X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 listopada 2014, 14:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SERNIK DYNIOWY Z LODAMI IMBIROWYMI
    Składniki na sernik:

    Spód:
    250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów
    50 g mąki pszennej
    200 g margaryny, np. Kasia
    100 g cukru

    Polewa:
    200 g śmietany 18%
    sok z dwóch cytryn
    1,5 łyżki cukru wanilinowego
    1 biała czekolada
    100 g cukru
    100 g purre z pieczonej dyni

    Masa sernikowa:
    1 kg serka Twój Smak Piątnica
    100 g purre z pieczonej dyni
    1 szklanka cukru pudru
    6 jajek
    16 g wanilii
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta cynamonu
    skórka otarta z dwóch cytryn
    200 g pieczonych kawałków dyni
    100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze

    Składniki na lody imbirowo-dyniowe:
    200 ml śmietany 30%
    100 g pure z dyni olbrzymiej
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    20 g pieczonego kłącza imbiru
    2 żółtka
    80 g cukru
    szczypta cynamonu
    szczypta mielonego kardamonu

    Składniki na sos rumowo-waniliowy z cynamonem:
    200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
    150 ml ciemnego rumu
    150 g śmietany 30%
    6 jajek
    200 g cukru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    szczypta cynamonu



    Przygotowanie spodu sernika:

    Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem.
    Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem.
    Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.

    Przygotowanie polewy:

    Zagotuj śmietanę.
    Dodaj czekoladę, purre z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
    Na koniec dodaj sok z cytryny.

    Przygotowanie masy:

    Rozdziel żółtka od białek.
    Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
    Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj. Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj purre z dyni.
    Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową.
    Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170oC przez około 80 min.
    Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.

    Przygotowanie lodów:

    Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta.
    Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.

    Przygotowanie sosu:

    Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem.
    Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej.
    Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.

    Sposób podania sernika:

    Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów.
    Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty.

  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 12 listopada 2014, 15:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PASZTET DOMOWY - DUKANOWY
    może być też wersja z zielonym marynowanym pieprzem (część kulek zmiażdżonych, a część w całości dodać do masy przed pieczeniem)
    4 wędzone udka z kurczaka
    2 "normalne"
    4 jajka
    30 dkg wątróbki kurzej
    szklanka mleka
    2 duże cebule
    marchewka
    pietruszka
    zielona pietruszka
    4 łyżki otrąb owsianych
    vegeta
    ziele angielskie
    listek laurowy
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    chili

    1. Zalewamy wątróbkę mlekiem

    2. Gotujemy na małym ogniu udka niewędzone bez skóry razem z marchewką,
    pietruszką, vegetą, zielem angielskim i listkiem laurowym. Ma to trwać tak
    długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
    Ma wyjść około 0,5 litra esencjonalnego wywaru.

    3. Zdejmujemy skórę z wędzonych udek, oddzielamy mięso od kości, kroimy na
    drobne kawałki.
    Wrzucamy pokrojone mięso na patelnię i smażymy kilka minut na małym ogniu.

    4. Następnie dodajemy do mięsa pokrojone cebule i dusimy całość pod przykryciem
    aż cebula zmięknie

    5. Zalewamy otręby częścią ugotowanego wcześniej wywaru (wystarczy około pół
    szklanki)

    6. Resztę wywaru doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy doń wyciągnięte z mleka,
    opłukane wątróbki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

    7. Mielimy całe przygotowane mięso, cebulę, wątróbki, otręby, a w dni P+W można
    też zmielić marchewkę.

    8. Mieszamy to wszystko z żółtkami, gałką muszkatołową, doprawiamy pieprzem,
    chili i dodajemy połowę pozostałego wywaru.

    9. Ubijamy białka, a następnie mieszamy z masą mięsną.

    10. Pieczemy około 1,5 godziny w dużej keksówce, w temperaturze 170-180*C, dość
    często polewając resztą wywaru

    Troszkę czasochłonny ale przy odrobinie wprawy dość łatwy przepis, a i efekt
    niesamowity - nikt nie uwierzy, że to dietetyczny pasztet wink.

    iwcia77, Simba lubią tę wiadomość

    FZuMp1.png

  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 16 listopada 2014, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SAŁATKA OD MACDUSKI:

    makaron kokardki (może byc kolorowy)( ugotować)
    rukola
    czarne oliwki
    suszone pomidory w oleju (pokroić w paski0
    ser typu feta (pokroić w kostko-kawałki)

    wymieszac zalać olejem z pomidorów, doprawić pieprzem

    iwcia77, Simba, Mala79, efcia lubią tę wiadomość

    FZuMp1.png

  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 22 listopada 2014, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racuchy z jabłkami

    Do sporej miski wrzucić dwie szklanki mąki (zawartośc! Szklankę zostawić na pózniej) i szczyptę soli. Zrobić taki większy dołek i pokruszyć 1/3 kostki drożdży, zasypać 1 łyżką cukru i zalać letnim mlekiem - połową z 1 i 1/3 szklanki. Odstawić na 15 minut. Ja uruchamiam piekarnik na minutę na full i tam pózniej wstawiam miskę.
    Po 15 minutach dodać jedno jajko i resztę mleka. Wymieszać dokładnie łyżką albo hakiem (jest takie coś przy robocie kuchennym). Odstawić na 30-60 minut.
    W tym czasie 3 jabłka obrać i pokroić w plasterki, ale nie cieniutkie. Najlepiej takie średnie.
    Po wyrośnięciu ciasta dodać jabłka i smażyć na rumiany złoty kolor. Osączyć i posypać cukrem pudrem.
    Najlepsze na ciepło, ale na zimno też są zjadliwe.
    Zamiast świeżych drożdży mogą być instant - tutaj przykładowy przelicznik
    http://www.zajadam.pl/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik

    Simba, Mala79, iwcia77, tojapepa lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • SolarPolar Autorytet
    Postów: 3132 15545

    Wysłany: 22 listopada 2014, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sałatka z brokułów:


    blanszujemy brokuly, odcedzamy i kladziemy do salaterki. Potem kroimi serek typu feta, bryndza - jak kto lubi - w kostke i obsypujemy czosnkiem i kladziemy na brokuly. Pol kostki masla( moze byc mniej ) topimy na patelni. Potem na tym masle podsmazamy duza ilosc platkow migdalowych. I jak sie zarumienią polewamy nimi brokuly . Nie mieszamy.

    Simba, Mala79, moremi, iwcia77, Magdala lubią tę wiadomość

  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 23 listopada 2014, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupa porowa z kiełbasą
    Potrzebne: marchewka, pietruszka, por, seler, kilka ziemniaków, pętko kiełbasy i serek topiony (ja kupuję bloczek)
    Przygotowujemy wywar z pietruszki i selera oraz podsmażonej delikatnie marchewki - pietruszkę można przekroić na pół, selera wrzucam połówkę, a marchewkę kroję na pół i w plasterki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
    Do tego wrzucamy ziemniaki.
    Pora kroję w plasterki i również podsmażam do miękkości.
    Kiełbasę kroimy w plasterki i można podsmażyć. Na koniec wrzucamy serek topiony i mieszamy do rozpuszczenia (podzielony na małe kawałki rozpuszcza się szybciej).
    Ja dorzucam jeszcze tymianek i lubczyk.
    Smacznego :-)

    Mala79, megan8 lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • gretka Autorytet
    Postów: 1775 5459

    Wysłany: 25 listopada 2014, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    CIASTO MARCHEWKOWE
    5 jajek
    25 dkg cukru
    25dkg drobno startej marchewki
    25dkg mielonych migdalow
    Sok i skorka z 1 cytryny
    8dkg maki
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    Utrzec zoltka z cukrem dodac marchewke, migdaly, sok i skorke z cytryny,proszek, ubic piane z bialek z dodatkiem soli, dodac do ciasta i delikatnie wymieszac.
    Wylozyc na wysmarowana tluszczem tortownice, piec w temp. 180 stopni ok.50 min.
    Po wystudzeniu polac lukrem z 25 dkg cukru pudru i 2-3 lyzek soku z cytryny.

    peppapig, moremi, megan8 lubią tę wiadomość

    gretka
  • gretka Autorytet
    Postów: 1775 5459

    Wysłany: 25 listopada 2014, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDALOWE
    20 dkg czekolady gorzkiej
    20dkg margaryny
    20dkg cukru
    20dkg zmielonych migdalow
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy/ 1 lyzeczka esencji waniliowej
    4 jajka
    Ewentualnie 3 lyzki maki gdy ciasto za rzadkie
    Ew. Cukier puder do posypania
    Czekolade i margaryne roztopic na malym ogniu lub w kapieli wodnej, dodac cukier, ostudzic mase, nastepnie dodac jajka , proszek, migdaly, sol, w razie potrzeby make.
    Wylozyc ciasto do wylozonej papierem tortownicy , piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 min

    peppapig, moremi, iwcia77, Mala79, efcia lubią tę wiadomość

    gretka
  • gretka Autorytet
    Postów: 1775 5459

    Wysłany: 25 listopada 2014, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOPERTY SZPINAKOWE
    Ciasto: 2 platy ciasta francuskiego
    Farsz:
    Kostka twarogu 20dkg
    30dkg mrozonego mielonego szpinaku 8 po rozmrozeniu ok 20dkg)
    10-15 dkg zoltego sera
    galka muszkatolowa
    pieprz
    sol
    zabek czosnku
    1 lyzka masla
    bialko do smarowania
    Szpinak odparowac na malm ogniu dodac maslo, zmiazdzony czosnek i przyprawy (ja nie dodaje soli jesli ser zolty jest ostry)
    Wystudzony szpinak polaczyc z twarogiem i startym zoltym serem
    Plat ciasta podzielic na 15 kwadratow, nalozyc farsz i zlepic przeciwlegle rogi, posmarowac bialkiem, piec na zloto ok. 15-20 min w temp. 200-220 stopni

    gretka
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2014, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczka Hamerykańskie od pepy ;)Składniki:
    250 g czekolady deserowej
    250 g masła
    300 g cukru
    1 op cukru wanilinowego
    1 łyżka aromatu pomarańczowego
    2 jajka
    6 łyżek mleka
    450 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Sposób przygotowania
    Do miękkiego masła wsypać cukier i cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, mleko i aromat pomarańczy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Gdy składniki się połączą wrzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki.
    Ciasto jeszcze przemieszać.
    Uformować z ciasta okrągłe ciasteczka, które kłaść na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.

    moremi, iwcia77, kapturnica, tojapepa lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2014, 16:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis na bardzo dobre buraczki ups... buraki na ciepło

    1 kg ugotowanych buraczkow zetrzec na bardzo drobnej tarce

    - w rondlu rozgrzac 2 lyzki oleju z lyzeczka masla i dodajac 2 lyzki pszennej mąki zrobic jasna zasmazke
    - dodac starte buraki, podsmazyc stale mieszajac, dosmakowac
    - miodem (ok. lyzeczki)
    - szczypta imbiru
    - szczypta pieprzu bialego
    - sola do smaku
    - sokiem z cytrynu do smaku (ok 1-2 lyzki)

    podsmazac mieszajac na slabym ogniu okolo 10-15 minut

    moremi, iwcia77, gretka, megan8 lubią tę wiadomość

  • gretka Autorytet
    Postów: 1775 5459

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIASTO BRZOSKWINIOWE

    8 jajek
    25 dkg masla/ margaryny
    25 dkg cukru
    25 dkg sera bialego
    25 dkg kokosu
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    Maslo z cukrem i zoltkami utrzec, dodac ser, kokos, proszek i piane ubita z bialek. Piec w temp. 170-180 stopni na zloty kolor.Gdy przestygnie wylozyc brzoskwinie z puszki i zalac galaretka brzoskwiniowa.

    iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

    gretka
  • caffe Autorytet
    Postów: 8823 33543

    Wysłany: 13 grudnia 2014, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam przepis na pierogi z makiem i polewą. Ja z tego przepisu nie robiłam. Jadłam tylko takie cudo robione przez kogoś. Nie mam przepisu, bo to była osoba, która robi różne rzeczy na zamówienie, a nie ja to zamawiałam.
    Masę makową można robić wg własnego uznania, ja nie pamiętam zeby w niej były wyczuwalne bakalie. Ale mogę nie pamiętać. Natomiast kwintesencją smaku była polewa.

    Potrawa pyszna i zaskakująca w smaku ;)

    Pierwszy z brzegu przepis w necie. Oczywiście można jeszcze pogrzebać głebiej ;D

    http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/12/pierogi-z-makiem-i-sosem-waniliowym.html

    Bozia3, Arwena lubią tę wiadomość

  • caffe Autorytet
    Postów: 8823 33543

    Wysłany: 13 grudnia 2014, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzony przepis na pyszny pasztet drobiowy:

    Przepis na pyszny domowy pasztet z udek kurczaka, do którego wykonania przyczyniła się moja mama zdradzając kilka sekretów smacznego pasztetu :) Przede wszystkim ugotowane mięso powinno przeleżeć najlepiej całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Niech nie zniechęci Was na pozór długi czas przygotowania, bo skutki Waszej pracy na pewno będą wynagrodzone pysznym domowym wyrobem, a dodatkowo klarownym i esencjonalnym rosołem, który możecie podać z marchewką, świeżą natką pietruszki i makaronem lub ulubionym dodatkiem. Rosół może również być wykorzystany jako baza do dowolnej zupy :) Sam pasztet jest genialny. Robię go na dwie formy 7cm x 17cm- mierzone po dnie. Polecam! :)


    Składniki:

    5 udek z kurczaka (nóżka z biodrem) ponad 1 kg
    400g wątróbek drobiowych
    włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, 4 gałązki natki pietruszki)
    6 ziarenek pieprzu (zgniecione)
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 kajzerka
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    sól morska
    pieprz świeżo mielony



    Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

    Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**

    Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

    Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.



    Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

    Smacznego!

    * rosół gotujemy bez przykrycia, dzięki temu będzie klarowny
    ** mięso najlepiej pozostawić na całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Na drugi dzień wszystkie składniki rosołu wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sitko dzięki temu mamy gotowy pyszny rosół na obiad, który wystarczy tylko delikatnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem oraz marchewką z rosołu i natką pietruszki. Podawać z makaronem.

    gretka, Bozia3, iwcia77 lubią tę wiadomość

  • ComeToMeBaby Autorytet
    Postów: 13280 36983

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasto czekoladowe z buraczków:

    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    3 jajka
    ½ szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    100 ml oleju
    1 burak wielkości pieści

    wykonanie:

    Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jajka ubić z cukrem, dolać do nich olej i delikatnie wymieszać. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Następnie dodać startego na drobnych oczkach buraka– wymieszać oraz dodać lekko przestudzona czekoladę, całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki / kek sówki /. Piec do tzw. „suchego patyczka” w 175 st. C przez ok. 50 min.

    wychodzi pyszne czekoladowe, mokre, takie brownie.
    wogóle nie czuć buraczków, a jak ktoś nie wie z czego to jest to na bank nie wyczuje. jednego się nauczyłam: żeby nie wyszedł zakalec dodajemy surowe buraki, nie gotowane. fajne, lekkie, dietetyczne, zdrowe. coś jak ciasto marchewkowe tylko w innej odsłonie.

    iwcia77, efcia lubią tę wiadomość

    Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • Mega Autorytet
    Postów: 7398 25518

    Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrzydełka lub striipsy takie jak z kfc :)

    Składniki:
    skrzydełka lub filet z kurczaka (opcjonalnie)
    bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, jajko, woda, mleko, sól) - daje wodę mineralna, gazowana - ilościowo: szklanka maki, jajko, pół szklanki mleka, 1/4 szklanki wody- wszystko do jednej miski, mieszam mikserem, ciasto musi być gęste wiec w trakcie mieszania mozna dosypać maki :)
    przyprawy (pieprz, słodka papryka, sól)
    dodatkowo: mąka, olej


    Sposób przyrządzenia:

    Każde skrzydełko podzielić na dwie części (ostry koniec skrzydła odciąć i odrzucić). Piersi z kurczaka pokroić w paski szerokie na około 1 cm, jak sa długie i grube to mozna jeszcze skrócić
    Poporcjowane mięso zamarynować w oleju, soli i ostrych przyprawach (ilość wedle uznania).
    W pierwszej misce przygotować ciasto naleśnikowe (bardzo, bardzo gęste), doprawić przyprawami (tabasco, papryka ostra, dużo soli).
    W kolejnej misce przygotować mąkę również z dużą ilością przypraw ale tylko sypkich :)

    Kawałki obtaczać bezpośrednio przed smażeniem, w kolejności:

    Ciasto naleśnikowe - Mąka - i na głęboki olej :)


    Smażyć na głębokim oleju do uzyskania ładnej, złotej panierki.
    Po usmażeniu wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 170°-180°C
    Piec ok. 10- 15 minut.

    Sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy - daje sarepska, sprasowane 2 żabki czosnku, wszystko razem wymieszać
    Polecam pychotka. Mozna pododawać i do panierki i maki przyprawy jakie Lubinie, zrobic bardziej ostre, ja wole delikatniejsze w smaku.
    Robiłam i skrzydełka i striipsy - wychodzą fantastyczne :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 19:11

    Iwone, Sabina lubią tę wiadomość

    "I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

    1usae6ydqzglfzj9.png

    zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • caffe Autorytet
    Postów: 8823 33543

    Wysłany: 14 stycznia 2015, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karczek pisany po drinku ;)

    No to trza se kupić karczek, kapustę kiszoną, jabłka, sok jabłkowy, cebulę, boczek wędzony i co tam jeszcze kto chce.

    Karczek obsmażamy na oleju z każdej strony. Odkładamy.

    Na tym samym oleju podsmażamy cebulę - aż się zeszkli. Dodajemy kapustę kiszoną i też tak podsmażamy. Do tego dodajemy pokrojone w 8 jabłka i wlewamy 1-2 szklanki soku. Chwilę wszystko dusimy.

    Kapustę przekładamy do brytfanki, na środku układamy karczek. Na kapustę rzucamy kilka listków laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Dookoła mięcha układamy plastry boczku.

    Pieczemy do czasu aż mięso będzie się nadawało do zjedzenia.

    Jak widać, ja nie przyprawiam tego niczym, ale jak ktoś chce to moze. Mamy demokrację w końcu.

    Smacznego.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 22:30

    gretka, Arwena, moremi lubią tę wiadomość

  • Mega Autorytet
    Postów: 7398 25518

    Wysłany: 21 stycznia 2015, 23:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapiekanka -bardzo prosze :)

    Duże naczynie żaroodporne, na spod olej, pokrojona drobno w kawałki pierś z kurczaka w przyprawach (ja standardowo czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, ma to warstwami pokrojone w plasterki ziemniaki, na każda warstwę sól i pieprz, na wierzch pokrojona cebula, na to starty żółty ser i na to rozsmarować majonez, przykryć i do piekarnika nagrzanego. Ponieważ moj piekarnik jest kiepski - wstawiam na 180-200 stopni na godzinę, ale zawsze sprawdzam twardość ziemniaków :) robota żadna, a u mnie wszyscy sie zajadają

    Bozia3, gretka lubią tę wiadomość

    "I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

    1usae6ydqzglfzj9.png

    zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • megan8 Autorytet
    Postów: 1775 5762

    Wysłany: 26 stycznia 2015, 00:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MALIBU

    1 szklanka wody mineralnej + cukier waniliowy - wymieszać
    + 1 szklanka spirytusu + 1 paczka wiórek kokosowych (100 g)
    POZOSTAWIĆ NA 8 DNI !

    Przecedzić wiórki i dodać 1 szklankę słodzonego mleka skondensowanego .

    moremi, gretka, Iwone, Mega, Bursztyn, macduska, dorbie, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

    NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lutego 2015, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiecany przepis na wino z marchwi.

    moc 9%
    marchew 2kg
    cukier 1,12g
    woda 5l
    rodzynki 0,75kg
    kwasek cytrynowy 15g
    pożywka 2g
    drożdże winiarskie 1
    Przygotowanie
    Przepis na 5l.

    Marchew czyścimy, usuwamy wszystkie korzonki, umieszczamy w plastikowym sitku i gotujemy w 4,5l. wody.
    Gdy zmięknie warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do baniaka, dodajemy cukier i resztę składników za wyjątkiem drożdży, te wrzucamy po 24h. Uzupełniamy wodą do objętości 5l. Gdy fermentacja się zakończy zlewamy wino znad osadu.

‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ