X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 6 grudnia 2015, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piernik -miodownik z kremem z kaszy manny

    ciasto:
    • 4 jajka
    • 150 g masła
    • 200 g miodu
    • 1 łyżeczka sody
    • 60dag mąki

    Masło z mąką posiekać , dodać resztę składników ( jajka, miód, sodę)
    Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny
    Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki ( najlepiej na papierze do pieczenia)
    Piec po kolei 4 placki po10-12 min w temp 200stopni
    Tak upieczone placki odłożyć na kilka dni ( wystarczy 5)


    Masę do przełożenia piernika robimy na kilka dni przed Świętami ( wystarczą 4)

    masa:
    • 1/2 l mleka
    • 6 łyżek kaszy manny
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 250g masła miękkiego
    • laska wanilii
    • mus jabłkowy – do smarowania placków

    Mleko gotujemy z wanilią ( ziarenka ze środka laski) dodajemy kaszę mannę- trzeba cały czas mieszać żeby nie zrobiły się grudki, lub żeby kasza się nie przypaliła - studzimy pod przykryciem ( nie będzie kożucha )
    Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny

    Składanie ciasta:
    Placek smarujemy po wierzchu musem jabłkowym, na to wykładamy 1/3 masy z kaszy manny
    Bierzemy drugi placek i smarujemy go od spodu musem jabłkowym i przykrywamy pierwszy placek- czynność powtarzamy – smarujemy placek po wierzchu musem jabłkowym i na to wykładamy 1/3 masy

    Złożone ciasto wkładamy do worka i odstawiamy w chłodne miejsce ( może być lodówka) na 4-5 dni
    Gotowe ciasto już przed podaniem można polukrować, ale ja wolę bez lukru


    MUS JABŁKOWY - do smarowania
    - 2kg jabłek ( najlepsza szara reneta)
    - cukier

    jabłka trzemy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do garnka i prażymy ok 30-40min na niedużym ogniu, w miedzy czasie dodajemy cukier ( według uznania)
    mus studzimy i używamy do smarowania ciasta

    taki mus możemy zrobic wcześniej i jeszcze goracy przełożyć do słoików

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 10:35

    moremi lubi tę wiadomość

  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 7 grudnia 2015, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIASTO KAWOWO-POMARAŃCZOWE (porcja na blaszkę 25x38)

    biszkopt:
    - 5 jaj
    - 2/3 szklanki cukru
    - 2/3 szklanki mąki
    - 1,5 łyżeczki kakao
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżki wody
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników.
    Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

    Składniki na masę pomarańczową:
    - 500 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś
    - 100 ml soku pomarańczowego
    - 3 budynie waniliowe bez cukru
    - 5 łyżek cukru (płaskie)
    - 120 g miękkiego masła
    W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
    Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.

    Składniki na galaretkową wkładkę:
    - 3 galaretki pomarańczowe
    - 500 ml wody
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.

    Można przygotować galaretkę z 250g musu z dyni i 250 ml soku pomarańczowego oraz 5-6 łyżeczek żelatyny, wtedy wszystko trzeba zagotować, i przestudzić.


    Składniki na masę kawową z mascarpone:
    - 250 ml kremówki lub jogurtu
    - 250 g serka mascarpone
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    - 70 ml naparu kawy
    Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić.
    Śmietankę lub jogurt zmiksować z mascarpone, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników.

    Składanie ciasta:
    Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki tężejącej galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem

    Można jeden blat zamrozić albo użyć do innego ciasta a na wierzchu ułożyć biszkopty lub herbatniki nasączone naparem z kawy z dodatkiem amaretto (opcjonalnie) można też zamiast blatu skroić drobno wafelek typu Grześki, najlepiej czekoladowy i posypać na masę kawową zanim stężeje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 13:08

    moremi, gretka lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy już są podobne ale som pyszneee
    Składniki na około 35 ciastek:

    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
    1 duże jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    2,5 szklanki płatków owsianych*
    Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

    Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, u mnie nie zdążyły ostygnąć! :-)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ead1d27d537f.jpg Smacznego :-).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 18:55

    moremi, efcia, megan8 lubią tę wiadomość

  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tureckie bułeczki "różyczki" (porcja ok 60 sztuk)

    4 szklanki mąki, (2/3 kukurydzianej, reszta pszennej)
    20 drożdży, (nie instant bo kiepsko rosną)
    1 szklanka mleka,
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
    1/2 szklanki oleju roślinnego,
    1 jajko
    1 łyżka cukru,
    1/2 łyżeczki soli,

    + jajko do smarowania

    Składniki na nadzienie (ilość w zależności od ilości różyczek ):
    - plasterki kiełbasy chorizo
    - ser typu limburger
    - twarożek o smaku ostrej papryki
    lub inny farsz wg uznania np:
    *500 g twarogu, garść pietruszki natki, sól i pieprz
    * feta z mozzarellą 1:1
    każdy inny pierogowy zwięzły farsz


    Mleko podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Jajko roztrzepać i wymieszać z olejem. Mąkę przesiać i dodać sól. Powoli wlewać rozczyn drożdżowy oraz jajko z olejem, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

    Przygotować wybrane nadzienie.

    Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i palcami rozgniatać na krążki nieco większe od szklanki. Każdy krążek naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać różyczkę z ciasta zaczynając od przeciwstawnych "płatków" przy czym rogi ostatniego płatka włożyć pod spód żeby się nie rozwijały podczas pieczenia

    Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na przynajmniej pół godziny, aż lekko podrosną i będą puchate. Jajko roztrzepać widelcem z łyżeczką wody i łyżeczką mleka. Posmarować bułeczki.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15-20 minut, aż bułeczki zarumienią się.

    dobrze się mrożą

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/52a097cae732.jpg

    proces produkcji
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/866ef982c36a.jpg


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 22:33

    efcia, megan8, ivf-ivf, moremi lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 9 grudnia 2015, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    farsz z soczewicą do pasztecików powyżej:

    wersja dla dziecisków ;)
    soczewica brązowa ugotowana (1.5 szklanki)
    dowolne gotowane warzywa (marchew, kalafior, por, seler) drobno posiekane lub rozgniecione widelcem, ok 0.5 szklanki
    czosnek (1 ząbek)
    opcjonalnie 2-3 łyżki łagodnego keczupu
    majeranek (kilka szczypt)
    zielona pietruszka
    sól

    wersja mamusiowa ;)
    soczewica brązowa (1.5 szklanki)
    suszone pomidory, nie z oleju (2-3 łyżki płatków lub pokrojonych)
    czosnek (1 ząbek)
    1 duża cebula (krojona w kostkę, podsmażona ze szczyptą chili)
    bazylia (łyżeczka lub ok 10 listków, pokrojona)
    natka pietruszki (garstka, posiekana)
    opcjonalnie 2-3 łyżki ostrego ajvaru
    sól
    pieprz


    Wszystkie składniki (soczewica rozgnieciona widelcem) połącz w misce, wymieszaj i dopraw do smaku.

    ivf-ivf, moremi lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jeszcze farsz z mięsa po rosole :)

    warzywa i mięso z rosołu rozdrobnić, ja warzywa blenduję na pastę a mięso kroję drobno albo blenduję niezbyt drobno
    1 duża cebula - pokrojona w kostkę i podsmażona ze szczyptą soli i szczyptą chilli
    5-6 łyżek ajvaru ostrego lub słodkiego wg uznania albo koncentratu pomidorowego
    opcjonalnie kilka łyżek startego sera, ja preferuje taki dojrzewający
    natka pietruszki
    bazylia
    kminek

    masa powinna być zwięzła ale plastyczna, jeśli jest za sucha można dodać łyżkę ajvaru / przecieru / rosołu


    ajvar można zastąpić pastą z pieczonych warzyw: 1 bakłażan, 4 papryki czerwone, i papryczka chilli, główka czosnku jeśli lubicie
    warzywa myjemy i w całości ukłądamy na blaszce na papierze pieczemy 20-30 min w 200 stopniach aż pojawią się czarne bąble na papryce, odwracamy i tak samo pieczemy na drugiej stronie, przekładamy do woreczka strunowego lub szczelnego naczynia na ok 15 min żeby zaparowały - łatwiej odejdzie skórka z papryk :)
    wydrążamy miąższ bakłażana, obieramy papryki, usuwamy gniazda nasienne, wyciskamy ząbki czosnku, wszystko blendujemy dosmakowujemy solą, ja nakładam słoiczki po koncentracie i pasteryzuje 10-15 min w 100 stopniach w piekarniku i mam porcje w sam raz do farszu jw

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 11 grudnia 2015, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    schemat do tureckich różyczek znaleziony przez Madgę

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b330379aa264.jpg

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2015, 08:38

    peppapig, Sabina, efcia, Marcelka43, anasan79 lubią tę wiadomość

    FZuMp1.png

  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 11 grudnia 2015, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    menu imprezowe
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/97ed74a05f8c.jpg
    i poza ogórem kabanosy też świetnie się układa, plastry kiwi, cytrusów ale pocięte na pół jeśli duże a nawet trójkąty sera żółtego i owoce
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e36c6e3166b5.jpg

    szybka wersja sushi z naleśników na słodko lub słono, naleśniki gryczane (przepis wyżej) też się nadają
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ddd161d28e43.jpg

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9210e855ac34.jpg
    proponowane nadzienie:
    *awokado, plastry pomidora bez skóry, cebulka
    *plastry mozzarelli, pomidor suszony, bazylia świeża
    *pieczarka, kapusta kiszona, ryz i cebula zasmażane na farsz, do ciasta daję wtedy ostrą papryke, może być wędzona
    *ogórek we wstążkach, serek biały z koprem i łosoś
    *mozzarella i plastry surowego buraka czerwonego i koniecznie pieprz czarny albo tłuczone pistacje (może być ser solankowy wędzony)

    szaszłyki z ciasta francuskiego, zamiast oliwek pomidorki, plastry wedliny, pieczarki, małe cebule, kawałki cukini wykrawane tym czymś do wycinania ogryzków z jabłek ;)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9781794fd79.jpg
    proces tworzenia szaszłyków "od kuchni"
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9928da89814f.jpg


    koszyczki z ogórka z wypełnieniem z jakiejś sałatki, twarożku i łososia czy kawioru
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0cba83a0e60b.jpg

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/87c8a2940bdd.jpg

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/249ebb8d6975.jpg

    coś bardziej rustykalnego
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6141dc1de698.jpg

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/278cc51c4e15.jpg

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb78e7189359.jpg
    takie szoty to nawet w cionży można ;)

    kanapki inaczej :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3ef38b886ac1.jpg
    wystarczy odciąż ok 1/3 z góry a po wydrążeniu i napełnieniu farszem dokleić brakującą część i pokroić w plastry
    albo przeciąć ją w poprzek na 3-4 części, wydrążyć i wtedy nadziać powstałe "rurki"
    aha, można zrobić trochę wcześniej, zapakowac w folię spożywczą i do lodówki a przed imprezą rozpakowac i pokroić :)

    pomidory faszerowane pastą awokado z wydrążonym środkiem, solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, może też być past a tuńczyka czy jajka
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ccac50833f98.jpg

    imprezowa wersja caprese z mozzarellą i odrobiną szynki albo bazyliowym pesto na czubku
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6aded0c66332.jpg

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2015, 14:46

    Bozia3, iwcia77, Storczyk31, Sabina, anasan79 lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • iwcia77 Autorytet
    Postów: 8558 34365

    Wysłany: 12 grudnia 2015, 00:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopt na tortownice 28cm

    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl maki
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    Jajka z cukrem ubijac mikserem do bialosci ( dlugo), dodac make polaczona z proszkiem do pieczenia i miksowac na najszybszych obrotach, piec 35-45 min na 175 st C

    anna maria, peppapig, megan8 lubią tę wiadomość

  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    najprostszy biszkopt 3, 2, 1 :)
    1 jajko, 2 dag cukru, 3 dag mąki krupczatki i zwiększasz ilość zależnie od tortownicy
    na 6 jajek dajesz łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia, na mniejszą ilośc jaj zmniejszasz proporcjonalnie

    białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier (najlepiej puder) i po jednym żółtku, na koniec mąkę, proszek i ocet i mieszam na małych obrotach

    na spód formy kładę papier, boki smaruje oliwą i obsypuję drobną bułką lub mąką, piekę ok 35 min w 180 stopniach, po tym czasie sprawdzam patyczkiem dla pewności

    biszkopt wychodzi puszysty, jeśli chcesz bardziej zwięzły dodaj płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej na 1 jajko

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makaroniki z płatków owsianych

    0.5 kg płatków owsianych górskich
    4 jajka
    20 dag masła
    20 dag ciemnego cukru (może być muscavado jeśli chcemy ciemniejsze ciastka)

    płatki schrupić na patelni i zmiksowac blenderem
    żółtka, masło i cukier utrzeć na puch, dodać płatki, szczyptę soli, łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego, 0.5 łyżeczki kawy, kakao, karobu i lub imbiru - wg uznania, wszystko dokładnie wymieszać, pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z pozostałą masą.
    Łyżką wykładać kleksy an pergamin, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prez ok 15 min

    po wystudzeniu można sklejać po dwa łyżeczką gęstej marmolady, masy czekoladowej lub kremu

    kapturnica lubi tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Storczyk31 Autorytet
    Postów: 2164 4014

    Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasto podwójnie czekoladowe:
    •Masło 1 kostka
    •gorzka czekolada 60 %, 200 g
    •czekolada mleczna 100 g
    •jajka 4 szt.
    •200 g cukru
    •150 g mąki
    •łyżeczka proszku do pieczenia
    •200 g orzechów

    Piec przez 30 minut w 175 stopniach

    Polewa:
    •75 ml mleka
    •50 ml śmietany 30%
    •90 g ciemnej czekolady
    •30 g mlecznej

    justi:: lubi tę wiadomość

    klz9bd3m0oj2oh7n.png

  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 13 grudnia 2015, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    "SERNIK" z białek z owocami (blaszka 25x38)

    CIASTO:
    3,5 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyzeczki waniliowego cukru, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sodki, 1 kostka masła lub margaryny, 3 łyżki kakao lub 2 duży budynie czekoladowe.
    Rękami wyrobić z tego kruszonkę. Oddzielić 1/4 do innej miski, do reszty dodać dodać 2 całe jajka i 2 łyżki śmietany, wyrobić łyżką. Ciasto rozwałkować lub wykleić nim dużą blaszkę

    MASA:
    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 0.5 l kwaśnej śmietany 18%
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    - 3/4 szklanki kaszy manny
    - szczypta soli
    - 500 g czerwonych porzeczek lub innych kwaśnych owoców, np świeża żurawina lub rabarbar albo wiśnie, mogą być mrożone

    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać śmietanę, proszek budyniowy i kaszę mannę, delikatnie połączyć łyżką.

    Masę wylać na ciasto, posypać porzeczkami. Na wierzch posypać kruszonkę z reszty ciasta. Piec około 60 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Reni Autorytet
    Postów: 18654 92010

    Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZIEWCZYNY - TU ZBIERAMY SPRAWDZONE!!! PRZEPISY, KTÓRE POJAWIAJĄ SIĘ NA FORUM - KU PAMIĘCI

    TU NIE DYSKUTUJEMY!!!

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • justi:: Autorytet
    Postów: 525 187

    Wysłany: 16 grudnia 2015, 13:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
    -pół kilo wołowinki
    -4 średnie cebule
    -4średnie ząbki czosnku
    -dwie puszki fasoli w zalewie pomidorowej(kolor do wyboru) :)
    -puszka kukurydzy
    -dwie torebeczki ryżu (według uznania,mniej lub więcej)
    -sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona,chili mielone


    -wołowinkę jeżeli kupiłyście w całości mielimy na mięso mielone,w tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie,cebule smażymy(można wzystko robić w garnku począwszy od smażenia cebuli lub w wielkiej patelni by potem kolejno wrzucać składniki)
    -do podsmażonej cebulki na szklisto wrzucamy wołowinkę,sól,pieprz,chili,czosnek przeciśnięty,smażymy aż mięsko usmaży sie
    -wrzycamy kukurydze,fasole chwilke smażymy,dodajemy ryż
    mieszamy
    i włala!
    oczywiście wołowinke można różnistym mięsem zastąpić
    takie danie w sam raz na zimowe dni aby sie rozgrzać no i w miare szybkie.

    hrqo6vgc5gm3uzga.png
  • pierwiastka Autorytet
    Postów: 2548 7510

    Wysłany: 16 grudnia 2015, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHACZAPURI

    1 kg mąki pszennej (na 8 średnich sztuk)
    20 g świeżych drożdży
    1 jajko
    szczypta soli
    opcjonalnie: łyżeczka cukru lub miodu i 1-2 łyżki oleju albo masła

    ok 2 szklanki mleka, jogurtu, kefiru, maślanki albo wody, może być więcej zależy od chłonności mąki, ma wyjść dość gęste i plastyczne ciasto żeby się dało formować bułki

    mieszamy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, lekko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do podwojenia objętości, można na noc zostawić w lodówce a rano (albo po wyrośnięciu) zagnieść ponownie, podzielić na 8 części, rozpłaszczyć

    farsz na 8 sztuk:

    1 ser feta
    2 sery mozzarella
    mają być ok 1:1
    opcjonalnie 1 jajko lub białko
    ser rozgniatamy widelcem dokładnie na jednolitą masę, można dodać pieprz

    na rozpłaszczone placki nakładamy ser, sklejamy i gotowe kula rozpłaszczamy ręką na blaszce wyłożonej papierem, zostawiamy do wyrośnięcia (przynajmniej 30 min)
    piec na złoto w temp 200 stopni ok 15 min
    można je smażyć na patelni na obu stronach
    po upieczeniu posmarować masłem

    świetne do zup lub samodzielnie na ciepło i na zimno

    justi::, Mango lubią tę wiadomość

    jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • efcia Autorytet
    Postów: 2565 10384

    Wysłany: 16 grudnia 2015, 15:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    HICHINY od Polarka

    Składniki
    Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub kefiru
    szczypta cukru

    Nadzienie:
    100 g ugotowanych ziemniaków
    50 g białego sera
    natka pietruszki
    sól, pieprz


    Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać 1 łyżkę śmietany lub kefiru. Gotowe ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na niewielki, ok. 8 cm placuszek, na środek kłaść nadzienie wielkości orzecha włoskiego, zlepić jak bułeczkę, kłaść na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Lekko rozpłaszczyć na desce, rozwałkować na placek o średnicy ok. 14-15 cm. Smażyć na SUCHEJ patelni na przykręconym palniku po ok. 2 minuty z każdej strony. Oznaką, że ciasto jest usmażone z jednej strony jest moce "wybrzuszenie" się ciasta.

    Nadzienie:
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez rzadkie sito. Tak samo postąpić z serem. Natkę pietruszki (u mnie 1 duży liść) drobno posiekać, dodać do ziemniaków i sera, posolić i popieprzyć. Wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 8 równych części.

    Rady
    Polałam swoje hychiny kwaśną śmietaną. W oryginalnej wersji polewa się je masłem, przez co miękną. Ja wolę je w wersji bez niego, wtedy smakiem przypomina ciasto pity i jest mniej kaloryczne. Można zrobić do nich sos śmietanowo- czosnkowo- ziołowy.
    Najlepiej jeść je zaraz po usmażeniu. Niewykorzystane, surowe ciasto można z powodzeniem wstawić do lodówki i zlepić a potem usmażyć następnego dnia.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 15:41

    justi:: lubi tę wiadomość

  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 2 stycznia 2016, 16:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczka owsiane według przepisu Natali01 z listopadówek 2015

    125g margaryny lub masła
    125g cukru
    1 jajko
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki płaskiej sody oczyszczonej
    Szklanka mąki (pszenna,zytnia,do wyboru)
    Szklanka płatków owsianych
    100 gram suszonej żurawiny( do wyboru bakalie,)

    Masło,cukier i jajko zagnieść,dodać mąkę,proszek,sodę,wymieszać.dodać płatki owsiane i żurawinę. Zagnieść. Na papierze do pieczenia układać uformowane ciasteczka. Piec w 180 stopniach ok 15 min

    Sabina, peppapig, Marcelka43 lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Dziobak Autorytet
    Postów: 3918 19317

    Wysłany: 3 stycznia 2016, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salatka Waldorf

    duza gotowana piers kurczaka
    1,5 - 2 jablka
    2 slupki selera naciowego
    duza garsc orzechow wloskich
    sok z polowy cytryny
    majonez ze smietana 1:1

    Piers, jablko, seler kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryn. Dodajemy orzechy, dosc grubo pokrojone ( nie posiekane na miazge ). Dodajemy sos majonezowy.
    Dla lubiacych rodzynki ( sa w orginalnym przepisie ) i mozna dodac rukole. Niektorzy orzechy praza na patelni, ja tego nie robie, i tak pysznie chrupia.



    BISCA, anasan79 lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 stycznia 2016, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bananowy chlebek.

    2,3,4,5, bananów najlepiej mocno dojrzałych.

    2 jajka
    20 dag masła
    niepełna szklanka cukru brązowego

    4 szklanki mąki
    1 szklanka mielonego siemienia lnianego
    1 szklanka jogurtu
    2 łyżeczki sody
    tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady


    Masło utrzeć/zmixowac z bananami, dodać jajka i resztę składników.

    Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni.

    Sabina, peppapig, Marcelka43 lubią tę wiadomość

‹‹ 7 8 9 10 11
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ