Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja tez cos dorzuce Z tesknoty za sloncem i cieplymi krajami.
Tabouleh z komosy ryzowej
1 szklanka komosy ryzowej
1 pomidor
1 szalotka
1/2 ogorka swiezego
pol garsci posiekanej swiezej miety
pol garsci posiekanej swiezej pietruszki
sol, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Komose ugotowac jak ryz w dwoch szklankach wody, pomidora sparzyc i obrac ze skory, nastepnie pokroic w kosteczke. Ogorka obrac i pokroic w kosteczke. Szalotke obrac i pokroic w drobna kosteczke. Posiekac miete i pietruszke. Wszystko wymieszac, doprawic sola, pieprzem, polac oliwa, sokiem z cytryny. Schlodzic kilka godzin w lodowce. Jesc bez ograniczen
*Mozna zrobic wersje rybna, dodajac tunczyka z puszki.Kate 75, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
Muffinki z bananami – wersja zdrowotna (15-18 sztuk)
180 gramów mąki orkiszowej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gr posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
40 ml oleju
1 szklanka mleka sojowego lub zwykłego
1 jajko
1 łyżka miodu
2 dojrzałe banany
Suche produkty wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej (pamietac, zeby rozgniesc banany widelcem), następnie wszystko połączyć. Ciasto jest trochę rzadkie, ale potem całkiem nieźle rośnie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, następnie wypełnić je do połowy wysokości. Piec 35 minut w 190 stopniach, albo do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. I pożrećBursztyn, Kate 75, Mega lubią tę wiadomość
-
Papryki faszerowane z mięsem drobiowym i pełnoziarnistym ryżem.
- czerwone papryki wydrążam, ścinam górną część zostawiam do przykrycia - 4 szt duże lub 6 małych
- mielone mięso z piersi kurczaka ok. ćwierć kilo (ja mielę sama bo w kupnym drobiowym skład mnie przeraża)
- feta pół opakowania
- oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
- czosnek przeciśnięty przez praskę wg uznania (ja lubię dużo)
- Ryż pełnoziarnisty 1 woreczek 100 g
- cebula 1 szt.
- sól
- pieprz
Ryż gotuję, mieszam z surowym mięsem, czosnkiem ziołami i cebulką drobno posiekaną, pieprzem i solą, faszeruję surowe papryki, paprykę można osolić, popieprzyć i wsypać trochę ziół do środka, przykrywam górnymi częściami, wkładam do naczynia żaroodpornego, na dno wlewam trochę oliwy i trochę wody, paprykę skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 180 st, ok 40 min do godziny w zależności od wielkości papryk, papryka musi się pomarszczyć i lekko przypiec, wtedy wyciągam, czasami potrzebna jest wyższa temperatura, ale to od piekarnika zależy, podaję z sosem tzatziki, albo bez niczego, smakuje też odgrzana.
Mięso i ryż można zmienić na inny rodzaj wg uznania.
Smacznego !Simba, samira, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Przepis na pierogowe ciasto mojej koleżanki. Proporcje ciasta podaję na ok 2,5 farszu.
1 kg mąki pszennej, 2 jajka i ok 400 ml mleka.
Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Potem ciasto dzieli się na części i robi takie ruloniki jak na kopytka. Z tych ruloników ucina się małe kawałki też jak na kopytka. Każdy kawałek jest osobno rozwałkowywany na cieniutki plasterek. Nie ma wycinania kółek szklanką bo potem jak znów zagniatasz te resztki to ciasto robi się coraz twardsze od mąki którą posypujesz stolnicę. Myślę że na tym głównie polega różnica.
Po zrobieniu pierogów gotujesz do 1 min. od wypłynięcia na wierzch.
Myszonek, Bursztyn, megan8, inessa, Mega lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
skladniki:
4 zoltka kurze
1 lyzka maki ziemniaczanej lub torebka budyniu waniliowego
80gr cukru
250 gr mascarpone
250 gr twarogu typu RICOTTA lub takiego do sernika gotowego
bialka ubite na sztywno (z tych 4 zoltek)
200 gr herbatnikow lub suchych ciastek jakichkolwiek np smietankowych ( tylko bez czekolady)
125 gr kasi
przygotoewanie:
spod ciasta:
200gr ciastek zetrzec na tarce na drobno ( pokruszyc)
rospuscic 125 gr kasi i dodac do ciastek, zrobic papke.
tortownice okragla -srednica 26cm, wylozyc papierem do pieczenia i wlac tam papke z ciastek.
masa:
4 zoltka zmiksowac z 80 gr cukru az bedzie biala jednolita masa.
dodac budyn lub 1 lyzke maki ziemnaczanej, wrzucic mascarpone i ricotte, miksowac
ubic bialka na sztywno i na samym koncu je dodac
piekarnik nagrzac na 170 st C piec ok 25-30 min, po ostudzeniu wierzch mozna posmarowac kwaskowatym dzemem ( porzeczkowym, jagodowym- wersja letnia) albo zrobic gorzka mase czekoladowa i posypac migdalami lub orzechami- wersja zimowa)
Myszonek, inessa, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWarzywny koktajl z buraków i selera nie tylko oczyszcza, ale też pozwala schudnąć. Buraki zawierają dużo makro- i mikroelementów, trochę białka oraz sporo, jak na jarzynę – cukru. Są dość ciężkostrawne ze względu na sporą ilość błonnika (jeśli po przekrojeniu buraka powierzchnia nie jest gładka i lśniąca w jednolitym ciemnym kolorze, tylko widoczne są jaśniejsze smugi, to znaczy, że ma on dużo błonnika).
Buraczany koktajl oczyszczający
składniki
2 starte buraki ćwikłowe
3 ząbki czosnku
mały starty seler
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
łyżeczka startego chrzanu
sól, pieprz
jak to zrobić
Porcja na cały dzień: składniki zmiksuj na gładką masę, dopraw, uzupełnij wodą, by koktajl dał się łatwo pić.
-
Chleb z mąki orkiszowej.
400 gram mąki orkiszowej
torebka suchych drożdży (to jest 8g.)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 szkl. wody
można dodać - amarantus, siemię lniane, słonecznik, itp.
Suche składniki wymieszać, dodać wodę.
Ciasto przełożyć do formy keksówki.
Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Około 0,5 godziny (ja stawiam na poduszce elektrycznej pod ściereczką)
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, na 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy.inessa lubi tę wiadomość
-
Sałatka:
pomidor
połówka awokado
mozzarella
garść rukoli
świeża bazylia ze 2/3 gałązki
połówka cytryny
olej z pestek dyni
garść prażonych pestek dyni
sól
Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Wcisnąć połówkę cytryny, lekko posolić i polać olejem z pestek dyni (olej z pestek dyni dosyć drogi ale daje niepowtarzalny lekko orzechowy smak)Na koniec posypać świeżo uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego
inessa, iwcia77 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualnyPrzepis na jedzenie bezglutenowe:
Ciasto czekoladowe:
Składniki:
– 150g mąki bg
– 4 jajka
- 200g cukru
– 150g masła
– 4 łyżki kakao
– 6 łyżkek wody
– łyżeczka proszku do pieczenia bg
– 100g ciemnej czekolady białej
Polewa:
– 100g ciemnej czekolady
– 30 g masła
– 3 łyżki mleka/ śmietany
– wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Kakao dobrze wymieszać z gorącą wodą. Dodać do niego masło i cukier, miksować, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem i po jednym jajku, aż pojawią się w cieście pękające bąbelki powietrza. Na końcu dodać drobno pokrojoną tabliczkę czekolady.
Formę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w 160-180 st. C 35-40 min. Zostawić na 10 min. w formie, wyjąc i ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki. Umieścić w naczyniu ustawionym na parze, dodać mleko i masło, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, miksować do powstania pulchnej masy. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Lekko ciepła polewą polać ostudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce.
Wiosenna rewolucja makaronowa:
Składniki
1.brokuły 0, 5 szt.
2.1 cebula
3.1 pomidor
4.śmietana 18% tł <oczywiście bezglutenowa>
5.parmezan 1 kubek
6.sól i pieprz
7.makaron świderki bezglutenowy
8.szczypiorek
Sposób przygotowania
Brokuły podgotować w osolonej wodzie.
Podzielić je na mniejsze części.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju.
Gdy się zeszkli dodaje pomidorka pokrojonego na małe kawałki.
Potem dokładam ugotowane wcześniej brokuły, wlewam śmietanę i
wszystko mieszam.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Należy podać z makaronem, a na wierzch posypać parmezanem i szczypiorkiemiwcia77 lubi tę wiadomość
-
kryterium 35+ nie spełniam, ale mam pytanko czy mogę zaglądać i podkradać Wam kobietki przepisy?
inessa, moremi, iwcia77, caffe, Arwena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCHleb bezglutenowy kukurydziany:
Składniki
180g mąki kukurydzianej
2 jajka
180 ml jogurtu naturalnego (a nawet trochę więcej, ja dałam 200 ml)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia (BG)
tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
>Mąkę zmieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.
>Gładką masę wlej do formy wysmarowanej tłuszczem.
>Piecz w temperaturze 200 st, ok. 20 minut.
Moje uwagi:
>Oczywiście czas pieczenia zależy od piekarnika. W moim piekłam 25 min. i 10 minut trzymałam w wyłączonym i zamkniętym piecu. Sądzę, że warto na początku samemu sprawdzić jaki czas będzie właściwy.
>Chlebek jest mało słodki, ale według mnie nie nadaje się np. do szynki. Bardziej pasuje tu jeśli już twaróg, najlepszy z masełkiem lub dżemem.
Smacznego!Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2014, 19:06
-
nick nieaktualnyChleb bezglutenowy bananowy:
Składniki
2 szklanki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
125g masła
1 szklanka cukru trzcinowego
2 duże banany
3 jajka
0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
1. Banany rozgniatamy widelcem. 2. Miksujemy jajka, masło i cukier, pod koniec dodajemy banany. 3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksujemy wszystko na gładką masę. 4. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. 5. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy ok 50min w 180C. -
nick nieaktualnyCiasto jogurtowo - kukurydziane:
Składniki:
jajka, 3 szt
jogurt naturalny mały, 180 g
cukier, 3/4 szklanki
mąka kukurydziana, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
olejek waniliowy, 1 łyżka
polewa czekoladowa, 100 ml
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( u mnie silikonowa ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą.
-
inessa wrote:alternatywa to nie jest podkradanie
przypuszczam,że to nie jest tylko moje zdanie ale i innych kobietek
zapraszamy i mozesz sama pisać fajne przepisy
przyznam, że kiepska jestem w kuchni, ale jak znajdę przepis z którego nawet mi uda się coś fajnego, to na pewno wam podrzucęinessa lubi tę wiadomość
-
caffe wrote:Oponki z serem
3 jajka
0,5 kg sera
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
nie robiłam nigdy oponek, chociaż uwielbiam je jeść:)przepis wydaje się być prosty:)więc sobie przepiszę i na pewno kiedyś wypróbuje
a o cukier wanilinowy pewnie chodziinessa, caffe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWłasnie robie na obiadek pieknie pachnie i proste do zrobienia :
Karkówka zapiekana pod majonezem - ( można inny kawałek miesa wieprzowego wykorzystać )
SKŁADNIKI:
3 platy karkówki o 1cm-owej grubosci,
2-3 duze cebule,
pikantny keczup,
majonez,
sól, pieprz, papryka slodka czerwona w proszku, cukier, vegeta, oregano.
PRZYGOTOWANIE:
Karkówke umyc i osuszyc recznikiem papierowym, po czym natrzec sola, pieprzem i papryka. Mieso owinac folia i wstawic do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Cebule obrac, umyc, oszuszyc i pokroic w pólpiórka, po czym posypac lyzka cukru i z umiarem - vegeta. W zaroodpornym naczyniu ulozyc obok siebie plastry karkówki, które posypac cebula. Polac obficie keczupem, jezeli nie mamy pikantnego, lagodny keczup, mozna posypac chilli. Nastepnie polozyc ok 9 lekko czubatych lyzek majonezu i delikatnie rozsmarowac na calej powierzchni. Wierzch posypac oregano. Wstawic do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekac przez okolo 80 minut w 180 stopniach, najlepiej przez pierwsza polowe pieczenia, pod przykryciem z folii. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna tez posypac wierzch, starkowanym, zoltym serem. Podawac na goraco z ryzem lub ziemniakami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2014, 12:03
caffe lubi tę wiadomość