Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCiasto z jabłkami ( bez tłuszczu )
Składniki:
25 dkg mąki tortowej ( przesiać )
25 dkg cukru
1 op. cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
troszkę margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy.
0,5 kg miękkich i 0,5 kg twardych jabłek
Do naczynia wsypujemy przesianą mąkę, cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wbijamy 4 jajka. wszystko miksujemy mikserem na jednolitą masę aby wszystkie składniki się połączyły. Masa musi być taka żeby się pokazywały pęcherzyki powietrza jak się wyłączy mikser. Jabłka umyć, obrać, pokroić w nierówne kawałki średniej wielkości. Prodiż wysmarować margaryną cienko i obsypać bułką tartą. Wsypać jabłka i równo je rozłożyć, następnie zalać ciastem starać zrobić się to równomiernie. Piec przez około 1h 15min. MI grzeje góra i dół prodiża dlatego przez 45min. mam podłączone właśnie i to i to, po tym czasie wyłączam dół po kolejnych 15min. robię odwrotnie czyli włączam dół wyłączam górę. Po następnych 15min. ciasto powinno być gotowe, otworzyć lekko pokrywę i jeszcze sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek suchy to wszystko jest ok ciasto upieczone. Teraz powinno wystygnąć przy sporo uchylonym prodiżu, po ok. 40 min. spróbować wyjąć na talerz ale górą do dołu żeby jeszcze dolna część się do końca wystudziła i wyschła. Po jakiś 30.min. odwrócić na drugą stronę.
Lukier:
30dkg cukru pudru
1 średnia cytryna
Cukier wsypać do miski dodać wyciśnięty sok z cytryny i utrzeć całość drewnianą pałką. Polać równomiernie na ciasto, można posypać kolorową posypką cukrową. żeby lukier troszkę stężał można ciasto dać do lodówki na jakieś 20min. Potem trzymać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGOinessa, Bursztyn, grosza, polarmiś, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDomowa Czekolada z mleka w proszku
pół szklanki mleka ale może być woda (ja robię z wodą)
szklanka cukru
3-4 łyżki kakao ciemnego
pół kostki margaryny mlecznej lub Kasi
mleko w proszku ok. 2 szklanek
mleko wstawić na ogień ,podgrzać troszkę dodać margarynę i cukier mieszać żeby się połączyło cały czas na małym ogniu jak się rozpuszcza te składniki wsypać przesiane kakao i dalej podgrzewać mieszając jak sie zagotuje ,musi zacząć bulkać delikatnie to zdjąć z ognia ,jeszcze pomieszać i zostawić do ostygnięcia , w międzyczasie tez miesząc,można postawić na balkonie to szybciej się schłodzi ,potem dodaję mleko w proszku mieszając mikserem ,napisałam 2szkl. ale można dodać ile się chce ,ja lubię dość gęste ,potem już mieszam drewniana łyżką ,niekiedy dodaję płatki owsiane albo dzisiaj np, płatki LAION Nestle (one są nowe) i nakładam to do foremki mufinkowej zakrywam folia aluminiową która nakłuwam w miejscach zagłębień mufinkowych widelcem (folię mam bardzo grubą)i do lodówki ,potem są takie fajne krążki jak zastygnie i wyjmuję i daję do foremek papierkowych i do kawki czy herbatki mniammmm aaa i formę do mufinek smaruję pędzelkiem z oliwą z oliwek żeby się łatwiej odklejały ale (oczywiście oliwy malutko ,maznąć tylko .SMACZNEGOinessa, Iwone, polarmiś, Myszonek, Beatka.jk, Arwena, kasiulek1201 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKaszak z kremem
Kaszak z kremem są to kruche herbatniki przełożone dwoma kremami z kaszy manny : waniliowym oraz kakaowym. Palce lizać !! Czas przygotowania 45 min. plus oczekiwanie, ilość porcji 12 - 14, jedna porcja 1,10 zł , 370 kcal .
Składniki :
- 1l. mleka
- 250 g. masła
- 240 g. kaszy manny
- 220 g. cukru
- 3 łyżki kakao
- 16 g cukru waniliowego ( przeważnie 1 torebka )
- 45 ml. rumu ( ale ja myślę że może być zamiast tego olejek rumowy )
- 500 g. herbatników
- 120 g. dowolnego dżemu
Kaszę mannę ugotować na mleku , cały czas mieszając . Wsypać cukier , wymieszać, odstawić do ostygnięcia, mieszać co jakiś czas by na wierzchu nie utworzył się kożuch . Masło utrzeć , dodając po porcji zimnej kaszy. Do 2/3 masy dodać cukier waniliowy , do reszty kakao oraz rum ( lub olejek rumowy ). Na blasze układać warstwami : herbatniki , połowę waniliowego kremu, dżem , znów herbatniki, masę kakaową, herbatniki, resztę białej masy. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić w lodówce. I już gotowe
polecam dżem kwaskowy jeżynowy albo czarna porzeczka ,jeśli rum to tyle ile pisze a jak olejek rumowy to połowę buteleczki ...ja na wierzch nie kładę całych herbatników tylko kruszę i posypuję(czyli na samej górze)...najlepiej to ciasto robić w tortownicy kwadratowej takiej z odpinanym otokiem ,bo fajnie się w tym trzyma zaczym zastygnie a potem jak się otworzy to łatwiej kroi niż w brytfance...oczywiście trzymamy po zrobieniu w lodówce ,można przykryć całość folia aluminiową i zrobić w niej parę dziurek ...i trzymamy cały czas w tej tortownicy i lodówce ,no chyba ze mamy gości którzy wszystko spałaszują ...hehe ...inessa, Bursztyn, Iwone, polarmiś, grosza, nesca, Myszonek, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Piernik świąteczny oraz masy do przełożenia
Składniki
0,5 L miodu
2 niepełne szklanki cukru
kostka margaryny (250g)
1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 lub 3 opakowania przypraw do piernika
Miód + cukier + margaryna - ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.
Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie (do 4) w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp., raczej nie w lodówce. (W szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką)
Po 3 tygodniach - upiec - 40 - 45 minut w 160- 180 C.
Upieczone ciasto powinno także poleżeć - 7-10 dni - aby zmiękło. (zawinąć w ściereczkę)
Można go przełożyć powidłami, masą orzechową, a na wierzch - lukier, lub polewa czekoladowa. Co kto lubi
Przełożyłam go powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą warstwę masą orzechową:
1 szklanka cukru pudru
8-10 łyżek mleka
25 dkg zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 żółtko
1 łyzka masła
trochę spirytusu
Ilość mleka w tej masie możemy regulować indywidualnie
tzn. jeżeli chcemy,żeby masa była bardziej "luźna" - to należy mleka dać trochę więcej aż uzyskamy właściwą konsystencję masy.
Taką masę można wykorzystać jako nadzienie do strucli.
Cukier,mleko i orzechy zagotować.Do ciepłego dodać żółtko,masło i na końcu spirytus. Piernik przekroić (ja piekę oddzielnie 3-4 placki),każdy placek posmarować cieniutko gorącym powidłem wymieszanym z czekoladą,na to również ciepła masa orzechowa.
Piernik tak przełożony powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.Bursztyn, polarmiś, inessa, Myszonek, Sabina, Bozia3, megan8, tojapepa lubią tę wiadomość
-
leczo/sałatka z grzybów (weki)
1 durszlak ugotowanych grzybów
1 łyżka soli
1 szklanka oleju
5 dużych cebul
5 łyżek cukru
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka ostrej papryki
5 łyżek octu.
Grzyby odcedzić pozostawiając sobie szklankę wywaru.
Cebulę udusić na oleju, dodać koncentrat, ocet, paprykę i wszystko wymieszać. Dodać grzyby do tego wszystkiego i wlać pozostawiony wywar.
Przełożyć "sałatkę" do słoiczków i pasteryzować 20 min.polarmiś, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny"Sałatka królewska "
Składniki:
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasów,
1 słoiczek selera konserwowego,
3 jaja ugotowane na twardo,
2 pory,
majonez,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Konserwy odsączyć. Układać warstwami: seler konserwowy i pokrojony w talarki por (tylko białą część), posmarować majonezem odsączoną kukurydzę i pokrojone w kosteczkę ananasy posmarować majonezem, na końcu posypać pokrojonymi w kostkę jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
ANIKA1989, agnieszka1804, Cinderella, anasan79, tojapepa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny"Szarlotka "
Składniki:
50 dkg (2.5 szkl.) mąki,
0.5 szkl. gęstej śmietany,
10 dkg margaryny,
4 żółtka,
25 dkg (1 szkl.) cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
2 - 3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, śmietaną i żółtkami. Zagnieść ciasto i ostudzić je, przetrzymując przez 30 - 60 min. w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, ułożyć na blasze i posypać równomiernie kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać je cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w średnio gorącym piekarniku.
-
samira wrote:Ciasto z jabłkami ( bez tłuszczu )
Składniki:
25 dkg mąki tortowej ( przesiać )
25 dkg cukru
1 op. cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
troszkę margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy.
0,5 kg miękkich i 0,5 kg twardych jabłek
Do naczynia wsypujemy przesianą mąkę, cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wbijamy 4 jajka. wszystko miksujemy mikserem na jednolitą masę aby wszystkie składniki się połączyły. Masa musi być taka żeby się pokazywały pęcherzyki powietrza jak się wyłączy mikser. Jabłka umyć, obrać, pokroić w nierówne kawałki średniej wielkości. Prodiż wysmarować margaryną cienko i obsypać bułką tartą. Wsypać jabłka i równo je rozłożyć, następnie zalać ciastem starać zrobić się to równomiernie. Piec przez około 1h 15min. MI grzeje góra i dół prodiża dlatego przez 45min. mam podłączone właśnie i to i to, po tym czasie wyłączam dół po kolejnych 15min. robię odwrotnie czyli włączam dół wyłączam górę. Po następnych 15min. ciasto powinno być gotowe, otworzyć lekko pokrywę i jeszcze sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek suchy to wszystko jest ok ciasto upieczone. Teraz powinno wystygnąć przy sporo uchylonym prodiżu, po ok. 40 min. spróbować wyjąć na talerz ale górą do dołu żeby jeszcze dolna część się do końca wystudziła i wyschła. Po jakiś 30.min. odwrócić na drugą stronę.
Lukier:
30dkg cukru pudru
1 średnia cytryna
Cukier wsypać do miski dodać wyciśnięty sok z cytryny i utrzeć całość drewnianą pałką. Polać równomiernie na ciasto, można posypać kolorową posypką cukrową. żeby lukier troszkę stężał można ciasto dać do lodówki na jakieś 20min. Potem trzymać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO
A jesli nie ma sie prodiza tylko piekarnik? To w jakiej temperaturze piec to ciasto? Mam zamiar sprobowac bo uwielbiam ciasta z jablkami. Tak samo skorzystam z przepisu Inessy Inessko, a w jakiej temperaturze piec szarlotke?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2013, 11:40
-
nick nieaktualnyTo jest karkówka w sosie pomidorowym:
Składniki:
2kg karkówki,cebula,tłuszcz do smażenia, srebrna folia do smażenia
Sos:
2 szklanki wody,1 kostka rosołowa wegetariańska,1 łyżeczka pieprzu białego i czarnego mielonego, ok.1 łyżeczka soli,1 łyżeczka słodkiej papryki,1 mały koncentrat pomidorowy, 3 pokrojone zabki czosnku
Wykonanie:
Mieso pokroić w plastry(na 1 cm szerokości) i obsmażyć je na patelni z obu stron. Brytfanke wyłożyć srebrna folią do pieczenia i układać na niej plastry karkówki. Na każdym z nich położyć 1-2 plasterki cebuli,w zależnosci od jej wielkosci. Składniki na sos połaczyć i zagotować. Karkówke polać sosem, wstawić do piekarnika i dusić do miekkosci ok 40 min,w 200 stopniach. Gotową karkóke można udekorowąc gotowaną marchewką i natką pietruszki.
SmacznegoKajaoli, grosza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPotrawa jarska:
KOTLETY KAPUŚCIANE ( NA 4 PORCJE)
Skłądniki:
800 g oczyszczonej kapusty,2-3 cebule, olej do smazenia, 1szkl mleka,2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 jajka,3-4 łyżki maki pszennej,sól,pieprz,cukier
Wykonanie:
Drobno poszatkowaną kapuste, najlepiej startą na tarce o dużych oczkach,zalać wrzącym mlekiem i dusić do miekkosci pod przykryciem,cały czas mieszając. Cebule obrać,pokroić,podsmażyć i wystudzić,zmielić przez maszynke. Kaqpuste wycisnać na durszlaku,połączyć z cebulą,koncentratem,żółtkami,maka, przyprawić do smaku solą,pieprzem, cukrem i dodać ubite białka.Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Do picia można podać kefir.
SmacznegoKajaoli, grosza, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
Czesc Kochane, postanowilam do Was dolaczyc i prezentuje sprawdzony przepis na ciasto z jablkami. A ze uwielbiam uwieczniac dania, postanowilam zamiescic tutaj owoc swoich fotograficznych poczynan.
Wszystkim zycze smacznego
Inessko - buziaki wielkie! Na pewno wyprobuje twoje przepisy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2013, 09:20
inessa, Bursztyn, polarmiś, agnieszka1804, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny"Babka marmurkowa "
Składniki:
20 dkg (1 szkl.) mąki pszennej,
20 dkg mąki ziemniaczanej,
20 dkg margaryny,
30 dkg cukru,
4 jaja,
0.75 szkl. mleka lub śmietany,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
1 łyżka kakao,
tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę (obydwa gatunki) przesianą z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy. Masę połączyć z mlekiem Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na wierzch jasnego ciasta. Piec ok. 45 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
"Babka piaskowa "
Składniki:
10 dkg mąki wrocławskiej,
10 dkg mąki ziemniaczanej,
12 dkg cukru pudru,
12 dkg margaryny,
50 ml mleka,
3 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia,
olejek cytrynowy,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wrocławską i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z mlekiem, olejkiem i ubitą pianą z białek przesypując mąką. Potem przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, piec około 40 minut w średnio gorącym piekarniku, zwiększając temperaturę piekarnika pod koniec pieczenia. Babkę wystudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.
-
nick nieaktualnyOmlet z sosem z melona:
2 jajka, olej z pestek winogron
szczypta czarnego pieprzu lub imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka mąki pszennej
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, pieprz,
sól i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na bardzo gorącą patelnię
z niewielką ilością tłuszczu i smażyć przez chwilę; podważyć brzegi omleta,
aby usmażył się równomiernie. Przełożyć omlet na talerz.
Sos:
O 1 szklanka wrzątku
Z 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 obranego melona, ziarenka z kawałka laski wanilii,
1 łyżeczka miodu, 1/2 szklanki mleczka sojowego
M szczypta imbiru
Ugotować kaszę jaglaną z melonem i ziarenkami wanilii; zmiksować.
Dodać miód, mleczko sojowe i imbir; ponownie zmiksować.
Na połowę omleta nałożyć na przykład suszoną żurawinę, śliwki lub
rodzynki, polać przygotowanym sosem, złożyć omlet na pół.
-
nick nieaktualnyZapiekanka z cukini i pomidorów:
Do żaroodpornego naczynia włożyć pokrojone warzywa:
Z 1 czerwona i 1 żółta słodka papryka
M 1 cebula pokrojona w piórka
W sól do smaku, 1 garść czarnych oliwek
D 1 cukinia bez pestek i skórki
Przygotować sos:
O 1 gałązka świeżego tymianku
Z 1 jajko, 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki, 1-2 łyżki oliwy
M 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej sproszkowanej papryki, świeża bazylia i
rozmaryn (ilość według uznania)
W sól do smaku
D 2 łyżeczki śmietany
Sos zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone pomidory obrane
ze skórki. Warzywa zalać sosem. Zapiekankę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 150 stopni, piec przez około godzinę.
Sałatka owocowa:
arbuz, melon, banan, świeże morele, syrop malinowy
(ilość według uznania)
szczypta imbiru
1 łyżeczka zimnej wody
sok z cytryny
Wszystkie owoce pokroić na kawałki, dodać pozostałe
składniki. Dokładnie wymieszać.
Ja dodaje półwytrawne wino zamiast wody i cytryny oraz można dodać jeszczew rodzynki oraz róznego rodzaju orzeczhy pokrojone + ziarna słoczenika podsmażonego na patelni.
Bursztyn, Blastka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyProsty przepis na rogale świeto marcińskie:
1/2 kg mąki
kostka margaryny
2 łyżki cukru
2 jaja
5 dg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
to wszystko zarobić jak ciasto drożdzowe a potem wałkowac i formować rogale.
Masa:
0/5 kg maku (niebieski lub biały)
1,5 szklanki cukru
1/4 kostka margaryny
żółtko,olejek migdałowy i troche orzechów można dodać rodzynki
To trzeba podgrzać wszystko tak aby powstała jednolita masa i poczekać aż ostygnie i nadziewać rogale po wystygnieciu.
Drugi przepis ale na cisto do rogali krucho - drożdżowe
0,5 kg maki
12,5 dg masła
1 jajko
1 żółtko
5 dg drozdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Drożdzę,cukier,śmietane rozmieszac i zostawić do wyrośniecia. Rozczyn i wszystkie składniki wyrobić,schłodzić. Wałkować i robić rogaliki.Bursztyn lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPiernik drożdzowy:
Składniki
6 jajek
60 g drożdży,
1 niepełna szklanka cukru
1 op.przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąkki pszennej
3/4 płynnego miodu
3/4 szklanki oleju
rodzynki
orzechy
Drożdże wymieszać z cukrem i odstwaić na bok. Oddzielone od białek żółtka ubić na puch,dodać miod,olej,drożdże i razem ubić. DOdać mąke wymieszaną z sodą i przyprawa do pierników, chwile miksować, dodać bakalie, na koniec piane z ubitych białek. Całosć przelać do wąskiej,keksowej foremki,włożyć do piekarnika i piec 50 min, w temperaturze 180 stop. -
Babka czekoladowa
5 jajek
1.5 szkl. cukru (ja daję szklankę)
cukier wanilinowy (daję sproszkowaną wanilię ale z wanilinowym też jest pyszne)
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
1 szkl. mąki tortowej (daję tą, którą mam w domu)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 łyżki ciemnego kakao
0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
1 kostka roztopionego gorącego masła
Jajka (całe) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać łyżeczkę imbiru, szczyptę soli, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło.
Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do przygotowanej formy (u mnie papier lub tłuszcz i bułka. Piec ok 70 min w 170C.
Po ostudzeniu polewam polewą i sypię orzechami włoskimi lub zjadam bez przystrojenia i żałuję, że już nie ma.inessa, efcia, kasiulek1201 lubią tę wiadomość