Pierwsze dziecko po 40stce
-
WIADOMOŚĆ
-
Aagonia wrote:Idę w kwietniu na pierwszą wizytę odnośnie in vitro mam 42 lata trzymajcie za mnie bardzo mocno kciuki🍀 "Nigdy nie trać nadziei" 🍀
👰: 41 lat: AMH 3,4 🆒TSH 1,19 ✔️FSH 0,9 ✔️MutacjaLeiden✔️Kariotypy✔️toksoplazmoza✔️histeroskopia✔️drożność (lewy niedrożny)❌
🤵: 42 lat: 🆗️
Leki:
I. żel androtop,estrofem,menopur 300;orgalutran,ovitrelle,decapeptyl,duphaston,cyclogest
II. menopur 375,decapeptyl,duphaston,cyclogest
💔poronienie: 🖤 I.2016r. - 10 tc - ciąża obumarła w 6 tc. (poronienie samoistne); 🖤 VII.2021r. 9 tc - puste jajo płodowe (poronienie farmakologiczne)
➡️ START:
1. VI.22: zaplodnionych=5; transfer=1, ❄=0
2. X.22: zaplodnionych=7; transfer=1, ❄️ =0
Procedury:
1. VI.22 👉 blastocysta 4.2.2 (IVF:HBA+IMSI+AH+EMBRIOGLUE) 《NIEUDANA》
2. X.22 👉 blastocysta ?
(IVF:HBA+IMSI+CULTI-AVTIVE+AH+EMBRIOGLUE) 《NIEUDANA》 -
Cześć.
Czekam na KD. Czytałam Wasze opinie.
Co do wątpliwości- dawczynie są zawsze zdrowymi (podlegają szeregowi badań) kobietami do 30 roku życia, które urodziły przynajmniej 1 dziecko (zdrowe). Wg polskiego prawa zgodność fenotypowa musi wynosić minimum 50-60% (niestety nie pamiętam dokładnie).
Zgadzam się z opinią, że przecież w 50% to genetycznie Wasze (bo partnera) dziecko, więc podobieństwo będzie, a poza tym ludzie i tak się go dopatrzą (widzą je nawet u adoptowanych dzieci). Przeczytałam gdzieś, że i tak 4% materiału genetycznego matki jest włączana do płodu... 🤷
Co do reszty- zdrowia fizycznego i psychicznego- to 'loteria' również w przypadku w 100% genetycznie swojego dziecka...
Odnośnie mówienia dziecku o KD, to planuję szczerość. Uważam, że musi to wiedzieć. Ale to oczywiście decyzja indywidualna.
Bardzo chętnie poczytam o doświadczeniach z KD (jakie kliniki, ile prób itd). Z góry dziękuję za informacje.
Trzymam kciuki za wszystkie starające się, te w ciąży i świeżo upieczone mamy ❤️
Altair, Doro2022, Kosanka lubią tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Cześć.
Czekam na KD. Czytałam Wasze opinie.
Co do wątpliwości- dawczynie są zawsze zdrowymi (podlegają szeregowi badań) kobietami do 30 roku życia, które urodziły przynajmniej 1 dziecko (zdrowe). Wg polskiego prawa zgodność fenotypowa musi wynosić minimum 50-60% (niestety nie pamiętam dokładnie).
Zgadzam się z opinią, że przecież w 50% to genetycznie Wasze (bo partnera) dziecko, więc podobieństwo będzie, a poza tym ludzie i tak się go dopatrzą (widzą je nawet u adoptowanych dzieci). Przeczytałam gdzieś, że i tak 4% materiału genetycznego matki jest włączana do płodu... 🤷
Co do reszty- zdrowia fizycznego i psychicznego- to 'loteria' również w przypadku w 100% genetycznie swojego dziecka...
Odnośnie mówienia dziecku o KD, to planuję szczerość. Uważam, że musi to wiedzieć. Ale to oczywiście decyzja indywidualna.
Bardzo chętnie poczytam o doświadczeniach z KD (jakie kliniki, ile prób itd). Z góry dziękuję za informacje.
Trzymam kciuki za wszystkie starające się, te w ciąży i świeżo upieczone mamy ❤️
Cześć,
mam 43 lata, zdecydowaliśmy się na KD w czeskiej klinice. Pierwsze in vitro w ogóle, inseminacji też nie robiliśmy . Wcześniej dwie ciąże naturalne zakończone poronieniem w 1 trymestrze, miałam już skończone 40. Przebadani i nic konkretnego nie ma, lekarze stawiąją na wiek i/lub przypadkowe niepowodzenia, mówili żeby starać się dalej dla nas szkoda czasu a wieczni nie będziemy.
1 wizyta listopad, druga styczeń z oddaniem nasienia podpisaniem papierów, w marcu mieliśmy już 5 dniowe zarodki i rozpoczęłam przygotowania i w tym tygodniu był 1 transfer.
Ja też na pewno powiem dziecku o KD i in vitro. Nie mogłabym żyć z taką świadomoscią, że go okłamuję. Chciałabym budować z dzieckiem bliskość nie koniecznie na "podwalinach" genetycznych. Ma prawo to wiedzieć i zrobić z tym co zechce ( sam też decydować czy i z kim się tą informacją podzieli ). Rodzinie i znajomym nie mówimy, nie czujemy potrzeby.
Powodzenia dla wszystkich przyszłych mam
Kosanka, Nowa na forum, Doro2022, Altair, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Wesołych świąt dziewczyny i owocnych zajączków
Kosanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
🍀 "Nigdy nie trać nadziei" 🍀
👰: 41 lat: AMH 3,4 🆒TSH 1,19 ✔️FSH 0,9 ✔️MutacjaLeiden✔️Kariotypy✔️toksoplazmoza✔️histeroskopia✔️drożność (lewy niedrożny)❌
🤵: 42 lat: 🆗️
Leki:
I. żel androtop,estrofem,menopur 300;orgalutran,ovitrelle,decapeptyl,duphaston,cyclogest
II. menopur 375,decapeptyl,duphaston,cyclogest
💔poronienie: 🖤 I.2016r. - 10 tc - ciąża obumarła w 6 tc. (poronienie samoistne); 🖤 VII.2021r. 9 tc - puste jajo płodowe (poronienie farmakologiczne)
➡️ START:
1. VI.22: zaplodnionych=5; transfer=1, ❄=0
2. X.22: zaplodnionych=7; transfer=1, ❄️ =0
Procedury:
1. VI.22 👉 blastocysta 4.2.2 (IVF:HBA+IMSI+AH+EMBRIOGLUE) 《NIEUDANA》
2. X.22 👉 blastocysta ?
(IVF:HBA+IMSI+CULTI-AVTIVE+AH+EMBRIOGLUE) 《NIEUDANA》 -
Ginewra wrote:Cześć,
mam 43 lata, zdecydowaliśmy się na KD w czeskiej klinice. Pierwsze in vitro w ogóle, inseminacji też nie robiliśmy . Wcześniej dwie ciąże naturalne zakończone poronieniem w 1 trymestrze, miałam już skończone 40. Przebadani i nic konkretnego nie ma, lekarze stawiąją na wiek i/lub przypadkowe niepowodzenia, mówili żeby starać się dalej dla nas szkoda czasu a wieczni nie będziemy.
1 wizyta listopad, druga styczeń z oddaniem nasienia podpisaniem papierów, w marcu mieliśmy już 5 dniowe zarodki i rozpoczęłam przygotowania i w tym tygodniu był 1 transfer.
Ja też na pewno powiem dziecku o KD i in vitro. Nie mogłabym żyć z taką świadomoscią, że go okłamuję. Chciałabym budować z dzieckiem bliskość nie koniecznie na "podwalinach" genetycznych. Ma prawo to wiedzieć i zrobić z tym co zechce ( sam też decydować czy i z kim się tą informacją podzieli ). Rodzinie i znajomym nie mówimy, nie czujemy potrzeby.
Cześć,
czy mogę zapytać na którą klinikę w Czechach się zdecydowałaś? I jakie były kryteria doboru dawczyni? Czy dostałaś informację o cechach fenotypowych dawczyni? O jej pochodzeniu? Czy można było wybrać dodatkowe kryteria, np. wykształcenie?
Mam 43 lata i 3 tygodnie temu poroniłam w 8 tc. Po 4 in vitro. Nie wiem co dalej. Z jednej strony chciałabym spróbować jeszcze raz, z drugiej boję się, że mam za stare komórki i że sytuacja się powtórzy. Poza tym to już piąta procedura, moje komórki zapładniają się tylko po długim protokole i jestem przerażona tym, że musialabym ponownie przyjmować te ogromne dawki hormonów. Komórka dawczyni to rozwiązanie, z którym próbuje się oswoić. Mam dużo obaw. Boję się, że z tyłu głowy zawsze będę wiedziała, że to nie moje dziecko. Boję się, że maluszek będzie z problemami odziedziczonymi po dawczyni. Z drugiej strony strach przed brakiem dzieci jest dużo większy. Bardzo chciałabym zostać mamą...
Pozdrawiam wszystkie staraczki. Wesołych ŚwiątNowa na forum, Anka_77, Kosanka lubią tę wiadomość
-
Mam te same obawy. Ja jestem po pierwszej konsultacji w Reprofit w Brnie. Można wybrać również z uwzględnieniem wykształcenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 17:10
Ona
AMH 0,37; FSH 13,7; inhibina B 41,1; DHEAS 252,8; TSH 2,65;
początki Hashimoto;
Kariotyp prawidłowy,
MTHFR- mutacja homozygotyczne 665C>T;
On
Asthenozoospermia;
Glukoza 145;
Kariotyp prawidłowy;
CFTR- nie wykryto mutacji;
Fragmentacja DNA 24,9%;
Test MAR prawidłowy;
NOVUM
1. ICSI ( 02.2021 protokół krótki z clostilbegyt, menopur 150j, gonal 150j, orgalutran 0,25mg) - 1 zarodek trzydniowy klasy cl 8.3, transfer 😞
2. ICSI (07.2021 protokół krótki z lametta 2 tabl., menopur 75j,) - 1 zarodek dwudniowy klasy cl 6.3, transfer 😞
KRIOBANK
3. Stymulacja - 2 puste pęcherzyki
REPROFIT
4. Stymulacja - 2 pęcherzyki, z tego jeden oocyt, ale niezdolny do zapłodnienia -
Dziewczyny,
Trzymam kciuki za Was bardzo mocno! ❤️Jeśli chodzi o duże dawki hormonów to ponoć można uniknąć tego przy procedurze IVM. Czy któraś z Was miała z tym do czynienia? Słyszałam, że nie jest to powszechnie stosowane, ale daje jakieś szanse kobietom, które byłyby narażone na przestymulowanie. Czy wiecie może jaka klinika oferuje tę metodę?Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Maja79 wrote:Cześć,
czy mogę zapytać na którą klinikę w Czechach się zdecydowałaś? I jakie były kryteria doboru dawczyni? Czy dostałaś informację o cechach fenotypowych dawczyni? O jej pochodzeniu? Czy można było wybrać dodatkowe kryteria, np. wykształcenie?
Mam 43 lata i 3 tygodnie temu poroniłam w 8 tc. Po 4 in vitro. Nie wiem co dalej. Z jednej strony chciałabym spróbować jeszcze raz, z drugiej boję się, że mam za stare komórki i że sytuacja się powtórzy. Poza tym to już piąta procedura, moje komórki zapładniają się tylko po długim protokole i jestem przerażona tym, że musialabym ponownie przyjmować te ogromne dawki hormonów. Komórka dawczyni to rozwiązanie, z którym próbuje się oswoić. Mam dużo obaw. Boję się, że z tyłu głowy zawsze będę wiedziała, że to nie moje dziecko. Boję się, że maluszek będzie z problemami odziedziczonymi po dawczyni. Z drugiej strony strach przed brakiem dzieci jest dużo większy. Bardzo chciałabym zostać mamą...
Pozdrawiam wszystkie staraczki. Wesołych Świąt
Eurofertil Ostrava. Tam nie wybierasz dawczyni, podają podstawowe dane fenotypowe i wiek.
Wspólczuję bardzo Twoich doświadczeń z poronieniem, są mega trudne niezależnie od wieku, z tym, że młodsze kobiety mają zazwyczaj trochę lesze i dłuższe perspektywy...
Z KD to są bardzo indywidualne osobiste dylematy, różnie z tym bywa.Wiem, że czasem w tym procesie uczestniczą też psycholodzy, może warto skorzystać ze specjalisty i poprzygladać się co tam głębiej w głowie siedzi.
Z drugiej strony nigdy nie ma gwaracji jaką relację będzie sie miało z dzieckiem, genetycznym czy nie, depresja poporodowa też dotyka dużo kobiet, duzo kobiet jak się okazuje wcale nie jest zachwycona macierzyństwem i rozczarowana, wcale nie kochają swojego dziecka, mało sie o tym po prostu mówi bo jest kult matki polki i temat tabu..Doro2022, Kosanka, Altair, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Maja79 wrote:Cześć,
Pozdrawiam wszystkie staraczki. Wesołych Świąt
Rozumiem obawy...
Też musiałam temat przetrawić, ale z racji wyboru KD, AZ albo się poddajemy, wybraliśmy KD. Ja będę miała ciążę, a mąż genetykę. Tak sprawiedliwie 😉😉😉
Sądzę, że kiedy czujesz ruchy dziecka, wydajesz je na świat, karmisz piersią, to jest to po prostu TWOJE dziecko i nie ma z tym dyskusji.
Ale oczywiście każda z nas ma prawo podchodzić do tego po swojemu. Skoro masz wątpliwości, to psycholog z doświadczeniem w tych kwestiach na pewno Ci pomoże 👍
Powodzenia!"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
starania od 2017
AMH 0,5
FSH 13-15
stymulacje 10/11/12.2021
12dpt-1032
16dpt-6703
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
Ginewra wrote:Cześć,
No i jak tam, było już testowanie?😁
Daj znać!!!"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
starania od 2017
AMH 0,5
FSH 13-15
stymulacje 10/11/12.2021
12dpt-1032
16dpt-6703
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
Trinity_Nea wrote:No i jak tam, było już testowanie?😁
Daj znać!!!
hej, wczoraj, 8dpt beta 41,90 teraz żeby przyrosty były ! objawów zero więc byłam mocno zaskoczona. Koleżanka w innej klinice też w Ostravie beta prawie 2 x tyle w 8 dpt, tak więc Czechy chyba dają radę
a Wy na jakim etapie?Maja79, Kosanka, Angie1980, Altair, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Ginewra, gratulacje! Trzymam kciuki za przyrosty. 🍀✊🍀✊🍀✊ Życzę nudnej ciąży i zdrowego bobaska. 💕
Ginewra lubi tę wiadomość
41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka wrote:Ginewra, gratulacje! Trzymam kciuki za przyrosty. 🍀✊🍀✊🍀✊ Życzę nudnej ciąży i zdrowego bobaska. 💕
8dp 41,9
10dpt 135,0
Objawów prawie wcale , nawet bym powiedziała, że mam mam więcej energii niż normalnie i mnie nosi zobaczymy co dalejDoro2022, Sesyjka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Ginewra wrote:8dp 41,9
10dpt 135,0
Objawów prawie wcale , nawet bym powiedziała, że mam mam więcej energii niż normalnie i mnie nosi zobaczymy co dalej
Piękny przyrost! 🤩
Brakiem objawów ciesz się, póki możesz. Jak się zasypia wszędzie i w każdej pozycji lub nie może się znieść żadnych zapachów i jedzie się samochodem z głową za oknem, bo mąż śmiał się w bezczelności swej poperfumowac, człowiek tęskni za brakiem objawów. 🤣Ginewra lubi tę wiadomość
41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka wrote:Piękny przyrost! 🤩
Brakiem objawów ciesz się, póki możesz. Jak się zasypia wszędzie i w każdej pozycji lub nie może się znieść żadnych zapachów i jedzie się samochodem z głową za oknem, bo mąż śmiał się w bezczelności swej poperfumowac, człowiek tęskni za brakiem objawów. 🤣
Tak, znam te akcje bo to moja 3 ciąża. Najgorsza ta notoryczna choroba lokomocyjna gdzie nawet ujścia nie ma bo to przecież nie o bełta w tym chodzi tylko żeby muliło 24h/dobę no ale to na razie dopiero pierwszy krok, jak człowiek jest po przejściach to się już tak szybko nie zafiksowuje. Choć zakładam, że może być dobrze i wcześniej po prostu moje komórki nie dały rady.
Dzięki za słowa wsparcia :* -
Ginewra wrote:Tak, znam te akcje bo to moja 3 ciąża. Najgorsza ta notoryczna choroba lokomocyjna gdzie nawet ujścia nie ma bo to przecież nie o bełta w tym chodzi tylko żeby muliło 24h/dobę no ale to na razie dopiero pierwszy krok, jak człowiek jest po przejściach to się już tak szybko nie zafiksowuje. Choć zakładam, że może być dobrze i wcześniej po prostu moje komórki nie dały rady.
Dzięki za słowa wsparcia :*
Hejka, jestem w podobnym wieku.. mozesz napisac co o jak robilas, ze wychodowalas dobre jahrvzki i że one się zagnieździło?? Sama zastanawism się co jeszcze moge zrobić by ruszyly te moje jajeczka... 2 transfer nie udany, choć byl 3 dniowiec klasy 8A i maly przyrost bety.
Już teraz widzę robilas ivf na KD 🤦♀️ To moje pyranie jest bez sensu 🙈😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2022, 06:02
👩🦰 45 lat 👦 42 lat
Staramy się od 03.19r.
1 IVF:Aromek 3tab+Menopur225 1ET,IMSI,24.01punkcja🤞nie pobrano żadnych🥚
2 IVF:Puregon150j + Menopur150j26.03tranfer 3dn.8A 😥
KD:🤬
3IVF:ruszamy03.23 Elonva150+Menopur75, Orgalutran;od 9dc Menopur300j+Orgalutran; 1.04 Ovi,punkcja 3.04 4🥚moje+5od KD 3❄KD4.1.1,4.2.2,3.2.2
Transfer 8.04 4.1.1 moje🥚 prog 59,09 14.046dpt⏸ beta 19,6, prog27,90/17.04 9dpt/beta114,0,prog52,50/19.04 11dpt beta268,prog 57,60/21.04 13 dpt beta 608/24.04 16dpt beta 2552/28.04 20dpt beta 9235,prog 64,20
8.05 7tc mamy ♥️
22.05 9tc 22mm 150 ud ❤
15.06 12+3 prenatalne USG ok,pappa ryz.podwyższ.🥺
18.07 17tcNifty wszystkie ryzyka niskie🥰
8.0820tc+1 połówkowe 335g dziewczynki♥️
26.1031tc+3 USG III trym 1983g🥰
27.1136tc USG 2700g🥰
❤ur. 21.12.23 CC córeczka 2970 gr, 53 cm
-
Karenka wrote:Hejka, jestem w podobnym wieku.. mozesz napisac co o jak robilas, ze wychodowalas dobre jahrvzki i że one się zagnieździło?? Sama zastanawism się co jeszcze moge zrobić by ruszyly te moje jajeczka... 2 transfer nie udany, choć byl 3 dniowiec klasy 8A i maly przyrost bety.
Już teraz widzę robilas ivf na KD 🤦♀️ To moje pyranie jest bez sensu 🙈😉
tak, ja byłam dwa razy w ciąży naturalnie i dwa razy poronienie, to mnie dobiło. Stwierdziliśmy, że nie chcemy takiej powtórki i jeśli iść w in vitro to z KD. Ale to moja historia. Przykładowo moja przyjaciółka teraz urodziła dzieciaczka na swoich komórkach i nie ma reguły. Da się
powodzenia życzę i nie poddawaj się :*