WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artvimed Kraków In Vitro
Odpowiedz

Artvimed Kraków In Vitro

Oceń ten wątek:
  • Suomi Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś czuję, że przy moim szczęściu też będę brać clexane całą ciążę. W ramię raz mi zrobili w szpitalu i nigdy więcej. Bolało strasznie. W pośladki to trzeba wiedzieć jak bo można trafić w nerw. Chyba zostanę przy tym brzuchu :/ teraz już robię sobie sama, mąż robił długo ale ostatnio coś mu nie wychodziło więc chyba sama już będę robić.
    Ewa, mam nadzieję że to tylko chwilowy alarm. Dobrze, że jesteś w tym szpitalu .
    Vanili, to naprawdę miałaś farta, że Ci wykonywali. Ja próbowałam na wszystkie sposoby, nawet moja mama była u lekarza prosić, żeby na nią wypisali, bo ma chorobę, która się kwalifikuje. Nie ma szans.
    Anatolka, u Ciebie to samo szczęście :) szczupła, zadowolona, dziecko zdrowe, nic nie boli. Super !

2014 - 8tc - puste jajo
    2017- synek
    2020 - córka

preg.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle wieści, że nie wiem do czego się odnieść po kolei :-)

Suomi, dasz radę, skoro trzeba to trzeba, co zrobisz. Lepiej brać skoro są wskazania niż nie brać. Byle ci wypisywali z refundacją rzeczywiście. Będzie dobrze, niech maluch zdrowo rośnie :-) jaka ja jestem szczęśliwa że zastrzyki to mnie czekały tylko raz do stymulacji i koniec. Chociaż gdyby się okazało że rzeczywiście coś nie tak z moimi żyłami w nogach (będę miała kontrolę) to byłabym skłonna się kłuć gdyby to miało pomóc.

Vanili, ty musisz młodemu potem jakoś wytłumaczyć że zakrywa się nie twarz tylko dół właśnie. Jak on potem do ludzi wyjdzie? :-P hehe

Ewa, ty to masz przeboje. Dobrze że jesteś pod opieką, sprawdzają te przepływy na bieżąco. Niech się tam dziewczyny nie wygłupiają, bo tylko matce zmartwień przysparzają. Trzymam kciuki za prawidłowe przepływy i twoje dobre samopoczucie bidoku <3

Anatolka, ty dużo leżałaś w ciąży, kręgosłup miał prawo się osłabić. Super wracasz do formy z tego co piszesz. Wiadomo, pierwszy okres najtrudniejszy, fajnie że miałaś męża do pomocy. Grafitowe oczka? :-) no no. Fajne są takie ślepka. Mam nadzieję że nasz Kosmita też będzie wiedział, że w nocy się śpi ;-) A propos rad, nie wiedziałam że dane położnej i przychodni trzeba podać w szpitalu. Myślałam, że samemu się im ogłasza że się wyszło ze szpitala, widocznie szpital nie ufa młodym mamom i sam dopilnowuje tego obowiązku. No cóż, kolejny temat do rozpracowania jest na liście... Ciekawa jestem ile trzeba kasy przygotować na te szczepienia, część jest pewnie w ramach NFZ już w szpitalu? coś tam wiem o szczepionkach, ale nie zgłębiałam za bardzo tematu.

Anatolka lubi tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie ogarniał am tematu szczepień licząc ze w szpitalu mi powiuedza :p u mnie bliźniaki wczesniaki to w ogóle inaczej wszystko więcej wizyt u lekarzy i inne terminy szczepień tyle wiem. Do położnej się nie zgłosiła m bo czeka nas przeprowadzka od wrzesnia a wtedy nie byłam pewna co i jak :p pewnie dostane opr :p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa, wejdź sobie na stronę szczepienia.pl. Tam jest taka fajna tabelka z rozpisanymi szczepieniami w 3 różnych opcjach. Darmowe, płatne 5 i 6w1. Płatne są też m.in. rota, pneumo i meningo. One są dość drogie. Najważniejsze jest pneumo na ten moment. Ze szczepieniami na wirusy - albo ktoś wierzy albo nie, tak jak w szczepienie przeciw grypie. Wirusy dość szybko mutuja jednak... Ja raczej daruje to dziecku. 6w1 nie chce, bo wtedy są 4 dawki zoltaczki w ciągu pierwszego roku a rekomendowane są 3.

W szpitalu są dwie pierwsze bezpłatnie. Też to jest na rozpisce na szczepienia.pl

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Ja tez nie ogarniał am tematu szczepień licząc ze w szpitalu mi powiuedza :p u mnie bliźniaki wczesniaki to w ogóle inaczej wszystko więcej wizyt u lekarzy i inne terminy szczepień tyle wiem. Do położnej się nie zgłosiła m bo czeka nas przeprowadzka od wrzesnia a wtedy nie byłam pewna co i jak :p pewnie dostane opr :p

Wczesniaki mają te lepsze płatne szczepionki za friko. W szpitalu nie powiedzą. Każą podpisać zgodę na te pierwsze szczepienia i tyle. Może dodadzą, że kolejne jak dziecko na 6 tyg (przy terminowo urodzonych). Tyle. Nie rozkminia nikt z rodzicami jak i czym zaszczepić dzieci.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka ma rację, ja temat szczepień analizowałam kilka tygodni, czytałam, podpytywałam przyjaciółki które rodziły w ostatnich kilku latach. Nawet wybrałam się na prywatną konsultację do pediatry, który chcę aby prowadził moją córcię...ten temat naprawdę przyprawia o zawrót głowy

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita jak duża jest juz Twoja Zoja?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio miała 1850, w środę mam wizytę więc będę miała nowe wieści ;-)

ewa84, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie duza różnica będzie :) czekam na informacje :)
    A wloski ma?
    U mnie takie skupienie na tych przepływach ze nic nie wiem tylko jak mi powiedzą ile waza to jestem szczęśliwa.
    Bardzo chciałabym żeby we wtorek okazało się ze maja 1400 g i 1700g :p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci szczerze, że nawet nie pytałam a na usg nie widać, bo tylko wcześniej miałam 4d, teraz już tylko zwykłe. Dla mnie to w sumie bez znaczenia ;-) ważne że wszystko u niej ok :-)

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziewczyny 1440g i 1630g więc w normie jak na bliźniaki ;)
    Dziś dowiedziałam się ze złe przepływy pepowinowe nie są wskazaniem do cc :p a spadków nie jest dużo i to też nie wskazanie! Bosz taki szpital ze najlepiej by nie robili cc nigdy!
    Mam nadzieję że moje dziewczyny zostaną ułożone poprzecznie bo wizja porodu na lezaco pod ktg jest mało pocieszająca :/ za dużo tu widziałam

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Vanili Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja prdl... wizja rodzenia dwójki dzieci za jednym razem to jest fiu fiu Dziwię się, bo wydawało mi się, że taką ciążę to już rutynowo rozwiązują przez cc... polozna z którą się spotk i będzie ze mną cały czas twierdzi, że u nas jest tak, że jak poród stanie w miejscu albo ja się upre i powiem, że nie dam rady i koniec to zrobią cc chociaż nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba jak sn pójdzie za daleko to już potem nie zrobia chyba cc , jak dziecko wejdzie w kanał to juz chyba po zawodach?

Ja już powoli zaczynam się denerwować choc jeszcze nie dawno bylam twarda...

mhsvi09kqjxi6wyb.png
    18.11/ 28.11/ 03.12/ 06.12 --> 08.12 [12/8 szt] -->13.12 [ 6/6 szt] / 14.12 mamy 4 śnieżynki ♥
    BHCG: 3dpt - 1,6 / 5dpt- 12 / 8dpt - 90 / 10dpt - 242 / 15dpt - 1874 / 23dpt - 13653
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanili generalnie gdyby wszystko było ok i bralabym położna to bym rodziła SN bo widziałam ze sporo dziewczyn na drugi dzień funkcjonuje na prawde dobrze. Jedna dziewczyna nawet latała po korytarzu bo jej pozwolono chyba do 19/20 o 21.30 juz się darla jak szalona a 20 min później było słychać płacz dziecka :p a ze była na sali bez łazienki to następnego dnia o 7 juz sama przyleciała do nas sie wykąpać :p opowiadała, gestykulowala... Jakby rodziła z tydzień wcześniej :p

Ale wiem jak to będzie wyglądało! Cały czas pod ktg bez wstawania do WC o innych udogodnieniach nie mówiąc - juz widziałam porody dzieci którym spadało tętno. Jak jest młyn to do ostatniej chwili zostawiają Cie na sali kilku os a nawet na korytarzu pod ktg jak nie ma miejsc! A mój maz mówi ze nie da rady być przy porodzie :p teraz nie wiem czy brać położna bo przy CC to nie ma sensu a jak narazie jest opcja CC

Dużo zależy od szpitala moja koleżanka darla się jak szalona i mówi ze nie da rady w końcu i jej CC zrobili wiec w wielu miejscach jest tak na prawde. Jeśli dziecko jest w kanale to cie sprawnie natna w trakcie skurczu czy użyją proznociagu jeśli będzie potrzeba.
    Tutaj jest po prostu rzeźnia bo dla nich ideałem jest poród naturalny i chcą być na 1 miejscu w tej dziedzinie!
    Ale maja bardzo dobra opiekę nad wczesniakami, odpowiedni sprzęt i specjalistów dlatego tu jestem właśnie bo tak na prawde liczy się ich dobro tylko w tym momencie.
    Lekarze tez o tym przypominaja jak cos zaczynasz mnarudzic i otwarcie mowia ze to nic ze jestem odparzona, ze mam uczulenie, ze rozchodzi mi się być może spojenie bo wstanie z lozka to bol rozgrywanego krocza :p to nic do czasu jesli nie szkodzi to dzieciom :p
    Jedyna nadzieja ze trafilabym na dyzur lekarza prowadzącego bo on jeden miał zawsze więcej litości dla pacjentek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 18:30

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa współczuję tej ciągłej niepewności i podziwia, bo ja bym za żadne skarby nie chciała rodzić sn dwójki dzieci. Fakt, że dla maluchów warto się poświęcić, trzymam za Waszą trójkę kciuki cały czas :-)

• Suomi Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, ja też była pewna, że przy bliźniakach cc gwarantowane. Przecież już sama ciąża po ivf może być wskazaniem do cc, a co dopiero bliźniacza:/ Ja akurat bardzo chciałabym rodzić sn, ale z bliźniakami to inna sprawa.
    Aaa no i fajnie, że dziewczyny będą lwicami :D Lew z lwem zawsze się dogada. Ja i mój mąż jesteśmy lwami i zawsze dochodzimy do porozumienia, chociaż walka trwa wiecznie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2016, 07:22

2014 - 8tc - puste jajo
    2017- synek
    2020 - córka

preg.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivf niby jest wskazaniem ale nie bezwzględnym.
    Przy bliźniaka ch są to:
    Ułożenie nieglowkowe pierwszego bliźniaka (położenie drugiego bez znaczenia)
    Szacowan roznica w masach min 20%
    TTTS

U mnie jest położenie poprzeczne obu i oby tak zostało :p

Pozostale to wskazania względne więc lekarz może uznać ze nie ma zagrożenia :/

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Kayaaa Znajoma

Wysłany: 20 lipca 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, wczoraj 32 dpt byłam na usg i mam wyłącznie pęcherzyk ciążowy o wymiarach 11 mm. Muszę za tydzień zrobić kolejne usg. Nie wiem czy u mnie wszystko jest tak opóźnione o tydzień, tak samo jak beta HCG, czy nastawic się już na NIE?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayaa nie nastawiaj się na nie, trzeba wierzyć cały czas, mimo że czasem bywa trudno

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, moja córcia waży dziś 2650, więc pięknie przybiera. Termin cc mam umówiony na 12/08, a do szpitala mam się zgłosić dzień wcześniej...tak więc zaczynamy ostateczne odliczanie

Vanili, Bydgoszczanka, ComeToMeBaby, lipa lubią tę wiadomość

• emaj Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 18:58

‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ