Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCiasteczka Waci na ciążowe mdłości.
175 gramów masła
200 gramów cukru ( może być puder, zawykły cukier, albo brazowy)
2 jajka
cukier waniliowy ( niekoniecznie)
400 g mąki ( może być pszenna, może być trochę krupczatki a trochę zawykłej
moze być pół na pół z owsianą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzeczka soli
4 łyżki sproszkowanego imbiru
Zagnieść ciasto tak jak kruche, schłodzić mocno, rozwałkować cienko- 0,5 cm, wycinać i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni na złoto.
moremi, Sabina, peppapig, BISCA, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTrójkolorowy sernik z nerkowców (dieta bezglutenowa)
składniki
350 g nerkowców (moczonych w wodzie 7–8 godzin lub przez noc)
160 g mąki migdałowej lub tartych migdałów
130 g suszonych daktyli bez pestek
120 g miękkiego oleju kokosowego
80–100 g jagód (lub innych owoców, np. z kompotu, albo bezcukrowej konfitury)
4 łyżki płynnego miodu, syropu daktylowego lub melasy z karobu
20–25 kropel stewii fluid
jak to zrobić
Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Na początku może się wydawać, że blender w ogóle ich nie rozdrabnia, ale po chwili zmiksowane daktyle zbiją się w gęstą kulkę i będą gotowe. Połącz daktyle z mąką migdałową i tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy o średnicy 16–18 cm, mocno dociskając.
Namoczone nerkowce odsącz na sicie i zmiksuj w blenderze razem ze słodzidłami na gładką masę. Podziel masę na dwie części. Mniej więcej 1/4 masy (ok. 120 g) połącz z 30 g oleju kokosowego oraz jagodami i zmiksuj na jednolity fioletowy krem. Do reszty nerkowcowej masy (ok. 350 g) dodaj pozostałe 90 g oleju kokosowego i zmiksuj. Sprawdź, czy masy nie wymagają dosłodzenia.
Na daktylowo-migdałowy spód wyłóż jasną masę, dociśnij. Na wierzch wyłóż masę z jagodami i wyrównaj. Wstaw „sernik” do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by dobrze stężał.Magda*, Aasiula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCiasto bez jajek,masła,mleka ( nie mój przepis ale polecam! )
"Zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców np. rabarbaru, śliwek, moreli czy truskawek. Ciasto ma korzenny, piernikowy smak dzięki użyciu cynamonu. Jeśli będziecie robić ciasto z innymi owocami, możecie go pominąć lub zastąpić kakaem, cukrem waniliowym. Można pomieszać jabłka z gruszkami, dosypać dowolnych orzechów itd. Stwórzcie swoją wersję"
Składniki na formę od tarty, małą blaszkę lub małą tortownicę:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
0,5 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 garści dowolnych orzechów
1 garść rodzynek
2 łyżki musli (opcjonalnie)
Do wyboru: 3 jabłka pokrojone w duże kostki, 2 szklanki jabłek już przesmażonych (takich jak do szarlotki)
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, płatki owsiane, cukier, orzechy, rodzynki i musli wsypujemy do miski i mieszamy,
2. Dodajemy wodę i olej.
3. Dodajemy przesmażone lub pokrojone jabłka i wszystko mieszamy.
4. Formę smarujemy olejem i lekko obsypujemy mąką.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Przekładamy wszystko z miski do formy i wkładamy do piekarnika.
7. Pieczemy około 40 minut.Parka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW związku z funkcją forumowego kucharza podam Wam przepis na pastę do kanapek.
garść oliwek, pół słoika pomidorów suszonych, pół kostki twarogu, garść pestek z dyni i 3 ząbki czosnku.
Wszystko razem zmiksować, dodać pieprz.
Pyyycha- zajadam się od rana.ComeToMeBaby, kapturnica, iwcia77, Aasiula, efcia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
Ciasto podstawowe na mazurki :
1 duża szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru ( można mniej albo wcale)
2 łyżki śmietany
odrobinę proszku do pieczenia
zagnieśc kruche ciasto
w tym roku mam zamiar pomieszać mąki : razową, owsianą, krupczatkę i zwykłą i jeszcze dodać trochę mielonego siemienia dla zdrowotności.
Na czekoladowego mazurka polewa:
1/4 szklanki wody
1/4 kostki masła
2 czekolady ( gorzkie, mleczne, deserowe pełna dowolność )
dwie szklanki bakalii posiekanych
rozpuszczamy czekolady w wodzie z masłem, czesć polewy wylewamy na cisto, na to wykładamy bakalie i na to resztę polewy.
koniec
Mazurek kajmakowy-
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego gotuję dłuuugo potem ten kajmak do garnka i trzeba go rozpuścić z kostką masła.
Wykładamy na cisto i gotowe.
Często daję do tej masy posiekane drobno orzechy włoskie. Pycha.
Oczywiście należy ozdobić.peppapig, kapturnica, iwcia77, Elfik, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMazurek pomarańczowy:
Przepis na ciasto taki sam jak w czekoladowym- uniwersalny.
Kandyzowane pomarańcze:
3-4 małe pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Pomarańcze umyć i pokroić na ok. 5 mm plasterki. W szerokim garnku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Wrzucić plastry owoców i gotować na średnim ogniu co jakiś czas przewracając i zamieniając je miejscami, by każdy miał szansę pogotwać się w syropie. Można po półgodzinie wyłączyć poczekać aż wystygnie i właczyć znowu- aż syrop zgęstnieje, a owoce staną się szkliste (także białe skórki). Po ugotowaniu rozłożyć plastry na papierze do pieczenia, do ostygnięcia.
Składniki na masę pomarańczową:
4 pomarańcze duże lub 5 mniejszych
1 cytryna
300g cukru
zetrzeć skórkę ze sparzonych dwóch owoców. resztę obrać, ze wszystkich obskubać białą skórkę.
Obrane owoce zmiksować w robocie kuchennym (nie na miazgę, ale zdecydowanie na drobne kawałeczki) lub drobno pokroić. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać otarte skórki i gotować do momentu wyparowania całej wody i mocnego zgęstnienia masy do 1,5 h -kwestia wielkości płomienia pod garnkiem.
Kandyzowane pomarańcze:
3-4 małe pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Pomarańcze umyć i pokroić na ok. 5 mm plasterki. W szerokim garnku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Wrzucić plastry owoców i gotować na średnim ogniu co jakiś czas przewracając i zamieniając je miejscami, by każdy miał szansę pogotwać się w syropie. Można po półgodzinie wyłączyć poczekać aż wystygnie i właczyć znowu- aż syrop zgęstnieje, a owoce staną się szkliste (także białe skórki). Po ugotowaniu rozłożyć plastry na papierze do pieczenia, do ostygnięcia.
Na kruche ciasto wyłożyć gorącą masę pomarańczową i natychmiast wyrównać, gdyż dżem bardzo szybko zastyga. Równie szybko udekorować kandyzowanymi pomarańczami oraz innymi słodkościami (u mnie migdały w słupkach).kapturnica, Elfik lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyŁatwy sernik oreo
Składniki na spód:
150 g ciasteczek Oreo Lub Neo (razem z nadzieniem)
2 łyżki masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2015, 19:10
anna maria, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySernik.
1 kg sera do serników
2,5 szklanki mleka
7-8 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 duży budyń waniliowy albo smietankowy
szczypta soli
Wszystko dokładnie zmixować. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec około godziny w 160 stopniach. Poczekać aż wystygnie.
Spód wedle uznania, mogą być cisteczka, kruchy...
Ja robię taki jak na mazurki.kapturnica, anna maria, iwcia77, Aasiula, Elfik lubią tę wiadomość
-
Przeklejam własne:
To ja po 3 udanych próbach, wpisuję przepis na pieczywo chrupkie "tekturki"
Zmodyfikowany z Moichwypieków.
Składniki:
200 ml płatków owsianych, żytnich, innych, mieszanych
200 ml otrąb różnych
400 ml mąki żytniej razowej
400 ml ziaren słonecznika, siemienia, sezamu, pestek dyni w proporcjach wedlug uznania
700 ml wody
1-2 łyżeczki soli
Dodatki - zioła (u mnie prowansalskie) lub czarnuszka lub kminek (trochę zmieliłam w młynku do kawy). Nie robiłam, ale zamierzam z : suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka słodka lub ostra/chili, cebulka prażona.
Wymieszać, paciaję podzielić na pół, posmarować dwie standartowe blachy piekarnikowe masłem, a potem masą (u mnie zadziałała najlepiej taka szpatułka plastikowa bez rączki, taka do smarowania masą tortów. Coś takiego, jak narzędzie do fugowania. Najpierw rozprowadzić jak kokainę, a potem gładzić). Na takich 2 blachach uzyskuje się odpowiednią grubość z tej porcji.
Pieczenie w 175 st. - Na dwie blachy piekłam z termoobiegiem. 20 minut - potem trzeba wyjąc i pokroić. Sprawdza się świetnie nóż do pizzy. Następnie 40 minut otwierając piekarnik co 10 min na chwileczkę, żeby wypuścić wilgoć. Potem można wyjąć, poukładać na kratce i jeszcze podsuszyć.
Myślę, że to się świetnie sprawdzi do dipów na imprezę, wtedy można inaczej pokroić, w mniejsze prostokąty albo na trójkąty. Szczególnie te na ostro mogłyby być dobre.
Te tekturki są dość twarde, ale Małgosia, o dziwo, natychmiast je pokochała
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2015, 20:49
efcia lubi tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
nick nieaktualnyKasza jaglana zapiekana ze śliwkami
lub jabłkami
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 15–20 dag suszonych śliwek bez pestek
• 6 dag tłuszczu
• 2 szklanki wody (lub pół na pół mleka z wodą)
• sól, cukier, cukier waniliowy (opcjonalnie)
• śmietana lub stopione masło do polania
Śliwki umyć, ugotować w małej ilości wody na półmiękko.
Kaszę opłukać, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, zalać 2 szklankami
gorącej wody. Wymieszać ze śliwkami, szczyptą soli, cukrem
do smaku, dodać tłuszcz, zagotować. Przykryte szczelnie
wstawić na 30–40 minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać posypaną cukrem i polaną tłuszczem lub
śmietaną.
Rady: Jeśli ktoś woli kaszę bardziej rozklejoną, może dodać
do gotowania 2 i ½ do 3 szklanek płynu.
Warianty:
Ugotowaną kaszę można przekładać w żaroodpornym naczyniu
warstwami poszatkowanych jabłek (z cukrem i cynamonem
lub z cukrem i skórką pomarańczową). Można dodać
rodzynki. Zapiec.
Smaczna jest też kasza jaglana z rabarbarem, podana z cukrem
i bitą śmietaną. -
nick nieaktualnyKrokiety orzechowe
(8 – 10 krokietów)
Składniki:
• 30 dag ziemniaków
• 15 dag zmielonych lub drobno posiekanych orzechów
włoskich
• 1 jajko (niekoniecznie)
• 1 cebula (niekoniecznie)
• 1 łyżka natki pietruszki
• sól, pieprz – do smaku
• ewentualnie 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej
• Do smażenia: olej lub oliwa
• Do panierowania: 1 jajko, 10 dag zmielonych lub posiekanych
drobno orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze
gorące utłuc na gładką masę. Orzechy zmielić, dodać
do ziemniaków wraz z jajem i natką pietruszki. Jeśli masa
wydaje się luźna, można dodać łyżkę bezglutenowej bułki
tartej. Doprawić masę solą i pieprzem. Wymieszać, formować
wałeczki długości 5–6 cm, grubości około 2–3 cm.
Każdy krokiet obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie
w zmielonych orzechach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym
oleju.
Podawać gorące do kapusty z grzybami.
Uwagi
W zależności od tego czy orzechy są zmielone czy posiekane
krokiety trochę inaczej smakują i wyglądają.
Orzechy można zastąpić migdałami.
Można w tym przepisie pominąć jajka (nie dodawać
do środka i panierować tylko w orzechach, lekko dociskając
panierkę).
Krokiety można także panierować w mieszance bezglutenowej bułki tartej i posiekanych orzechów w proporcji 2:1. -
inessa wrote:Ciasto bez jajek,masła,mleka ( nie mój przepis ale polecam! )
"Zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców np. rabarbaru, śliwek, moreli czy truskawek. Ciasto ma korzenny, piernikowy smak dzięki użyciu cynamonu. Jeśli będziecie robić ciasto z innymi owocami, możecie go pominąć lub zastąpić kakaem, cukrem waniliowym. Można pomieszać jabłka z gruszkami, dosypać dowolnych orzechów itd. Stwórzcie swoją wersję"
Składniki na formę od tarty, małą blaszkę lub małą tortownicę:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
0,5 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 garści dowolnych orzechów
1 garść rodzynek
2 łyżki musli (opcjonalnie)
Do wyboru: 3 jabłka pokrojone w duże kostki, 2 szklanki jabłek już przesmażonych (takich jak do szarlotki)
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, płatki owsiane, cukier, orzechy, rodzynki i musli wsypujemy do miski i mieszamy,
2. Dodajemy wodę i olej.
3. Dodajemy przesmażone lub pokrojone jabłka i wszystko mieszamy.
4. Formę smarujemy olejem i lekko obsypujemy mąką.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6. Przekładamy wszystko z miski do formy i wkładamy do piekarnika.
7. Pieczemy około 40 minut.
Fajny przepis inessa właśnie się piecze i pachnie w całym domu.
Jedyne zmianki jakie zrobiłam to zmieniłam połowę mąki z mąka migdalowa, zamiast oliwy - olej kokosowy, a cukier- syrop klonowy. Ja jestem tez w większości bezglutenowa (nie w gościach) i omijam cukier.
Teraz mu duuuuzzzzoooo czasu trzeba żeby testować inne przepisy
Wpadnę wkrótce z czymś moim. Pozdrawiaminessa lubi tę wiadomość
-
Ciastka kruche z polewa morelowa.
Ciasto kruche:
2 szk maki
200g masla
2 zoltka
8 lyzek cukru
Wanilia w dowolnej postaci
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Polewa morelowa:
2 lyzki dzemu morelowego rozmieszanego z 1-2 lyzeczkami wrzatku (konsystencja pol plynna)
Do maki (z proszkiem) dodac posiekane maslo (ja dodaje maslo nie prosto z lodowki, bo lubie jak ciastka sie nie rozpadaja przy jedzeniu czyli sa troche mniej kruche).
Dodac zoltka, wanilie i cukier.
Zagniesc.
Schlodzic.
Rozwalkowac.
Wykroic ciastka.
Pomazac polewa.
Piec ok 15 min w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
moremi, gretka, stara.krycha, inessa lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
nick nieaktualnyZielone koktajle – zasady przygotowywania
Przygotowując koktajle z zielonych liści warto trzymać się reguły 60/40 – 60% owoców i 40% warzyw. Przy zachowaniu takich proporcji koktajl ma najlepsze właściwości odżywcze, a jednocześnie smaczny, owocowy smak.
Koktajle najłatwiej przygotowuje się za pomocą blendera. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy tak długo, aby uzyskać gładką, płynną konsystencję napoju.
Koktajle można rozdrabniać według upodobań – jeśli lubimy gęstszą konsystencję z kawałkami warzyw, miksujemy koktajl krócej.
Lepiej nie obierać owoców i nie usuwać gniazd nasiennych – zawierają dużo błonnika i amigdalinę (witaminę B17) działającą antyrakowo.
Koktajle można nie tylko pić – jeśli dodasz mniej wody, powstanie gęsty krem, który można jeść łyżeczką.
Miksując składnik z kostkami lodu zamiast z wodą stworzysz orzeźwiający sorbet.
1.Odmładzający zielony koktajl z pietruszką i rukwią wodną
Koktajl polecany szczególnie kobietom. Natka pietruszki zawiera antyutleniacze, które hamują procesy starzenia. Witaminy A, C, E i K zwężają pory i zapewniają ładny, promienny wygląd cery. Enzymy zawarte w rukwi wodnej przeciwdziałają rozwojowi raka piersi.
Składniki:
pęczek natki pietruszki,
garść szpinaku,
garść rukwi wodnej,
3 słodkie zielone jabłka,
lód.
2.Tropikalny zielony koktajl z ananasem i jarmużem
Jarmuż to bogate źródło witamin A, B1, B2, C, E, K oraz kwasu foliowego. Z kolei ananas zawiera enzym bromelinę, który poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
Składniki:
ok. 100 g jarmużu,
2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
1 szklanka wody lub soku z kokosa,
1 szklanka mleka kokosowego.
3.Malinowy koktajl ze szpinakiem i nasionami chia
Szpinak zawiera mnóstwo kwasów omega-3, wapń, magnez, witaminy A, C, E oraz K. Ma łagodny smak, dlatego polecany jest osobom, które dopiero zaczynają kurację zielonymi koktajlami.
Składniki:
100 g szpinaku,
250 g malin (mogą być mrożone),
1 duży banan,
dwie łyżki nasion chia lub nasion siemienia lnianego,
1-2 szklanki wody (w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy).
4.Odżywczy zielony koktajl ze spiruliną
Spirulina zawiera prawie 4000 cennych dla organizmu składników odżywczych, co czyni ją jednym z najzdrowszych pokarmów na ziemi. Jest bogata między innymi w łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy (szczególnie B12, B2 i B1), a także pełnowartościowe białko (ma go więcej niż mięso).
Składniki:
płaska łyżeczka spiruliny,
garść świeżego szpinaku,
1 banan,
plasterek świeżego imbiru,
sok z połowy limonki,
3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek.
5.Oczyszczający zielony koktajl z pokrzywą i awokado
Pokrzywa tradycyjnie kojarzona z uporczywym chwastem, tak naprawdę jest cennym źródłem wartości odżywczych. Oprócz dużej zawartości witamin oraz mikro- i makroelementów, ma silne właściwości detoksykujące – oczyszcza układ trawienny, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego, usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Ważne!!!
Przed zmiksowaniem składników koktajlu pokrzywę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem i zanurzyć w zimnej wodzie z kostkami lodu. Zabieg ten sprawi, że pokrzywa nie będzie parzyć.
Składniki:
1 dojrzałe awokado,
2 garści młodych liści pokrzywy (z wierzchołka rośliny),
szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek,
pół szklanki wody,
sok z połówki cytryny,
miód do smaku (opcjonalnie).
6. Orzeźwiający koktajl ze szczawiem i ogórkiem
Szczaw to bogate źródło witaminy C. Witamina C odgrywa dużą rolę w budowaniu odporności, hamuje procesy zapalne, a także świetnie działa na skórę – odmładza, ujędrnia i wygładza cerę.
Ważne!!!!!!!
Uwaga! Nie należy przesadzać ze spożyciem szczawiu. Roślina ta, choć zdrowa, w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, co może powodować odwapnienie kości. Zawiera też szczawiany – związki, które mogą odkładać się nerkach i pęcherzu i tym samym prowadzić do kamicy nerkowej.
Składniki:
1 pokrojony ogórek szklarniowy
2 pęczki szczawiu
1 pęczek koperku
4 małe kubeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku
Magdala, Magda* lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające
Ciasto z rabarbarem:
składniki
6 jajek
¾ szklanki cukru (może być cukier puder, wtedy trochę mniej)
1 małe opakowanie cukru waniliowego
75 g rozpuszczonego masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kłącza rabarbaru pokrojone w kawałki ok. 3-4 cm
cukier puder do dekoracji
jak to zrobić?
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Kiedy cząsteczki cukru nie będą już wyczuwalne dodaj mąkę, masło i proszek do pieczenia. Ucieraj mikserem do idealnego połączenia składników.
Białka ubij na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli, a piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układaj kawałki rabarbaru tak, żeby zakryć całą powierzchnię.
Piecz ciasto ok. 40 min. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone (jeśli nie przykleja się do patyczka, to możesz wyjmować je z piekarnika).
Kiedy placek nie będzie już gorący oprósz go cukrem pudrem. Smakuje dobrze na ciepło i po ostygnięciu.efcia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/21292989f9b7.jpg
Zapychajacy sernik z galaretka
500 gramow serka mascarpone
500 ml smietany kremowki
pol szk cukru
sok z polowy cytryny
3 lyzeczki zeletyny z czubkiem rozpuszczonej w wodzie
Lekko zmiksowac wszystko razem (nie za dlugo, bo smietana sie zbyt mocno ubije) i wymieszac z plynna zelatyna. (Najpierw dac troche serka do zelatyny, rozmieszac i wlac to do reszty masy - sposob na gluty)
Przelozyc do tortownicy. Wylozyc na wierzch truskawki lub maliny. Schlodzic.
Zalac tezejaca galaretka.
Do galaretki dodalam mniej wody i zmiksowane na mus truskawki.efcia, anna maria, megan8, iwcia77, macduska, moremi, anasan79, ana79 lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
nick nieaktualnyPieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym!!!!
Składniki
1 kg obranych buraków
4 łodygi rabarbaru
500 g sera mozzarella di Bufal
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy „Party”
2 zielone cykorie
oliwa z oliwek
sól morska i wędzona
sok z 1 cytryny
ocet balsamiczny
jak to zrobić
1. Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35–45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
2. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
3. Mieszankę sałat połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.
4. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.Magdala, moremi lubią tę wiadomość