X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Moniczka1984 Znajoma

Wysłany: 2 marca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.ja jestem po pierwszym stymulowaniu z clo. Moje objawy które trwały pierwszy tydzień to okropny ból głowy, nudności i zawroty głowy.Mimo tego że mam owulację to gin przepisał mi clo, bo przez 2 lata nie mogę zajść w ciążę, wyniki super owulka jest i nic także zobaczymy czy clo coś pomoże

• moniaaa_1988 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes87 wrote:
    Doty22 - a podczas wcześniejszych cykli miałaś podobne bóle przy owulacji?
    Każda z nas może różnie reagować na owulację, ja mam zawsze mocne bóle po owulacji; przed nic nie czuje. Ja jestem teraz w trakcie 2 cyklu z CLO i od początku chodzę na monitoring. To jest bardzo ważne, by spradzić jak organizm reaguje na CLO.

Ja też uważam ze monitoring przy clo to podstawa. Nie wyobrażam sobie brać clo i nie sprawdzać co się dzieje w środku. Clo można brać max 6 miesięcy tak więc jeśli lekarz mówi ze monitoring będzie robił po trzech cyklach to tak jakby nam z góry zabierał szanse przez te pierwsze trzy miesiące. Są dwie opcje co może stać się biorąc clo bez usg :
    - dawka może być za mała i clo nie będzie w ogóle działać. Lekarz powinien w takim wypadku zwiększyć dawkę ale skąd może o tym wiedzieć skoro przez pierwsze trzy miesiące nie będzie monitoringu. Czyli trzy miesiące szaferowania się tabletkami można wyrzucić do kosza.
    - druga opcja to dawka będzie za mocna, urośnie kilka pęcherzyków, nie wszystkie pekną, porobia się torbiele które w najlepszym razie wchłonął się podczas @ ale jeśli się nie wchłoną a znowu będziemy brały clo to będą rosły dalej i konsekwencje mogą być dużo gorsze. Ale o tym lekarz tez nie będzie wiedział bo przecież nie robi monitoringu.
    Dziewczyny ja naprawdę nie chce nikogo straszyć ale tu chodzi o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Leki stymulujące owulacje to naprawdę nie cukierki. Zresztą wystarczy przeczytać ulotkę. Ja teraz biorę letrozol czyli lek o podobnym działaniu co clo ale zawierającym inna substancje i jak przeczytałam ulotkę to włos mi na głowie zdebial.
    Wiem ze nie mamy innego wyjścia i tego tupu leki sa nasza nadzieja na dziecko ale bądźmy rozsadniejsze od lekarzy i jeśli jeden nie chce zrobić usg to idźmy do innego i sprawdźmy co się dzieje w naszym ciele.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 15:49

Bikini31 lubi tę wiadomość

03.04.15 [*] 4tc; 21.08.15 [*] 9tc.
    PCO , mutacja genu MTHFR C677T heterozygta
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy nowe Dziewczyny:))

doty22 lubi tę wiadomość

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)

Wysłany: 2 marca 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja juz jestem po 5 cyklach z clo, ciekawi mnie czy po tej laparoskopii jest szansa na zajście w ciąże bez stymulacji,czytałam o takich przypadkach

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniaaa_1988 wrote:
    Ja też uważam ze monitoring przy clo to podstawa. Nie wyobrażam sobie brać clo i nie sprawdzać co się dzieje w środku. Clo można brać max 6 miesięcy tak więc jeśli lekarz mówi ze monitoring będzie robił po trzech cyklach to tak jakby nam z góry zabierał szanse przez te pierwsze trzy miesiące. Są dwie opcje co może stać się biorąc clo bez usg :
    - dawka może być za mała i clo nie będzie w ogóle działać. Lekarz powinien w takim wypadku zwiększyć dawkę ale skąd może o tym wiedzieć skoro przez pierwsze trzy miesiące nie będzie monitoringu. Czyli trzy miesiące szaferowania się tabletkami można wyrzucić do kosza.
    - druga opcja to dawka będzie za mocna, urośnie kilka pęcherzyków, nie wszystkie pekną, porobia się torbiele które w najlepszym razie wchłonął się podczas @ ale jeśli się nie wchłoną a znowu będziemy brały clo to będą rosły dalej i konsekwencje mogą być dużo gorsze. Ale o tym lekarz tez nie będzie wiedział bo przecież nie robi monitoringu.
    Dziewczyny ja naprawdę nie chce nikogo straszyć ale tu chodzi o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Leki stymulujące owulacje to naprawdę nie cukierki. Zresztą wystarczy przeczytać ulotkę. Ja teraz biorę letrozol czyli lek o podobnym działaniu co clo ale zawierającym inna substancje i jak przeczytałam ulotkę to włos mi na głowie zdebial.
    Wiem ze nie mamy innego wyjścia i tego tupu leki sa nasza nadzieja na dziecko ale bądźmy rozsadniejsze od lekarzy i jeśli jeden nie chce zrobić usg to idźmy do innego i sprawdźmy co się dzieje w naszym ciele.

Wiesz, nikt nie lubi kiedy się go ocenia... A ja lekarzowi ufam i skoro uważa że tak trzeba robić to tak robię. I nie twierdzę że leki na stymulacje owulacji to cukierki. Nie jestem lekarzem i nigdy nie będę miała takiego doświadczenia jak on. A wiem, że z jego pomocą wielu kobietom udało się zajść i zdrowo urodzić dziecko. Ale dzięki za cenne rady :-)

Antek ur.24-06-2005 Janek ur. 29-04-2017
    Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
    Szósta ciąża w toku
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes87 wrote:
    Doty22 - a podczas wcześniejszych cykli miałaś podobne bóle przy owulacji?
    Każda z nas może różnie reagować na owulację, ja mam zawsze mocne bóle po owulacji; przed nic nie czuje. Ja jestem teraz w trakcie 2 cyklu z CLO i od początku chodzę na monitoring. To jest bardzo ważne, by spradzić jak organizm reaguje na CLO.
    Za każdym razem dwa tygodnie przed @ miałam ból w bodrzuszu i bolesne piersi. Teraz jest inaczej... Może to zmęczenie, nie wiem...

Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
    Szósta ciąża w toku
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doty22 wrote:
    Alutka - monitoring mam mieć dopiero po 3 cylku z clo. A Ty?

Ja bym sie nie zgodziła z twoim ginem by przez trzy cykle w ogóle nie miec monitoringu,Clo zdecydowanie z monitoringiem,wiesz wtedy czy jest szansa na ovu,czy była no i czy po ewentualnym straconym cyklu nie dzieje sie cos w stylu torbieli...zresztą bez monitoringu Clo to takie strzelanie w ciemno,nic nie wiesz a powinnas wiedziec jak reagujesz na lek przynajmniej
    Witam cię oczywiscie cieplutko i trzymamy kciukasy za udany cykl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 18:03

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doty22 wrote:
    Dziewczyny, wy wszystkie takie obeznane z tematem, aż mnie zawstydzacie... ;)
    Cieszę się, że trafiłam na to forum :) Wiem, że nie będę sama :)

Nie ma co sie zawstydzac,kazda z nas tutaj kiedys miala pierwszy krok,kazda z nas zaczynała z niewiedzą.Jestes jednà z nas wiec pytaj i nie krępuj sie,pisz-komentuj,im nas wiecej tym doswiadczenie większe i weselej na wątku

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka85 wrote:
    No ja juz jestem po 5 cyklach z clo, ciekawi mnie czy po tej laparoskopii jest szansa na zajście w ciąże bez stymulacji,czytałam o takich przypadkach

No ty pewnie jak Dea trafisz w szóstke he he czyli szósty cykl z CLO moze okazac sie tym szczęsliwym.Duzo ciàz jest po takim zabiegu...wiem,teraz mówisz kracz Jagna kracz i wykrakaj :-)

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniczka1984 wrote:
    Hej.ja jestem po pierwszym stymulowaniu z clo. Moje objawy które trwały pierwszy tydzień to okropny ból głowy, nudności i zawroty głowy.Mimo tego że mam owulację to gin przepisał mi clo, bo przez 2 lata nie mogę zajść w ciążę, wyniki super owulka jest i nic także zobaczymy czy clo coś pomoże

Witaj Monia,świeźynki dzis na wątku,oj ktos musi zrobic dla nich miejsce....kto wypadnie z gry ty razem???wyczuwam nadchodzącą bete:-)

km5svcqgqcxnw3nt.png

Wysłany: 2 marca 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 a czemu uważasz ze potrzebna Ci druga laparoskopia?

Monia85 lubi tę wiadomość

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 wrote:
    Clo bez usg to szaleństwo i najprawdopodobniej strata cyklu.

Zgadzam sie,ale trzeba uszanowac decyzje kolezanki

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 wrote:
    Ja jestem takim przypadkiem :) co prawda nie skończyli się szczęśliwie, ale dało nadzieje. 2 lata starań, 5 cykli z clo i naturalnie w 2 cyklu po laparo. Nie znam Twojej historii i nie wiem czego oczekujesz po tej laparo, ale po tym co mnie spotkało jesli nie zajde w tym lub nastepnym cyklu to idę znowy na laparo i liczę na kolejny cud. Teraz jestem na clo.

No prosze Aniu,masz swój przypadek ze jest to mozliwe,teraz tylko mocno w to wierzyc...ja wierze

Monia85 lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie nieobecne Angie,Zdesperadowana,Biedronka...Biedronka kiedy ty w marcu masz te wizyte,bedzie wtedy wynik z hsg,czekam i czekam ale sie doczekam :-) A Angie tez z męzem chyba wizyta w marcu u androloga,bedzie sie znów dzialo w marcu...u nas na wątku według przysłowia-w marcu jak w garncu :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 18:26

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Zgadzam sie,ale trzeba uszanowac decyzje kolezanki
    To nie jest moja decyzja, ja się na tym nie znam :-( mam nadzieję że doświadczenie mojego lekarza zaprocentuje :-)

Szósta ciąża w toku
  • pyatii Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem 1 dpo właśnie :)
    Co do endometrium to mi CLO go nie "zeżarło" a mój gin się bał bardzo, że "zepsujemy pani takie ładne endometrium". Tak jak miałam ładne ponad 15 mm tak teraz też mam.
    Ale za to w tym cyklu śluzu mniej...
    i o ile ja złapałam jakiś luz typu co ma być to będzie, to z kolei mojego męża złapało mega ciśnienie żeby się udało... Nie podoba mi się to, teraz widzę jak on się czuje jak ja świruje.

07.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
    1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
    ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
    C3 0,6
    zespół antyfosfolipidowy
    CD4/CD8 2,8
    equoral, encorton, neoparin, acard

Wysłany: 2 marca 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 a mam jeszcze jedno pytanie apropos laparoskopii-czy @ dostałaś normalnie jak zawsze czy były jakieś przesunięcia i czy bolał Cię jakoś brzuch bo mnie regularnie od mniej więcej 3 doby pobolewa brzuch jak na @ a małpy nie ma,to 23 dc.nigdy nie mam tak wcześnie boli,a to też nie boli cały czas tylko nadchodzi taki skurcz i trzyma kilka minut

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a CLO można przyjmować tylko 6 miesięcy?? i już potem nigdy więcej ? czy przerwa jakaś i znowu można???? .... bo nie orientuje się za bardzo w tym temacie.
    ja tak trochę przerażona jestem że bez żadnych konkretnych badań i wyników gin. przepisał mi CLO .. .// mam już córkę która ma 8 lat... //i chodzę do ginekologa - tego samego od wielu lat...... więc zaufałam mu ....// postanowiłam że przejdę ten cykl z CLO... jak będę widziała efekty to super.... może się uda :) ...a jak nie to zmienię lekarza....
    dziewczyny a te wyniki i badania co Wy robicie...jejku ile tego....

Wydawałoby się że zajście w ciążę to żaden problem.... a jednak.... OBY Nam zdrówko dopisało i wszystkim się udało ;)

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do usg... to mi lekarz kazał przyjść.. od 5 dc do 10 dc brać CLO... a na 11 albo 12sty dzień przyjść na monitoring........

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧

Wysłany: 2 marca 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Monia pani dietetyczka ze szpitala kazała dietę niskotluszczowa przez tydzień i naprawdę się stosuje,ja miałam laparoskopie w 17 dc

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
‹‹ 1312 1313 1314 1315 1316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ