adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
_olinka123 wrote:Gameta
Osobiscie uważam, że jeśli zarodek dotrwal do stadium blastocysty to ogromny sukces i dobre rokowania nawet przy oznaczeniach np 3.3.3. Z takich blastek są zdrowe ciążę, a z takich super top quality 5,1.1 zdarza się , że nie ma. Transfer to loteria. I jesli nie udaje się kilka Et z rzędu to trzeba pogrzebać głębiej w przyczynach niepowodzeń implantacji. Mutacje, kiry, nk itp i dobrać odpowiednie leki.One lubi tę wiadomość
-
Sywi wrote:Olinka w jakiej klinice?
ElfiaKsiężniczka pozwolę sobie Ciebie zacytować:
Czy 3 i 2 to słabe zarodki? Powiedzieli mi jeszcze, że zostały wcześnie zamrożone, wiec sądzę, ze jakby je jeszcze podholowali to mogłyby wskoczyć o klasę wyżej. Czy mam na to nie patrzeć? -
_olinka123 wrote:Czy 3 i 2 to słabe zarodki? Powiedzieli mi jeszcze, że zostały wcześnie zamrożone, wiec sądzę, ze jakby je jeszcze podholowali to mogłyby wskoczyć o klasę wyżej. Czy mam na to nie patrzeć?
Olinko nikt nie jest w stanie powiedzieć ci czy są to słabe czy top quality zarodki bo pierwsze cyfry klasy nie są kluczowe w ocenie najważniejsza jest druga i trzecia cyfra.2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
_olinka123 wrote:Czy 3 i 2 to słabe zarodki? Powiedzieli mi jeszcze, że zostały wcześnie zamrożone, wiec sądzę, ze jakby je jeszcze podholowali to mogłyby wskoczyć o klasę wyżej. Czy mam na to nie patrzeć?
po rozmrozeniu zarodki dalej się rozwijają.
Tak jak napisała Ewuszek, pierwsza cyfra nie jest jakoś istotna, bo można zrobić hatching.
Oznaczenie zarodków jest też w dużej mierze zależne od oceny embriologa.
A to, że wcześniej były mrożone to by chyba nie były blastki 🤔 bo one są dopiero w 5 dobie. Mogły być mrożone kilka lat temu innymi metodami niż robi się to obecnie. -
ElfiaKsiężniczka wrote:po rozmrozeniu zarodki dalej się rozwijają.
Tak jak napisała Ewuszek, pierwsza cyfra nie jest jakoś istotna, bo można zrobić hatching.
Oznaczenie zarodków jest też w dużej mierze zależne od oceny embriologa.
A to, że wcześniej były mrożone to by chyba nie były blastki 🤔 bo one są dopiero w 5 dobie. Mogły być mrożone kilka lat temu innymi metodami niż robi się to obecnie.
No właśnie oznaczenia literowe stosują podobno dopiero od klasy 4 w górę. Są to blastocysty z 5 doby. Sądzę, ze np. Zostały zamrożone na początku 5tej doby, a np. Gdyby zostały jeszcze podhodowane kilka godzin to mogłoby się okazać, ze podskoczyły klasę wyżej. No właśnie trochę martwi mnie to, że nie znam jakości węzła zarodkowego i trofoektodermy, ale tak czy siak chyba nie ma co się zastanawiać? Powinnam się cieszyć, ze są, że nie musiałam czekac 2 lata jak co niektóre, a wzięło mnie na jakieś rozkminy... -
_olinka123 wrote:No właśnie oznaczenia literowe stosują podobno dopiero od klasy 4 w górę. Są to blastocysty z 5 doby. Sądzę, ze np. Zostały zamrożone na początku 5tej doby, a np. Gdyby zostały jeszcze podhodowane kilka godzin to mogłoby się okazać, ze podskoczyły klasę wyżej. No właśnie trochę martwi mnie to, że nie znam jakości węzła zarodkowego i trofoektodermy, ale tak czy siak chyba nie ma co się zastanawiać? Powinnam się cieszyć, ze są, że nie musiałam czekac 2 lata jak co niektóre, a wzięło mnie na jakieś rozkminy...
Jeżeli są to blastocysty to już jest dobrze- nie powinnaś się zastanawiać😊_olinka123 lubi tę wiadomość
-
Olinka pierwsza cyfra to stopień rozwoju zarodka a nie jego pełna klasa ocenić klasę zarodka można już od 1 stopnia rozwoju a nie tak jak piszesz że od 4 w górę zadzwoń do kliniki i dowiedz się jaka jest klasa proponowanych Ci zarodków w Gamecie bez problemu ją podają.
Mam oczywiście na myśli zarodki w stadium blastocysty jest jeszcze coś takiego jak wczesna blastocysta i tu rzeczywiście nie ocenia się węzła zarodkowego i trofoblastu więc nie mam pojęcia o jakich zarodkach mówisz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 12:11
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Ewuszek wrote:Olinka pierwsza cyfra to stopień rozwoju zarodka a nie jego pełna klasa ocenić klasę zarodka można już od 1 stopnia rozwoju a nie tak jak piszesz że od 4 w górę zadzwoń do kliniki i dowiedz się jaka jest klasa proponowanych Ci zarodków w Gamecie bez problemu ją podają.
Mam oczywiście na myśli zarodki w stadium blastocysty jest jeszcze coś takiego jak wczesna blastocysta i tu rzeczywiście nie ocenia się węzła zarodkowego i trofoblastu więc nie mam pojęcia o jakich zarodkach mówisz.Marmis -
Marmis wrote:Ewuszek jak sie miewaaz? Jak wczorajszy transfer?
Dzięki że pytasz dobrze 🙂 tylko trochę otumaniona od relanium transfer poszedł sprawnie teraz czekam do 8.10 to dzień betowania nie wiem czy wytrzymam tyle może w niedzielę sikne na test to będzie 6 dpt już powinna być blada kreska. Nie mam żadnych oczekiwań co do tego transferu co ma być to będzie 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 13:43
Virginia, parviflora, Morze_Bałtyckie, One, Marmis lubią tę wiadomość
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Ewuszek wrote:Dzięki że pytasz dobrze 🙂 tylko trochę otumaniona od relanium transfer poszedł sprawnie teraz czekam do 8.10 to dzień betowania nie wiem czy wytrzymam tyle może w niedzielę sikne na test to będzie 6 dpt już powinna być blada kreska. Nie mam żadnych oczekiwań co do tego transferu co ma być to będzie 🙂
Trzymam kciukiEwuszek lubi tę wiadomość
Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
9dpt 84.51
11dpt 210
14 dpt 765.9
18dpt 4270
32dptmamy ❤️
-
Ewuszek wrote:Dzięki że pytasz dobrze 🙂 tylko trochę otumaniona od relanium transfer poszedł sprawnie teraz czekam do 8.10 to dzień betowania nie wiem czy wytrzymam tyle może w niedzielę sikne na test to będzie 6 dpt już powinna być blada kreska. Nie mam żadnych oczekiwań co do tego transferu co ma być to będzie 🙂
Ewuszek, kciukasy ✊✊✊Ewuszek lubi tę wiadomość
-
Trzymam kciuki i zycze spokoju LOL (dla mnie najgorsze jest zawsze to czekanie)Ewuszek lubi tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Ewuszek lubi tę wiadomość
-
Także trzymam kciuki! Czas szybciutko przeleci do 6dptEwuszek lubi tę wiadomość
-
Dostałam dzisiaj maila z reprofitu od p. Zajacowej. Ma mi ustalić termin rozmowy z lekarzem on line, bo dla nas z Gdańska to kawał drogi
Morze_Bałtyckie, Ewuszek, Marmis lubią tę wiadomość
-
Ewuszek, ja również trzymam kciuki ✊✊
Ewuszek lubi tę wiadomość
Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2020 - 3x IMSI, 3x ET 3 dniowych zarodków - beta 0, brak ❄️
2021 - ruszamy po AZ
- 17.02 - FET 4BB - poronienie zatrzymane 10.04👼
- 26.06 - FET 4BA - beta <0.2
- 22.09 - FET 3AA - 12 dpt beta 4.3 - cb
2022