X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 maja 2015, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie kulinarnym.
    Robiłam wczoraj nową sałatkę.

    Plastry cukinii podsmazone na suchej patelni, do tego plastry mozzarelli, pmidorki cherry ( plastry pomidora tez mogły by byc) i pesto z ziaren słonecznika, bazylii i zielonej pietruszki,oliwy z oliwek i sosu balsamicznego.

    Ładnie wyglada i wszystkim smakowała.

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/37e08705c9b4.jpg

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 16:21

    kapturnica, megan8, Magdala, moremi, anna maria, Magda*, inessa, efcia, iwcia77, Aasiula, Sabina, anasan79 lubią tę wiadomość

  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 30 maja 2015, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mi smaku narobiłyście a ja na dukanie ;( jedno co robię to deserki 1szkl herbaty owocowej słodzik i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w pół szkl. wody łączę imam galaretkę w takich proporcjach robię też jogurt lub kakao

    inessa, moremi lubią tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 2 czerwca 2015, 21:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JAGODZIANKI
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/469a7697b6ed.jpg


    - 500g maki mąki pszennej typ 500
    - 250g żółtek ( 12sztuk)
    - 200ml śmietany 30%
    - 100g masła
    - 40g drożdży
    - 50g cukru
    - szczypta soli

    Wykonanie:
    Do miski włożyć pokruszone drożdże i cukier, dodać lekko podgrzaną śmietankę, dodać żółtka, stopione masło, oraz mąkę. Wszystko dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

    Wyrośniete ciasto lekko rozwałkować , wykrawać szklanką krążki. Do środka nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy

    Bułeczki układamy zlepioną stroną do dołu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godz do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte bułeczki przekładamy na blaszke wyłożona papierem do pieczenia, pieczemy około 20min w 170stopniach
    Lukrujemy jeszcze ciepłe i wcinamy


    z tego przepisu robie wszystko tzn pączki ( wiadomo smażymy w tłuszczu), bułki na parze, placka z owocami i kruszonką no i jagodzianki, acha nawet strucle z makiem na święta


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 22:16

    anna maria, Iwone, moremi, kapturnica, Magdala, iwcia77, Aasiula, megan8, BISCA lubią tę wiadomość

  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 3 czerwca 2015, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PIEGUSEK Z BIAŁEK
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a9580e21b1fd.png

    Składniki
    1/2 kostki masła (ok 125 g)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka maku (niemielonego)
    1 szklanka białek (ok. 7 szt)
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by troszkę przestygło.
    Białka ubić z cukrem + cukier waniliowy na sztywna pianę, do ubitych białek dodać mąkę z proszkiem, suchy mak, rozpuszczone masło i delikatnie wymieszać
    Przełożyć ciasto do blaszki nasmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą
    Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem -- jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, to można wyłączyć.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 14:45

    anna maria lubi tę wiadomość

  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 4 czerwca 2015, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórki "rzekomo" małosolne

    Ogórki gruntowe umyć i podzielić wzdłuż na ćwiartki, posolić według uznania i obficie zasypać posiekanym koperkiem, wstawić do lodówki.
    Najlepsze zrobione dzień przed podaniem, ale wystarczą im dwie godziny :-)

    Mega, efcia, Magdala, kapturnica, anna maria, Aasiula lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Magdala Autorytet
    Postów: 3479 13515

    Wysłany: 6 czerwca 2015, 23:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paczki doskonale. (Kucharka szlachecka, 1857)

    3 szk mleka
    1kg maki
    12 zoltek
    1 szk masla stopionego
    75g drozdzy
    4 lyzki cukru
    1,5 szk konfitur
    1 kieliszek spirytusu
    sol
    800g szmalcu

    Mleko cieple, drodze i 12 zoltek ubitych na piane z cukrem rozczynic, niech podejdzie, potem dodac maslo, soli troche, wanilii, spirytusu. Wybijac mocno lyzka, az ciasto odstawac od lyzki bedzie.Pozostawic w cieple przykrywszy aby podroslo, przemieszac lyzka, niech drugi raz podejdzie. Wylozyc na stolnice podsypana maka, roztaczac ciasto na grubosc trzonka od noza, nakladac konfitur, nakryc drugim ciastem takiejze grubosci, wyrzynac paczki szklaneczka, pozostawic w cieple niech podejda. Smazyc w goracym szmalcu, az paczki zaczna sie rumienic, wykladac na bibule, ckrem osypac i wydawac gorace.

    moremi lubi tę wiadomość

    Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • Magdala Autorytet
    Postów: 3479 13515

    Wysłany: 6 czerwca 2015, 23:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrust. j/w

    12 lyzek maki
    6 zoltek
    4 lyzki ckru
    2 lyzki topionego masla
    3/4 szk sietanki
    800g szmalcu

    Wziac make, wlac zoltka wprzod utarte do bialosci z cukrem, kto chce ( :-) ) dodac maslo i smietanke, gniesc ciasto, rozwalkowac cienko, pokrajac pasy, ktore splatac, smazyc, na polmisku osypac cukrem z wanilia.
    Do smazenia wlozyc kawalek surowego kartofla.

    Spirytus tez ja daje do ciasta. ;-)

    moremi, efcia lubią tę wiadomość

    Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybkie ciasto na zimno.

    Ugotować 2 budynie waniliowe wg przepisu, wrzucić w masę kostkę masła lub trochę mniej, do tego 2 galaretki cytrynowe.
    Poczekać aż ostygnie i wlać do formy wyłozonej biszkoptami (herbatnikami, krakersami...).
    Gdy masa stężeje wylać na wierzch galaretkę, lub dwie.

    Do masy budyniowej mozna wrzucić jakieś owoce, tak samo do galaretki.

    W mojej wersji w madie były jagody kamczackie a w galaretce truskawki.

    Smacznego!
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c364707d7cb5.jpg


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 17:00

    efcia, anna maria, megan8, Sabina lubią tę wiadomość

  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lody dukana
    3 kopiaste łyżki serka homo 0% tłuszczu
    2 żółtka
    3 białka
    słodzik
    1-2 krople aromatu
    żółtka połączyć z serem słodzikiem i aromatem ubić pianę połączyć zamrozić

    inessa lubi tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 25 czerwca 2015, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMLET BISZKOPTOWY (na słodko)

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a7faabce784.jpg

    - 2 jajka
    - 1łyżka mąki ( ja używam krupczatki)
    - szczypta soli
    - łyżeczka cukru

    Ubijamy białka ze szczypta soli, pod koniec dajemy łyżeczkę cukru
    dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie, na koniec przesiwamy łyżkę maki, mieszamy delikatnie (zeby nie utracic puszystosci)

    i siup na rozgrzaną patelnie z łyżką masła
    smażymy na małym ogniu około 4minut i przewracamy na druga strone, smażymy z 2min.

    na wierzch omleta, polecam domowe powidła lub dżem
    czasami wcinam takiego omleta z bitą śmietaną i sezonowymi owocami

    Smaczengo :-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 16:22

    anna maria, moremi, megan8, Sabina, inessa lubią tę wiadomość

  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 18 lipca 2015, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    śledzie po kaszubsku


    Składniki dla 4 - 6 osób:

    500g filetów śledziowych z zalewy solnej
    3 posiekane w piórka cebule
    pół szklanki czerwonego octu winnego
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    szklanka oleju
    2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki cukru
    3 łyżki opłukanych rodzynek
    szklanka mleka


    Śledzie opłukać, zalać mlekiem, zostawić na ok. 1h., następnie pokroić je na kawałki (kostka, paski). Do rondelka wlać ocet, olej, koncentrat pomidorowy rozpuszczony w pół szklanki wody, dodać cukier i przyprawy i zagotować. do gorącej marynaty wrzucić cebulę i rodzynki, zdjąć z ognia i wystudzić. Śledzie zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!

    inessa lubi tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 18 lipca 2015, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gofry -lekkie i chrupiące
    2 szkl mąki pszennej ,2 szkl mleka ,1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki drobnego cukru 1/3 szkl oleju słonecznikowy 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)
    Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem Piec w gofrownicy na rumiano przez 2-3 minuty schłodzić na kartce Podawać z bitą śmietaną
    Gofrownicy nie smarować

    inessa lubi tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 21 lipca 2015, 18:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLACKI TWAROGOWE ( prawie bez mąki )

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7a439660aab1.jpg

    - 125g twarogu (tłustego lub półtłustego)
    - 4 jajka
    - 50g mąki pszennej lub krupczatki + szczypta sody
    - szczypta soli
    - szczypiorek
    - smalec lub masło klarowane do smażenia.

    Twaróg , 4 żółtka i szczypiorek wymieszać w misce mikserem

    3 białka ze szczypta soli ubić na sztywna piane , dodać do masy serowo żółtkowej i delikatnie wymieszać, następnie przesiać mąkę i znowu całość delikatnie wymieszać

    Na gorący tłuszcz nakładać łyżką masę, aby wyszły „placuszki”. Smażyć, aż się zrumienią i przewrócić na drugą stronę.


    WERSJA NA SŁODKO - do masy dodajemy mały cukier waniliowy i nie dajemy szczypiorku ;-)

    megan8, moremi, inessa lubią tę wiadomość

  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 25 lipca 2015, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    sernik dietetyczny

    Składniki (muszą być w temperaturze pokojowej)

    1 kg mielonego sera twarogowego półtłustego

    1 mały jogurt naturalny gęsty (150 g)

    5 jajek (około 275 g)

    3 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)

    100 g cukru brzozowego (ksylitolu)

    kilka kropel aromatu migdałowego

    kilka kropel soku z cytryny

    garść truskawek, borówek lub malin (około 60 g)

    Składniki na polewę cytrynową

    serek homogenizowany naturalny 3% ( 125 g)

    3 łyżki serka ricotta (60 g)

    sok z 1 cytryny (możecie dać półtorej cytryny jeśli lubicie bardziej kwaskowate)

    łyżka ksylitolu (14g)

    Do dekoracji

    owoce- truskawki, maliny, borówki- około 100 g

    Wykonanie

    1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23-24 cm cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg na spód i prostokąt aby wyłożyć boki.

    2. Do miski włożyć ser, ksylitol, kilka kropel aromatu migdałowego i mąkę, a następnie miksować na średnich obrotach przez 2-3 minuty.

    3. Do powstałej masy dodawać po jednym jajku w odstępach 30 sekundowych, cały czas miksując.

    4. Gdy całość jest dobrze wymieszana dodać jogurt naturalny i sok z cytryny, i mieszać do połączenia się składników.

    5. Gładką masę wlać do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 120 stopni C, sernik przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec przez 1 godzinę 30 minut. Sernik ostudzić.

    6. Składniki na polewę cytrynową wymieszać i polać stężały sernik. Ozdobić owocami. Można wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby dobrze stężał

    Oto i wyliczenia dietetyczne :

    całość sernika:
    kcal: 2515
    białko: 241,8
    tłuszcz: 89,59
    węglowodany: 236,9

    jeden kawałek (1/12 całości ):
    kcal: 209
    białko: 20,15
    tłuszcz: 7,4
    węglowodany: 19,7

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2015, 13:12

    inessa, Bozia3, moremi lubią tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2015, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki. Miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Można je podać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy ryby. Dobrze komponują się z wędzonym łososiem jak i sosem czosnkowym np. na bazie jogurtu. Spróbujcie :)

    SKŁADNIKI na 3 porcje:
    1 średnia cukinia ( ok.300g)
    2 marchewki (ok.200g)
    2 jajka
    3-4 łyżki mąki ryżowej
    sól, pieprz
    olej kokosowy do smażenia

    Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
    Marchew obierz i także zetrzyj na tarce.
    Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąke.
    Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
    Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.

    Smacznego :)


    1 porcja zawiera średnio:

    energia: 237 kcal
    białko: 11 g
    węglowodany: 32 g
    błonnik: 4 g
    tłuszcze: 9 g
    cholesterol: 26 mg
    (bloog: Kuchnia włoska)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 15:11

    moremi lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2015, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezglutenowe spaghetti z warzywami - zdrowa i pyszna dawka energii. Proste w wykonaniu, szybki i smaczne :)

    SKŁADNIKI:
    200 g makaronu spaghetti bezglutenowego
    1 cukinia
    3 marchewki
    1/2 papryki czerwonej
    4 pomidory
    suszone olej do smażenia
    rozmaryn świeży o
    opcjonalnie: starty parmezan do posypania

    Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Marchew obierz, odetnij końce, paprykę oczyść. Cukinię, marchew, paprykę i pomidory pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć warzywa i krótko przesmaż, dodaj odrobinę wody.Pod koniec możesz dodać listki rozmarynu. Warzywa podduś chwilę, by były al dente. Do warzyw dorzuć makaron i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
    ( bloog Kuchnia Włoska )

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 września 2015, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drożdżowe paluchy z oliwkami na słodko:

    10 g drożdży
    ¾ szklanki ciepłej wody
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    ¾ szklanki oleju
    4 szklanki mąki

    Oliwki pokrojone na małe kawałki( ja miksuję blenderem)

    Drozdże zalać ciepła wodą i wsypać cukier, zostawić na około godzinę, dosypać mąkę, wymieszać, zostawić niech wyrasta znowu na jakueś 0,5 godziny, wsypać oliwki i wlać olej, wsypać sól. Wymieszać. Poczekać aż wyrosnie.
    Rozgrać piekarnik do 160′C, blachy wysmarowac olejem. Ciasto wyłożyć na stół oprószony maką. Przegniesć, rozwałkować na około 2 cm grubosci. Podzielić nożem na paski długości około 10-15 cm i szerokosci 2-3.
    Układać na blaszce, wcześniej skręcajac je jak swiderki. Posmarować jajkiem. Posypać czarnuszka i ziarnami dyni. Piec do złotego koloru. Około 0,5 h. Zależy od piekarnika.
    Z tej porcji wychodzi dwie blaszki piekarnikowre paluchów.

    Zamiast oliwek mozna dać np. Suszone pomodory.

  • mimik74 Ekspertka
    Postów: 233 137

    Wysłany: 6 września 2015, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batoniki ryżowe w czekoladzie
    Potrzebne rzeczy:

    200 gram margaryny „Kasia”,
    300 gram cukierków „Toffik”,
    200 gram ryżu preparowanego,
    1 tabliczka mlecznej czekolady „Goplana”, 1
    łyżka nutelli.

    Sposób przygotowania:

    Odpakuj z papierków cukierki „TOFFIK”. Do dużego garnka włóż margarynę „KASIA” do niej wrzuć rozpakowane cukierki i gdy margaryna się roztopi mieszaj i rozcieraj tłuczkiem do ziemniaków . Zdejmij z ognia i wymieszaj na jednolitą masę. Do garnka wsyp 200 gram ryżu preparowanego i dokładnie wymieszaj całość przełóż do tortownicy i wygładź. Wstaw do lodówki na 30 minut aby się zlepiło. Wyciągnij z tortownicy i pokrój w paski a paski podziel na mniejsze części. Ułóż na desce wyłożoną papierem , roztop czekoladę na parze ( do rondelka wlej szklankę wody na rondelku ustaw szklaną bądź metalową miseczkę do niej wrzuć połamaną w kostkę czekoladę i jedną łyżeczkę nutelli ). Roztopioną czekoladą wysmaruj za pomocą pędzelka kawałki ryżu preparowanego. Gdy wysmarujesz wstaw do lodówki na parę minut aby czekolada przestygła.


    Informacje:

    Pamietajcie aby nie ugniatać ryżu preparowanego w tortownicy lepiej smakuje.

    inessa, SolarPolar lubią tę wiadomość


    a302d9371e7d21520ed0078509ffa262.png


    39f8egz20fly1xw6.png
  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 24 września 2015, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM - warstwowa

    * 2 torebki ryżu- ugotowanego
    * 3 puszki tuńczyka w pomidorach
    * 1 por
    * 4 ogórki w occie
    * puszka kukurydzy
    * 6 jajek na twardo
    * pól słoika majonezu
    * natka pietruszki do posypania na wierzchu

    jak nie znajdziecie w sklepie tuńczyka w pomidorach to mozna zrobić samemu
    do tuńczyka w oleju dodac sos pomidorowy lub keczup

    Bozia3, megan8 lubią tę wiadomość

  • megan8 Autorytet
    Postów: 1775 5762

    Wysłany: 24 września 2015, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ŚLEDŹ GOTOWANY

    1kg śledzi (świeże płaty)
    cebula ,koncentrat pomidorowy ,olej

    __________
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    liść laurowy ,ziele angielskie ,pieprz cały(kulki)
    to ZAGOTOWAĆ i OSTUDZIĆ
    __________
    Na spód garnka wlać trochę oleju ,nie mieszać .
    Śledź pokroić na kawałki ,cebulę w talarki
    i przekładać :
    raz śledź ,raz cebula ,
    na koniec przecier pomidorowy.
    Zalać ostudzoną zalewą .
    Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.

    Bozia3, efcia lubią tę wiadomość

    NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie możesz zajść w ciążę? Rozpocznij diagnostykę już teraz – przygotuj się na czerwiec!

Świetne wieści dla wszystkich par, które pragną skorzystać z procedury in vitro, ale ze względów ekonomicznych nie mogli sobie na nią pozwolić... Już wkrótce rusza państwowy program wsparcia, który będzie finansował metodę zapłodnienia pozaustrojowego! Już teraz warto o tym pomyśleć, rozpocząć diagnostykę, aby jak najlepiej przygotować się do procedury. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ