Dowiedz się czym jest OvuFriend i w jaki sposób pomoże Ci zajść w ciążę
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Myszonek
Autorytet
Postów: 835
2910

Wysłany: 22 listopada 2013, 21:43
Cytuj | (5) | Zgłoś
Ziemniaki do obiadu (tak trochę inaczej)

Do ok. 1/2 litra wrzącej wody dodaję szczyptę kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki masła (o ile nie będę odcedzać wody), 1 kg ziemniaków, pokrojoną cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli.

Gotuję wszystko pod przykryciem do miękkości (wody w garnku zostaje mi niewiele), tłukę te ziemniaki razem ze wszystkimi dodatkami, co są w garze.

inessa, Niuta, iwcia77, moremi, efcia lubią tę wiadomość


Mango
Autorytet
Postów: 1102
4416

Wysłany: 27 listopada 2013, 15:30
Cytuj | (6) | Zgłoś
CHLEB
(porcja na 2 bochenki - foremki keksówki)

Składniki:
1 kg mąki
4 płaskie łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki soli
3 szklanki płatków owsianych (górskich)
1 litr wody (ciepłej, ale nie gorącej)
7 dag drożdży
½ szkl. słonecznika
½ szkl. sezamu (mogą być inne np. płatki migdałów)
½ szkl. siemienia

Suche składniki wsypać do miski wymieszać drewnianą łyżką.
Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody, szczypty soli, cukru i trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Połączyć zaczyn ze składnikami w misce, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).
2 podłużne foremki wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto musi wyrosnąć w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopni przez 1 godzinę.
Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.

inessa, Olena, Niuta, Kate 75, Myszonek, grosza lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3

inessa
Autorytet
Postów: 5880
17987

Wysłany: 28 listopada 2013, 19:26
Cytuj | (1) | Zgłoś
Piwosz
1 1,2 szkl. cukru
1,2 szk.piwa
kostka margaryny
2 łyżki kakao
to trzeba zagotowac mieszajac,ostudzic
reszta
3 jajka
1 i 3,4 szklanki maki
łyzeczka proszku
łyzeczka sody
ubijac białka osobno
lpo ostudzeniu wymieszac
40 minut piec na 200 stopni

mozna przełozyć masa kremowa

1 1,2 budyniu smietankowy na pół litra mleka zmieszac z masłem

Myszonek lubi tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

inessa
Autorytet
Postów: 5880
17987

Wysłany: 28 listopada 2013, 19:26
Cytuj | (1) | Zgłoś
Pierniczki nie muszą one leżeć
1,2 kg maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 całe jaja
1 paczka przyprawa do piernika
1,2 kostki masła

z 2 łyzek cukru karmel zrobic dodac 2 łyzki masła troszke wody

wszystko wyrobic i wałkowac nie za cienko piec 200 stopni około 10 -12 min
jak zaczna pachniec to wiadomo ze zaraz beda. od razu schowac do zamknietego pojemnika
zeby nie wyschły jeszcze ciepłe.

Myszonek lubi tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

caffe
Autorytet
Postów: 8823
33541

Wysłany: 1 grudnia 2013, 10:38
Cytuj | (8) | Zgłoś
Oponki z serem

3 jajka
0,5 kg sera
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu :P jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Myszonek, anna maria, inessa, grosza, Mala79, Aasiula, kapturnica, efcia lubią tę wiadomość


mysza1975
Autorytet
Postów: 1514
8779

Wysłany: 3 grudnia 2013, 18:43
Cytuj | (7) | Zgłoś
A ja polecam ciasto orzechowe z białek. To przepis mojej mamy, w której kuchni nic nie mogło się zmarnować. Jeżeli piekła coś na samych żółtkach, to białka cierpliwie gromadziła w słoiczku, a potem 30 minut i ciasto gotowe.

1szklanka mielonych orzechów włoskich (jeżeli dacie więcej to ciasto będzie trochę cięższe i mniej wyrośnie),
1 margaryna lub masło roślinne,
1 szklana białek,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami. Do tego dodajemy roztopiony letni tłuszcz. I wszystko mieszamy z pianą.
Ja wzbogaciłam ten przepis o rodzynki namoczone w rumie.
Można zamiast orzechów dodać mak.

Myszonek, Olena, inessa, calines, Aasiula, kapturnica, Krakonka lubią tę wiadomość

Hjlzp1.png

mcW3p2.png


mysza1975
Autorytet
Postów: 1514
8779

Wysłany: 3 grudnia 2013, 18:45
Cytuj | (1) | Zgłoś
Ciasto piekę w temp. 180 stopni jakieś 30 minut.

inessa lubi tę wiadomość

Hjlzp1.png

mcW3p2.png


inessa
Autorytet
Postów: 5880
17987

Wysłany: 9 grudnia 2013, 20:32
Cytuj | (2) | Zgłoś
Sernik z musem czekoladowym

Z poniższego przepisu możemy zrobić klasyczny biały sernik (bez musu czekoladowego). Bardzo prosty i szybki do upieczenia tylko w 30 minut! Możemy go podawać np. z owocami w syropie (wiśniami, malinami czy truskawkami).
O ile sam sernik jest bardzo prosty do zrobienia, mus czekoladowy wymaga już trochę więcej koncentracji i uwagi.
Najlepiej aby składniki na sernik miały temperaturę pokojową.
Składniki:

Łatwy sernik - masa serowa:

• 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
• 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
• 3 białka (mniejsze) lub 2 duże
• sok z 1 limonki (lub cytryny)
• aromat: np. 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, może też być biały rum, biała czekolada, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii

Wykończenie:
• 200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
• 2 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie:
• do podania np. wiśnie w syropie (frużelinie)
• do dekoracji: wiórki z gorzkiej czekolady

Mus czekoladowy:
• 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
• 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
• 1 łyżka kakao
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 100 g masła (najlepiej niesolonego)
• 250 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.
Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik.
Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy :-) Nie zapomnijmy zdjąć obręczy, aby sernik mógł swobodnie "oddychać". Sernik można posypać wiórkami z czekolady i podawać z owocami w zalewie.

Myszonek, Beatka.jk lubią tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

inessa
Autorytet
Postów: 5880
17987

Wysłany: 9 grudnia 2013, 20:45
Cytuj | (1) | Zgłoś
Białe Trufle

Trufle z białej czekolady. Czekoladki w cukrze pudrze, migdałach i wiórkach kokosowych.
Składniki, 20 sztuk:

• 240 g białej czekolady
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)

do obtoczenia, po 1/4 szklanki:

• cukru pudru
• płatków migdałowych
• perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowych

oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Myszonek lubi tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

Myszonek
Autorytet
Postów: 835
2910

Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:05
Cytuj | (2) | Zgłoś
Ajerkoniak (majonez)
6 żółtek
1 szklanka wody przegotowanej (letniej lub zimnej)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka spirytusu

żółtka utrzeć, dodać mleko i nadal ucierać
dodać wodę i na końcu spirytus (mocne)
Przelać do słoika (nie butelki, bo jak stężeje to nie da się go wyjąć)

Drobne wskazówki:
Żeby nie brudzić szklanek wodę i spirytus dozuję puszką po mleku :P
Tylko raz wyszedł mi rzadszy, tak że się nadawał do picia.
Zazwyczaj jest bardzo gęsty (jak białka lub śmietana na sztywno), stąd nazwa majonez. Świetnie smakuje z lodami i sosem wiśniowym lub malinowym, owocami i ciastami.

inessa, kapturnica lubią tę wiadomość


Myszonek
Autorytet
Postów: 835
2910

Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:08
Cytuj | (1) | Zgłoś
Lecznicza cytrynówka - miodówka (przepis od znajomej, która ma pasiekę i z wykształcenia jest chemikiem)

1 szklanka miodu
1 szklanka soku z cytryny
2 szklanki spirytusu (można dać 1.5)
dobrze wymieszać.

Można pić na 2 dzień :)
Działanie lecznicze :)

inessa lubi tę wiadomość


Myszonek
Autorytet
Postów: 835
2910

Wysłany: 10 grudnia 2013, 19:26
Cytuj | (2) | Zgłoś
Schab w kapuście po góralsku
(przepis mój T. znalazł w Internecie ale jest przepyszne)

1 kg kapusty kiszonej
70 dag schabu bez kości
1.5 szklanki bulionu
2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 szklanka gęstej śmietany
sól i pieprz, liść laurowy, ziele ang, majeranek, cukier

Kapustę grubo posiekać, zalać gorącym wywarem (bulionem), dodać liść laurowy i ziele ang. Gotować 30 min
Pod koniec gotowania dosypać sporo majeranku.

Schab (kotlety) lekko rozbić i oprószyć solą, mąką,pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić roztartym czosnkiem i niewielką ilością cukru (do łyżeczki)
Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę.

Warstwy w naczyniu żaroodpornym:
1. połowa kapusty
2. schab
3. połowa kapusty
4. śmietana

Zapiekać 30 min w 200stC

inessa, Aasiula lubią tę wiadomość


Bozia3
Autorytet
Postów: 10771
46951

Wysłany: 11 grudnia 2013, 10:03
Cytuj | (5) | Zgłoś
SERNIK ze Wschodu (przepis lwowski) - pycha

Wszystkie produkty wyjąć wcześniej, żeby były jednakowej temperatury pokojowej.

Na mniejszą blaszkę:

1500 kg sera ( nie może być kwaśny)

10 jaj

250 – 300 gr cukru

150 gram słodkiej śmietanki

Zapach lub wanilia

1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego

3 łyżki kaszy manny

100 gr masła

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ser zemleć dwa razy, (ewentualnie jeszcze zmiksować)

Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią

Utrzeć masło, wymieszać z serem, dodać budynie i kaszę mannę, wymieszać, żółtka, wymieszać,

Ubić śmietankę, wymieszać

Ubić białka, ale nie na całkiem sztywno,

Lekko wymieszać z masą serową.

Na spód blachy pokruszyć kruche ciastka wymieszane z masłem, ugnieść, lub zrobić kruchy spód (może być z dodatkiem kakao).

Do większej blaszki wlać trochę wody (1-2cm) tak żeby przed włożeniem ciasta się zagotowała, do niej włożyć blaszkę z sernikiem, piec w temperaturze 170o ok. 50 minut, na 10-15 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 150o. Tak wymierzyć czas, żeby do końca pieczenia woda całkowicie wyparowała. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na wierzch polewa czekoladowa.

inessa, Myszonek, kapturnica, moremi, efcia lubią tę wiadomość

FZuMp1.png


Iwone
Autorytet
Postów: 3563
13978

Wysłany: 15 grudnia 2013, 13:40
Cytuj | (1) | Zgłoś
Świąteczne ciasteczka maślane

60 dek mąki
1 kostka masła
20 dek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki kwaśniej śmietany
szczypta soli


Masło utrzeć z jajkiem,żółtkami i cukrem pudrem. Przesianą mąkę pomieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą.
Do utartej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę i śmietanę.
Po wymieszaniu składników wyrobić 2-3 kulki i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wyciąć foremkami ciastka i ułożyć je na papierze do pieczenia.
Piec ok 15 min do zrumienienia w tem. 180

Smacznego

Wiadomość wyedytowana przez autora 15 grudnia 2013, 14:14

inessa lubi tę wiadomość


inessa
Autorytet
Postów: 5880
17987

Wysłany: 25 stycznia 2014, 15:09
Cytuj | (2) | Zgłoś
Mufinki z kaszy gryczanej
Składniki:
200 g kaszy gryczanej np. Kupiec
2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
2 jajka
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
100 g twarogu
blaszka do mufinek (12 sztuk)

jak to zrobić
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Blaszkę do mufinek wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem wymieszaj w misce, przypraw solą i pieprzem, a następnie wypełnij różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posyp pokruszonym twarogiem. Całość wstaw do nagrzanego do 165o C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.

Bozia3, Simba lubią tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

Bozia3
Autorytet
Postów: 10771
46951

Wysłany: 26 stycznia 2014, 13:44
Cytuj | (1) | Zgłoś
Zapiekanka makaronowa Caffe :)

1. Ugotować makaron (ja gotuję kokardki z Lubelli)
2. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się juz zeszkli dodać do niej i podsmażyć 60-70 dag mięsa mielonego na koniec przyprawiając: solą, pieprzem, czosnkiem i chili.
3. Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego (ja daję cały bo mam własnej roboty, a tego sklepowego trzeba dać załóżmy 2 łyżki) wymieszać z 200-300 ml śmietany, dodać odrobinę soli, pieprzu i po łyżeczce oregano i tymianku. Wszystko wymieszać łyżką.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam 1/2 makaronu, polewam to 1/2 sosu, układam na to jeden obok drugiego plasterki zółtego sera, następnie wykładam całe mięso. Potem na mięso resztę makaronu, znowu polewa sosem i układam plasterki sera.
5. Całość zapiekam ok 35 min w temp. 180 stopni.

monia 70 lubi tę wiadomość

FZuMp1.png


Bozia3
Autorytet
Postów: 10771
46951

Wysłany: 26 stycznia 2014, 15:02
Cytuj | (0) | Zgłoś
Grzanki pikantne i soczyste do piwka :)

Weka lub bagietka pokrojona w małe kromeczki. Masa: ser żółty starty na tarce - duże oczka, wyciśnięte kilka ząbków czosnku i do tego ze 2-3 duże łyżki majonezu (najlepiej kielecki lub inny ostry). Masę wymieszać, smarować grzanki, posypać po wierzchu słodką papryką w proszku. Do piekarnika na kilka min. Niby prosty przepis, ale jak się nie zapomni o czosnku i majonezie - wychodzą super grzanki - mokre, soczyste i ciągnące się.

FZuMp1.png


Bozia3
Autorytet
Postów: 10771
46951

Wysłany: 26 stycznia 2014, 15:11
Cytuj | (1) | Zgłoś
Ciasto francuskie z biedronki ;) (Caffe)

1. Ciasto kroję na 8 części (niby to kwadraty, ale nie przykładam do tego wagi). Na każdej z części kładę grubszy plaser pomidora, na to łyżeczkę majonezu kieleckiego, na to wędlinę i można plasterek sera zółtego. Brzegi ciasta sklejam albo w trójkąt (jak pierogi) albo w prostokąt (zależy jak mi łatwiej). Wierzch smaruję jajkiem i posypuję majerankiem. Piekę w piekarniku aż się zezłocą.

2. Rozkładam rolkę ciasta, posypuję ją pokrojoną w cienkie paseczki wędliną, serem żółtym i jak ktoś ma pomysł to czymś jeszcze. Przykrywam drugim ciastem, przygniatam. Potem kroję wzdłuż na paski szerokości ok. 2 cm i skręcam całość w delikatną spiralkę. Smaruję wierzch jajkiem i posypuję makiem. Piekę też aż się zezłocą, czyli ok 15 min.

monia 70 lubi tę wiadomość

FZuMp1.png


caffe
Autorytet
Postów: 8823
33541

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:04
Cytuj | (2) | Zgłoś
Jeszcze podam Wam przepis na dobry deser. Mnie mega to smakowało. Najważniejsze, ze zrobienie wszystkiego trwa ok. 30 min. Na prawdę bardzo polecam.

To są takie racuchy rosyjskie.

- 25 dag sera białego tłustego lub półtłustego (trzeba go zmielić; ja kupiłam taki zmielony zapakowany w białą folię jak gruba kiełbasa. Nie może to być ser gotowy do sernika)

- 3 jaja
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
-łyżeczka cukru
-trochę cukru wanilinowego
-szczypta soli

Całe jaja miksujemy z twarogiem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko też na jednolitą masę (ja robiłam to mikserem na zwolnionych obrotach).

Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rolujemy w wałek, potem go lekko spłaszczamy. Ma mieć szerokość ok 4cm. Wszystko to robimy omączonymi rękami bo ciasto jest klejące.
Zrobiony wałek tniemy na paseczki (jak kopytka) szer. ok 2cm i spłaszczamy lekko palcami.
Rozgrzewamy olej (wys. w naczyniu ok. 4cm) i wrzucamy kawałki ciasta smażąc je na złoty kolor z każdej ze stron.

Podaje się racuchy z dodatkami. Ja np. na talerzyku kładłam serek waniliowy, łyżeczkę dżemu truskawkowego, można też racucha polać sosem owocowym.

Smacznego :P

Mango, kapturnica lubią tę wiadomość


[konto usunięte]

Wysłany: 26 stycznia 2014, 19:30
Cytuj | (0) | Zgłoś
pomyślałam ze tu tez to wstawię ;)
Laseczki które jeszcze mogą i które potem będą mogły fajny artykuł o winach ,bo dużo u nas na wątku winko lubi :P

http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-wino-przedluza-zycie,nId,1092800

na samym dole artykułu pisze które czerwone są najwartościowsze :)



Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)