X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Ania1602 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phyllis wrote:
    Aniu, termin @ około 18 sierpnia + ok. 7dni (hsg w 7,8 lub 9 dc). Oby doktor wrócił do tego czasu.
    Upsss... To może być kiepsko, bo on idzie od 16 albo 17. Nie wiem na jak długo.

* Czerwiec 2014 Aniołek :(
    * Czerwiec 2015 Aniołek :(
    Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * 19.09. transfer :(
    * 24.10. crio :(
    * 27.12. crio :) Bhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202 :) ; 26dpt <3
    * TP 12.09.2017r.
    * 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka <3
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phyllis, dzięki, żeś ten artykuł ś.p. Grygi znalazła. Przeczytałam cały. A zatem wynika z niego, że sama mutacja MTHFR nie jest wskazaniem do heparyny. Ale wynika z niego też, że zasadne jest podawanie większych ilości kwasu foliowego i że forma zmetylowana faktycznie może nie mieć znaczenia...

"Warto spojrzeć na mutację genu MTHFR w innym aspekcie – mutacja ta może upośledzać przemiany kwasu foliowego do aktywnych metabolitów, niezbędnych dla zapewnienia prawidłowych podziałów komórkowych zwłaszcza w kontekście rozwijającego się zarodka [34]. Dlatego w takiej sytuacji wydaje się być zasadna suplementacja wyższymi dawkami kwasu foliowego."

Hmm... co tu teraz robić z tym kwasem..?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2016, 23:18

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego artykulu...Gryga mi go wydrukował jako info,po czym w trakcie rozmowy zapewnił mnie ze w 95% za poronienie odpowiada moja mutacja,czyli zaprzeczenie tego co w artykule.Nastepnie po przeptowadzonym wywiadzie stwierdził ze nie mam wskazan do clexane co nie znaczy ze moje alergie zwiàzane z krzepliwoscà bo owe mialam trzy razy nie są wskazaniem do podawania leków przeciwzakrzepowych w postaci zastrzyków czy innych pochodnych leków w okreslonym czasie.Badania nie wykazaly trombofili ani problemów z zespolem antyfofolipinowym jednak zauwazalne są czasowe ogniska choroby zakrzepowej o nieznanym na razie podlozu.Ogólnie bez wskazan do clexane za to zaznaczył ze kwas foliowy 5mg wraz z formà metylowà wskazane do prawidlowego rozwoju ciązy przy owej mutacji-zaprzeczenie :-)
    Kolejnym zaprzeczeniem bylo...kolezanka z innego wątku po kolejnym poronieniu otrzymała polecenie podawania clexan zaraz po pozytywnej becie a nawet jesli dlugo podrózuje w pozycji siedzàcej i przy kazdym locie samolotem majàc jedynie dwie mutacje i wykluczenie APS,trombofilii.
    Moze wiele interesujàcych artykułow Gryga miał,ale wizyty i wskazania czesciowo nie pokrywają sie z tym wszystkim.
    Mój gin zalecił clexane,poniewaz zmiany jakie zachodzą w ciàzy mogà byc takze zmianami trombofili nabytej,sama mutacja moze byc wskaznikiem.
    Oststnio bylam u innego gina w zastepstwie kiedy nie moglam dojechac na monit do kliniki i tez wspomnialam o mutacji(choc nie powiedzialam której)to lekarz powiedzial ze wskazany przy mutacjach kwas foliowy 5mg i forma metylowa oraz clexane w ciàzy,wiec nawet nie mówiàc o takich wskazanisch przez mojego gina on równiez był swiadom zagrozenia jakie niosą mutacje.
    Na wątku "zaczynamy znowu starania" kazda dziewczyna z mutacjami ma clexane ewentualnie encorton do tego,jesli któras z mutacją nie ma clexane a znów poroni od razu przy nastepnej wskazanie ma do podawania clexane.Dzièki temu wiele dziewczyn moze cieszyc sie dobrze rokujàcà ciàzą.Niestety minusem jest to iz nie majàc potwierdzonego APS lub trombofili clexan majà bez refundacji.
    Oczywiscie są dziewczyny którym i clexane nie pomoze,bo niestety to nie cudowny lek,jednak czesto pomaga.Niestety immunologia to szeroki temat i młody,wiele jeszcze nie zostało odkryte,ten kierunek wciąz sie rozwija.

Ylya lubi tę wiadomość

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak można stwierdzić istnienie choroby zakrzepowej (nie w wynikach tylko w objawach)? Czym się objawiały u Ciebie alergie związane z krzepliwością i czasowe ogniska choroby zakrzepowej?

U mnie wszystkie badania związane z trombofilią i APS wyszły ujemne poza jednym: p/c/ p. fosfatydyloserynie IgG (15,53 przy normie do 11) i gin powiedział, że mam wskazanie do refundacji clexane dzięki temu wynikowi. Też mi zalecał clexane już od pozytywnego testu. Ale czy to miało coś wspólnego z mutacją MTHFR to nie wiem.

U mnie prawda taka, że jak brałam kwas foliowy to homocysteinę miałam na poziomie ok 10, a odkąd biorę metafolinę, mam 7,1-8. Choć nie wiem, czy tylko to ma wpływ.

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • pierwiastka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry z rana ;-) miałam ambitny plan spać dzisiaj do południa ale mój małżon podstępna bestia zrobił moją ulubioną kawę i tak pachnie że musiałam wstać!

Nie udzielam się bo amok przeprowadzki, kupowania mebli, ich składania, ustawiania, upychania wszystkiego... No jednym słowem roboty tyle że dni przelatuja mi z prędkością światła, ale pozytw jest taki że za 2 tygodnie koniec przeprowadzki :-)

Z tego wszystkiego nawet nie wiem który to dzień cyklu i w sumie strasznie mi z tego powodu wszystko jedno ;-)

Pozdrawiam wszystkie serdecznie!

Ylya, Ania1602, Moko, krycha.stara, jusst lubią tę wiadomość

jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

http://static.pokazywarka.pl/i/6826528/499711/fb-img-1468653121111.jpg

Alisa, Ania1602, Moko, Goya77 lubią tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya u mnie ta alergia objawia sie tym ze zaczynają swędziec nogi rèce,drapie delikatnie ale one szybko czerwienieją a za jakis czas robią się wielkie sine placki.W efekcie po paru godzinach moje nogi i rèce wyglądają jakby mnie ktos pobił,skopał.Czy to alergia to tez nie wiadome,trzeba byloby to zbadac w tym czasie kiedy to sie dzieje,a jest to wlasciwie niemozliwe.Po podaniu leków przeciwzakrzepowych,zastrzyków 3-4 dni wszystko znika.Lekarzowi wydawalo sie ze to cos z krwią musi byc,reakcjs ns leki bardzo dobra,ale badania na krzepliwosc nic nie wykazaly a nikt nie zasugerował badan na APS czy trombofilie czy nawet inne choroby związane z krwią.Ostatnia taka pseudo alergia miala u mnie miejsce 4 lata temu,jak na razie spokój.

Ylya lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Phyllis Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, czyli doktorek wystawia mnie do wiatru z hsg :(

Jagna, to dziwne, ze Gryga mówił cos sprzecznego do info z artykułu. Wiem jednak, ze jego opinia z tego artykułu pokrywa się z opiniami ekspertów na Naszym Bocianie, czyli problemem nie jest heterozygota, lecz homozygota i tu trzeba kontrolować homocysteine i przyjmować wyższe dawki kwasu foliowego i b12. Podjęłam decyzje o konsultacji z genetykiem, może on cos mi wyjaśni.

Pierwiastko, dawno Cię nie było - udanej przeprowadzki życzę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2016, 09:42

Ylya, Ania1602 lubią tę wiadomość

Wiktoria 2004, Adrian 2009, [*] 24.10.2014, Laura 2019

"Nie rezygnuj na 5 minut przed cudem" ❤️
    km5sdf9hv11x35hq.png
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phillis, byłam dziś na wizycie to podpytałam gina. Potwierdził, że heterozygota w ogóle nie jest problemem, nic się z jej powodu nie zaleca szczególnego. Przy homozygocie trzeba kontrolować w ciąży homocysteinę i podawać większe dawki kwasu. Z clexanem powiedział, że jak są faktycznie wskazania i to nie od testu tylko około od 10 tygodnia. Że to też nie jest ot taka sobie witaminka, tylko trzeba być przy tym ostrożnym, bo można narobić szkód. W moim przypadku będziemy rozważać dawkę 0,4. Od encortonu i acardu się odchodzi ponoć.
    Poza tym zmniejszył mi dawkę letrozolu do jednej tabletki i zlecił badanie progesteronu w 21 dc i raczej będzie to cykl bez dupka. Do IUI przymiarka na wrzesień, bo teraz jestem półtora miesiąca w rozjazdach i nie ma jak.. Więc chyba ten sierpniowy cykl troszki odpuszczę i spróbuję się oduzależnić od ovf, choć na bank będę podglądać, choćby jednym okiem, co u Was.

Ania1602, Moko, Phyllis, Goya77 lubią tę wiadomość

• Ania1602 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phyllis nie wiem kochana. Mi jego urlop też pokrzyżował plany. A może ma tylko tydzień urlopu... Najlepiej będzie jak dostaniesz @, zadzwonisz to dziewczyny Ci powiedzą. Ja nie pytałam, bo on szybko między pacjentkami przekazywał mi informacje, a my spotkamy się dopiero we wrześniu.

Phyllis lubi tę wiadomość

Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * TP 12.09.2017r.
  • Phyllis Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, dziękuje. Tak zrobię, poczekam do @ i zadzwonię.

Ylya, dzięki za info, trochę się uspokoiłam, bo już zaczynałam myśleć, ze opinie mojego lekarza i opinie znalezione w internecie są z kosmosu ;) Widzę, ze masz plan działania, trzymam kciuki :)

Ania1602, Ylya lubią tę wiadomość

km5sdf9hv11x35hq.png
  • Seniorita24 Debiutantka

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. W styczniu skończyłam 35 lat i staramy się o dziecko od 12 lat. Przeciwskazań nie ma. Jestem osobą która mało udziela się na forach. Pozdrawiam Was serdecznie

Ania1602, Ylya, krycha.stara, karina76 lubią tę wiadomość

• Phyllis Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seniorita, witaj :) Przeciwskazań nie ma, czyli rozumiem, że niepłodność idiopatyczna?

krycha.stara lubi tę wiadomość

km5sdf9hv11x35hq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seniorita24 wrote:
    Witam. W styczniu skończyłam 35 lat i staramy się o dziecko od 12 lat. Przeciwskazań nie ma. Jestem osobą która mało udziela się na forach. Pozdrawiam Was serdecznie
    witaj jestescie obydwoje przebadani od a do zet?

krycha.stara lubi tę wiadomość

• Ania1602 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Seniorita24 :) Napisz coś więcej o sobie. Skąd jesteś, czy się gdzieś leczysz, jakie badania robiliście itd.

Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * TP 12.09.2017r.
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seniorita24, czołem! Obyśmy Ci tu szczęście przyniosły!

lisc-koniczyny-ruchomy-obrazek-0086.gif

Seniorita24 lubi tę wiadomość

Wysłany: 14 sierpnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za bardzo ciepłe przyjęcie. Miałam badania hormonalne i wyszło wszysto dobrze. Mąż ma przebadane samolotyi wszystko jest ok. Jestem po 3 operacjach usuwania torbieli endometrialnych i surowiczych. Mam niedoczynność tarczycy. Ale lekarze uważają że mam wzorowe jajeczkowanie. Bez zadnego problemu powinnam zajść w ciazę. Podczas każdej operacji miałam robioną drożność jajowodów iwszystko jest super. Tworzę tyle jajeczek że powinnam zajść w ciazę bliźniaczą. I przyznam się palę fajki :-(
    Teraz ostatnią miałam 11 lipca i biorę dzisiaj ostatni Clostilbegyt.

krycha.stara, Ania1602, Ylya lubią tę wiadomość

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seniorita witaj :-) powodzenia,z nami bedzie razniej.Ja na pierwszym cyklu z clo zaszlam ale poroniłam,potem jeszcze trzy cykle na clo i nic,teraz jestem drugi cykl na letrozole moze jeszcze uda mi sie zaciàzyc na zwyklej stymulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2016, 13:15

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya,czyli jednak clexane wchodzi w gre :-) Co wizyta to cos nowego.Jak nie popytasz to zero info,ach ten Kubuś

Ylya lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png

Wysłany: 14 sierpnia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od samego początku bycia z Mężem nigdy nie używałam zabezpieczenia. Nigdy nie korzystałam z pomocy invitra :-(

‹‹ 892 893 894 895 896 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ