Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyW temacie kulinarnym.
Robiłam wczoraj nową sałatkę.
Plastry cukinii podsmazone na suchej patelni, do tego plastry mozzarelli, pmidorki cherry ( plastry pomidora tez mogły by byc) i pesto z ziaren słonecznika, bazylii i zielonej pietruszki,oliwy z oliwek i sosu balsamicznego.
Ładnie wyglada i wszystkim smakowała.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/37e08705c9b4.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 16:21
kapturnica, megan8, Magdala, moremi, anna maria, Magda*, inessa, efcia, iwcia77, Aasiula, Sabina, anasan79 lubią tę wiadomość
-
ale mi smaku narobiłyście a ja na dukanie ;( jedno co robię to deserki 1szkl herbaty owocowej słodzik i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w pół szkl. wody łączę imam galaretkę w takich proporcjach robię też jogurt lub kakao
inessa, moremi lubią tę wiadomość
-
JAGODZIANKI
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/469a7697b6ed.jpg
- 500g maki mąki pszennej typ 500
- 250g żółtek ( 12sztuk)
- 200ml śmietany 30%
- 100g masła
- 40g drożdży
- 50g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Do miski włożyć pokruszone drożdże i cukier, dodać lekko podgrzaną śmietankę, dodać żółtka, stopione masło, oraz mąkę. Wszystko dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośniete ciasto lekko rozwałkować , wykrawać szklanką krążki. Do środka nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy
Bułeczki układamy zlepioną stroną do dołu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki przekładamy na blaszke wyłożona papierem do pieczenia, pieczemy około 20min w 170stopniach
Lukrujemy jeszcze ciepłe i wcinamy
z tego przepisu robie wszystko tzn pączki ( wiadomo smażymy w tłuszczu), bułki na parze, placka z owocami i kruszonką no i jagodzianki, acha nawet strucle z makiem na święta
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 22:16
anna maria, Iwone, moremi, kapturnica, Magdala, iwcia77, Aasiula, megan8, BISCA lubią tę wiadomość
-
PIEGUSEK Z BIAŁEK
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a9580e21b1fd.png
Składniki
1/2 kostki masła (ok 125 g)
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maku (niemielonego)
1 szklanka białek (ok. 7 szt)
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by troszkę przestygło.
Białka ubić z cukrem + cukier waniliowy na sztywna pianę, do ubitych białek dodać mąkę z proszkiem, suchy mak, rozpuszczone masło i delikatnie wymieszać
Przełożyć ciasto do blaszki nasmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą
Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem -- jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, to można wyłączyć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 14:45
anna maria lubi tę wiadomość
-
Ogórki "rzekomo" małosolne
Ogórki gruntowe umyć i podzielić wzdłuż na ćwiartki, posolić według uznania i obficie zasypać posiekanym koperkiem, wstawić do lodówki.
Najlepsze zrobione dzień przed podaniem, ale wystarczą im dwie godzinyMega, efcia, Magdala, kapturnica, anna maria, Aasiula lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Paczki doskonale. (Kucharka szlachecka, 1857)
3 szk mleka
1kg maki
12 zoltek
1 szk masla stopionego
75g drozdzy
4 lyzki cukru
1,5 szk konfitur
1 kieliszek spirytusu
sol
800g szmalcu
Mleko cieple, drodze i 12 zoltek ubitych na piane z cukrem rozczynic, niech podejdzie, potem dodac maslo, soli troche, wanilii, spirytusu. Wybijac mocno lyzka, az ciasto odstawac od lyzki bedzie.Pozostawic w cieple przykrywszy aby podroslo, przemieszac lyzka, niech drugi raz podejdzie. Wylozyc na stolnice podsypana maka, roztaczac ciasto na grubosc trzonka od noza, nakladac konfitur, nakryc drugim ciastem takiejze grubosci, wyrzynac paczki szklaneczka, pozostawic w cieple niech podejda. Smazyc w goracym szmalcu, az paczki zaczna sie rumienic, wykladac na bibule, ckrem osypac i wydawac gorace.
moremi lubi tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Chrust. j/w
12 lyzek maki
6 zoltek
4 lyzki ckru
2 lyzki topionego masla
3/4 szk sietanki
800g szmalcu
Wziac make, wlac zoltka wprzod utarte do bialosci z cukrem, kto chce ( ) dodac maslo i smietanke, gniesc ciasto, rozwalkowac cienko, pokrajac pasy, ktore splatac, smazyc, na polmisku osypac cukrem z wanilia.
Do smazenia wlozyc kawalek surowego kartofla.
Spirytus tez ja daje do ciasta.moremi, efcia lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
nick nieaktualnySzybkie ciasto na zimno.
Ugotować 2 budynie waniliowe wg przepisu, wrzucić w masę kostkę masła lub trochę mniej, do tego 2 galaretki cytrynowe.
Poczekać aż ostygnie i wlać do formy wyłozonej biszkoptami (herbatnikami, krakersami...).
Gdy masa stężeje wylać na wierzch galaretkę, lub dwie.
Do masy budyniowej mozna wrzucić jakieś owoce, tak samo do galaretki.
W mojej wersji w madie były jagody kamczackie a w galaretce truskawki.
Smacznego!
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c364707d7cb5.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 17:00
efcia, anna maria, megan8, Sabina lubią tę wiadomość
-
OMLET BISZKOPTOWY (na słodko)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6a7faabce784.jpg
- 2 jajka
- 1łyżka mąki ( ja używam krupczatki)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
Ubijamy białka ze szczypta soli, pod koniec dajemy łyżeczkę cukru
dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie, na koniec przesiwamy łyżkę maki, mieszamy delikatnie (zeby nie utracic puszystosci)
i siup na rozgrzaną patelnie z łyżką masła
smażymy na małym ogniu około 4minut i przewracamy na druga strone, smażymy z 2min.
na wierzch omleta, polecam domowe powidła lub dżem
czasami wcinam takiego omleta z bitą śmietaną i sezonowymi owocami
SmaczengoWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 16:22
anna maria, moremi, megan8, Sabina, inessa lubią tę wiadomość
-
śledzie po kaszubsku
Składniki dla 4 - 6 osób:
500g filetów śledziowych z zalewy solnej
3 posiekane w piórka cebule
pół szklanki czerwonego octu winnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
szklanka oleju
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki cukru
3 łyżki opłukanych rodzynek
szklanka mleka
Śledzie opłukać, zalać mlekiem, zostawić na ok. 1h., następnie pokroić je na kawałki (kostka, paski). Do rondelka wlać ocet, olej, koncentrat pomidorowy rozpuszczony w pół szklanki wody, dodać cukier i przyprawy i zagotować. do gorącej marynaty wrzucić cebulę i rodzynki, zdjąć z ognia i wystudzić. Śledzie zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!inessa lubi tę wiadomość
-
Gofry -lekkie i chrupiące
2 szkl mąki pszennej ,2 szkl mleka ,1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki drobnego cukru 1/3 szkl oleju słonecznikowy 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem Piec w gofrownicy na rumiano przez 2-3 minuty schłodzić na kartce Podawać z bitą śmietaną
Gofrownicy nie smarowaćinessa lubi tę wiadomość
-
PLACKI TWAROGOWE ( prawie bez mąki )
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7a439660aab1.jpg
- 125g twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 4 jajka
- 50g mąki pszennej lub krupczatki + szczypta sody
- szczypta soli
- szczypiorek
- smalec lub masło klarowane do smażenia.
Twaróg , 4 żółtka i szczypiorek wymieszać w misce mikserem
3 białka ze szczypta soli ubić na sztywna piane , dodać do masy serowo żółtkowej i delikatnie wymieszać, następnie przesiać mąkę i znowu całość delikatnie wymieszać
Na gorący tłuszcz nakładać łyżką masę, aby wyszły „placuszki”. Smażyć, aż się zrumienią i przewrócić na drugą stronę.
WERSJA NA SŁODKO - do masy dodajemy mały cukier waniliowy i nie dajemy szczypiorku
megan8, moremi, inessa lubią tę wiadomość
-
sernik dietetyczny
Składniki (muszą być w temperaturze pokojowej)
1 kg mielonego sera twarogowego półtłustego
1 mały jogurt naturalny gęsty (150 g)
5 jajek (około 275 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
100 g cukru brzozowego (ksylitolu)
kilka kropel aromatu migdałowego
kilka kropel soku z cytryny
garść truskawek, borówek lub malin (około 60 g)
Składniki na polewę cytrynową
serek homogenizowany naturalny 3% ( 125 g)
3 łyżki serka ricotta (60 g)
sok z 1 cytryny (możecie dać półtorej cytryny jeśli lubicie bardziej kwaskowate)
łyżka ksylitolu (14g)
Do dekoracji
owoce- truskawki, maliny, borówki- około 100 g
Wykonanie
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23-24 cm cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej wyciąć okrąg na spód i prostokąt aby wyłożyć boki.
2. Do miski włożyć ser, ksylitol, kilka kropel aromatu migdałowego i mąkę, a następnie miksować na średnich obrotach przez 2-3 minuty.
3. Do powstałej masy dodawać po jednym jajku w odstępach 30 sekundowych, cały czas miksując.
4. Gdy całość jest dobrze wymieszana dodać jogurt naturalny i sok z cytryny, i mieszać do połączenia się składników.
5. Gładką masę wlać do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 120 stopni C, sernik przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec przez 1 godzinę 30 minut. Sernik ostudzić.
6. Składniki na polewę cytrynową wymieszać i polać stężały sernik. Ozdobić owocami. Można wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby dobrze stężał
Oto i wyliczenia dietetyczne :
całość sernika:
kcal: 2515
białko: 241,8
tłuszcz: 89,59
węglowodany: 236,9
jeden kawałek (1/12 całości ):
kcal: 209
białko: 20,15
tłuszcz: 7,4
węglowodany: 19,7Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2015, 13:12
inessa, Bozia3, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBezglutenowe placki z cukinii i marchewki. Miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Można je podać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy ryby. Dobrze komponują się z wędzonym łososiem jak i sosem czosnkowym np. na bazie jogurtu. Spróbujcie
SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 średnia cukinia ( ok.300g)
2 marchewki (ok.200g)
2 jajka
3-4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Marchew obierz i także zetrzyj na tarce.
Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąke.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.
Smacznego
1 porcja zawiera średnio:
energia: 237 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 26 mg
(bloog: Kuchnia włoska)Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 15:11
moremi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBezglutenowe spaghetti z warzywami - zdrowa i pyszna dawka energii. Proste w wykonaniu, szybki i smaczne
SKŁADNIKI:
200 g makaronu spaghetti bezglutenowego
1 cukinia
3 marchewki
1/2 papryki czerwonej
4 pomidory
suszone olej do smażenia
rozmaryn świeży o
opcjonalnie: starty parmezan do posypania
Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Marchew obierz, odetnij końce, paprykę oczyść. Cukinię, marchew, paprykę i pomidory pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć warzywa i krótko przesmaż, dodaj odrobinę wody.Pod koniec możesz dodać listki rozmarynu. Warzywa podduś chwilę, by były al dente. Do warzyw dorzuć makaron i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
( bloog Kuchnia Włoska )
-
nick nieaktualnyDrożdżowe paluchy z oliwkami na słodko:
10 g drożdży
¾ szklanki ciepłej wody
4 łyżki cukru
szczypta soli
¾ szklanki oleju
4 szklanki mąki
Oliwki pokrojone na małe kawałki( ja miksuję blenderem)
Drozdże zalać ciepła wodą i wsypać cukier, zostawić na około godzinę, dosypać mąkę, wymieszać, zostawić niech wyrasta znowu na jakueś 0,5 godziny, wsypać oliwki i wlać olej, wsypać sól. Wymieszać. Poczekać aż wyrosnie.
Rozgrać piekarnik do 160′C, blachy wysmarowac olejem. Ciasto wyłożyć na stół oprószony maką. Przegniesć, rozwałkować na około 2 cm grubosci. Podzielić nożem na paski długości około 10-15 cm i szerokosci 2-3.
Układać na blaszce, wcześniej skręcajac je jak swiderki. Posmarować jajkiem. Posypać czarnuszka i ziarnami dyni. Piec do złotego koloru. Około 0,5 h. Zależy od piekarnika.
Z tej porcji wychodzi dwie blaszki piekarnikowre paluchów.
Zamiast oliwek mozna dać np. Suszone pomodory. -
Batoniki ryżowe w czekoladzie
Potrzebne rzeczy:
200 gram margaryny „Kasia”,
300 gram cukierków „Toffik”,
200 gram ryżu preparowanego,
1 tabliczka mlecznej czekolady „Goplana”, 1
łyżka nutelli.
Sposób przygotowania:
Odpakuj z papierków cukierki „TOFFIK”. Do dużego garnka włóż margarynę „KASIA” do niej wrzuć rozpakowane cukierki i gdy margaryna się roztopi mieszaj i rozcieraj tłuczkiem do ziemniaków . Zdejmij z ognia i wymieszaj na jednolitą masę. Do garnka wsyp 200 gram ryżu preparowanego i dokładnie wymieszaj całość przełóż do tortownicy i wygładź. Wstaw do lodówki na 30 minut aby się zlepiło. Wyciągnij z tortownicy i pokrój w paski a paski podziel na mniejsze części. Ułóż na desce wyłożoną papierem , roztop czekoladę na parze ( do rondelka wlej szklankę wody na rondelku ustaw szklaną bądź metalową miseczkę do niej wrzuć połamaną w kostkę czekoladę i jedną łyżeczkę nutelli ). Roztopioną czekoladą wysmaruj za pomocą pędzelka kawałki ryżu preparowanego. Gdy wysmarujesz wstaw do lodówki na parę minut aby czekolada przestygła.
Informacje:
Pamietajcie aby nie ugniatać ryżu preparowanego w tortownicy lepiej smakuje.inessa, SolarPolar lubią tę wiadomość
-
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM - warstwowa
* 2 torebki ryżu- ugotowanego
* 3 puszki tuńczyka w pomidorach
* 1 por
* 4 ogórki w occie
* puszka kukurydzy
* 6 jajek na twardo
* pól słoika majonezu
* natka pietruszki do posypania na wierzchu
jak nie znajdziecie w sklepie tuńczyka w pomidorach to mozna zrobić samemu
do tuńczyka w oleju dodac sos pomidorowy lub keczup
Bozia3, megan8 lubią tę wiadomość
-
ŚLEDŹ GOTOWANY
1kg śledzi (świeże płaty)
cebula ,koncentrat pomidorowy ,olej
__________
1 szklanka wody
1/3 szklanki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
liść laurowy ,ziele angielskie ,pieprz cały(kulki)
to ZAGOTOWAĆ i OSTUDZIĆ
__________
Na spód garnka wlać trochę oleju ,nie mieszać .
Śledź pokroić na kawałki ,cebulę w talarki
i przekładać :
raz śledź ,raz cebula ,
na koniec przecier pomidorowy.
Zalać ostudzoną zalewą .
Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.Bozia3, efcia lubią tę wiadomość