adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Amilka wrote:Ewa hej, pamiętam Cię z innych wątków:) czemu "jest jeszcze gorzej"?
W 22/23 trafiłam do szpitala bo w 2 tyg skróciła mi się szyjka z. 4 na 1,86 cm. A że byłam hegarowanani miałam 2 histero tuż przed transferem to od razu poród przedwczesny.
Leżę od 21 grudnia więc święta i sylwestra spędzalam w szpitalnym łóżku.
Dostałam sterydy na płucka, kroplówki z magenzem ale szyjka wciąż się skraca więc 48h leżałam pod atosibanem.
Wczoraj założyli mi pessar ale nawet nie wiem jak się ma sytuacja bo nie miałam usg.
Do tego dostałam boleści brzucha więc o wypisie narazie mogę pomarzyc.
Co jeszcze? W ciąży zdążyłam już wybrać 3 antybiotyki bo najprawdopodobniej rodziłam kamyczki, mam rwę kulszową No i teraz też antybiotyki w szpitalu bo coś tam wyszło.
Leżę i liczę, że dziecko że mną zostanie. Jeszcze dzień, jeszcze tydzień, miesiąc... Tak aby miało szansę. Tak aby przeżyło i było zdrowe.⏳
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
Cross match 54%, reszta immuno ok
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
Marmis nie wiem czy to dobrze, że biegasz na betę co 24h a nie co 48h. Te pierwsze bety może nie były idealne ale są właśnie historie z kategorii cudów i trzeba im dać szansę się ziścić.
Teraz nie masz chyba innej drogi jak branie leków jak trzeba o czekanie na wizytę rozstrzygającą ale koniecznie w terminie gdy będzie już coś wiadomo na 100 % żeby nie było dodatkowego stresu.Niki345 lubi tę wiadomość
⏳
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Walka od 2016 -
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny. Oby ten 2021 przyniósł same pozytywne wiesci!
bezia, Ada M, Virginia lubią tę wiadomość
⏳
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
IUI 03.04.19
Walka od 2016 -
Ewa sercem z Wami-Tobą i Malenstwem💞
Marmis cały czas wierzę w tego Smyka u Ciebie, oby do wtorku, szybko zleci i usg już da odpowiedź na tą chwile✊✊✊✊✊
Tylko bierz leki już teraz cały czas.Marmis, Ewa89_89 lubią tę wiadomość
W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
Cześć dziewczyny, oficjalnie dołączam do wątku Część z Was może mnie kojarzyć z innych wątków i z tego wątku gdzie czasem zaglądałam i kibicowałam wszystkim starającym się. Jestem po 3 nieudanym IMSI, które było naszą ostatnia próbą na naszych komórkach. Przez 3 próby nie mieliśmy żadnych mrozaczków i miałam 3 transfery 3 dniowych zarodków i w żadnym z nich beta nie ruszała. U nas problemem jest głównie tak jak w stopce słaba jakość moich komórek, która powoduje że słabo reaguje na stymulację, mam niewiele dojrzałych komórek a te które się zapładniają rozwijają się zbyt szybko a nastepnie obumierają. Wraz z nowym rokiem zamykamy temat IVF i ruszamy do naszej kliniki po AZ. Mam nadzieję, że szybko uda się znaleźć dla nas zarodki🙂
Jeżeli któraś z Was ma ochotę podzielić się swoją historią to będę wdzięczna Jak to było u Was dziewczyny, że zdecydowalyście się na AZ? Miałyście jakieś wątpliwości? Czy rodzina wie, że Wasze Maleństwo jest z AZ?
Powiem Wam, że miałam trochę wątpliwości i trochę się boje bo z jednej strony niby jestem jeszcze młoda i mogłabym próbować kolejnych stymulacji i czekać na cud ale nie wiemy czy kiedykolwiek by się udało bo 3 procedury przyniosły to samo a ostatnia była najgorsza ze wszystkich i psychicznie mocno dało to mi i Mężowi w kość i po 5 latach starań bez żadnych efektów (nigdy beta nie drgnęła) bardzo potrzebujemy tego promyczka szczęścia w naszym życiu. Decyzja nie jest łatwa ale czytając Wasze posty utwierdzam się w przekonaniu, że warto.. Warto walczyć, żeby trzymać w końcu w ramionach swoje Maleństwo i tego staram się trzymać, że przecież ja je będę nosić pod sercem i nie geny są tu najważniejsze a miłość, którą będziemy to Maleństwo darzyć..Amilka, Maggi, sylvuś, Virginia lubią tę wiadomość
Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2020 - 3x IMSI, 3x ET 3 dniowych zarodków - beta 0, brak ❄️
2021 - ruszamy po AZ
- 17.02 - FET 4BB - poronienie zatrzymane 10.04👼
- 26.06 - FET 4BA - beta <0.2
- 22.09 - FET 3AA - 12 dpt beta 4.3 - cb
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
19.12- 38+1, nasza córeczka przyszła na świat -3.030 kg, 51cm😍
03.06.24 - 40 tyg, naturalny cud - synek - 4.130, 59 cm 😍 -
Ewuszek, co u Ciebie ? Kiedy planujesz transfer? 🙂Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
nick nieaktualnyHej parvi!
Ja mam 27 lat. Zawsze wszystko w życiu planowałam, co do minuty. Zawsze też byłam perfekcyjna j najlepsza. Jak zaczęliśmy starania i dostałam tego kopa to trochę wyluzowalam na szczęście ale moj charakter nakazał najpierw dokształcanie (przeczytałam mnóstwo artykułów naukowych na różne tematy i o badaniach) i powstał plan: 3 iui. Po 2 nieudanym kolejny: max 2 ivf. Po 1 nieudanym kolejny: do 5 transferów az. No i właśnie teraz tu jestem, niedługo pierwszy.
Mam 27 lat i "mnóstwo czasu" na inne próby. Ale każda klinika w której byłam zakwalifikowała mnie do az "bo coś z tymi komórkami jest chyba nie tak i na stymulację reaguje pani baaaardzo slabo (dawka 300).
Wiedza rodzice i teściowa. Moi wiedzieli od początku bo im psa podrzucalam na nasze wyjazdy i są blisko a teściowa kiedyś to mnie "amilka, bo ja oglądam pierwsza miłość (chyba?) i tam jak ktoś tam miał to invitro to właśnie ja brzuch bolał i odmawiała winka i jakoś tak się inaczej ubierała (nosiłam leginsy albo sukienki od obolałego brzucha po zastrzykach). Wy robicie to invitro nie? Powiedz mi, ja to rozumiem. A nie chcecie pieniędzy?" Nigdy nie dopytywała o dzieci, ma takt. Moja za to twierdziła że jest za młoda na babcie na początku, jak się okazało że to nie takie proste to teraz to by bardzo chciała 😅
Dla mnie to kolejny krok, moralne dylematy były krótkie, jedynie pod kątem "a jak będzie bardzo niepodobne i on/ona zacznie drążyć?" Nie wiem czy powiem, nie odrzucam tej opcji.
Chce zrobić kilka tych transferów jak będzie trzeba bo na moich nie miałam okazji a historię gdzie zalapuje transfer numer "dwucyfrowy" się zdarzają.
A jak nie, tak, jest kolejny plan, adopcja społeczna. Ale będę dobrej myśli:)
Gdzie planujesz az?Dorin123, parviflora, Ada M, Virginia lubią tę wiadomość
-
Amilka, dziękuję za podzielenie się swoją historią🙂 Jestem w tym samym wieku co Ty i też zawsze byłam poukładana i wszystko miałam zaplanowane. Miałyśmy nawet takie same dawki leków do stymulacji. Super, że masz plan i niezależnie od wszystkiego zostaniesz Mamą 🥰 A macie już zarezerwowane zarodki? I gdzie podchodzisz do AZ? My będziemy podchodzić w Polsce w naszej klinice, w której jesteśmy od początku. Już się umówiłam na wizytę na 11.01🙂
Niepłodność nauczyła mnie tego, że nie da się niczego zaplanować i przewidzieć. My zaczęliśmy się starać jeszcze przed ślubem i myśleliśmy, że szybko się uda ale już po roku czułam, że jest jakiś problem. U nas większość rodziny wie o IVF i część znajomych, o AZ też bo po 2 próbie nieudanej też już to braliśmy pod uwagę. Mamy bardzo duże wsparcie w rodzinie i wszyscy rozumieją i podzielają nasza decyzję. Mam obawy, które pewnie kiedyś wydadzą mi się błahe typu czy będą się pojawiały komentarze że dziecko nie jest podobne do nas itd. ale przecież najważniejsze jest nasze szczęście a nie to co inni sobie myślą🙂Amilka, Cherry78 lubią tę wiadomość
Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
Marmis, jak się czujesz Kochana? Powtarzasz dziś betę?Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
parviflora wrote:Marmis, jak się czujesz Kochana? Powtarzasz dziś betę?Marmis
-
parviflora wrote:Ewuszek, co u Ciebie ? Kiedy planujesz transfer? 🙂
Hej 😊 ja czekam na okres ma przyjść na dniach i ruszamy o ile uda mi się umówić do swojego lekarza bo podobno jest na kwarantannie ale nie wiem do kiedy możne znajdą mi zastępstwo 🙂
Zaczynam się pomału denerwować nie dociera do mnie że to już niedługo mieliśmy przerwę od starań odstresowalismy się psychicznie i dobrze nam było aż żal wracać do tematu 🙂
Jeśli chodzi o decyzję o AZ to temat pojawił się po pierwszym in vitro ale było mnóstwo wątpliwości obaw nie byliśmy gotowi potem kolejna procedura i trzecia ostatnia z którą wiązaliśmy wiele nadziei i kolejna porażka tak jakby ktoś dał nam obuchem w łeb były łzy i użalanie się nad sobą...potem coś we mnie pękło uświadomiłam sobie że ja już nie chce tak żyć ze nie chce żeby starania o dziecko były jedynym sensem mojego życia przecież mam tak wiele a nie doceniam tego to był taki przełom w naszym życiu zgłosiliśmy się do ośrodka adopcyjnego przeszliśmy testy i dostaliśmy kwalifikacje teraz czekamy na kurs i wspaniałe czuje się z myślą że tak czy inaczej zostanę mamą 😊 w między czasie dostaliśmy dwa zarodki w naszej klinice czekają na nas już niedługo jednego zabierzemy 😉
Ja też mam 27 lat ale wiek nie ma znaczenia naprawdę na forum są dziewczyny które mają 40 lat i udaje im się pierwsze in vitro na własnych komórkach tu nie ma reguły wystarczy szczęście.
Mi dużo dała wizyta po nieudanej procedurze u swojego lekarza uważam że to kompetentny człowiek skoro on nie widzi nadziei to ja tym bardziej i wizyta u psychologa poukładała nam w głowie w ogóle wizyty w ośrodku adopcyjnym wiele wniosły.
O in vitro mówiliśmy otwarcie wszyscy wiedzieli o AS też wiedza wszyscy a jeśli chodzi o AZ to nie wie nikt narazie bo nie jesteśmy pewni czy chcemy to ukrywać jeszcze ostatecznie nie postanowiliśmy wychodzimy z założenia że jeśli będzie ciąża to wtedy będziemy się martwić 🙂
Ps. I uwierz dziecko będzie do Was podobne z całą pewnością 😉 pamiętaj że każdy widzi co chcę zobaczyćWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 13:20
parviflora, Virginia lubią tę wiadomość
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
Marmis wrote:Hej Kochana. Kolejne krwawienie, ktore pojawilo się w Sylwestra ustało. Wlasciwie nie wiem, co to było, bo bardziej plamienie- na poczatku zywa krwia, potem brunatne ze sluzem. I niewiele tego. Teraz na razie czysto. Leze sobie dziś. Na bete pojde w poniedzialek. Co bedzie, to bedzie. Troche dzis jajnik mnie pobolewa. Co tez mnie martwi. No, ale dopoki nie jest gorzej - nie panikuje. Zobaczymy. Staram sie wyluzowac- ale wiesz jak to jest - glowy nie da sie wyłączyć. We wtorek planuje jechać do Katowic do Paligi- no chyba ze cos wcześniej się zadzieje. Generalnie trochę mnie ta cała sytuacja wykonczyła i ta ciągła niepewność. Jako weteranka w staraniach (11 transferów, 2 poronienia, jedna biochemiczna) , myslałam, że nic mnie nie zaskoczy. No, ale nie mam wyjscia - musze czekać. A Ty kiedy idziesz do kliniki? Trzymam mocno kciuki, żeby szybko znalezli dla Was Maluszki 😀😀Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
Marmis, mam nadzieję cały czas, że się udało tym razem. Odpoczywaj, nic więcej nie możesz zrobić.
U nas decyzja o AZ była trochę z marszu i konsekwencji 3 nieudanych inv. U mnie pomimo wieku (45lat) za każdym razem było po kilka komórek jajowych, zawsze dojrzałe i się zapłodniły. Zarodki przetrwały przy nasieniu męża do 3 doby a w przypadku dawcy zatrzymały się w 5 dobie. Ostatecznie nie miałam żadnego transferu. Założyłam sobie 3 podejścia do inv a później AZ. Oczywiście też mam bardzo przyziemne wątpliwości typu podobieństwo do nas.
Po drodze już po kwalifikacji do AZ poprosiłam lekarza o sugestię badań, żeby wyeliminować ewentualne przeszkody ze strony immunologii i tu się okazało, że jest bardzo źle. Przez 2 miesiące brałam encorton na obniżenie % nk. Przedwczoraj dostałam wyniki badań i mogę wrócić do starań z AZ. Będziemy podchodzić do transferu w Reprofit w Ostrawie.
parviflora, Morze_Bałtyckie, Maggi, Bellakawa, sylvuś, Ada M, Virginia lubią tę wiadomość
-
Zocha wrote:Marmis, mam nadzieję cały czas, że się udało tym razem. Odpoczywaj, nic więcej nie możesz zrobić.
U nas decyzja o AZ była trochę z marszu i konsekwencji 3 nieudanych inv. U mnie pomimo wieku (45lat) za każdym razem było po kilka komórek jajowych, zawsze dojrzałe i się zapłodniły. Zarodki przetrwały przy nasieniu męża do 3 doby a w przypadku dawcy zatrzymały się w 5 dobie. Ostatecznie nie miałam żadnego transferu. Założyłam sobie 3 podejścia do inv a później AZ. Oczywiście też mam bardzo przyziemne wątpliwości typu podobieństwo do nas.
Po drodze już po kwalifikacji do AZ poprosiłam lekarza o sugestię badań, żeby wyeliminować ewentualne przeszkody ze strony immunologii i tu się okazało, że jest bardzo źle. Przez 2 miesiące brałam encorton na obniżenie % nk. Przedwczoraj dostałam wyniki badań i mogę wrócić do starań z AZ. Będziemy podchodzić do transferu w Reprofit w Ostrawie.Marmis -
Marmis wrote:Zocha super, ze transfer tuż, tuż. Styczeń? Mocne kciuki✊✊✊✊🍀🍀🍀
A kciuki teraz za Ciebie. 😍Marmis, parviflora lubią tę wiadomość
-
Ewuszek, super że niedługo ruszacie informuj na bieżąco co u Ciebie Dobrze, że odpoczęłaś i zrobiliście sobie przerwę a teraz głowa do góry bo szansę na powodzenie są naprawdę duże🙂 Piękne jest to, że wiesz że zostaniesz Mamą niezależnie od tego jaka droga będzie do tego macierzyństwa prowadzić.
Ten rok będzie nasz dziewczyny - damy radę bo kto jak nie my 🤗Ewuszek, Marmis, Virginia lubią tę wiadomość
Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2021 - ruszamy po AZ
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
Kochane, nadrobilam was od mojego ostatniego wpisu.
Z Czechami niestety nie pomogę.
Marmis, Twoje wpisy czytałam z zapartym tchem. Jak przeczytałam, że odstawilas leki to miałam ochotę krzyczec! Czekam na pozytywny ciąg dalszy.
Parvuflora. Moja historia jest taka: ślub w 2018r, starania o dziecko, brak okresu i objawy menopauzalne. Badania hormonów i wyrok: niewydolność jajników, przedwczesne wygasanie. Proponowalam mężowi nawet rozwód żeby mógł mieć dzieci z kimś innym. Decyzja o az przyszła nam raczej łatwo. Już przed ślubem rozmawialiśmy o adopcji społecznej lub byciu rodziną zastępcza. W maju 2019 udało się dopasować zarodki.
Udany FET w lutym. Nikt nie wie o naszej decyzji. Teraz gdy mała jest na świecie rodzina próbuje doszukać się podobieństwa ktoś powie, że cała mama, ktoś inny cały tata, a jeszcze ktoś inny , że podobna sama do siebie.
Dla nas jest idealna i kochamy ją z każdym dniem coraz bardziej .
Edit. W tym roku kończę 30 lat, o POF dowiedziałam się , gdy miałam 27.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 06:55
Sywi, Marmis, Poziomka, Alrauna1987, Timber, Dorin123, Frendek, Niki345, parviflora, Zocha, sylvuś, Maggi, Ada M, Pola84, Ewelka02, Ewuszek, Zuza6 lubią tę wiadomość