Forum Starając się po 35 roku życia Bycie mamą maluszka, drugi raz, po dluzszej przerwie
Odpowiedz

Bycie mamą maluszka, drugi raz, po dluzszej przerwie

Oceń ten wątek:
  • Mania12 Autorytet
    Postów: 694 480

    Wysłany: 31 października 2019, 07:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki szatka83 trzymam kciuki za Twoje starania! Jestem już po pierwszej wizycie w klinice, dr robi wrażenie konkretnego fachowca... czas pokaże czy to prawda ;) Lekarz po zapoznaniu się z naszą historią ustalił, że najlepiej od razu podejść do IUI, skoro miałam już monitorowane cykle na clo i nie dało to żadnego efektu. Dostałam spory wykaz badań dla mnie i mężulka oraz aromek do stymulacji 4-8 dc, mam się pojawić z wynikami między 10-12 dc i będziemy działać :) wiem, że za pierwszym razem nie mam co liczyć na cud, ale uspokaja mnie, że w końcu zajął się nami specjalista - to dodaje mi wiary. A poza tym wszyscy w naszej rodzince czyli ja, małżonek, córcia i nawet zmarły synek jesteśmy urodzeni we wrześniu, czyli powinno nam się udać w ...grudniu :-P

    Kit lubi tę wiadomość

    Dzieli nas tylko czas...
    37 l.
    09.2012 - córcia ❤️
    01.2018 -początek starań o rodzeństwo
    09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
    10.2019 - Invimed Wrocław
    10.2019 - AMH 1,69
    12.2019 - drożność - ok
    20.12.2019 - 1 IUI - beta 0,2 :-(
    18. 01.2020 - 2 IUI -beta 1,2 :-(
    02.2020 - I IVF - protokół krótki: punkcja 14.02.2020- 3 komórki, 2 zarodki; transfer 17.02.2020 3dniowca 🙏🤞🍀 11dpt - 104,16 mlU/ml; 14 dpt - 409,40 mlU/ml, prog. 26,24 ng/ml; 17 dpt - 1089,78, 23 dpt- 2265,55, prog.28,85, 31dpt -❤️ , 38 dpt -💔 7/8 tc
    ...w poczekalni jeden 3dniowy ❄️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 października 2019, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na razie starania zawiesxone bo czekam co powie immunolog za dwa tygodnie.Nie moge sie doczekac tak bardzo chcialabym juz zaczac bo to stanie w miejscu mnie dobija.Tez jestem spokojniejsza bo wiem ze specjalizuje sie w poronieniach i jestem dobrej mysli bo w koncu musi sie udac!!

  • Aoli Debiutantka
    Postów: 13 5

    Wysłany: 5 listopada 2019, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanikai wrote:
    Czesc dziewczyny,jak w temacie...jqk to jest, plusy i minusy:) synkq urodzilam w wieku 27 lat,udalo sie w 3 cyklu. Obecnie mam 35, syn 8 i obudzilam sie! Wczesniej ciagłe odkladanie, a teraz, to chyba ten moment. Od paru tygodni, budze sie, zasypiam z ta myslą. Odstawilam tabletki, czekam na normalny okres, bo nawet nie wiem, jak u mnie obecnie z cyklami, cale zycie mialam nieregularne. Tabletki bralam niecale 2 lata. Mąz nieco zaskoczony moja decyzja, narazie sam nie wie co o tym myslec. Nie jest stanowczo na nie, ale tez nie jest do konca na tak, ze to teraz. Czuje,ze jesli nie sprobuje, bede tego zalowac. Mamy nieco "odchowanych" juz dzieci opowiedzcie jak to z tym u Was? Jak znosicie ciąze i potem opieke na malenstwem? Jak to jest przezyc to wszystko jeszcze raz? Czy to byla dobra decyzja?

    Witaj ja mam 39 syna mam 6 letniego urodziłam go w wieku 33 lat Teraz właśnie staram się o następnym i też mam problem na przykład w tym cyklu bardzo wielka niewiadoma dla mnie i po raz pierwszy coś takiego mnie spotkało Szukam jakiejkolwiek odpowiedzi Może któraś mi coś poradzi powie doradzi Otóż cykl rozpoczęłam 9 października owulacja niby wystąpiła 15 bez żadnych objawów owulacyjnych tylko testy owulacyjne dodatnie potem w 19 dniu cyklu kolejny plus na teście owulacyjnym i w 20 to samo 22 przyjechał mój partner także byłam coś między nami i bóle owulacyjne 19 i 20 strasznie lewego jajnika 6 powinnam mieć listopada miesiączkę czyli jutro A przedwczoraj miałam z kłucia macicy z lewej strony dziewczyny poratujcie Co myślicie o tym bo ja już nie wiem

    4Cykl staram o rodzienstwo 😘
  • adriette Ekspertka
    Postów: 187 226

    Wysłany: 6 listopada 2019, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aoli wrote:
    Witaj ja mam 39 syna mam 6 letniego urodziłam go w wieku 33 lat Teraz właśnie staram się o następnym i też mam problem na przykład w tym cyklu bardzo wielka niewiadoma dla mnie i po raz pierwszy coś takiego mnie spotkało Szukam jakiejkolwiek odpowiedzi Może któraś mi coś poradzi powie doradzi Otóż cykl rozpoczęłam 9 października owulacja niby wystąpiła 15 bez żadnych objawów owulacyjnych tylko testy owulacyjne dodatnie potem w 19 dniu cyklu kolejny plus na teście owulacyjnym i w 20 to samo 22 przyjechał mój partner także byłam coś między nami i bóle owulacyjne 19 i 20 strasznie lewego jajnika 6 powinnam mieć listopada miesiączkę czyli jutro A przedwczoraj miałam z kłucia macicy z lewej strony dziewczyny poratujcie Co myślicie o tym bo ja już nie wiem
    Ten 15 to dość wcześnie na owulację (no chyba, że masz takie wczesne owulacje).Testy czasem można źle zinterpretować. Pewnie bardziej prawdopodobne, że wystąpiła w okolicach 19-20, skoro były dodatkowe objawy. Mierzysz temperaturę? Jeśli o mnie chodzi to z objawami bywa różnie. Były cykle, w których miałam sporo objawów "ciążowych ", a jednak ciąży nie było. Za to w cyklu, w którym się udało nie miałam absolutnie żadnych.

    Aoli lubi tę wiadomość

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 listopada 2019, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie zaczynaja sie dni plodne ale i tak nie mozemy sie starac bo musze czekac na wizyte u immunologa i wtedy zobaczymy co on postanowi.Jestem wsciekla ale i bezsilna nie moge przebolec tego cyklu bo dla mnie kazdy miesiac na wage zlota.

  • Mania12 Autorytet
    Postów: 694 480

    Wysłany: 6 listopada 2019, 14:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba pierwszy raz w życiu nie mogę doczekać się @ ...chcę jak najszybciej rozpocząć stymulację :) Wiem, że IUI ma małe szanse powodzenia i że nawet IVF udaje się najczęściej przy 3 transferze, wiem to wszystko ...ale i tak jakoś mi lżej na sercu i podchodzę bardziej pozytywnie wiedząc, że robię badania, szukam przyczyn, podejmuję próby, walczę! Jestem z tych co nie lubią siedzieć z założonymi rękami i się nad sobą użalać, wolę działać, bo wiem wtedy, że choć troszkę panuję nad swoim życiem ... i pewnie dlatego mój M jest ze mną, bo mu organizuję życie i niczym nie musi się martwić hehe - poza mną oczywiście :)
    A jak się nie uda ... no cóż mam piękną, zdrową córkę - czy to mało :-P
    Najgorsze to za mocno się nakręcić, żyć od cyklu do cyklu - też tak miałam i o mało nie skończyło się kryzysem małżeńskim - to działa na nasze starania 100 razy gorzej, niż wszystkie schorzenia razem wzięte:/ Zresztą rozmawialiśmy już z mężem o adopcji, jest tyle dzieci które czekają na miłość :-)

    Grunt to nie tracić nadziei i tego życzę nam wszystkim kochane :)

    Kit lubi tę wiadomość

    Dzieli nas tylko czas...
    37 l.
    09.2012 - córcia ❤️
    01.2018 -początek starań o rodzeństwo
    09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
    10.2019 - Invimed Wrocław
    10.2019 - AMH 1,69
    12.2019 - drożność - ok
    20.12.2019 - 1 IUI - beta 0,2 :-(
    18. 01.2020 - 2 IUI -beta 1,2 :-(
    02.2020 - I IVF - protokół krótki: punkcja 14.02.2020- 3 komórki, 2 zarodki; transfer 17.02.2020 3dniowca 🙏🤞🍀 11dpt - 104,16 mlU/ml; 14 dpt - 409,40 mlU/ml, prog. 26,24 ng/ml; 17 dpt - 1089,78, 23 dpt- 2265,55, prog.28,85, 31dpt -❤️ , 38 dpt -💔 7/8 tc
    ...w poczekalni jeden 3dniowy ❄️
  • Aoli Debiutantka
    Postów: 13 5

    Wysłany: 6 listopada 2019, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Ten 15 to dość wcześnie na owulację (no chyba, że masz takie wczesne owulacje).Testy czasem można źle zinterpretować. Pewnie bardziej prawdopodobne, że wystąpiła w okolicach 19-20, skoro były dodatkowe objawy. Mierzysz temperaturę? Jeśli o mnie chodzi to z objawami bywa różnie. Były cykle, w których miałam sporo objawów "ciążowych ", a jednak ciąży nie było. Za to w cyklu, w którym się udało nie miałam absolutnie żadnych.
    No właśnie jestem bardzo ciężko stwierdzić z reguły tak miałam ale ty dodatkowe drugiej klasy po prostu coś nie wiem nie wiem dlaczego w ogóle tak było póki co miesiączki jeszcze nie mam za to dość dużo białego gęstego śluzu

    4Cykl staram o rodzienstwo 😘
  • adriette Ekspertka
    Postów: 187 226

    Wysłany: 6 listopada 2019, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aoli wrote:
    No właśnie jestem bardzo ciężko stwierdzić z reguły tak miałam ale ty dodatkowe drugiej klasy po prostu coś nie wiem nie wiem dlaczego w ogóle tak było póki co miesiączki jeszcze nie mam za to dość dużo białego gęstego śluzu
    A może po prostu zrobić test ciążowy. Może akurat się udało.

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Aoli Debiutantka
    Postów: 13 5

    Wysłany: 6 listopada 2019, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    A może po prostu zrobić test ciążowy. Może akurat się udało.

    Szczerze to sama już niewiem kiedy rzeczywiście była owulka bo są dwa potencjalne momenty pierwszy w 15dc kompletnie bez objawów owulacyjnych tylko +na teście owulacyjnym drugi w 19 lub 20 dc też był +owulacyjny ale wtedy było odczuwalne był jajnika owulacyjny

    4Cykl staram o rodzienstwo 😘
  • adriette Ekspertka
    Postów: 187 226

    Wysłany: 7 listopada 2019, 10:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aoli wrote:
    Szczerze to sama już niewiem kiedy rzeczywiście była owulka bo są dwa potencjalne momenty pierwszy w 15dc kompletnie bez objawów owulacyjnych tylko +na teście owulacyjnym drugi w 19 lub 20 dc też był +owulacyjny ale wtedy było odczuwalne był jajnika owulacyjny
    Ja zakładam ten drugi termin. A w poprzednich cyklach kiedy miałaś owulację?

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Aoli Debiutantka
    Postów: 13 5

    Wysłany: 7 listopada 2019, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Ja zakładam ten drugi termin. A w poprzednich cyklach kiedy miałaś owulację?

    W poprzednim też było w 15dc ten jest jakiś inny

    4Cykl staram o rodzienstwo 😘
  • Aoli Debiutantka
    Postów: 13 5

    Wysłany: 7 listopada 2019, 10:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aoli wrote:
    W poprzednim też było w 15dc ten jest jakiś inny
    W poprzednim była w 13dc a jeszcze poprzednim 15dc

    4Cykl staram o rodzienstwo 😘
  • szatka83 Debiutantka
    Postów: 12 2

    Wysłany: 14 listopada 2019, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania12 wrote:
    Dziewczyny chyba pierwszy raz w życiu nie mogę doczekać się @ ...chcę jak najszybciej rozpocząć stymulację :) Wiem, że IUI ma małe szanse powodzenia i że nawet IVF udaje się najczęściej przy 3 transferze, wiem to wszystko ...ale i tak jakoś mi lżej na sercu i podchodzę bardziej pozytywnie wiedząc, że robię badania, szukam przyczyn, podejmuję próby, walczę! Jestem z tych co nie lubią siedzieć z założonymi rękami i się nad sobą użalać, wolę działać, bo wiem wtedy, że choć troszkę panuję nad swoim życiem ... i pewnie dlatego mój M jest ze mną, bo mu organizuję życie i niczym nie musi się martwić hehe - poza mną oczywiście :)
    A jak się nie uda ... no cóż mam piękną, zdrową córkę - czy to mało :-P
    Najgorsze to za mocno się nakręcić, żyć od cyklu do cyklu - też tak miałam i o mało nie skończyło się kryzysem małżeńskim - to działa na nasze starania 100 razy gorzej, niż wszystkie schorzenia razem wzięte:/ Zresztą rozmawialiśmy już z mężem o adopcji, jest tyle dzieci które czekają na miłość :-)

    Grunt to nie tracić nadziei i tego życzę nam wszystkim kochane :)


    Zgadzam się z Tobą. Życie od cykl do cyklu to najgorsze co można zrobić. Nic tak nie niszczy bliskości jak zbliżenia z kalendarzem w ręku. Ja pod zajście w ciąże podporządkowałam całe życie.. i tak tkwie i nie wiem w sumie co mam zrobić.

    W tym mc czeka nas inseminacja. Niestety w tamtym cyklu się nie udało :(. Pozdrawiam wszystkie

  • szatka83 Debiutantka
    Postów: 12 2

    Wysłany: 14 listopada 2019, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Dziewczyny u mnie zaczynaja sie dni plodne ale i tak nie mozemy sie starac bo musze czekac na wizyte u immunologa i wtedy zobaczymy co on postanowi.Jestem wsciekla ale i bezsilna nie moge przebolec tego cyklu bo dla mnie kazdy miesiac na wage zlota.

    Trzymam kciuki aby wyniki były dobre. I żeby w następnym cyklu się udało. Jeszcze macie szanse zajśc w tym roku ;)

  • Mania12 Autorytet
    Postów: 694 480

    Wysłany: 14 listopada 2019, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatka83 wrote:
    Zgadzam się z Tobą. Życie od cykl do cyklu to najgorsze co można zrobić. Nic tak nie niszczy bliskości jak zbliżenia z kalendarzem w ręku. Ja pod zajście w ciąże podporządkowałam całe życie.. i tak tkwie i nie wiem w sumie co mam zrobić.

    W tym mc czeka nas inseminacja. Niestety w tamtym cyklu się nie udało :(. Pozdrawiam wszystkie

    Świetnie w takim razie, będziemy walczyć i listopad musi być nasz ..zajrzyj na wątek - Inseminacja 2019 tam jest nas jeszcze więcej ;-P Mam już wszystkie badania - wg norm laboratoryjnych wszystko w normie. Ja 22.11 jadę na monitoring to będzie mój 12dc - już nie mogę się doczekać, czuję się jak dziecko przed gwiazdką X-D

    Dzieli nas tylko czas...
    37 l.
    09.2012 - córcia ❤️
    01.2018 -początek starań o rodzeństwo
    09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
    10.2019 - Invimed Wrocław
    10.2019 - AMH 1,69
    12.2019 - drożność - ok
    20.12.2019 - 1 IUI - beta 0,2 :-(
    18. 01.2020 - 2 IUI -beta 1,2 :-(
    02.2020 - I IVF - protokół krótki: punkcja 14.02.2020- 3 komórki, 2 zarodki; transfer 17.02.2020 3dniowca 🙏🤞🍀 11dpt - 104,16 mlU/ml; 14 dpt - 409,40 mlU/ml, prog. 26,24 ng/ml; 17 dpt - 1089,78, 23 dpt- 2265,55, prog.28,85, 31dpt -❤️ , 38 dpt -💔 7/8 tc
    ...w poczekalni jeden 3dniowy ❄️
  • Mania12 Autorytet
    Postów: 694 480

    Wysłany: 15 listopada 2019, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zapeszyłam, dziś odebrałam cytologię i wyszła mi gr 2 - stan zapalny, choć wszystkie pozostałe wymazy i posiewy są ok. Najgorsze, że nie mam żadnych objawów typu upławy, plamienia, itd. W marcu tego roku robiłam cytologię u swojego dotychczasowego gina i wszystko było super - gr 1. Teraz podejrzewam, że lekarz odwoła mi IUI :-/ Dlaczego zawsze musi być pod górkę ;-( ?!?!?!!?

    Dzieli nas tylko czas...
    37 l.
    09.2012 - córcia ❤️
    01.2018 -początek starań o rodzeństwo
    09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
    10.2019 - Invimed Wrocław
    10.2019 - AMH 1,69
    12.2019 - drożność - ok
    20.12.2019 - 1 IUI - beta 0,2 :-(
    18. 01.2020 - 2 IUI -beta 1,2 :-(
    02.2020 - I IVF - protokół krótki: punkcja 14.02.2020- 3 komórki, 2 zarodki; transfer 17.02.2020 3dniowca 🙏🤞🍀 11dpt - 104,16 mlU/ml; 14 dpt - 409,40 mlU/ml, prog. 26,24 ng/ml; 17 dpt - 1089,78, 23 dpt- 2265,55, prog.28,85, 31dpt -❤️ , 38 dpt -💔 7/8 tc
    ...w poczekalni jeden 3dniowy ❄️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 listopada 2019, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania12 wrote:
    No i zapeszyłam, dziś odebrałam cytologię i wyszła mi gr 2 - stan zapalny, choć wszystkie pozostałe wymazy i posiewy są ok. Najgorsze, że nie mam żadnych objawów typu upławy, plamienia, itd. W marcu tego roku robiłam cytologię u swojego dotychczasowego gina i wszystko było super - gr 1. Teraz podejrzewam, że lekarz odwoła mi IUI :-/ Dlaczego zawsze musi być pod górkę ;-( ?!?!?!!?
    U mnie tez pod gorke wizyta u immunologa poszla na marne musze szukac innego..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2019, 22:31

  • Mania12 Autorytet
    Postów: 694 480

    Wysłany: 17 listopada 2019, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    U mnie tez pod gorke wizyta u immunologa poszla na marne musze szukac innego..
    Kit czemu nie poszło Ci z immunologiem?

    Dzieli nas tylko czas...
    37 l.
    09.2012 - córcia ❤️
    01.2018 -początek starań o rodzeństwo
    09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
    10.2019 - Invimed Wrocław
    10.2019 - AMH 1,69
    12.2019 - drożność - ok
    20.12.2019 - 1 IUI - beta 0,2 :-(
    18. 01.2020 - 2 IUI -beta 1,2 :-(
    02.2020 - I IVF - protokół krótki: punkcja 14.02.2020- 3 komórki, 2 zarodki; transfer 17.02.2020 3dniowca 🙏🤞🍀 11dpt - 104,16 mlU/ml; 14 dpt - 409,40 mlU/ml, prog. 26,24 ng/ml; 17 dpt - 1089,78, 23 dpt- 2265,55, prog.28,85, 31dpt -❤️ , 38 dpt -💔 7/8 tc
    ...w poczekalni jeden 3dniowy ❄️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 listopada 2019, 22:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania12 wrote:
    Kit czemu nie poszło Ci z immunologiem?
    Nie dal mi lekarstwa bez ktorego nie moge zaczac staran wiec musze teraz czekac na kolejna wizyte u innego immunologa.Na tamta czekalam trzy miesiace no ale trudno..A co u Ciebie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2019, 22:31

  • Mania12 Autorytet
    Postów: 694 480

    Wysłany: 18 listopada 2019, 07:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Nie dal mi lekarstwa bez ktorego nie moge zaczac staran wiec musze teraz czekac na kolejna wizyte u innego immunologa.Na tamta czekalam trzy miesiace no ale trudno..A co u Ciebie?

    Czekam na wizytę do piątku i decyzję lekarza w sprawie mojej IUI. Jeżeli lekarz nie pozwoli na zabieg, to będziemy się starać naturalnie, bo szkoda mi odpuszczać kolejnego cyklu :-/ tym bardziej, że nie zauważyłam żadnych objawów infekcji.
    A może spróbuj prywatnie do immunologa się dostać, powinno być szybciej.

    Dzieli nas tylko czas...
    37 l.
    09.2012 - córcia ❤️
    01.2018 -początek starań o rodzeństwo
    09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
    10.2019 - Invimed Wrocław
    10.2019 - AMH 1,69
    12.2019 - drożność - ok
    20.12.2019 - 1 IUI - beta 0,2 :-(
    18. 01.2020 - 2 IUI -beta 1,2 :-(
    02.2020 - I IVF - protokół krótki: punkcja 14.02.2020- 3 komórki, 2 zarodki; transfer 17.02.2020 3dniowca 🙏🤞🍀 11dpt - 104,16 mlU/ml; 14 dpt - 409,40 mlU/ml, prog. 26,24 ng/ml; 17 dpt - 1089,78, 23 dpt- 2265,55, prog.28,85, 31dpt -❤️ , 38 dpt -💔 7/8 tc
    ...w poczekalni jeden 3dniowy ❄️
‹‹ 3 4 5 6 7
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.