Artvimed Kraków In Vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wpatruje się cały czas w tel ale od niedzieli nikt nie dzwonił. Jak nie zadzwonia do 15 to chyba będę ich nekac
boje się ze w 4 dobie przestały się rozwijać mam już różne scenariusze w mojej chorej głowie
-
nick nieaktualny
-
19ilonka87 wrote:Ja wpatruje się cały czas w tel ale od niedzieli nikt nie dzwonił. Jak nie zadzwonia do 15 to chyba będę ich nekac
boje się ze w 4 dobie przestały się rozwijać mam już różne scenariusze w mojej chorej głowie
ewlinaaa85, 19ilonka87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
szurusiowa wrote:Endometrioza
Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków
13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków, brak mrozaków
-
Dziewczyny napiszcie mi o co chodzi z tymi stopniami zarodków, z tą ich klasyfikacją i czym różni się blastocysta od moruli i którą podają w transferze? Jestem w tym zielona, aż tak się nie orientuję w in vitro
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
-
gwiazdeczka88 wrote:Dziewczyny napiszcie mi o co chodzi z tymi stopniami zarodków, z tą ich klasyfikacją i czym różni się blastocysta od moruli i którą podają w transferze? Jestem w tym zielona, aż tak się nie orientuję w in vitro
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/od-jajeczka-do-blastocysty-tak-rodzi-sie-zycie,321267.html
http://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/630/Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 15:05
ewlinaaa85, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
Poziom moruli zarodek powinien osiągnąć w czwartej dobie, poziom blastocysty w piątek. Blastocysty to więc zarodek bardziej rozwinięty od moruli.
Co do oznaczeń: znam się tylko na blastkach. Im wyższa pierwszą cyfra tym wyższy poziom rozwoju. Jak znajdę to wkleje ci tu rozpiskeewlinaaa85 lubi tę wiadomość
-
A poniżej krótka opisówka klasyfikacji zarodków w trakcie podziału:
Embriolodzy przyglądając się komórkom zarodka poddają je ocenie, a swoje spostrzeżenia opisują za pomocą liczb i liter. Przy klasyfikacji blastocyst według Dr Davida Gardnera podaje się w oznaczeniu:
cyfrę (od 1 do 6) – oznacza ona stopień rozwoju zarodka:
1 – jama blastocysty mniejsza niż połowa całego zarodka
2 – jama blastocysty większa niż połowa całego zarodka
3 – kompletna blastocysta, jama wypełnia prawie cały zarodek
4 – rozwinięta blastocysta, jama obejmuje cały zarodek, cienka osłonka
5 – blastocysta wydostaje się z osłonki
blastocysta poza osłonką
pierwszą literę (A,B,C), oznaczająca jakość węzła zarodkowego (embrioblastu-ICM)
A – wiele komórek, ciasno upakowane
B – kilka komórek, luźno zgrupowane
C – bardzo niewiele komórek
drugą literę (A,B,C), która oznacza jakość trofoblastu (TE)
A – wiele komórek, tworzą spójną warstwę
B – mało komórek, tworzą luźny nabłonek
C – bardzo mało dużych komórek[/color]
Ocena morfologii blastocyst nie zawsze pokrywa się z wynikami klinicznymi. Innymi słowy może się więc zdarzyć, że transfer najlepszych morfologicznie zarodków nie prowadzi do uzyskania ciąży, a podanie zarodków o słabszej morfologii skutkuje w końcu narodzinami upragnionego, zdrowego dziecka.ewlinaaa85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnylipa wrote:Ewelina jak się czujesz? Mnie już Cisna jajniki. A cycki to nie wspomnę jak bola.
-
ewlinaaa85 wrote:Mnie cycki ani trochę, ale jajniki już mega czuje i nerki mnie bolą ale nie wiem czy to akurat ma zwiazek ze stymulacją. I jak mi usg robią to mnie pobolewa. Poprzednim razem po punkcji czułam sie okropnie tym razem też pewnie będę chodzila wspak jak rak hyhy
A nerki też mogą boleć od stymulacji. Wątroba i nerki. Pij dużo wody, wyplukuje chemię która się fadzerujemy -
nick nieaktualny
-
To jaki zarodek jest najlepszy do transferu i przeważnie w którym dniu po zapłodnieniu się go osiąga ?
AMH 1,98
-
nick nieaktualnygwiazdeczka88 wrote:To jaki zarodek jest najlepszy do transferu i przeważnie w którym dniu po zapłodnieniu się go osiąga ?
-
Jutro o 12 transfer
progesteron z dzisiaj >60
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 19:19
lipa, ewlinaaa85, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość