X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 13 kwietnia 2014, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi się marzą bakłażany z grilla :)
    bakłażana kroję w plastry o grubości 1 cm i przesypuję solą (niedużo, bo mocno "nabiera") i odstawiam na około 1-2 godziny do zmięknięcia
    2-3 pomidory obieram ze skórki (najpierw sparzam wrzątkiem - odchodzi momentalnie)
    i kroję w plasterki
    ser mozzarella wędzony
    układam na ruszcie (może być też w piekarniku) plasterek bakłażana, na to plasterek pomidora, przyprawy wg uznania, plasterek sera i zapiekam

    Jeden bakłażan wystarcza nam na obiad dla dwóch osób :)

    inessa, Mega, ania.g, iwcia77, monia 70, kapturnica, Simba, Magdala lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet
    Postów: 9224 46976

    Wysłany: 15 kwietnia 2014, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę robić Guacamole (według przepisu meksykańskiego narzeczonego mojej kuzynki - byłego narzeczonego - później były inne narodowości, a ja jestem też ciekawa kuchni dominikańskiej ;))
    jedno porządne zielone awokado (nie te malutkie wypierdki)
    papryka czerwona średniej wielkości
    mały pomidor
    mała cebulka
    miksujemy całość blenderem, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, chili, kolendra - co kto chce)

    Rewelacyjne do smarowania pieczywa, jako dip do nachos (w biedrze można nawet tanio kupić) i ogólnie meksykanie jedzą to do wszystkiego :)

    Simba, Pusurek, iwcia77, polarmiś lubią tę wiadomość

    -Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zainteresowani kuchnią włoską z pewnością wypróbują przepis na sałatkę z farro, czyli rustykalną płaskurką, odmianą pszenicy, spokrewnioną z orkiszem i pszenicą samopszą. Smak dania wzbogacają świeże zioła, pieczona marchew i chrupiące pistacje.

    Doskonałe danie dla osób dbających o linię!

    Sałatka z farro, pieczoną marchwią, pistacjami i rukolą
    Autor zdjęcia: Fit&Easy
    składniki
    200 g farro (pszenica płaskurka)
    1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
    1 mały pęczek natki pietruszki
    2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)
    po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
    50 g pistacji (ewentualnie orzeszków pinii)
    sok z 1 cytryny
    100 g parmezanu w płatkach
    oliwa z oliwek
    ocet balsamiczny
    sól morska do smaku
    jak to zrobić
    1. Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić.

    2. Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).

    3. Przygotowane wcześniej farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posiekanymi ziołami.

    4. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

    Podawać razem z rukolą oraz płatkami parmezanu.

    moremi lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 kwietnia 2014, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazurek orzechowy z masą jabłkową:
    Składniki:
    4 jajka
    120 gr cukru pudru ( 3/4 szklanki)
    120 gr zmielonych orzechów lub 1 pełna szklanka niemielonych
    3 łyżki tartej bułki
    szczypta soli
    niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 1/2 kg jabłek
    1 galaretka cytrynowa

    orzechy,rodzynki,polewa czekoladowa do dekoracji,papier do pieczenia

    Wykonanie:
    Białka ubić.Podczas ubijania dodać cukier a nastepnie żółtka. Dodać wymieszany z orzechami i tartą bułką proszek do pieczenia i szczypte soli. Dokładnie wymieszać, Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto i piec ok 30 min w 150 stopni.
    Przygotowanie masy:
    Do gorącej wody dodać cukier i kwasek cytrynowy.DO powstałego syropu dodać obrane i pokrojone w cienkie platserki jabłka i podsmażyć. DO podsmażonych jabłek dodać galaretke w proszku i dokładnie wymieszać aż galaretka sie rozpusci. Gorącą mase jabłkową wyłożyć na upieczony placek. Wierz można posypać orzechami,rodzynkami i udekorować polewa czekoladową biała lub czarną ( tu jak kto woli czy całe ciasto polać czy porobić wzorki,kreski itp)
    SMACZNEGO!!!!!

    Bursztyn, Aprilka, kapturnica lubią tę wiadomość

  • ania.g Autorytet
    Postów: 6340 25754

    Wysłany: 4 maja 2014, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chleb z ziarnami

    Składniki

    0,5 kg mąki krupczatki

    3 łyżki siemienia lnianego

    3 łyżki łuskanego słonecznika

    pół szklanki otrąb pszennych lub razowych

    1,5 łyżki sezamu

    1 łyżka pestek dyni

    niecała łyżka soli

    2 łyżki cukru

    2,5 dkg drożdży

    0,5 l ciepłej wody

    Przygotowanie:

    Wszystkie sypkie składniki łącznie z drożdżami (drożdże kruszymy) mieszamy dokładnie ze sobą. Dolewamy ciepłej wody, dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy ciasto.
    Blaszkę keksową smarujemy masłem (margaryną) i przekładamy do niej ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około 1 godziny. Po 20 -30 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 - 180 stopni (piekarnik elektryczny grzałka górna i dolna bez termoobiegu). Po zakończeniu pieczenia przez 10 minut nie otwieramy piekarnika, następnie wykładamy na kratkę aby ostygł.
    p.s. jeszcze po wierzchu przed pieczeniem posypuję chlebek ziarnami.

    moremi, Aprilka, kapturnica lubią tę wiadomość

    Matka fantastycznej 4 :)
  • Bursztyn Autorytet
    Postów: 13182 46207

    Wysłany: 25 maja 2014, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHLODNIK LITEWSKI

    Przepis wrzucil Misiek a ja go tutaj wklejam (bo zrobilam i jest pyszny):

    Składniki na chłodnik litewski z botwinki
    pęczek młodej botwinki z młodymi listkami,
    4-6 młode, małe buraczki,
    litr maślanki lub kefiru,
    pęczek rzodkiewek,
    4 ogórki kiszone lub małosolne,
    pęczek koperku,
    4 jajka ugotowane na twardo,
    kilka kropel soku z cytryny,
    sól, pieprz do smaku.

    Przygotowanie chłodnika litewskiego z botwinki
    1. Umyj starannie botwinkę.
    2. Drobno pokrój botwinkę wraz z łodygami.
    3. Zetrzyj buraki na tarce (grube oczka).
    4. Włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wrzątkiem tak aby było mniej więcej 1-2 cm wody w garnku. Gotuj nie dłużej niż 5 minut.
    5. Schłodź buraki z botwinką.
    6. Do schłodzonej botwinki z buraczkami dodaj drobno posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką.
    7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    8. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, tak aby smaki się wymieszały.
    9. Przed podaniem udekoruj ćwiartkami jajka na twardo

    Zapomnnialam napisac ze zastapilam ogorka kiszonego swiezym, i dodalam 2 zabki czosnku przez praske przecisnietego, no i kefiru i maslanki bylo razem 1/2 litra + 2 lyski smietany 18% i szczypiorek

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2014, 22:35

    moremi, Bozia3, Bozia3, inessa, iwcia77, Beata.D, megan8, Navi, kapturnica lubią tę wiadomość

    477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 maja 2014, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drozdzowka.
    Składniki na ciasto na dużą blachę:
    3 i 1/2 szkl mąki pszennej + do podsypywania
    2 jajka
    1 szkl ciepłego mleka
    1/2 szkl cukru
    12 dkg masła lub margaryny
    5 dkg drozdzy
    Szczypta soli

    Wykonanie:
    Mąkę przesiać do dużej miski, wkruszyć w środek drożdże, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 min, aż drożdże ruszą. Masło roztopić, przestudzić. Do miski dodać pozostały cukier, jajka, sól i tłuszcz. Wyrobić gładkie ciasto.W razie potrzeby dosypać mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Do tego owocki, kruszonka ( 10 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,5 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego ) i do piekarnika na 30 - 35 min w temp 180 stopni.

    inessa, iwcia77, kapturnica, mandragora lubią tę wiadomość

  • alternatywa Autorytet
    Postów: 383 155

    Wysłany: 28 maja 2014, 14:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety błagam o przepis na ciasto z rabarbarem :)będę miała w niedzielę porcję rabarbaru na ciasto :)

    iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

    [email protected]
    uwo93e3k1dtt2470.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 maja 2014, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alternatywa wrote:
    Kobiety błagam o przepis na ciasto z rabarbarem :)będę miała w niedzielę porcję rabarbaru na ciasto :)

    Patrz wyzej, kladziesz na ciasto rabarbar i pieczesz. Fajnie wyglada z truskawkami. Mozna pod owoce dac ugotowany i wystudzony budyn waniliowy, syper sie komponuje z rabarbarem. :)

    inessa, alternatywa, kapturnica lubią tę wiadomość

  • Aprilka Autorytet
    Postów: 288 445

    Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszny zielony koktail......

    Szklanka wody
    3 kiwi
    Garść szpinaku
    Sok z 1 cytryny
    1 pomarańcza
    Banan
    Start imbir odrobine
    Wszystko zmiksować i gotowe:) :)

    inessa, Pusurek, moremi, iwcia77, kapturnica lubią tę wiadomość

    Aprilka
  • Aprilka Autorytet
    Postów: 288 445

    Wysłany: 4 czerwca 2014, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrop na przeziębienie

    1.garnek
    2. 2 cebule( przekroić na 4)
    3. 4 żabki czosnku(obrać )
    4.imbir (dość spory , umyć nie obierać pokroić w dowolne kawałki)
    5. 2 cytryny( umyć nie obierać pokroić na ćwiartki)
    6. 2 łyżki miodu
    Wszystko razem do gara gotować na wolnym ogniu aż bedzie syrop
    Wypić kieliszek dziennie na gorąco
    Przechowywać w lodowce w ciemnym naczyniu
    :)

    iwcia77, kapturnica lubią tę wiadomość

    Aprilka
  • Mega Autorytet
    Postów: 7398 25518

    Wysłany: 4 czerwca 2014, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papryki faszerowane:
    6 czerwonych papryk
    Ok 70 dkg do 1 kg mięsa mielonego (ja miałam łopatke, mozna dać z szynki i indyka jakie kto lubi)
    1 duża cebula
    Kasza jaglana w woreczkach - 1 woreczek
    Vegeta
    Sól
    Pieprz

    Łopatke mielilam sama od razu z cebula, do tego dodać przyprawy i wymieszać, kasze zagotować al dente - 15 minut i dodać do mięsa, wymieszać. Papryki wymyć, odkroić czubki, wyczyścić z nasionek i do środka dodać farsz. Nafaszerowane papryki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem ( 1/3 wysokości papryk musi być w bulionie), piec w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut.
    Do polania mozna przygotować sos pomidorowy.
    SMACZNEGO ;)

    ania.g, Aprilka, Beata.D, polarmiś, kapturnica lubią tę wiadomość

    "I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

    1usae6ydqzglfzj9.png

    zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Aprilka Autorytet
    Postów: 288 445

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mielone inaczej.....

    W naczyniu żaroodpornym układamy gniazda makaronu( suche z paczki)
    Na każde gniazdo układamy po jednym surowym kotlecie mielonym( ja dodaje do nich dużo pietruchy i koperku)
    Zalewamy to wszystko sosem pieczarkowym własnym bądź gotowym w wersji dla leniwych...i pieczemy w piekarniku około 25 minut
    smacznego :)

    inessa, moremi, megan8, kapturnica, monia 70, efcia lubią tę wiadomość

    Aprilka
  • Aprilka Autorytet
    Postów: 288 445

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drożdżówka dla leniwych bądź zapracowanych :)

    Do miski rozkruszyc 10 dkg drożdży
    Na to wsypać szklankę cukru
    Na cukier 4 jaja
    Na jaja szklankę oleju
    Na olej cukier waniliowy( moze byc bez)
    Na olej 3/4 szklanki letniego mleka
    Na mleko 5 szklanek maki
    NIE WOLNO MIESZAĆ!!!
    Zostawić na najkrócej 1 godzinę mozna na noc
    Po czym wymieszać i wlać na blachę ułożyć dowolne owoce bądź mak posypać kruszonka i piec na 180 do suchego patyczkach
    Smacznego :)

    inessa, polarmiś, kapturnica lubią tę wiadomość

    Aprilka
  • Bursztyn Autorytet
    Postów: 13182 46207

    Wysłany: 7 czerwca 2014, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Bellini
    80 ml wytrawnego szampana
    2 żółte brzoskwinie
    Brzoskwinie obrać ze skórki, miąższ zmiksować. Do wysokiego kieliszka włożyć 40 ml zmiksowanych brzoskwiń, następnie powoli wlać szampan. Koktajl delikatnie mieszać łyżką barową.

    Rossini, to wersja z pure truskawkowym.

    Na zdrowie!

    Simba, Aprilka, moremi, kapturnica, Magdala lubią tę wiadomość

    477706bb5ioid7xx.jpg
  • Aprilka Autorytet
    Postów: 288 445

    Wysłany: 11 czerwca 2014, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krem z selera
    Duuuuzy seler( pokroić na kawałki )
    Kilka ziemniaków ( pokroić na kawałki )
    Marchew ( tez pokroić)
    Pietruszkę ( tez pokroić)
    Kilka małych cebulek w zalewie
    Wszystko ugotować i zmiksować na koniec dodać 3 serki topionego i posypać koperkiem :)

    polarmiś, Mango, kapturnica lubią tę wiadomość

    Aprilka
  • Aprilka Autorytet
    Postów: 288 445

    Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pałki w kechupie

    Dowolna ilośc pałek ( do miski)
    Ulubiony kechupie ( wlać na pałki )
    Dodać 2 łyżki miodu
    Rozpuścić kostkę rosołowa i dodać do pałek
    Wymieszać i piec w piekarniku
    Smacznego:)

    Mango, megan8, kapturnica lubią tę wiadomość

    Aprilka
  • ania.g Autorytet
    Postów: 6340 25754

    Wysłany: 15 czerwca 2014, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrop z kwiatów czarnego bzu:
    Świerze kwiaty czarnego bzu, 2 cytryny, 0,5kg cukru na litr wody. Cukier można zastąpić miodem.
    Wypełnij dwu litrowy słój świeżo zebranymi kwiatami czarnego bzu( obrywaj same koszyczki bez szypułek). Dodaj pokrojone w ćwiartki cytryny i zalej wszystko zimną wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Następnego dnia przecedź przez bawełnianą tkaninę, mocno wyciskając. Przelej do garnka, dodaj cukier lub miód (ilość miodu zależy od tego jak bardzo słodki ma byś syrop, więc trzeba popróbować). Doprowadź do wrzenia i gotuj dwie minuty. Wlej do butelek i szczelnie zakręć.
    Doskonale smakuje z wodą, cytryną, świeżymi listkami mięty i kostkami lodu.

    Mango, Bursztyn, Aprilka, Żanet, moremi, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość

    Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 lipca 2014, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koktail detoks + multiwitamina + antycelilut
    2 lodygi selera naciowego
    2 jablka
    1 obrany ogorek swiezy
    Do sokowirowki. Mozna dolac soku jablkowego, jesli komus sie smak selera wyda za mocny.

    Koktail szpinakowy
    2 garsci umytego szpinaku ( swiezego, ale mrozone liscie tez moga byc )
    1 kiwi
    1 banan
    Do blendera. Bedzie dosc gesty, mozna go rozcienczyc woda albo odrobina soku jablkowego.

    kapturnica lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 lipca 2014, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cisto jogurtowe:

    200 ml oleju
    200 ml jogurtu naturalnego
    2 szkl. mąki
    1 szkl. drobnego cukru
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    owoce

    Wykonanie:
    Składniki suche mieszamy razem, następnie dodajemy olej, jogurt i jajka. Mieszamy. Nie używać miksera, wystarczy łyżka drewniana.
    Ciasto wylewamy na tortownicę o śr 20cm, na wierzch układamy dowolne owoce i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


    Moje uwagi:

    Ciasto jest małe, ale bardzo smaczne, wilgotne i cięzkie, nie sypałam go dodatkowo cukrem, bo wg mnie jest wystarczająco słodkie.
    Ja piekłam je dłużej, ok 40 min, bo w środku nadal było niedopieczone
    Oczywiście stwierdziłam, że całe jajka to może być niezbyt dobry pomysł i ubiłam pianę z białek, ale nie wiem czy to coś zmieniło w strukturze ciasta

    moremi, megan8, kapturnica lubią tę wiadomość

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ