Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Piernik -miodownik z kremem z kaszy manny
ciasto:
• 4 jajka
• 150 g masła
• 200 g miodu
• 1 łyżeczka sody
• 60dag mąki
Masło z mąką posiekać , dodać resztę składników ( jajka, miód, sodę)
Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki ( najlepiej na papierze do pieczenia)
Piec po kolei 4 placki po10-12 min w temp 200stopni
Tak upieczone placki odłożyć na kilka dni ( wystarczy 5)
Masę do przełożenia piernika robimy na kilka dni przed Świętami ( wystarczą 4)
masa:
• 1/2 l mleka
• 6 łyżek kaszy manny
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 250g masła miękkiego
• laska wanilii
• mus jabłkowy – do smarowania placków
Mleko gotujemy z wanilią ( ziarenka ze środka laski) dodajemy kaszę mannę- trzeba cały czas mieszać żeby nie zrobiły się grudki, lub żeby kasza się nie przypaliła - studzimy pod przykryciem ( nie będzie kożucha )
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny
Składanie ciasta:
Placek smarujemy po wierzchu musem jabłkowym, na to wykładamy 1/3 masy z kaszy manny
Bierzemy drugi placek i smarujemy go od spodu musem jabłkowym i przykrywamy pierwszy placek- czynność powtarzamy – smarujemy placek po wierzchu musem jabłkowym i na to wykładamy 1/3 masy
Złożone ciasto wkładamy do worka i odstawiamy w chłodne miejsce ( może być lodówka) na 4-5 dni
Gotowe ciasto już przed podaniem można polukrować, ale ja wolę bez lukru
MUS JABŁKOWY - do smarowania
- 2kg jabłek ( najlepsza szara reneta)
- cukier
jabłka trzemy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do garnka i prażymy ok 30-40min na niedużym ogniu, w miedzy czasie dodajemy cukier ( według uznania)
mus studzimy i używamy do smarowania ciasta
taki mus możemy zrobic wcześniej i jeszcze goracy przełożyć do słoików
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 10:35
moremi lubi tę wiadomość
-
CIASTO KAWOWO-POMARAŃCZOWE (porcja na blaszkę 25x38)
biszkopt:
- 5 jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników.
Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę pomarańczową:
- 500 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 5 łyżek cukru (płaskie)
- 120 g miękkiego masła
W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.
Składniki na galaretkową wkładkę:
- 3 galaretki pomarańczowe
- 500 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.
Można przygotować galaretkę z 250g musu z dyni i 250 ml soku pomarańczowego oraz 5-6 łyżeczek żelatyny, wtedy wszystko trzeba zagotować, i przestudzić.
Składniki na masę kawową z mascarpone:
- 250 ml kremówki lub jogurtu
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 70 ml naparu kawy
Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić.
Śmietankę lub jogurt zmiksować z mascarpone, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników.
Składanie ciasta:
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki tężejącej galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Można jeden blat zamrozić albo użyć do innego ciasta a na wierzchu ułożyć biszkopty lub herbatniki nasączone naparem z kawy z dodatkiem amaretto (opcjonalnie) można też zamiast blatu skroić drobno wafelek typu Grześki, najlepiej czekoladowy i posypać na masę kawową zanim stężeje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 13:08
moremi, gretka lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
nick nieaktualnyNie wiem czy już są podobne ale som pyszneee
Składniki na około 35 ciastek:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych*
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, u mnie nie zdążyły ostygnąć!
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ead1d27d537f.jpg Smacznego .Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 18:55
moremi, efcia, megan8 lubią tę wiadomość
-
Tureckie bułeczki "różyczki" (porcja ok 60 sztuk)
4 szklanki mąki, (2/3 kukurydzianej, reszta pszennej)
20 drożdży, (nie instant bo kiepsko rosną)
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1 jajko
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
+ jajko do smarowania
Składniki na nadzienie (ilość w zależności od ilości różyczek ):
- plasterki kiełbasy chorizo
- ser typu limburger
- twarożek o smaku ostrej papryki
lub inny farsz wg uznania np:
*500 g twarogu, garść pietruszki natki, sól i pieprz
* feta z mozzarellą 1:1
każdy inny pierogowy zwięzły farsz
Mleko podgrzać (musi być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z jogurtem, cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Jajko roztrzepać i wymieszać z olejem. Mąkę przesiać i dodać sól. Powoli wlewać rozczyn drożdżowy oraz jajko z olejem, zagniatając ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować wybrane nadzienie.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i palcami rozgniatać na krążki nieco większe od szklanki. Każdy krążek naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać różyczkę z ciasta zaczynając od przeciwstawnych "płatków" przy czym rogi ostatniego płatka włożyć pod spód żeby się nie rozwijały podczas pieczenia
Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na przynajmniej pół godziny, aż lekko podrosną i będą puchate. Jajko roztrzepać widelcem z łyżeczką wody i łyżeczką mleka. Posmarować bułeczki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15-20 minut, aż bułeczki zarumienią się.
dobrze się mrożą
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/52a097cae732.jpg
proces produkcji
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/866ef982c36a.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 22:33
efcia, megan8, ivf-ivf, moremi lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
farsz z soczewicą do pasztecików powyżej:
wersja dla dziecisków
soczewica brązowa ugotowana (1.5 szklanki)
dowolne gotowane warzywa (marchew, kalafior, por, seler) drobno posiekane lub rozgniecione widelcem, ok 0.5 szklanki
czosnek (1 ząbek)
opcjonalnie 2-3 łyżki łagodnego keczupu
majeranek (kilka szczypt)
zielona pietruszka
sól
wersja mamusiowa
soczewica brązowa (1.5 szklanki)
suszone pomidory, nie z oleju (2-3 łyżki płatków lub pokrojonych)
czosnek (1 ząbek)
1 duża cebula (krojona w kostkę, podsmażona ze szczyptą chili)
bazylia (łyżeczka lub ok 10 listków, pokrojona)
natka pietruszki (garstka, posiekana)
opcjonalnie 2-3 łyżki ostrego ajvaru
sól
pieprz
Wszystkie składniki (soczewica rozgnieciona widelcem) połącz w misce, wymieszaj i dopraw do smaku.
ivf-ivf, moremi lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
to jeszcze farsz z mięsa po rosole
warzywa i mięso z rosołu rozdrobnić, ja warzywa blenduję na pastę a mięso kroję drobno albo blenduję niezbyt drobno
1 duża cebula - pokrojona w kostkę i podsmażona ze szczyptą soli i szczyptą chilli
5-6 łyżek ajvaru ostrego lub słodkiego wg uznania albo koncentratu pomidorowego
opcjonalnie kilka łyżek startego sera, ja preferuje taki dojrzewający
natka pietruszki
bazylia
kminek
masa powinna być zwięzła ale plastyczna, jeśli jest za sucha można dodać łyżkę ajvaru / przecieru / rosołu
ajvar można zastąpić pastą z pieczonych warzyw: 1 bakłażan, 4 papryki czerwone, i papryczka chilli, główka czosnku jeśli lubicie
warzywa myjemy i w całości ukłądamy na blaszce na papierze pieczemy 20-30 min w 200 stopniach aż pojawią się czarne bąble na papryce, odwracamy i tak samo pieczemy na drugiej stronie, przekładamy do woreczka strunowego lub szczelnego naczynia na ok 15 min żeby zaparowały - łatwiej odejdzie skórka z papryk
wydrążamy miąższ bakłażana, obieramy papryki, usuwamy gniazda nasienne, wyciskamy ząbki czosnku, wszystko blendujemy dosmakowujemy solą, ja nakładam słoiczki po koncentracie i pasteryzuje 10-15 min w 100 stopniach w piekarniku i mam porcje w sam raz do farszu jwjeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
menu imprezowe
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/97ed74a05f8c.jpg
i poza ogórem kabanosy też świetnie się układa, plastry kiwi, cytrusów ale pocięte na pół jeśli duże a nawet trójkąty sera żółtego i owoce
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e36c6e3166b5.jpg
szybka wersja sushi z naleśników na słodko lub słono, naleśniki gryczane (przepis wyżej) też się nadają
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ddd161d28e43.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9210e855ac34.jpg
proponowane nadzienie:
*awokado, plastry pomidora bez skóry, cebulka
*plastry mozzarelli, pomidor suszony, bazylia świeża
*pieczarka, kapusta kiszona, ryz i cebula zasmażane na farsz, do ciasta daję wtedy ostrą papryke, może być wędzona
*ogórek we wstążkach, serek biały z koprem i łosoś
*mozzarella i plastry surowego buraka czerwonego i koniecznie pieprz czarny albo tłuczone pistacje (może być ser solankowy wędzony)
szaszłyki z ciasta francuskiego, zamiast oliwek pomidorki, plastry wedliny, pieczarki, małe cebule, kawałki cukini wykrawane tym czymś do wycinania ogryzków z jabłek
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9781794fd79.jpg
proces tworzenia szaszłyków "od kuchni"
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9928da89814f.jpg
koszyczki z ogórka z wypełnieniem z jakiejś sałatki, twarożku i łososia czy kawioru
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0cba83a0e60b.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/87c8a2940bdd.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/249ebb8d6975.jpg
coś bardziej rustykalnego
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6141dc1de698.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/278cc51c4e15.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb78e7189359.jpg
takie szoty to nawet w cionży można
kanapki inaczej
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3ef38b886ac1.jpg
wystarczy odciąż ok 1/3 z góry a po wydrążeniu i napełnieniu farszem dokleić brakującą część i pokroić w plastry
albo przeciąć ją w poprzek na 3-4 części, wydrążyć i wtedy nadziać powstałe "rurki"
aha, można zrobić trochę wcześniej, zapakowac w folię spożywczą i do lodówki a przed imprezą rozpakowac i pokroić
pomidory faszerowane pastą awokado z wydrążonym środkiem, solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, może też być past a tuńczyka czy jajka
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ccac50833f98.jpg
imprezowa wersja caprese z mozzarellą i odrobiną szynki albo bazyliowym pesto na czubku
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6aded0c66332.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2015, 14:46
Bozia3, iwcia77, Storczyk31, Sabina, anasan79 lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Biszkopt na tortownice 28cm
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubijac mikserem do bialosci ( dlugo), dodac make polaczona z proszkiem do pieczenia i miksowac na najszybszych obrotach, piec 35-45 min na 175 st Canna maria, peppapig, megan8 lubią tę wiadomość
-
najprostszy biszkopt 3, 2, 1
1 jajko, 2 dag cukru, 3 dag mąki krupczatki i zwiększasz ilość zależnie od tortownicy
na 6 jajek dajesz łyżkę octu i łyżeczkę proszku do pieczenia, na mniejszą ilośc jaj zmniejszasz proporcjonalnie
białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier (najlepiej puder) i po jednym żółtku, na koniec mąkę, proszek i ocet i mieszam na małych obrotach
na spód formy kładę papier, boki smaruje oliwą i obsypuję drobną bułką lub mąką, piekę ok 35 min w 180 stopniach, po tym czasie sprawdzam patyczkiem dla pewności
biszkopt wychodzi puszysty, jeśli chcesz bardziej zwięzły dodaj płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej na 1 jajkojeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Makaroniki z płatków owsianych
0.5 kg płatków owsianych górskich
4 jajka
20 dag masła
20 dag ciemnego cukru (może być muscavado jeśli chcemy ciemniejsze ciastka)
płatki schrupić na patelni i zmiksowac blenderem
żółtka, masło i cukier utrzeć na puch, dodać płatki, szczyptę soli, łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego, 0.5 łyżeczki kawy, kakao, karobu i lub imbiru - wg uznania, wszystko dokładnie wymieszać, pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z pozostałą masą.
Łyżką wykładać kleksy an pergamin, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prez ok 15 min
po wystudzeniu można sklejać po dwa łyżeczką gęstej marmolady, masy czekoladowej lub kremu
kapturnica lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Ciasto podwójnie czekoladowe:
•Masło 1 kostka
•gorzka czekolada 60 %, 200 g
•czekolada mleczna 100 g
•jajka 4 szt.
•200 g cukru
•150 g mąki
•łyżeczka proszku do pieczenia
•200 g orzechów
Piec przez 30 minut w 175 stopniach
Polewa:
•75 ml mleka
•50 ml śmietany 30%
•90 g ciemnej czekolady
•30 g mlecznejjusti:: lubi tę wiadomość
-
"SERNIK" z białek z owocami (blaszka 25x38)
CIASTO:
3,5 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyzeczki waniliowego cukru, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sodki, 1 kostka masła lub margaryny, 3 łyżki kakao lub 2 duży budynie czekoladowe.
Rękami wyrobić z tego kruszonkę. Oddzielić 1/4 do innej miski, do reszty dodać dodać 2 całe jajka i 2 łyżki śmietany, wyrobić łyżką. Ciasto rozwałkować lub wykleić nim dużą blaszkę
MASA:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 0.5 l kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3/4 szklanki kaszy manny
- szczypta soli
- 500 g czerwonych porzeczek lub innych kwaśnych owoców, np świeża żurawina lub rabarbar albo wiśnie, mogą być mrożone
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać śmietanę, proszek budyniowy i kaszę mannę, delikatnie połączyć łyżką.
Masę wylać na ciasto, posypać porzeczkami. Na wierzch posypać kruszonkę z reszty ciasta. Piec około 60 minut w 180 st. C. Można posypać cukrem pudrem.jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
-pół kilo wołowinki
-4 średnie cebule
-4średnie ząbki czosnku
-dwie puszki fasoli w zalewie pomidorowej(kolor do wyboru)
-puszka kukurydzy
-dwie torebeczki ryżu (według uznania,mniej lub więcej)
-sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona,chili mielone
-wołowinkę jeżeli kupiłyście w całości mielimy na mięso mielone,w tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie,cebule smażymy(można wzystko robić w garnku począwszy od smażenia cebuli lub w wielkiej patelni by potem kolejno wrzucać składniki)
-do podsmażonej cebulki na szklisto wrzucamy wołowinkę,sól,pieprz,chili,czosnek przeciśnięty,smażymy aż mięsko usmaży sie
-wrzycamy kukurydze,fasole chwilke smażymy,dodajemy ryż
mieszamy
i włala!
oczywiście wołowinke można różnistym mięsem zastąpić
takie danie w sam raz na zimowe dni aby sie rozgrzać no i w miare szybkie. -
CHACZAPURI
1 kg mąki pszennej (na 8 średnich sztuk)
20 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli
opcjonalnie: łyżeczka cukru lub miodu i 1-2 łyżki oleju albo masła
ok 2 szklanki mleka, jogurtu, kefiru, maślanki albo wody, może być więcej zależy od chłonności mąki, ma wyjść dość gęste i plastyczne ciasto żeby się dało formować bułki
mieszamy wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, lekko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do podwojenia objętości, można na noc zostawić w lodówce a rano (albo po wyrośnięciu) zagnieść ponownie, podzielić na 8 części, rozpłaszczyć
farsz na 8 sztuk:
1 ser feta
2 sery mozzarella
mają być ok 1:1
opcjonalnie 1 jajko lub białko
ser rozgniatamy widelcem dokładnie na jednolitą masę, można dodać pieprz
na rozpłaszczone placki nakładamy ser, sklejamy i gotowe kula rozpłaszczamy ręką na blaszce wyłożonej papierem, zostawiamy do wyrośnięcia (przynajmniej 30 min)
piec na złoto w temp 200 stopni ok 15 min
można je smażyć na patelni na obu stronach
po upieczeniu posmarować masłem
świetne do zup lub samodzielnie na ciepło i na zimno
justi::, Mango lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
HICHINY od Polarka
Składniki
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub kefiru
szczypta cukru
Nadzienie:
100 g ugotowanych ziemniaków
50 g białego sera
natka pietruszki
sól, pieprz
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać 1 łyżkę śmietany lub kefiru. Gotowe ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na niewielki, ok. 8 cm placuszek, na środek kłaść nadzienie wielkości orzecha włoskiego, zlepić jak bułeczkę, kłaść na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Lekko rozpłaszczyć na desce, rozwałkować na placek o średnicy ok. 14-15 cm. Smażyć na SUCHEJ patelni na przykręconym palniku po ok. 2 minuty z każdej strony. Oznaką, że ciasto jest usmażone z jednej strony jest moce "wybrzuszenie" się ciasta.
Nadzienie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez rzadkie sito. Tak samo postąpić z serem. Natkę pietruszki (u mnie 1 duży liść) drobno posiekać, dodać do ziemniaków i sera, posolić i popieprzyć. Wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 8 równych części.
Rady
Polałam swoje hychiny kwaśną śmietaną. W oryginalnej wersji polewa się je masłem, przez co miękną. Ja wolę je w wersji bez niego, wtedy smakiem przypomina ciasto pity i jest mniej kaloryczne. Można zrobić do nich sos śmietanowo- czosnkowo- ziołowy.
Najlepiej jeść je zaraz po usmażeniu. Niewykorzystane, surowe ciasto można z powodzeniem wstawić do lodówki i zlepić a potem usmażyć następnego dnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 15:41
justi:: lubi tę wiadomość
-
Ciasteczka owsiane według przepisu Natali01 z listopadówek 2015
125g margaryny lub masła
125g cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki płaskiej sody oczyszczonej
Szklanka mąki (pszenna,zytnia,do wyboru)
Szklanka płatków owsianych
100 gram suszonej żurawiny( do wyboru bakalie,)
Masło,cukier i jajko zagnieść,dodać mąkę,proszek,sodę,wymieszać.dodać płatki owsiane i żurawinę. Zagnieść. Na papierze do pieczenia układać uformowane ciasteczka. Piec w 180 stopniach ok 15 minSabina, peppapig, Marcelka43 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Salatka Waldorf
duza gotowana piers kurczaka
1,5 - 2 jablka
2 slupki selera naciowego
duza garsc orzechow wloskich
sok z polowy cytryny
majonez ze smietana 1:1
Piers, jablko, seler kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryn. Dodajemy orzechy, dosc grubo pokrojone ( nie posiekane na miazge ). Dodajemy sos majonezowy.
Dla lubiacych rodzynki ( sa w orginalnym przepisie ) i mozna dodac rukole. Niektorzy orzechy praza na patelni, ja tego nie robie, i tak pysznie chrupia.
BISCA, anasan79 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBananowy chlebek.
2,3,4,5, bananów najlepiej mocno dojrzałych.
2 jajka
20 dag masła
niepełna szklanka cukru brązowego
4 szklanki mąki
1 szklanka mielonego siemienia lnianego
1 szklanka jogurtu
2 łyżeczki sody
tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
Masło utrzeć/zmixowac z bananami, dodać jajka i resztę składników.
Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Sabina, peppapig, Marcelka43 lubią tę wiadomość