X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artemida Olsztyn
Odpowiedz

Artemida Olsztyn

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Nadziejka tak jak Ci pisala Emilka , dostalam miesiączkę po 9 dpt. Test zrobilam 12 dpt i dupa :(
    Mam 3 mrozaczki i zastanawiam sie co dalej, czy podejsc od razu do kolejnego transferu, czy zrobić jeszcze jakies padania przed...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makumba wrote:
    Ena czemu nie podchodzicie do IVF?
    Bo ja już mam jedno dziecko pocZęte w naturalny sposób. Z mężem ok, tylko u mnie jest problem z owulacją. Teraz czwarta stymulacja - dwie pierwsze nie doprowadziły do owulki, ostatnia tak, ale coś nie pykło.

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izaura a może zrób test cytotoksyczny allo-mlr czy przypadkiem twój organizm nie niszczy/odrzuca zarodka? Ale tu juz chyba wchodzi immunologia wiec lepiej zapisz sie na wizytę do dr D lub Z i oni juz doradza.

Ena może ta ostatnia stymulacja to nie byl właśnie "ten czas". Tym razem może się uda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2016, 12:56

• Makumba Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polopiryna jak się czujesz?
    Wszystko gra?

f2w3pc0znxygxlh3.png
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwciała blokujące ALLO MLR
    Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
    Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
    Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
    Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia :( nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:
    1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
    2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
    3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
    0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.

To jest wypowiedź skopiowana od vanessa z wątku poronienie ale wydaje mi się, że ciekawy temat i w razie braku ciąży/poronień i innych przykrych doświadczeń można się zainteresować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Nadziejka, wiesz moze gdzie mozna zrobic takie badanie i jak długo się czeka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej pisałaś ze miałaś histeroskopie z powodu polipa. Czy sa do tego badania jakieś inne wskazania?

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badania to niestety nie wiem gdzie można zrobić.trzeba podpytać. A histeroskopie można miec diagnostyczna czyli po prostu zajrzeć do środka. Ja miałam histeroskopie zabiegowa bo miałam usuwane polipy. A może u ciebie można spróbować z scratchingiem albo embryoglue albo nacięcie otoczki lub wlewy z intralipidu? Jest tego tyle aby pomoc przy transferze. Wejdź na watek ivf tam dziewczyny sa specami od dodatkowych możliwości.ale przede wszystkim porozmawiaj z lekarzem prowadzącym bo leczenie samemu nic dobrego nie przynosi a można sobie zaszkodzić.( czasami są wyjątki).

• Asia08 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czesto sie wazycie w ciazy?

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Teraz po kolei :

Emilka robiłaś już betę? bo pewnie już by coś wyszło, a czekamy z niecierpliwością na dobre wieści :)

Ona84 co tam słychać u Ciebie?

Izaura na Twój wynik także czekamy i trzymamy kciuki &&&&
    A hey dzieki ze pytasz , narazie cisza za tydzien@ ma byc wiec czekam

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro będę dzwonic do dr D i pytać co dalej...

• nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona84 wrote:
    A hey dzieki ze pytasz , narazie cisza za tydzien@ ma byc wiec czekam

Ona84 moze nie przyjdzie :)

• leo Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia08 wrote:
    Jak czesto sie wazycie w ciazy?
    Asia jakoś na początku patrzyłam na wagę- dość długo stała w miejscu,od 20tc też nie często a teraz staram się zajrzeć raz w tygodniu bo widzę-czuję się coraz cięższa :)

zrz6sg18xvo5c80a.png

4c3tvfxm38vphymt.png
  • polopiryna Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makumba wrote:
    Polopiryna jak się czujesz?
    Wszystko gra?
    Hej, u mnie wszystko w porządku, ale wciągnął mnie haft krzyżykowy, więc ostatnio prawie nie włączam komputera :P

Makumba lubi tę wiadomość

19.03.2016 - I iui :(, 14.07.2016 - II iui :(, 05.08.2016 - III iui :(
    06 - 11.10.2016 - I IVF :)
    dqpr6iye74d9v83c.png
  • Asia08 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    leo wrote:
    Asia jakoś na początku patrzyłam na wagę- dość długo stała w miejscu,od 20tc też nie często a teraz staram się zajrzeć raz w tygodniu bo widzę-czuję się coraz cięższa :)

No wlasnie ja wchodze co jakis czas i tez mi sie wydaje, ze chyba nie za duzo przybylo. Moze z kg.

Polopiryna, o kurcze. A ja do prasowania nie moge sie zmusic. :D Co tam zrobilas? Pochwal sie.

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Ona84 moze nie przyjdzie :)
    Chyba bedzie owu bylo po stronie niedroznej,oby w tym cyklu yl po dobrej bo iui sie nie doczekam

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka w u ciebie co Slychac?w kalendarzu Cie nie widze nigdzie

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • nadziejka88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja jestem zawieszona w czasoprzestrzeni. Odpoczywam od kliniki i lekarzy. Ale po nowym roku chyba startuje z ivf bo się nigdy nie doczekam naturalnie :(

• słomka :) Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia08 zazdroszczę tego niecałego kg. Ja od początku już ponad 5 kg. Chyba będę mega ciężarówką ;)

Makumba lubi tę wiadomość

3i49krhmsotex3vt.png

16.04.2016- I iui :(
    12.05.2016- II iui :(
    02.07.2016- III iui :(
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejka88 wrote:
    Bo ja jestem zawieszona w czasoprzestrzeni. Odpoczywam od kliniki i lekarzy. Ale po nowym roku chyba startuje z ivf bo się nigdy nie doczekam naturalnie :(
    no ja sprobuje 1 iui jak nie uda sie to tez iui tylko ze ja blizej lata,bo najpierw musze nazbierac.

3i49ej28fjl6k2ap.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ