,niezależnie od wszystkiego,dużo spraw się w takich momentach przewartosciowuje.A badanie traktuje tylko jako ewentualne wspomaganie - bo może będzie wadą,która damy radę wyleczyć szybką operacją,etc.
    Ale nie skupiaj się na jakiś amniopunkcjach jak nie ma takiej potrzeby! :-*

Moko Jurkowa ma rację najpierw podejmijcie decyzję co chcecie zrobić z tą wiedzą. Jeśli mimo wszystko i tak będziecie chcieli tego maleństwa to szkoda podejmować się amniopunkcji, która niesie ze sobą ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego ( w zależności od tego kiedy jest wykonywana).

Dyskutowaliśmy o tym na studiach ostatnio i tylko jedna dziewczyna na 25 położnych uznała, że ta wiedza jest jej potrzebna. Reszta uznała, że i tak nic by to nie zmieniło a więc szkoda ryzyka. Poza tym tak jak dziewczyny mówią są jeszcze testy z krwi, którymi nie ryzykujesz nic. Dopiero jak one wskazują, że jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia jakichkolwiek nieprawidłowości można rozważyć amniopunkcję. Pozdrawiam kochana i nie daj się zwariować.

Moko lubi tę wiadomość

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    A i jeszcze jedno. Zachodzę w głowę z tym terminem usg, który ona mi zleciła tam u siebie w szpitalu. Bo zacznę wtedy dokładnie 14 tydz., hmmm... To ma być takie kontrolne jak np. teraz powinna zrobić? No bo chyba żadne z tych, które się wykonuje w określonym czasie. Sprawdzałam, że na NFZ przysługują mi 4 USG: 1) w pierwszym trymestrze, 2) w drugim trymestrze tzw. połówkowe między 19-22 tyg., 3) w trzecim trymestrze między 28-32 tc, 4)pod koniec 3 trym., po 40 tc.
    To skąd to w 14 tygodniu. Może któraś z Was bardziej doświadczonych mnie oświeci?

Chodziło jej zapewne o pierwsze badanie prenatalne, które powinno być wykonane między 11 tyg 0 dni,a 13 tygodni 6 dni. Dwa pierwsze badania prenatalne powinny być refundowane, trzecie niestety nie jest refundowane. Ale warto zrobić wszystkie 3. Niestety dużo lekarzy nie chce dawać na nie skierowań i każą robić prywatnie. Ale nie dawajcie się zrobić w jajo ☺

Moko lubi tę wiadomość

• evus Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie 3 usg sa refundowane- ciekawe od czego to zalezy

6qw2egz26qa1sdxe.png
    dqpr2n0a1z7kn1y4.png
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evus wrote:
    a u mnie 3 usg sa refundowane- ciekawe od czego to zalezy
    Ja już powoli mam dość tego nfz:( Okazuje się, że mam źle wypisane skierowanie na to badanie na zewnątrz. A pytałam się jej w gabinecie, to twierdziła, że jest dobrze. Jutro znów muszę tam jechać i ciekawe czy się czegoś dowiem, bo przecież drugiej wizyty mieć nie będę. Oj zazdroszczę Ci, że tak fajnie trafiłaś ze swoim lekarzem na nfz.
    Jeśli jest tak jak pisze Kabe, że ona chce mi w 14 tc robić pierwsze prenatalne, to ja już na pewno dziękuję:(
    Ja się tą amniopunkcją nie przejmuję- jeszcze. Wkurza mnie tylko takie straszenie, ledwo co usiadłam i już gadka.
    Dobrej nocy Dziewczyny. Ja jutro aż dwa szpitale muszę zaliczyć. Idzie zwariować;////

• Ania1602 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Nie było mnie wczoraj.

Saramago bardzo mi przykro :(

Anitta witaj.

Moko nie pamiętam. Skąd jesteś? Może poszukaj innego lekarza na NFZ. Wiele kobiet prowadzi ciążę na NFZ i prywatnie, ale nie wszystkie się przyznają. Nie przejmuj się, że ktoś to krytykował. Ja też miałam taki zamiar... Szkoda, że nie wyszło.

Czwartek był ostatnim dniem z Estrofemem. Wczoraj 1 dc, dzisiaj badanie FSH, jest wysokie, ale niższe niż ostatnio. Jutro wizyta. Boję się, ale mam nadzieję...

Kazia, aszka, Moko lubią tę wiadomość

* Czerwiec 2014 Aniołek :(
    * Czerwiec 2015 Aniołek :(
    Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * 19.09. transfer :(
    * 24.10. crio :(
    * 27.12. crio :) Bhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202 :) ; 26dpt <3
    * TP 12.09.2017r.
    * 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka <3
  • Moko Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, trzymam za Ciebie kciuki bardzo mocno <3 daj znać koniecznie co powie dr.

I dziękuję za wsparcie Wam wszytkim.
    Mam taki zamiar żeby zmienić tą dr. Jak się nie uda, to trudno, jutro się okaże. Chyba wolę płacić w tej sytuacji, bo jakoś pierwsze zderzenie z nfz mnie poraziło hehe i nie był to przyjemny dreszczyk emocji :P

aszka, Nickita, Dani lubią tę wiadomość

• padington Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek miłym Panią

aszka, Moko lubią tę wiadomość

• Kazia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Aniu trzymam kciuki za Twoją wizytę, daj znać co doktor powiedział.

padington, aszka lubią tę wiadomość

• Saramago Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry babeczki
    ja dzisiaj w pracy.
    @ jak nie ma tak nie ma, nawet na horyzoncie :/

witam nowe koleżanki

Jak samopoczucia pszczółki?

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
‹‹ 677 678 679 680 681 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ