Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
a mi się marzą bakłażany z grilla
bakłażana kroję w plastry o grubości 1 cm i przesypuję solą (niedużo, bo mocno "nabiera") i odstawiam na około 1-2 godziny do zmięknięcia
2-3 pomidory obieram ze skórki (najpierw sparzam wrzątkiem - odchodzi momentalnie)
i kroję w plasterki
ser mozzarella wędzony
układam na ruszcie (może być też w piekarniku) plasterek bakłażana, na to plasterek pomidora, przyprawy wg uznania, plasterek sera i zapiekam
Jeden bakłażan wystarcza nam na obiad dla dwóch osóbinessa, Mega, ania.g, iwcia77, monia 70, kapturnica, Simba, Magdala lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Idę robić Guacamole (według przepisu meksykańskiego narzeczonego mojej kuzynki - byłego narzeczonego - później były inne narodowości, a ja jestem też ciekawa kuchni dominikańskiej )
jedno porządne zielone awokado (nie te malutkie wypierdki)
papryka czerwona średniej wielkości
mały pomidor
mała cebulka
miksujemy całość blenderem, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, chili, kolendra - co kto chce)
Rewelacyjne do smarowania pieczywa, jako dip do nachos (w biedrze można nawet tanio kupić) i ogólnie meksykanie jedzą to do wszystkiegoSimba, Pusurek, iwcia77, polarmiś lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualnyZainteresowani kuchnią włoską z pewnością wypróbują przepis na sałatkę z farro, czyli rustykalną płaskurką, odmianą pszenicy, spokrewnioną z orkiszem i pszenicą samopszą. Smak dania wzbogacają świeże zioła, pieczona marchew i chrupiące pistacje.
Doskonałe danie dla osób dbających o linię!
Sałatka z farro, pieczoną marchwią, pistacjami i rukolą
Autor zdjęcia: Fit&Easy
składniki
200 g farro (pszenica płaskurka)
1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
1 mały pęczek natki pietruszki
2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)
po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
50 g pistacji (ewentualnie orzeszków pinii)
sok z 1 cytryny
100 g parmezanu w płatkach
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól morska do smaku
jak to zrobić
1. Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić.
2. Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
3. Przygotowane wcześniej farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posiekanymi ziołami.
4. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać razem z rukolą oraz płatkami parmezanu.moremi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMazurek orzechowy z masą jabłkową:
Składniki:
4 jajka
120 gr cukru pudru ( 3/4 szklanki)
120 gr zmielonych orzechów lub 1 pełna szklanka niemielonych
3 łyżki tartej bułki
szczypta soli
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 1/2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
orzechy,rodzynki,polewa czekoladowa do dekoracji,papier do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić.Podczas ubijania dodać cukier a nastepnie żółtka. Dodać wymieszany z orzechami i tartą bułką proszek do pieczenia i szczypte soli. Dokładnie wymieszać, Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto i piec ok 30 min w 150 stopni.
Przygotowanie masy:
Do gorącej wody dodać cukier i kwasek cytrynowy.DO powstałego syropu dodać obrane i pokrojone w cienkie platserki jabłka i podsmażyć. DO podsmażonych jabłek dodać galaretke w proszku i dokładnie wymieszać aż galaretka sie rozpusci. Gorącą mase jabłkową wyłożyć na upieczony placek. Wierz można posypać orzechami,rodzynkami i udekorować polewa czekoladową biała lub czarną ( tu jak kto woli czy całe ciasto polać czy porobić wzorki,kreski itp)
SMACZNEGO!!!!!Bursztyn, Aprilka, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Chleb z ziarnami
Składniki
0,5 kg mąki krupczatki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
pół szklanki otrąb pszennych lub razowych
1,5 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
niecała łyżka soli
2 łyżki cukru
2,5 dkg drożdży
0,5 l ciepłej wody
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki łącznie z drożdżami (drożdże kruszymy) mieszamy dokładnie ze sobą. Dolewamy ciepłej wody, dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy ciasto.
Blaszkę keksową smarujemy masłem (margaryną) i przekładamy do niej ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około 1 godziny. Po 20 -30 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 - 180 stopni (piekarnik elektryczny grzałka górna i dolna bez termoobiegu). Po zakończeniu pieczenia przez 10 minut nie otwieramy piekarnika, następnie wykładamy na kratkę aby ostygł.
p.s. jeszcze po wierzchu przed pieczeniem posypuję chlebek ziarnami.moremi, Aprilka, kapturnica lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
CHLODNIK LITEWSKI
Przepis wrzucil Misiek a ja go tutaj wklejam (bo zrobilam i jest pyszny):
Składniki na chłodnik litewski z botwinki
pęczek młodej botwinki z młodymi listkami,
4-6 młode, małe buraczki,
litr maślanki lub kefiru,
pęczek rzodkiewek,
4 ogórki kiszone lub małosolne,
pęczek koperku,
4 jajka ugotowane na twardo,
kilka kropel soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie chłodnika litewskiego z botwinki
1. Umyj starannie botwinkę.
2. Drobno pokrój botwinkę wraz z łodygami.
3. Zetrzyj buraki na tarce (grube oczka).
4. Włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wrzątkiem tak aby było mniej więcej 1-2 cm wody w garnku. Gotuj nie dłużej niż 5 minut.
5. Schłodź buraki z botwinką.
6. Do schłodzonej botwinki z buraczkami dodaj drobno posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, tak aby smaki się wymieszały.
9. Przed podaniem udekoruj ćwiartkami jajka na twardo
Zapomnnialam napisac ze zastapilam ogorka kiszonego swiezym, i dodalam 2 zabki czosnku przez praske przecisnietego, no i kefiru i maslanki bylo razem 1/2 litra + 2 lyski smietany 18% i szczypiorekWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2014, 22:35
moremi, Bozia3, Bozia3, inessa, iwcia77, Beata.D, megan8, Navi, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDrozdzowka.
Składniki na ciasto na dużą blachę:
3 i 1/2 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 jajka
1 szkl ciepłego mleka
1/2 szkl cukru
12 dkg masła lub margaryny
5 dkg drozdzy
Szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wkruszyć w środek drożdże, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 min, aż drożdże ruszą. Masło roztopić, przestudzić. Do miski dodać pozostały cukier, jajka, sól i tłuszcz. Wyrobić gładkie ciasto.W razie potrzeby dosypać mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Do tego owocki, kruszonka ( 10 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,5 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego ) i do piekarnika na 30 - 35 min w temp 180 stopni.inessa, iwcia77, kapturnica, mandragora lubią tę wiadomość
-
Kobiety błagam o przepis na ciasto z rabarbarem :)będę miała w niedzielę porcję rabarbaru na ciasto
iwcia77, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyalternatywa wrote:Kobiety błagam o przepis na ciasto z rabarbarem :)będę miała w niedzielę porcję rabarbaru na ciasto
Patrz wyzej, kladziesz na ciasto rabarbar i pieczesz. Fajnie wyglada z truskawkami. Mozna pod owoce dac ugotowany i wystudzony budyn waniliowy, syper sie komponuje z rabarbarem.inessa, alternatywa, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Syrop na przeziębienie
1.garnek
2. 2 cebule( przekroić na 4)
3. 4 żabki czosnku(obrać )
4.imbir (dość spory , umyć nie obierać pokroić w dowolne kawałki)
5. 2 cytryny( umyć nie obierać pokroić na ćwiartki)
6. 2 łyżki miodu
Wszystko razem do gara gotować na wolnym ogniu aż bedzie syrop
Wypić kieliszek dziennie na gorąco
Przechowywać w lodowce w ciemnym naczyniu
iwcia77, kapturnica lubią tę wiadomość
Aprilka -
Papryki faszerowane:
6 czerwonych papryk
Ok 70 dkg do 1 kg mięsa mielonego (ja miałam łopatke, mozna dać z szynki i indyka jakie kto lubi)
1 duża cebula
Kasza jaglana w woreczkach - 1 woreczek
Vegeta
Sól
Pieprz
Łopatke mielilam sama od razu z cebula, do tego dodać przyprawy i wymieszać, kasze zagotować al dente - 15 minut i dodać do mięsa, wymieszać. Papryki wymyć, odkroić czubki, wyczyścić z nasionek i do środka dodać farsz. Nafaszerowane papryki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem ( 1/3 wysokości papryk musi być w bulionie), piec w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut.
Do polania mozna przygotować sos pomidorowy.
SMACZNEGOania.g, Aprilka, Beata.D, polarmiś, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Mielone inaczej.....
W naczyniu żaroodpornym układamy gniazda makaronu( suche z paczki)
Na każde gniazdo układamy po jednym surowym kotlecie mielonym( ja dodaje do nich dużo pietruchy i koperku)
Zalewamy to wszystko sosem pieczarkowym własnym bądź gotowym w wersji dla leniwych...i pieczemy w piekarniku około 25 minut
smacznegoinessa, moremi, megan8, kapturnica, monia 70, efcia lubią tę wiadomość
Aprilka -
Drożdżówka dla leniwych bądź zapracowanych
Do miski rozkruszyc 10 dkg drożdży
Na to wsypać szklankę cukru
Na cukier 4 jaja
Na jaja szklankę oleju
Na olej cukier waniliowy( moze byc bez)
Na olej 3/4 szklanki letniego mleka
Na mleko 5 szklanek maki
NIE WOLNO MIESZAĆ!!!
Zostawić na najkrócej 1 godzinę mozna na noc
Po czym wymieszać i wlać na blachę ułożyć dowolne owoce bądź mak posypać kruszonka i piec na 180 do suchego patyczkach
Smacznegoinessa, polarmiś, kapturnica lubią tę wiadomość
Aprilka -
Bellini
80 ml wytrawnego szampana
2 żółte brzoskwinie
Brzoskwinie obrać ze skórki, miąższ zmiksować. Do wysokiego kieliszka włożyć 40 ml zmiksowanych brzoskwiń, następnie powoli wlać szampan. Koktajl delikatnie mieszać łyżką barową.
Rossini, to wersja z pure truskawkowym.
Na zdrowie!Simba, Aprilka, moremi, kapturnica, Magdala lubią tę wiadomość
-
Krem z selera
Duuuuzy seler( pokroić na kawałki )
Kilka ziemniaków ( pokroić na kawałki )
Marchew ( tez pokroić)
Pietruszkę ( tez pokroić)
Kilka małych cebulek w zalewie
Wszystko ugotować i zmiksować na koniec dodać 3 serki topionego i posypać koperkiempolarmiś, Mango, kapturnica lubią tę wiadomość
Aprilka -
Syrop z kwiatów czarnego bzu:
Świerze kwiaty czarnego bzu, 2 cytryny, 0,5kg cukru na litr wody. Cukier można zastąpić miodem.
Wypełnij dwu litrowy słój świeżo zebranymi kwiatami czarnego bzu( obrywaj same koszyczki bez szypułek). Dodaj pokrojone w ćwiartki cytryny i zalej wszystko zimną wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Następnego dnia przecedź przez bawełnianą tkaninę, mocno wyciskając. Przelej do garnka, dodaj cukier lub miód (ilość miodu zależy od tego jak bardzo słodki ma byś syrop, więc trzeba popróbować). Doprowadź do wrzenia i gotuj dwie minuty. Wlej do butelek i szczelnie zakręć.
Doskonale smakuje z wodą, cytryną, świeżymi listkami mięty i kostkami lodu.
Mango, Bursztyn, Aprilka, Żanet, moremi, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualnyKoktail detoks + multiwitamina + antycelilut
2 lodygi selera naciowego
2 jablka
1 obrany ogorek swiezy
Do sokowirowki. Mozna dolac soku jablkowego, jesli komus sie smak selera wyda za mocny.
Koktail szpinakowy
2 garsci umytego szpinaku ( swiezego, ale mrozone liscie tez moga byc )
1 kiwi
1 banan
Do blendera. Bedzie dosc gesty, mozna go rozcienczyc woda albo odrobina soku jablkowego.kapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCisto jogurtowe:
200 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
2 szkl. mąki
1 szkl. drobnego cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
owoce
Wykonanie:
Składniki suche mieszamy razem, następnie dodajemy olej, jogurt i jajka. Mieszamy. Nie używać miksera, wystarczy łyżka drewniana.
Ciasto wylewamy na tortownicę o śr 20cm, na wierzch układamy dowolne owoce i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Moje uwagi:
Ciasto jest małe, ale bardzo smaczne, wilgotne i cięzkie, nie sypałam go dodatkowo cukrem, bo wg mnie jest wystarczająco słodkie.
Ja piekłam je dłużej, ok 40 min, bo w środku nadal było niedopieczone
Oczywiście stwierdziłam, że całe jajka to może być niezbyt dobry pomysł i ubiłam pianę z białek, ale nie wiem czy to coś zmieniło w strukturze ciasta
moremi, megan8, kapturnica lubią tę wiadomość