Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Sałatka w walce z anemią
1 duży burak czerwony gotowany lub pieczony do miękkości lub al-dente
2-3 ogórki kiszone lub małosolne
łyżka oleju np orzechowego
podprażony słonecznik, dynia, sezam lub pinia - ok 1 łyżka
szczypta pieprzu
opcjonalnie plaster fety albo solankowego twarogu wędzonego
burak i ogórki kroimy w kostkę, ja układam warstwowo, w wersji kolacyjnej dodaję kruszony ser
buraki można przygotować od razu na kilka porcji i do 3 dni przechowywać w lodówce
przy problemach z anemią można zajadać codziennieevus lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Idealny pasztet z fasoli (wklejony ze strony Jadlonomia).
Robilam. Dobry.
Składniki:
•2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
•2 duże cebule, pokrojone w pióra
•1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
•2 łyżeczki majeranku
•1 łyżeczka tymianku
•spora szczypta gałki, startej
•2 ząbki czosnku
•łyżeczka musztardy
•100 ml oleju + sporo do smażenia
•5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
•sól i pieprz
Przygotowanie:
1.Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.
2.W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.
3.Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Pyszny z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.
evus, SolarPolar lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
pierwiastka wrote:Sałatka w walce z anemią
1 duży burak czerwony gotowany lub pieczony do miękkości lub al-dente
2-3 ogórki kiszone lub małosolne
łyżka oleju np orzechowego
podprażony słonecznik, dynia, sezam lub pinia - ok 1 łyżka
szczypta pieprzu
opcjonalnie plaster fety albo solankowego twarogu wędzonego
burak i ogórki kroimy w kostkę, ja układam warstwowo, w wersji kolacyjnej dodaję kruszony ser
buraki można przygotować od razu na kilka porcji i do 3 dni przechowywać w lodówce
przy problemach z anemią można zajadać codziennie
uwielbiam pieczone buraki, salatka pysznapierwiastka lubi tę wiadomość
-
Evus, cieszę się że smakowała
mam jeszcze w zanadrzu przepis na burgery z burakiem czerwonym
http://food52.com/recipes/24287-beet-and-feta-burgers
płatki muszą być błyskawiczne, najlepiej jęczmienne, opcjonalnie można dodać trochę mielonej wołowiny
w razie potrzeby tłumaczenie mogę dołączyćevus lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Piernik dojrzewający
Składniki:
80 dkg mąki
1/2 kg cukru
4 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dkg masła
3 torebki przypraw do piernika
50 dkg miodu
orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy - według uznania
szczypta soli
Mleko, masło, miód, cukier i przyprawy rozpuścić (nie zagotowywać).
Po wystudzeniu wmiksować po jednym jajku i dodać mąkę z sodą i solą.
Na koniec dodać bakalie.
Tak przygotowaną masę odstawić na trzy dni.
Piec w piekarniku 180 stopni przez 75 minut.
Masy starcza na dwie formy keksowe.
Po wystudzeniu polać polewą, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum dwa tygodnie. Jeżeli wytrzymacie dłużej, to będzie jeszcze lepszy.
Polewę robię z tego przepisu
1 jajko
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/2 kostki masła/margaryny
Jajko, cukier i kakao ubić mikserem i do ubijanej masy wlewać gorące, roztopione masło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 19:35
Magdala, efcia, Reni, sandra80 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
"naleśniki" z samej gryki świetne jako wrapy czy tortille
100g niepalonej gryki zalać na noc wodą, rano odlać wodę (powinien być 'glut') przepłukać
zblendować na gładką masę z dodatkiem takiej ilości wody żeby kosystencja była jak na naleśniki (śmietana), za gęste ciasto się rwie, lekko osolić
ja dodaję do blendowania zioła np: pieprz, lubczyk, bazylia, oregano
do wersji na słodko cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i trochę cukru albo syropu z agawy
ciasto jest lepsze jeśli blendujemy z dodatkiem odrobiny oleju, jest bardziej jak emulsja i naleśniki wychodzą elastyczniejsze
smażymy bez dodatkowego tłuszczu, przewracamy jak "wyschnie"
można mrozić lub przechowywać w lodówce 2-3 dni
z takiej porcji wychodzi 6-7 małych sztuk lub 3-4 dużeWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 22:58
moremi, efcia lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
nick nieaktualnysałatka warzywna podobno odchudzająca
3 średnie buraki
6 marchewek
4 ziemniaki
puszka fasoli czerwonej lub białej, ew obie
3 garście kapusty kiszonej
3-4 ogórki kiszone
ugotowac buraki, marchewki, ziemniaki
pokroić w kostkę
wymieszać
dodac oliwy z oliwek,
do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie
My się tym zajadamy Smacznego -
CIASTO Z WIŚNIAMI I BEZĄ / ciasto świętego jakuba
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka śmietany 18%
6 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Fioletowa beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe (na 0.5 litra każdy, jeżeli są z cukrem to już nie dodajemy cukru dodatkowo)
wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) lub ok 600g mrożonych
Masa budyniowa:
3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
6-7, łyżek mąki
1 l mleka
25 dag, margaryny lub masła
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki.
2.Wiśnie odsączyć z komputu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku./lub rozmrozić i również odcisnąć nadmiar soku
sok można użyć do lukru na wierzch
2 białka ubić na sztywno z (2 łyżkami cukru), a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Można też pianę wymieszać z wiśniami i wyłożyć na ciasto, wiśnie nie są tak równomiernie rozłożone ale blaty lepiej się sklejają. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.
3.Budyń z mąką i cukrem ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po trochu zimnego budyniu i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Na pierwszy upieczony blat nałożyć jedną część kremu, przykryć drugim blatem, na nim rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub lukrem z cukru i soku wiśniowego. Smacznego
evus lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
evus wrote:pierwiastka, wlasnie sie slinie brzmi pysznie skarbnico pysznosci
tak wygląda gotowe, jakość niestety komórkowa
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7979be224067.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 20:02
moremi, evus lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Ciastka z jabłkiem
30dag mąki, 25dag masła, 1 żółtko, 1 jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, szczypta soli, 80dag jabłek, 5 dag cukru pudru do posypania.
Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem na bardzo drobno. Dodać jajko, żółtko i śmietanę i sól, zagnieść delikatnie ciasto i włożyć do miseczki. Przykryć talerzykiem i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Obrać jabłka, pokroić w ósemki. Ciasto rozwałkować na 4 mm. Wykroić szklanką krążki. Jabłko kłaść na cieście szerszą częścią do obwodu koła i ciasto złożyć na pół. Delikatnie przycisnąć.
Ciastka luźno układać na blasze oprószonej mąką. Piec 20 minut w bardzo nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (180 stopni). Posypać pudrem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:37
efcia lubi tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualnyPierniczki I
½ kg mąki
20 dag miodu
½ kostki margaryny
20 dag cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika (Prymat)
• Mąkę przesiewamy z sodą i cukrem pudrem.
• W zagłębienie wlewamy rozpuszczony miód i margarynę.
• Dodajemy przyprawę i jajko.
• Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż będzie lśniące.
• Wałkujemy na 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.
• Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180◦C.
Pierniczki II
I.
½ szklanki miodu
30 dag smalcu
Te produkty roztopić w rondelku.
II.
3 jajka
½ kg cukru
Cukier waniliowy
Te produkty wymieszać dokładnie.
III.
1 łyżka sody
1 łyżka amoniaku
Te produkty zalać ½ szklanki śmietany i dodać 2 przyprawy do piernika, 5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać.
Dodać resztę składników i 1 i ½ kg mąki.
Zagnieść ciasto i wykrawać ciasteczka.
Pierniczki III
30 dag miodu
30 dag margaryny Te produkty należy rozpuścić w rondelku.
30 dag cukru
Lekko schłodzić i dodać:
3 jajka
1 kg mąki
½ szklanki śmietany
2 łyżeczki sody
Cynamon
Przyprawę do piernika
Piec w 180 stopniach około 20 min, tak trochę na oko. Zobaczyć od spodu czy już się upiekły . Muszą poleżeć około 4 tygodni żeby zmiękły , a jak leżą więcej to też on , nie zepsują się . Ja przechowuję w takich metalowych puszkach kiedyś np. Biovital był w takiej puszce, czy np. jakieś słodycze typu właśnie ciasteczka można kupić w takich metalowych opakowaniach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 10:09
efcia lubi tę wiadomość
-
Sałatka śledziowa -
2 małe opakowania Matjasów w oleju np Lisnera
mały słoik marynowanych pieczarek
ok 8-10 cm białej części pora ( ja daję trochę więcej)
4-5 średnich ogórków konserwowych
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
pieprz do smaku.
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy po leżakuje w lodówce.Żyj chwilą ! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko. –Ciasteczkowy Potwór -
Pychotka- moje ulubione ciasto
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.Aby migdały za bardzo sie nie przypaliły, kiedy sie zrumienia przykrywam papierem.
Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego*
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego**
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.ania.g lubi tę wiadomość
Żyj chwilą ! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko. –Ciasteczkowy Potwór -
PIECZONE MIĘSO (prosty przepis)
1 do 1.5 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, szynka, schab) pokrojone w plastry ok 1,5 cm
0.5 kg pieczarek
0.5 kg cebuli (3-4 większe)
1 koncentrat pomidorowy
ocet balsamiczny
po 3 łyżki: sos sojowy jasny (można dać 1 łyżkę ciemnego i 2 jasnego), cukier, ocet jabłkowy
sól, pieprz, płatki ostrej papryki
mąka
olej do obsmażenia mięsa
plastry mięsa, bez rozbijania, nacieramy solą, pieprzem i octem balsamicznym, delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego
pieczarki kroimy w plastry (małe można w ćwiartki)
cebulę siekamy w dość grubą kostkę i chwilę podsmażamy na tej samej patelni żeby się zeszkliła, dodajemy do niej płatki ostrej papryki, wykładamy na mięso, na to wykładamy surowe pieczarki
koncentrat, sos sojowy, ocet i cukier mieszamy na gęsty sos i dajemy ok 1/2 słoika po koncentracie wody, polewamy tym równomiernie pieczarki i przykrywamy
pieczemy ok 1 godziny pod przykryciem w 180 stopniach, po czym zdejmujemy pokrywkę, mieszamy wszystko i dopiekamy jeszcze 15 min
super do ziemniaków, kaszy czy pieczywa a kolejnego dnia smakuje nawet lepiejiwcia77, Storczyk31 lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
DYNIOWE KLUSKI LENIWE
Składniki:
szklanka puree z dyni (dynia pokrojona w kostkę i lekko podduszona a następnie zmiksowana)
2 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania
750 g twarogu półtłustego (można go zmielić, ale nie jest to konieczne- jak kto lubi)
3 jajka
szczypta soli do ubicia białek
(z tych ilości składników wychodzi nam klusek na dwa- trzy posiłki dla dwóch osób- one są dość sycące; jeśli jeść mają tylko dwie osoby proponuję zmniejszyć ilość składników albo mrozić resztę, bo ciasto musi być zużyte od razu)
Przygotować puree z dyni i je ostudzić (ja miałam przygotowane jesienią puree dyniowe, w słoiku- otwierasz i masz ).
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka wymieszać z puree z dyni, twarogiem i mąką. Dodać pianę z białek. (ciasto będzie się jeszcze kleić do rąk).
Na obficie posypany mąką blat przekładać ciasto i formować wałeczki (brać nie za duże porcje na raz, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i średnio plastyczne- za długie kawałki nie będą się kulać tylko zrywać), a następnie kroić je na kształt kopytek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
W zależności od potrzeb / gustów/ gatunku dyni można jeść na słodko (z cukrem, cynamonem) lub na wytrawnie (jako dodatek do obiadu). Ja miałam słodką dynię więc kopytka były w wersji deserowej: z cukrem, cynamonem, odrobiną masła i prażonymi płatkami migdałów. Można kombinować- co tam komu w duszy graWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2015, 12:32
moremi lubi tę wiadomość
-
pamiętacie z dzieciństwa
Blok czekoladowy
[keksówka o wymiarach 30 cm na 10 cm]
Składniki:
1 opakowanie (400 g) mleka w proszku w niebieskim woreczku
3/4 szklanki wody
200 g masła
200 g cukru (1 szklanka)
4 łyżki gorzkiego kakao
150 g herbatników
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
1. W rondelku umieszczam masło, wodę, cukier i kakao. Doprowadzam do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.
2. Każdy herbatnik łamię na cztery części. Do ostudzonej ale jeszcze ciepłej masy dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam. Na końcu dodaję połamane herbatniki, orzechy oraz rodzynki, mieszam do połączenia.
3. Formę keksową wykładam folią aluminiową lub spożywczą. Wykładam do niej czekoladową masę, wyrównuję łyżką i wkładam do lodówki na całą noc.
4. Stężony blok przekładam na deskę, zdejmuję folię i kroję na grubsze plastry.
Smacznego!justi::, Storczyk31, anasan79 lubią tę wiadomość