Badanie genetyczne zarodków - co daje, kto robił
-
WIADOMOŚĆ
-
Lniana wrote:Hejka Dziewczyny! Jak to w końcu jest... Można poddać zarodek badaniu nawet jeśli nie ma jakichś takich formalnych wskazań? Jeśli po prostu parze zależy na tym, by mieć pewność jak największą, że wszystko jest ok...?
To zależy czy robisz procedurę prywatnie, czy z refundacji MZ. U nas w klinice jak robisz prywatnie to możesz sobie dokupić dowolne badania, nie musisz mieć żadnych wskazań, o ile wylozysz kasę. 😜
W programie MZ trzeba mieć wskazania do tego badania, mimo że i tak jest dodatkowo płatne.Malavi lubi tę wiadomość
♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec ☺💙
-
HolyFantasia, dzięki bardzo za odpowiedź :* Chociaż nie do końca mnie ucieszyła....
A może któraś z Was jest w stanie polecić klinikę, w której można zbadać zarodek przy refundacji, ale gdy nie ma jakichś konkretnych wskazań do tych badań?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 22:56
-
Lniana wrote:HolyFantasia, dzięki bardzo za odpowiedź :* Chociaż nie do końca mnie ucieszyła....
A może któraś z Was jest w stanie polecić klinikę, w której można zbadać zarodek przy refundacji, ale gdy nie ma jakichś konkretnych wskazań do tych badań? -
Cześć,
nie wiem czy ktoś tutaj zagląda, ale właśnie dowiedziałam się, że z naszych 4 blastocyst (6 komórek przeznaczonych do zapłodnienia), po PGT-A tylko 1 jest prawidłowa genetycznie 🧬🙈 jeszcze jedna chaotyczna do ewentualnej rebiobsji…
To nasza pierwsza procedura.
Ja uparłam się przy badaniu PGT-A, pomimo wątpliwości lekarzy (stosunkowo młody wiek, brak wskazań). Teraz lekarz przyznał, że cieszy się, że zarodki zostały przebadane… chyba miałam intuicję 😟
Teraz mamy tylko i aż jedną szansę… Na szczęście mam jeszcze zamrożone komórki jajowe. Transfer mam odroczony o 2 msc ze względu na powiększone jajniki po stymulacji i płyn w macicy. Prawdopodobnie transfer odbędzie się pod koniec października chociaż też nie chcę się nastawiać, bo w tej procedurze nigdy nic nie wiadomo 🫣
Może któraś miała podobnie? Trochę mnie to wszystko zaczyna przytłaczać 🙄starania naturalne >2 lata
👩🏻 '94
niedoczynność tarczycy
10.2023 sonoHSG - jajowody obustronnie niedrożne
12.2023 histeroskopia - jajowody udrożnione
08.2024 start IVF
Euthyrox, Neoparin
akupunktura 💆🏻♀️
🧔🏻♂️'92 ✅
08.2024 punkcja
1x❄️ po PGT-A
transfer odroczony o 2 cykle
28.10.2024 FET + EG 🤞🏻♥️
6 dpt ⏸️ | 7 dpt 95,3 | 10 dpt 361 | 15 dpt 3851 -
Ja się dopisuję czy możecie pomóc w interpretacji wyników
Tu podsyłam link
https://zapodaj.net/plik-FosJPE07gb
Cross match negatywny 2%Start starań: 12/2023
01/2024 - 💔 ciąża biochemiczna
05/2024 - 💔 ciąża biochemiczna
06/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
07/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
08/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
09/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
10/2024 - stymulacja - lametta + Ovi ❌
11/2024 - cykl naturalny ❓❓❓
Ona:
HLA-C ✅KIR✅Trombofila wrodzona - Mutacje (acard150), CROSSMATCH ✅ALLO MLR - 34,1✅ TSH- 1,5 (euthyrox 50)
On:
Zdrowy💪
Suplamenatcja: B6,Jod,VitD,Cynk,koenzym q10,B12,Omega komplex, selen,folian,zioła Ojca Sroki -