Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny1 szklanka zsiadłego mleka
0,45 dkg maki
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka niepełna soli
Wymieszać ( drozdże rozetrzeć z cukrem) wszystkie suche skladniki, dodać mleko i odstawic do wyrosnięcia. Jak podwoi objętość zagnieść ręką. Ciasto ma być lekko rzadkie, czyli jak za gęste to trzeba jeszcze dodać mleka. Rozłozyć ciasto na stolnicy, przegniesć i podzielic na kawałki wielkosci pięsci.
Kawałki rozwałkowywać na 1 cm, klaść na rozgrzana patelnię i smazyć na rumiano z obu stron. Mozna smażyć na suchej patelni lub na tłuszczu. Na tłuszczu będą bardziej miękkie
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5735c67cdb55.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 21:01
efcia, Marcelka43 lubią tę wiadomość
-
Oponki serowe
3szklanki mąki pszennej
3żółtka
Pół kilo sera na wage np.Piątnica,tłusty lub pół tłusty
3łyżki kwaśnej śmietany 18%
3szklanki cukru
1łyżeczka octu
1łyżeczka sody
Opakowanie cukru waniliowego
Cukier puder do posypania oponek(nie chce mi sie bawić w lukier)
Wszystko wymieszać ,wyrobić porządnie.
Właściwie najwięcej roboty jest w tym aby ciasto wyrobić na piękną jednolitą mase i już,rozwałkować niezbyt cienko.
Wykrawać koła,wielkość co kto woli
W srodku kół kieliszeczkiem wykrawać koła,bo to mają być oponki przecież.
I włala,wrzucać na rozgrzany olej w garnku i na rumiano z każdej strony,trzeba troche pooperować ogniem aby dostosować temp do smażenia ale to dla nas pikuś
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 10:23
Marcelka43, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
spagetti alla carbonara ( dla 4 osob)
400 gr spagetti
150 gr guanciale ( mieso ze swinskich policzkow) ale zamienna wersja jest na suszonym boczku
4 zoltka + 1 jajko
100 gr sera owczego dojrzewajacego / albo parmezanu
sol, pieprz,
pokroic w kostke guanciale albo boczek, podsmazyc na patelni bez tluszczu az bedzie zarozowiony, odstawic do przestygniecia.
jajka ( 4 zoltka + 1 cale) rozrobic w salaterce z serem startym na mialko az do uzyskania jednolitej konsystencji- dodac czarny pieprz ( sporo)
teraz dopiero gotujemy makaron
dodajemy guanciale / boczek do jaj- wszysko mieszamy
makaron sciagamy z ognia, cedzimy przez sitko, i wrzucamy do salaterki z jajkami energicznie mieszajac ( zeby nam sie jajowka nie zrobila tylko homogeniczny sos)
buon appetito !
efcia, justi::, megan8, Audrey Hepburn lubią tę wiadomość
-
Lemon cake
3/4 kostki masla
1 szklanka cukru (ja daje troche mniej)
3 jajka
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 cytryny
2-3 lyzki mleka
Maslo utrzec z cukrem. Dodac jajka. Nastepnie make z proszkiem do pieczenia, oraz otarta skorke z cytryn. Na koncu wlac mleko dla uzyskania konsystencji 'spadajacej z lyzki'.
Piec 50-55 min w 180 stopniach.
Ostudzic i polac syropkiem z soku cytrynowego wymieszaniego z cukrem pudrem. Takim lukrem. 2 lyzki soku i cukru pudru. Lukier raczej rzadki ma byc.
anasan79 lubi tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
blok czekoladowy z piankami marshmallows (bez pieczenia)
Składniki:
- 125 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao )
- 3 łyżki golden syrup lub syropu z agawy
- 200 g herbatników ( użyłam małych krakersików )
- 100 g mini marshmallows ( dałam normalne, pocięte na mniejsze kawałki )
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia
Masło, czekoladę i golden syrup umieścić w garnuszku i roztopić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odlać pół szklanki ( 125 ml ) i odłożyć na później.
Do reszty dodać połamane herbatniki, marshmallow, wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Równo rozłożyć całą mieszankę, wciskając trochę w dno. Na wierzch wylać odlaną czekoladę i wyrównać.
Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.Audrey Hepburn lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
KUBANKA (porcja na dużą blaszkę)
Biszkopt:
- 5 średnich jaj
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).
Masa:
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 (czubate) łyżki cukru
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy lub 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100ml wody
- 200ml powideł z czarnej porzeczki wymieszanych z 2 łyżkami nutelli (ja dodaję szczyptę imbiru, cynamonu i szczyptę curry, są bardziej korzenne)
- duża paczka herbatników maślanych
- duża paczka herbatników kakaowych
Nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2-3 łyżki rumu
Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.
Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami porzeczkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami albo dodać żelatyne po ubiciu. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.
jeżeli dodajemy żelatyne posypujemy przed schładzaniam, można użyć wiórków z wafla typu princessa
najlepsze na 2gi lub 3ci dzień
jeżeli biszkopt wyjdzie za gruby można przekroić na pół i jedną część zamrozić do następnego ciasta
Bozia3 lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Stefanka miodowa z earl grey
Ciasto:
2 jajka
230 g masła
150 g miodu
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Masa:
500 ml mleka
60 g kaszy manny
200 g masła
2-3 łyżki cukru
Dodatkowo do skropienia blatów:
szklanka czarnej herbaty zaparzonej z 2-3 torebek, najlepiej earl grey
Polewa czekoladowa:
150 g ciemnej czekolady
kilka łyżek śmietanki 30-36%
łyżka masła
Ciasto:
Przygotować 3 średnie tortownice (o jednakowej średnicy). Proponuję 18-20 cm. albo blaszki 23x35 ale wtedy blaty wyjdą cienkie, można piec na macie sylikonowej albo pergaminie
ja wałkuje wszystkie 3 blaty najpierw na odrysowanym na pergaminie wymiarze
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć lepkie i klejące.
Ciasto podzielić na 3 części, wylepić nim dno tortownic / odrysowanych na pergaminie kształtów.
Piec w gorącym piekarniku przez 20-30 minut uważając aby nie zrobiło się za ciemne bo będzie gorzkie, wystarczy kiedy się zezłoci.
Masa: Zagotować mleko, wsypać kaszę i ciągle mieszając gotować ją tak długo, aż zgęstnieje. Posłodzić.
Ostudzić.
Utrzeć masło na puszystą masę i dodawać po łyżce zimną kaszę.
masy jest tyle żeby ciasto przełożyć cienką warstwą, jeżeli lubisz grubszą warstwę kremu albo chcesz posmarować wierzch i ozdobić bakaliami radzę zrobić z 1.5 porcji
Polewa:
czekoladę roztopić w garnuszku ustawionym na garnku z gotującą się wodą, dodać śmietankę.
Pierwszy blat ułożyć na blasze lub dużym talerzu, skropić herbatą, posmarować kremem, położyć kolejny blat, skropić, posmarować kremem. Na wierzchu ułożyć trzeci blat, skropić herbatą i posmarować polewą. Ciasto powinno trochę postać w lodówce - najlepsze jest na 2-3 dzień.
Bozia3, Storczyk31, kapturnica lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
New York vanilla cheesecake
200 gr herbatnikow pokruszonych
150 gr masła
Masło stopic, wymieszać z ciastkami i podpiec 10 min w docelowej blaszce.
24 cm okrągła.
800 gr serka filadelfia
100 gr cukru
2 jaja
3 płaskiej łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej chyba można
120 ml smietany 30%
ekstrat waniliowy
Serek wymieszac z cukrem i mąka mikserem.
Dodać jajka i ubić dość dobrze.
Stopniowo dodawać śmietanę. I wanilie.
Wyłożyć na bazę.
Piec 45-55 min w 180 stopniach.
Sprawdzać. Nie chcemy ciasta za suchego ani za mokrego. Brzegi moga sie zabrazowic, ale ogólnie ma być jasny. Mozna przykryć folia aluminiową podczas pieczenia.
Najlepiej wstawić do lodowki na 3godz lub na noc.Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Warzywne zdrowe ciasta:
Marchewka
1. Ciasto marchewkowo-kokosowe
260 g marchewki,
½ szklanki wiórków kokosowych,
2½ szklanki mąki razowej typ 2000,
szklanka oleju kokosowego,
5 jaj,
pół szklanki mleka roślinnego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki cynamonu,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
2–3 łyżki słodu.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej kokosowy podgrzać i rozpuścić, a następnie ostudzić. Białka jaj ubić na sztywno, w trakcie powoli dodawać żółtka, mąkę, olej, mleko, marchewkę i wiórki kokosowe. Na samym końcu dodać sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i słód. Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach 40 minut.
2. Ciasto marchewkowo-bakaliowo-owsiane
1 szklanka marchewki starej na tarce o drobnych oczkach,
1 średnie słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
1 łyżka drobnych rodzynek,
1 łyżka suszonych, posiekanych moreli,
5 suszonych, pokrojonych daktyli,
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej),
½ szklanki płatków owsianych (np. górskich),
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
½ szklanki soku jabłkowego,
¼ szklanki oleju,
3 jaja.
Połączyć składniki w dużym naczyniu. Na samym końcu wbić jaja i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w 180 stopniach 30 minut.
Burak
3. Buraczane brownie
300 g buraków,
100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%,
80 g płatków owsianych zmielonych w młynku na konsystencję mąki,
4 łyżki oleju,
4 łyżki słodu,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
2 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szklanki wody (opcjonalnie).
Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do buraków i wymieszać. Następnie dodać jajka, olej, słód i wodę. W osobnym naczyniu przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia, wlać do nich płynne składniki i dokładnie wymieszać. Gdy wszystko się połączy, masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
4. Ciasto buraczano-śliwkowe
2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach,
ok. 7 suszonych śliwek,
1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
1 mała łyżeczka sody,
1 szklanka mąki ryżowej,
½ szklanki oleju kokosowego (lub nieco mniej),
½ –1 szklanka mleka roślinnego.
Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki posiekać na drobniejsze kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60–65 minut.
Fasola
5. Ciasteczka fasolowe
280 g ugotowanej fasoli,
5 jaj,
½ laski wanilii,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao odtłuszczonego,
6 łyżek oleju rzepakowego,
4 łyżki słodu,
8 łyżeczek stewii.
Fasolę, wanilię, sól zmiksować z 3 jajami na gładką masę. Osobno wymieszać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Olej zmiksować ze słodem. Stewię wymieszać wraz z pozostałymi 2 jajami dodać do słodu i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Przelać do foremki, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.
6. Fasolowe brownie
½ tabliczki ciemnej czekolady (12 kostek),
400 g ugotowanej fasoli,
2 mocno dojrzałe banany,
14–15 suszonych daktyli bez pestek,
7–8 łyżeczek ciemnego kakao,
3 jaja,
szczypta soli,
2 łyżeczki cynamonu,
1½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Fasolę z bananami i daktylami zblendować albo zmielić w maszynce. Dodać kakao, roztopioną czekoladę, jaja, sól, cynamon oraz sodę i wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45–50 minut.
Seler
7. Korzenne ciasto selerowe
2 szklanki selera startego na tarce o dużych oczkach,
5 łyżek syropu daktylowego lub 5 łyżek zmiksowanych daktyli,
1 łyżeczka sody,
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
½ szklanki oleju rzepakowego,
1 szklanka mleka roślinnego,
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika,
1 niepełna łyżeczka cynamonu,
szczypta soli.
Wymieszać wszystkie składniki, następnie przełożyć do foremki i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut.
Pietruszka
8. Ciasto pietruszkowe bez pieczenia
2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej,
szklanka płatków owsianych,
łyżka nasion chia,
1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach,
ziarenka z laski wanilii,
½ szklanki wrzątku,
½ szklanki daktyli,
½ szklanki mleka migdałowego,
½ szklanki rodzynek.
Daktyle zalać wrzątkiem na ok. 8 minut, następnie dokładnie zblendować i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, przełożyć do formy i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
9. Ciasto pietruszkowe
400 g pietruszki obranej i startej na tarce o dużych oczkach,
4 jaja,
¾ szklanki oleju,
½ szklanki słodu,
2 niepełne szklanki mąki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru,
¼ łyżeczki soli.
Mąkę z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami przesiać do miski. W osobnym naczyniu zmiksować jaja, słód i olej, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawać suche składniki. Na końcu dodać pietruszkę. Wyłożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40–50 minut.
Szpinak
10. Ciasto szpinakowe
1½ szklanki mąki ryżowej,
5 jaj,
niecała szklanka syropu daktylowego,
½ szklanki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g świeżego szpinaku.
Jaja wymieszać z syropem daktylowym, dodać mąką, proszek do pieczenia i olej. Umyty szpinak zmielić, dodać do ciasta, dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Zamiast świeżego szpinaku można dodać mrożony, jednak wcześniej należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Dynia
11. Korzenne ciasto dyniowe
3 szklanki (400 g) mąki pszennej pełnoziarnistej,
4 szklanki (500 g) dyni startej na tarce o grubych oczkach,
¾ szklanki oleju,
½ łyżeczki soli,
2¼ łyżeczki sody,
250 g daktyli bez pestek,
przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika – w zależności od upodobań.
Daktyle przekroić na pół, zalać wodą i podgrzać na małym ogniu aż uzyskają konsystencję dżemu, co jakiś czas mieszając. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę oraz przyprawy i zamieszać. Dodać startą dynię, wlać olej i wyrobić ciasto. Na końcu dołożyć daktyle i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.Audrey Hepburn, Blastka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySpaghetti al pomodoro:
obierz i pokrój małą cebulę, weź 2 ząbku czosnku, 2 marchewki i 2 selery, posiekaj je i wrzuć do garnka
dodaj 2 duże puszki włoskiego pelati albo obranych rzymskich pomidorów i pół pęczka świeżej, opłukanej bazylii
dolej nieco oliwy z oliwek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut
potem to wszystko odstaw na kwadrans, żeby przestygło
podawaj z makaronem odrobinę al dente z dużą ilością świeżego parmezanu (obowiązkowo reggiano) i drugą połową pęczka bazylii, dobrze umytej i ciętej nożyczkami w kubku lub szklance, żeby nie szczerniała
smacznegoStorczyk31 lubi tę wiadomość
-
Zapiekanka z makaronem lub czerstwym pieczywem (4-6 osób)
250g makaronu ugotowanego al dente (może być pozostałość z obiadu )
duże opakowanie śmietany kwaśnej 18%
6-8 jajek (zależnie od wielkości)
puszka groszku konserwowego lub 1.5 szklanki mrożonego
100 - 150g chudej wędzonki pokrojonej w kostkę lub kiełbasy albo mięsa od rosołu (wtedy możemy dać łyżeczkę wędzonej papryki) - w wersji bezmięsnej świetnie się sprawdzą suszone pomidory z oleju i dodatek małej cebuli, wcześniej lekko zeszklonej
1 opakowanie fety
pęczek pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka (płaska) czubricy zielonej
pieprz i sól do smaku
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
naczynie wysmarować masłem i wyłożyć makaron, jajka wymieszać ze śmietaną, dodać groszek, wędlinę, pietruszkę i przyprawy, wylać na makaron, lekko przemieszać łyżką żeby masę równomiernie rozłożyć, na wierzch ułożyć fetę porwaną na kawałki
zapiec ok 30-40 min w 200 stopniach bez termoobiegu, sprawdzić czy masa jest dobrze ścięta, jeśli nie dopiec jeszcze kilka minut
wersja z pieczywem: kroimy pieczywo na cienkie kromki i wykładamy nimi naczynie, na każdą kromkę nakładamy odrobinę masła, zapiekamy ok 5-10 minut do lekkiego zrumienienia, masę jajeczną z dodatkami wykładamy na wierzch a następnie układamy fetę, zapiekamy aż wszystko jest ładnie ścięte a wierzch rumianyjeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Ciasto czekoladowe
Ciasto:
200g maki
150g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
40g kakao
175g miekkiego masla
2 jajka
150ml smietany 18%
ekstrakt waniliowy
Masa:
50g masla
100g czekolady gorzkiej
150g cukru pudru
1 lyzka miodu
60g smietany 18%
ekstrakt wanilowy
Piekarnim nagrzac do tmp 180 stopni i przygotowac blaszke. Uzywam tortownicy i wykladam ja papierem.
Wszystkie skladniki ciasta mozna wrzucic do robota i wymieszac..lub utrzec jajka z cukrem, dodac miekkie maslo i wszystkie proszkowe dodatki i tez porzadnie wymieszac mikserem, na koncu dolozyc kakao i smietane. Mieszac do uzyskania kremowego ciasta.
Piec ok 40min. Anglicy nie pieka do suchego patyczka, bo lubia wilgotne ciasta. Ja staram sie nie przepiec, zeby nie wyszedl wior. Ostudzic i przekroic jak tort.
Czekolade na mase stopic z maslem, ostudzic, dodac cukier, miod, smietane i wanilie. Rowniez ostudzic. Powinno zgestniec i byc przyjemne do smarowanie, nie cieknace. ystawila na podworko na 15 min, ale to zima byla..
Pol masy polozyc na ciasto, przykryc i druga polowa wysmarowac wierzch.Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Magdala wrote:Ciasto czekoladowe
Ciasto:
200g maki
150g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
40g kakao
175g miekkiego masla
2 jajka
150ml smietany 18%
ekstrakt waniliowy
Masa:
50g masla
100g czekolady gorzkiej
150g cukru pudru
1 lyzka miodu
60g smietany 18%
ekstrakt wanilowy
Piekarnim nagrzac do tmp 180 stopni i przygotowac blaszke. Uzywam tortownicy i wykladam ja papierem.
Wszystkie skladniki ciasta mozna wrzucic do robota i wymieszac..lub utrzec jajka z cukrem, dodac miekkie maslo i wszystkie proszkowe dodatki i tez porzadnie wymieszac mikserem, na koncu dolozyc kakao i smietane. Mieszac do uzyskania kremowego ciasta.
Piec ok 40min. Anglicy nie pieka do suchego patyczka, bo lubia wilgotne ciasta. Ja staram sie nie przepiec, zeby nie wyszedl wior. Ostudzic i przekroic jak tort.
Czekolade na mase stopic z maslem, ostudzic, dodac cukier, miod, smietane i wanilie. Rowniez ostudzic. Powinno zgestniec i byc przyjemne do smarowanie, nie cieknace. ystawila na podworko na 15 min, ale to zima byla..
Pol masy polozyc na ciasto, przykryc i druga polowa wysmarowac wierzch.
To już wiem, co będę w weekend robiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2018, 13:14
Dziobak lubi tę wiadomość
"Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️ -
Bozia3 wrote:Warzywne zdrowe ciasta:
Marchewka
1. Ciasto marchewkowo-kokosowe
260 g marchewki,
½ szklanki wiórków kokosowych,
2½ szklanki mąki razowej typ 2000,
szklanka oleju kokosowego,
5 jaj,
pół szklanki mleka roślinnego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki cynamonu,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
2–3 łyżki słodu.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej kokosowy podgrzać i rozpuścić, a następnie ostudzić. Białka jaj ubić na sztywno, w trakcie powoli dodawać żółtka, mąkę, olej, mleko, marchewkę i wiórki kokosowe. Na samym końcu dodać sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i słód. Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach 40 minut.
2. Ciasto marchewkowo-bakaliowo-owsiane
1 szklanka marchewki starej na tarce o drobnych oczkach,
1 średnie słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach,
1 łyżka drobnych rodzynek,
1 łyżka suszonych, posiekanych moreli,
5 suszonych, pokrojonych daktyli,
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej),
½ szklanki płatków owsianych (np. górskich),
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
½ szklanki soku jabłkowego,
¼ szklanki oleju,
3 jaja.
Połączyć składniki w dużym naczyniu. Na samym końcu wbić jaja i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w 180 stopniach 30 minut.
Burak
3. Buraczane brownie
300 g buraków,
100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%,
80 g płatków owsianych zmielonych w młynku na konsystencję mąki,
4 łyżki oleju,
4 łyżki słodu,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
2 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szklanki wody (opcjonalnie).
Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do buraków i wymieszać. Następnie dodać jajka, olej, słód i wodę. W osobnym naczyniu przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia, wlać do nich płynne składniki i dokładnie wymieszać. Gdy wszystko się połączy, masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
4. Ciasto buraczano-śliwkowe
2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach,
ok. 7 suszonych śliwek,
1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
1 mała łyżeczka sody,
1 szklanka mąki ryżowej,
½ szklanki oleju kokosowego (lub nieco mniej),
½ –1 szklanka mleka roślinnego.
Upieczone i ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki posiekać na drobniejsze kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60–65 minut.
Fasola
5. Ciasteczka fasolowe
280 g ugotowanej fasoli,
5 jaj,
½ laski wanilii,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao odtłuszczonego,
6 łyżek oleju rzepakowego,
4 łyżki słodu,
8 łyżeczek stewii.
Fasolę, wanilię, sól zmiksować z 3 jajami na gładką masę. Osobno wymieszać kakao, sodę i proszek do pieczenia. Olej zmiksować ze słodem. Stewię wymieszać wraz z pozostałymi 2 jajami dodać do słodu i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Przelać do foremki, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.
6. Fasolowe brownie
½ tabliczki ciemnej czekolady (12 kostek),
400 g ugotowanej fasoli,
2 mocno dojrzałe banany,
14–15 suszonych daktyli bez pestek,
7–8 łyżeczek ciemnego kakao,
3 jaja,
szczypta soli,
2 łyżeczki cynamonu,
1½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Fasolę z bananami i daktylami zblendować albo zmielić w maszynce. Dodać kakao, roztopioną czekoladę, jaja, sól, cynamon oraz sodę i wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45–50 minut.
Seler
7. Korzenne ciasto selerowe
2 szklanki selera startego na tarce o dużych oczkach,
5 łyżek syropu daktylowego lub 5 łyżek zmiksowanych daktyli,
1 łyżeczka sody,
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
½ szklanki oleju rzepakowego,
1 szklanka mleka roślinnego,
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika,
1 niepełna łyżeczka cynamonu,
szczypta soli.
Wymieszać wszystkie składniki, następnie przełożyć do foremki i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut.
Pietruszka
8. Ciasto pietruszkowe bez pieczenia
2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej,
szklanka płatków owsianych,
łyżka nasion chia,
1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach,
ziarenka z laski wanilii,
½ szklanki wrzątku,
½ szklanki daktyli,
½ szklanki mleka migdałowego,
½ szklanki rodzynek.
Daktyle zalać wrzątkiem na ok. 8 minut, następnie dokładnie zblendować i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, przełożyć do formy i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
9. Ciasto pietruszkowe
400 g pietruszki obranej i startej na tarce o dużych oczkach,
4 jaja,
¾ szklanki oleju,
½ szklanki słodu,
2 niepełne szklanki mąki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru,
¼ łyżeczki soli.
Mąkę z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami przesiać do miski. W osobnym naczyniu zmiksować jaja, słód i olej, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawać suche składniki. Na końcu dodać pietruszkę. Wyłożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40–50 minut.
Szpinak
10. Ciasto szpinakowe
1½ szklanki mąki ryżowej,
5 jaj,
niecała szklanka syropu daktylowego,
½ szklanki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g świeżego szpinaku.
Jaja wymieszać z syropem daktylowym, dodać mąką, proszek do pieczenia i olej. Umyty szpinak zmielić, dodać do ciasta, dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Zamiast świeżego szpinaku można dodać mrożony, jednak wcześniej należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Dynia
11. Korzenne ciasto dyniowe
3 szklanki (400 g) mąki pszennej pełnoziarnistej,
4 szklanki (500 g) dyni startej na tarce o grubych oczkach,
¾ szklanki oleju,
½ łyżeczki soli,
2¼ łyżeczki sody,
250 g daktyli bez pestek,
przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika – w zależności od upodobań.
Daktyle przekroić na pół, zalać wodą i podgrzać na małym ogniu aż uzyskają konsystencję dżemu, co jakiś czas mieszając. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę oraz przyprawy i zamieszać. Dodać startą dynię, wlać olej i wyrobić ciasto. Na końcu dołożyć daktyle i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.
Masz zdjęcia tegi ciasta pitruszkowego bez pieczenia?syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-