X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artemida Olsztyn
Odpowiedz

Artemida Olsztyn

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Nadziejka tak jak Ci pisala Emilka , dostalam miesiączkę po 9 dpt. Test zrobilam 12 dpt i dupa :(
    Mam 3 mrozaczki i zastanawiam sie co dalej, czy podejsc od razu do kolejnego transferu, czy zrobić jeszcze jakies padania przed...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makumba wrote:
    Ena czemu nie podchodzicie do IVF?
    Bo ja już mam jedno dziecko pocZęte w naturalny sposób. Z mężem ok, tylko u mnie jest problem z owulacją. Teraz czwarta stymulacja - dwie pierwsze nie doprowadziły do owulki, ostatnia tak, ale coś nie pykło.

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izaura a może zrób test cytotoksyczny allo-mlr czy przypadkiem twój organizm nie niszczy/odrzuca zarodka? Ale tu juz chyba wchodzi immunologia wiec lepiej zapisz sie na wizytę do dr D lub Z i oni juz doradza.

Ena może ta ostatnia stymulacja to nie byl właśnie "ten czas". Tym razem może się uda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 12:56

• Makumba Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polopiryna jak się czujesz?
    Wszystko gra?

f2w3pc0znxygxlh3.png
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwciała blokujące ALLO MLR
    Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
    Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
    Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
    Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia :( nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:
    1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
    2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
    3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
    0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.

To jest wypowiedź skopiowana od vanessa z wątku poronienie ale wydaje mi się, że ciekawy temat i w razie braku ciąży/poronień i innych przykrych doświadczeń można się zainteresować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Nadziejka, wiesz moze gdzie mozna zrobic takie badanie i jak długo się czeka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej pisałaś ze miałaś histeroskopie z powodu polipa. Czy sa do tego badania jakieś inne wskazania?

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badania to niestety nie wiem gdzie można zrobić.trzeba podpytać. A histeroskopie można miec diagnostyczna czyli po prostu zajrzeć do środka. Ja miałam histeroskopie zabiegowa bo miałam usuwane polipy. A może u ciebie można spróbować z scratchingiem albo embryoglue albo nacięcie otoczki lub wlewy z intralipidu? Jest tego tyle aby pomoc przy transferze. Wejdź na watek ivf tam dziewczyny sa specami od dodatkowych możliwości.ale przede wszystkim porozmawiaj z lekarzem prowadzącym bo leczenie samemu nic dobrego nie przynosi a można sobie zaszkodzić.( czasami są wyjątki).

• Asia08 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czesto sie wazycie w ciazy?

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Teraz po kolei :

Emilka robiłaś już betę? bo pewnie już by coś wyszło, a czekamy z niecierpliwością na dobre wieści :)

Ona84 co tam słychać u Ciebie?

Izaura na Twój wynik także czekamy i trzymamy kciuki &&&&
    A hey dzieki ze pytasz , narazie cisza za tydzien@ ma byc wiec czekam

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro będę dzwonic do dr D i pytać co dalej...

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona84 wrote:
    A hey dzieki ze pytasz , narazie cisza za tydzien@ ma byc wiec czekam

Ona84 moze nie przyjdzie :)

• leo Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia08 wrote:
    Jak czesto sie wazycie w ciazy?
    Asia jakoś na początku patrzyłam na wagę- dość długo stała w miejscu,od 20tc też nie często a teraz staram się zajrzeć raz w tygodniu bo widzę-czuję się coraz cięższa :)

zrz6sg18xvo5c80a.png

4c3tvfxm38vphymt.png
  • polopiryna Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makumba wrote:
    Polopiryna jak się czujesz?
    Wszystko gra?
    Hej, u mnie wszystko w porządku, ale wciągnął mnie haft krzyżykowy, więc ostatnio prawie nie włączam komputera :P

Makumba lubi tę wiadomość

19.03.2016 - I iui :(, 14.07.2016 - II iui :(, 05.08.2016 - III iui :(
    06 - 11.10.2016 - I IVF :)
    dqpr6iye74d9v83c.png
  • Asia08 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    leo wrote:
    Asia jakoś na początku patrzyłam na wagę- dość długo stała w miejscu,od 20tc też nie często a teraz staram się zajrzeć raz w tygodniu bo widzę-czuję się coraz cięższa :)

No wlasnie ja wchodze co jakis czas i tez mi sie wydaje, ze chyba nie za duzo przybylo. Moze z kg.

Polopiryna, o kurcze. A ja do prasowania nie moge sie zmusic. :D Co tam zrobilas? Pochwal sie.

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Ona84 moze nie przyjdzie :)
    Chyba bedzie owu bylo po stronie niedroznej,oby w tym cyklu yl po dobrej bo iui sie nie doczekam

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka w u ciebie co Slychac?w kalendarzu Cie nie widze nigdzie

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja jestem zawieszona w czasoprzestrzeni. Odpoczywam od kliniki i lekarzy. Ale po nowym roku chyba startuje z ivf bo się nigdy nie doczekam naturalnie :(

• słomka :) Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia08 zazdroszczę tego niecałego kg. Ja od początku już ponad 5 kg. Chyba będę mega ciężarówką ;)

Makumba lubi tę wiadomość

3i49krhmsotex3vt.png

16.04.2016- I iui :(
    12.05.2016- II iui :(
    02.07.2016- III iui :(
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Bo ja jestem zawieszona w czasoprzestrzeni. Odpoczywam od kliniki i lekarzy. Ale po nowym roku chyba startuje z ivf bo się nigdy nie doczekam naturalnie :(
    no ja sprobuje 1 iui jak nie uda sie to tez iui tylko ze ja blizej lata,bo najpierw musze nazbierac.

3i49ej28fjl6k2ap.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ