CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
roma wrote:moniaaa czytam o tej mutacji, która u Ciebie wyszła i wygląda mi na to, że jest ona powiązana z czymś takim jak homocysteina. Ponoć jak jest podwyższona to oznacza że kwas foliowy nie przyswaja się w taki sposób jak powinien (mimo, że stężenie we krwi jest prawidłowe), są problemy z krzepliwością, tworzą się w związku z tym jakieś nieprawidłowości w kosmówce i dochodzi do poronień. U osób z podwyższoną homocysteiną często wykrywa się tą mutację, którą masz. Nie wymieniłaś tego badania, ale może je robiłaś?
Tak, nie wymienilam bo zapomniałam ale robiłam homocysteine. Teraz nie pamiętam dokładnie ile mi wyszło ale na pewno w górnej granicy normy. Lekarka powiedziała że w ciązy pasowałoby żeby była niższa.03.04.15 [*] 4tc; 21.08.15 [*] 9tc.
PCO , mutacja genu MTHFR C677T heterozygta -
Dziękuję Wam Dziewczynki za info - jutro zrobię tą homocysteinę i zaczynam suplementację D3 - Prenatal Uno ma chyba fajny skład pod tym względem. Jak to dobrze, że takie miejsca jak to istnieją25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Jestem po wizycie. Pęcherzyk 22mm, endometrium 15 mm- jestem w 12 dc.
Od następnego cyklu CLO na poprawę komórek jajowych- 3 cykle, mała dawka, od 5 dc 5 tabletek, w 13 dc monitoring.
Przeciwciała przeciwplemnikowe ujemne.07.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
C3 0,6
zespół antyfosfolipidowy
CD4/CD8 2,8
equoral, encorton, neoparin, acard -
Kurczaczki,tak piszecie ze po poronieniu badalyscie tez glukoze i insuline a ja tak bagateluzuje moj cholesterol i glukoze,cukier,wyniki u mnie nie powalają,musze sie zabrac za nie.
Pyatii
Nic tylko teraz serduszkowac,masz pracowite dni,super cyfry
Atat
Nic tylko twoja karkówka mi chodzi po głowie ha ha
Antoś IVF,Julisia natural
-
Kurczaczki,tak piszecie ze po poronieniu badalyscie tez glukoze i insuline a ja tak bagateluzuje moj cholesterol i glukoze,cukier,wyniki u mnie nie powalają,musze sie zabrac za nie.
Pyatii
Atat
-
Pyatii
Atat
-
Pyatii
Atat
-
Laskotka wrote:Witajcie!
Czytałam już wiele postów na temat CLO ale chciałabym Was-specjalistek jeszcze dopytać. Jestem w połowie pierwszego cyklu z CLO. Od 16msc staramy się o drugiego dzidziusia. Mam stwierdzone PCO oraz niepłodność wtórna z powodu braku owulacji od 10msc. Po odstawieniu tabletek anty owulacja była, pęcherzyki pięknie rosły udało się zajść i zaraz poronić..od tego czasu wszystko się poprzestawiało(pojawiła się torbiel z niepeknietego peherzyka)i potem pęcherzyki nie rosły, było cienkie endo oraz niski progesteron (jak przy menopauzie...). Brałam luteine by uregulować cykle i przy niej okres jest terminowo. Endo przy Estrofemie też się poprawiło. Dziś byłam na USG i po pół tabletki CLO przez 5dni - wreszcie pojawił się pęcherzyk 15mm na lewym jajniku i 7,5mm na prawym(10dc) lekarka życzyla owocnych starań ale poza luteina od 16dc nie dała nic na pęknięcie pęcherzyka mimo moich sugestii i obaw. Dużo naczytałam się że daje się zastrzyki na pęknięcie, boje się torbieli znów.. Czy jest szansa by jakos samemu np duża dawką luteiny doprowadzić do owulacji? Przepraszam, że tak pytam ale strasznie się boje że znów się poprzestawia wszystko i zniszczy to co udało się osiągnąć.. -
Płatek zdecydowanie ma rację - wysoki progesteron jest wskaźnikiem tego, że odbyła się owulacja (choć czasem przy zaburzeniach zdarza się że i bez owulacji jest wysoki). Jak weźmiesz progesteron to dasz organizmowi sygnał, że już "pozamiatane".25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Dziękuję Dziewczyny! Czyli pozostaje mi czekać i się modlić by pękł.. Moja lekarka jest uparta i twierdzi by osiągnąć sukces trzeba iść powoli...Starania od września 2014r.
Mama 7letniej Magdalenki.
PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017 -
No tak - lekarzom łatwo mówić, bo to nie oni tracą czas i nerwy. Mi moja lekarka po poprzednim poronieniu powiedziała, że po dwóch poronieniach badań się jeszcze nie robi. Teraz jestem po trzecim, z podłamaną psychiką, przepełniona strachem i gdybym wiedziała, że i tak za większość badań będę płacić sama to domagałabym się, żeby dała mi listę co zrobić, bo skoro sama płacę to ona łaski mi nie robi. Może byłabym teraz zdrowsza psychicznie i dobrze przygotowana do następnej ciąży...25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Dziewczyny,
po wizycie u endokrynologa w sumie nie wiem o wiele więcej, ale prolaktyna jest zdecydowanie za wysoka i ponieważ tarczyca została wyeliminowana jako główny podejrzany, po powtórzeniu badań w przyszłym tyg (plus prolaktyna z obciążeniem + DHEAS, testosteron, SHBG (te ostatnie badania żeby na 100% wyeliminować PCOS, na razie pani stwierdziła, że na 95%) raczej powinnam pomyśleć o rezonansie magnetycznym głowy. Podobno mikrogroczulaki już powyżej 50 prl mogą być widoczne (ja miałam ponad 55). I oczywiście jeżeli PRL znowu wyjdzie wysoko - bromergon. AMH ponoć bardzo dobre (3,77) i reszta hormonów prawidłowa. Przyczyny wczesnych poronień dalej nie ma i raczej wątpliwe, żeby to była prolaktyna. Co ciekawe, pani dr stwierdziła, że każdy cykl powyżej 32 dni uważa się za zaburzenia miesiączkowania.
Roma, doskonale Cię rozumiem - najgorsza jest niewiedza, lepsza już najgorsza prawda.
Jagna, ważny jest stosunek insuliny do glukozy (zdaje się, że to wzór HOME nazywa się, sprawdź w google:)
-
Cookie,dzięki za info,zerkne.
mozliwe ze w przyszłym tygodniu czekają mnie badania więc dołoze jeszcze glukoze i insuline,wtedy wykorzystam twoją sugestie.Fajnie ze jestes.
widze ze wizyta u eddokr. namieszała troche,ale wazne ze cos się robi w tym kierunku,kazdy krok zbliza nas do jednego.
Łaskotka,nie namieszaj sobie sama,lekarz przepisując CLO nie koniecznie widzi potrzebe zastosowania czegos na pęknięcie,nie jest tez powiedziane ze po zastrzyku pęcherzyk pęknie.Czekaj cierpliwie,nic tu nie przyspieszysz.A nie masz wizyty po ovu?Dobrze by było sprawdzic czy pęcherzyk pęknął.
CLO w twoim przypadku powinno poprawic jakosc i wzrost pęcherzyka,taka jego skutecznosc,zresztą w 10dc masz ładny pęcherzyk,dlatego CLO pomoze równiez temu drugiemu..poza tym- OWOCNYCH STARAN
Roma,mnie juz nauczyli lekarze ze trzeba co nie co spraw wziąc w swoje ręce,moze oni na wszystko mają czas ale wiele badan które duzą rozwiążą mozna zrobic razem.Rozumiem limity,dlatego wszystko to tak rozłozone w czasie,ale gdyby słowo rzekli,zrób pani to to to badanie na własny koszt bo według NFZ moge zrobic je za miesiąc lub dwa,a to przyspieszyłoby diagnoze.Prosta piłka,a tak to wszystko anemicznie działa....
Ja juz teraz mam spokój,za wszystko płace w klinice,lekarz robi rozpiske na jeden cykl,częsc badan na wizycie,reszte u siebie robie.
U ciebie jesli nie pierwszy raz doszło do poronienia,to juz chyba z góry wiadomo jakie badania trzeba zrobic by wykluczyc jedno albo drugie,az do celu,niech lekarz w koncu zacznie działac na twoją korzysc albo spróbowac u kogos innego.
a co u naszej Biedronki,nie odzywa się,pewnie odsypia juz stres,bolączki.Oby wszystko było ok.Pewnie kanały to jak w Wenecji ma
Atat,a u ciebie jak tam po wizycie..pewnie wszystkiego juz jutro się dowiemy
DOBREJ NOCY KOCHANE,NIECH WAM TAM ROSNIE,PĘKA,MIŁYCH PRZYTULANEK-OWOCNYCH NIEKTÓRYM...Antoś IVF,Julisia natural
-
Jagna, a co z Twoim testem?
czekamy na dwie tłuste krechy!
Biedronko i Atat, hop hop - wszystko ok?
Pamiętacie, jak mówiłam, że kupiłam Afrodytę (jak to brzmi;p)?
Kilka dni nic - zero paprotek. Wczoraj zaczął się inny śluz, test owu coś ruszył (niepozytywny, ale druga krecha widoczna, czyli powoli powoli) i na śluzie (testuję z śluzem szyjkowym zamiast śliny, wydaje mi się, że lepiej coś widać) zaczęły pojawiać paproteczki, tzn, że okres przejściowy. Także póki co, tester pokrywa się z innymi objawami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 07:50
-
Hej dziewczynki ! Jestem tu z wami tylko ostatnio mam tyle zajęć ze brak czasu na wszystko ale to dobrze bo nie myśle tyle o poniedziałkowym hsg,
Jagna no wlasnie mówiłaś ze będziesz dzis testować i co? Czekam na niusy !!!
Ja chyba jutro tez kupie test i dla świetego spokoju zrobię bo od dwóch dni mnie mdli i choć wiem ze to ciaza nie jest to wole te jedna krechę zobaczyć, tak dla świetego spokoju przed tym badaniem żebym sie jeszcze tym nie musiała stresować. Tymbardziej ze ta @ taka dziwna była.
Będzie córeczka -
Biedronka, na moim wyniku prolaktyny (bez obciążenia) z laboratorium jest norma dla kobiet niebędących w ciąży 4,79-23,3. Ale podobno jest bardzo wiele czynników, które wpływają na jej wzrost - stosunek płciowy, stres, żarełko, stymulacja piersi,itd.31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
A w otchłani internetu, znalazłam takie info.
Do zbadania stężenia prolaktyny wystarczy próbka krwi pobranej z żyły. Co mogą zwiastować różne poziomy tego hormonu?
5-25 ng/ml - mieścisz się w normie,
powyżej 25 ng/ml - możesz mieć nieregularne okresy i cykle bezowulacyjne,
powyżej 50 ng/ml - może dojść do zupełnego zatrzymania miesiączki,
powyżej 100 ng/ml - budzi podejrzenie guza przysadki mózgowej.
Ale ja pamiętam, jak kiedyś badałam żelazo i wyszedł wynik chyba 500% normy, lekarka od razu kazała powtórzyć i wyszedł błąd laboratorium.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2016, 14:47
31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(