X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Cudne Przepisy 35+ ;)
Odpowiedz

Cudne Przepisy 35+ ;)

Oceń ten wątek:
  • Myszonek Autorytet
    Postów: 835 2910

    Wysłany: 22 listopada 2013, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ziemniaki do obiadu (tak trochę inaczej)

    Do ok. 1/2 litra wrzącej wody dodaję szczyptę kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki masła (o ile nie będę odcedzać wody), 1 kg ziemniaków, pokrojoną cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli.

    Gotuję wszystko pod przykryciem do miękkości (wody w garnku zostaje mi niewiele), tłukę te ziemniaki razem ze wszystkimi dodatkami, co są w garze.

    inessa, Niuta, iwcia77, moremi, efcia lubią tę wiadomość

  • Mango Autorytet
    Postów: 1102 4416

    Wysłany: 27 listopada 2013, 15:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHLEB
    (porcja na 2 bochenki - foremki keksówki)

    Składniki:
    1 kg mąki
    4 płaskie łyżeczki cukru
    4 płaskie łyżeczki soli
    3 szklanki płatków owsianych (górskich)
    1 litr wody (ciepłej, ale nie gorącej)
    7 dag drożdży
    ½ szkl. słonecznika
    ½ szkl. sezamu (mogą być inne np. płatki migdałów)
    ½ szkl. siemienia

    Suche składniki wsypać do miski wymieszać drewnianą łyżką.
    Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody, szczypty soli, cukru i trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Połączyć zaczyn ze składnikami w misce, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).
    2 podłużne foremki wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto musi wyrosnąć w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.
    Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopni przez 1 godzinę.
    Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.

    inessa, Olena, Niuta, Kate 75, Myszonek, grosza lubią tę wiadomość

    Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2013, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piwosz
    1 1,2 szkl. cukru
    1,2 szk.piwa
    kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    to trzeba zagotowac mieszajac,ostudzic
    reszta
    3 jajka
    1 i 3,4 szklanki maki
    łyzeczka proszku
    łyzeczka sody
    ubijac białka osobno
    lpo ostudzeniu wymieszac
    40 minut piec na 200 stopni

    mozna przełozyć masa kremowa

    1 1,2 budyniu smietankowy na pół litra mleka zmieszac z masłem

    Myszonek lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2013, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczki nie muszą one leżeć
    1,2 kg maki
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    2 całe jaja
    1 paczka przyprawa do piernika
    1,2 kostki masła

    z 2 łyzek cukru karmel zrobic dodac 2 łyzki masła troszke wody

    wszystko wyrobic i wałkowac nie za cienko piec 200 stopni około 10 -12 min
    jak zaczna pachniec to wiadomo ze zaraz beda. od razu schowac do zamknietego pojemnika
    zeby nie wyschły jeszcze ciepłe.

    Myszonek lubi tę wiadomość

  • caffe Autorytet
    Postów: 8823 33543

    Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oponki z serem

    3 jajka
    0,5 kg sera
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 kg mąki
    1/4 kostki masła
    1 szklanka cukru

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu :P jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

    Myszonek, anna maria, inessa, grosza, Mala79, Aasiula, kapturnica, efcia lubią tę wiadomość

  • mysza1975 Autorytet
    Postów: 1524 8805

    Wysłany: 3 grudnia 2013, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecam ciasto orzechowe z białek. To przepis mojej mamy, w której kuchni nic nie mogło się zmarnować. Jeżeli piekła coś na samych żółtkach, to białka cierpliwie gromadziła w słoiczku, a potem 30 minut i ciasto gotowe.

    1szklanka mielonych orzechów włoskich (jeżeli dacie więcej to ciasto będzie trochę cięższe i mniej wyrośnie),
    1 margaryna lub masło roślinne,
    1 szklana białek,
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka cukru,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

    Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami. Do tego dodajemy roztopiony letni tłuszcz. I wszystko mieszamy z pianą.
    Ja wzbogaciłam ten przepis o rodzynki namoczone w rumie.
    Można zamiast orzechów dodać mak.

    Myszonek, Olena, inessa, calines, Aasiula, kapturnica, Krakonka lubią tę wiadomość

  • mysza1975 Autorytet
    Postów: 1524 8805

    Wysłany: 3 grudnia 2013, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasto piekę w temp. 180 stopni jakieś 30 minut.

    inessa lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 grudnia 2013, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sernik z musem czekoladowym

    Z poniższego przepisu możemy zrobić klasyczny biały sernik (bez musu czekoladowego). Bardzo prosty i szybki do upieczenia tylko w 30 minut! Możemy go podawać np. z owocami w syropie (wiśniami, malinami czy truskawkami).
    O ile sam sernik jest bardzo prosty do zrobienia, mus czekoladowy wymaga już trochę więcej koncentracji i uwagi.
    Najlepiej aby składniki na sernik miały temperaturę pokojową.
    Składniki:

    Łatwy sernik - masa serowa:

    • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
    • 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
    • 3 białka (mniejsze) lub 2 duże
    • sok z 1 limonki (lub cytryny)
    • aromat: np. 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, może też być biały rum, biała czekolada, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii

    Wykończenie:
    • 200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
    • 2 łyżki cukru pudru

    Opcjonalnie:
    • do podania np. wiśnie w syropie (frużelinie)
    • do dekoracji: wiórki z gorzkiej czekolady

    Mus czekoladowy:
    • 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
    • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
    • 1 łyżka kakao
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • 100 g masła (najlepiej niesolonego)
    • 250 g gorzkiej czekolady

    Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.
    Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik.
    Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
    Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
    Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy :-) Nie zapomnijmy zdjąć obręczy, aby sernik mógł swobodnie "oddychać". Sernik można posypać wiórkami z czekolady i podawać z owocami w zalewie.

    Myszonek, Beatka.jk lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 grudnia 2013, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Białe Trufle

    Trufle z białej czekolady. Czekoladki w cukrze pudrze, migdałach i wiórkach kokosowych.
    Składniki, 20 sztuk:

    • 240 g białej czekolady
    • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
    • 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)

    do obtoczenia, po 1/4 szklanki:

    • cukru pudru
    • płatków migdałowych
    • perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowych

    oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

    Przygotowanie:
    Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
    Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
    Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
    Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

    Myszonek lubi tę wiadomość

  • Myszonek Autorytet
    Postów: 835 2910

    Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajerkoniak (majonez)
    6 żółtek
    1 szklanka wody przegotowanej (letniej lub zimnej)
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 szklanka spirytusu

    żółtka utrzeć, dodać mleko i nadal ucierać
    dodać wodę i na końcu spirytus (mocne)
    Przelać do słoika (nie butelki, bo jak stężeje to nie da się go wyjąć)

    Drobne wskazówki:
    Żeby nie brudzić szklanek wodę i spirytus dozuję puszką po mleku :P
    Tylko raz wyszedł mi rzadszy, tak że się nadawał do picia.
    Zazwyczaj jest bardzo gęsty (jak białka lub śmietana na sztywno), stąd nazwa majonez. Świetnie smakuje z lodami i sosem wiśniowym lub malinowym, owocami i ciastami.

    inessa, kapturnica lubią tę wiadomość

  • Myszonek Autorytet
    Postów: 835 2910

    Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lecznicza cytrynówka - miodówka (przepis od znajomej, która ma pasiekę i z wykształcenia jest chemikiem)

    1 szklanka miodu
    1 szklanka soku z cytryny
    2 szklanki spirytusu (można dać 1.5)
    dobrze wymieszać.

    Można pić na 2 dzień :)
    Działanie lecznicze :)

    inessa lubi tę wiadomość

  • Myszonek Autorytet
    Postów: 835 2910

    Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Schab w kapuście po góralsku
    (przepis mój T. znalazł w Internecie ale jest przepyszne)

    1 kg kapusty kiszonej
    70 dag schabu bez kości
    1.5 szklanki bulionu
    2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki
    1 szklanka gęstej śmietany
    sól i pieprz, liść laurowy, ziele ang, majeranek, cukier

    Kapustę grubo posiekać, zalać gorącym wywarem (bulionem), dodać liść laurowy i ziele ang. Gotować 30 min
    Pod koniec gotowania dosypać sporo majeranku.

    Schab (kotlety) lekko rozbić i oprószyć solą, mąką,pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
    Zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić roztartym czosnkiem i niewielką ilością cukru (do łyżeczki)
    Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę.

    Warstwy w naczyniu żaroodpornym:
    1. połowa kapusty
    2. schab
    3. połowa kapusty
    4. śmietana

    Zapiekać 30 min w 200stC

    inessa, Aasiula lubią tę wiadomość

  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 11 grudnia 2013, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SERNIK ze Wschodu (przepis lwowski) - pycha

    Wszystkie produkty wyjąć wcześniej, żeby były jednakowej temperatury pokojowej.

    Na mniejszą blaszkę:

    1500 kg sera ( nie może być kwaśny)

    10 jaj

    250 – 300 gr cukru

    150 gram słodkiej śmietanki

    Zapach lub wanilia

    1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego

    3 łyżki kaszy manny

    100 gr masła

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Ser zemleć dwa razy, (ewentualnie jeszcze zmiksować)

    Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią

    Utrzeć masło, wymieszać z serem, dodać budynie i kaszę mannę, wymieszać, żółtka, wymieszać,

    Ubić śmietankę, wymieszać

    Ubić białka, ale nie na całkiem sztywno,

    Lekko wymieszać z masą serową.

    Na spód blachy pokruszyć kruche ciastka wymieszane z masłem, ugnieść, lub zrobić kruchy spód (może być z dodatkiem kakao).

    Do większej blaszki wlać trochę wody (1-2cm) tak żeby przed włożeniem ciasta się zagotowała, do niej włożyć blaszkę z sernikiem, piec w temperaturze 170o ok. 50 minut, na 10-15 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 150o. Tak wymierzyć czas, żeby do końca pieczenia woda całkowicie wyparowała. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na wierzch polewa czekoladowa.

    inessa, Myszonek, kapturnica, moremi, efcia lubią tę wiadomość

    FZuMp1.png

  • Iwone Autorytet
    Postów: 3566 13984

    Wysłany: 15 grudnia 2013, 13:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świąteczne ciasteczka maślane

    60 dek mąki
    1 kostka masła
    20 dek cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    4 żółtka
    3 łyżki kwaśniej śmietany
    szczypta soli


    Masło utrzeć z jajkiem,żółtkami i cukrem pudrem. Przesianą mąkę pomieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą.
    Do utartej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę i śmietanę.
    Po wymieszaniu składników wyrobić 2-3 kulki i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wyciąć foremkami ciastka i ułożyć je na papierze do pieczenia.
    Piec ok 15 min do zrumienienia w tem. 180

    Smacznego

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2013, 14:14

    inessa lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 stycznia 2014, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mufinki z kaszy gryczanej
    Składniki:
    200 g kaszy gryczanej np. Kupiec
    2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
    100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
    2 jajka
    0,5 pęczka natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    100 g twarogu
    blaszka do mufinek (12 sztuk)

    jak to zrobić
    Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Blaszkę do mufinek wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem wymieszaj w misce, przypraw solą i pieprzem, a następnie wypełnij różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posyp pokruszonym twarogiem. Całość wstaw do nagrzanego do 165o C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.

    Bozia3, Simba lubią tę wiadomość

  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 26 stycznia 2014, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapiekanka makaronowa Caffe :)

    1. Ugotować makaron (ja gotuję kokardki z Lubelli)
    2. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się juz zeszkli dodać do niej i podsmażyć 60-70 dag mięsa mielonego na koniec przyprawiając: solą, pieprzem, czosnkiem i chili.
    3. Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego (ja daję cały bo mam własnej roboty, a tego sklepowego trzeba dać załóżmy 2 łyżki) wymieszać z 200-300 ml śmietany, dodać odrobinę soli, pieprzu i po łyżeczce oregano i tymianku. Wszystko wymieszać łyżką.
    4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam 1/2 makaronu, polewam to 1/2 sosu, układam na to jeden obok drugiego plasterki zółtego sera, następnie wykładam całe mięso. Potem na mięso resztę makaronu, znowu polewa sosem i układam plasterki sera.
    5. Całość zapiekam ok 35 min w temp. 180 stopni.

    monia 70 lubi tę wiadomość

    FZuMp1.png

  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 26 stycznia 2014, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzanki pikantne i soczyste do piwka :)

    Weka lub bagietka pokrojona w małe kromeczki. Masa: ser żółty starty na tarce - duże oczka, wyciśnięte kilka ząbków czosnku i do tego ze 2-3 duże łyżki majonezu (najlepiej kielecki lub inny ostry). Masę wymieszać, smarować grzanki, posypać po wierzchu słodką papryką w proszku. Do piekarnika na kilka min. Niby prosty przepis, ale jak się nie zapomni o czosnku i majonezie - wychodzą super grzanki - mokre, soczyste i ciągnące się.

    FZuMp1.png

  • Bozia3 Autorytet
    Postów: 10771 46958

    Wysłany: 26 stycznia 2014, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasto francuskie z biedronki ;) (Caffe)

    1. Ciasto kroję na 8 części (niby to kwadraty, ale nie przykładam do tego wagi). Na każdej z części kładę grubszy plaser pomidora, na to łyżeczkę majonezu kieleckiego, na to wędlinę i można plasterek sera zółtego. Brzegi ciasta sklejam albo w trójkąt (jak pierogi) albo w prostokąt (zależy jak mi łatwiej). Wierzch smaruję jajkiem i posypuję majerankiem. Piekę w piekarniku aż się zezłocą.

    2. Rozkładam rolkę ciasta, posypuję ją pokrojoną w cienkie paseczki wędliną, serem żółtym i jak ktoś ma pomysł to czymś jeszcze. Przykrywam drugim ciastem, przygniatam. Potem kroję wzdłuż na paski szerokości ok. 2 cm i skręcam całość w delikatną spiralkę. Smaruję wierzch jajkiem i posypuję makiem. Piekę też aż się zezłocą, czyli ok 15 min.

    monia 70 lubi tę wiadomość

    FZuMp1.png

  • caffe Autorytet
    Postów: 8823 33543

    Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze podam Wam przepis na dobry deser. Mnie mega to smakowało. Najważniejsze, ze zrobienie wszystkiego trwa ok. 30 min. Na prawdę bardzo polecam.

    To są takie racuchy rosyjskie.

    - 25 dag sera białego tłustego lub półtłustego (trzeba go zmielić; ja kupiłam taki zmielony zapakowany w białą folię jak gruba kiełbasa. Nie może to być ser gotowy do sernika)

    - 3 jaja
    - 1,5 szkl. mąki pszennej
    - 1/4 łyżeczki sody
    -łyżeczka cukru
    -trochę cukru wanilinowego
    -szczypta soli

    Całe jaja miksujemy z twarogiem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko też na jednolitą masę (ja robiłam to mikserem na zwolnionych obrotach).

    Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rolujemy w wałek, potem go lekko spłaszczamy. Ma mieć szerokość ok 4cm. Wszystko to robimy omączonymi rękami bo ciasto jest klejące.
    Zrobiony wałek tniemy na paseczki (jak kopytka) szer. ok 2cm i spłaszczamy lekko palcami.
    Rozgrzewamy olej (wys. w naczyniu ok. 4cm) i wrzucamy kawałki ciasta smażąc je na złoty kolor z każdej ze stron.

    Podaje się racuchy z dodatkami. Ja np. na talerzyku kładłam serek waniliowy, łyżeczkę dżemu truskawkowego, można też racucha polać sosem owocowym.

    Smacznego :P

    Mango, kapturnica lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 stycznia 2014, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomyślałam ze tu tez to wstawię ;)
    Laseczki które jeszcze mogą i które potem będą mogły fajny artykuł o winach ,bo dużo u nas na wątku winko lubi :P

    http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-wino-przedluza-zycie,nId,1092800

    na samym dole artykułu pisze które czerwone są najwartościowsze :)

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ