X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną adopcja zarodków
Odpowiedz

adopcja zarodków

Oceń ten wątek:
  • ambrozja Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Czechach zarodki po KD lub z własną komórka ale z plemnikiem dawcy nie są przekazywane do adopcji. Można je wykorzystać, płacić za mrożenie lub zniszczyć. Przewiezienie do polskiej kliniki też raczej nie ma sensu bo nie spełniają ustawowych wymogow żeby oddać je do adopcji (chodzi o badania jakie dawcy w Polsce musza mieć zrobione a prawdopodobnie w Czechach nikt ich nie robił).

Ewuszek widzę że nasze dzieci to podobne egzemplarze 😆

mała, Monika29, Ewuszek lubią tę wiadomość

• Cherry78 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Dziewczyny które podchodziły do transferu na naturalnym. Przy jakiej wielkości pęcherzyka miałyście zalecone Ovitrelle? I po ilu godzinach od zastrzyku transfer?
    W którym dniu cyklu zazwyczaj zalecają pierwszy podgląd?
    Rozmawiałam kolejny raz z Czechami i twierdzą, że miałam za późno podawany ovitrelle bo pęcherzyki miały zazwyczaj 21-23mm. Faktycznie wydaje mi się trochę późno.

Pęcherzyk 19mm na usg, następnego dnia rano ovitrelle, środa, w piątek wieczorem Lutinus , wtorek ok 11.30 transfer

mała lubi tę wiadomość

Wiek 44l.
    Kriobank, długi protokół
    AMH 0.59
    FSH 8.6
    Kir AA

Transfer No 7
    Warszawa - Bocian

23.3.2021 ET 4aa 🥰
    Beta
    7dpt - 61,6
    9dpt - 140,6
    11dpt - 406,8
    15dpt - 3482
    24dpt - pięknie bijące ❤️
    7w1d - 1,02 cm maleństwa 🥰
    1.12 Tygrysek ❤️

22.11.2022FET 4aa
    7dpt beta 96.9
    13dpt beta 1632
    27dpt jest ❤️
    23.06.23 2.3 kg 🫶🏻
    16.07.2023 synek jest z nami ❤️

46l. 😅

event.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry78 wrote:
    Pęcherzyk 19mm na usg, następnego dnia rano ovitrelle, środa, w piątek wieczorem Lutinus , wtorek ok 11.30 transfer
    Dziękuję bardzo 😘
    Dobrze rozumiem że ovitrelle w środę rano a transfer we wtorek?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 14:15

Starania 10 lat
    36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️

age.png[/url]
  • Ewuszek Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Ja z kolei się zastanawiam jak lekarz w Polsce podejdzie do AZ u pary, która w wyniku procedury może spokojnie mieć własne zarodki. Z tego co się orientuję, AZ jest opcją, kiedy inne zawodzą. Bo jakie byłoby uzasadnienie? Brak sił na stymulację, przechodzenie przez etapy procedury- nie sądzę, by były to dobre argumenty do adopcji prenatalnej dla lekarza kwalifikującego. Domyślam się, że moja opinia bedzie malo popularna, nie chcę urazić też autorki pytania.

W Polsce obowiązuje ustawa o in vitro i lekarze muszą podejmować decyzje co do dalszego leczenia pary zgodnie z nią. Dastwo to ostatecznośc jeśli zawiodą wszystkie inne możliwości bądź jeśli nie ma innych możliwości z powodów zdrowotnych. Brak chęć do kolejnej stymulacji nie jest wskazaniem do AZ czy KD.

Jeżóweczka, Virginia lubią tę wiadomość

2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
    2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
    2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️
  • Katy76 Znajoma

Wysłany: 8 stycznia 2023, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję wam dziewczyny za wszystkie odpowiedzi...mam o czym myśleć...;-)

Mam do was pytanie jeszcze, bałyście się tych wszystkich leków zastrzyków etc? Co prawda jestem po dwóch transferach i wiem jak to wygląda...ale...
    brałam Estrofem Luteinę duphaston, Accofil wlew i zastrzyki (BX i tylko jeden implantacyjny) i przy drugim transferze Encorton z uwagi na poronienie ..oczywiscie jeszcze Acard 150 i Neoparin...nie mówiąc o rozkurczowych etc...

ponieważ Accofil brałąm już dwa razy, stwierdziłam że nie chcę już po raz trzeci zastrzyków, boję się brać tego już...z wlewu też rezygnuję...
    na pewno będę mieć Encorton 5 mg i teraz dla odmiany Clexane zamiast Neoparin...przyznaję ze zastrzyki z Neoparinu trochę mnie bolały..nie zawsze ale.....miałabym je brać 9 miesięcy...
    W ogole to w okresach okołotransferowych - po i pomiędzy zaczeły dopadać mnie biegunki, nie wiem czy to przez progesteron?...teraz wszystko wróciło do normy

Jakie miałyście/ macie doświadczenia z lekami?

• monester Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Co do niszczenia tych zarodków to nie chcę powielać jakiś bzdur ale to chodziło tylko i wyłącznie o nadprogramowe czeskie zarodki z KD. Bardzo dawno temu o tym czytałam i nie mogę tego znaleźć.
    Z czystej ciekawości zapytam jak będę w Czechach.
    Nie można, ale nie z powodu komórki dawczyni,ale z powodu nasienia. W Czechach tylko dawstwo anonimowe z rejestru dawców i tylko takie zarodki idą do adopcji prenetalnej- komórka dawczyni i nasienie dawcy. Muszą być w czeskiej bazie dawców i mają określone badania wykonywane , w dodatku mają też limity "oddan" nasienia czy komórek. Swoje nadprogramowe czy też nadprogramowe z kd można oddać na cele naukowe , wykorzystać lub zutylizować.

mała, Monika29 lubią tę wiadomość

• mała Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie można, ale nie z powodu komórki dawczyni,ale z powodu nasienia. W Czechach tylko dawstwo anonimowe z rejestru dawców i tylko takie zarodki idą do adopcji prenetalnej- komórka dawczyni i nasienie dawcy. Muszą być w czeskiej bazie dawców i mają określone badania wykonywane , w dodatku mają też limity "oddan" nasienia czy komórek. Swoje nadprogramowe czy też nadprogramowe z kd można oddać na cele naukowe , wykorzystać lub zutylizować.
    Dziękuję za wyjaśnienie. Coś tam mi świtało ale nie wiedziałam co 🤦 a nie chciałam pisać bzdur.

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monester dzięki za wyjaśnienie 😊
    Katy76 ja się nie boję już leków. Za pierwszym razem jak musiałam sobie sama zrobić zastrzyk to się bałam. A teraz to już nawet siniaków nie mam 😆 biorę neoparin, accard, zeszłam z encorton, cyclogestu, schodzę z duphastonu. Ale przynajmniej zastrzyki z menopuru mnie przerażały, bolały. Nie lubiłam ich robić.

Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy76 wrote:
    Bardzo dziękuję wam dziewczyny za wszystkie odpowiedzi...mam o czym myśleć...;-)

Mam do was pytanie jeszcze, bałyście się tych wszystkich leków zastrzyków etc? Co prawda jestem po dwóch transferach i wiem jak to wygląda...ale...
    brałam Estrofem Luteinę duphaston, Accofil wlew i zastrzyki (BX i tylko jeden implantacyjny) i przy drugim transferze Encorton z uwagi na poronienie ..oczywiscie jeszcze Acard 150 i Neoparin...nie mówiąc o rozkurczowych etc...

ponieważ Accofil brałąm już dwa razy, stwierdziłam że nie chcę już po raz trzeci zastrzyków, boję się brać tego już...z wlewu też rezygnuję...
    na pewno będę mieć Encorton 5 mg i teraz dla odmiany Clexane zamiast Neoparin...przyznaję ze zastrzyki z Neoparinu trochę mnie bolały..nie zawsze ale.....miałabym je brać 9 miesięcy...
    W ogole to w okresach okołotransferowych - po i pomiędzy zaczeły dopadać mnie biegunki, nie wiem czy to przez progesteron?...teraz wszystko wróciło do normy

Na mnie osobiście leki nie robią żadnego wrażenia a miałam już 6 pełnych procedur, kilka transferów i chyba wszystkie możliwe leki w tym immunologiczne np acoffil i encorton. Zawsze czułam się bardzo dobrze, wręcz lepiej na lekach niż po ich odstawieniu.
    Jedyne co to nie lubię zastrzyków z heparyny i to w sumie każdy jeden mnie szczypie i robią mi się siniaki, bo mają tępe igły. Znalazłam sposób i przelewam te gotowe zastrzyki do insulinówek z cieniutką igłą i jest o niebo lepiej.
    Twoje biegunki mogą być reakcją na leki albo też z powodu stresu. Po progesteronie zazwyczaj są zaparcia ale może u ciebie idzie w drugą stronę. Może warto zaopatrzyć się w probiotyki i postawić na dietę lekkostrawną.
    Podobno encorton w dawce 5mg to tylko placebo a dawka lecznicza zaczyna się od 10mg ale to już decyzja immunologa.
    Też niedługo podchodzę do transferu i też się zastanawiam, czy brać te wszystkie leki immunologiczne bo właściwie dostałam je wszystkie " na wyrost". Jedynie brakuje mi 3 kirów implantacyjnych ( BX) i chyba wezmę acoffil 1/4 dawki tylko podskórnie od dnia transferu. Mój immunolog mówił, że wlewy z acoffilu robi się w przypadku cienkiego endometrium.

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Monester dzięki za wyjaśnienie 😊
    Katy76 ja się nie boję już leków. Za pierwszym razem jak musiałam sobie sama zrobić zastrzyk to się bałam. A teraz to już nawet siniaków nie mam 😆 biorę neoparin, accard, zeszłam z encorton, cyclogestu, schodzę z duphastonu. Ale przynajmniej zastrzyki z menopuru mnie przerażały, bolały. Nie lubiłam ich robić.
    Monika jaką dawkę encortonu brałaś i od kiedy? Miałaś wskazania czy tylko na wszelki wypadek?

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Monika jaką dawkę encortonu brałaś i od kiedy? Miałaś wskazania czy tylko na wszelki wypadek?
    Na wszelki wypadek , po 6 poronieniach. Dr stwierdziła że nie zaszkodzi a może pomóc i chyba miała rację. Brałam 10mg, w poprzedniej ciąży brałam 5 dni po owu, chyba do 13 tc, jakoś tak. A teraz za radą dziewczyn chyba 2 tyg lub 1 tydzień przed transferem, skoczyłam brać w 13 tc. Też nic mi po nim nie było 😊

mała lubi tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Na wszelki wypadek , po 6 poronieniach. Dr stwierdziła że nie zaszkodzi a może pomóc i chyba miała rację. Brałam 10mg, w poprzedniej ciąży brałam 5 dni po owu, chyba do 13 tc, jakoś tak. A teraz za radą dziewczyn chyba 2 tyg lub 1 tydzień przed transferem, skoczyłam brać w 13 tc. Też nic mi po nim nie było 😊
    No właśnie immunolog też mi dał 10 mg tak na wszelki wypadek i cały czas biję się z myślami, czy brać czy nie. Niedługo zaczynam cykl transferowy a wciąż nie wiem co robić, chyba paraliżuje mnie strach

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Ja też właśnie sie bije z myślami skoro podchodzę teraz z kd i to są zarodki top quality (ale niebadane) to czy brać ta cała obstawę w postaci accofilu/encortonu/heparyny. Wskazania mam ale z tego co widzę to udaje się zarówno z obstawa jak i bez /albo nie udaje się z obstawa albo bez. Encorton imunolog mi zapisał 7.5 mg ale dr Lachcina kazał brać 10 właśnie .

mała lubi tę wiadomość

• Cherry78 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Dziękuję bardzo 😘
    Dobrze rozumiem że ovitrelle w środę rano a transfer we wtorek?

Tak, nie pamietam o której dokładanie wzięłam zastrzyk ale tak pomiędzy 9-11. Wszystko trochę na oko.

mała lubi tę wiadomość

Wiek 44l.
    Kriobank, długi protokół
    AMH 0.59
    FSH 8.6
    Kir AA

Transfer No 7
    Warszawa - Bocian

23.3.2021 ET 4aa 🥰
    Beta
    7dpt - 61,6
    9dpt - 140,6
    11dpt - 406,8
    15dpt - 3482
    1.12 Tygrysek ❤️

22.11.2022FET 4aa
    7dpt beta 96.9
    13dpt beta 1632
    27dpt jest ❤️
    23.06.23 2.3 kg 🫶🏻

46l. 😅

event.png
  • Cherry78 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy76 wrote:

Katy - rozumiem Twoje obawy, po Accofilu czułam się fatalnie i szybko odstawiłam, trzeba tez powtarzać morfologię ale to przy zastrzykach.
    Encortonu nie bralam tym razem ale mam doświadczenie z tym lekiem przy okazji leczenia pooperacyjnego i szczerze, mimo, że uratował mi życie to kompletnie zniszczył zdrowie, nie chciałabym straszyć tych, które muszą wziąć ten lek ale mam żal, że tak niewiele powiedziano mi o skutkach ubocznych, które nastąpiły wiele miesięcy po odstawieniu leku.
    Natomiast Clexane mimo, że jest bolesny przy podawaniu, tak naprawdę jest jednym z najbardziej przebadanych leków i chyba mało szkodliwy, po odstawieniu organizm szybko wypłukuje pozostałości.
    Z tymi biegunkami, to dziewczyny często pisały, ze tez mają, może to reakcja na których z leków? 🤔
    Boisz się bolesnych zastrzyków? Czy skutków ubocznych brania tych wspomagaczy? Właściwie, to niewiele z tych leków bierze się przez dłuższy czas, Accard tez nie jest szkodliwy w krótkim okresie stosowania, czy tez rozkurczowe ale tez zawsze myślę czy na pewno nie zaszkodzą maluszkowi.. trzeba wierzyć, że nie, że jednak są to leki przetestowane i dopuszczone do stosowania w okresie ciąży.

Wiek 44l.
    Kriobank, długi protokół
    AMH 0.59
    FSH 8.6
    Kir AA

Transfer No 7
    Warszawa - Bocian

23.3.2021 ET 4aa 🥰
    Beta
    7dpt - 61,6
    9dpt - 140,6
    11dpt - 406,8
    15dpt - 3482
    1.12 Tygrysek ❤️

22.11.2022FET 4aa
    7dpt beta 96.9
    13dpt beta 1632
    27dpt jest ❤️
    23.06.23 2.3 kg 🫶🏻

46l. 😅

event.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    No właśnie immunolog też mi dał 10 mg tak na wszelki wypadek i cały czas biję się z myślami, czy brać czy nie. Niedługo zaczynam cykl transferowy a wciąż nie wiem co robić, chyba paraliżuje mnie strach
    Nie ma czego się bać. U mnie ewidentnie był problem, a encorton pomógł. Jedyne co to na początku miałam duży apetyt więc musiałam się kontrolować. Ja myślę że warto spróbować 😉
    Cherry a możesz napisać jakie miałaś skutki uboczne po encortonie ?

05.10.2022 transfer AZ 🥰
    09.11.2022 - jest ❤
    26.05 - 2600g synka
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja też właśnie sie bije z myślami skoro podchodzę teraz z kd i to są zarodki top quality (ale niebadane) to czy brać ta cała obstawę w postaci accofilu/encortonu/heparyny. Wskazania mam ale z tego co widzę to udaje się zarówno z obstawa jak i bez /albo nie udaje się z obstawa albo bez. Encorton imunolog mi zapisał 7.5 mg ale dr Lachcina kazał brać 10 właśnie .
    Ja napisałam do kliniki w Czechach z prośbą o decyzję i chyba zrobię tak jak zalecają.
    Jeśli miałabym wskazania to raczej bym brała

monester lubi tę wiadomość

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry78 wrote:
    Tak, nie pamietam o której dokładanie wzięłam zastrzyk ale tak pomiędzy 9-11. Wszystko trochę na oko.
    Dziękuję 💚

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • mała Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Nie ma czego się bać. U mnie ewidentnie był problem, a encorton pomógł. Jedyne co to na początku miałam duży apetyt więc musiałam się kontrolować. Ja myślę że warto spróbować 😉
    Cherry a możesz napisać jakie miałaś skutki uboczne po encortonie ?
    Kochana ja nie boję się leków tylko kolejnego transferu, to już moje ostatnie podejście dlatego tak strasznie się boję i dlatego też nie wiem, jakie leki dołączyć żeby się w końcu udało

Starania 10 lat

age.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Kochana ja nie boję się leków tylko kolejnego transferu, to już moje ostatnie podejście dlatego tak strasznie się boję i dlatego też nie wiem, jakie leki dołączyć żeby się w końcu udało
    Leki na pewno nie zaszkodzą w implantacji a ewentualnie mogą pomóc, więc jeśli to ma być ostatnią próba to bierz wszystko, żebyś potem nie mogła niczego sobie zarzucić, że mogłaś spróbować. Ja co prawda z wątku kd ale Was czytam codziennie i kibicuje.

mała lubi tę wiadomość

‹‹ 824 825 826 827 828 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ