X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • Simba Autorytet
    Postów: 8623 48235

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja tez cos dorzuce :) Z tesknoty za sloncem i cieplymi krajami.

    Tabouleh z komosy ryzowej

    1 szklanka komosy ryzowej
    1 pomidor
    1 szalotka
    1/2 ogorka swiezego
    pol garsci posiekanej swiezej miety
    pol garsci posiekanej swiezej pietruszki
    sol, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny

    Komose ugotowac jak ryz w dwoch szklankach wody, pomidora sparzyc i obrac ze skory, nastepnie pokroic w kosteczke. Ogorka obrac i pokroic w kosteczke. Szalotke obrac i pokroic w drobna kosteczke. Posiekac miete i pietruszke. Wszystko wymieszac, doprawic sola, pieprzem, polac oliwa, sokiem z cytryny. Schlodzic kilka godzin w lodowce. Jesc bez ograniczen ;)
    *Mozna zrobic wersje rybna, dodajac tunczyka z puszki.

    Kate 75, Bursztyn lubią tę wiadomość

    a8vSp1.png
  • Simba Autorytet
    Postów: 8623 48235

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinki z bananami – wersja zdrowotna (15-18 sztuk)

    180 gramów mąki orkiszowej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 gr posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka kakao
    40 ml oleju
    1 szklanka mleka sojowego lub zwykłego
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    2 dojrzałe banany

    Suche produkty wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej (pamietac, zeby rozgniesc banany widelcem), następnie wszystko połączyć. Ciasto jest trochę rzadkie, ale potem całkiem nieźle rośnie. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, następnie wypełnić je do połowy wysokości. Piec 35 minut w 190 stopniach, albo do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. I pożreć :)

    Bursztyn, Kate 75, Mega lubią tę wiadomość

    a8vSp1.png
  • Kate 75 Autorytet
    Postów: 752 2963

    Wysłany: 1 lutego 2014, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papryki faszerowane z mięsem drobiowym i pełnoziarnistym ryżem.
    - czerwone papryki wydrążam, ścinam górną część zostawiam do przykrycia - 4 szt duże lub 6 małych
    - mielone mięso z piersi kurczaka ok. ćwierć kilo (ja mielę sama bo w kupnym drobiowym skład mnie przeraża)
    - feta pół opakowania
    - oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
    - czosnek przeciśnięty przez praskę wg uznania (ja lubię dużo)
    - Ryż pełnoziarnisty 1 woreczek 100 g
    - cebula 1 szt.
    - sól
    - pieprz
    Ryż gotuję, mieszam z surowym mięsem, czosnkiem ziołami i cebulką drobno posiekaną, pieprzem i solą, faszeruję surowe papryki, paprykę można osolić, popieprzyć i wsypać trochę ziół do środka, przykrywam górnymi częściami, wkładam do naczynia żaroodpornego, na dno wlewam trochę oliwy i trochę wody, paprykę skrapiam oliwą i piekę w piekarniku w 180 st, ok 40 min do godziny w zależności od wielkości papryk, papryka musi się pomarszczyć i lekko przypiec, wtedy wyciągam, czasami potrzebna jest wyższa temperatura, ale to od piekarnika zależy, podaję z sosem tzatziki, albo bez niczego, smakuje też odgrzana.
    Mięso i ryż można zmienić na inny rodzaj wg uznania.
    Smacznego !

    Simba, samira, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

  • ania.g Autorytet
    Postów: 6340 25754

    Wysłany: 22 lutego 2014, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis na pierogowe ciasto mojej koleżanki. Proporcje ciasta podaję na ok 2,5 farszu.
    1 kg mąki pszennej, 2 jajka i ok 400 ml mleka.

    Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Potem ciasto dzieli się na części i robi takie ruloniki jak na kopytka. Z tych ruloników ucina się małe kawałki też jak na kopytka. Każdy kawałek jest osobno rozwałkowywany na cieniutki plasterek. Nie ma wycinania kółek szklanką bo potem jak znów zagniatasz te resztki to ciasto robi się coraz twardsze od mąki którą posypujesz stolnicę. Myślę że na tym głównie polega różnica.
    Po zrobieniu pierogów gotujesz do 1 min. od wypłynięcia na wierzch.

    Myszonek, Bursztyn, megan8, inessa, Mega lubią tę wiadomość

    Matka fantastycznej 4 :)
  • caffe Autorytet
    Postów: 8823 33543

    Wysłany: 22 lutego 2014, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dodam, ze mam stolnicę silikonową i podczas wałkowania ciasta nie trzeba go podsypywać mąką ;)

    ania.g, inessa, efcia lubią tę wiadomość

  • iwcia77 Autorytet
    Postów: 8558 34365

    Wysłany: 27 marca 2014, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    skladniki:

    4 zoltka kurze
    1 lyzka maki ziemniaczanej lub torebka budyniu waniliowego
    80gr cukru
    250 gr mascarpone
    250 gr twarogu typu RICOTTA lub takiego do sernika gotowego
    bialka ubite na sztywno (z tych 4 zoltek)
    200 gr herbatnikow lub suchych ciastek jakichkolwiek np smietankowych ( tylko bez czekolady)
    125 gr kasi

    przygotoewanie:

    spod ciasta:

    200gr ciastek zetrzec na tarce na drobno ( pokruszyc)
    rospuscic 125 gr kasi i dodac do ciastek, zrobic papke.
    tortownice okragla -srednica 26cm, wylozyc papierem do pieczenia i wlac tam papke z ciastek.

    masa:
    4 zoltka zmiksowac z 80 gr cukru az bedzie biala jednolita masa.
    dodac budyn lub 1 lyzke maki ziemnaczanej, wrzucic mascarpone i ricotte, miksowac

    ubic bialka na sztywno i na samym koncu je dodac

    piekarnik nagrzac na 170 st C piec ok 25-30 min, po ostudzeniu wierzch mozna posmarowac kwaskowatym dzemem ( porzeczkowym, jagodowym- wersja letnia) albo zrobic gorzka mase czekoladowa i posypac migdalami lub orzechami- wersja zimowa)

    Myszonek, inessa, Mega lubią tę wiadomość

  • Mega Autorytet
    Postów: 7398 25518

    Wysłany: 30 marca 2014, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepisy cudne, aż ślinka cieknie :)

    inessa, iwcia77 lubią tę wiadomość

    "I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

    1usae6ydqzglfzj9.png

    zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2014, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warzywny koktajl z buraków i selera nie tylko oczyszcza, ale też pozwala schudnąć. Buraki zawierają dużo makro- i mikroelementów, trochę białka oraz sporo, jak na jarzynę – cukru. Są dość ciężkostrawne ze względu na sporą ilość błonnika (jeśli po przekrojeniu buraka powierzchnia nie jest gładka i lśniąca w jednolitym ciemnym kolorze, tylko widoczne są jaśniejsze smugi, to znaczy, że ma on dużo błonnika).

    Buraczany koktajl oczyszczający

    składniki
    2 starte buraki ćwikłowe
    3 ząbki czosnku
    mały starty seler
    5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    łyżeczka startego chrzanu
    sól, pieprz
    jak to zrobić
    Porcja na cały dzień: składniki zmiksuj na gładką masę, dopraw, uzupełnij wodą, by koktajl dał się łatwo pić.

  • Olena Autorytet
    Postów: 694 2656

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chleb z mąki orkiszowej.

    400 gram mąki orkiszowej
    torebka suchych drożdży (to jest 8g.)
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    2 szkl. wody
    można dodać - amarantus, siemię lniane, słonecznik, itp.

    Suche składniki wymieszać, dodać wodę.
    Ciasto przełożyć do formy keksówki.
    Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Około 0,5 godziny (ja stawiam na poduszce elektrycznej pod ściereczką)
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, na 40 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z formy.

    inessa lubi tę wiadomość

    590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • ania.g Autorytet
    Postów: 6340 25754

    Wysłany: 4 kwietnia 2014, 15:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sałatka:
    pomidor
    połówka awokado
    mozzarella
    garść rukoli
    świeża bazylia ze 2/3 gałązki
    połówka cytryny
    olej z pestek dyni
    garść prażonych pestek dyni
    sól
    Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Wcisnąć połówkę cytryny, lekko posolić i polać olejem z pestek dyni (olej z pestek dyni dosyć drogi ale daje niepowtarzalny lekko orzechowy smak)Na koniec posypać świeżo uprażonymi pestkami dyni.
    Smacznego :)

    inessa, iwcia77 lubią tę wiadomość

    Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 kwietnia 2014, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis na jedzenie bezglutenowe:

    Ciasto czekoladowe:

    Składniki:
    – 150g mąki bg
    – 4 jajka
    - 200g cukru
    – 150g masła
    – 4 łyżki kakao
    – 6 łyżkek wody
    – łyżeczka proszku do pieczenia bg
    – 100g ciemnej czekolady białej
    Polewa:
    – 100g ciemnej czekolady
    – 30 g masła
    – 3 łyżki mleka/ śmietany
    – wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania


    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Kakao dobrze wymieszać z gorącą wodą. Dodać do niego masło i cukier, miksować, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem i po jednym jajku, aż pojawią się w cieście pękające bąbelki powietrza. Na końcu dodać drobno pokrojoną tabliczkę czekolady.
    Formę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi.
    Piec w 160-180 st. C 35-40 min. Zostawić na 10 min. w formie, wyjąc i ostudzić.
    Czekoladę połamać na kawałki. Umieścić w naczyniu ustawionym na parze, dodać mleko i masło, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, miksować do powstania pulchnej masy. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Lekko ciepła polewą polać ostudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce.

    Wiosenna rewolucja makaronowa:
    Składniki

    1.brokuły 0, 5 szt.
    2.1 cebula
    3.1 pomidor
    4.śmietana 18% tł <oczywiście bezglutenowa>
    5.parmezan 1 kubek
    6.sól i pieprz
    7.makaron świderki bezglutenowy
    8.szczypiorek

    Sposób przygotowania

    Brokuły podgotować w osolonej wodzie.
    Podzielić je na mniejsze części.
    Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju.
    Gdy się zeszkli dodaje pomidorka pokrojonego na małe kawałki.
    Potem dokładam ugotowane wcześniej brokuły, wlewam śmietanę i
    wszystko mieszam.
    Doprawiłam solą i pieprzem.
    Należy podać z makaronem, a na wierzch posypać parmezanem i szczypiorkiem

    iwcia77 lubi tę wiadomość

  • alternatywa Autorytet
    Postów: 383 155

    Wysłany: 7 kwietnia 2014, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kryterium 35+ nie spełniam, ale mam pytanko czy mogę zaglądać i podkradać Wam kobietki przepisy? :)

    inessa, moremi, iwcia77, caffe, Arwena lubią tę wiadomość

    [email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 kwietnia 2014, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alternatywa to nie jest podkradanie :)
    przypuszczam,że to nie jest tylko moje zdanie ale i innych kobietek :)
    zapraszamy i mozesz sama pisać fajne przepisy :) :) :)

    Iwone, moremi lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 kwietnia 2014, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHleb bezglutenowy kukurydziany:
    Składniki


    180g mąki kukurydzianej
    2 jajka
    180 ml jogurtu naturalnego (a nawet trochę więcej, ja dałam 200 ml)
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (BG)
    tłuszcz do posmarowania formy
    Sposób przygotowania



    >Mąkę zmieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.
    >Gładką masę wlej do formy wysmarowanej tłuszczem.
    >Piecz w temperaturze 200 st, ok. 20 minut.


    Moje uwagi:
    >Oczywiście czas pieczenia zależy od piekarnika. W moim piekłam 25 min. i 10 minut trzymałam w wyłączonym i zamkniętym piecu. Sądzę, że warto na początku samemu sprawdzić jaki czas będzie właściwy.
    >Chlebek jest mało słodki, ale według mnie nie nadaje się np. do szynki. Bardziej pasuje tu jeśli już twaróg, najlepszy z masełkiem lub dżemem.

    Smacznego! :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2014, 19:06

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 kwietnia 2014, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chleb bezglutenowy bananowy:
    Składniki

    2 szklanki mąki bezglutenowej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    125g masła
    1 szklanka cukru trzcinowego
    2 duże banany
    3 jajka
    0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
    Sposób przygotowania

    1. Banany rozgniatamy widelcem. 2. Miksujemy jajka, masło i cukier, pod koniec dodajemy banany. 3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksujemy wszystko na gładką masę. 4. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. 5. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Pieczemy ok 50min w 180C.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 kwietnia 2014, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasto jogurtowo - kukurydziane:

    Składniki:
    jajka, 3 szt
    jogurt naturalny mały, 180 g
    cukier, 3/4 szklanki
    mąka kukurydziana, 4 łyżki
    proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
    olejek waniliowy, 1 łyżka
    polewa czekoladowa, 100 ml

    Przygotowanie

    Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( u mnie silikonowa ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą.


  • alternatywa Autorytet
    Postów: 383 155

    Wysłany: 10 kwietnia 2014, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    alternatywa to nie jest podkradanie :)
    przypuszczam,że to nie jest tylko moje zdanie ale i innych kobietek :)
    zapraszamy i mozesz sama pisać fajne przepisy :) :) :)

    przyznam, że kiepska jestem w kuchni, ale jak znajdę przepis z którego nawet mi uda się coś fajnego, to na pewno wam podrzucę :)

    inessa lubi tę wiadomość

    [email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • alternatywa Autorytet
    Postów: 383 155

    Wysłany: 10 kwietnia 2014, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Oponki z serem

    3 jajka
    0,5 kg sera
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 kg mąki
    1/4 kostki masła
    1 szklanka cukru

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu :P jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

    nie robiłam nigdy oponek, chociaż uwielbiam je jeść:)przepis wydaje się być prosty:)więc sobie przepiszę i na pewno kiedyś wypróbuje :)

    a o cukier wanilinowy pewnie chodzi :)

    inessa, caffe lubią tę wiadomość

    [email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • iwcia77 Autorytet
    Postów: 8558 34365

    Wysłany: 10 kwietnia 2014, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutaj wolna amerykanka i brak copywright , wiec gotuj sobie na zdrowie :)
    alternatywa wrote:
    kryterium 35+ nie spełniam, ale mam pytanko czy mogę zaglądać i podkradać Wam kobietki przepisy? :)

    inessa lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2014, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie robie na obiadek pieknie pachnie :D i proste do zrobienia :

    Karkówka zapiekana pod majonezem - ( można inny kawałek miesa wieprzowego wykorzystać :P )
    SKŁADNIKI:
    3 platy karkówki o 1cm-owej grubosci,
    2-3 duze cebule,
    pikantny keczup,
    majonez,
    sól, pieprz, papryka slodka czerwona w proszku, cukier, vegeta, oregano.
    PRZYGOTOWANIE:
    Karkówke umyc i osuszyc recznikiem papierowym, po czym natrzec sola, pieprzem i papryka. Mieso owinac folia i wstawic do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Cebule obrac, umyc, oszuszyc i pokroic w pólpiórka, po czym posypac lyzka cukru i z umiarem - vegeta. W zaroodpornym naczyniu ulozyc obok siebie plastry karkówki, które posypac cebula. Polac obficie keczupem, jezeli nie mamy pikantnego, lagodny keczup, mozna posypac chilli. Nastepnie polozyc ok 9 lekko czubatych lyzek majonezu i delikatnie rozsmarowac na calej powierzchni. Wierzch posypac oregano. Wstawic do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekac przez okolo 80 minut w 180 stopniach, najlepiej przez pierwsza polowe pieczenia, pod przykryciem z folii. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna tez posypac wierzch, starkowanym, zoltym serem. Podawac na goraco z ryzem lub ziemniakami.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2014, 12:03

    caffe lubi tę wiadomość

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ