Choroby autoimmunologiczne a zajscie w ciąze
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnydługo już dhea przyjmujesz?
Masz jakieś dowody na to, ze to działa? Moze obraz w usg jest inny?
Ja przyjmuję od kwietnia, ale na koniec kwietnia zaszłam w ciaże i wróciłam do supli jak się skńczyła w 8tc.
Wszystko jest ok, tylko z tym dhea mam wrażenie, że to mocno ingeruje w nasz organizm, myślę czy sobie tym nie zaszkodzę, ale biorę jak o tym nie myślę
sporo magnezu też przyjmuję, w tym cyklu będzie clo, wiesiołek, steryd, q10, C1000, selen, czasem cynk, cała apteczka... -
ojejku wrote:długo już dhea przyjmujesz?
Masz jakieś dowody na to, ze to działa? Moze obraz w usg jest inny?
Ja przyjmuję od kwietnia, ale na koniec kwietnia zaszłam w ciaże i wróciłam do supli jak się skńczyła w 8tc.
Wszystko jest ok, tylko z tym dhea mam wrażenie, że to mocno ingeruje w nasz organizm, myślę czy sobie tym nie zaszkodzę, ale biorę jak o tym nie myślę
sporo magnezu też przyjmuję, w tym cyklu będzie clo, wiesiołek, steryd, q10, C1000, selen, czasem cynk, cała apteczka...
U mnie dhea syntezuje progesteron więc teoretycznie nie powinnam brać go w pierwszej połowie cyklu, ale jako, że "naturalnie" nie zajdę w ciążę to wcinam teraz cały czas.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
nick nieaktualnyja teraz po poonieniu miałam pierwszy cykl bez plamień przed @.
Teraz dopiero zaczęłam wiazać to z suplementacja dhea - plamienia miałam zawsze w 2 połowie cyklu, dochodziło nawet do 12 dni - jak brałam lutkę to ustępowały.
też dziś wyczytałam to o czym piszesz, fajnie, ze na Ciebie trafiłam martwiłam się, ze kierunkuje swoja aktywnosć głównie w androgeny.
cyt:"Dehydroepiandrosteron (DHEA) – słaby androgen nadnerczowy – wytwarzany jest w korze nadnerczy. Najwyższe jego stężenie występuje u osób około 35. roku życia. W późniejszym wieku obserwujemy stopniowe zmniejszanie się nadnerczowej produkcji DHEA, aż do śladowych ilości u osób osiemdziesięcioletnich. Obniżenie produkcji DHEA dodatkowo nasila się u pacjentów cierpiących na choroby układu krążenia, nowotwory, depresję, cukrzycę lub osteoporozę. U kobiet DHEA metabolizowany jest w tkankach docelowych głównie do androgenów, tj. testosteronu, ale powstają także z niego estrogeny – estradiol i estron. U mężczyzn natomiast powstają z niego przede wszystkim estrogeny. Kierunek metabolizmu DHEA zależy od układu enzymatycznego, jakim dysponuje dana tkanka i narząd. Na przykład u kobiet z DHEA w ośrodkowym układzie nerwowym i w skórze powstają głównie androgeny, natomiast w obrębie narządów moczowo-płciowych powstaje testosteron" -
Jeśli zachodzisz naturalnie to wcinaj w drugiej połowie cyklu jeśli się starasz. Jeśli się nie starasz to cały miesiąc
Tak w ogóle wg mnie masz niedomogę lutealną. Badałaś progesteron po owulacji?Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
nick nieaktualnyJustine wrote:Jeśli zachodzisz naturalnie to wcinaj w drugiej połowie cyklu jeśli się starasz. Jeśli się nie starasz to cały miesiąc
Tak w ogóle wg mnie masz niedomogę lutealną. Badałaś progesteron po owulacji?
badałam, dochodził nawet do 25 w normie 3,7-27. Ale mimo wszystko plamienia się pojawiały,w ciaży dochodził nawet do 60.
Ja mam przede wszystkim kiepską jakość i ilość komórek jajowych i z tym muszę się zmierzyć i w tym celu suplementuję dhea i ubichinol (wit E włączę) Biorę dhea cały miesiąc, właściwie tak mi zalecił do r Gyncentrum. Brałam 2x25 ostatnio zwiększyłam do 3x25. -
ojejku wrote:badałam, dochodził nawet do 25 w normie 3,7-27. Ale mimo wszystko plamienia się pojawiały,w ciaży dochodził nawet do 60.
Ja mam przede wszystkim kiepską jakość i ilość komórek jajowych i z tym muszę się zmierzyć i w tym celu suplementuję dhea i ubichinol (wit E włączę) Biorę dhea cały miesiąc, właściwie tak mi zalecił do r Gyncentrum. Brałam 2x25 ostatnio zwiększyłam do 3x25.
Wychodzi na to, że nie masz niedomogi.
Na kiepską jakość komórek to żelazny zestaw: wit c, wit e, dhea, q10. U mnie po 3 miesiącach efekt był zdumiewający: pobrano 6 wyśmienitych komórek, wszystkie się zapłodniły, 1 podany, 2 zamrożone. Wcześniej albo nie miałam komórek, albo większość się rozpadała po pobraniu nie wspominając już o mrożeniu. Także śmiało mogę polecić
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
ojejku wrote:Aniu, to są bakterie, bakterie nie potwierdzają owulacji, w tym celu musisz się udać na monitoring cyklu.
Bakterie moga wpływac na trudności z zajściem w ciążę i są niepożądane.
Wombi, pierwsza z brzegu witamina E 400 bez recepty
http://biovea.net/pl/product_detail.aspx?PID=2034&TI=GGLPL&C=N&gclid=COLkqt2bhM4CFeTDcgodgY8GAQ ale możliwe, ze sa też na receptę...
Byłam kilka razy na monitoringu, dlatego wiem że często lub w ogóle jej nie mam. Zastanawiam się jaka może być przyczyna -
AniaŁ123 wrote:Byłam kilka razy na monitoringu, dlatego wiem że często lub w ogóle jej nie mam. Zastanawiam się jaka może być przyczyna
Niestety może być masa rzeczy Marsz do specjalisty!Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
Justine wrote:Niestety może być masa rzeczy Marsz do specjalisty!
Ja już mogłabym zamieszkać u moich lekarzy
Ostatnio oglądałam wykład na yt o hashimoto i przeraziłam się tym co tam usłyszałam... Babka mówi, że hashimoto to choroba całego organizmu i może temu towarzyszyć masa przeciwciał, nie tylko przeciwtarczycowych...
Słyszałaś może o zaburzeniach metylacji? Lub badałaś homocysteinę? -
nick nieaktualnyAniaŁ123 wrote:Ja już mogłabym zamieszkać u moich lekarzy
Ostatnio oglądałam wykład na yt o hashimoto i przeraziłam się tym co tam usłyszałam... Babka mówi, że hashimoto to choroba całego organizmu i może temu towarzyszyć masa przeciwciał, nie tylko przeciwtarczycowych...
Słyszałaś może o zaburzeniach metylacji? Lub badałaś homocysteinę? -
ojejku wrote:ja bdałam, zarówno mthfr, jak i leiden v, a także homocysteinę, a ponadto full innych rzeczy
I jak Ci wyszło? Masz hashi? Ile płaciłaś? Najbardziej przerażają mnie koszty tych wszystkich badań -
AniaŁ123 wrote:I jak Ci wyszło? Masz hashi? Ile płaciłaś? Najbardziej przerażają mnie koszty tych wszystkich badańHashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
wombi wrote:Ja dostałam skierowanie do immunologa na nfz i wszystkie badania też były na nfz może t załatwić
Ale poszłaś do niego tak po prostu, czy z konkretnym problemem? Nie wiem jak się powinnam do tego zabrać Możesz mi napisać co konkretnie badałaś? I czy to było w kierunku lub z powodu hashimoto, czy z innych też?
Wybaczcie że tak Was męczę, ale ja jestem w tym bardzo zielona. Wiem o hashimoto od 6 lat, ale nigdy się w to nie zagłębiałam. Dopiero teraz gdy chcę, a nie mogę mieć dziecka, dowiaduję się o tylu sprawach... -
nick nieaktualnyAniaŁ123 wrote:I jak Ci wyszło? Masz hashi? Ile płaciłaś? Najbardziej przerażają mnie koszty tych wszystkich badań
w kierunku hashimoto bada się tarczyce tsh, ft3, ft4 anty-tpo i anty-tg, około 30zł za każde badanie -
AniaŁ123 wrote:Ale poszłaś do niego tak po prostu, czy z konkretnym problemem? Nie wiem jak się powinnam do tego zabrać Możesz mi napisać co konkretnie badałaś? I czy to było w kierunku lub z powodu hashimoto, czy z innych też?
Wybaczcie że tak Was męczę, ale ja jestem w tym bardzo zielona. Wiem o hashimoto od 6 lat, ale nigdy się w to nie zagłębiałam. Dopiero teraz gdy chcę, a nie mogę mieć dziecka, dowiaduję się o tylu sprawach...Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
11.2024 AMH 0,36 -
ojejku wrote:mam hashi, mam IO, nie mam mutacji mthfr ani leiden, mam problemy z nadkrzepliwością i zalecenie przyjmowania heparyny w ciaży, i jeszcze trochę innych ciekawostek
w kierunku hashimoto bada się tarczyce tsh, ft3, ft4 anty-tpo i anty-tg, około 30zł za każde badanie
Tarczyce mam przebadaną
Niepokoją mnie jedynie te dodatkowe schorzenia, które podobno się łączą z hashimoto. Np własnie mutacje tych genów. Ale te badania są strasznie drogie, a na razie nie dostanę skierowania na te badania. Może zbadam sobie tylko homocysteinę, B12 i kwas foliowy, a za to też trochę wyjdzie. -
wombi wrote:Mam hasi, endometriozę, jestem po laparoskopii, dwóch nieudanych próbach in vitro i powiedziałam, że mam dostać skierowanie do immunologa i genetyka, bo już nie mam siły i dostałam
A to dobrze zrobiłaś W końcu płacimy te zusy, więc w razie potrzeby powinnyśmy bez niczego dostać skierowania, a nie dopiero się prosić. Ja dopiero zaczynam, więc na pewno nie dostanę skierowań.
-
nick nieaktualnyAniaŁ123 wrote:Tarczyce mam przebadaną
Niepokoją mnie jedynie te dodatkowe schorzenia, które podobno się łączą z hashimoto. Np własnie mutacje tych genów. Ale te badania są strasznie drogie, a na razie nie dostanę skierowania na te badania. Może zbadam sobie tylko homocysteinę, B12 i kwas foliowy, a za to też trochę wyjdzie.
AniaŁ123 lubi tę wiadomość
-
właśnie jeżeli chodzi o homocysteinę, mi wyszło 8,9 niby norma jest poniżej 12
nawet się tym nie interesowałam, ale chyba wynik dobry???Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI