X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 25 września 2015, 08:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sałatka w walce z anemią

    1 duży burak czerwony gotowany lub pieczony do miękkości lub al-dente
    2-3 ogórki kiszone lub małosolne
    łyżka oleju np orzechowego
    podprażony słonecznik, dynia, sezam lub pinia - ok 1 łyżka
    szczypta pieprzu

    opcjonalnie plaster fety albo solankowego twarogu wędzonego

    burak i ogórki kroimy w kostkę, ja układam warstwowo, w wersji kolacyjnej dodaję kruszony ser

    buraki można przygotować od razu na kilka porcji i do 3 dni przechowywać w lodówce

    przy problemach z anemią można zajadać codziennie

    evus lubi tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Magdala Autorytet
    Postów: 3479 13515

    Wysłany: 26 września 2015, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idealny pasztet z fasoli (wklejony ze strony Jadlonomia).
    Robilam. Dobry. :-)

    Składniki:

    •2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
    •2 duże cebule, pokrojone w pióra
    •1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
    •2 łyżeczki majeranku
    •1 łyżeczka tymianku
    •spora szczypta gałki, startej
    •2 ząbki czosnku
    •łyżeczka musztardy
    •100 ml oleju + sporo do smażenia
    •5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
    •sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1.Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.
    2.W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.
    3.Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Pyszny z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.

    evus, SolarPolar lubią tę wiadomość

    Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • evus Autorytet
    Postów: 491 1115

    Wysłany: 26 września 2015, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwiastka wrote:
    Sałatka w walce z anemią

    1 duży burak czerwony gotowany lub pieczony do miękkości lub al-dente
    2-3 ogórki kiszone lub małosolne
    łyżka oleju np orzechowego
    podprażony słonecznik, dynia, sezam lub pinia - ok 1 łyżka
    szczypta pieprzu

    opcjonalnie plaster fety albo solankowego twarogu wędzonego

    burak i ogórki kroimy w kostkę, ja układam warstwowo, w wersji kolacyjnej dodaję kruszony ser

    buraki można przygotować od razu na kilka porcji i do 3 dni przechowywać w lodówce

    przy problemach z anemią można zajadać codziennie


    uwielbiam pieczone buraki, salatka pyszna :)

    pierwiastka lubi tę wiadomość

    6qw2egz26qa1sdxe.png
    dqpr2n0a1z7kn1y4.png
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 27 września 2015, 09:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evus, cieszę się że smakowała :)

    mam jeszcze w zanadrzu przepis na burgery z burakiem czerwonym
    http://food52.com/recipes/24287-beet-and-feta-burgers

    płatki muszą być błyskawiczne, najlepiej jęczmienne, opcjonalnie można dodać trochę mielonej wołowiny

    w razie potrzeby tłumaczenie mogę dołączyć ;)

    evus lubi tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 1 października 2015, 00:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piernik dojrzewający

    Składniki:
    80 dkg mąki
    1/2 kg cukru
    4 jajka
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    5 dkg masła
    3 torebki przypraw do piernika
    50 dkg miodu
    orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy - według uznania
    szczypta soli

    Mleko, masło, miód, cukier i przyprawy rozpuścić (nie zagotowywać).
    Po wystudzeniu wmiksować po jednym jajku i dodać mąkę z sodą i solą.
    Na koniec dodać bakalie.
    Tak przygotowaną masę odstawić na trzy dni.
    Piec w piekarniku 180 stopni przez 75 minut.

    Masy starcza na dwie formy keksowe.

    Po wystudzeniu polać polewą, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum dwa tygodnie. Jeżeli wytrzymacie dłużej, to będzie jeszcze lepszy.

    Polewę robię z tego przepisu
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1/2 kostki masła/margaryny

    Jajko, cukier i kakao ubić mikserem i do ubijanej masy wlewać gorące, roztopione masło.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 19:35

    Magdala, efcia, Reni, sandra80 lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 1 października 2015, 08:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moremi, dzięki przetestuję :)

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 15 października 2015, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    "naleśniki" z samej gryki świetne jako wrapy czy tortille

    100g niepalonej gryki zalać na noc wodą, rano odlać wodę (powinien być 'glut') przepłukać

    zblendować na gładką masę z dodatkiem takiej ilości wody żeby kosystencja była jak na naleśniki (śmietana), za gęste ciasto się rwie, lekko osolić

    ja dodaję do blendowania zioła np: pieprz, lubczyk, bazylia, oregano
    do wersji na słodko cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i trochę cukru albo syropu z agawy

    ciasto jest lepsze jeśli blendujemy z dodatkiem odrobiny oleju, jest bardziej jak emulsja i naleśniki wychodzą elastyczniejsze

    smażymy bez dodatkowego tłuszczu, przewracamy jak "wyschnie"

    można mrozić lub przechowywać w lodówce 2-3 dni

    z takiej porcji wychodzi 6-7 małych sztuk lub 3-4 duże :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 22:58

    moremi, efcia lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • KasiaeM123 Debiutantka
    Postów: 9 1

    Wysłany: 16 października 2015, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super przepisy, aż slinka cieknie :)
    Następnym razem ja też się czymś podzielę :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2015, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sałatka warzywna podobno odchudzająca ;-)

    3 średnie buraki
    6 marchewek
    4 ziemniaki
    puszka fasoli czerwonej lub białej, ew obie
    3 garście kapusty kiszonej
    3-4 ogórki kiszone
    ugotowac buraki, marchewki, ziemniaki
    pokroić w kostkę
    wymieszać
    dodac oliwy z oliwek,
    do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie
    My się tym zajadamy :-) Smacznego

  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 28 października 2015, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIASTO Z WIŚNIAMI I BEZĄ / ciasto świętego jakuba

    Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 szklanka śmietany 18%
    6 żółtek
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Fioletowa beza:
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele wiśniowe (na 0.5 litra każdy, jeżeli są z cukrem to już nie dodajemy cukru dodatkowo)

    wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) lub ok 600g mrożonych

    Masa budyniowa:
    3 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    1 budyń waniliowy
    6-7, łyżek mąki
    1 l mleka
    25 dag, margaryny lub masła

    Przygotowanie
    1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki.

    2.Wiśnie odsączyć z komputu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku./lub rozmrozić i również odcisnąć nadmiar soku
    sok można użyć do lukru na wierzch

    2 białka ubić na sztywno z (2 łyżkami cukru), a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Można też pianę wymieszać z wiśniami i wyłożyć na ciasto, wiśnie nie są tak równomiernie rozłożone ale blaty lepiej się sklejają. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.

    3.Budyń z mąką i cukrem ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po trochu zimnego budyniu i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Na pierwszy upieczony blat nałożyć jedną część kremu, przykryć drugim blatem, na nim rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub lukrem z cukru i soku wiśniowego. Smacznego :)

    evus lubi tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • evus Autorytet
    Postów: 491 1115

    Wysłany: 28 października 2015, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwiastka, wlasnie sie slinie :) brzmi pysznie skarbnico pysznosci

    6qw2egz26qa1sdxe.png
    dqpr2n0a1z7kn1y4.png
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 28 października 2015, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    evus wrote:
    pierwiastka, wlasnie sie slinie :) brzmi pysznie skarbnico pysznosci

    tak wygląda gotowe, jakość niestety komórkowa ;)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7979be224067.jpg

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 20:02

    moremi, evus lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 8 listopada 2015, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciastka z jabłkiem

    30dag mąki, 25dag masła, 1 żółtko, 1 jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, szczypta soli, 80dag jabłek, 5 dag cukru pudru do posypania.
    Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem na bardzo drobno. Dodać jajko, żółtko i śmietanę i sól, zagnieść delikatnie ciasto i włożyć do miseczki. Przykryć talerzykiem i włożyć do lodówki na 12 godzin.
    Obrać jabłka, pokroić w ósemki. Ciasto rozwałkować na 4 mm. Wykroić szklanką krążki. Jabłko kłaść na cieście szerszą częścią do obwodu koła i ciasto złożyć na pół. Delikatnie przycisnąć.
    Ciastka luźno układać na blasze oprószonej mąką. Piec 20 minut w bardzo nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (180 stopni). Posypać pudrem.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:37

    efcia lubi tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 listopada 2015, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczki I

    ½ kg mąki
    20 dag miodu
    ½ kostki margaryny
    20 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 przyprawa do piernika (Prymat)

    • Mąkę przesiewamy z sodą i cukrem pudrem.
    • W zagłębienie wlewamy rozpuszczony miód i margarynę.
    • Dodajemy przyprawę i jajko.
    • Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż będzie lśniące.
    • Wałkujemy na 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.
    • Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180◦C.


    Pierniczki II

    I.
    ½ szklanki miodu
    30 dag smalcu

    Te produkty roztopić w rondelku.


    II.
    3 jajka
    ½ kg cukru
    Cukier waniliowy

    Te produkty wymieszać dokładnie.


    III.
    1 łyżka sody
    1 łyżka amoniaku

    Te produkty zalać ½ szklanki śmietany i dodać 2 przyprawy do piernika, 5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać.

    Dodać resztę składników i 1 i ½ kg mąki.
    Zagnieść ciasto i wykrawać ciasteczka.


    Pierniczki III

    30 dag miodu
    30 dag margaryny Te produkty należy rozpuścić w rondelku.
    30 dag cukru


    Lekko schłodzić i dodać:
    3 jajka
    1 kg mąki
    ½ szklanki śmietany
    2 łyżeczki sody
    Cynamon
    Przyprawę do piernika


    Piec w 180 stopniach około 20 min, tak trochę na oko. Zobaczyć od spodu czy już się upiekły . Muszą poleżeć około 4 tygodni żeby zmiękły , a jak leżą więcej to też on , nie zepsują się . Ja przechowuję w takich metalowych puszkach :) kiedyś np. Biovital był w takiej puszce, czy np. jakieś słodycze typu właśnie ciasteczka można kupić w takich metalowych opakowaniach :)



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 10:09

    efcia lubi tę wiadomość

  • *aga* Autorytet
    Postów: 364 1761

    Wysłany: 29 listopada 2015, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sałatka śledziowa -


    2 małe opakowania Matjasów w oleju np Lisnera
    mały słoik marynowanych pieczarek
    ok 8-10 cm białej części pora ( ja daję trochę więcej)
    4-5 średnich ogórków konserwowych
    mały jogurt naturalny
    2 łyżki majonezu
    pieprz do smaku.

    Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy po leżakuje w lodówce.

    Żyj chwilą ! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko. –Ciasteczkowy Potwór
  • *aga* Autorytet
    Postów: 364 1761

    Wysłany: 29 listopada 2015, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pychotka- moje ulubione ciasto

    Składniki na kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła, zimnego
    6 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

    Składniki na bezę:

    6 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

    Ponadto:

    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    120 g płatków migdałowych
    Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.Aby migdały za bardzo sie nie przypaliły, kiedy sie zrumienia przykrywam papierem.

    Masa kremowa:

    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru migdałowego*
    200 g masła
    kilka kropel aromatu migdałowego**
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

    Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

    ania.g lubi tę wiadomość

    Żyj chwilą ! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna, w takim przypadku zjedz ciasteczko. –Ciasteczkowy Potwór
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PIECZONE MIĘSO (prosty przepis)

    1 do 1.5 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, szynka, schab) pokrojone w plastry ok 1,5 cm
    0.5 kg pieczarek
    0.5 kg cebuli (3-4 większe)
    1 koncentrat pomidorowy
    ocet balsamiczny
    po 3 łyżki: sos sojowy jasny (można dać 1 łyżkę ciemnego i 2 jasnego), cukier, ocet jabłkowy
    sól, pieprz, płatki ostrej papryki
    mąka
    olej do obsmażenia mięsa

    plastry mięsa, bez rozbijania, nacieramy solą, pieprzem i octem balsamicznym, delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego

    pieczarki kroimy w plastry (małe można w ćwiartki)
    cebulę siekamy w dość grubą kostkę i chwilę podsmażamy na tej samej patelni żeby się zeszkliła, dodajemy do niej płatki ostrej papryki, wykładamy na mięso, na to wykładamy surowe pieczarki

    koncentrat, sos sojowy, ocet i cukier mieszamy na gęsty sos i dajemy ok 1/2 słoika po koncentracie wody, polewamy tym równomiernie pieczarki i przykrywamy

    pieczemy ok 1 godziny pod przykryciem w 180 stopniach, po czym zdejmujemy pokrywkę, mieszamy wszystko i dopiekamy jeszcze 15 min

    super do ziemniaków, kaszy czy pieczywa a kolejnego dnia smakuje nawet lepiej

    iwcia77, Storczyk31 lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • iwcia77 Autorytet
    Postów: 8558 34365

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooooooooo mniom mnniom...kiedy ja sie zabiore w koncu do tego pichcenia :-O

  • ComeToMeBaby Autorytet
    Postów: 13280 36983

    Wysłany: 5 grudnia 2015, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DYNIOWE KLUSKI LENIWE

    Składniki:

    szklanka puree z dyni (dynia pokrojona w kostkę i lekko podduszona a następnie zmiksowana)
    2 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania
    750 g twarogu półtłustego (można go zmielić, ale nie jest to konieczne- jak kto lubi)
    3 jajka
    szczypta soli do ubicia białek

    (z tych ilości składników wychodzi nam klusek na dwa- trzy posiłki dla dwóch osób- one są dość sycące; jeśli jeść mają tylko dwie osoby proponuję zmniejszyć ilość składników albo mrozić resztę, bo ciasto musi być zużyte od razu)

    Przygotować puree z dyni i je ostudzić (ja miałam przygotowane jesienią puree dyniowe, w słoiku- otwierasz i masz :P).

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Żółtka wymieszać z puree z dyni, twarogiem i mąką. Dodać pianę z białek. (ciasto będzie się jeszcze kleić do rąk).

    Na obficie posypany mąką blat przekładać ciasto i formować wałeczki (brać nie za duże porcje na raz, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i średnio plastyczne- za długie kawałki nie będą się kulać tylko zrywać), a następnie kroić je na kształt kopytek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

    W zależności od potrzeb / gustów/ gatunku dyni można jeść na słodko (z cukrem, cynamonem) lub na wytrawnie (jako dodatek do obiadu). Ja miałam słodką dynię więc kopytka były w wersji deserowej: z cukrem, cynamonem, odrobiną masła i prażonymi płatkami migdałów. Można kombinować- co tam komu w duszy gra :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2015, 12:32

    moremi lubi tę wiadomość

    Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 5 grudnia 2015, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pamiętacie z dzieciństwa


    Blok czekoladowy
    [keksówka o wymiarach 30 cm na 10 cm]

    Składniki:

    1 opakowanie (400 g) mleka w proszku w niebieskim woreczku
    3/4 szklanki wody
    200 g masła
    200 g cukru (1 szklanka)
    4 łyżki gorzkiego kakao
    150 g herbatników
    100 g rodzynek
    50 g orzechów włoskich





    1. W rondelku umieszczam masło, wodę, cukier i kakao. Doprowadzam do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.

    2. Każdy herbatnik łamię na cztery części. Do ostudzonej ale jeszcze ciepłej masy dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam. Na końcu dodaję połamane herbatniki, orzechy oraz rodzynki, mieszam do połączenia.

    3. Formę keksową wykładam folią aluminiową lub spożywczą. Wykładam do niej czekoladową masę, wyrównuję łyżką i wkładam do lodówki na całą noc.

    4. Stężony blok przekładam na deskę, zdejmuję folię i kroję na grubsze plastry.

    Smacznego! :)

    justi::, Storczyk31, anasan79 lubią tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
‹‹ 7 8 9 10 11
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ