Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySERNIK DYNIOWY Z LODAMI IMBIROWYMI
Składniki na sernik:
Spód:
250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów
50 g mąki pszennej
200 g margaryny, np. Kasia
100 g cukru
Polewa:
200 g śmietany 18%
sok z dwóch cytryn
1,5 łyżki cukru wanilinowego
1 biała czekolada
100 g cukru
100 g purre z pieczonej dyni
Masa sernikowa:
1 kg serka Twój Smak Piątnica
100 g purre z pieczonej dyni
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
16 g wanilii
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
skórka otarta z dwóch cytryn
200 g pieczonych kawałków dyni
100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze
Składniki na lody imbirowo-dyniowe:
200 ml śmietany 30%
100 g pure z dyni olbrzymiej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
20 g pieczonego kłącza imbiru
2 żółtka
80 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
Składniki na sos rumowo-waniliowy z cynamonem:
200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
150 ml ciemnego rumu
150 g śmietany 30%
6 jajek
200 g cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
Przygotowanie spodu sernika:
Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem.
Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem.
Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.
Przygotowanie polewy:
Zagotuj śmietanę.
Dodaj czekoladę, purre z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przygotowanie masy:
Rozdziel żółtka od białek.
Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj. Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj purre z dyni.
Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową.
Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170oC przez około 80 min.
Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.
Przygotowanie lodów:
Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta.
Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.
Przygotowanie sosu:
Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem.
Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej.
Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.
Sposób podania sernika:
Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów.
Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty. -
PASZTET DOMOWY - DUKANOWY
może być też wersja z zielonym marynowanym pieprzem (część kulek zmiażdżonych, a część w całości dodać do masy przed pieczeniem)
4 wędzone udka z kurczaka
2 "normalne"
4 jajka
30 dkg wątróbki kurzej
szklanka mleka
2 duże cebule
marchewka
pietruszka
zielona pietruszka
4 łyżki otrąb owsianych
vegeta
ziele angielskie
listek laurowy
gałka muszkatołowa
pieprz
chili
1. Zalewamy wątróbkę mlekiem
2. Gotujemy na małym ogniu udka niewędzone bez skóry razem z marchewką,
pietruszką, vegetą, zielem angielskim i listkiem laurowym. Ma to trwać tak
długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Ma wyjść około 0,5 litra esencjonalnego wywaru.
3. Zdejmujemy skórę z wędzonych udek, oddzielamy mięso od kości, kroimy na
drobne kawałki.
Wrzucamy pokrojone mięso na patelnię i smażymy kilka minut na małym ogniu.
4. Następnie dodajemy do mięsa pokrojone cebule i dusimy całość pod przykryciem
aż cebula zmięknie
5. Zalewamy otręby częścią ugotowanego wcześniej wywaru (wystarczy około pół
szklanki)
6. Resztę wywaru doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy doń wyciągnięte z mleka,
opłukane wątróbki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
7. Mielimy całe przygotowane mięso, cebulę, wątróbki, otręby, a w dni P+W można
też zmielić marchewkę.
8. Mieszamy to wszystko z żółtkami, gałką muszkatołową, doprawiamy pieprzem,
chili i dodajemy połowę pozostałego wywaru.
9. Ubijamy białka, a następnie mieszamy z masą mięsną.
10. Pieczemy około 1,5 godziny w dużej keksówce, w temperaturze 170-180*C, dość
często polewając resztą wywaru
Troszkę czasochłonny ale przy odrobinie wprawy dość łatwy przepis, a i efekt
niesamowity - nikt nie uwierzy, że to dietetyczny pasztet wink.iwcia77, Simba lubią tę wiadomość
-
SAŁATKA OD MACDUSKI:
makaron kokardki (może byc kolorowy)( ugotować)
rukola
czarne oliwki
suszone pomidory w oleju (pokroić w paski0
ser typu feta (pokroić w kostko-kawałki)
wymieszac zalać olejem z pomidorów, doprawić pieprzemiwcia77, Simba, Mala79, efcia lubią tę wiadomość
-
Racuchy z jabłkami
Do sporej miski wrzucić dwie szklanki mąki (zawartośc! Szklankę zostawić na pózniej) i szczyptę soli. Zrobić taki większy dołek i pokruszyć 1/3 kostki drożdży, zasypać 1 łyżką cukru i zalać letnim mlekiem - połową z 1 i 1/3 szklanki. Odstawić na 15 minut. Ja uruchamiam piekarnik na minutę na full i tam pózniej wstawiam miskę.
Po 15 minutach dodać jedno jajko i resztę mleka. Wymieszać dokładnie łyżką albo hakiem (jest takie coś przy robocie kuchennym). Odstawić na 30-60 minut.
W tym czasie 3 jabłka obrać i pokroić w plasterki, ale nie cieniutkie. Najlepiej takie średnie.
Po wyrośnięciu ciasta dodać jabłka i smażyć na rumiany złoty kolor. Osączyć i posypać cukrem pudrem.
Najlepsze na ciepło, ale na zimno też są zjadliwe.
Zamiast świeżych drożdży mogą być instant - tutaj przykładowy przelicznik
http://www.zajadam.pl/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznikSimba, Mala79, iwcia77, tojapepa lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Sałatka z brokułów:
blanszujemy brokuly, odcedzamy i kladziemy do salaterki. Potem kroimi serek typu feta, bryndza - jak kto lubi - w kostke i obsypujemy czosnkiem i kladziemy na brokuly. Pol kostki masla( moze byc mniej ) topimy na patelni. Potem na tym masle podsmazamy duza ilosc platkow migdalowych. I jak sie zarumienią polewamy nimi brokuly . Nie mieszamy.Simba, Mala79, moremi, iwcia77, Magdala lubią tę wiadomość
-
Zupa porowa z kiełbasą
Potrzebne: marchewka, pietruszka, por, seler, kilka ziemniaków, pętko kiełbasy i serek topiony (ja kupuję bloczek)
Przygotowujemy wywar z pietruszki i selera oraz podsmażonej delikatnie marchewki - pietruszkę można przekroić na pół, selera wrzucam połówkę, a marchewkę kroję na pół i w plasterki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Do tego wrzucamy ziemniaki.
Pora kroję w plasterki i również podsmażam do miękkości.
Kiełbasę kroimy w plasterki i można podsmażyć. Na koniec wrzucamy serek topiony i mieszamy do rozpuszczenia (podzielony na małe kawałki rozpuszcza się szybciej).
Ja dorzucam jeszcze tymianek i lubczyk.
SmacznegoMala79, megan8 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
CIASTO MARCHEWKOWE
5 jajek
25 dkg cukru
25dkg drobno startej marchewki
25dkg mielonych migdalow
Sok i skorka z 1 cytryny
8dkg maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Utrzec zoltka z cukrem dodac marchewke, migdaly, sok i skorke z cytryny,proszek, ubic piane z bialek z dodatkiem soli, dodac do ciasta i delikatnie wymieszac.
Wylozyc na wysmarowana tluszczem tortownice, piec w temp. 180 stopni ok.50 min.
Po wystudzeniu polac lukrem z 25 dkg cukru pudru i 2-3 lyzek soku z cytryny.
peppapig, moremi, megan8 lubią tę wiadomość
gretka -
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDALOWE
20 dkg czekolady gorzkiej
20dkg margaryny
20dkg cukru
20dkg zmielonych migdalow
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy/ 1 lyzeczka esencji waniliowej
4 jajka
Ewentualnie 3 lyzki maki gdy ciasto za rzadkie
Ew. Cukier puder do posypania
Czekolade i margaryne roztopic na malym ogniu lub w kapieli wodnej, dodac cukier, ostudzic mase, nastepnie dodac jajka , proszek, migdaly, sol, w razie potrzeby make.
Wylozyc ciasto do wylozonej papierem tortownicy , piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 min
peppapig, moremi, iwcia77, Mala79, efcia lubią tę wiadomość
gretka -
KOPERTY SZPINAKOWE
Ciasto: 2 platy ciasta francuskiego
Farsz:
Kostka twarogu 20dkg
30dkg mrozonego mielonego szpinaku 8 po rozmrozeniu ok 20dkg)
10-15 dkg zoltego sera
galka muszkatolowa
pieprz
sol
zabek czosnku
1 lyzka masla
bialko do smarowania
Szpinak odparowac na malm ogniu dodac maslo, zmiazdzony czosnek i przyprawy (ja nie dodaje soli jesli ser zolty jest ostry)
Wystudzony szpinak polaczyc z twarogiem i startym zoltym serem
Plat ciasta podzielic na 15 kwadratow, nalozyc farsz i zlepic przeciwlegle rogi, posmarowac bialkiem, piec na zloto ok. 15-20 min w temp. 200-220 stopni
gretka -
nick nieaktualnyCiasteczka Hamerykańskie od pepy ;)Składniki:
250 g czekolady deserowej
250 g masła
300 g cukru
1 op cukru wanilinowego
1 łyżka aromatu pomarańczowego
2 jajka
6 łyżek mleka
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Do miękkiego masła wsypać cukier i cukier waniliowy.
Razem utrzeć na puszystą masę.
Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, mleko i aromat pomarańczy.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą wrzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki.
Ciasto jeszcze przemieszać.
Uformować z ciasta okrągłe ciasteczka, które kłaść na blasze do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.moremi, iwcia77, kapturnica, tojapepa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPrzepis na bardzo dobre buraczki ups... buraki na ciepło
1 kg ugotowanych buraczkow zetrzec na bardzo drobnej tarce
- w rondlu rozgrzac 2 lyzki oleju z lyzeczka masla i dodajac 2 lyzki pszennej mąki zrobic jasna zasmazke
- dodac starte buraki, podsmazyc stale mieszajac, dosmakowac
- miodem (ok. lyzeczki)
- szczypta imbiru
- szczypta pieprzu bialego
- sola do smaku
- sokiem z cytrynu do smaku (ok 1-2 lyzki)
podsmazac mieszajac na slabym ogniu okolo 10-15 minutmoremi, iwcia77, gretka, megan8 lubią tę wiadomość
-
CIASTO BRZOSKWINIOWE
8 jajek
25 dkg masla/ margaryny
25 dkg cukru
25 dkg sera bialego
25 dkg kokosu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Maslo z cukrem i zoltkami utrzec, dodac ser, kokos, proszek i piane ubita z bialek. Piec w temp. 170-180 stopni na zloty kolor.Gdy przestygnie wylozyc brzoskwinie z puszki i zalac galaretka brzoskwiniowa.iwcia77, moremi lubią tę wiadomość
gretka -
Wrzucam przepis na pierogi z makiem i polewą. Ja z tego przepisu nie robiłam. Jadłam tylko takie cudo robione przez kogoś. Nie mam przepisu, bo to była osoba, która robi różne rzeczy na zamówienie, a nie ja to zamawiałam.
Masę makową można robić wg własnego uznania, ja nie pamiętam zeby w niej były wyczuwalne bakalie. Ale mogę nie pamiętać. Natomiast kwintesencją smaku była polewa.
Potrawa pyszna i zaskakująca w smaku
Pierwszy z brzegu przepis w necie. Oczywiście można jeszcze pogrzebać głebiej
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/12/pierogi-z-makiem-i-sosem-waniliowym.htmlBozia3, Arwena lubią tę wiadomość
-
Sprawdzony przepis na pyszny pasztet drobiowy:
Przepis na pyszny domowy pasztet z udek kurczaka, do którego wykonania przyczyniła się moja mama zdradzając kilka sekretów smacznego pasztetu Przede wszystkim ugotowane mięso powinno przeleżeć najlepiej całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Niech nie zniechęci Was na pozór długi czas przygotowania, bo skutki Waszej pracy na pewno będą wynagrodzone pysznym domowym wyrobem, a dodatkowo klarownym i esencjonalnym rosołem, który możecie podać z marchewką, świeżą natką pietruszki i makaronem lub ulubionym dodatkiem. Rosół może również być wykorzystany jako baza do dowolnej zupy Sam pasztet jest genialny. Robię go na dwie formy 7cm x 17cm- mierzone po dnie. Polecam!
Składniki:
5 udek z kurczaka (nóżka z biodrem) ponad 1 kg
400g wątróbek drobiowych
włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, 4 gałązki natki pietruszki)
6 ziarenek pieprzu (zgniecione)
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 kajzerka
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól morska
pieprz świeżo mielony
Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.
Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**
Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.
Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia
Smacznego!
* rosół gotujemy bez przykrycia, dzięki temu będzie klarowny
** mięso najlepiej pozostawić na całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Na drugi dzień wszystkie składniki rosołu wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sitko dzięki temu mamy gotowy pyszny rosół na obiad, który wystarczy tylko delikatnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem oraz marchewką z rosołu i natką pietruszki. Podawać z makaronem.gretka, Bozia3, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
ciasto czekoladowe z buraczków:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka
½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
100 ml oleju
1 burak wielkości pieści
wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jajka ubić z cukrem, dolać do nich olej i delikatnie wymieszać. Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Następnie dodać startego na drobnych oczkach buraka– wymieszać oraz dodać lekko przestudzona czekoladę, całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki / kek sówki /. Piec do tzw. „suchego patyczka” w 175 st. C przez ok. 50 min.
wychodzi pyszne czekoladowe, mokre, takie brownie.
wogóle nie czuć buraczków, a jak ktoś nie wie z czego to jest to na bank nie wyczuje. jednego się nauczyłam: żeby nie wyszedł zakalec dodajemy surowe buraki, nie gotowane. fajne, lekkie, dietetyczne, zdrowe. coś jak ciasto marchewkowe tylko w innej odsłonie.iwcia77, efcia lubią tę wiadomość
-
Skrzydełka lub striipsy takie jak z kfc
Składniki:
skrzydełka lub filet z kurczaka (opcjonalnie)
bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, jajko, woda, mleko, sól) - daje wodę mineralna, gazowana - ilościowo: szklanka maki, jajko, pół szklanki mleka, 1/4 szklanki wody- wszystko do jednej miski, mieszam mikserem, ciasto musi być gęste wiec w trakcie mieszania mozna dosypać maki
przyprawy (pieprz, słodka papryka, sól)
dodatkowo: mąka, olej
Sposób przyrządzenia:
Każde skrzydełko podzielić na dwie części (ostry koniec skrzydła odciąć i odrzucić). Piersi z kurczaka pokroić w paski szerokie na około 1 cm, jak sa długie i grube to mozna jeszcze skrócić
Poporcjowane mięso zamarynować w oleju, soli i ostrych przyprawach (ilość wedle uznania).
W pierwszej misce przygotować ciasto naleśnikowe (bardzo, bardzo gęste), doprawić przyprawami (tabasco, papryka ostra, dużo soli).
W kolejnej misce przygotować mąkę również z dużą ilością przypraw ale tylko sypkich
Kawałki obtaczać bezpośrednio przed smażeniem, w kolejności:
Ciasto naleśnikowe - Mąka - i na głęboki olej
Smażyć na głębokim oleju do uzyskania ładnej, złotej panierki.
Po usmażeniu wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 170°-180°C
Piec ok. 10- 15 minut.
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy - daje sarepska, sprasowane 2 żabki czosnku, wszystko razem wymieszać
Polecam pychotka. Mozna pododawać i do panierki i maki przyprawy jakie Lubinie, zrobic bardziej ostre, ja wole delikatniejsze w smaku.
Robiłam i skrzydełka i striipsy - wychodzą fantastyczne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 19:11
Iwone, Sabina lubią tę wiadomość
-
Karczek pisany po drinku
No to trza se kupić karczek, kapustę kiszoną, jabłka, sok jabłkowy, cebulę, boczek wędzony i co tam jeszcze kto chce.
Karczek obsmażamy na oleju z każdej strony. Odkładamy.
Na tym samym oleju podsmażamy cebulę - aż się zeszkli. Dodajemy kapustę kiszoną i też tak podsmażamy. Do tego dodajemy pokrojone w 8 jabłka i wlewamy 1-2 szklanki soku. Chwilę wszystko dusimy.
Kapustę przekładamy do brytfanki, na środku układamy karczek. Na kapustę rzucamy kilka listków laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Dookoła mięcha układamy plastry boczku.
Pieczemy do czasu aż mięso będzie się nadawało do zjedzenia.
Jak widać, ja nie przyprawiam tego niczym, ale jak ktoś chce to moze. Mamy demokrację w końcu.
Smacznego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 22:30
gretka, Arwena, moremi lubią tę wiadomość
-
Zapiekanka -bardzo prosze
Duże naczynie żaroodporne, na spod olej, pokrojona drobno w kawałki pierś z kurczaka w przyprawach (ja standardowo czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, ma to warstwami pokrojone w plasterki ziemniaki, na każda warstwę sól i pieprz, na wierzch pokrojona cebula, na to starty żółty ser i na to rozsmarować majonez, przykryć i do piekarnika nagrzanego. Ponieważ moj piekarnik jest kiepski - wstawiam na 180-200 stopni na godzinę, ale zawsze sprawdzam twardość ziemniaków robota żadna, a u mnie wszyscy sie zajadająBozia3, gretka lubią tę wiadomość
-
MALIBU
1 szklanka wody mineralnej + cukier waniliowy - wymieszać
+ 1 szklanka spirytusu + 1 paczka wiórek kokosowych (100 g)
POZOSTAWIĆ NA 8 DNI !
Przecedzić wiórki i dodać 1 szklankę słodzonego mleka skondensowanego .
moremi, gretka, Iwone, Mega, Bursztyn, macduska, dorbie, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyObiecany przepis na wino z marchwi.
moc 9%
marchew 2kg
cukier 1,12g
woda 5l
rodzynki 0,75kg
kwasek cytrynowy 15g
pożywka 2g
drożdże winiarskie 1
Przygotowanie
Przepis na 5l.
Marchew czyścimy, usuwamy wszystkie korzonki, umieszczamy w plastikowym sitku i gotujemy w 4,5l. wody.
Gdy zmięknie warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do baniaka, dodajemy cukier i resztę składników za wyjątkiem drożdży, te wrzucamy po 24h. Uzupełniamy wodą do objętości 5l. Gdy fermentacja się zakończy zlewamy wino znad osadu.