Badanie genetyczne zarodków - co daje, kto robił
-
WIADOMOŚĆ
-
IssGreen wrote:Jeśli mogę spytać, ile uzyskaliście zarodków?
Czytam, że dziewczyny mają po kilka blastek, my tylko 3 z pierwszej procedury... Też jestem na etapie czekania na wynik badania genetycznego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 19:11
IssGreen lubi tę wiadomość
-
CarPer wrote:Trzy to bardzo dobrze! My przy pierwszym IVF mielismy jedynie dwie blastki jedna dobra druga gorsza i jedna sie jedynie zagnieździła.
Jutro mijają mi 3 tygodnie od punkcji, czekam na wyniki badań.CarPer lubi tę wiadomość
-
IssGreen wrote:Naprawdę? Miałam 28 komórek, pewnie dlatego liczyłam na więcej... ale, jak się okazało ilość komórek nie jest żadnym gwarantem. A ja wszystkiego się uczę, poznaję.
Jutro mijają mi 3 tygodnie od punkcji, czekam na wyniki badań.
Ja przy pierwszym miałam tylko 12 komórek. 9 dojrzałych, 6 sie tylko zapłodniło i tak szóstego dnia zostaliśmy z dwiema blastkami i z jednej z nich mamy syna.
To juz niedługo wyniki ❤️. Kiedy planujecie transfer? -
CarPer wrote:Ja przy pierwszym miałam tylko 12 komórek. 9 dojrzałych, 6 sie tylko zapłodniło i tak szóstego dnia zostaliśmy z dwiema blastkami i z jednej z nich mamy syna.
To juz niedługo wyniki ❤️. Kiedy planujecie transfer?
Planujemy transfer na przełomie sierpnia/września. -
CarPer wrote:Nie, nie testowaliśmy.
To juz wkrótce ✊ -
Ja przy pierwszej procedurze rok temu uzyskałam z 20 oocytów 5 blastek klasy 5aa 5ab pierwszy transfer beta nie drgnęła druga ciąża poroniona w 6tygodniu trzeci transfer beta również nie drgnęła zmiana kliniki tym razem po przeczytaniu sporej ilości informacji postawiliśmy na Czechy reprofit tutaj 23oocyty finalnie 8 zarodków tam są inne oznaczenia klas zarodków wszystkie 8 zarodków to blastocysty wylęgające się oznacza HB jedna w sumie wyszła oczko wyżej u nich nie maoznaczen od a do c tylko od 1 do -2 w Polsce nie badaliśmy zarodków może to był błąd bo w zeszłym roku kończyłam magiczne 40 tutaj od 3 zarodków pobraliśmy materiał do badań przedimplatacyjnych zanim jednak wysłaliśmy zrobiliśmy transfer beta HCG ruszyła ale nieznacznie gdzie wcześniej tylko raz to się udało na chwilę obecną wysłaliśmy jeden zarodek do badań mam nadzieję że będzie zdrowy i uda się kolejny transfer na przełomie sierpnia i września na zimowisku mam 7 zarodków jak na mój wiek dużo tylko ile z nich jest zdrowych
-
Hej dziewczyny,
Potrzebuje pomocy, sama nie wiem co robic.. mam 33 lata, maz 32. Od 3 lat staramy się o dziecko, od roku pelna para w klinice. Jesteśmy po 2 punkcjach, z pierwszej mieliśmy tylko 1 zarodek w klasie 3. Teraz, po 2 punkcji sprawa nie wygląda lepiej..
Co robic? Trace wiarę w to ze uda nam się być rodzicami.. czy badania genetyczne pomogą w określeniu problemów z moimi komórkami jajowymi?
Zaczynam mieć depresje -
Kasjula wrote:Hej dziewczyny,
Potrzebuje pomocy, sama nie wiem co robic.. mam 33 lata, maz 32. Od 3 lat staramy się o dziecko, od roku pelna para w klinice. Jesteśmy po 2 punkcjach, z pierwszej mieliśmy tylko 1 zarodek w klasie 3. Teraz, po 2 punkcji sprawa nie wygląda lepiej..
Co robic? Trace wiarę w to ze uda nam się być rodzicami.. czy badania genetyczne pomogą w określeniu problemów z moimi komórkami jajowymi?
Zaczynam mieć depresje
Badania genetyczne wasze czy zarodka?
Ja miałam badania genetyczne i moje i meza ale nic nam nie wyszło.
Wszystko zalezy od tego ile komorek udało sie pobrac, jakie masz amh, jaka sytuacja z nasieniem. Lekarz nie omawiał w czym moze byc problem??? Oboje jesteście bardzo młodzi wiec troche podejrzanie to wyglada.
Masz w rodzinie jakies osoby z wadami genetycznymi? Albo maz? Bo jesli tak to jak najbardziej sprawdzilabym twoja i meza krew na genetykę.
Poza tym Nie wiem czy dobrze zrozumiałam… mało komorek pobrali? Czy nie były dojrzałe czy sie nie zapłodnily? Niewiele napisałas wiec ciezko cokolwiek powiedzieć. -
Hania2010 wrote:Ja przy pierwszej procedurze rok temu uzyskałam z 20 oocytów 5 blastek klasy 5aa 5ab pierwszy transfer beta nie drgnęła druga ciąża poroniona w 6tygodniu trzeci transfer beta również nie drgnęła zmiana kliniki tym razem po przeczytaniu sporej ilości informacji postawiliśmy na Czechy reprofit tutaj 23oocyty finalnie 8 zarodków tam są inne oznaczenia klas zarodków wszystkie 8 zarodków to blastocysty wylęgające się oznacza HB jedna w sumie wyszła oczko wyżej u nich nie maoznaczen od a do c tylko od 1 do -2 w Polsce nie badaliśmy zarodków może to był błąd bo w zeszłym roku kończyłam magiczne 40 tutaj od 3 zarodków pobraliśmy materiał do badań przedimplatacyjnych zanim jednak wysłaliśmy zrobiliśmy transfer beta HCG ruszyła ale nieznacznie gdzie wcześniej tylko raz to się udało na chwilę obecną wysłaliśmy jeden zarodek do badań mam nadzieję że będzie zdrowy i uda się kolejny transfer na przełomie sierpnia i września na zimowisku mam 7 zarodków jak na mój wiek dużo tylko ile z nich jest zdrowych
A czemu badacie jedynie jeden zarodek? Pozostałe sa juz zamrozone i nie chcecie rozmrażać podwojnie?
Nie pocieszasz mnie 🙁. Ty piszesz o 12 blastkach a ja mam tylko jedna 🥺. -
Udało mi się uzyskać wcześniej wstępne wyniki od embriologów. Na rozmowę z genetykiem pod koniec miesiąca czekamy swoją drogą.
Na 3 badane zarodki, na pewno 2 są chore
Nie wiem, czy mogłam zrobić coś lepiej/inaczej.
Z 28 pobranych komórek powstały tylko 3 blastocysty, w tym dwie chore. -
CarPer wrote:A czemu badacie jedynie jeden zarodek? Pozostałe sa juz zamrozone i nie chcecie rozmrażać podwojnie?
Nie pocieszasz mnie 🙁. Ty piszesz o 12 blastkach a ja mam tylko jedna 🥺. -
Pinia80 wrote:My z 5 zapłodnionych komórek mieliśmy tylko 1 zarodek i niestety chory więc nawet nie było transferu, kicha bo kasa poszła a nie ma nic
-
Zaczynam mieć depresje
hej a co robiliscie z mezem z badan kliniki na poczatku robia czasem liste tych ktorych musisz miec
jakie masz amh jak badania nasienia bo to rzeczywiscie dziwne ze tak malo masz komorek
chyba ze klinika zawalila stymulacje bo i tak mzoe byc ja mam ponad 40 amh 6 wyniki meza srednie
a w dwoch stymulacjach po 20 komorek jezeli by przestawaly sie rozwijac zarodki po 3 dobie to problemem
lezy po stronie meskiej bo wtedy do zarodka wchodza geny ze tak powiem meza przed 3 doba to bardziej problem slabej komorki tu czasem mozna wspomoc sie suplementacja tym bardziej ze jestes mloda
robiliscie kariotypy ? -
Zaczynam mieć depresje
A przyczyna dla której jesteście w ivf to? W sensie problem męski, czy bardziej po Twojej stronie? Mało wiemy, Kochana. Jakie badania już macie?👱39 🧔38
Starania ok.2 lat
👱 Amh 3,95,
🧔 Tetrazoospermia
1. IFV
04.2023
19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
Pgt-a: 1❄️ czeka
Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
21t1d 464 g. Synka
II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
26t2d 914 g. Synka
III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
29t4d 1561 g. Synka
32t2d 2039 g. Synka
35t2d 2631 g. Synka
38t2d 3514 g. Synka
3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
-
Zaczynam mieć depresje👧👦90/88 prawidłowe kariotypy
👼💔 08/21 29+1 HRHS 🎀, 01/22 6+1,
05/22 8+3 🎀
2022 elektrokonizacja szyjki macicy
2023 dwie histeroskopie, 3 transfery ❄po pgta 💔
dwie procedury ivf/imsi
4ty transfer po leczeniu: Tarivid, Metronidazol, Nystatyna vp
(neoparin, acard, prograf, bryophyllum, accofil)
16.12.23 FET 4AA ⭐ 5dpt 5,06 6dpt 9,62 11dpt 87,9 13dpt 339 17dpt 2061 18dpt 2605 19dpt 2870 GS 8,7mm YS 3,3mm 23dpt 7834 CRL 0,29 cm 💓
12+2 I prenatalne 5,59 cm, obraz USG prawidłowy ❤
13+3 6,7 cm 💙
21+2 II prenatalne 486g, echo serca ok ❤
31+3 III prenatalne 1969g 💙
Skarb na świecie 💙🥺 36+3 Nikoś 8.08.24 3280g, 55🌈
4❄ pgta 😊
-
IssGreen wrote:Bardzo mi przykro. Przystępujecie do kolejnej procedury?
-
Pinia80 wrote:Raczej nie. Z racji mojego wieku (43 l) nie łapiemy się już na żadne programy dofinansowania ani na refundację leków. Poprzednia procedura z badaniem pgt kosztowała nas 28 tys. U nas problem z nasieniem, wszystkie komórki przestały się rozwijać w 4 dobie.
Macie dzieci?
My też mamy problem z nasieniem, a ja niebawem kończę 40 lat. Brak mi pozytywnych myśli. Niestety... problem z pieniędzmi to duża bariera. My nie mamy dzieci, tym bardziej trudno zaakceptować mi to, że być może nigdy nie zostanę mamą. Nie potrafię się z tym pogodzić. A Ty? Jak radzisz sobie z takimi myślami? Macie plan B?