35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
aszka wrote:Moko tak, tyle ze to wylacznie prywatnie. A amniopunkcja nie jest taka straszna, moja siostra miala i ok, na naszym bocianie tez dziewczyna miala bo sprawdzali czy nie zaraziłą dziecka toxo, to maly% poronienia, chyba 1%, ale trzeba wybierac w takim przypadku swietnego lekarza.
aszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoko wrote:A i jeszcze jedno. Zachodzę w głowę z tym terminem usg, który ona mi zleciła tam u siebie w szpitalu. Bo zacznę wtedy dokładnie 14 tydz., hmmm... To ma być takie kontrolne jak np. teraz powinna zrobić? No bo chyba żadne z tych, które się wykonuje w określonym czasie. Sprawdzałam, że na NFZ przysługują mi 4 USG: 1) w pierwszym trymestrze, 2) w drugim trymestrze tzw. połówkowe między 19-22 tyg., 3) w trzecim trymestrze między 28-32 tc, 4)pod koniec 3 trym., po 40 tc.
To skąd to w 14 tygodniu. Może któraś z Was bardziej doświadczonych mnie oświeci? -
She Wolf wrote:Dobry
Moko, baw sie dobrze w Polandii
Evus dobrze Cie widziec :*
Saramago, ja mysle, ze miedzy Wami bedzie dobrze i za kilka miesiecy sprobujecie znowu :*
Jusst dobrze ze juz wrociliscie
Moko, ja nie jestem zwolennikiem czestego zagladnia do dzidziusia na takim wczesnym etapie i jestem pewna ze wszystko jest z nim ok. A na amniopunkcje bym sie nigdy nie zgodzila. Za duze ryzyko i za wiele negatywnych historii o tym slyszalam
Loret, oby Twoj lekarz mial na Ciebie dobry plan
Aneta, witaj. Z ktorej czesci UK jestes? Dobrze ze trafilas do kliniki nieplodnosci, ale uzbroj sie w cierpliwosc, bo czasem trzeba troche poczekac na kolejne wizyty, diagnostyka tez troche trwa. No ale kazda klinika ma soje wewnetrzne przepisy i mam nadzieje, ze trafilas na jakas fajna
Kabe, udanej wyprawy
Dani, daj znac jak po wizycie
Dzieki Wam wszystkim za wsparcie, jestescie Kochane :*
Dzis jakis taki dzien refleksji mnie naszedl, wiosna idzie, wiec bedzie wiecej energii i pozytywnego myslenia. Niech sie u Wszystkich zazieleni na wykresach. Tego sobie i Wam zycze
z Londynu
-
aszka wrote:powyzej 35 r zycia przysluguje test pappa za free i wtedy idziesz najpierw na usg a nastepnie na pobranie krwi. Lekarz przed usg przeprowadza wywiad, wklepuje, nastepnie robi usg te tzw "prenatalne" i dopiero w tym samym dniu po badaniu pobieraja krew na bialko i bete. A te sie robi pomiedzy 12 tyg a 13 max, chociaz niby podaja ze od 10 do 14 ale trzeba patrzec na usg jak wychodzi, ktory tydzien i idealnie jest od 12 do 13 max. Moze walnelna 14 bo nie miala innego terminu, dlatego ja chodzilam prywatnie w Wawie to maja gdzies na NFZ.
-
nick nieaktualnyMoko wrote:Nie, nie, na pappa mam skierowanie i powiedziała, że od 12 tyg., ale to mam sama znaleźć gdzie robią na NFZ, u nich w szpitalu nie robią. Natomiast to w 14 tyg. to będzie w tym szpitalu, w którym ona przyjmuje i tak się zastanawiam czemu w takim czasie.
-
nick nieaktualnyTest podwójny, zwany jest też testem PAPP-A, jest czułym markerem trisomii chromosomów 13, 18, 21 (ok. 90%). W praktyce Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca wykonywanie tego testu u wszystkich kobiet w ciąży, niezależnie od wieku. Wykonywany jest jako pierwsze badanie przesiewowe. Test ten polega na pomiarze stężenia białka PAPP-A i hormonu ß-HCG z jednoczesnym pomiarem przezierności fałdu karkowego i stopnia skostnienia kości nosowej. Badanie USG wykonuje się w tym samym dniu co test podwójny lub maksymalnie do 3 dni przed badaniem biochemicznym.
Zalecenie PTG, oraz genetykow
http://www.badaniaprenatalne.org.pl/test-pappa.php
I oczywiscie lekarz ktory wykonuje to badanie musi miec certyfikat FMF, a nie kazdy to ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 17:32
-
Anitta wrote:z Londynu
Ja tezAnitta lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
aszka wrote:no to zle, bo tak sie nie robi.
padington lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoko wrote:??? Chyba się nie rozumiemy. Test pappa (czyli to usg plus badanie krwi (białko plus beta) robię ze skierowaniem na NFZ. A swoją drogą mam umówione w szpitalu inne usg- właśnie zachodzę w głowę po co w takim czasie, w 14 tc.
A w Invikcie zeby zrobic za darmo trzeba bylo miec skierowanie od ich lekarza a wizyta była płatna, chyba ze teraz zmienili.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 19:33
-
Eltasz wrote:Jak już będziecie w Wadowicach to polecam do zwiedzania dom rodzinny Jana Pawła
http://domjp2.pl/
Byliśmy w tamtym roku, jestem pod ogromnym wrażeniem ! łzy mi się w oku kręciły
Pierwszy raz rodzice zabrali mnie tam jakieś 35 lat temu, tylko wtedy to była wyprawa cała, bo ja warmianka jestem ☺
A 2 lata temu zabrałam tam swoją małą. Masz rację łza się w oku kręci ☺Moko lubi tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Jurkowa wrote:Moko nie nakrecaj się.Dr-debilka straszy amniopunkcja-do tego trzeba mieć powody.Po pierwsze- najpierw decyzja czy wgl chcesz prenatalne robić.Pamiętam jak mnie lekarz zapytał - czy wiem po co robi się prenatalne badania.Na povzatku sie oburzylam,potem zaczelam myśleć...Doszło do.mnie ze może być różnie i różne rzeczy mogą wyjść.Ale wiedziałam że i tak chce tego dziecka,niezależnie od wszystkiego,dużo spraw się w takich momentach przewartosciowuje.A badanie traktuje tylko jako ewentualne wspomaganie - bo może będzie wadą,która damy radę wyleczyć szybką operacją,etc.
Ale nie skupiaj się na jakiś amniopunkcjach jak nie ma takiej potrzeby! :-*
Moko Jurkowa ma rację najpierw podejmijcie decyzję co chcecie zrobić z tą wiedzą. Jeśli mimo wszystko i tak będziecie chcieli tego maleństwa to szkoda podejmować się amniopunkcji, która niesie ze sobą ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego ( w zależności od tego kiedy jest wykonywana).
Dyskutowaliśmy o tym na studiach ostatnio i tylko jedna dziewczyna na 25 położnych uznała, że ta wiedza jest jej potrzebna. Reszta uznała, że i tak nic by to nie zmieniło a więc szkoda ryzyka. Poza tym tak jak dziewczyny mówią są jeszcze testy z krwi, którymi nie ryzykujesz nic. Dopiero jak one wskazują, że jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia jakichkolwiek nieprawidłowości można rozważyć amniopunkcję. Pozdrawiam kochana i nie daj się zwariować.Moko lubi tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Moko wrote:A i jeszcze jedno. Zachodzę w głowę z tym terminem usg, który ona mi zleciła tam u siebie w szpitalu. Bo zacznę wtedy dokładnie 14 tydz., hmmm... To ma być takie kontrolne jak np. teraz powinna zrobić? No bo chyba żadne z tych, które się wykonuje w określonym czasie. Sprawdzałam, że na NFZ przysługują mi 4 USG: 1) w pierwszym trymestrze, 2) w drugim trymestrze tzw. połówkowe między 19-22 tyg., 3) w trzecim trymestrze między 28-32 tc, 4)pod koniec 3 trym., po 40 tc.
To skąd to w 14 tygodniu. Może któraś z Was bardziej doświadczonych mnie oświeci?
Chodziło jej zapewne o pierwsze badanie prenatalne, które powinno być wykonane między 11 tyg 0 dni,a 13 tygodni 6 dni. Dwa pierwsze badania prenatalne powinny być refundowane, trzecie niestety nie jest refundowane. Ale warto zrobić wszystkie 3. Niestety dużo lekarzy nie chce dawać na nie skierowań i każą robić prywatnie. Ale nie dawajcie się zrobić w jajo ☺Moko lubi tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
evus wrote:a u mnie 3 usg sa refundowane- ciekawe od czego to zalezy
Jeśli jest tak jak pisze Kabe, że ona chce mi w 14 tc robić pierwsze prenatalne, to ja już na pewno dziękuję
Ja się tą amniopunkcją nie przejmuję- jeszcze. Wkurza mnie tylko takie straszenie, ledwo co usiadłam i już gadka.
Dobrej nocy Dziewczyny. Ja jutro aż dwa szpitale muszę zaliczyć. Idzie zwariować;////
-
Witajcie
Nie było mnie wczoraj.
Saramago bardzo mi przykro
Anitta witaj.
Moko nie pamiętam. Skąd jesteś? Może poszukaj innego lekarza na NFZ. Wiele kobiet prowadzi ciążę na NFZ i prywatnie, ale nie wszystkie się przyznają. Nie przejmuj się, że ktoś to krytykował. Ja też miałam taki zamiar... Szkoda, że nie wyszło.
Czwartek był ostatnim dniem z Estrofemem. Wczoraj 1 dc, dzisiaj badanie FSH, jest wysokie, ale niższe niż ostatnio. Jutro wizyta. Boję się, ale mam nadzieję...
Kazia, aszka, Moko lubią tę wiadomość
* Czerwiec 2014 Aniołek
* Czerwiec 2015 Aniołek
Do trzech razy sztuka?
* Wrzesień 2016 IVF
* 19.09. transfer
* 24.10. crio
* 27.12. crioBhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202
; 26dpt
* TP 12.09.2017r.
* 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka -
Aniu, trzymam za Ciebie kciuki bardzo mocno
daj znać koniecznie co powie dr.
I dziękuję za wsparcie Wam wszytkim.
Mam taki zamiar żeby zmienić tą dr. Jak się nie uda, to trudno, jutro się okaże. Chyba wolę płacić w tej sytuacji, bo jakoś pierwsze zderzenie z nfz mnie poraziło hehe i nie był to przyjemny dreszczyk emocjiaszka, Nickita, Dani lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry babeczki
ja dzisiaj w pracy.
@ jak nie ma tak nie ma, nawet na horyzoncie
witam nowe koleżanki
Jak samopoczucia pszczółki?LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają