X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Moniczka1984 Znajoma

Wysłany: 2 marca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.ja jestem po pierwszym stymulowaniu z clo. Moje objawy które trwały pierwszy tydzień to okropny ból głowy, nudności i zawroty głowy.Mimo tego że mam owulację to gin przepisał mi clo, bo przez 2 lata nie mogę zajść w ciążę, wyniki super owulka jest i nic także zobaczymy czy clo coś pomoże

• moniaaa_1988 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes87 wrote:
    Doty22 - a podczas wcześniejszych cykli miałaś podobne bóle przy owulacji?
    Każda z nas może różnie reagować na owulację, ja mam zawsze mocne bóle po owulacji; przed nic nie czuje. Ja jestem teraz w trakcie 2 cyklu z CLO i od początku chodzę na monitoring. To jest bardzo ważne, by spradzić jak organizm reaguje na CLO.

Ja też uważam ze monitoring przy clo to podstawa. Nie wyobrażam sobie brać clo i nie sprawdzać co się dzieje w środku. Clo można brać max 6 miesięcy tak więc jeśli lekarz mówi ze monitoring będzie robił po trzech cyklach to tak jakby nam z góry zabierał szanse przez te pierwsze trzy miesiące. Są dwie opcje co może stać się biorąc clo bez usg :
    - dawka może być za mała i clo nie będzie w ogóle działać. Lekarz powinien w takim wypadku zwiększyć dawkę ale skąd może o tym wiedzieć skoro przez pierwsze trzy miesiące nie będzie monitoringu. Czyli trzy miesiące szaferowania się tabletkami można wyrzucić do kosza.
    - druga opcja to dawka będzie za mocna, urośnie kilka pęcherzyków, nie wszystkie pekną, porobia się torbiele które w najlepszym razie wchłonął się podczas @ ale jeśli się nie wchłoną a znowu będziemy brały clo to będą rosły dalej i konsekwencje mogą być dużo gorsze. Ale o tym lekarz tez nie będzie wiedział bo przecież nie robi monitoringu.
    Dziewczyny ja naprawdę nie chce nikogo straszyć ale tu chodzi o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Leki stymulujące owulacje to naprawdę nie cukierki. Zresztą wystarczy przeczytać ulotkę. Ja teraz biorę letrozol czyli lek o podobnym działaniu co clo ale zawierającym inna substancje i jak przeczytałam ulotkę to włos mi na głowie zdebial.
    Wiem ze nie mamy innego wyjścia i tego tupu leki sa nasza nadzieja na dziecko ale bądźmy rozsadniejsze od lekarzy i jeśli jeden nie chce zrobić usg to idźmy do innego i sprawdźmy co się dzieje w naszym ciele.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 15:49

Bikini31 lubi tę wiadomość

03.04.15 [*] 4tc; 21.08.15 [*] 9tc.
    PCO , mutacja genu MTHFR C677T heterozygta
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy nowe Dziewczyny:))

doty22 lubi tę wiadomość

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)

Wysłany: 2 marca 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja juz jestem po 5 cyklach z clo, ciekawi mnie czy po tej laparoskopii jest szansa na zajście w ciąże bez stymulacji,czytałam o takich przypadkach

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniaaa_1988 wrote:
    Ja też uważam ze monitoring przy clo to podstawa. Nie wyobrażam sobie brać clo i nie sprawdzać co się dzieje w środku. Clo można brać max 6 miesięcy tak więc jeśli lekarz mówi ze monitoring będzie robił po trzech cyklach to tak jakby nam z góry zabierał szanse przez te pierwsze trzy miesiące. Są dwie opcje co może stać się biorąc clo bez usg :
    - dawka może być za mała i clo nie będzie w ogóle działać. Lekarz powinien w takim wypadku zwiększyć dawkę ale skąd może o tym wiedzieć skoro przez pierwsze trzy miesiące nie będzie monitoringu. Czyli trzy miesiące szaferowania się tabletkami można wyrzucić do kosza.
    - druga opcja to dawka będzie za mocna, urośnie kilka pęcherzyków, nie wszystkie pekną, porobia się torbiele które w najlepszym razie wchłonął się podczas @ ale jeśli się nie wchłoną a znowu będziemy brały clo to będą rosły dalej i konsekwencje mogą być dużo gorsze. Ale o tym lekarz tez nie będzie wiedział bo przecież nie robi monitoringu.
    Dziewczyny ja naprawdę nie chce nikogo straszyć ale tu chodzi o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Leki stymulujące owulacje to naprawdę nie cukierki. Zresztą wystarczy przeczytać ulotkę. Ja teraz biorę letrozol czyli lek o podobnym działaniu co clo ale zawierającym inna substancje i jak przeczytałam ulotkę to włos mi na głowie zdebial.
    Wiem ze nie mamy innego wyjścia i tego tupu leki sa nasza nadzieja na dziecko ale bądźmy rozsadniejsze od lekarzy i jeśli jeden nie chce zrobić usg to idźmy do innego i sprawdźmy co się dzieje w naszym ciele.

Wiesz, nikt nie lubi kiedy się go ocenia... A ja lekarzowi ufam i skoro uważa że tak trzeba robić to tak robię. I nie twierdzę że leki na stymulacje owulacji to cukierki. Nie jestem lekarzem i nigdy nie będę miała takiego doświadczenia jak on. A wiem, że z jego pomocą wielu kobietom udało się zajść i zdrowo urodzić dziecko. Ale dzięki za cenne rady :-)

Antek ur.24-06-2005 Janek ur. 29-04-2017
    Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
    Szósta ciąża w toku
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes87 wrote:
    Doty22 - a podczas wcześniejszych cykli miałaś podobne bóle przy owulacji?
    Każda z nas może różnie reagować na owulację, ja mam zawsze mocne bóle po owulacji; przed nic nie czuje. Ja jestem teraz w trakcie 2 cyklu z CLO i od początku chodzę na monitoring. To jest bardzo ważne, by spradzić jak organizm reaguje na CLO.
    Za każdym razem dwa tygodnie przed @ miałam ból w bodrzuszu i bolesne piersi. Teraz jest inaczej... Może to zmęczenie, nie wiem...

Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
    Szósta ciąża w toku
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doty22 wrote:
    Alutka - monitoring mam mieć dopiero po 3 cylku z clo. A Ty?

Ja bym sie nie zgodziła z twoim ginem by przez trzy cykle w ogóle nie miec monitoringu,Clo zdecydowanie z monitoringiem,wiesz wtedy czy jest szansa na ovu,czy była no i czy po ewentualnym straconym cyklu nie dzieje sie cos w stylu torbieli...zresztą bez monitoringu Clo to takie strzelanie w ciemno,nic nie wiesz a powinnas wiedziec jak reagujesz na lek przynajmniej
    Witam cię oczywiscie cieplutko i trzymamy kciukasy za udany cykl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 18:03

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doty22 wrote:
    Dziewczyny, wy wszystkie takie obeznane z tematem, aż mnie zawstydzacie... ;)
    Cieszę się, że trafiłam na to forum :) Wiem, że nie będę sama :)

Nie ma co sie zawstydzac,kazda z nas tutaj kiedys miala pierwszy krok,kazda z nas zaczynała z niewiedzą.Jestes jednà z nas wiec pytaj i nie krępuj sie,pisz-komentuj,im nas wiecej tym doswiadczenie większe i weselej na wątku

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka85 wrote:
    No ja juz jestem po 5 cyklach z clo, ciekawi mnie czy po tej laparoskopii jest szansa na zajście w ciąże bez stymulacji,czytałam o takich przypadkach

No ty pewnie jak Dea trafisz w szóstke he he czyli szósty cykl z CLO moze okazac sie tym szczęsliwym.Duzo ciàz jest po takim zabiegu...wiem,teraz mówisz kracz Jagna kracz i wykrakaj :-)

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniczka1984 wrote:
    Hej.ja jestem po pierwszym stymulowaniu z clo. Moje objawy które trwały pierwszy tydzień to okropny ból głowy, nudności i zawroty głowy.Mimo tego że mam owulację to gin przepisał mi clo, bo przez 2 lata nie mogę zajść w ciążę, wyniki super owulka jest i nic także zobaczymy czy clo coś pomoże

Witaj Monia,świeźynki dzis na wątku,oj ktos musi zrobic dla nich miejsce....kto wypadnie z gry ty razem???wyczuwam nadchodzącą bete:-)

km5svcqgqcxnw3nt.png

Wysłany: 2 marca 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 a czemu uważasz ze potrzebna Ci druga laparoskopia?

Monia85 lubi tę wiadomość

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 wrote:
    Clo bez usg to szaleństwo i najprawdopodobniej strata cyklu.

Zgadzam sie,ale trzeba uszanowac decyzje kolezanki

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 wrote:
    Ja jestem takim przypadkiem :) co prawda nie skończyli się szczęśliwie, ale dało nadzieje. 2 lata starań, 5 cykli z clo i naturalnie w 2 cyklu po laparo. Nie znam Twojej historii i nie wiem czego oczekujesz po tej laparo, ale po tym co mnie spotkało jesli nie zajde w tym lub nastepnym cyklu to idę znowy na laparo i liczę na kolejny cud. Teraz jestem na clo.

No prosze Aniu,masz swój przypadek ze jest to mozliwe,teraz tylko mocno w to wierzyc...ja wierze

Monia85 lubi tę wiadomość

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie nieobecne Angie,Zdesperadowana,Biedronka...Biedronka kiedy ty w marcu masz te wizyte,bedzie wtedy wynik z hsg,czekam i czekam ale sie doczekam :-) A Angie tez z męzem chyba wizyta w marcu u androloga,bedzie sie znów dzialo w marcu...u nas na wątku według przysłowia-w marcu jak w garncu :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 18:26

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • doty22 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Zgadzam sie,ale trzeba uszanowac decyzje kolezanki
    To nie jest moja decyzja, ja się na tym nie znam :-( mam nadzieję że doświadczenie mojego lekarza zaprocentuje :-)

Szósta ciąża w toku
  • pyatii Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem 1 dpo właśnie :)
    Co do endometrium to mi CLO go nie "zeżarło" a mój gin się bał bardzo, że "zepsujemy pani takie ładne endometrium". Tak jak miałam ładne ponad 15 mm tak teraz też mam.
    Ale za to w tym cyklu śluzu mniej...
    i o ile ja złapałam jakiś luz typu co ma być to będzie, to z kolei mojego męża złapało mega ciśnienie żeby się udało... Nie podoba mi się to, teraz widzę jak on się czuje jak ja świruje.

07.2015- histero/polipy out/ 12.15- HSG- ok/ 3 cykle z CLO Nasienie ok
    1 IUI 22.07.2016 10.2016 cb
    ANA dodatnie, ss-a ++, pcna+
    C3 0,6
    zespół antyfosfolipidowy
    CD4/CD8 2,8
    equoral, encorton, neoparin, acard

Wysłany: 2 marca 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia85 a mam jeszcze jedno pytanie apropos laparoskopii-czy @ dostałaś normalnie jak zawsze czy były jakieś przesunięcia i czy bolał Cię jakoś brzuch bo mnie regularnie od mniej więcej 3 doby pobolewa brzuch jak na @ a małpy nie ma,to 23 dc.nigdy nie mam tak wcześnie boli,a to też nie boli cały czas tylko nadchodzi taki skurcz i trzyma kilka minut

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a CLO można przyjmować tylko 6 miesięcy?? i już potem nigdy więcej ? czy przerwa jakaś i znowu można???? .... bo nie orientuje się za bardzo w tym temacie.
    ja tak trochę przerażona jestem że bez żadnych konkretnych badań i wyników gin. przepisał mi CLO .. .// mam już córkę która ma 8 lat... //i chodzę do ginekologa - tego samego od wielu lat...... więc zaufałam mu ....// postanowiłam że przejdę ten cykl z CLO... jak będę widziała efekty to super.... może się uda :) ...a jak nie to zmienię lekarza....
    dziewczyny a te wyniki i badania co Wy robicie...jejku ile tego....

Wydawałoby się że zajście w ciążę to żaden problem.... a jednak.... OBY Nam zdrówko dopisało i wszystkim się udało ;)

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do usg... to mi lekarz kazał przyjść.. od 5 dc do 10 dc brać CLO... a na 11 albo 12sty dzień przyjść na monitoring........

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧

Wysłany: 2 marca 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Monia pani dietetyczka ze szpitala kazała dietę niskotluszczowa przez tydzień i naprawdę się stosuje,ja miałam laparoskopie w 17 dc

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
‹‹ 1312 1313 1314 1315 1316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ