Forum Starając się z pomocą medyczną Choroby autoimmunologiczne a zajscie w ciąze
Odpowiedz

Choroby autoimmunologiczne a zajscie w ciąze

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lipca 2016, 08:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg internetów, ten poziom jest podwyższony
    http://www.rentgen.pl/oglosz/oglosz/homocyst/hcyst001.htm
    tam na dole jest tabelka

    ale przy takim poziomie zbadałabym koniecznie mthfr

  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 22 lipca 2016, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam jeszcze na wyniki w kierunku trombofilii nabytej, więc jak dostanę całość może coś się wyjaśni. Dziekuję ojejku :)

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 22 lipca 2016, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się jednak nad celowością badaniem poziomu homocysteiny. Nie mam żadnych objawów ani powiązanych chorób jak np. choroby nerek, cukrzyca itd. jedynie hashimoto, czy Wy miałyście jakieś objawy?
    Objawów niedoboru kwasu foliowego też nie mam.
    Teraz myślę jedynie nad B12.

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lipca 2016, 10:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie ma chyba widocznych objawów podwyższonej homocysteiny, czy istniejących mutacji leiden i mthfr, jedynym objawem są czasami poronienia...

  • wombi Autorytet
    Postów: 3843 2477

    Wysłany: 22 lipca 2016, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno też Helicobacter może powodować trudności w zajściu w ciążę, słyszałyście o tym?? Mi właśnie wyszedł dodatni wynik

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lipca 2016, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Podobno też Helicobacter może powodować trudności w zajściu w ciążę, słyszałyście o tym?? Mi właśnie wyszedł dodatni wynik
    a badałaś z krwi? w labie?
    Bo są tez testy w aptece niby...

  • wombi Autorytet
    Postów: 3843 2477

    Wysłany: 22 lipca 2016, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wlsnie potwierdzenie z labu :/

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 lipca 2016, 12:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Mam wlsnie potwierdzenie z labu :/
    Wombi, lecz to, antybiotykiem. Ale z tego co wiem, to niestety większosc ludzi ma tę bakterię., jak wyleczysz to możliwe, ze dosc szybko wróci :/
    ja nigdy nie badałam, ale mam ostatnio coraz większe problemy z układem trawiennym, powinnam zbadać...

  • wombi Autorytet
    Postów: 3843 2477

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie nie dostanę antybiotyku, ze względu na problemy z tarczycą i kołatania serca. Ale za to kupiłam sobie wit C1000 i wit E :)

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • Justine Autorytet
    Postów: 2587 3236

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Na razie nie dostanę antybiotyku, ze względu na problemy z tarczycą i kołatania serca. Ale za to kupiłam sobie wit C1000 i wit E :)

    Hę? Jak to nie dostaniesz antybiotyku? Jaki masz poziom kolonii?

    Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • wombi Autorytet
    Postów: 3843 2477

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedział że będę musiała zrobić badanie z kału a potem gastroskopie i dopoero wtedy będzie decyzja jakie antybiotyki i kiedy :/

    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza i borelioza - POKONANE
    Starania 7 lat
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
  • Justine Autorytet
    Postów: 2587 3236

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 18:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to powiem Ci, że... dziwnie. Helikoptery zwiększają stan zapalny (m.in przy hashim i endo) więc są dla nas bardzo złe...
    Idź do innego lekarza :)

    Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • lipa Autorytet
    Postów: 2971 2685

    Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co z alergią?
    ja jestem potwornym alergikiem, mam alergie pokarmowe, wziewne, na środki chemiczne, sierść zwierząt (a mam w domu psa), pyłki, trawy, ryby morskie, jaja, kurczaka....... czy to może mieć wpływ na autoagresję?
    czy mogę brać Zyrtec? od lat nie biorę nic, bo podobno leków antyhistaminowych nie powinno się brać w ciąży

    r9x9d6w.png
    8ms0gsj.png
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2751 1692

    Wysłany: 8 sierpnia 2016, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy któraś orientuje się w temacie krzywej insulinowej i glukozowej? Bardzo Was proszę o odpowiedź <3
    Zrobiłam krzywą insulinową i cukrową po obciążeniu glukozą 75g i mam takie wyniki:
    (0)-na czczo, (1)- po godzinie, (2)-po 2 godzinach
    Insulina:
    (0) 2,5 mmol/l[2,6-24,9]
    (1) 59,5 mmol/l
    (2) 14,7 mmol/l

    Glukoza:
    (0) 4,52 μIU/ml [3,9-5,5]
    (1) 4,13 μIU/ml [-11,10]
    (2) 3,31 μIU/ml [-7,80]
    Mam wizytę u lekarza dopiero w sobotę, a bardzo chciałabym się czegokolwiek dowiedzieć, czy mam się czym przejmować.

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • sylvuś Autorytet
    Postów: 1099 928

    Wysłany: 13 sierpnia 2016, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Dziewczyny a co z alergią?
    ja jestem potwornym alergikiem, mam alergie pokarmowe, wziewne, na środki chemiczne, sierść zwierząt (a mam w domu psa), pyłki, trawy, ryby morskie, jaja, kurczaka....... czy to może mieć wpływ na autoagresję?
    czy mogę brać Zyrtec? od lat nie biorę nic, bo podobno leków antyhistaminowych nie powinno się brać w ciąży
    Lipa ja też jestem okropnym alergikiem - podobnie jak ty tylko mam 6 zwierzątek :) i uczulenie na sierść podobno ;)Nie ma pokarmowych alergii ale za to na metale.

    Zapytam czy miałaś badanie -spirometria?
    U mnie niestety wyszła astma.
    Leki biorę typu Symbicort turbuhaler -proszek do inhalacji.
    Jest to lek nowej generacji i można go brać w trakcie starań i w ciąży.
    W 2013 kiedy 1 raz poroniłam brałam seretide i singulair - którego nie powinnam w ciąży a nikt mi nie powiedział...
    Cały czs mam w głowie, że to te alergie mogą być przyczyną niepowodzeń ale nie wiem jak to sprawdzić? ;(
    Teraz skupiłam się na immunologii

    W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu.:)
    vfnzqca.png[/url]
  • MoniGb Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 7 października 2016, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Odebrałam wczoraj wyniki i nareszcie TSH jest na poziomie 1 tj. 1,33 (przy normie 0,3500-4,9400). Hashi zdiagnozowane miałam w kwietniu przy TSH 15. Co ciekawe w 2015 moje TSH było jeszcze w normie natomiast od roku 2014 miałam lekko podwyższoną Prolaktynę PRL 33,30 (przy normie 5,18 - 26,53) i żaden ginekolog nie potraktował tego poważnie ( a byłam u trzech). W kwietniu po odebraniu wyników zapisałam się do endokrynologa dr Pietz zapisał mi Letrox 50, prolaktyną w ogóle się nie zainteresował, powiedział tylko, że biorąc Letrox sama się zbije. Miesiąc temu byłam u kolejnego endokrynologa tym razem dr Gut, po badaniu USG stwierdził, że moja tarczyca zanika i zwiększył mi dawkę do 75 i dodatkowo zapisał i Norprolac 75 na zbicie prolaktyny, ponieważ stwierdził że mam hiperprolaktynemię. Po 3 tyg brania nowych leków TSH spadło do 1,33 natomiast PRL do 3,23 (przy normie 5,18 - 26,53). Wizytę u Endo mam 28,10 i do tego czasu nie wiem co zrobić. Czy poziom PRL nie jest za niski? Jaki widzicie PRL zazwyczaj było badane w II połowie cyklu, w pierwszej był w normie. Cykle zawsze miałam i mam regularne 29-30 dni oraz mam owulację, ale ciąży brak. Powiedzcie mi proszę czy nadal mam brać dawkę 75 czy lepiej połowę dawki? I jakiego ginekologa – endokrynologa możecie mi polecić w Poznaniu? Chciałabym połączyć wiedzę i za razem zredukować koszty samych wizyt.

    starania od 2014
    3 cykle z CLO
    problem nieokreślony - niepłodność pierwotna
    Hashimoto
    01.02.2016 HSG - oba jajowody drożne
    03.03.2016 1 IUI :(
    30.04.2016 2 IUI :(
    05.2016 zdiagnozowane Hashimoto - Letrox 50
    27.07.2016 3 IUI
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 20 grudnia 2016, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak jestem posiadaczką mthfr, w 2 mutacjach.
    Powtórzyłam też przeciwciała ana, po drugim poronieniu miałam miano 1:100 ziarniste. Ana3 ujemne. Teraz w listopadzie miano 1:1000 ziarniste. Nie wiem czy to błąd laboratorium, ale w styczniu idę znów powtórzyć, łącznie z ana3. Zaliczyłam też niedawno wizytę u reumatologa i babka twierdzi, że to przeciwciała to przez hashimoto. Tarczycę leczę już kilka lat, hormony są wyregulowane.
    I twierdzi, że jednak te ana nie powodują u mnie poronień, zwłaszcza że tarczycę mam uregulowaną. Nie wiem co już o tym myśleć. Sterydu nie zaproponowała, chyba że wyjdzie mi teraz inna choroba autoimmunologiczna z ana3.


    Aaa i odnośnie nazwy tematu. U mnie z zajściem jest szybko, dwa razy udało się za pierwszym razem. Ale jak widać ciężko tą ciąże donosić.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 17:20

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 1431 1224

    Wysłany: 15 stycznia 2017, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy bierzecie na własną rękę jakieś suplementy? Czytałam że cynk i selen są bardzo wskazane przy chorobach tarczycy i wzmacniają odporność także jeśli chodzi o choroby autoimmunologiczne.
    Jednak żaden lekarz mi o tym nie wspomniał, tylko internistka zaleciła wit D, i to raczej żeby się na słońce jak najbardziej wystawiać a nie tabletki. Endokrynolog zapisała mi krople dopiero jak na własną rękę zbadałam poziom wit D w organizmie, ale to było w zeszłym roku

    06.07.2016 [*] Aniołek
    z41tlho.png
    1khxosz.png
  • Haana Autorytet
    Postów: 696 401

    Wysłany: 15 stycznia 2017, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    [email protected] ja biorę folian, selen, witaminę D. :) Praktycznie też sama zaczęłam.

    Odnośnie moich wyników. Powtórzyłam i teraz miano 1:100 tym homogenny. Ana3 ujemne.

    2 aniołki <3 <3 never give up
    Lipiec 2017 Szczęśliwa Żona
    Kwiecień 2018 Szczęśliwa Mama
    17u9wn15caesulxa.png
  • iza776 Autorytet
    Postów: 1626 1450

    Wysłany: 15 stycznia 2017, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam dodatnie ana 1 i 2. Ana 3 u ujemne. Reumatolog też stwierdziła że skoro inna choroba nie wyszła (toczen,zaspol antyfosfolipodowy) to zrzucamy to na hashimoto. Trafilam jednak do wspaniałej immunolog, która stwierdziła że nie ma znaczenia z jakiego powodu te przeciwciała są, ważne że krążą we krwi i teoretycznie zagrazaja dziecku. Do tego dochodzą długie starania o ciążę i poronienie. Powiedziała że jak tylko zobaczę 2 kreski to biegiem do niej .i tak się stało ;-) włączyła mi encorton, clexane i 5mg kwasu foliowego. Jesten zabezpieczona, spokojna i Wien że nic więcej nie zrobię. To dopiero początek ciąży się póki co wszystko rozwija się książkowo.

    3i498u69hx44zg3k.png

    aniołek 7tc 19.10.2015r.
    Mutacja MTHFR, Hashimoto, niedoczynnosc tarczycy, insulinoopornosc, pcos, Nk wysokie, dodatnie ana 1 i 2
    Ciąża po stymulacji owulacji
‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego