Artemida Olsztyn
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMakumba wrote:Ena czemu nie podchodzicie do IVF?
-
Izaura a może zrób test cytotoksyczny allo-mlr czy przypadkiem twój organizm nie niszczy/odrzuca zarodka? Ale tu juz chyba wchodzi immunologia wiec lepiej zapisz sie na wizytę do dr D lub Z i oni juz doradza.
Ena może ta ostatnia stymulacja to nie byl właśnie "ten czas". Tym razem może się uda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 12:56
-
Przeciwciała blokujące ALLO MLR
Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusianie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.
Sa jakby 3 grupy kobiet:
1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.
Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.
To jest wypowiedź skopiowana od vanessa z wątku poronienie ale wydaje mi się, że ciekawy temat i w razie braku ciąży/poronień i innych przykrych doświadczeń można się zainteresować.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Co do badania to niestety nie wiem gdzie można zrobić.trzeba podpytać. A histeroskopie można miec diagnostyczna czyli po prostu zajrzeć do środka. Ja miałam histeroskopie zabiegowa bo miałam usuwane polipy. A może u ciebie można spróbować z scratchingiem albo embryoglue albo nacięcie otoczki lub wlewy z intralipidu? Jest tego tyle aby pomoc przy transferze. Wejdź na watek ivf tam dziewczyny sa specami od dodatkowych możliwości.ale przede wszystkim porozmawiaj z lekarzem prowadzącym bo leczenie samemu nic dobrego nie przynosi a można sobie zaszkodzić.( czasami są wyjątki).
-
nadziejka88 wrote:Teraz po kolei :
Emilka robiłaś już betę? bo pewnie już by coś wyszło, a czekamy z niecierpliwością na dobre wieści
Ona84 co tam słychać u Ciebie?
Izaura na Twój wynik także czekamy i trzymamy kciuki &&&& -
nick nieaktualny
-
Makumba wrote:Polopiryna jak się czujesz?
Wszystko gra?Makumba lubi tę wiadomość
19.03.2016 - I iui, 14.07.2016 - II iui
, 05.08.2016 - III iui
06 - 11.10.2016 - I IVF
-
leo wrote:Asia jakoś na początku patrzyłam na wagę- dość długo stała w miejscu,od 20tc też nie często a teraz staram się zajrzeć raz w tygodniu bo widzę-czuję się coraz cięższa
No wlasnie ja wchodze co jakis czas i tez mi sie wydaje, ze chyba nie za duzo przybylo. Moze z kg.
Polopiryna, o kurcze. A ja do prasowania nie moge sie zmusic.Co tam zrobilas? Pochwal sie.
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
06.04.2016 I iui14.05.2016 II iui
21.06.2016 III iui
-
nadziejka88 wrote:Bo ja jestem zawieszona w czasoprzestrzeni. Odpoczywam od kliniki i lekarzy. Ale po nowym roku chyba startuje z ivf bo się nigdy nie doczekam naturalnie