X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Jastin76 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jutro ide godz 8:45 trzymajcie kciuki aby nic groźnego sie nie wykluło :-/ mam stresa ;-)
    mowie wczoraj mojemu co bedzie jesli w ogóle nie bedziemy mogli mieć dzieci :-\
    typowa meska odpowiedz padła ... to sie później będziemy martwić :-D

ja raczkuje w temacie ... dlatego w tych poważnych tematach sie nie wypowiadam i Wam nie doradzam.. :) ale WAS bardzo prosze o doradzenie mi :-)
    powiedzcie czy mam coś zabrać ze sobą np wykres/y ?
    jakieś konkrety mam żądać od niego czy po prostu iść i słuchać co zleci ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 16:03

Storczyk31, Kazia, aszka, Saramago, loret1, Jot lubią tę wiadomość

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justin, wez wykresy ale nie kazdy gin potrafi je odczytac.
    Nie pamietam czy mialas juz badania hormonalne i badanie nasienia meza? Jesli nie to o to pytaj, a jesli tak, to HSG sie klania.
    Kilka monitoringow by sie przydalo zeby zobaczyc czy masz owulke i czy jajka pekaja. To tak na poczatek :P A i nie daj sie zbyc, bo lata leca, sama wiesz :/
    Kciuki za wizyte :)

Jastin76, Moko, MoBo, Storczyk31 lubią tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Jastin76 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Justin, wez wykresy ale nie kazdy gin potrafi je odczytac.
    Nie pamietam czy mialas juz badania hormonalne i badanie nasienia meza? Jesli nie to o to pytaj, a jesli tak, to HSG sie klania.
    Kilka monitoringow by sie przydalo zeby zobaczyc czy masz owulke i czy jajka pekaja. To tak na poczatek :P A i nie daj sie zbyc, bo lata leca, sama wiesz :/
    Kciuki za wizyte :)

Kompletnie nic nie miałam , żadnych badań ... mąz tez nie miał...
    dziekuję kochana <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 16:05

She Wolf lubi tę wiadomość

• Lago Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podpowiedzcie jak mam uzyskac od lekarza dokumentacje. W skrocie napisze, ze chce zmienic gina, gdyz ten wlasciwie zlecil mi tylko 2 badania i saminogram meza. Robilam u niego monitoring cyklu i generalnie stwierdzil, ze skoro nie udaje nam sie zajsc w ciaze to najlepiej do kliniki uderzac, bo nie jestem juz mloda...Monitoring u niego to tylko 2 spotkania w cyklu. Najpierw oglada jajo i zawsze twierdzi, ze owulacja bedzie dzis lub jutro, kolejna wizyta to kilka dni pozniej zeby zobaczyc czy jajo peklo. Jak pytam o wielkosc pecherzyka to twierdzi, ze jest "owulacyjny", endo zreszta tez. Po drugim monitoringu powiedzialam mu, ze chce miec dokumentacje "leczenia", to stwierdzil ze jak zrobimy caly monitoring to mi da opis. Stwierdzilam ok, skoro juz 2 miechy bule kase to jeszcze miesiac pojde. Wczoraj, to myslalam ze mu walne. Oczywiscie jajo i endo "owulacyjne". prosze przyjsc w piatek albo wtorek (za tydzien). Mowie mu znow, ze chce dokumentacje a on swoje, ze da mi opis jak zrobimy hsg bo to nastepny krok.Kurde ja juz wybralam lekarza u ktorego bede robic HSG, poza tym mam umowiana wizyte u innego lekarza i babka kazala mi przyniesc dokumenty. Wczoraj pytam gina czy dalej mam brac Bromergon a on do mnie " to moze juz odstawimy co?"!!!! To ja mam wiedziec??? I co ja mam teraz umawiac sie z nim na wizyte i bulic 130 zeta zeby dal mi dokumenty?? Znacie sie na prawach pacjenta? Ja generalnie juz nie chce do niego chodzic na wizyty, ale musze zdobyc te papiery, bo wyjdzie na to ze pol roku "leczylam sie" a nie mam na to zadnej podkladki. No masakra jakas....

• Jastin76 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam te Wasze wszystkie "spotkania" z tymi "konowłami" to az strach górą u człowieka aby nie trafił na podobnego lub gorszego :-(

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastin76 wrote:
    Kompletnie nic nie miałam , żadnych badań ... mąz tez nie miał...
    dziekuję kochana <3

Rozumiem wiec popros o skierowanie na : FSH, LH, Prolaktyne, Estradiol, Progesteron, TSH, fT4. Jak bedzie dobry to moze Ci da tez na Testosteron i DHEA-S? No i wiadomo, badanie nasienia. A potem monitoring i HSG. Polecami rowniez zrobic AMH, ale na to nie daja skierowania :/

Storczyk31 lubi tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Jastin76 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Rozumiem wiec popros o skierowanie na : FSH, LH, Prolaktyne, Estradiol, Progesteron, TSH, fT4. Jak bedzie dobry to moze Ci da tez na Testosteron i DHEA-S? No i wiadomo, badanie nasienia. A potem monitoring i HSG. Polecami rowniez zrobic AMH, ale na to nie daja skierowania :/

Oki , DZIEKUJE <3 <3
    Spisałam wszystko i zobacze co bedzie mówił na wstepie.

• pierwiastka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastin76 wrote:
    Oki , DZIEKUJE <3 <3
    Spisałam wszystko i zobacze co bedzie mówił na wstepie.
    jeżeli idziesz na NFZ to nie chcę Cie rozczarować ale pewnie odeśle do rodzinnego a jeśli prywatnie przed zrobieniem badań sprawdz czy gdzieś indziej niż w labie ze zlecenia nie zrobisz taniej, często jest opcja kupna pakietu badań on-line z dużą zniżką, np alab tak ma

spisz pytania na kartce i nie mów że się staracie pół roku tylko że rok i nie daj się spławić że jeszcze tyle czy tyle masz czekać, zapytaj o konkretny plan na najbliższe cykle a jak zaleci relaks i czerwone wino to szukaj innego

kciuki trzymam żeby jednak lekarz z prawdziwego zdarzenia się trafił! &&&

MoBo, Jastin76, Kazia, jusst, Moko lubią tę wiadomość

jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastin76 wrote:
    Dziewczyny jutro ide godz 8:45 trymajcie kciuki aby nic groźnego sie nie wykluło :-/ mam stresa ;-)
    mowie wczoraj mojemu co bedzie jesli w ogóle nie bedziemy mogli mieć dzieci :-\
    typowa meska odpowiedz padła ... to sie później będziemy martwić :-D

ja raczkuje w temacie ... dlatego w tych poważnych tematach sie nie wypowiadam i Wam nie doradzam.. :) ale WAS bardzo prosze o doradzenie mi :-)
    powiedzcie czy mam coś zabrać ze sobą np wykres/y ?
    jakieś konkrety mam żądać od niego czy po prostu iść i słuchać co zleci ?

A na jakiej podstawie Ci to moze powiedziec?
    Teraz lekarz sie nie bedzie raczej znal na wykresach - ale sprobuj moze jakiegos 'idealnego' znalazlas.
    Badania: progesteron, estriadol, prolaktyna, tarczycowe (TSH, T4, T3 i te inne...) FSH, LH (to dwa razy raz 3-5 dniem cyklu i pozniej 7-8 po owulacji sie robi - wtedy widac jak sie hormony zmieniaja)
    niech popatrzy i powie czy jajo widac na ktorym jajniku, jakie w rozmiarze, jakie endometrium i ile ma.
    Jak She mowi badania nasienia trza zrobic.
    No zdaj relacje :)

Jastin76, Storczyk31 lubią tę wiadomość

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o juz dziewczyny napisaly :P

Hihi kolega mnie rozproszyl podczas pisania :)

Jastin76, Storczyk31 lubią tę wiadomość

l22ndf9her11uere.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lago wrote:
    Dziewczyny podpowiedzcie jak mam uzyskac od lekarza dokumentacje. W skrocie napisze, ze chce zmienic gina, gdyz ten wlasciwie zlecil mi tylko 2 badania i saminogram meza. Robilam u niego monitoring cyklu i generalnie stwierdzil, ze skoro nie udaje nam sie zajsc w ciaze to najlepiej do kliniki uderzac, bo nie jestem juz mloda...Monitoring u niego to tylko 2 spotkania w cyklu. Najpierw oglada jajo i zawsze twierdzi, ze owulacja bedzie dzis lub jutro, kolejna wizyta to kilka dni pozniej zeby zobaczyc czy jajo peklo. Jak pytam o wielkosc pecherzyka to twierdzi, ze jest "owulacyjny", endo zreszta tez. Po drugim monitoringu powiedzialam mu, ze chce miec dokumentacje "leczenia", to stwierdzil ze jak zrobimy caly monitoring to mi da opis. Stwierdzilam ok, skoro juz 2 miechy bule kase to jeszcze miesiac pojde. Wczoraj, to myslalam ze mu walne. Oczywiscie jajo i endo "owulacyjne". prosze przyjsc w piatek albo wtorek (za tydzien). Mowie mu znow, ze chce dokumentacje a on swoje, ze da mi opis jak zrobimy hsg bo to nastepny krok.Kurde ja juz wybralam lekarza u ktorego bede robic HSG, poza tym mam umowiana wizyte u innego lekarza i babka kazala mi przyniesc dokumenty. Wczoraj pytam gina czy dalej mam brac Bromergon a on do mnie " to moze juz odstawimy co?"!!!! To ja mam wiedziec??? I co ja mam teraz umawiac sie z nim na wizyte i bulic 130 zeta zeby dal mi dokumenty?? Znacie sie na prawach pacjenta? Ja generalnie juz nie chce do niego chodzic na wizyty, ale musze zdobyc te papiery, bo wyjdzie na to ze pol roku "leczylam sie" a nie mam na to zadnej podkladki. No masakra jakas....

Ja slabo Ci pomoge. Wydaje mi sie, ze juz nie ma co do niego isc.
    Wyniki badan mam nadzieje, ze masz to idz z nimi do nowej ginki. Powiedz jej, ze nic nie masz i nawet lepiej niech zacznie od nowa to bedziesz miala lepszy obraz, bo jak widac nic sie od terazniejszego gina nie dowiedzialas.

Storczyk31, Jastin76, Moko lubią tę wiadomość

l22ndf9her11uere.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwiastka wrote:
    jeżeli idziesz na NFZ to nie chcę Cie rozczarować ale pewnie odeśle do rodzinnego a jeśli prywatnie przed zrobieniem badań sprawdz czy gdzieś indziej niż w labie ze zlecenia nie zrobisz taniej, często jest opcja kupna pakietu badań on-line z dużą zniżką, np alab tak ma

spisz pytania na kartce i nie mów że się staracie pół roku tylko że rok i nie daj się spławić że jeszcze tyle czy tyle masz czekać, zapytaj o konkretny plan na najbliższe cykle a jak zaleci relaks i czerwone wino to szukaj innego

kciuki trzymam żeby jednak lekarz z prawdziwego zdarzenia się trafił! &&&

Wlasnie!!!!!! Pierwiastka ty to masz leb!
    o podstawach zapominamy :P nie dac sie splawic i konkretny plan.

Storczyk31, Jastin76, jusst lubią tę wiadomość

l22ndf9her11uere.png
  • pierwiastka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lago, dokumentacja medyczna jest twoją własnością i zwykle panie z rejestracji wydają kopie albo wysyłają na adres wskazanej przychodni, nie daj się odesłać z kwitkiem!

albo zacznij od nowa, może to nawet lepsza opcja bo się nowa gin nie będzie niczym sugerowała

Storczyk31, MoBo, Jastin76, jusst, Saramago, Moko lubią tę wiadomość

• Lago Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo wrote:
    jak widac nic sie od terazniejszego gina nie dowiedzialas.

e no co Ty, dowiedzialam sie ze pecherzyk i endo ma owulacyjne, ze jak ktos powie ze wyleczy mi meza (wyniki wcale nie sa straszne) to chce mnie naciagnac na kase, ze jak chce to moge odstawic bromka a przede wszystkim to sie dowiedzialam, ze jestem juz stara i wlasciwie to szkoda czasu na naturalne zajscie......co za palant! A Wy dziewczyny zawsze dostajecie wydruk USG z opisem?. Tak sie wczoraj wkurzylam na niego ze chyba mi prolaktyna skoczyla:)

MoBo, Jastin76, jusst lubią tę wiadomość

• Lago Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zawalcze z nim ja pojde w piatek na ocene cyklu i nie wyjde dopuki mi nie da tych papierow. Najbardziej zalezy mi na tym monitoringu, bo nie chcialabym zeby nowy lekarz znow przez 3 miechy mnie monitoringiem zwodzil, szczegolnie ze owulacje mam. On chyba nie wie co ze mna zrobic, bo wyglada jakby chcial sie mnie pozbyc...heheheh. A zapytalam go wczoraj co lepsze Sono HSG czy tradycyjne, to powiedzial ze to drugie. Jak myslicie? To tradycyjne mnie przeraza,a Sono jest chyba mnie drastyczne

• pierwiastka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo wrote:
    Wlasnie!!!!!! Pierwiastka ty to masz leb!
    o podstawach zapominamy :P nie dac sie splawic i konkretny plan.
    hehehhe
    zebym ja to wiedziala od razu :D

MoBo lubi tę wiadomość

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uściślając odpowiedź pierwiastki, dokumentacja jest własnością poradni więc na oryginał nie ma co liczyć, ale poradnia ma obowiązek na życzenie pacjenta wydać kopię dokumentacji.

jusst, Moko lubią tę wiadomość

4 IUI :-(
    25.03.2016 ICSI :-(
    17.06.2016 ICSI :-(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lago wrote:
    Chyba zawalcze z nim ja pojde w piatek na ocene cyklu i nie wyjde dopuki mi nie da tych papierow. Najbardziej zalezy mi na tym monitoringu, bo nie chcialabym zeby nowy lekarz znow przez 3 miechy mnie monitoringiem zwodzil, szczegolnie ze owulacje mam. On chyba nie wie co ze mna zrobic, bo wyglada jakby chcial sie mnie pozbyc...heheheh. A zapytalam go wczoraj co lepsze Sono HSG czy tradycyjne, to powiedzial ze to drugie. Jak myslicie? To tradycyjne mnie przeraza,a Sono jest chyba mnie drastyczne
    sono hsg takie same, rtg robia tylko na NFZ. A co do dokumentacji to jak Ci nie dawał przy okazji wizyty wydruku to i nie wpisał w karte, ale jezeli chodzilas do niego na NFZ to nic dziwnego. Ja chodziłam prywatnie i miałam na kazdej wizycie podany rozmiar endo, jakosc endo, czy np 3 liniowe, jaki pecherzyk, itd.

• Saramago Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej... wróciłam.

No i mam cykl bezowulacyjny. Plus jest taki, że nie widziała jakiś nieprawidłowości po stymulacji, torbieli też nie (jeszcze).
    Prawy jajnik - nie ma żadnych pęcherzyków. Na lewym dwa 6mm i 13 mm nie ma szans na pęknięcie raczej (chociąz godzinę później moja mongolska aku postawiła mi igły na szybkie rośnięcie i pęknięcie :))))))) )

Co do endometriozy to babeczka mówiła, że to jest na dwoje babka wróżyła. Bo jeśli widział endomende to powinien wyciąć kawałek, jeśli nie wyciął to albo uznał, że małe i nie ma potrzeby, albo może ogniska przypominały endomendę bo może to jakiś stan zapalny był np spowodowany torbielą i że jeśli widział na 100% to powinno być na karcie pacjenta obok niepłodności pierwotnej i torbieli, endometrioza. a nie było. Lub po prostu kolejny konował w moim życiu co by mnie nie zaskoczyło. Jednak babeczka powiedziała, że ona by nie robiła kolejnej laparoskopii, nie ryzykowała by rezerwą tylko że mam przycisnąć lekarza z parensa o informacje czy są jakieś protokoły w przypadku endometriozy, czy coś zmieniłby w stymulacji zakładając opcję że jest ta endometrioza. Wg niej w przypadku i tak podchodzenia do ICSI nie zmienia to sposobu leczenia bo właśnie ICSI stosuje się przy endometrozie ale o tym powinien powiedzieć mi lek.z kliniki....

no i w sumie tyle.
    wróciłam do domu i nie wiem czy USG mnie tak podrażniło, czy to aku ale kurde ból i kłucia takie, że ruszyć się nie mogę. nie wiem o co chodzi :/

Lago jak dziewczyny pisały, dokumentacja jest Twoją własnością i nie ma prawa nie wydać kopii. W większości przypadkach wyniki usg są wydawane Tobie, chociaż jak chodziłam na NFZ to tylko na życzenie. Prywatne gabinety od razu drukują dwie kopie.

Moko, MoBo lubią tę wiadomość

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • Moko Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Largo, widzę, że jesteś kolejną ofiarą naszej wspaniałej służby zdrowia. No przykro mi bardzo. Też uważam, tak jak dziewczyny, że kopię dokumentacji medycznej muszą Ci wydać. Tylko czy Ty koniecznie musisz z nim rozmawiać na ten temat, a nie po prostu iść na recepcję i to poprosić. Wydaje mi się, że jeśli nie ma wydruków usg, to chociaż powinien opisać w Twojej karcie każde z nich.

Saramago, to chyba konkretna ta babeczka, z tego co piszesz. Mnie na początku też się wydawało, że najlepiej jakbyś zrobiła kolejny zabieg, ale głupia nie pomyślałam o rezerwie jajnikowej, a tu nie możesz sobie pozwolić na dodatkową stratę.
    Ja często czułam po usg czy wizycie u gin taki dyskomfort, więc mogło Cię coś podrażnić rzeczywiście, no albo aku tak na Ciebie działa. Może dobrze zaczarowała te igiełki i jajeczka rosną?

Jastin trzymam mocno kciuki i nie stresuj się biedna. Też polecam karteczkę z pytaniami, bo bez niej na pewno zapomnisz czegoś o innych rzeczach napisały już nasze forumowe ekspertki, pod czym się podpisuję:P Co do wykresów, to ja proponuję zrobić jak z moją byłą gin. Miałam przygotowane wydruki, ale jak tylko jej powiedziałam, że prowadzę taką obserwację, nie była tym w ogóle zainteresowana, uważając to zapewne a głupotę. Tak więc powiedz, że masz i zobaczysz jaka reakcja.

Powodzenia Dziewczynki i siły Wam życzę <3

Storczyk31, Saramago lubią tę wiadomość

‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ