badania genetyczne zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Wystarczająco obciążające jest in vitro psychicznie. Trzeba podjac dużo trudnych decyzji. Jesteśmy tu żeby się wspierać a nie podważać swoje decyzje i obrażać lekarzy których się na oczy nie widziało.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
evkill wrote:Wiesz nie znasz mojego lekarza i nie powinnaś oceniać jego uczciwości. Nie wiem czy Ty skończyłaś medycynę, ale ufam bardziej mojemu lekarzowi, który ma na koncie bardzo dużo ciąż. Nie wiem dlaczego usilnie próbujesz mnnie przekonac, że badanie zarodków jest zle. ?
Zachęcam cię jedynie do poszerzenia wiedzy. Jesteś chyba nowa w temacie. Ja od lat przekopuje badania na ten temat, rozmawiam z lekarzami. Plus zbyt dużo cwaniactwa i naciąga twa się naogladalam. Lekarz, który jest "przerażony" ilością nieprawidłowych zarodków, który nie wie że u młodych kobiet te liczby to 50-65% i straszy ciebie, nie jest dla mnie godny zaufania, czy go znam czy nie. Do niczego cię usilnie nie nakłaniam, po prostu bądź ostrożna, bo odkryjesz nie raz że oni nas często gęsto naciągają.
Berbeć, Bea77_2 lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
evkill wrote:Wystarczająco obciążające jest in vitro psychicznie. Trzeba podjac dużo trudnych decyzji. Jesteśmy tu żeby się wspierać a nie podważać swoje decyzje i obrażać lekarzy których się na oczy nie widziało.
Przeczytaj ten wątek od początku zanim oskarżysz mnie o złe intencje.
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:Zachęcam cię jedynie do poszerzenia wiedzy. Jesteś chyba nowa w temacie. Ja od lat przekopuje badania na ten temat, rozmawiam z lekarzami. Plus zbyt dużo cwaniactwa i naciąga twa się naogladalam. Lekarz, który jest "przerażony" ilością nieprawidłowych zarodków, który nie wie że u młodych kobiet te liczby to 50-65% i straszy ciebie, nie jest dla mnie godny zaufania, czy go znam czy nie. Do niczego cię usilnie nie nakłaniam, po prostu bądź ostrożna, bo odkryjesz nie raz że oni nas często gęsto naciągają.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
evkill wrote:Każda z nas natrafiła na naciągacza. Jednak tym razem udało mi się dostać do najlepszego (moim zdaniem i nie tylko moim) lekarza, któremu najbardziej zależy na tym żeby jego pacjentki urodziły zdrowe dziecko. To jest jego cel.
Wiec życzę ci aby w twoim przypadku się udało i naprawdę wierzę że nasza dyskusja okaże się jałowa i bez problemu zajdziesz w ciążę i urodzisz.
1 x naturalna cb
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja tylko dodam, ze wg mnie sensem tych badan nie powinna byc ewentualna ochrona przed poronieniem. Kazda kobieta czuje to oczywiscie inaczej, ale dla mnie przezycie bycia trzykrotnie w ciazy, mimo ze poronionej, bylo czyms absolutnie niesamowitym. I wiem, ze wolalabym to niz nigdy tego nie przezyc. Ale, jak pisze, to sa bardzo indywidualne odczucia, ktore sie moga zmieniac nawet u tej samej kobiety.
Izunia37, Bea77_2 lubią tę wiadomość
1 x naturalna cb
nick nieaktualnyA do mnie przemówił chyba najbardziej fakt, że w Londyńskim szpitalu, o którym była tu mowa wcześniej, gdzie ponoć zapoczątkowano te badania, nie oferuje się tych badań w podstawowej procedurze, tylko w momencie, kiedy jest wada genetyczna stwierdzona.
Izunia37, brenya77 lubią tę wiadomość
-
@Evkill
Piszesz że wolisz zbadać niż poronić. Widać że Twoja droga z in vitro dopeiro sie rozpoczyna.Mój przypadek:zarodki przebadane i dwa razy poronienie/jedne raz beta nie ruszyła/. Za drugim razem puste jajo-a zarodek miał już płeć. Tak jak Ci radzi Bea-doczytaj.
Ja nigdy więcej nie skusze sie na PGS, PGD jests badaniem dla osób które maja obicażenia genetyczne tak jak np. https://praktyczny-kapi.blogspot.com/2018/08/.
Bea77 dziekuje Co że poruszyłas jakiś czas temu ten temat, doczytałam i szkoda że nie miałam tej wiedzy kiedy płaciłam 10 tyś za dwa zarodki.
Zarodki mogą sie naprawiać-to pierwszy fakt, drugi biopsja musi byc dobrze zrobiona i sa odpowiednie terminy dotyczące mrożenia. Niestety bardzo dużo zarodków jest uszkadzanych. Sugeruje publikacje z USA, od 2012 zlecają to badanie tylko w przyapadku zdiagnozowanej mutacji.
brenya77, Bea77_2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bea77_2 wrote:Właśnie tym przekonują kliniki do badań genetycznych. Jestem takiego samego zdania jak Brenya77. Jak są tylko dwa zarodki to bez sensu jest to badanie. Nawet kosztem poronienia. Miałam wykonywane przy trzech procedurach więc jakieś doświadczenie mam.moja historia
Berbeć wrote:A do mnie przemówił chyba najbardziej fakt, że w Londyńskim szpitalu, o którym była tu mowa wcześniej, gdzie ponoć zapoczątkowano te badania, nie oferuje się tych badań w podstawowej procedurze, tylko w momencie, kiedy jest wada genetyczna stwierdzona.
He, he. Ja teraz nie moge w ogole znalezc zrodla tego twierdzenia A to, zdaje sie ja twierdze. Przysiegam, ze kiedys mialam to w rece.
Za to, zeby potwierdzic, ze jednak chyba w dobrych rekach jestem i ze moze to co mowia lekarze na temat PGS jest w miare prawda, to powiem, ze moj szpital ma tez dobra grupe embriologow. Dr Virigina Bolton - jako pierwsza wykazala (wielokrotnie padajace na tym forum), ze genom zarodka wlacza sie w 3 dobie, oraz zapoczatkowala trend hodowania zarodkow do blastocysty - opublikowala jako pierwsza, ze to zwieksza szanse na ciaze. Wiec generalnie w miare ufam im...
Ale za boga nie moge znalezc nic o tym pierwszym twierdzeniu
http://www.guysandstthomasprivatehealthcare.co.uk/units/assisted-conception/meet-the-team/dr-virginia-bolton-ma-phd-consultant-embryologist/5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
nick nieaktualnybrenya77 wrote:He, he. Ja teraz nie moge w ogole znalezc zrodla tego twierdzenia A to, zdaje sie ja twierdze. Przysiegam, ze kiedys mialam to w rece.
Za to, zeby potwierdzic, ze jednak chyba w dobrych rekach jestem i ze moze to co mowia lekarze na temat PGS jest w miare prawda, to powiem, ze moj szpital ma tez dobra grupe embriologow. Dr Virigina Bolton - jako pierwsza wykazala (wielokrotnie padajace na tym forum), ze genom zarodka wlacza sie w 3 dobie, oraz zapoczatkowala trend hodowania zarodkow do blastocysty - opublikowala jako pierwsza, ze to zwieksza szanse na ciaze. Wiec generalnie w miare ufam im...
Ale za boga nie moge znalezc nic o tym pierwszym twierdzeniu
http://www.guysandstthomasprivatehealthcare.co.uk/units/assisted-conception/meet-the-team/dr-virginia-bolton-ma-phd-consultant-embryologist/
Ahh to Ty to mówiłaś
Na ich stronie jest napisane, że nie oferują, tak at hoc, każdemu. -
brenya77 wrote:Izunia, wiem, ze inny temat, ale tak pokrotce czy robilas jakies badania po tych poronieniach?
Pierwsza sie nie przyjela, druga prawdopodobnie pozamaciczna/poronienie samoistne/ a trzecia puste jajo/poronienie zatrzymane/. Mam bardzo poźną/słabą implantacje.
Te dwa zarodki co sie przyjęły i były razem badane mam wrażenie że PGS je uszkodziło...to takie moje dziwne odczucie.
Puste jajo mogło byc wynikiem tego że sie poźno wgryzł i otoczka sie odywiala a na zarodek bylo juz za pozno.
-
Berbeć wrote:Ahh to Ty to mówiłaś
Na ich stronie jest napisane, że nie oferują, tak at hoc, każdemu.
To, ze nie oferuja to wiem, ale kiedys mieli napisane, ze to oni opracowali metody tego badania w skali "hurtowej" w ivf, a teraz tego nigdy nie widze. Moze teraz stosuje sie jeszcze inne metody?
W kazdym razie chyba wolalabym wycofac jednak to twierdzenie, ze to oni pierwsi itp.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019