Cudne Przepisy 35+ ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ziemniaki do obiadu (tak trochę inaczej)
Do ok. 1/2 litra wrzącej wody dodaję szczyptę kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki masła (o ile nie będę odcedzać wody), 1 kg ziemniaków, pokrojoną cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli.
Gotuję wszystko pod przykryciem do miękkości (wody w garnku zostaje mi niewiele), tłukę te ziemniaki razem ze wszystkimi dodatkami, co są w garze.
inessa, Niuta, iwcia77, moremi, efcia lubią tę wiadomość
-
CHLEB
(porcja na 2 bochenki - foremki keksówki)
Składniki:
1 kg mąki
4 płaskie łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki soli
3 szklanki płatków owsianych (górskich)
1 litr wody (ciepłej, ale nie gorącej)
7 dag drożdży
½ szkl. słonecznika
½ szkl. sezamu (mogą być inne np. płatki migdałów)
½ szkl. siemienia
Suche składniki wsypać do miski wymieszać drewnianą łyżką.
Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody, szczypty soli, cukru i trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Połączyć zaczyn ze składnikami w misce, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).
2 podłużne foremki wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto musi wyrosnąć w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopni przez 1 godzinę.
Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.
inessa, Olena, Niuta, Kate 75, Myszonek, grosza lubią tę wiadomość
Mango i jej marzenie -
nick nieaktualnyPiwosz
1 1,2 szkl. cukru
1,2 szk.piwa
kostka margaryny
2 łyżki kakao
to trzeba zagotowac mieszajac,ostudzic
reszta
3 jajka
1 i 3,4 szklanki maki
łyzeczka proszku
łyzeczka sody
ubijac białka osobno
lpo ostudzeniu wymieszac
40 minut piec na 200 stopni
mozna przełozyć masa kremowa
1 1,2 budyniu smietankowy na pół litra mleka zmieszac z masłem
Myszonek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPierniczki nie muszą one leżeć
1,2 kg maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 całe jaja
1 paczka przyprawa do piernika
1,2 kostki masła
z 2 łyzek cukru karmel zrobic dodac 2 łyzki masła troszke wody
wszystko wyrobic i wałkowac nie za cienko piec 200 stopni około 10 -12 min
jak zaczna pachniec to wiadomo ze zaraz beda. od razu schowac do zamknietego pojemnika
zeby nie wyschły jeszcze ciepłe.Myszonek lubi tę wiadomość
-
Oponki z serem
3 jajka
0,5 kg sera
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 -1 cm, wykrawać koła (szklanka, a najlepiej taka szklanka do ginu jest szersza w obwodzie)w ich środku zrobić malutkie dziurki kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Myszonek, anna maria, inessa, grosza, Mala79, Aasiula, kapturnica, efcia lubią tę wiadomość
-
A ja polecam ciasto orzechowe z białek. To przepis mojej mamy, w której kuchni nic nie mogło się zmarnować. Jeżeli piekła coś na samych żółtkach, to białka cierpliwie gromadziła w słoiczku, a potem 30 minut i ciasto gotowe.
1szklanka mielonych orzechów włoskich (jeżeli dacie więcej to ciasto będzie trochę cięższe i mniej wyrośnie),
1 margaryna lub masło roślinne,
1 szklana białek,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami. Do tego dodajemy roztopiony letni tłuszcz. I wszystko mieszamy z pianą.
Ja wzbogaciłam ten przepis o rodzynki namoczone w rumie.
Można zamiast orzechów dodać mak.
Myszonek, Olena, inessa, calines, Aasiula, kapturnica, Krakonka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySernik z musem czekoladowym
Z poniższego przepisu możemy zrobić klasyczny biały sernik (bez musu czekoladowego). Bardzo prosty i szybki do upieczenia tylko w 30 minut! Możemy go podawać np. z owocami w syropie (wiśniami, malinami czy truskawkami).
O ile sam sernik jest bardzo prosty do zrobienia, mus czekoladowy wymaga już trochę więcej koncentracji i uwagi.
Najlepiej aby składniki na sernik miały temperaturę pokojową.
Składniki:
Łatwy sernik - masa serowa:
• 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
• 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
• 3 białka (mniejsze) lub 2 duże
• sok z 1 limonki (lub cytryny)
• aromat: np. 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, może też być biały rum, biała czekolada, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii
Wykończenie:
• 200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
• 2 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie:
• do podania np. wiśnie w syropie (frużelinie)
• do dekoracji: wiórki z gorzkiej czekolady
Mus czekoladowy:
• 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
• 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
• 1 łyżka kakao
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 100 g masła (najlepiej niesolonego)
• 250 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.
Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik.
Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy Nie zapomnijmy zdjąć obręczy, aby sernik mógł swobodnie "oddychać". Sernik można posypać wiórkami z czekolady i podawać z owocami w zalewie.Myszonek, Beatka.jk lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBiałe Trufle
Trufle z białej czekolady. Czekoladki w cukrze pudrze, migdałach i wiórkach kokosowych.
Składniki, 20 sztuk:
• 240 g białej czekolady
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
do obtoczenia, po 1/4 szklanki:
• cukru pudru
• płatków migdałowych
• perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowych
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Myszonek lubi tę wiadomość
-
Ajerkoniak (majonez)
6 żółtek
1 szklanka wody przegotowanej (letniej lub zimnej)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka spirytusu
żółtka utrzeć, dodać mleko i nadal ucierać
dodać wodę i na końcu spirytus (mocne)
Przelać do słoika (nie butelki, bo jak stężeje to nie da się go wyjąć)
Drobne wskazówki:
Żeby nie brudzić szklanek wodę i spirytus dozuję puszką po mleku
Tylko raz wyszedł mi rzadszy, tak że się nadawał do picia.
Zazwyczaj jest bardzo gęsty (jak białka lub śmietana na sztywno), stąd nazwa majonez. Świetnie smakuje z lodami i sosem wiśniowym lub malinowym, owocami i ciastami.inessa, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Lecznicza cytrynówka - miodówka (przepis od znajomej, która ma pasiekę i z wykształcenia jest chemikiem)
1 szklanka miodu
1 szklanka soku z cytryny
2 szklanki spirytusu (można dać 1.5)
dobrze wymieszać.
Można pić na 2 dzień
Działanie leczniczeinessa lubi tę wiadomość
-
Schab w kapuście po góralsku
(przepis mój T. znalazł w Internecie ale jest przepyszne)
1 kg kapusty kiszonej
70 dag schabu bez kości
1.5 szklanki bulionu
2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 szklanka gęstej śmietany
sól i pieprz, liść laurowy, ziele ang, majeranek, cukier
Kapustę grubo posiekać, zalać gorącym wywarem (bulionem), dodać liść laurowy i ziele ang. Gotować 30 min
Pod koniec gotowania dosypać sporo majeranku.
Schab (kotlety) lekko rozbić i oprószyć solą, mąką,pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić roztartym czosnkiem i niewielką ilością cukru (do łyżeczki)
Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę.
Warstwy w naczyniu żaroodpornym:
1. połowa kapusty
2. schab
3. połowa kapusty
4. śmietana
Zapiekać 30 min w 200stC
inessa, Aasiula lubią tę wiadomość
-
SERNIK ze Wschodu (przepis lwowski) - pycha
Wszystkie produkty wyjąć wcześniej, żeby były jednakowej temperatury pokojowej.
Na mniejszą blaszkę:
1500 kg sera ( nie może być kwaśny)
10 jaj
250 – 300 gr cukru
150 gram słodkiej śmietanki
Zapach lub wanilia
1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 łyżki kaszy manny
100 gr masła
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ser zemleć dwa razy, (ewentualnie jeszcze zmiksować)
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią
Utrzeć masło, wymieszać z serem, dodać budynie i kaszę mannę, wymieszać, żółtka, wymieszać,
Ubić śmietankę, wymieszać
Ubić białka, ale nie na całkiem sztywno,
Lekko wymieszać z masą serową.
Na spód blachy pokruszyć kruche ciastka wymieszane z masłem, ugnieść, lub zrobić kruchy spód (może być z dodatkiem kakao).
Do większej blaszki wlać trochę wody (1-2cm) tak żeby przed włożeniem ciasta się zagotowała, do niej włożyć blaszkę z sernikiem, piec w temperaturze 170o ok. 50 minut, na 10-15 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 150o. Tak wymierzyć czas, żeby do końca pieczenia woda całkowicie wyparowała. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na wierzch polewa czekoladowa.inessa, Myszonek, kapturnica, moremi, efcia lubią tę wiadomość
-
Świąteczne ciasteczka maślane
60 dek mąki
1 kostka masła
20 dek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki kwaśniej śmietany
szczypta soli
Masło utrzeć z jajkiem,żółtkami i cukrem pudrem. Przesianą mąkę pomieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą.
Do utartej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę i śmietanę.
Po wymieszaniu składników wyrobić 2-3 kulki i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wyciąć foremkami ciastka i ułożyć je na papierze do pieczenia.
Piec ok 15 min do zrumienienia w tem. 180
Smacznego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2013, 14:14
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMufinki z kaszy gryczanej
Składniki:
200 g kaszy gryczanej np. Kupiec
2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
2 jajka
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
100 g twarogu
blaszka do mufinek (12 sztuk)
jak to zrobić
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Blaszkę do mufinek wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem wymieszaj w misce, przypraw solą i pieprzem, a następnie wypełnij różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posyp pokruszonym twarogiem. Całość wstaw do nagrzanego do 165o C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.Bozia3, Simba lubią tę wiadomość
-
Zapiekanka makaronowa Caffe
1. Ugotować makaron (ja gotuję kokardki z Lubelli)
2. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się juz zeszkli dodać do niej i podsmażyć 60-70 dag mięsa mielonego na koniec przyprawiając: solą, pieprzem, czosnkiem i chili.
3. Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego (ja daję cały bo mam własnej roboty, a tego sklepowego trzeba dać załóżmy 2 łyżki) wymieszać z 200-300 ml śmietany, dodać odrobinę soli, pieprzu i po łyżeczce oregano i tymianku. Wszystko wymieszać łyżką.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam 1/2 makaronu, polewam to 1/2 sosu, układam na to jeden obok drugiego plasterki zółtego sera, następnie wykładam całe mięso. Potem na mięso resztę makaronu, znowu polewa sosem i układam plasterki sera.
5. Całość zapiekam ok 35 min w temp. 180 stopni.monia 70 lubi tę wiadomość
-
Grzanki pikantne i soczyste do piwka
Weka lub bagietka pokrojona w małe kromeczki. Masa: ser żółty starty na tarce - duże oczka, wyciśnięte kilka ząbków czosnku i do tego ze 2-3 duże łyżki majonezu (najlepiej kielecki lub inny ostry). Masę wymieszać, smarować grzanki, posypać po wierzchu słodką papryką w proszku. Do piekarnika na kilka min. Niby prosty przepis, ale jak się nie zapomni o czosnku i majonezie - wychodzą super grzanki - mokre, soczyste i ciągnące się. -
Ciasto francuskie z biedronki (Caffe)
1. Ciasto kroję na 8 części (niby to kwadraty, ale nie przykładam do tego wagi). Na każdej z części kładę grubszy plaser pomidora, na to łyżeczkę majonezu kieleckiego, na to wędlinę i można plasterek sera zółtego. Brzegi ciasta sklejam albo w trójkąt (jak pierogi) albo w prostokąt (zależy jak mi łatwiej). Wierzch smaruję jajkiem i posypuję majerankiem. Piekę w piekarniku aż się zezłocą.
2. Rozkładam rolkę ciasta, posypuję ją pokrojoną w cienkie paseczki wędliną, serem żółtym i jak ktoś ma pomysł to czymś jeszcze. Przykrywam drugim ciastem, przygniatam. Potem kroję wzdłuż na paski szerokości ok. 2 cm i skręcam całość w delikatną spiralkę. Smaruję wierzch jajkiem i posypuję makiem. Piekę też aż się zezłocą, czyli ok 15 min.monia 70 lubi tę wiadomość
-
Jeszcze podam Wam przepis na dobry deser. Mnie mega to smakowało. Najważniejsze, ze zrobienie wszystkiego trwa ok. 30 min. Na prawdę bardzo polecam.
To są takie racuchy rosyjskie.
- 25 dag sera białego tłustego lub półtłustego (trzeba go zmielić; ja kupiłam taki zmielony zapakowany w białą folię jak gruba kiełbasa. Nie może to być ser gotowy do sernika)
- 3 jaja
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
-łyżeczka cukru
-trochę cukru wanilinowego
-szczypta soli
Całe jaja miksujemy z twarogiem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko też na jednolitą masę (ja robiłam to mikserem na zwolnionych obrotach).
Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rolujemy w wałek, potem go lekko spłaszczamy. Ma mieć szerokość ok 4cm. Wszystko to robimy omączonymi rękami bo ciasto jest klejące.
Zrobiony wałek tniemy na paseczki (jak kopytka) szer. ok 2cm i spłaszczamy lekko palcami.
Rozgrzewamy olej (wys. w naczyniu ok. 4cm) i wrzucamy kawałki ciasta smażąc je na złoty kolor z każdej ze stron.
Podaje się racuchy z dodatkami. Ja np. na talerzyku kładłam serek waniliowy, łyżeczkę dżemu truskawkowego, można też racucha polać sosem owocowym.
SmacznegoMango, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypomyślałam ze tu tez to wstawię
Laseczki które jeszcze mogą i które potem będą mogły fajny artykuł o winach ,bo dużo u nas na wątku winko lubi
http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-wino-przedluza-zycie,nId,1092800
na samym dole artykułu pisze które czerwone są najwartościowsze