Artemida Olsztyn
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
"Pierwszy podział zapłodnionej komórki jajowej może mieć miejsce już po około 22-24 godz. od zapłodnienia. Po 40-42 godzinach od zapłodnienia – 2 dzień po pobraniu komórek jajowych, zarodek posiada 2 lub 4 komórki (blastomery). Od 80 do 100% prawidłowo zapłodnionych komórek jajowych dzieli się do tego etapu.
Po kolejnych 24 godzinach hodowli (3 dni od pobrania komórek jajowych) zarodek powinien osiągnąć stadium 6-8 komórkowe. Stadium to osiąga około 50-80% zarodków 4 komórkowych.
Kolejne 24 godziny hodowli (4 dni od pobrania komórek jajowych) prowadzą do osiągnięcia stadium tzw. moruli, w którym trudno jest już ocenić dokładną ilość komórek w zarodku. Zarodek wygląda najczęściej jak zlana masa komórkowa. Tylko 20 – 40% zarodków osiąga najczęściej to stadium.
Po kolejnych 24 godziny hodowli (5 dni od pobrania komórek jajowych) zarodek tworzy ostatnie stadium rozwojowe, możliwe do osiągnięcia w warunkach laboratoryjnych – blastocystę. Jest to najbardziej zaawansowane stadium rozwojowe zarodka. Tylko najsilniejsze zarodki osiągają to stadium."
Artykuł aby poszerzyć naszą już i tak niemałą wiedzęasiastokrota, sonia86 lubią tę wiadomość
-
Hej, a ja już po transferze. Dostałam jeden 2AA, jeden poszedł do mrożenia, a cztery jeszcze do obserwacji.
asiastokrota, asia-m-b, Izaura, nadziejka88, Karcia, Asia08, Gosia321, Makumba, malgos741 lubią tę wiadomość
19.03.2016 - I iui, 14.07.2016 - II iui
, 05.08.2016 - III iui
06 - 11.10.2016 - I IVF
-
polopiryna wrote:Hej, a ja już po transferze. Dostałam jeden 2AA, jeden poszedł do mrożenia, a cztery jeszcze do obserwacji.
Teraz dbaj o siebie i odpoczywaj. Kiedy masz testować??
Asia
Starania od 2010r., Niepłodność idiopatyczna, Mutacja MTHFR C677T, A1298C heterozygotyczna
4 x iui
4 próby ivf
IX/2015 - ivf- ciąża- strata w 9tc -
Polopiryna
&&&&&&&&&&&&&&&&& pięknie! teraz niech się bezpiecznie zagnieżdża :*
Asiastokrotka świetny wyniknie potrzebnie się martwiłaś! od teraz tylko optymistycznie musi być! :*
asiastokrota, polopiryna lubią tę wiadomość
Anielka & Antek ♥
Aniołek ♥
"Nie warto uciekać przed nieuniknionym, gdyż wcześniej czy później trafia się w miejsce, gdzie nieuniknione właśnie przybyło i czeka."
-
polopiryna wrote:Hej, a ja już po transferze. Dostałam jeden 2AA, jeden poszedł do mrożenia, a cztery jeszcze do obserwacji.
-
Teraz mnóstwa pozytywnych fluidów, trzymaj malucha mocno
polopiryna lubi tę wiadomość
-
asiastokrota wrote:Dzwonił rano Domitrz mamy 6 zarodków z czego 3 ładne 8 co kolwiek to znaczy, cieszę się bardzo mam nadzieję że nic im się nie stanie do czwartku. Transfer w czwartek ok 10. Aż mi się trzęsie wszystko w środku z radości
cudowne wieści
asiastokrota lubi tę wiadomość
-
polopiryna wrote:Asiu, test jakoś za dwa tygodnie
Ana, mam brać dalej Lutinus, bo po punkcji zaczęłam, i się nie przemęczać. -
Polopiryna to super że puki co jeateś w dwupaku i napewno tak zostanie na długie 9 miesięcy
asiastokrota to jutro trzymamy bardzooo kciuki. Dziewczyny cherbata tylko hmmm no tak tak zejdz na ziemię karolina bo przecież my wszystkie w ciąży będziemy
Karcia -
Karcia wrote:Polopiryna to super że puki co jeateś w dwupaku i napewno tak zostanie na długie 9 miesięcy
asiastokrota to jutro trzymamy bardzooo kciuki. Dziewczyny cherbata tylko hmmm no tak tak zejdz na ziemię karolina bo przecież my wszystkie w ciąży będziemy
najbardziej po proszę w czwartek:)
Asia
Starania od 2010r., Niepłodność idiopatyczna, Mutacja MTHFR C677T, A1298C heterozygotyczna
4 x iui
4 próby ivf
IX/2015 - ivf- ciąża- strata w 9tc -
polopiryna wrote:Hej, a ja już po transferze. Dostałam jeden 2AA, jeden poszedł do mrożenia, a cztery jeszcze do obserwacji.Będziesz szczęśliwa- powiedziało życie ale najpierw nauczę Cie być silną ❤❤
-
asiastokrota wrote:Dzwonił rano Domitrz mamy 6 zarodków z czego 3 ładne 8 co kolwiek to znaczy, cieszę się bardzo mam nadzieję że nic im się nie stanie do czwartku. Transfer w czwartek ok 10. Aż mi się trzęsie wszystko w środku z radości
Będzie dobrze
Polopiryna, trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 19:21
Monisiek